De ce Boloni va prelua Ungaria şi nu România?

Nu vă ambalaţi! N-are nici o legătură cu etnia. Articolul sigur, decizia, nu ştim. Aşadar. De ce? De ce Boloni va ajunge, cu mare probabilitate, selecţioner la Budapesta şi nu la Bucureşti?

luni, 30 octombrie 2006, 6:13

Nu vă ambalaţi! N-are nici o legătură cu etnia. Articolul sigur, decizia, nu ştim. Aşadar. De ce? De ce Boloni va ajunge, cu mare probabilitate, selecţioner la Budapesta şi nu la Bucureşti?

În primul rînd, pentru că ungurii sînt într-o criză fotbalistică mai mare decît cea a noastră. Ei nu s-au calificat de 20 de ani la un turneu final. Şi s-au decis să radicalizeze decizia. Pentru că Boloni asta reprezintă. O alegere atractivă, dar riscantă. Îşi duce proiectele înainte, neţinînd prea mult cont de cei din jur. „Un grandoman”, a scris presa franceză despre el. Poate, dar unul care face treabă. Dacă îi dai mînă liberă.

La „naţionala” României începuse reconstrucţia şi intrase deja în clinciuri cu veteranii. Dar a plecat brusc, invocînd un motiv legat de familie, pe care mai apoi nu l-a pus în aplicare. A fost vorba de bani. Banii, nu e nici o ruşine în asta, sînt puternici pe agenda personală a lui Boloni. Banii şi imaginea. Ştie cum să seducă opinia publică. Nu e modest. Vorbeşte des şi laudativ despre munca sa, despre sacrificii, despre ideile şi frămîntările pe care le are.

Federaţia ungară şi-a asumat riscul de a lucra cu un antrenor incomod. După episodul plecării lui Loţi, Mircea Sandu nu l-a mai creditat niciodată. Timpul va dovedi, ce platitudine!, dacă Naşu’ a avut dreptate.

Restul, şi anume că Boloni s-ar simţi mai bine la Budapesta decît la Bucureşti, este o bazaconie. Fotbalul a intrat deja în zona euro!


Comentarii (165)Adaugă comentariu

marcel  •  31 octombrie 2006, 16:41

P/u unu.
Aiurea – special l-a abordat pentru ca stia ca va provoca discutii si caramizi. Meserias, Tolontan al nostru. Stie cum se cistiga pinica din nimic!

Georgero  •  31 octombrie 2006, 17:54

@unguru si machedonu

Aroman inseamna roman. Doar dialectul e diferit. Aromanii se considera ei insisi romani. Asa ca nu e corect sa-i cataloghezi tu intr-un alt fel.

Zoltika61  •  31 octombrie 2006, 17:58

Cel putin Boloni a avut curajul sa antreneze in doua campionate puternice din vest. Multa lume reproseaza ca Boloni a plecat pentru bani.
Atunci ce spuneti de Iordanescu (antrenorul secolului!! ),care de multi ani antreneaza echipe din lumea araba ? Oare el nu pentru bani (muuuulti) s-a
dus acolo ? As fi curios ce rezultate ar avea nea Puiu la o echipa ca Rennes?
Nici Mircea Lucescu nu a realizat mare lucru cand a antrenat in Italia (vezi Inter ). Personal as prefera sa antreneze o echipa mai cunoscuta ca Sahtior. Dar se pare ca si cazul lui Lucescu banii vorbesc.
Cat despre o comparatie dintre antrenorii Boloni si Hagi, nu are rost sa vorbim. Hagi a fost un mare jucator (pt. mine regele fotbalului este Dobrin ), dar ca antrenor Boloni, in mod cert, este peste Hagi.
Pt. cei care au dubii asupra cetateniei lui Boloni: in editia de azi ziarul Nemzeti Sport relateaza ca federatia maghiara negociaza cu antrenorul ROMAN Ladislau Boloni. No comment.
PS; Didier Deschamps declara ca la Monaco numai un magician putea reusi

pt. Georgero  •  31 octombrie 2006, 18:23

Da?!? Ia sa te vad pe tine intelegandu-l pe Hagi, Stoickov si Becali cand te trimit pe continete mai calde in limba lor natala?

