Acelaşi Ioan Chirilă

Începe o nouă ediţie a premiilor Ioan Chirilă. Ca orice concurs, o instituţie imperfectă. Am avut ieri o lungă discuţie cu Tudor Chirilă, băiatul marelui ziarist. L-a contrariat inclusiv retragerea mea de anul trecut. Şi m-a pişcat. „E ca şi cum Peter O’Toole ar zice: e timpul să mai cîştige şi De Niro”. E o exagerare, Tudor, mulţumesc pentru ea!

duminică, 16 septembrie 2007, 6:52

Începe o nouă ediţie a premiilor Ioan Chirilă. Ca orice concurs, o instituţie imperfectă. Am avut ieri o lungă discuţie cu Tudor Chirilă, băiatul marelui ziarist. L-a contrariat inclusiv retragerea mea de anul trecut. Şi m-a pişcat. „E ca şi cum Peter O’Toole ar zice: e timpul să mai cîştige şi De Niro”. E o exagerare, Tudor, mulţumesc pentru ea!

Cultivarea memoriei lui Ioan Chirilă e, probabil, unică prin magnitudine în istoria jurnalisticii noastre. Pentru că efortul nu aparţine doar familiei, ci şi multor tineri care l-au citit, l-au cunoscut sau au lucrat cu el. Unul dintre cititori se numeşte Răzvan Prepeliţă, talentul ediţiei trecute a premiilor. Mi-a trimis un text, pe care-l găsesc mai inspirat decît ceea ce aş putea scrie eu azi.

Adresându-se Artistului: “Am scris ultimele notiţe pentru schiţe! Mai finisează un pic decorul. Pune mai multe lumini, înalţă un pic tribuna să fie mai mulţi suporteri. Creionează cele două bănci, unde îi aşezăm pe antrenori! Temporar, după care vedem noi ce facem cu ei! Îi mai plimbăm, îi mai agităm. Şi acum pe restul, aşază-i pe bancă! Ce dacă par înghesuiţi? Aşa trebuie să arate. Doar sunt o echipă, nu? Călimara cu cerneala verde vreau să o verşi în dreptunghi. Cele 3 puncte negre de care îţi vorbeam vreau să fie neînsemnate, doar sa răsară, obscur pe lânga ei. Puncte simple şi echidistante. Şi ei să fie perfecţi. Ei să fie actorii. Mai retuşează-le un pic strălucirea. Şi la public întrebuinţează toate culorile. Doar pentru ei am desenat totul. Ce frumuseţe, la cîtă lume am să povestesc acest desen. Mersi, Maestre!”

Artistul: “Dar pe tine unde te pictez, nea Vanea?”
“Nicăieri, eu rămân aici, la maşina de scris…”


Comentarii (39)Adaugă comentariu

bogdan arad  •  16 septembrie 2007, 19:12

EXCEPTIONAL

Dinny  •  16 septembrie 2007, 19:36

Si la ce v-a folosit modelul marelui Ioan Chirila ?…Prin modul cum promovati si va inchinati submediocritatilor,ii jicniti memoria cu fiecare interviu in genunchi….

Jan  •  16 septembrie 2007, 19:44

Niciodata nu mi-a placut Chirila. Stilul ala semidoct, in care amesteca aluzii culturale si citate din carti pe care nu le-a citit, vad ca naste mostenitori spirituali la Gazeta.

micli dan  •  16 septembrie 2007, 20:23

fotbalul de la coppa del mondo l-am vazut cu totii, dar de vazut italia cum a descrisa in „Franz, uber alles” decat cei care au citit cartea respectiva au vazut-o.
cititul cartilor de Nea Vanea NU dauneaza grav sanatatii

Adi stelistul  •  16 septembrie 2007, 20:48

Eu tot nu inteleg criteriile dupa care sunt filtrate comment-urile. Va rog mult, explicati-mi si mie sa inteleg.

aliosha  •  16 septembrie 2007, 21:29

nenea vanea vine de la ioan sau de la chirila?

aliosha  •  16 septembrie 2007, 21:33

Am avut ieri o lungă discuţie cu Tudor Chirilă, băiatul marelui ziarist. L-a contrariat inclusiv retragerea mea de anul trecut. Şi m-a pişcat. “E ca şi cum Peter O’Toole ar zice: e timpul să mai cîştige şi De Niro”. E o exagerare, Tudor, mulţumesc pentru ea!

ai avut discutia inainte sau dupa ce baiatul „marelui ziarist” a tras pe nas?

asta cu o’toole si de niro e tare! Doar ca tu te poti compara doar cu tzociu si palade

Sorin-stelist  •  16 septembrie 2007, 21:33

Tolo,cum ti-a reprosat Tudor? Cantat? daca era mai melodios ,asa, nu pune la sufet ,asa-i cantecul…

aliosha  •  16 septembrie 2007, 21:35

i-auzi braul: „baiatul marelui ziarist”. Suna a personaj kafkian.

