De la Parchet la Cannes

I-aţi văzut.
Şefii fotbalului intră la Parchet ca la talk-show. Ştiu ei de ce! Nu au dat personal nici un ban. Hai, doar nu sînteţi naivi! Valizele le-au plimbat alţii. În nici un caz Borcea, Becali sau Pădureanu. Şi niciodată în zilele premergătoare etapei. Meciurile se cumpără cu luni înainte. Dacă se grăbeşte, Parchetul mai poate prinde, la ofertă, ceva din ultimele runde ale verii 2008.

miercuri, 26 septembrie 2007, 10:12

I-aţi văzut.
Şefii fotbalului intră la Parchet ca la talk-show. Ştiu ei de ce! Nu au dat personal nici un ban. Hai, doar nu sînteţi naivi! Valizele le-au plimbat alţii. În nici un caz Borcea, Becali sau Pădureanu. Şi niciodată în zilele premergătoare etapei. Meciurile se cumpără cu luni înainte. Dacă se grăbeşte, Parchetul mai poate prinde, la ofertă, ceva din ultimele runde ale verii 2008.

Dar la transferuri? Aici s-ar putea să asistăm la o lovitură. Diferenţele dintre sumele de transfer înregistrate în ţară şi cele plătite de către cluburile străine au fost mereu suspectate. Şi o singură dată dovedite – de gsp în cazul Popescu. Dacă asta conţin dosarele, atunci vine un moment dorit de orice microbist. Adevăr? Lumină? Nu, domnilor şi doamnelor, mai tare de atît: taxe şi impozite!

În cazul în care însă aceste probe nu există, asistăm la o justiţie catodică. Să sperăm că pisica din prime-time prinde şoareci şi că Parchetul are dosare consistente.

Nu l-aţi văzut.
E tînăr. Aşa cum era generaţia de ziarişti care scria despre blaturi acum un deceniu, cînd Dragomir şi Sandu spuneau că ele nu există. Stă pe un fotoliu portocaliu, înfundat de parcă s-ar fi jucat bowling pe el, în sala unei agenţii de publicitate.

Clientul său e cel mai mare grup bancar al lumii şi sponsorizează de curînd Steaua. Băiatul face parte din echipa de creaţie şi media. Ia notiţe. Munca a început acum o săptămînă. Va dura cîţiva ani. O lume paralelă cu cercetările penale.

Cîtă vreme ce şefii cluburilor sînt în transhumanţă între Parchet şi televiziuni, cel puţin pînă cele două se vor unifica, echipe de tineri precum cel înfipt în fotoliu încearcă să comunice despre fotbal altceva decît reuşeşte combinaţia dintre statul narcisist, Sînt-frumos-dar-deocamdată-neputincios, şi clasa de băieţi mediatizaţi din fruntea cluburilor.

În funcţie de cine cîştigă această cursă a comunicării, fotbalul va avea viitor, ca industrie civilizată sau doar prezent, ca distracţie îngăduită în numele maselor ce o audiază.

La pauză e 3-0 pentru Darth Vader. Pentru că toţi îi ştim pe Borcea & Co, încă fericiţi şi liberi, şi foarte puţini aflăm despre Alexandru Pomană, creative planner la Starcom, şi cel care a cîştigat primul Leu românesc la festivalul de publicitate de la Cannes. Un detaliu, desigur!


Comentarii (46)Adaugă comentariu

Arhivare  •  26 septembrie 2007, 22:21

Excelent articol!

Adrian C.  •  26 septembrie 2007, 22:21

pai trebuie neaparat sa va cheme sa-i ajutati? 😀

escorte din romania  •  26 septembrie 2007, 22:22

Ca de obicei: excelent.

Istorie  •  26 septembrie 2007, 22:23

Amar.

inot  •  26 septembrie 2007, 22:29

Bine scris. Insa Justitia este in continuare doar pentru cei cu bani.

