O fotografie de neuitat

miercuri, 11 aprilie 2007, 7:57

Priviţi tribuna! De acolo veniţi. Imaginea datează din 1973, de la U Craiova – Dinamo, dar tribune arhipline au fost şi-n 1989, la România – Danemarca, şi-n 1993, la România – Belgia, şi în 2006, la Steaua – Real Madrid.Nu e o chestiune de vîrstă. În spatele imaginii cu oameni căţărîndu-se pe tabela de marcaj, stau, de fapt, generaţii diferite, trase la indigoul pasiunii. Asta vă uneşte. Asta vă făcea să luaţi în braţe stîlpii, să ajungeţi cu două ore înainte la joc, alături de prieteni care erau dinamovişti, rapidişti, stelişti, utişti sau orice altceva. Atunci nu stăteaţi pe scaune, ci pe gradene, nu existau şepci cu Chicago Bulls, ci coifuri din hîrtie de ziar. Vorba unui text care circulă pe net, cum naiba am supravieţuit?!

Ceva e şocant în întîlnirea cu Tweety, cel care l-a lovit pe cameramanul TVR. Nu lanţul, nu nevroza, nici măcar pasivitatea interlopă a jandarmilor. S-a strecurat în tot acest dosar, ca un detaliu, mărturia unei surse care-l cunoaşte: „Apare la meciuri de un an şi jumătate, maximum doi”. Vă daţi seama cît se pricepe la fotbal?! Cît înţelege el din felul în care joacă propria echipă sau adversarii?!!!

În timp ce milioane de români care iubesc fotbalul ezită să meargă pe stadion, refuzîndu-şi o moştenire dragă, cîteva sute de huligani, la nivelul întregii ţări!, în marea majoritate nişte afoni care-şi compensează lipsa de pasiune prin violenţă, ţin ostatic un întreg sport.

E suficient să suprapui cele două imagini. Cea veche, cu oamenii care curg pe tribune precum ceasurile lui Dali, şi cea a siluetelor agresive de azi. Milioane de fiinţe educate şi fragile la cheremul unei minorităţi barbare. Portret impecabil al timpurilor noastre şi coşmar căruia îi putem supravieţui doar ascultînd cum suporterii Romei au început aseară să-şi cînte imnul la 0-5 pe Old Trafford.


Comentarii (327)Adaugă comentariu

Doggy  •  11 aprilie 2007, 16:02

Stire pe gsp:

„Cameramanul TVR agresat de „Tweety” este aşteptat acum la secţia 22 de poliţie pentru a depune mărturie. Suporterul este anchetat pentru ultraj împotriva >>>bunurilor

Doggy  •  11 aprilie 2007, 16:02

Stire pe gsp:

Cameramanul TVR agresat de „Tweety” este aşteptat acum la secţia 22 de poliţie pentru a depune mărturie. Suporterul este anchetat pentru ultraj împotriva BUNURILOR moravuri şi lovire. Dacă va fi găsit vinovat riscă închisoare de la 1 la 5 ani. Cel de-al doilea suporter este căutat de echipajele de poliţie şi ar putea fi acuzat de distrugerea camerei de luat vederi.

BUNURILOR moravuri?

un_rapidist  •  11 aprilie 2007, 16:05

„Clientul meu nu e reţinut şi nici arestat. E nevinovat. A avut cu el o lesă de cîine. Clientul meu nu l-a lovit pe cameraman. Lesa i-a rămas după ce a plimbat cîinele. Singurul lucru regretabil este că s-a făcut că loveşte. Nu s-a ascuns, a fost plecat din localitate. El cooperează cu Poliţia. Este un tînăr care lucrează, este student”, a declarat Radu Enache, avocatul lui „Tweety”

un_rapidist  •  11 aprilie 2007, 16:06

asta-i cea mai tare faza :)) nu l-a lovit, s-a prefacut :)))) !!!

rak  •  11 aprilie 2007, 17:02

ce imagine,cate amintiri pfuuu,ce echipa ,ce ritm avea fotbalul atunci,cum se iubea o echipa,oltenii veneau cu 3,4 h inainte la meci pt ca altfel numai se prindeau locuri nici macar pe scari.

