„Din trei în trei zile”

…discută despre obligaţiile şi beneficiile antrenorilor din cupele europene

joi, 16 august 2007, 9:34

…discută despre obligaţiile şi beneficiile antrenorilor din cupele europene

E greu să joci atît de des a zis Hagi la conferinţa de presă, iar la microfonul ProTV a numărat meciurile, care în curînd îi vor ieşi mai multe ca zilele. Are dreptate. Dar se putea şi mai rău. Să se joace rar.

Ioan Chirilă povesteşte într-una dintre cărţile sale cum programul de pregătire al „naţionalei” pentru Campionatul European din 1984 a fost dat peste cap de Lina Ciobanu, cea care se ocupa de sport din partea conducerii partidului comunist. Variantă prescurtată, desigur. Comitetele, abrevierile şi detaliile tîmpeniilor de atunci nu mai au relevanţă pentru cititorul de azi. Degeaba s-a zbătut Mircea Lucescu pentru a obţine meciuri multe de pregătire. Mai mult, Ciobanu şi-a trecut în palmares şi interdicţia fixată echipei olimpice de a participa la Olimpiada de la Los Angeles. În fine.

Astăzi, fotbalul îşi organizează singur programul. Doar protestul mut al antrenorilor a rămas. Se plîng, ca şi atunci. Pentru că, într-o profesie care n-a încetat să fie liberală indiferent de sistem, ei decontează insuccesele. Aşa sînt regulile! Fotbalul e o convenţie uriaşă, o luptă pentru imaginaţia lumii. Oamenii visează bătălii, eroi, opere de artă şlefuite în aer de talentul unor sportivi, iar aceştia permit industriei să întreţină iluzia colectivă.

Cînd au intrat în joc, cînd au acceptat posturile pentru care sînt plătiţi de o sută de ori mai mult decît antrenorii de acum 20 de ani, Hagi, Rednic sau Andone au acceptat ritmul, accidentările, criticile. Din trei în trei zile, zilnic, în fiecare oră a profesiei lor.

Totul s-a schimbat. După ce a transferat jucători de peste 20 de milioane de euro, Lucescu, cel învins pe vremuri de Lina Ciobanu, a pierdut la Salzburg, în faţa unei echipe căreia sponsorul Red Bull i-a schimbat pînă şi culorile! Suporterii austrieci protestaseră şi promiseseră că nu vor iubi niciodată o creaţie comercială. Le-a trecut. Pentru că, în ritmul din trei în trei zile, „niciodată” pică de vreo două ori pe lună.


Comentarii (258)Adaugă comentariu

RipensiaVenus  •  17 august 2007, 10:31

Momo draga, nu doresti un post de conducere la UEFA sau FIFA, ca se pare ca esti ft. competent ?

AlbAlbastru  •  17 august 2007, 10:35

Baietzi, fitzi mai moderatzi in „declaratii”, ca este mai bine.
CFRul a facut aceeasi greseala ca si Steaua in meciul cu bielorusii, adica credeau ca meciul este dinainte cistigat, numai ca cipriotzii sunt PESTE bielorusi si au jucat mult mai bine. Dar exact cum bielorusii, daca mai joaca cu Steaua de 10 ori, probabil ca niciodata nu va mai reusi un rezultat de egalitate, asa si cipriotii, nu ar mai reusi asa un rezultat cu CFRul nici daca mai joaca de 100 de ori.

Dupa mine si dupa MULTZI altzii, CFRul este cea mai in forma echipa romineasca la ora actuala si este o mare greseala sa judecam o echipa dupa un joc ca cel de ieri, in care CFRul i-a tratat pe ciprioti exact ca si Dinamo pe Vaslui, ceea ce nu inseamna ca vasluiul este peste Dinamo, hai sa fim serioshi.

Dealtfel, vom vedea duminica asta daca Steaua este mai tare decit CFR Cluj. Tare „mi-e frica” ca vi-o lu.atzi la Cluj de va merg fulgii.
Si DA… asha este: CFR trebuia sa iasa pe doi anul trecut (exact asha cum Rapidul ar fi trebuit sa ia campionatul acum doua sezoane) daca nu se „implica” Gigi Becali (INCLUSIV umblind la vreo 2-3 jucatori clujeni in meciul direct, lucru care s-a observat CLAR)… dar stim cu totzii „povestea”, nu are rost sa o mai repetam.
Asha ca mai usor cu laudele de doi bani gen „Steaua doi ani la rind in grupe” ca nu este frumos si nici corect si nici de.cent, ba dincontra asta inseamna lipsa de bun.Simtz si aro.gan.tza de neam pr.o.st.
Dupa cum spuneam, vom vedea duminica asta cine este mai buna: CFRul sau Steaua, mai sunt doar doua zile s’un pic.

AlbAlbastru  •  17 august 2007, 10:40

Baietzi, fitzi mai modeshti putzin ca va sta mai bine.
CFRul a facut aceeasi greseala ca si Steaua in meciul cu bielorusii sau ca Dinamo cu Vasluiul.
CFRul cred este cea mai in forma echipa romineasca la ora actuala si este o mare greseala sa judecam o echipa dupa un joc ca cel de ieri, in care CFRul a crezut ca meciul este dinainte cistigat.