1q_cristi  •  31 octombrie 2006, 18:37

mortii lui de bozgor imputit…ma pis pe ei de unguri spurcati la fel cu se pisa ei pe noi…

inginerul  •  31 octombrie 2006, 18:39

Zoltika61:

adevarul este ca Hagi a fost un jucator foarte bun, Dobrin un la fel.

Eu zic ca una din marile metehne ale noastre (amplificata si de anumiti cintatori fatalai din presa) este ca folosim (eu nu ma includ aici si cred ca nici majoritatea celor care au scris azi) cu ostentatie calificative gen „regele fotbalului romanesc”, „echipa de aur”, „briliantul”, „Stefan cel mare SI SFINT” (exemple mai sunt destule), ca sarbatorim in fiecare an la televizor pentru vreo saptamina (daca se poate cu betie) faptul ca Steaua a cucerit CCE in 1986; Modul asta de a privi lucrurile creaza o atmosfera de circiuma comunista afumata in care toata lumea se intrece in laude cu cele mai marunte realizari personale.
Toate ridicarile astea ale trecutului pe cele mai inalte culmi nu au darul decit sa descurajeze orice dorinta de afirmare a unor noi tineri talentati, sa ne faca sa traim in trecut, sa ne bacalacarim intr-o balta de miere indulcita cu zahar si cu dulceata transpiratiei unei prostituate.
Daca am privi mai cu seriozitate marile realizari ale trecutului am realiza ca Real Madrid a cucerit de 9-10 ori trofeul si se CONCENTREAZA IN LINISTE sa-l ia si pe urmatorul.

Ce-ar fi ca Interul sa sarbatoreasca in fiecare an faptul ca a cistigat cindva CCE?

Sunt Stelist.

ciao.

Ionel  •  31 octombrie 2006, 18:41

Desigur, Boloni a fost un mare jucator.
Desigur, antrenorul Boloni este mai mare decat antrenorul Hagi, dar asta nu inseamna mare lucru… Hagi este, totusi, un antrenor modest (cel putin deocamdata).

Desi este legata cumva de cea de jucator, meseria de antrenor este una foarte diferita. Din acest motiv fac o clara diferentiere intre jucatorul Boloni si antrenorul Boloni.

Performantele de antrenor ale lui Boloni sunt greu de comparat cu cele ale unor antrenori precum Lucescu, Jenei sau Iordanescu (intr-o anumita perioada). Adica sunt mult inferioare.

Cred ca performantele lui Boloni ca antrenor pot fi comparate cu cele ale lui Stoichita. Adica, la echipe mici cu performante si mai mici.
Problema banilor este una separata. Sunt oameni care fac bani si din piatra seaca…

Boloni are marele noroc de a fi antrenat in vestul Europei si acest fapt ii face „o presa buna” aici la noi in Romania. Rezultatele sale acolo sunt totusi slabe. Exceptia face doar anul cand a plecat, mai mult decat grabit, de la nationala Romaniei si a prins o situatie in Portugalia cand cele doua echipe mari ale acestei tari mici erau intr-un moment de puternica decadere. In anul urmator rezultatele au fost slabe si a fost trimis la plimbare.

Performanta sa la echipa nationala a Romaniei nu a fost totusi semnificativa (va rog nu comparati iarasi cu Hagi…). Dupa meciurile pierdute cu Italia … a urmat victoria cu Ungaria. Dar nu va imbatati cu apa rece. Ungaria era si atunci o echipa foarte slaba, doar presa noastra a facut ca echipa Ungariei sa fie vazuta ca fiind una de valoare medie.
Probabil orice antrenor roman ar fi batut Ungaria, avand in vedere ce fotbalisti erau in lotul nostru.
Asa cum si in 2006, orice antrenor roman ar fi batut Albania avand in vedere ce fotbalisti sunt in lotul nostru.

