Crăciunul lui Tudor

„Succes celorlalţi!” ar fi trebuit să sune sms-ul de Crăciun al abitrului Tudor. În vîrstă de 35 de ani, trăieşte cea mai dificilă perioadă a carierei, după ce a ghidat ani în şir flota devastată a arbitrajului românesc. Face parte, alături de Corpodean şi Balaj, din a treia grupă valorică a FIFA, însă nu a condus nici un derby de cînd Constantin „Vîlcea” a devenit preşedintele CCA. Iar în mai 2007, cînd se vor face nominalizările pentru „First Class Referees”, al doilea eşalon internaţional, nu are nici o şansă să fie sprijinit de români.

marți, 26 decembrie 2006, 5:40

„Succes celorlalţi!” ar fi trebuit să sune sms-ul de Crăciun al abitrului Tudor. În vîrstă de 35 de ani, trăieşte cea mai dificilă perioadă a carierei, după ce a ghidat ani în şir flota devastată a arbitrajului românesc. Face parte, alături de Corpodean şi Balaj, din a treia grupă valorică a FIFA, însă nu a condus nici un derby de cînd Constantin „Vîlcea” a devenit preşedintele CCA. Iar în mai 2007, cînd se vor face nominalizările pentru „First Class Referees”, al doilea eşalon internaţional, nu are nici o şansă să fie sprijinit de români.

Într-un moment în care el însuşi se arată neinspirat în teren, primeşte din partea şefilor săi un ajutor tipic: contre, frisoane, neîncredere, marginalizare.

„A avut două turnee finale de juniori însă n-a convins”, explică capii arbitrajului atitudinea faţă de bucureştean. Neoficial, implacabil şi, în fond, injust tratament. Pentru că la Tudor nu se penalizează lipsa de competenţă, ci altceva.

Înainte de orice, el nu-şi cultivă, nu are şi nu întreţine prietenii. Repetent la socializare, i-a enervat pe mulţi dintre preşedinţii de club, deşi nimeni nu-i contestă integritatea. Singur înainte şi după meci, solitar în decizii în teren, pare un om în dificultate, părăsit de toţi cei pe care i-a ajutat. Pe reputaţia lui Tudor, pe exemplul Nebunului Incoruptibil, prilej de ironii, dar şi de respect, s-a clădit o bună parte din credibilitatea actuală a arbitrajului nostru.

UEFA vorbeşte despre „reglajele fine mentale şi psihologice care îi determină pe arbitri să poată rezista evenimentelor speciale, meciurilor mari”. La noi, o valoare care are nevoie de ajutor este împinsă practic în imposibilitatea de a-şi reveni.

La baza acestei atitudini stă ura neîmpăcată a unora dintre cei care conduc arbitrajul faţă de modelul pe care Tudor l-a promovat uneori ostentativ: cel al corectitudinii. Tudor şi alţii din generaţia sa s-au impus prin opoziţie cu bandele care făceau legea în arbitraj. Şi asta nu se iartă.


Comentarii (187)Adaugă comentariu

Mimi Stoica  •  27 decembrie 2006, 1:52

Bravooooooooooooooooooooos!

genial american  •  27 decembrie 2006, 2:28

@ mutu mut

Ma omule, nu m-ai deranjat cu absolut nimic!!!! Am avut putina treaba (asa cum am mentionat mai sus) Stai linistit…Poti sa-mi pui orice intrebare vrei, nu ma deranjezi cu nimic!

coco21  •  27 decembrie 2006, 3:02

impresionant , dea dreptul incredibil , superb , belea , mistow ( dastea de cartier )

Domnule Tolontan ,cred ca e de la sarmale , de nu mai scrietzi de becali copos borcik , ci scrietzi de uefa , cred ca va cade ceva mai gros in cont , oare sunt lirele sterline made england ?
unde este rautatea care leo purtatzi conducatorilor si oamenilor care au facut fac si vor face ceva pt fotbal .
Pai rapid dinamo si steaua au fost sunt si vor mai fi in europa , luatziva de urziceni , bistritza , faru , aia ce fac cu bani , de ce nu ii akuta primaria si altzii.
Dar voi suntetzi ziaristi , va spun ca aici in Elvetzia si vad ce se scrie de ekipe din a , b , c de la ei , dar dumneata dl tolo nici nu ai auzit de kigile inferioare romanesti , de ce ? pt ca din divizia A e cascaval mai mult , scrie si de scoli , licee , unde se duc banii copiilor care se lupta pe frig , ploi ninsoare si alte fenomene naturale ca sa ajunga pe sticla . . . suntetzi nijte lasi , nijte oameni care isi vad interesul . . . sarbatori feriicite si la multi ani voua si familiilor voastre doar pt ca suntetzi romani . . . ciao

