Comentariul corect

Consiliul Naţional al Audiovizualului a cerut comentatorilor TV să folosească o retorică political corectness. Să evite termeni precum „armeanul de la Rapid”, perceput drept o insultă, sau să nu se mai bucure dacă adversarilor echipelor româneşti li se accidentează cel mai bun om.

luni, 25 septembrie 2006, 6:47

Consiliul Naţional al Audiovizualului a cerut comentatorilor TV să folosească o retorică political corectness. Să evite termeni precum „armeanul de la Rapid”, perceput drept o insultă, sau să nu se mai bucure dacă adversarilor echipelor româneşti li se accidentează cel mai bun om.

Aşadar, bine aţi venit în „Ghencea”! Pe vremuri, i-am fi spus Templul cu fiare şi glorie al fotbalului nostru. Astăzi, în lumina îndrumărilor CNA, vă urăm tuturor o seară plină de armonie în acest oval comunitar.

Cele două echipe intră pe teren. Jucătorii îşi rezumă cv-urile. Vor să dea în această seară valoare carierei lor. În poarta Stelei stă Carlos, un cetăţean comunitar motivat, cu un pachet salarial complex.

A început! Malouda îl depăşeşte pe Lovin, dar nu înainte de a-i spune că în viaţă totul e posibil şi că stelistul se poate perfecţiona prin propriile resurse. Fred e faultat de Goian. Oaspetele se ridică şi-l întreabă pe partenerul său ce-i mai face soacra şi dacă drepturile femeilor sînt consecvent respectate. Lovitură liberă. Jucătorii din zid îşi ţin mîinile pe lîngă corp, pentru că poziţia obişnuită ar însemna o atitudine făţişă de supremaţie falică.

Bate Juninho Pernambucano, cel care a dovedit că nu doar lumea, ci şi mingea „is flat”. Brazilianul, pardon!, nu brazilianul, serviciul externalizat de şutat la poartă, renunţă însă. Cineva i-a făcut semn din tribună. Nu poate şuta violent la poartă. Mai bine să rămînem prieteni şi cetăţeni cu drepturi egale ai globalizării!


Comentarii (178)Adaugă comentariu

COSTIN  •  26 septembrie 2006, 14:09

In timpul unui meci tensionat, cum a fost cel de la Kiev, te confunzi cu co-
mentatorul. Simti imediat ceea ce spune din suflet il simti ca sufera, are emotii si ti le transmite invariabil.
A spus despre brazilian ca nu joaca ca un brazilian? Asa a fost. S-a bucu-
rat ca Rebrov s-a accidentat si va fi inlocuit? Asa a fost si m-am bucurat si eu
nu pentru ca s-a accidentat Rebrov sau pentru ca brazilianul juca prost ci pentru ca fara ei Dinamo Kiev era mai putin periculoasa. Mi-a redat speranta
ca Steaua poate avea un rezultat mare. Sincer nu vad un asemenea meci co-
mentat altfel decat a fost… sincer, din inima, cu durere si speranta.
Domnul Ralu Filip ar vrea meciuri comentate dupa personalitatea si firea sa, fara sare si piper, fara entuziasm, fara bucurie. Lasa-ne sa traim… nu avem multe bucurii in viata asta, lasa-ne sa le gustam impre-
una cu cei care gandesc asa ca noi. LASA-NE SPERANTA CU CARE AM
TRAIT ULTIMELE 30 DE MINUTE DE LA KIEV!!!!!!!!!

Lev Bazil  •  26 septembrie 2006, 14:10

Ce ma deranjeaza pe mine la comentatori este partizanatul desantat. Dar am vazut si la francezi acelasi lucru. Ce-i drept, vorbeau mai elegant si corect gramatical.

mau  •  26 septembrie 2006, 14:11

lasand deoparte CNA,vreau sa ma leg putin in FRF care nu a aceptat ca o cunoscuta firma de jocuri sa aiba drepturi de a introduce echipele romanesti in viitorul FIFA 07,se pare ca cei de la EA nu sunt ca romanii sa accepte sa dea spaga,eu zic ca era o lovitura buna de imagine mai ales ca din ce se vehiculeaza pe internet cei de la EA ar fi vrut sa introduca Steaua,Rapid si Dinamo pentru performantele de anul trecut…

Jack Red  •  26 septembrie 2006, 14:14

Pentru Catalin Tolontan. Ce e aia Emotii cosmice? Adica, vezi tu, cititorule, Steaua ne da emotii cosmice?! Cataline, nu cumva te-au rapit extraterestrii, aseara, o juma de ora?

monsen  •  26 septembrie 2006, 14:17

Bai RLAU vezi ce mai face mata aia proasta care te-a avortat in urzici,nenorocitul draqului!!!

