Romanii eliberati din Irak au cerut bani pentru interviu!

Reporterul special Adelin Petrisor a avut astazi, la Bagdad, surpriza vietii lui. A traversat capitala irakiana intr-un tab, trecind inclusiv prin zone de conflict, si a ajuns dupa mari emotii la ambasada Romaniei, unde erau cei doi romani retinuti de trupele americane si apoi eliberati.

vineri, 2 februarie 2007, 6:06

Reporterul special Adelin Petrisor a avut astazi, la Bagdad, surpriza vietii lui. A traversat capitala irakiana intr-un tab, trecind inclusiv prin zone de conflict, si a ajuns dupa mari emotii la ambasada Romaniei, unde erau cei doi romani retinuti de trupele americane si apoi eliberati.

Jurnalistul a fost primit cu raceala inclusiv de diplomatii prezenti acolo. In momentul in care a vrut sa le ia o declaratie celor doi munictori, care au stirnit o emotie nationala si o furtuna politica in tara, provocind inclusiv demisia ministrului de externe, acestia i-au cerut 10.000 de dolari. Adelin a insistat, dar pretentiile celor doi au ramas intacte.


Comentarii (27)Adaugă comentariu

iQ666  •  2 februarie 2007, 18:11

vezi ca lipseste un „a avut” intre „Adelin” si „o singura replica”

Danielle  •  2 februarie 2007, 18:12

🙂 „Traim in Romania!Si asta ne urmareste si prin Irak.”

Sociopata  •  2 februarie 2007, 18:29

Sa intelegem ca asa-zisa „civilizare” a romanilor presupune diminuarea stirilor gen „ora 5” datorita faptului ca televiziunile refuza sa plateasca subiectii si nu din lipsa acestora 🙂 Ar fi si asta un lucru bun, desi probabil pretul nu va fi permanent 10000 de dolari…

fost angajat la antena1,3  •  2 februarie 2007, 19:03

Uneori audienta se mai si plateste… Ca pe angajati, nici atat, daca nu lucreaza pentru Partid, precum producatorii stirilor si ai emisiunilor de intoxicare.

Jiji  •  2 februarie 2007, 19:09

Lauda televiziunilor „nationale” care s-au isterizat si ne-au isterizat pentru niste….Pacat de noi si slava „profesionalismului si deontologiei” ziaristilor din Romania!!

gretzky  •  2 februarie 2007, 19:21

niste tarani pocniti!dupa ce c-au isterizat toate televiziunile cu timpenia lor,atunci cind au fot eliberati s-au mai dat si in petec!si apropo,dupa cum stie orice om,nici macar in romania nu se fotografiaza/filmeaza bazele militare,asa cum sint ele,da’ intr-o zona de conflict!

kristian  •  2 februarie 2007, 19:33

Da ce sunt obligati sa dea declaratii. Referitor la remarca ta „doi munictori, care au stirnit o emotie nationala si o furtuna politica in tara, provocind inclusiv demisia ministrului de externe” chiar nu cred ca fusesera deja informati ce a fost in tara.

gretzky  •  2 februarie 2007, 19:39

@kristian
tata,tu vezi ce ai scris?si daca da,intelegi?si alt da,erau chiar obligati sa dea declaratii!

Arhi  •  2 februarie 2007, 19:55

Erau obligati de catre cine? Au contract cu Antena 1 sa le faca rating? L=a obligat cineva pe Adelin sa mearga acolo? Ia sa ne explice Adelin de ce nu au facut tam tam-ul asta in octombrie, cand au fost arestati? De ce s-a trezit ninjismul in el de-abia cand a zis Base :fratilor, e groasa, am nevoie de o pauza?

Reluand subiectul, sa stii ca de aia se cheama democratie, ca am libertatea de a accepta sa raspund vreunui neica nimeni, SAU NU.

Ivan Baiesul  •  2 februarie 2007, 20:16

Au vazut si ei, fostii detinuti si consulul, la tv cum negociaza vedetele romanesti. Eu nu inteleg care e problema, nu asa merge treaba in Romania?

Georgero  •  2 februarie 2007, 20:23

Era normal ca oamenii sa ceara bani pt declaratiile lor atata timp cat ei primeau bani din partea unui alt trust de presa pt materialele filmate, fotografiate… 😉

Georgero  •  2 februarie 2007, 20:23

Oamenii aveau exclusivitate 😀

adelin  •  2 februarie 2007, 20:33

Draga Catalin,
Iti multumesc pentru ca ai postat pe blog o parte din povestea mea de la Bagdad. Am insa citeva precizari:
-nu am traversat capitala intr-un tab ci intr-un Mercedes vechi, blindat, cu numere irakiene, insotit de niste fosti luptatori SAS;
-Antena 1 a inchiriat o echipa de securitate asa cum fac toate marile televiziuni;
-citatul de la sfirsitul materialului tau nu-mi apartine;
Trebuie sa-ti spun insa ca am fost primiti destul de rece. Eu si Dan Gecui am fost perchezitionati. Am stat in sosete in curtea ambasadei cit ne-au verificat manual bocancii iar in cladire am intrat dupa ce am lasat pe o masa din curte toate electronicele (camera, telefon, hands-free etc) si chiar si ceasul de la mina. Consulul Voicu a fost tot timpul defensiv si foarte reticent. In vizita la inchisoarea Guantanamo nu am fost privit cu atita suspiciune ca la Ambasada noastra din Bagdad.
Te-as ruga sa scoti citatul care nu-mi apartine.