Oare Bania va mai avea o echipa mare?Avem atata nevoie de ea,nu existau Blonzi,Postasi pe vremea aia,exista doar o singura iubire si milioane de inimi alaturi de un mare simbol al fotbalului romanesc,Universitatea Craiova!

DIXIT  •  11 aprilie 2007, 18:05

Curgerea este consecinta topirii,dle Catalin.
Ceasurile din tabloul lui Dali se topesc si nu ajung inca sa curga.
Uitati-va bine la tabloul „Persistenta memoriei”.
Oricum,mi-a placut comparatia facuta de dvs,cu precizarea ca o mai folosesc si altii.
Raspunsul pe care mi l-ati dat,nu m-a satisfacut,deoarece ati sarit la urmarea fireasca a fenomenului de topire,lucru care in tablou nu este reprezentat.
Multumesc pt. atentia acordata.

meplusmyself  •  11 aprilie 2007, 19:56

@Catalin
@Dixit

Pentru ca mi s-a parut interesanta polemica, mult spus:), despre „corectitudinea” verbului folosit in comparatia cu pricina, mi-a facut placere sa caut si va supun mai jos cateva extrase pentru a completa comparatia plastica utilizata excelent de Catalin , in contextul intregului articol : istorie-sport-tribune-oameni.
Mentionez ca le-am ales selectiv pentru cei care pot citi si printre randuri, Dixit !

CÚRGE, pers. 3 cúrge, vb. III. Intranz.
♦ (Despre ploaie) A cădea din abundenţă, întruna.
(Despre lacrimi, sudoare) A se scurge, a picura.
(Despre grupuri de fiinţe sau de vehicule) A se succeda necontenit, a veni mereu;
Fig. 1. (Despre vorbe, discursuri, stil etc.) A se înşira cu uşurinţă. 2. (Despre timp, viaţă, zile etc.) A trece, a se desfăşura.
Sursa: DEX ’98

A CÚRGE pers. 3 cúrge intranz.
(despre fiinţe sau vehicule) A se deplasa în lanţ; a veni într-un şuvoi permanent.
fig. (despre viaţă, unităţi de timp) A se consuma treptat; a se scurge; a trece.
Sursa: NODEX

TOPÍ, topesc, vb. IV. 1.
Fig. (Despre oameni) A (se) înduioşa, a (se) îmblânzi.
♦ Refl. Fig. A se contopi, a fuziona.
Sursa: DEX ’98

@Dixit: chestia cu o mai folosesc si altii e exceptionala, te-ai gandit pana acum sa inventezi roata?:)

Multumesc amandorura

molomen  •  11 aprilie 2007, 20:02

se vede ca fotbalul este cel mai iubit sport….!! au stiut ei englezii ceva …

Pe de alta parte  •  11 aprilie 2007, 21:30

MAI NENE DEGEABA VORBITI ATAT,PENTRU CA ACESTE LUCRURI,GESTURI,INCIDENTE NU INSEAMNA DECAT CIVILIZATIE SI NU ORICE CIVILIZATIE,TOATE PROVIN DIN EUROPA:TORTE,STEAGURI DE GARD,BATAI,ACTIUNI,FAIR FIGHT SI ASA MAI DEPARTE!!!!