Domnul F.  •  26 septembrie 2006, 14:17

Apropos de comentariu…
M-a ucis gradinescu cu al lui „tere-o”….Ma-sa’n cur de viata…se pronunta „TERO”.
In stilul turma, alti realizatori/prezentatori au preluat aceasta pronuntie.
Hai sa le dam TERO diseara „francejilor”!

Mister  •  26 septembrie 2006, 14:23

Pacat,era frumos sa fie si echipe romanesti la fifa 2007

Lucian  •  26 septembrie 2006, 14:25

Comentariul dvs, domnule Tolontan, este o tampenie! CNA are dreptate. Ne-am saturat de atatia comentatori ignoranti care fac pe desteptii, cu ironii la adresa tuturor. Daca ati observat, cand li se ” pune pata ” pe un jucator poate sa faca cel mai bun meci posibil, ei continua sa-l critice sau sa-l „ia la mishto”. E valabil si invers: unul care joaca prost poate fi cel mai bun in viziunea lor, ca ai impresia ca vezi alt meci. Alt lucru ce am observat: folosesc o gramada de termeni medicali, pun diagnostice din tribuna, etc. Eu sunt medic si va spun ca am auzit atatea tampenii ca e greu de crezut. S-au molipsit toti de la Cornel Dinu, cel care le stie pe toate. Stacheta comentatorilor a ajuns atat de jos ca oricine ar putea sa o faca la fel. E trist. Ar trebui sa aduca fosti fotbalisti sa comenteze, ei cunosc sportul acesta si ar fi mult mai in tema sa comenteze.

Jack Red  •  26 septembrie 2006, 14:27

Te-re-o o sa-si ia te-roa-re cosmica de la Lyon. Sper sa nu pierd banii pe care i+am pariat astfel: 50 RON pe Lyon ca bate cu handicap si 100 RON pe Lyon 2 pauza – 2 final.

Jack Red  •  26 septembrie 2006, 14:36

Vad ca si altii sunt nemultumiti de mizeria care se cheama Eurogol. Am observat si eu pe cele 30 de taloane ca numerele insirate de Adrian C. sunt in toate casutele de pe talon. Dar nu asta e deranjant, ci faptul ca am cumparat atitea ziare in care se scrie de Steaua pe 90 la suta din pagini. Draca Tolo, ai detsat 90 la suta din redactie in Ghencea? Sau i-ai bagat in CFS? Am si eu o nelamurire, asa zisul ziarist Decebal Radulescu cu ce echipa tine? As avea o recomandare, sa+i interzici baiatului sa mai scrie de Dinamo! Sau, o idee si mai buna ar fi sa-l bagi intr+o debara cu trei+patru pitbuli si sa+l lasi acolo pina vine Carul de reportaj de la Stirile de la ora 5!

COSTIN  •  26 septembrie 2006, 14:46

Bai Jack Red, du-te bai la scara ta bai frate, lasa-ne bai in pace si pregateste
te de Liga. Pana joi mai ai timp, pana joaca hotii tai. Te repezi ca ratza la muci ca nu scrie nimeni de papagalii tai.

COSTIN  •  26 septembrie 2006, 14:49

Bai Jack Red, nu vezi bai ca te pisi contra vantului? Ti s-a udat camasa. Du-te bai la scara ta si asteapta pana joi sa citesti de hotii tai.