Salutari din Bagdad!
Adelin Petrisor & Dan Gecui

Georgero  •  2 februarie 2007, 20:43

Adelin e meserias, indiferent ce zice unul sau altul 😀

Arhi  •  2 februarie 2007, 21:22

Adelin e un zeu fata de ciucurelul ala de la ProTV, pe care nu pot sa-l uit de la faza cu papusa din camp:))

GabiKoreanu  •  2 februarie 2007, 21:30

Sa fiu sincer, eu i-as arunca dupa gratii, in semn de „Bine ati venit, acasa!”, pentru ca amaratii astia ne-au facut natia de ras. Adica au fotografiat acolo, desi stiau ca nu au voie, cu scopul de a scoate niste bani de la cei din media, ori de la vreun site de internet mai popular si acum ce si-au zis: „ia sa incercam acasa sa mai scoatem niste banutzi”.
Mi-e sila, cu atat mai mult cu cat ar trebui sa faca parte dintre „capsunarii” pentru care am pus atat de mult suflet aici, pe net.

Şi EVZ profită de cei doi români. Pentru Pro Sport  •  2 februarie 2007, 21:35

[La rândul lor, alţii (acum o să-i facem… elveţieni) au încercat să profite de povestea celor doi români. Evenimentul Zilei a postat filmul terorii pe site-ul Pro Sport. Numai că au avut probleme tehnice şi a profitat Realitatea TV, care a preluat o parte din imagini şi le-a difuzat pe site. Blurate.]

V. Petreanu  •  2 februarie 2007, 21:42

Okay, cateva adaugiri dinspre redactie pentru completarea relatarii lui Adelin: nu e nici o problema ca domnii eliberati in urma scandalului de presa au cerut bani pentru un interviu. E treaba lor – doar ca mie mi se pare un pic cam suspect.

Daca ai stat 3 luni dupa gratii si ai iesit de acolo abia cand a scris presa, e oarecum bizar sa pui astel de conditii pentru a explica ce s-a intamplat de fapt.

Adica pare ca si cum esti de fapt deranjat ca au intervenit ziaristii in povestea eliberarii. Ca si cum ziaristii ar fi stricat un final ce trebuia sa arate altfel, nu stiu.

Apoi e vorba de atitudinea ambasadei Romaniei in Bagdad. E teritoriu romanesc intr-o zona de conflict – una extrem de periculoasa, de altfel. Te-ai astepta ca personalul de la conducerea ambasadei sa fie mai prietenos cu niste cetateni romani (fie ei ziaristi sau nu) care au riscat destul ca sa ajunga pana la poarta. Si in cazul acesta, s-ar fi zis ca echipa A1/A3 deranja pe cineva, doar prin simpla prezenta.

A fost nevoie sa adresam multe intrebari, la Bucuresti si in Bagdad, pentru ca Adelin (si numai el) sa fie primit inauntru, lasandu-si colegul cameraman, pe Dan Gecui, afara, cu tot cu echipamentul de filmare etc.

Nu comentez controlul corporal strict, perchezitia la ciorapi si obligarea lui Adelin de a lasa pana si ceasul la poarta. Poate ca astea sunt regulile de securitate la Ambasada Romaniei din Bagdad.

Tare mi-e teama, insa, ca de fapt cineva din Ambasada voia sa se asigure nu ca Adelin ar fi avut vreo mitraliera de tanc ascunsa in izmene, ci doar ca Adelin nu intra in ambasada, la intalnirea cu acesti doi domni, avand asupra lui vreun dispozitiv de inregistrare. Si asta inainte ca domnii in cauza sa fie temeinic debrifuiti de „secretei”.

Si cu asta, am spus al treilea motiv de suspiciune fata de toata povestea.

Cătălin Tolontan  •  2 februarie 2007, 22:13

Vlad, Adelin: Va multumesc pt precizari, voi face un topic special cu relatarea lui Adelin.

re V.Petreanu  •  2 februarie 2007, 23:31

Cu tot repectul, eu zic sa nu exageram cu „puterea presei” care i-a eliberat pe cei doi tipi. Iar si petru Catalin Tolontan, conditiile de la Bagdad sunt probabil de neimaginat, inca poate ar fi nevoie ca „judecata” ambasadei sa fie amanata…

tlex  •  3 februarie 2007, 2:21

” Daca ai stat 3 luni dupa gratii si ai iesit de acolo abia cand a scris presa, e oarecum bizar sa pui astel de conditii pentru a explica ce s-a intamplat de fapt.”