Gabriel R.  •  27 decembrie 2006, 4:04

Din nefericire”Crăciunul lui Tudor”,este Crăciunul întregului arbitraj românesc şi al tuturor”cârmuitorilor” care s-au perindat 17 ani la conducerea CCA, care au „contribuit”,direct sau indirect la decăderea accentuată a acestuia.Marea majoritate a arbitrilor au fost subiecte ai unor scandaluri de presă,alimentate de cele mai multe ori de suspiciuni justificate.Unii au prestat arbitraje cu tentă,unii au „greşit cu adresă”,unii au fost victimele unor înţelegeri subterane şi ale unor comenzi politice,unii au făcut erori fără vreo motivaţie anume,unii sunt incompetenţi(Heleşteanu),unor arbitrii cu trecut dubios li s-au dat, în mod nejustificat,şanse de reabilitare,aceştia continuându-şi activitatea nocivă în spiritul mai vechilor”tradiţii”(Serea,Lajos,Corpodean).Toate aceste situaţii s-au perpetuat atât pe vremea lui Crăciunescu(care „punea batista pe ţambal” şi îşi acoperea unii protejaţi-şi nu numai- precum Balaj şi Tudor,justifica totul prin „poziţii nefireşti” sau „fante de lumină”)cât şi pe vremea lui Constantin,care însă nu a mai acoperit pe nimeni,lăsând la suprafaţă”gunoiul” pe care predecesorii săi”îl băgaseră sub covor”.nici el neîntreprinzând nimic coerent .Toate acestea s-au întâmplat,deşi se face permanent vorbire despre independenţa CCA,prin „convenienţe ” ,cel puţin dubioase,cu conducerea FRF.Alexandru Tudor,a făcut şi face parte din acest sistem,atât ca victimă,astăzi , cât şi ca beneficiar al acestuia,ieri.Tudor are probleme de comunicare,nu ştie să vorbească cu jucătorii,să zâmbească,să fie diplomat pe teren sau cum ar spune actorii,nu are”joc de scenă” şi aceasta îi dăunează enorm,din păcate, în favoarea unor „şacali” precum Corpodean sau Salomir.A.Tudor este singurul,care ţinând seama de toate problemele pe care le are,nu de azi,analizându-le cu detaşare şi cu obiectivitate,poate îndrepta lucrurile,deşi eu rămân sceptic deoarece în momentul de faţă,el nu mai face parte dintre cei”aleşi”,iar sistemul despre care vorbeam este în continuare inert pentru că aşa îi prinde bine.

ioan plischi  •  27 decembrie 2006, 7:05

poate ca la nivel european nu face furori deoarece maniera sa de arbitraj este rigida, acolo corectitudinea fiind o conditie sine qua non, nu o calitate. pe plan intern treaba sta altfel. daca as fi dirigintele unei clase in care invata si fiul meu, nu i-as da la capatina tocmai celui care are capacitatea de a contesta faptul ca seful clasei este chiar odrasla mea?! daca personajul in cauza s-a plafonat in ultima vreme, cca-ul l-a ajutat din plin sa ajunga aici.

wlm shkspr  •  27 decembrie 2006, 7:23

eldorado Says:

December 26th, 2006 at 10:24 pm
…..
Greseli pot face este un lucru uman dar nu intentionat si sa nu favorizeze jocu pe contraatac pornit din faulturi nesanctionate……

==================

Stii de cite ori a plecat U.Cluj pe contraatac in meciul cu Dinamo din astfel de situatii nesanctionate de arbitru!!? 🙁

Si stii cine a fost arbitru la acel meci!?
Ia sa vad daca poti sa si probezi, nu numai sa faci afirmatii nesustinute de fapte, dragule! Meciul in speta este un model nedorit despre felul in care un arbitru duce mereu jocul numai in sensul dorit de el! 🙁

Sa stii ca nu avem deloc arbitri nepriceputi cum spun unii, ci doar minjiti si rau intentionati! De-aia s-au si facut arbitri. Pentru avantajele imense dobindite… 🙁

wlm shkspr  •  27 decembrie 2006, 7:25

Iar, din pacate pentru fotbalul romanesc Tudor este un arbitru CORUPT!! Si coruptibil. Sa nu-l mai gratulam cu adjective ce nu le va avea niciodata! Macar din punct de vedere moral… 🙁

Din Amor  •  27 decembrie 2006, 7:51

d

elle  •  27 decembrie 2006, 8:17

si se crede si frumos!!!!!!!