Domnul F.  •  26 septembrie 2006, 14:56

-> Jack red:
Mergi pe burta nepoate ca e apa mica.

cata  •  26 septembrie 2006, 15:08

Ma intreb de ce s-a ajuns la comparatia asata „din fundul Moldovei”, de ce nu „din fundul Olteniei”, sau al Munteniei, etc. Cat despre comentarii, este adevarat legat de sintagma „armeanul de la …” sau „moldoveanul de la …”. Cateodata nu stiu cine joaca Iasul, Vasluiul, Ceahlaul sau Galatiul. Era interesanta sintagma sa fie spausa la meciul de duminica asta Vaslui – Iasi. Atunci chiar eram derutat. Ciao si numai bine.

STREICHER  •  26 septembrie 2006, 15:09

Ce-o sa mai inventeze cretinii de la CNA? Mi-e sila de astfel de decizii…Auzi domnule, e rusine sa i se spuna armeanului ca e armean…Bai frate, unde am ajuns…Niste eufemisme pentru ROMAN ati gasit? Ca suna urat, asa, sa-i zici unuia ca-i roman! Rasismul comentatorilor de fotbal, auzi! Imi vine sa vars cand va aud, bai corectilor de profesie! Mai bine mergeti si faceti ceva cu adevarat folositor, parazitilor!

enzo  •  26 septembrie 2006, 15:30

Povesti corecte politic de adormit copiii, domnule roman Tolontan! Ma scuzati, cetatean cu apartenenta la o comunitate de esenta nationala, bazata pe respectarea legilor in vigoare

marius  •  26 septembrie 2006, 15:32

Fratilor pune-tii pe Radu Banciu si Radu Naum sa comenteze acest meci , sunt cei mai buni comentatori din Romania la ora actuala.

viorel din cringasi  •  26 septembrie 2006, 15:49

Fratilor stie careva daca vine vreun francez adica fani de ai lor la meci ca vreau sa fac schimb de fulare

viorel din cringasi  •  26 septembrie 2006, 15:56

lasati-o pe Ralu in pace

un Dinamovist  •  26 septembrie 2006, 15:57

Ptr. cata :Esti oltean sau care e problema ta? Tin sa iti aduc aminte ca la multe meciuri se foloseste expresia „olteanul de la…”! Si mai vreau sa-ti spun ca atunci cand Craiova juca in „B” cu cei din Caracal atunci eram si eu derutat!!!

Platini  •  26 septembrie 2006, 16:14

Despre prostie

Sunt surprins sa vad cati mankurtzi sunt si in România, cati oameni si-au spalat creierul si si-au ucis sufletul. Omul fara dimensiuni! Asta vor CNA, si reziduurile comuniste ca Mario, Un suporter etc.

Mi-aduc aminte de unul Mario din Iasi, care a cerut sunca de Praga iar cand vanzatoarea i-a zis ca nu are, dar are are muschi tiganesc a chemat politia impotriva rasistei de la tejghea!!

Toti acesti oameni goi nu au niciodata opinii ci preiau slogane gata facute. Sunt indignati de „armeanul de la Rapid” dar vorbesc de Becali cu termenul de cioban ori tzaran. Se indigneaza la folosirea normala a cuvantului tigan, dar folosesc in sens peiorativ cuvantul vandal, jignind in acest fel trei popoare: german, spaniol si tunisian. Nu ma astept ca unul ca Mario sau Lucian sa aiba bruma de cultura necesara sa stie ceva de istoria marelui popor vandal. Ei nu stiu nimic nici de limba ori istoria poporului roman. Auzi tampenie: sa zici internationalul armean de la Rapid! Atunci de francezul de la Steaua si de australienii de la Craiova ce-o sa mai zici? Ca ei n-au pupat si nu vor pupa niciodata nationala.

Ca cei de la CNA sunt obtuzi si idioti nu ma mira, cei care am trait in comunism stim ce inseamna prostia oficiala. Dar e mai greu de suportat prostia si cenzura omului de rand, care in locul spiritului critic are acum spirit de lingau si de papagal. Ei se uita la comentariile rasiste ale unui Glenn Beck la CNN ce indeamna la uciderea tuturor arabilor si apoi vin aici sa ne faca de rusine ca folosim cuvinte ca tigan si armean!

Retro satana!

Florian Soica  •  26 septembrie 2006, 16:47

1…..să folosească o retorică political corectness….

ati vrut a spune „sa foloseasca o retorica politically corect” ?