S-A DESCHIS BAR TIKITAKA  •  26 septembrie 2007, 22:43

…si va anunta…desi este off-topic…maine veti auzi de noile goluri minune facute de Leoooo Messi….fotbal adevarat….exceptional !!!

gigi79  •  26 septembrie 2007, 22:45

Sunt stelist de mic si pe viata…dar becali cu borcea ar trebui sa dea cate o fuga prin B , apoi sa fie inlocuiti.

Cătălin Tolontan  •  26 septembrie 2007, 22:55

inot: dc nu vom avea incredere in justitie niciodata atunci putem face coada la ambasada australiei 🙂

manneken  •  26 septembrie 2007, 22:56

domnu’ asta…. Cataline

ai monopolu’ Gi%i Bicai ??? esti mai tare ca fularul la ecuator…

manneken  •  26 septembrie 2007, 23:10

Vad ca te dai cu parerea dupa justitie….
si-ti palace justitia la damvovovita si la ilifov…esti penibil …Australia nu primeste securisti, eventual autisti…deci ai toate sansili sa primeste viza permanenta. Cine meeehhee mai da noua vesti proa(spe)te despre eroul nostru national, simbolul Bucurestiului si al Mioritei ?????? Haaaaaaaaa… Tantalane opreste-te pana nu este prea tarziu…

Cătălin Tolontan  •  26 septembrie 2007, 23:20

manneken: dc ai chef sa traiesti intr-o tara fara justitie, ai dreptate, nu australia e modelul. de ce nu incerci in coreea de nord? acum serios, domnule borcea, chiar va e teama? 🙂

Mishu  •  26 septembrie 2007, 23:36

Omule, cum se face că în F1 s-au făcut ai dracului şi i-au prins pe ăia cu spionajul?
Cum se face că în Italia au reuşit să îi bage pe cei de la Juventus în seria II şi să-i depuncteze pe „granzi”?
Eu am o mare bănuială. Asta s-a dorit.
Din păcate, la noi se doreşte doar a se face gargară despre „lupta împotriva corupţiei”, şi asta în orice domeniu.
Restul este doar tăcere.

D@Ny  •  26 septembrie 2007, 23:52

Frumos articol.

caine-rosu  •  27 septembrie 2007, 0:04

Ai dreptate pana la un punct, dar eu cred ca este vorba de ceea ce tu numesti „justitie catolica”, si pana la urma se va dovedi ca doar li s-a aratat pisica si ca au fost chemati si ei sa nu zica lumea ca Basescu are ce are doar cu ministrii liberali.

calinco  •  27 septembrie 2007, 0:05

e trist in tzara.dar sunt lucruri de lamurit: totusi diferentele dintre sumele declarate de cluburile straine si cele inregistrate in Romania trebuie sa fie undeva. Inteleg ca vorbim de diferente de milioane de euro. atatia bani in general nu sunt plimbati cu valiza. Ei pot fi depusi in conturile firmelor cu statut special, cunoscute ca si companii „offshore”. exista asa ceva in paradisurile fiscale precum insulele virgine, dar exista si in sua. coincidenta sau nu, lumea fotbalului nu e deloc straina de firmele „offshore”. incerc sa inteleg si ma intereseaza. astept mai multe, daca e vreun „insider” prin zona…

caine-rosu  •  27 septembrie 2007, 0:07

O tara mai apropiata decat Australia nu cunosti? E cam departe chiar si ambasada; stiiam ca cel mai apropiat consulat era la Belgrad!

Oile Domnului  •  27 septembrie 2007, 0:16

„””Borcea, Becali sau Pădureanu”””
Ordinea e aleatorie cred,ca si dosarele in care sunt anchetati.Borcea in capul listei tale cand primul a fost Jiji,nu??Si aceeasi messa in ultimul aliniat:”Borcea & Co”.Pai FII coerent si incepepe cu inceputul,cu Jiji,Copos si Borcica.Cam asta-i ordinea fireasca ,nu crezi??