Norocul selectionatei Romaniei este ca sunt totusi un numar destul de mare de fotbalisti buni. Antrenorul, daca nu face prostii, reuseste performante medii. In ultima vreme, antrenorii nostri au cam facut prostii, speram de data asta ca Piturca sa nu mai faca…

Ghinionul lui Boloni este ca in echipa Ungariei nu sunt valori de nivelul celor din Romania. Nu stiu de ce, dar nu sunt. In plus nici el nu „rupe gura targului” cu performantele sale de antrenor.
Asa ca…..

Cum spune un proverb frantuzesc:
„Pomul se judeca dupa fructe, nu dupa flori, iar omul se judeca dupa reusite, nu dupa declaratii”

Racul  •  31 octombrie 2006, 18:44

Bölöni a fost cel care a reusit sa faca nationala României sa joace cel mai modern fotbal din ultimii 40 de ani. Si-ar fi venit ele si rezultatele.

anfi  •  31 octombrie 2006, 19:25

ptr.Ionel
E in regula. Nu-ti place de LB. Nici o problema. Dar lasa-ma cu Ienei. Un mare antrenor care a castigat CCE cu Steaua. Da e mare lucru. Dar cu ce echipa! Nationala a avut rezultate bune pentru ca era generatia de aur. Ce a facut el in Ungaria? L-au rugat sa se retraga sa nu se ajunga in situatia penibila de a fi dat afara. La nivel de echipe de club in Ungaria jalnic, la Oradea la fel. Nici LB nu rupe gura targului, dar eventul in Portugalia, performantele relizate cu Nancy si Rennes demonstreaza ca are ceva in cap. A da si sa nu uitam de rezultatele cu echipa nationala. Macar am prins locul doi dupa Italia. Ce vroiati sa bata Italia? Ce cascheta a reusit? Sau Ienei? Iar barajul nu il bagati in carca. Cat despre nationala Ungariei nu va faceti griji! Nici LB nu va reusi sa faca mare treaba acolo pentru ca n-are jucatori de valoare. Si sa nu credeti ca Federatia sau Liga de acolo functioneaza dupa alte principii decat in Romania.(Sportul=Ferencvaros)

Nea vasile  •  31 octombrie 2006, 19:52

„De ce Boloni va prelua Ungaria şi nu România?”
Simplu. Pentru ca Romania anului 2006 are un selectioner in functie care deocamdata isi face treaba satisfacator ( in sensul ca nationala are inca sanse suficiente de calificare). Restul articolului e exercitiu de stil.

pt anfi:
„Ce a facut el in Ungaria?” (Jenei)
A obtinut (daca-mi aduc bine aminte) cele mai multe puncte in meciuri oficiale dintre toti antrenorii care s-au perindat pe la cirma Ungariei in acea perioada. Putin, dar totusi. In plus nu uita contextul. Pina si tu spui ca „Cat despre nationala Ungariei nu va faceti griji! Nici LB nu va reusi sa faca mare treaba acolo pentru ca n-are jucatori de valoare.”.

sorin-arges  •  31 octombrie 2006, 19:54

Boloni este un antrenor bun. Pana la ce nivel ? Pana la nivelul unei echipe de top din Franta. Fara sa ajunga la acel nivel !
Din pacate acum Ungaria are nevoie de un antrenor ca el. Harnicut, ci destule cunostinte, spirit modern si pe de asupra dornic de a realiza ceva .
Sincer imi pare rau ca s-ar putea sa ii scoata din ….. pe unguri, dar asta e, este alegerea lui.

tontolan  •  31 octombrie 2006, 20:05

Ca de obicei, cand urmeaza o actiune a nationalei, hop si voi cu vechile voastre frustrari de care ne-am saturat,… dragi formatori de opinie.
Pun pariu ca nu va veti bucura in cazul unei calificari. Nu mai puteti spune ca sunteti singura echipa din Romania prezenta la un turneu final, CE TUPEU!!!!!!!!

