Patronul fata in fata cu publicul

Scena autentica petrecuta recent. Nu va grabiti sa identificati institutia si personajele! Uneori, indiciile sint mai complicate. Nu voi dezvalui nume. Doar gustati povestea.

miercuri, 20 iunie 2007, 11:06

Scena autentica petrecuta recent. Nu va grabiti sa identificati institutia si personajele! Uneori, indiciile sint mai complicate. Nu voi dezvalui nume. Doar gustati povestea.

Actionarul unei importante televiziuni din Romania ajunge, fara un anunt prealabil, intr-unul din departamentele postului. Vizita e inopinata, dar si inofensiva, pentru ca seful dorea sa vada un spatiu, nu sa controleze pe cineva. Deschide usa, spune „Buna ziua!” si face doi pasi catre primul birou din calea sa.

Pe scaun, jumatate bagat sub masa, un tinar de 25-27 de ani sta in fata calculatorului si nu schiteaza nici un gest, nici un raspuns. Cu aer de lehamite, abia ridica ochii spre omul din fata sa. Probabil ca nu l-a recunoscut pe actionarul imbracat casual. Acesta isi mai saluta o data angajatul, dar nu primeste nici un raspuns! 

Momente bune de uluiala. Tinarul se uita prin el desi vizitatorul aproape s-a lipit de birou. Poate fi oricine. Un potential client, un telespectator, un om care gresise adresa sau unul care cauta o toaleta! Trec zeci de secunde in care oaspetele e gratulat cu aceeasi privire inerta, nepasatoare. Calm, actionarul, se uita pe monitor. Cel asezat se juca. Face efortul maximal de a trece intr-un program profesional.

Stupefiat, actionarul se indreapta spre iesirea din incapere. Dupa ce trece pragul usii se intoarce pentru o clipa si spune, fara sa ridice vocea, impacat cu inutilitatea gestului sau: „Nu ti se pare ca esti cam nesimtit?!”. Evident ca nu primeste nici un raspuns.

Cei care au asistat la scena pot jura ca tinarul de pe scaun face parte exact din ceea ce televiziunile numesc „public comercial 18-49”, pe care se bat ca sa-l transforme in audienta si pe care l-am obtinut acum, dupa un deceniu de alienare media. Cind spun „l-am obtinut” ma includ si eu aici, ca ziarist de presa scrisa.


Comentarii (35)Adaugă comentariu

lupu  •  20 iunie 2007, 11:17

Trebuia sa-i dea o prima….sa-l invete minte!

Cristi Roman  •  20 iunie 2007, 11:22

Pe vremea cind sef in TVR era Valentin Nicolau, se intimpla des ca acesta sa vina pe neasteptate in vizite prin diferite redactii. De multe ori intra in cabinele de montaj, se uita la imaginile de pe playere, care trebuiau sa fie in strinsa legatura cu specificul redactiei in care intrase (era o perioada in care se mai controlau „extra-serviciile”).

Piorel  •  20 iunie 2007, 12:04

Păi şi nu l-a dat afară? Nu pentru că nu ştia cine e şeful… ci pentru că o ardea aiurea cu jocurile în loc să muncească + pentru atitudinea nesimţită faţă de un ”străin”.

elton  •  20 iunie 2007, 12:05

Crezi cumva ca acel patron s-a gindit vreo clipa ca ,,nesimtitul,,face parte dintre cei pe care televiziunea sa a reusit sa ii ,,educe,,? Mai grav este ca si daca ar sti nu i-ar pasa si nu ar schimba nimic!Buzunarul sau este cel care conteaza.Educatia?este o definitie pe care cu siguranta nu ar putea sa o dea acel patron.Acestea sunt specimenele create chiar de ,,marea industrie mass-media,,dar sa sti ca sunt convins ca nesimtitul urmareste cu atentie si divizia sexy promovata de Gazeta Sporturilor.

mihai  •  20 iunie 2007, 12:11

bun, bun,….. si ce legatura are cu sportul??????
curiozitate tanarul castiga un salariu onorant??? say trata firma exact cum aceasta il trata pe el????