2. un articol interesant va recomand aici :

http://analizamedia.bleu.ro/index.php?option=com_content&task=view&id=351&Itemid=26

vocea americii  •  26 septembrie 2006, 16:53

Dom’le da’ lamuriti-ma si pe mine o data, ca eu n-am vazut decretul CNA-ului. Voi l-ati vazut sau numai va bazati pe ce a spus CT? A zis CNA-ul sa nu se mai spuna „armeanul de la Rapid”? Sau e numai scornirea gratuita a reporterului? Nu acuz pe nimeni, intreb doar, ca sa ma lamuresc. Daca n-a zis CNA-ul asa ceva, atunci ce mincati mai spanac cu totii? Discutii pe o tema inexistenta = 0.

Pentru ignorantii care au zis ca mi-e rusine ca sint roman: sint mindru ca sint roman. Ma doare insa cind sint desconsiderat pe nedrept, numai datorita faptului ca sint roman, si nu sint judecat obiectiv pentru calitatile sau defectele mele. Asa e problema rasismului, discriminarii, xenofobiei: categorizezi pe cineva drept pitecantrop numai pentru ca e dintr-o anumita tara sau are o anumita culoare, cind el poate e neurochirurg sau doctor in matematica.

Si nu conteaza chiar atit ce cred eu sau tu ca individ despre tigani, chinezi, etc. Conteaza ce spun aia la televizor si in mass media, pentru ca pe aia ii asculta milioane de oameni. Discutia de pe blogul asta e cea mai buna dovada ca ziaristii si comentatorii tv trebuie sa-si controleze exprimarea: tot rumanul considera rasismul si discriminarea un fenomen normal, ba chiar amuzant.

cutzu_schiop: dom’le, ai doctorat, crezi ca poti sa faci distinctie intre ce crezi dumneata ca individ despre injunghierea porcului si despre ce spun comentatorii tv la meciuri pe care le urmaresc milioane de oameni? Nu vezi nici o diferenta? Daca nu vezi, du-te dom’le atunci si da la coasa, si maninca sarmale, ca e mai bine asa. Ca in vest sint cam acri strugurii.

Oricum, spui insa niste adevaruri, triste ca toate adevarurile. Se vede treaba ca poporul roman mai are mult pina departe.

vocea americii  •  26 septembrie 2006, 17:04

Hai ca tre’ sa ma pregatesc psihologic sa-l aud iar pe Ilie Dobre cum transmite meciul de la telefonul celular. Voi nu stiti ca vedeti meciul la televizor, eu il ascult numai la radio, dar de 2 ori a transmis Ilie Dobre meciul de la celular. Prima data parca la Middlesborough sau poate un meci dinainte. N-avea legitimatia de presa cu el si nu l-au lasat imputitii aia de capitalisti sa intre pe stadion, si l-au pus sa cumpere bilet, ca simplu cetatean, daca vrea sa intre. Si-a cumparat bilet si l-au pus la peluza, la cucurigu, si nu vedea prea bine meciul ca era departe si avea si un stilp in fata. Si se mai pierdea si semnalul din cind in cind.

Victorie Steaua!

Gigi  •  26 septembrie 2006, 17:28

Vocea Americii, Mario, Radu lasati-o balta ca nu aveti cu cine. Romanii, chiar fara sa isi dea seama, sunt intre cei mai rasisti din lume. In loc sa incerce sa inteleaga esenta problemei vin cu tot felul de ironii. Voi cum v-ati simti daca ati citi in ziare straine:
„Doi romani au violat…”
„Un roman a ucis…”
” Un grup de romani a talharit…”
E treaba ta ce gandesti acasa dar nu iti dai seama ca daca o etnie este individualizata in media si aratata cu degetul in felul acesta se incita la ura inter-etnica. In media din Romania odata nu am vazut sa scrie Cutarescu a cantat foarte bine. Intotdeauna cantareata de abanos, Cutarescu a cantat foarte bine de parca ar fi tot timpul expusa la circ pt cei care nu au vazut oameni de alte rase in viata lor. Si nu pot sa scrie de asiatici niciodata fara sa adauge „ochi oblici”. Luati ziarul de astazi, oricare ar fi el si cititi rubrica de crime si violuri. Atunci cand este vorba de tigani se specifica f clar acest lucru. Vi se pare normal? Nu ar putea sa dea numele si atat?