aliosha  •  16 septembrie 2007, 21:38

tholo
tu esti micutul ziarist, minusculul gazetar sau neinsemnatul jurnalist.

serghei  •  16 septembrie 2007, 21:43

tohlo, tie cum ti-ar placea sa ti se spuna dupa ce crapi? Nenea brejnev?

jorjesku  •  16 septembrie 2007, 21:55

miku:…alfel mai puneti pe bajetul ala georgescu , ca e singuru care stie sa tina pixu-n mana
Chiar ka tzine pixu-n mana. Il tzine si- l freaka.

caine-rosu  •  16 septembrie 2007, 22:03

Da, probabil ca micul ziarist nu este cumparat de oier. Tu, draga (S)tolo nu te simti penibil stiindu-te sluga unui astfel de om?

hool.lx.ro  •  16 septembrie 2007, 22:04

http://hool.lx.ro cea mai noua comunitate online. Vino sa iti sustii echipa favorita, sau sa discuti despre subiectele tale preferate.Sau poate vrei sa ne povestesti ceva din orasul tau.Nu uita sa te inscrii pe forum.

neutra  •  16 septembrie 2007, 22:06

@miku

foarte bine scris in legatura cu adrian georgescu..e fenomenal omu ala….

steaua si SPAGA ,LEGAMANT PE VIATA  •  16 septembrie 2007, 22:11

RUSINE ARBITRII!

Nu ati mutat precum COLTESCU loviturile acordate stelei din afara careului la 11 metri!

Nu mai este dreptate in tara asta??

Arhivare  •  16 septembrie 2007, 22:29

fenomenal

bogdan  •  16 septembrie 2007, 23:06

da’ premii pentru ziaristii online se dau?

daca nu, oare cind se va intimpla acestlucru?

caine-rosu  •  16 septembrie 2007, 23:11

Chiar nu este nimeni care sa behaie?

caine-rosu  •  16 septembrie 2007, 23:12

Unde esti Adrian care aseara imi spuneai de supervaloarea clonatilor de la cimitir?

caine-rosu  •  16 septembrie 2007, 23:14

Ciobanul n-a reusit sa cumpere si nevestele astora de la Rapid?

DADU  •  16 septembrie 2007, 23:22

NU MAI „MODERA”AIUREA IN TRAMVAI FRATE!

Mishu  •  16 septembrie 2007, 23:41

Vreun comentariu despre „cusca” din peluza rapidista? E de domeniul chestiei cu discriminarea.

cata  •  17 septembrie 2007, 0:24

Chiar nimeni nu poate tine sub control pe acest site spamul ??

Alexandra  •  17 septembrie 2007, 0:33

frumos!
off topic: nu e vreo cale ca in loc de awaiting moderation pt mesaje in mod aleatoriu sa ai un sistem prin care sa elimini mesaje de astea publicitare idioate la jocuri, site-uri si what shit not?!?!

ovidiu  •  17 septembrie 2007, 1:00

Aliosha/Serghei screme-ti parerile despre FC Tiraspol sau Dinamo Moscova pe la bolsevici,pe noi scuteste-ne!!!

coco  •  17 septembrie 2007, 4:42

a facut misto de tine, tudor chirila, bai baiatule. Nu ti-e rusine sa indraznesti sa te numesti ziarist?

paul  •  17 septembrie 2007, 4:57

Ioan Chirila. Imi pare cunoscut numele. E cumva vorba de fostul informator al Securitatii?

GabiKoreanu  •  17 septembrie 2007, 7:58

Un articol scris din inima si pe care voi, discipolii lui nea Vanea, il percepeti mai bine decat noi, cititorii.
Nu stiu ce criterii vor sta la baza desemnarii viitorilor laureati, insa sper ca si noi, publicul, sa putem avea un cuvant de spus.

bubu  •  17 septembrie 2007, 9:18

E pacat. Eu nu inteleg de ce toate reziduurile pe care unii si le numesc comentarii sunt acceptate aici. Pentru asemenea oameni nu merita sa scrii nimic.

Alinutzul  •  17 septembrie 2007, 9:22

Misto scris!

mujotutun  •  17 septembrie 2007, 9:29

Eu cred ca acest text este scris de dl Topescu, un text tipic de senectute (ca sa nu zic senilitate). Cat despre „ironia” lui Tudor Chirila, este paradigmatica pentru acest cetatean. Acu’ raposatul ce-ar putea sa mai faca? Cine se poate opune hienelor? Si cine le poate contesta bunele intentii? Doar ne uitam cu totii la Discovery!

miru  •  17 septembrie 2007, 10:15

celor ce nu i-au simtit geniul lui ioan chirila ,le recomand:”Frumoasele noastre duminici” sau „argentina”.ia cititi ,baieti si dupa aia comentati…..