POATE NU A DAT PE TOATE POSTURILE DAR ASEARA INANITE DE MACNESTER VS ROMA A AVUT LOC RETURUL OMORULUI DE LA ROMA,IAR UN CAMERAMAN CARE FILMA INCIDENTELE DE ASEARA FUSESE FILAT DE UN TIFOSI SI PLESNIT IN FATA DIRECT NU PESTE PICIOARE(AL NOSTRU ROMAN A FOST DOMN)AAAA SI NU LOVIT CU ORICE CI DIRECT CU UN BAT DIN ALA,LUNETA DIN AIA CARE SE STRANGE,ASA CA NU VA MAI PLANGETI SUNTEM INCA ANTICI MAI AVEM MULT PANA LA CIVILIZATIE CA DOAR ASTA AM VRUT- DEMOCRATIE/LIBERTATE/CIVILIZATIE ASA CA NU ARE SENS SA NE PLANGEM CAND SPRE ASA CEVA TINDEM,IN FAPT TELUL NOSTRU IN VIATA POLITICA,SOCIALA SI ASA MAI DEPARTE

PS DACA TOT VORBIM EU CRED CA TIPUL AR MERITA O STATUIE SI NU PENTRU FAPTUL CA A DAT CI PENTRU FAPTUL CA INCA NU E CIVILIZAT,ADICA A MAI PASTRAT CEVA DIN A FI ROMAN SI NU A FOLOSIT DECAT LANTUL CARE E TOTUSI MAI USOR DE SUPORTAT DECAT UN BAT DE FIER IN PLINA FIGURA CUM SE FOLOSESTE IN LUMEA CIVILIZATA …. ORICE COMENTARIU FACUT PANA ACUM SI CARE NU A PUS IN COMPARATIE ACESTE 2 LUCRURI FOARTE FOARTE ASEMANATOARE CHIAR NU-SI AU ROSTU,ATAT TIMP CAT ELE SE TRAG DIN LUMEA CIVILIZATA INSPRE CARE TINDEM!!!

joe  •  11 aprilie 2007, 22:17

inclusiv existenta acestui blog e o forma de incitare la violenta…. iar ultrasilor li se ofera exact campul de lupta de care au nevoie…. restul e extrapolare !

nirolf  •  11 aprilie 2007, 22:45

vi se pregatesc paturile in celule ultrasilor.
nu uitati sa luati cu voi periuta de dinti si o cutie de vaselina. veti fi foarte iubiti acolo.
trogloditilor!!

Xul  •  11 aprilie 2007, 23:35

Io am sa merg la un meci in ROMANIA cand o fi ca in Alnglia pana atunci ma multumesc cu Televizoru

Doze  •  12 aprilie 2007, 0:16

GG> nu te pot contrazice, nu pt ca ne cunoastem, ci pt ca simt ca o parte din vina o are media. nu pt ca promoveaza violenta pe ecrane – telenovelele sunt la fel in termeni de cultura – ci pentru ca jurnalistii romani nu au furat din tainele meseriei de la vestici decat ce le-a placut. in cazul nostru se aude clar pe fundal de cateva ori cand i se spune cameramanului sa nu mai filmeze, sau sa filmeze pe jandarmi. Dar ce face Robert? nu doar ca ignora, ci mai si raspunde; nu pot sa spun ca tweety a procedat corect, dar de exemplu in Marea Britanie daca imi faci o poza fara acceptul meu incalci legea.

hotspot  •  12 aprilie 2007, 0:21

http://www.hotspot.ro

Rambo  •  12 aprilie 2007, 0:28

Dedicatie pt. Stelisti, sa vada cu ce club tin:
http://www.onlinesport.ro/forum/showpost.php?p=1211161&postcount=1108

stupefiatu  •  12 aprilie 2007, 2:37

hmmm tot aud de tweety asta ca a facut ce a facut ,bineinteles un dezaxat, dar am fost si io la meci in galeria stelei si am vazut cum un om era batut cu salbaticie in partea de vizavi a stadionului (io eram in tribuna 2 si incidentul se petrecea in tribuna 0 exact sub fotolii ) sa se spuna si de acel incident si sincer sa fiu nu o sa oprim niciodata violenta aceasta pa stadion intr-o tara in care noi romanii uram la nebunie romani suntem dfezgustati de propriul nostru neam , un neam de frustati , dracu nici in discoteca in provincie nu poti sa te duci ca se gaseste cate un smecher care umbla cu o dacie tunata sa te ia la bataie ca incerci sa le iei tarancile sau pt simplul fapt ca esti din bucuresti si se simt amenintati iar singuru lucru prin care poate combate aceea amenintare este prin forta pumnului.