Calin  •  26 septembrie 2006, 17:32

D-le Tolontan, corectitudinea politica nu este totuna cu limba de lemn sau cu jargonul institutiilor europene. Dumneavoastra le asociati ilicit in articol, care e strabatut de ideea ca „lucrurilor trebuie sa le spunem pe nume”. Toata lumea stie care e realitatea, nu trebuie sa ne ascundem dupa formule si sa umblam cu eufemisme, probabil ca incercati sa spuneti dumneavoastra. Domnule Tolontan, dar daca numele asta este pus de unii care, acum o suta, doua de ani erau animati de o ideologie care a fost mai tirziu numita rasism? De ce sa alegi pentru a numi un om un nume pe care acesta il considera jignitor? De ce sa alegi din suma de particularitati care caracterizeaza un individ exact pe acelea care subiniaza diferenta si poate conflictul?
In legatura cu corectitudinea politica, problema cu noi este ca o preluam ca sa ne batem joc de ea inainte de a vedea cum functioneaza. La fel s-a intimplat cu toate marile idei ale umanitatii care au patruns in spatiul nostru mioritic: Democratie? Da, ok, e super ideea, dar de ce sa nu inventam noi o democratie originala (Iliescu)? Liberalism? Perfect, dar sa il dezbatem, nu sa il aplicam. Asa si cu corectitudinea politica: e la moda deja in Romania sa ridem de niste forme extreme si alese deliberat de oponentii PC tocmai pentru ridicolul lor si sa nu observam care este principiul corectitudinii politice: toleranta, respectul pentru diferenta, noncoflictualitatea s.a. In cazul oricarei idei venite din afara se trezesc niste compatrioti sa isi bata joc de ea in loc sa incerce sa o priceapa.

Jack Red  •  26 septembrie 2006, 17:42

Am revenit de la biblioteca si am citit citeva din replicile stelistilor. M-au atacat cu limbaj de mahala. De aceea, am rasuflat usurat> sunt suporteri ai Stelei cu adevarat. Hai Lyon, baga-le in cap ca ramin o stea pitica, mica, mica, cit putulika de furnica. Chiar mai mika decit a lui Meme Stoika, ceea ce e ca si cum ai juca wist la ZERO.

Horatiu  •  27 septembrie 2006, 10:03

Nu stiu cum se face ca in tara asta daca se adopta ceva, acel ceva va fi dus la extrem (macelul pasarilor in timpul gripei aviare). In fotbal e la fel. La inceput s-a hotarat ca nu mai e voie cu torte, fumigene, petarde etc. Acesta a fost primul pas spre o transformare a tribunei intr-o loja de opera. Te uiti la un meci din Italia acolo sunt torte, sunt petarde care-i problema; la vecinii sarbi numai vorbim. Romanii tot timpul trebuie sa fie mai cu mot. CNA, LPF si FRF incearca sa se arate mai breji doar la suprafata pt ca daca intri in miezul lucrurilor miroase cam ranced. Si ce frumos era in peluza la Timisoara cand incepeau fumigenele

Comentează

Redacția GSP și echipa de investigații te invită să sprijini jurnalismul apăsând butonul DA!

Publicitatea pe net este vitală ca să putem produce în continuare investigațiile, știrile și faptele pe care le regăsești zilnic aici. Așa că avem nevoie de acceptul tău ca să-ți oferim, în continuare, jurnalism independent, în timp real și verificat.

Redacția GSP și partenerii noștri utilizează tehnologii precum cookies, profilare și prelucrare automata a datelor, pentru a personaliza către tine articolele și reclamele. Prin acceptarea cookie-urilor, ne ajuți să utilizam această tehnologie pe site și să ne finanțăm ziariștii. Ai posibilitatea să iei oricând altă decizie, printr-o simplă revenire pe site. Pentru detalii, te rugăm să citești Documentul de informare a utilizatorilor despre prezenta cookie-urilor pe site și Termenii de utilizare.

Da, sunt de acord