Byby  •  17 septembrie 2007, 12:02

Trebuie vorbit cu mult respect despre scriitorul si cmentatorul Chirila.Mie mi-e dor sa ascult in reluare un comentariu oarecare al unui meci de-acum aproximativ 40 de ani(indiferent care , fie cu Jiul , fie cu Siderurgistul , fie cu ASA , fie cu CSMS etc).Nu mai vorbesc de carti.Nu le-am citit pe toate dar as vrea.Puteti de fragmente de cronici prin ziare (comparatii la un meci Rapid-Steaua de-acum , cu cel din urma cu 30 de ani).Sa vada si cei tineri cine a fost DOMNUL IOAN CHIRILA.Celor care vorbesc urat n-are rost sa le raspundeti.Spuneti doar la ceilalti sa citesca din scrierile lui.Sanatate!Va sugerez sa faceti demersuri pentru o emisiune TV despre NEA VANEA in care sa puneti si niste inregistrari cu comentarii RADIO alaturi de alti crainici celebrii:Victor Todor Popa , Mircea Radu Iacoban , Ion Ghitulescu , Elisei , Domizina , Pelican , Urziceanu si multi altii pe care i-am uitat dar care au facut ISTORIE.

eleven  •  17 septembrie 2007, 13:37

Maestrul Chirila a fost fascinant pentru ca a stiut sa foloseasca fotbalul ca un inspirat pretext in permanenta sa dorinta de a ne prezenta viata ca pe o calatorie continua in care te intalnesti din cand in cand (in cazul sau o data la 4 ani) cu prieteni si cunoscuti. Fotbalul a fost dintotdeauna prilejul optim de a face noi cunostinte, de a povesti noi experiente. Totul e sa fii prezent, sa fii aproape de ce se intampla in aceasta lume, restul vine de la sine.
Fotbalul pentru Ioan Chirila e ca „monstrul” din celebrul film cu Toma Caragiu si Octavian Cotescu: un simplu motiv in jurul caruia se invart si se intampla toate: certuri, impacari, surprize, confirmari, sperante, dezamagiri. Pana la urma, citind cartile lui Chirila constati ca are mai putina importanta cine a castigat meciul final (sau cine a prins „monstrul”), ci mai degraba ramai cu gandul la Tassos si celebrele baruri din Buenos Aires, la Victor Sinet si Franta sa semifinalista in Mexic, la Bryan Glanville criticandu-l mereu pe sir Bobby Robson, la italienii cu denumirile lor fotbalistice ciudate (tiro d’angolo, calcio di punizzione etc.).

Marla  •  20 septembrie 2007, 12:56

Intamplator sau nu, am avut ocazia sa citesc cateva fragmente culese din cartile d-lui Ioan Chirila. Sunt fata si n-am nicio treaba cu fotbalul, ba mai mult, nu-l suport. Insa lectura asta, m-a uimit si desi nu ma interesa deloc cum a pierdut Franta in fata Argentinei, continuam sa citesc, atrasa fiind de stilul dlui Chirila, unde talentul si munca s-au impletit fara cusur.
Asadar, mi se pare nedrept ca dintr-un soi de snobism pseudo-intelectual sa judecam gresit opera marelui jurnalist.

viscol  •  18 ianuarie 2008, 11:59

pacat ca nea vanea a murit,pacat ca dobrin a murit ,pacat ca hagi nu mai joaca…pacat ca fotbalul romanesc este egal cu zero

Aquabot  •  14 mai 2010, 14:18

Chiar ca e egal cu zero.

adrian  •  30 ianuarie 2011, 21:29

frumoase cartii a scris ,insa vreau sa stiu cand vor aparea si cele late numere rog raspuns urgent daca se poate

Comentează

Redacția GSP și echipa de investigații te invită să sprijini jurnalismul apăsând butonul DA!

Publicitatea pe net este vitală ca să putem produce în continuare investigațiile, știrile și faptele pe care le regăsești zilnic aici. Așa că avem nevoie de acceptul tău ca să-ți oferim, în continuare, jurnalism independent, în timp real și verificat.

Redacția GSP și partenerii noștri utilizează tehnologii precum cookies, profilare și prelucrare automata a datelor, pentru a personaliza către tine articolele și reclamele. Prin acceptarea cookie-urilor, ne ajuți să utilizam această tehnologie pe site și să ne finanțăm ziariștii. Ai posibilitatea să iei oricând altă decizie, printr-o simplă revenire pe site. Pentru detalii, te rugăm să citești Documentul de informare a utilizatorilor despre prezenta cookie-urilor pe site și Termenii de utilizare.

Da, sunt de acord