mujotutun  •  27 decembrie 2006, 10:59

@elle, te sarut si La Multi Ani. Dormit-am somnul dogmatic dar revin in aceasta tudoromachie!
In primul rand, lasciante ogni speranza: Collina a fost o jigodie la fel de mare ca si Zotta ori Chivulete, sa zicem. Numai ca el a stiut sa-si creeze o imagine de incoruptibil, si multumita fizicului de estropiat – de ce credeti ca a primit premiu un uscator de par la o emisiune TV in Italia? (chelia n-o sa-l ajute never pe Salomir!!!) – asa incat toate ticalosiile sale au fost trecute cu vederea. Pai, scarna asta, i-a masacrat in doua randuri pe cehi, sa fim seriosi!
Asa si cu Tudor: aspect de cyborg, presa buna, sustinere centrala (in prima epoca valceana) si ecce arbiter! De fapt, cum spuneam aseara, omul este o contrafacere, un artefact lipsit descanteie divina, recte de „fiat justitia”.
Ca dl Tolontan il apara, nu este de mirare, tataie/dinny stie de ce!

mujotutun  •  27 decembrie 2006, 11:47

Tudorul real este cu totul altul decat Tudorul tolontanian (ideal).

Matei  •  27 decembrie 2006, 12:16

Corect! Tudor a avut prestatii dubioase.

Dinny  •  27 decembrie 2006, 12:20

Salut mujotutun…
Te-am salutat si la Niculescu….du-te si vezi…
Despre Tudor….in afara de clasicele cu Rapid ( intr-unul a vrut sa dea 3 de 11m. dar l-a corectat asistaentul…caci faultul fusese…invers !)
eu ca unul care datorita profesiei am dat multe examene psiho logice….spun ca :TUDOR AR AVEA SERIOASE PROBLEME IN A PROMOVA UN ASEMENEA EXAMEN !

Dinny  •  27 decembrie 2006, 12:24

@ ELLE
Pupescovici sarbatoresc….
@mujo….si CEILALTI DINAMOVISTI !
Am vazut trimiterea la la INTERESUL SUBALTERN SI MAI SUS SI PE ALT GLOG…(SAU TOT PE ASTA ?)…..SI-I INVIT PE TOTI DINAMOVISTII S-O FACA …PANA CAND OVIDIU IOANITOAIA ISI VA CERE SCUZE PUBLICE….IN GAZETA DOMNIEI LUI !

Dinny  •  27 decembrie 2006, 12:28

Intr’un alt meci cu Rapid,tot Tudor ..a mai dat un 11m(pan-aici nimic nou !)la un duel Giani Kirita/Pancu…..si seara la …Procesul Etapei….s-a ras cu lacrimi…si Pancu stanjenit a trebuit sa recunoasca..adevarul:el l-a fasultat pe Giani !…
Ce scrie a doua zi GSP?…….mare exemplu de fair-play din partea lui Pancu…bla,bla….
V
Ce nu face ea presa cand vrea…..chiar si din kkt bici bocnitor !

Darie  •  27 decembrie 2006, 12:46

Salut Catalin! Tudor e unul din putinii arbitri cinstiti din fotbalul romanesc! La ce sa ne asteptam daca, Corpodean a fost ales arbitrul anului…
Multumesc!

mujotutun  •  27 decembrie 2006, 13:06

Ai, dinny, ce mult ma bucur! O sa dau o fuga si pe „Niculescu”, sa ne salutam si acolo (ce va sa zica, frate, blogosferia asta!).
Nu voi uita cate zilisoare voi avea cele doua intalniri nenorocite Rapid-Dinamo conduse de Tudor! Ambele cu cate doi eliminati de la Dinamo! Ambele cu lovituri de la 11m pentru Rapid (una si doua!). Tudor acesta este parca un produs al Gazetei, un antidinamovist aprioric; de-aia GSP il tot promoveaza si consoleaza, dupa caz!
Numai ca, ingaduiti-mi licenta, nu mor cainii cand vor boii!

mujotutun  •  27 decembrie 2006, 13:25

Ma pregatesc de plecare spre Marca Orientala. Nu cred ca voi schia – o intreaga tinerete am mintit ca am fost component al lotului national de juniori de unde un cumplit accident m-a indepartat – dar voi respira un aer alpin si voi suporta cu stoicism preturile occidentale. Ca sa nu spun ca nu ma voi reintoarce, din moment ce vom deveni si noi parte a aceleiasi entitati. Paradoaxe!!!
Poate ne mai „citim” si maine.
Sarbatori fericite si La Multi Ani!

mujotutun  •  27 decembrie 2006, 13:33

Are you there?

mujotutun  •  27 decembrie 2006, 13:54

Si cu asta, v-am pupat!
Banc (adaptat) (rautacios)
La talcioc se vindea (si) creier. Creierul de dinamovist costa 2 RON/g, in timp ce creierul de stelist pretuia 2000 RON/g. Unui potential cumparator care-si exprima uimirea fata de marea diferenta de pret ca si fata de exorbitanta sumei pentru creierul stelist i se raspunde ca aceste a fost foarte putin folosit: e ca si nou!
Admit, stimati stelisti, ca bancul se poate spune si invers (nu de la coada la cap!)
Sarbatori fericite!