Si intradevar CFR Cluj trebuia sa iasa pe locul doi anul trecut (exact asha cum Rapidul ar fi trebuit sa ia campionatul acum doua sezoane) daca nu se “implica” Gigi (INCLUSIV umblind la vreo 2-3 jucatori clujeni in meciul direct, lucru care s-a observat CLAR)… dar stim cu totzii “povestea”, nu are rost sa o mai repetam.
Asha ca mai usor cu laudele de doi bani gen “Steaua doi ani la rind in grupe” ca nu este frumos si nici corect si nici de.cent, ba dincontra asta inseamna lipsa de bun.Simtz si aro.gan.tza de neam pr.o.st.
Dar vom vedea duminica asta cine este mai buna: CFRul sau Steaua, mai sunt doar doua zile s’un pic.
Tare mi-e ca v-o luatzi pe cocoasha.

omman  •  17 august 2007, 10:58

Toata treaba pleaca de la mentalitatea romaneasca. Asa i-am vazut pe parintii nostri ridicand o tara. Lucrau in scarba, cu ochii pe ceas. Constructii, drumuri, masini, uzine, totul s-a construit in scarba.
Si noi vrem ca jucatorii romani sa joace altfel, de placere si cu pasiune de exemplu?
Dinamo, Steaua, CFR sunt victimile lehamitei.
Si CFR pentru ca joaca in campionatul romanesc, al pionierilor de ieri si astfel s-au molipsit si ei.
Un singur argument am la ce am zis eu. Jucatorii de la Bate nu jucau in scarba, fugeau exact ca in memorabila secventa „Run Forest, Run!”. Ai nostri nu mai fug nici daca au mii de euro de luat. Isi zic probabil dupa spusele celebre ale lui Gigi, Seche si alti mafioti de dupa Revolutia lui peste :”Eu nu fug dupa bani ci se tin ei de mine!”.
Si deja suntem granzii estului, fostii parliti care nu treceam nici preliminariile in cupe. Mai sa fie!

mano nerra  •  17 august 2007, 12:10

Hagi a gasit o scuza destul de penibila, contrazisa de insusi Mirel Radoi. Dar era normal sa se apere cu orice arme in fata linsajului mediatica la care a fost supus de presa care abia asteapta un rezultat prost sa-l puna la zid. Si asa Hagi e criticat desi n-a pierdut niciun meci pentru „jocul echipei” iar daca echipa va juca mai frumos se va gasi mereu ceva de criticat. De laudat niciodata! Doar antreneaza Steaua si la moda e sa ironizezi Steaua si sa reduci totul la Gigi Becali in ceea ce priveste Steaua.
Iata ca multiubitul Ando a luat-o pe coaja intr-un stil cat se poate de dinam..ist desi antreneaza o echipa visinie patronata de un interlop secui sovin si complexat. A fost o RUSINE cum doar dinamo sau rapidul in era lui il luce (mentorul lui ando) mai realizau in fata unor „granzi” ca Skonto Riga.

Concluzie: „Dinamo – rusinea tarii” sau „rrapid-rusinea tarii” nu mai sunt de actualitate, acum avem TRIPLETA DE AUR cefere-dinamo-rapid = RUSINILE tarii

in curand celor 3 le vin intariri de la cimicioara, mult-civilizata, superioara si decenta echipa patronata de mitici bucuresteni.

De Galati nu spun nimic deoarece ei n-au fost niciodata cu gura mare ca de pilda bozgorii car evisau la o „excursie in cipru”

Peste mult timp, cand Steaua va fi eliminata din C.L., cel mai probabil dupa faza grupelor, astpt cu interes sa vad strazile pline de oameni bucurosi de esecul Stelei, majoritatea fani ai caror echipe au parasit de mult cupele europene sau nici n-au ajunbs pe acolo.

ultumim Anorthosis Famagusta !!!

meserie  •  17 august 2007, 13:11

dupa parerea mea un antrenor bun trebuie sa invete echipa sa ajunga la cealalta poarta prin pase, asezare in teren. dupa aia e numai fotbalistu care poate sa fie bun sau prost. daca pasa nu merge bine pe flancul stang de exemplu schimbi jucatoru pana merge si tot asa pana faci toate flancurile si axul central sa dea pase bine si sa ajunga rpd la poarta. pt ca odata ajunsi la poarta so nimeri unu care sa o bage in poarta. si antrenorul trebuie sa faca mutarile tactice in timpul jocului pentru ca sa mentina pasele alea bune si sa ajunga rpd in fata portii adverse. e foarte simplu. apoi jucatorii trebuie rulati pt a preveni oboseala si eventualele accidentari. nu exista scuze ca joci o data la 3 zile….esti profesionist sau nu. daca nu…dute frate si da cu matura pe strada..o sa dai o data pe luna la cat jeg e in bucuresti si nu te mai surmenezi

Digme  •  24 august 2007, 11:48

Ai o stire interesanta trimite-o pe http://www.digme.ro

ionut  •  29 august 2007, 1:15

Cel mai a dracu blog din tara ;)(:
sa fiti a dracu !!
http://www.cetateasuceava.ro/tibi-suceava/

Comentează