catatheboss  •  20 iunie 2007, 12:15

hai ca ne-ai facut curiosi, nu ne dai si nume? vrem nume! vrem nume! ca de nu, te suspendam, cum face militzica blatomir cu vlad munteanu.

ganditoru_cel_cu_coatele_pe_genunchi  •  20 iunie 2007, 12:35

In nici un caz nu e vb de „dom. profesor”

nici de sov si nici de DDindirect

cre ca e vb de sirbu

ganditoru_cel_cu_coatele_pe_genunchi  •  20 iunie 2007, 12:39

iar ‘nesimtitu’ e unul dintre sutele de mii angajati tot pe pile dar nu ‘la stat’ ca odinioara ci mai nou ….’la patron’…. te si miri cum poate sa mearga economia tarii asteia asa de bine… iti dai seama daca ar munci cu totii cum ar fi???? racheta, nu alta. dar bine ca e asa, excesul de viteza dauneaza….

cccipr  •  20 iunie 2007, 12:39

Corect, cam asta a devenit acel public tinta. Din pacate, astia reprezinta si o parte din jurnalistii care se adreseaza acestui public tinta. Urmand acest fir, si actionarii au partea lor de vina in ceea ce priveste selectia personalului si intretinerea lui profesionala. Un fir care ne duce inapoi de unde am pornit. Adica un cerc inchis.

Cătălin Tolontan  •  20 iunie 2007, 12:42

mihai: n-are legatura cu sportl, a fost postat la categoria media. Te afli pe blogul unui jurnalist care scrie de sport si de altele.

Cily  •  20 iunie 2007, 13:16

Daca e adevarata aceasta relatare si domnul actionar nu l-a concediat inseamna ca e un ” baiat prea finut” pt societatea in care traim.
Recunosc ca ma mai joc si eu la servici din cand in cand , dar doar atunci cand sunt singur. In momentul in care intra cineva pe usa,
inchid „fereastra” cat mai repede posibil!

mihai  •  20 iunie 2007, 13:16

ideea era…. baiatul de 25 de ani isi putea permite din salariu chiria unei garsoniere la periferie se sa mai si manance intreaga luna???? sau ca majoritatea tinerilor angajati din Romania din salariu isi putea cel mult permite un weekend de distractie…..numai asa putem putem trage o concluzie obiectiva, patronii(majoritatea) au doar pretentii dar de oferit………

bogdan  •  20 iunie 2007, 13:17

pai acel individ reprezenta un model foarte bun de client (audienta)… ce era sa faca patronul, sa isi dea clientul afara din firma pentru ca n-a fost salutat? nu se face. o fi el nesimtit, da’ tot client ramane.

ca era si angajatul lui… asta e, se mai intampla. poate n-avea omul nimic de lucru sau poate era daramat ca muncise toata noaptea, de unde sa stie patronul ce trebuia sa faca atunci angajatul? e vorba totusi de o firma cu multi angajati, nu de magazinu’ de la colt in care patronul stie ce are de facut fiecare angajat.

Cătălin Tolontan  •  20 iunie 2007, 13:24

mihai: si sa nu dai „buna ziua” a devenit o forma de protest sindical? 🙂

aciduzzu  •  20 iunie 2007, 13:25

articol neterminat

aciduzzu  •  20 iunie 2007, 13:27

marfa asa, scrii un articol „scena autentica: pac scena” si gata, e ca bancurile alea proaste si seci „vrei sa-ti spun un banc? / da / banc!”

radu  •  20 iunie 2007, 13:28

Ce inseamna „l-am obtinut acum, dupa un deceniu de alienare media” ?
alienat de produsesele media (adica nu le urmareste) sau alienat din cauza lor?
merci

bogdan  •  20 iunie 2007, 13:29

aciduzzu, omu’ a postat o scena din care poti sa tragi si tu singur niste concluzii. trebuie neaparat sa se termine cu „asa da, asa nu”?

asta daca nu ne referim la “public comercial 18-49″ caruia trebuie sa ii dai si concluzia, sa nu se chinuie sa o caute 😉