Dinny  •  27 decembrie 2006, 14:03

Ce faci mujotutun…PLECI ?

mujotutun  •  27 decembrie 2006, 14:12

Cam! Doar am putrezit destul azi!

Dinny  •  27 decembrie 2006, 14:12

Bine…pleci azi…dar maine…unde ziceai ca te duci ?

Dinny  •  27 decembrie 2006, 14:13

Imi pari putin deprimat…

mujotutun  •  27 decembrie 2006, 14:18

Sunt surexcitat! Cum putui lasa o impresie atat de contrara?
In Austricia, la acei criptonazisti (doar Hitler era austriac!), sa le indes bani in largile lor buzunare nediscriminatorii. Ca, deh, Vespasian, „non olet”, bine a spus!
Si daca nu da avalansa (am nadragi cu senzori!!!), pe la jumatatea lui Ianuar sunt inapoi. Pana atunci, sursum cordis!

Dinny  •  27 decembrie 2006, 14:28

Dac-o tii tot asa….domnu’inginer….Dinny o sa ramana in urma de tot cu traducerea….da’pana vii….am traducerea….completa !
Sa vii sanatos !

Dinny  •  27 decembrie 2006, 14:33

Era..”non dolet,Paete!”…..m-am lamurit mai repede decat credeam !

mujotutun  •  27 decembrie 2006, 14:34

Esti dulce! Pa!

tibi  •  27 decembrie 2006, 14:35

Il admir pe Tudor pt integritatea de care da dovada si sunt sigur k nu a facut niciodata un blat, problema la el este dupa mine faput, k nu a jucat niciodata fotbal.este ff greu sa ajungi sa judeci un sport si sa conduci o partida doar dupa regulament si dupa analizeze video.nu neg am exemple de arbitrii ff buni care nu au practicat niciodata acest sport insa acesti arbitrii cedeaza si scapa partidele din mana exact in momentele cheie ale unui meci..pe de alta parte il admir pt timpul care il ofera acestei pasiuni si aveti dreptate dl Tolontan cand spune-ti k e prea putin sustinut de colegii de breasla…insa eu raman de parerea k Tudor nu este in stare sa conduca un meci de CL…e multa dorinta si munca insa ca sa ajungi in varf e nevoie de si mai mult..oricum frumos articol..

Cu respect,
Tibi

Dinny  •  27 decembrie 2006, 14:36

Cu „sus inimile”…e mai usor…doar sunt si ele….rosiii !

Dinny  •  27 decembrie 2006, 14:40

@tibi
Tudor este inapt pentru orice functie care presupine decizie !
El crede ca dreptatea se face scrasnind din dinti si folosind concluziv securea !
Este inapt psihologic pentru decizii in timp real,intr-o disputa cu termeni relativi,intr-o permanenta evolutie…..

Dinny  •  27 decembrie 2006, 14:44

Sa vezi atatea arbitraje englezesti si sa nu inveti nimic….asta ce inseamna ?
1.Esti fudul,plin de sine!
2.Esti inapt pentru progres !
3.Esti incorigibil…si deci pierdut !
3.Esti de fapt inapt pentru asemenea treaba !

valentino  •  27 decembrie 2006, 15:36

tudor este slab,slab,slab…de vreo 3 ani incoace (pina in sezonul trecut…)el fluiera steaua-national si meciul incepea mereu cu penalty pt steaua si eliminare in echipa bancara…hmmmmm…cred ca este totusi cineva care il sponsorizeaza pe mult prea „corectul” tudor…plus ca pe lista fifa are colegi demni de toata isprava:corpo,salomir,augustus,balaj…ce catastrofe de arbitri..
bravo dinny ca leai ziso paia cu arbitrii englezi!iam vazut si pe scotieni pe Sport 1 si sunt la fel de buni!!!