dinamovistu  •  12 aprilie 2007, 8:20

desi sunt dinamovist infocat, eu RESPECT celelalte echipe RESPECTIV suporteri. sunt impotriva huliganismului, pentru ca am fost cu amici de-ai mei la meciusi ale stelei si rapidului. dupa victoria din ghencea, amicul meu stelist mi-a intins mana si a recunoscut superioritatea adversarului. oare nu acesta este scopul sportului, sa ne uneasca, sa ne dea lucruri in comun, ce nu se manifesta doar prin iuirea fata ed aceeasi echipa?in gasca mea suntem: 2 dinamovisti un stelist, o stelista si 2 rapidisti. si noi avem puterea sa ne considream ca fratii si sa ne ajutam in probleme. corectati-ne daca gresim…. asa ziceam si eu, nimic de spus, nimic mai frumos.

okhiu  •  12 aprilie 2007, 8:45

80% din asa zisii suporteri (ma refer la ultrasii din galerie) ar trebui sa infunde puscariile. Sunt oameni frustrati (indiferent ca sunt stelisit sau rapidisti sau dinamovisti) care vin pe stadion nu pentru a-si sustine echipa ci pentru a se bate cu suporterii adversarei, astfel refulandu-se. Sunt oameni care gandesc atat de putin incat considera ca „trup si suflet pentru culori” inseamna sa ii rupi picioarele celuilalt. Sunt convins ca la un moment dat echipele (care deja sufera din cazuza acestor huligani) vor ajunge sa isi selecteze spectatorii. Nu este normal ca lumea sa nu vina la meci din cauza acestor scursuri ale societatii aceasta traducand-se, in anumite cazuri, si in pierderi financiare pentru club. Nu este normal ca suporterii adevarati care vin exclusiv pentru A VEDEA FOTBAL sa fie nevoiti sa stea acasa din cauza suspendarilor de stadioane. Dar, din pacate, astia sunt generatia crescuta de strada, dupa blocurile gri.

DIXIT  •  12 aprilie 2007, 8:46

@ meplusmyself

Tot ce ati scris – eu cel putin folosesc persoana a 2-a plural,atunci cand ma adresez cuiva,iar la dvs. este chiar impetuos necesar a se folosi,tinand cont de numele ales,”me+myself”- este corect.
Totusi,fac precizarea ca eu ma refeream la tabloul ” Persistenta memoriei”.
Expresia,de altfel foarte plastica si des uzitata de cei care au habar de unde vine,este potrivita pozei cu pricina,lucru recunoscut si de mine.Intrebare: cunoasteti opera lui Dali ? Aveti o bruma de idee despre temerile,framantarile,opera si viata acestui geniu al suprarealismului? Aveti cultura necesara sa purtati un dialog fara a apela la diferite surse?

Apropo(s),ati vazut meciul respectiv?…eu,DA!

Faptul ca m-ati luat drept „Regele orbilor”,considerand ca nu stiu citi printre randuri, nu ma afecteaza atat (deh,este parerea dvs,nu si a altora),dar ironia de 3 parale (precizez>nu,opera!) de la „grand finale” ma cam deranjeaza;drept pt. care imi permit sa fiu si eu mojic,intrebandu-va,cum va descurcati cu garderoba si cu cele necesare unei convietuiri decente? Banuiesc ca dvs. stiti sa cititi printre randuri.Superioritatea aratata in cele scrise se dvs,se vede si din numele de blogger ales.Va considerati mult superior (pleonasm) altora,dar cu personaje de acest gen m-am cam intalnit de-a lungul vietii si le-am retezat aripioarele,punandu-i pe ganduri…Sunt o bruta -apropo(s) de aripioare-?…Sunt increzut?…DA,caci am un fundament solid si ma mandresc cu el!…Cultura si educatia sunt importante si deoarece se pare ca indepliniti doar prima dintre cele doua….hmmm….totusi,va felicit !