Cătălin Tolontan  •  20 iunie 2007, 13:31

radu: din cauza

mihai  •  20 iunie 2007, 13:33

e si asta un mod de a protesta, cu toate ca nu cred ca asta a fost intentia tanarului :)…. eu cred ca atitudinea lui era dictata de implinirile si orizontul oferit la locul sau de munca(cred ca daca avea 1000eu pe luna -sal de capsunar in spania- ar fii salutat primul si ar fi avut si o atitudine binevoitoare) dvs ce credeti ??? „noi ne facem ca muncim ei se fac ca ne platesc”

cata  •  20 iunie 2007, 14:20

o fi fost fi-su si era suparat ca nu i-a dat mclarenul sa se duca la discoteca noaptea trecuta 🙂

fazedure  •  20 iunie 2007, 14:25

@ mihai Daca avea salariul de peste 1000 euro atunci nu ar fi fost indiferent. l-ar fi injurat ca-l deranjeaza din joc…

radu  •  20 iunie 2007, 14:43

Pai Tolo, eu cred mai degraba ca e „alienat de” nu „din cauza”, fiindca daca ar fi urmarit ceva presa ar fi recunoscut actionarul macar dintr-o poza din vreun articol intamplator – la naiba, lucreaza in industrie iar „anonimul” e za big boss.

PS: Ah, si eu macar stau cu stanga pe Alt+Tab cand ma joc :))

Basarabean alb/visiniu  •  20 iunie 2007, 14:46

@ cata 20 Iunie, 2007 2:20 pm
Si, certo! :-))))

un tip  •  20 iunie 2007, 15:29

cel de la calculator nu se juca. folosea o aplicatie de tip CAD pt simularea unui sistem de particule. cel de la calculator era grafician. cel de la calculator a salutat imediat persoana care intrase pe usa chiar daca nu o recunoscu-se din imediat neobisnuit fiind cu prezenta actionarului principal al institutiei in care lucreaza la el in birou. Daca considerati ca concedierea tanarului care lucra la computer este o necesitate in acest caz atunci eu ma dau batut. Mentionez ca in contractul de munca nu este specificata salutarea persoanelor din conducere si nu este temei pentru concediere. Persoana respectiva era in afara orelor de lucru.

un_rapidist  •  20 iunie 2007, 17:19

@ un tip Says „Mentionez ca in contractul de munca nu este specificata salutarea persoanelor din conducere si nu este temei pentru concediere”

MENTZIONEAZA TU CA ACEL GAGIU A FOST UN BADARAN, NEURECHEAT DE PARINTZI CIND ERA MIC, PT K NU ZICEA „BUNA ZIUA” CIND INTRA INTR-O CASA STRAINA!

sictir cu voi totzi astia care cautatzi scuze patetice pt un comportament nedemn de un angajat in mass-media

PS: daca avea salariul mic, trebuia sa-shi dea singur demisia de muuuult timp shi sa caute un job mai bine platit!

Cinderela  •  20 iunie 2007, 19:14

Doamne,cred ca despre asta e vorba pe site..” hai sa vorbim in necunostinta de cauza”. va aratati adevaratul intelect! Un patron tinta face un „public” tinta,ca sa scape de tintasi!Va mananca democratia copii.Vre-ti sa fiti politicieni,spuneti ce aveti de spus in public,asa afla tot romanu’ studitatea vorbelor voastre! tipul ala era un Grafician,care isi vedea de munca,singura stare a situatiei a fost ca nu sa ridicat de pe scaun cand a zis domn’ „patron” drepti! Sa ma ierte cel de sus,n-a cantat imnul si nici n-a venit ceausescu!angajatul a zis bunaziua,fara respectul de riguare (heil voiculescu).Aveti dreptate,trebuia penal condamnat!Si mai bine, poate o litera ajutatoare pe carte de munca la rezilierea contractului!Heil Hitler, traiasca comunistii… adica sa traiti!

meplusmyself  •  20 iunie 2007, 20:09

@catalin

Faptul ca nu a salutat tine, evident, de cei sapte ani de acasa. Lipsa.
Faptul ca se juca pe calculator tine de incapacitatea majoritatii managerilor de a motiva personalul.
In Romania,azi, sunt prea putini cei care merg la birou ca la un bun al lor si sunt prea multi cei care merg ca la o penitenta.