Alex  •  28 decembrie 2006, 3:14

In primul rand, Sandu Tudor conduce de cand il stiu o Dacie break, ceea ce ar trebui sa spune ceva sau chiar totul. Poate a mai scris cineva asta, dar nu am timp sa citesc toate comentariile. Tudor este, probabil sau cu siguranta, cel mai corect arbitru roman. Dar, are niste defecte. Nu este fiul nimanui, nu este nepotul nimanui, nu este concitadinul nimanui. Da, este cel mai rigid arbitru. Asta este greseala majora pe care o face Tudor, in opinia multora. Acum, „trend-ul” in arbitraj este sa discuti cu jucatorul, sa ii explici ceea ce a gresit, dupa un model britanic. Lui Tudor i se reproseaza rigiditatea, faptul ca nu accepta nici un fel de discutie. „Am fluierat, da-i drumul”, ar fi politica lui Tudor. Lumea il considera un actor, si i s-a gasit si o porecla: Brad Pitt. Hmmm…este oare Brad Pitt din „Fight Club”, „Snatch” sau „7 ani in Tibet”? Dupa parerea CCA, care l-a clasat pe locul 4, ar fi Brad Pitt din „Legendele toamnei”, pentru ca, dupa aceasta toamna, a cazut de pe podiumul arbitrajului. Nu i se mai dau derby-uri, pentru ca s-a incapatanat sa lase fotbalul sa isi spuna cuvantul la acel Rapid – Steaua. Personal, mi se pare peste Augustus Constantin si Corpodean, cel putin din punct de vedere al corectitudinii. Si ce inseamna sa fii arbitru? Nu cumva, sa fii corect? Probsbil, Tudor este ultimul reprezentant al fotbalului / arbitrajului romantic si din cauza asta nu va mai urca pe podium, unde, incet, incet se vor catara Martis, Coltescu sau Deaconu, care respecta linia trasata de Comisie. Asa cred eu, dar, cine sunt eu sa-mi dau cu parerea. NU fotbalului modern!!!

Mathinsen Karl  •  30 decembrie 2006, 9:51

Eu cred ca Tudor este un arbitru bun si corect.Ce usor este pentru cei care nu sunt arbitrii sa ii critice pe cei care practica arbitrajul.Criticii nu simt tensiunea, responsabilitatea si multe alte chestii pe care arbitrul le traieste in timpul unui joc.Dar criticii sunt mereu critici!Lasa Tudore! Mai incercam la anul!

john  •  31 decembrie 2006, 7:04

titi, acela era un biet functionar care s-a lasat de treaba. tudor e unul dintre cei mai cinstiti oameni . (subliniez partea cu „.”; nu arbitru, nu din fotbal, asa, in general). a jucat fotbal, probabil ca, la fel ca in cazul multora dintre voi, talentul s-a lasat asteptat. nimeni nu stie cate face el pentru arbitrajul romanesc si cata meserie stie. fiecare arbitru are un stil, stilul englezesc, italian, stilul Poll (nicio legatura cu cartonasele), stilul Paparesta, Tudor are, si poate ca asta il trage putin inapoi, stilul Tudor.

pt toti cei care cred ca fotbalul intra in tine prin ochii cu care citesti gazeta (am incercat sa jignesc fituica asta, dar nu prea mi-a iesit): oameni buni, si rai, daca nu stiti, nu va bagati! stiti voi ce e la uefa? multi dintre voi ar face pe ei doar daca ar fi in mijlocul terenului pe un Giulesti plin, mai ales la Rapid-Steaua, si va treziti sa criticati un om care a avut curajul sa spuna „stop!”. De ce? Pentru ca nu era in ordine. a avut curajul sa se duca inspre galerii sa ia celebrele pietre (ulterior pierdute, s-a scris prin ziare), care puteau foarte bine sa-l loveasca, pentru ce? Pentru ca sa salveze prima pagina a gazetei de un titlu de genul „Hamutovski internat in stare grava dupa ce a fost lovit in cap de un obiect aruncat din tribuna”.

Fratilor, apucati-va de munca, va spune un om serios, apucati-va bai de munca ca daca nu munciti ajungeti sa va credeti mari observatori si presedinti de comisii. iar dvs. , d-le „tolo”, v-ar fi placut sa gasiti in ziar, pe 26 decembrie, un articol despre plecarea dvs. de la prosport, sau despre alt moment greu al „carierei” dvs. de gao…aaa…gazetar?

john  •  31 decembrie 2006, 7:14

si ca sa fiu in ton cu limbajul de manelo-land de aici: „ăla care ziceai că dacă ne zici câţi bani are Tudor, ne băgăm unghia în gât de invidie, mai numara tu banii la mulţi, că ai sa ramai cu număratul :)))))am incheiat exprimarea Guto-Salamo-Becalistica

Comentează