Pentru modul in care m-ati luat peste picior,NU va pot ierta ! EU nu uit !

ps1.Ati vazut seria de filme cu Fantozzi ?… Personajul Fantozzi (interpretat de Paolo Villaggio) isi duce roata -inventata chiar de el- cu stoicism,din epoca de piatra si pana-n zilele noastre. Intrebare: dvs aveti probleme cu acea „roata”,in viata de zi cu zi ?….desi nu am inventat-o eu,o port cu mine si incerc s-o depasesc ! Pana acum,chiar cu brio! Toti o poarta,dar multi habar nu au ce semnificatie reprezinta!

ps2. Dle „eupluseuinsumi”,timpul acordat dvs.s-a scurs,dar nu inainte de a-mi cere scuze (desi,NU le meritati!) pt. ironiile pe care vi le-am adresat !

catalin  •  12 aprilie 2007, 8:51

pt cel ce se semneaza tweety: ai scris prea mult pt capacitatile tale… daca tu esti MARELE SUPORTER STELIST, acum „celebru”… noi cei mai pamanteni, iti uram DRUM BUN! sper sa nu poti citi mesajele astea, pt ca afara este cald si tie iti sta bine la racoare…

catalin  •  12 aprilie 2007, 8:54

Ce spui Cataline, personajul acesta de desene animate este aparat de avocatul clubului Steaua?
Morala: nu va speriati baieti… faceti totul pt club, culori, echipa, MM, Jiji… VA APARAM NOI!

EhT  •  12 aprilie 2007, 9:41

Nimeni nu se intreaba ce cauta acel domn’ cameraman printre zecile de suporteri nervosi ? Nimeni nu se intreaba daca a fost rugat inainte de a fi lovit sa nu mai filmeze? se poate vedea si pe imaginile surprinse cum suporterii ii spun sa nu mai filmeze..dar el filmeaza nestingherit…ironizand astfel mandria suporterilor! asa ca ar fi bine sa se termine tot circul asta fara rost…vina nu este a lui tweety ci a cameramanului!!!

intunericitu’  •  12 aprilie 2007, 9:49

@tuplustuinsuti:
Intelectualule!
Se zice amandurora, cred ca prin clasa a 2-a se invata cuvantul asta.

SLH  •  12 aprilie 2007, 10:53

superba imaginea, banal articolul

tudor decaraiman  •  12 aprilie 2007, 11:07

mai nou stiti cum se procedeaza la maimutoii de englezi? in ziua meciului dimineata la prima ora se intalnesc galeriile si sub supravegherea politiei merg pe un camp de la periferia londrei si se bat acolo ca chiorii dupa care sunt escortatii la stadion goliti de energie si de ura si asa se face ca e pace pe stadion

Targu Mures  •  12 aprilie 2007, 18:31

ALTERNATIVE pt. meciuri fara spectatori (stadion suspendat)

http://www.linkutil.ro/forum/page/index.php?hid=759&lang=ro

meplusmyself  •  12 aprilie 2007, 20:37

@intunericitu’:

ai dreptate, mea culpa (:

multumesc

Comentează

Redacția GSP și echipa de investigații te invită să sprijini jurnalismul apăsând butonul DA!

Publicitatea pe net este vitală ca să putem produce în continuare investigațiile, știrile și faptele pe care le regăsești zilnic aici. Așa că avem nevoie de acceptul tău ca să-ți oferim, în continuare, jurnalism independent, în timp real și verificat.

Redacția GSP și partenerii noștri utilizează tehnologii precum cookies, profilare și prelucrare automata a datelor, pentru a personaliza către tine articolele și reclamele. Prin acceptarea cookie-urilor, ne ajuți să utilizam această tehnologie pe site și să ne finanțăm ziariștii. Ai posibilitatea să iei oricând altă decizie, printr-o simplă revenire pe site. Pentru detalii, te rugăm să citești Documentul de informare a utilizatorilor despre prezenta cookie-urilor pe site și Termenii de utilizare.

Da, sunt de acord