Cuvantul cheie din articol este insa „comercial”.
Imi doresc ca media sa vrea/poata sa formeze un public quality de pe urma caruia sa faca audienta 🙂
Multumesc.

Tanarul 25-27 ani  •  20 iunie 2007, 20:24

1. Nu ma plang de salariu!
2. Am salutat si eu si colegul meu de birou.
3. In biroul nostru intra si ies 20 de persoane straine in fiecare zi! Le tratam cu respectul civenit pe toate.
5. Nu ma jucam!!!!! M-am si jucat la birou cum cred ca a-ti facut cu totii, dar nu in momentul acela, nu vreau sa ma disculp de nimic, actele sunt deja semnate!!
4. Motivul supararii “actionarului” este si citez:
– “Nu ai bunul simt sa te ridici in picioare cand iti intra patronu’ in birou?
– Imi pare rau, nu v-am recunoscut!”

Tanarul 25-27 ani  •  20 iunie 2007, 20:25

Chestie pe care nu a facut-o nimeni din departamentul nostru in ziua respectiva!(aici ma refer la ridicatul in picioare)
Consider comportamentul meu a fi unul demn de un angajat in media din moment ce am avut numeroase colaborari cu regizori, graficieni, DOP, directori de creatie, straini si autohtoni.

Tanarul 25-27 ani  •  20 iunie 2007, 20:26

Si fratilor cand un monitor mare de 24″ iti blocheaza vederea catre usa, cand este un lucru obisnuit sa iti intre persoane straine i n birou, deja nu te mai uiti la cine intra pe usa cu cel mai mare interes, dai buna ziua si iti continui lucrul pt ca daca te ai opri pt fiecare ai fi PR nici decum grafician. Treaba mea era sa livrez un produs la timp si de calitate pe care am facut-o tot timpul cat am lucrat in aceea institutie. Iar faza cu ridicatul in picioare e deja comunista!
No hard feelings, bye bye antena1 !

Tanarul 25-27 ani  •  20 iunie 2007, 20:27

sorry pt multiplele comentarii, era un mesaj mai lung dar nu am putut posta decat asa.

altul si mai destept  •  20 iunie 2007, 21:26

auzi tolo!?
tu din cate surse ai verificat informatia postata pe blog?
hai ma ca te credeam baiat serios. pacat de tine.

Piorel  •  21 iunie 2007, 23:13

Băi Cătăline… dacă omul ăsta care a postat… este chiar cel despre care ai scris şi dacă ce a spus el este adevărat, atunci dragul meu… eşti un mare neom, un mic Voiculescu. Vreau ca urmatorul tau post pe blog in categoria media/social să fie pe tema imoralităţii lui Voiculesc. Eşti în stare de aşa ceva? Ar trebui să fii, că patron e doamna Camelia cică, nu domnul Dan. Mă îndoiesc totuşi că ai puterea, tăria de jurnalism, chiar şi convingerea de a scrie despre imoralitatea acestui personaj…

GEORGE-GHIRY  •  26 iunie 2007, 14:57

Ce pakat k nu gandesti knd skrii!Ti se pare komplicat sa faci doua lucruri in acelasi timp?pakat!ti.a murit…..mintea(dak ai avut)

Comentează

Redacția GSP și echipa de investigații te invită să sprijini jurnalismul apăsând butonul DA!

Publicitatea pe net este vitală ca să putem produce în continuare investigațiile, știrile și faptele pe care le regăsești zilnic aici. Așa că avem nevoie de acceptul tău ca să-ți oferim, în continuare, jurnalism independent, în timp real și verificat.

Redacția GSP și partenerii noștri utilizează tehnologii precum cookies, profilare și prelucrare automata a datelor, pentru a personaliza către tine articolele și reclamele. Prin acceptarea cookie-urilor, ne ajuți să utilizam această tehnologie pe site și să ne finanțăm ziariștii. Ai posibilitatea să iei oricând altă decizie, printr-o simplă revenire pe site. Pentru detalii, te rugăm să citești Documentul de informare a utilizatorilor despre prezenta cookie-urilor pe site și Termenii de utilizare.

Da, sunt de acord