Zoltika61  •  31 octombrie 2006, 21:42

Pt Ionel !
Ca sa antrenezi in vest nu cred ca ajunge doar norocul.

Dragos  •  1 noiembrie 2006, 10:39

Ciudat cum au degenerat discutiile astea…cred ca un psiholog ar trage niste concluzii foarte interesante…

Sa ne intelegem: sunt român si nu am nimic cu ungurii rezonabili! Iar fata de ungurii nerezonabili am aceeasi atitudine pe care o am si fata re românii nerezonabili! Despre Boloni (bine, am inteles ca trebuie niste puncte deasupra lui „o”, nu le gasesc pe tastatura) am o parere proasta pentru ca nu am cum sa am una buna:

1. Aici ar trebui sa se discute despre el ca antrenor, nu ca jucator. Ca jucator, de ce a fost asa de mare? 108 selectii intr-o nationala care ce fel de performante a avut? A batut Italia, a facut un egal cu Germania la singurul turneu final jucat in acea perioada (in care am iesit ultima clasata in grupa) si…cam atât. E destul de putin pentru 108 selectii. A!, si o Cupa a Campionilor cu Steaua. Da, in finala a luat un cartonas galben (mult mai greu de luat ca acum in acea perioada) si a ratat un penalty. Si sa nu uitam ca, dupa ce a fugit de la ASA, ei bine, in anul imediat urmator, fara Boloni, ASA a obtinut cel mai bun loc al ei din istorie (cu Dinu antrenor – he he he…). Plus caruta de cartonase galbene din campionat (repet, intr-o perioada in care nu se acordau asa usor), in conditiile in care juca la Steaua si toti arbitrii stiau ca Steaua trebuie arbitrata cu manusi, fiind echipa Ceausescului.

2. Ca antrenor: a facut naveta A-B-B-A cu Nancy vreo 10 ani, a fost poftit la Nationala României fara sa aiba nicio performanta ca antrenor, a vrut contract-beton, i s-a dat, nu l-a respectat, a fugit de la Nationala (nu conteaza ce s-ar fi intâmplat cu Nationala DACA Boloni ar fi ramas antrenor; n-a ramas, a preferat sa fuga ca un las ce este). Ce-i drept, a obtinut un campionat si o cupa cu Sporting, dar asta a fost o intâmplare; ca dovada, a fost dat afara anul urmator. S-a dus la Rennes, a fost dat afara, s-a dus la Monaco, a fost dat afara. In timpul asta, n-a avut niciun fel de performanta europeana, toate echipele antrenate de el parasind competitiile inca din primele tururi (cu Rennes a obtinut un „onorabil” loc 5 in grupa Rapidului, cu 0 puncte din 12 posibile).

3. Concluzie: Boloni? Who the fuck is Boloni?

sisu_stelist  •  1 noiembrie 2006, 13:53

boloni este un antrenor care nu la interesat niciodata patria sau sa fie legat de un club aparte. el este un antrenor care mere unde este bine si nu alege echipa cu inima ci cu banii.

Comentează

Redacția GSP și echipa de investigații te invită să sprijini jurnalismul apăsând butonul DA!

Publicitatea pe net este vitală ca să putem produce în continuare investigațiile, știrile și faptele pe care le regăsești zilnic aici. Așa că avem nevoie de acceptul tău ca să-ți oferim, în continuare, jurnalism independent, în timp real și verificat.

Redacția GSP și partenerii noștri utilizează tehnologii precum cookies, profilare și prelucrare automata a datelor, pentru a personaliza către tine articolele și reclamele. Prin acceptarea cookie-urilor, ne ajuți să utilizam această tehnologie pe site și să ne finanțăm ziariștii. Ai posibilitatea să iei oricând altă decizie, printr-o simplă revenire pe site. Pentru detalii, te rugăm să citești Documentul de informare a utilizatorilor despre prezenta cookie-urilor pe site și Termenii de utilizare.

Da, sunt de acord