Ca au iesit cand a scris presa, e conjuctural. Mai curand cred ca au iesit ca a stranutat Basescu si Ambasada Romaniei s-a simtit luata de frisoane. Sa nu uitam ca Romania e inca republica semi-prezidentiala.

Ca au cerut bani, iarasi mi se pare firesc. Oamenii aia de aia erau in Irak, sa faca bani si ii fac din orice, in orice conditii. Cum spunea un ante-vorbitor, aveau contract cu Antena cumva?

” Te-ai astepta ca personalul de la conducerea ambasadei sa fie mai prietenos cu niste cetateni romani (fie ei ziaristi sau nu) care au riscat destul ca sa ajunga pana la poarta. Si in cazul acesta, s-ar fi zis ca echipa A1/A3 deranja pe cineva, doar prin simpla prezenta.”

Treaba unui ambasade a Romaniei nu este sa-i primeasca cu onoruri pe celebrii ziaristi ai tarii pe care o reprezinta. Este sa-si faca datoria fata de cetatenii romani din strainatate. L-a chemat ambasada pe Adelin acolo? Ce daca il cheama Petrisor si scrie pe el Antena 1? In zona de razboi se respecta procedura si interesul statului roman, nu al unui televiziuni. Sau poate domnul Petreanu crede ca daca Adelin era cetatean american si incerca sa intre la ambasada Americii aia l-ar fi primit cu flori? Nu, l-ar fi perchezitionat la sange (sunt regulamente impuse de Coalitie) si i-ar fi confiscat tot echipamentul video si de ascultare. Ceea ce foarte corect!

Mircea Scarlatescu  •  3 februarie 2007, 10:16

Eu unul i-as cam urechea pe cei doi mari eroi.

Dupa sloganul ‘lasa ma ca merge asa’ s-au gandit si ei sa faca niste poze.
Cred ca toata presa a inebunit de pomana, e un simplu caz de prostie.

Romania  •  3 februarie 2007, 10:52

Pai ce domnule Tolontan ori cumva Adelin munceste pe gratis? El isi ia bani pentru reportajul cu cei doi. Nu? Sau cei doi erau obligati sa dea declaratii pentru domnul Adelin Petrisor? Posibil sa gresesc si eu si daca e asa imi cer si scuze pentru ca ma gandesc ca autoritatile romane i-au scos de acolo si, probabil ca daca nu erati voi presa nu se mai faceau eforturi pentru ei; asta ar fi fost plata pentru reportaj. Sper ca se intelege ce am vrut sa spun si astept lamuriri.

kristian  •  3 februarie 2007, 10:54

@gretzky: daca in lipsa unui semn de punctuatie nu mai intelegi ce-am scris lasa-te de citit comentarii. De comentat ar trebui sa te lasi oricum.

Ru-si-ni-ca « lupdaniel  •  3 februarie 2007, 11:00

[…] […]

gilos  •  3 februarie 2007, 11:17

ca cei doi muncitori arestati sunt, de fapt , niste tampiti care au incalcat niste regulamente foarte stricte cred ca suntem cu totii de acord.
ce se mai vede, si care chiar deranjeaza, este pretentia antenei si a gsp-ului ca toata lumea sa stea drepti in fata lor la interviuri ! chiar asa….vroiati senzational ? scoateti banu” !
aduceti-va aminte ce frustrat si ofuscat a fost dl ioanitoia cand a fost refuzat de zenga la un interviu !!
domnilor jurnalisti, petrisor sau ioanitoaia si care mai sunteti, va credeti voi mari vedete, dar si oamenii au dreptul de a refuza sau de a pune conditii !
ce e asa greu de inteles ??

Andrei  •  5 februarie 2007, 16:04

au vrut bani sa-si mai cumpere ceva aparate foto ca sa pozeze gandaci si serpi? 2 tampiti pentru care are de suferit Romania. Sunt de acord ca tara sa se implice in apararea drepturilor romanilor dar atat. Cat de prost trebuie sa fii ca sa te apuci sa faci poze intr-o baza militara?

Comentează

Redacția GSP și echipa de investigații te invită să sprijini jurnalismul apăsând butonul DA!

Publicitatea pe net este vitală ca să putem produce în continuare investigațiile, știrile și faptele pe care le regăsești zilnic aici. Așa că avem nevoie de acceptul tău ca să-ți oferim, în continuare, jurnalism independent, în timp real și verificat.

Redacția GSP și partenerii noștri utilizează tehnologii precum cookies, profilare și prelucrare automata a datelor, pentru a personaliza către tine articolele și reclamele. Prin acceptarea cookie-urilor, ne ajuți să utilizam această tehnologie pe site și să ne finanțăm ziariștii. Ai posibilitatea să iei oricând altă decizie, printr-o simplă revenire pe site. Pentru detalii, te rugăm să citești Documentul de informare a utilizatorilor despre prezenta cookie-urilor pe site și Termenii de utilizare.

Da, sunt de acord