Oile Domnului  •  27 septembrie 2007, 0:19

Ca parca singurul filmat e Jiji.Si tu incepi cu Borcica???Hahal sa-ti fie!!!Vreun cont,ceva??

ca cica ca  •  27 septembrie 2007, 0:22

Mi-ai amintit ca tara asta e plina de coruptie si corupti, de justitie necinstita si la fel de corupta.Uitasem asta pentru cateva zile.Era normal ca si in fotbal sa fie asa nu? Ca este aceeasi tara si aceiasi oameni romani.Cele mai proaste tari sunt Bulgaria si Romania.Ele doua se zbat la coada.Nu meritam sa intram in U.E.De ce nu ne-a intrebat nimeni daca vrem, trebuia sa se faca ca un referendum cu vot.Abea peste 5, 6 ani o sa se vada ceva bine.In rest s-au scumpit lucrurile ca in vest da’ conditia e ca in Estul sarac…Campionatul acesta se prevestea a fi cel mai bun dar pana acum nu s-a aratat asta.Doar cele din provincie.

cititoru’  •  27 septembrie 2007, 0:41

nu vad numele lui copos. L-ai uitat? Sau asta nu-i corupt?

televizorul samsung  •  27 septembrie 2007, 0:44

da, da, l-ai uitat pe sefu’copos nene gazetar.

jurnalistu  •  27 septembrie 2007, 0:49

cum sa-l atace pe copos, daca ieri ii dadea niste leembi catifelate comunistului chelios.

Stuparu.Lucian  •  27 septembrie 2007, 1:41

Trist, dar adevarat. Se pare ca singura solutie pentru o viata corecta este emigrarea pe o insula din Polinezia, unde domina legile bastinasilor. E pacat daca la nivelul dumneavoastra nu se sesizeaza nimeni din articole. Ce pretentii sa mai avem noi fanii care tipam cu disperare si acuzam de aceste furturi atat pe patroni, cat si pe dumnezeii de la liga si federatie. Singura solutie sa scapam de comunism ar fi sa moara toti cei de dinainte de 89 si sa o luam de la zero. Cu multa stima, si felicitari pentru articol.

caine-rosu  •  27 septembrie 2007, 1:41

Hei, dar ce facem?! Tolo vorbeste de fenomen. Ce vreti, de cate ori aminteste despre conducatori corupti sa inceapa in a-i insira pe toti, eventual intr-o anumita ordine?

alexandra  •  27 septembrie 2007, 2:44

F misto … amar … si deprimant desi clar nu asta era mesajul… dosare se vor pune la cale, insa nu cad cei mai hoti ci cei cu mai putina protectie si dispusi sa isi asume un proces fara sa mituiasca (precum gica popescu)… experienta arata ca de fapt nu prea exista justitie si in final nu se intimpla nimic, si nu doar pt ca apararea e f versata (ca in filmele din usa)…

bilu  •  27 septembrie 2007, 4:34

bun.

buba  •  27 septembrie 2007, 6:50

excelent

Knattspyrnufélag Framagusta  •  27 septembrie 2007, 6:59

Sa fim seriosi.
Nu vreau si imi displace profund sa-i iau apararea lui becali,dar acesta e mic copil fata de borcea,padureanu sau pinalti.Fie numai si pentru faptul ca el stimula echipele sa-si apere corect sansele (vezi cazurile rapid – gloria bistrita sau dinamo – cfr cluj),in timp ce aceste adevarate tumori ale fotbalului trebuiesc aruncate in puscarie !

liviu  •  27 septembrie 2007, 7:31

Daca scriai ca de la Parchet se duce Borcea direct la Cannes (la cumparaturi, evident), mai era cumva articolul. De fapt iti mai citesc articolele doar ca sa te mai atentionez cand o iei razna, ca sunt copii care or sa te citeasca pe viitor… Pacat…

ALECSS  •  27 septembrie 2007, 7:43

Bai Tolo,vezi ca ai uitat sa zici si de Base ceva,ca dna-ul ala nu lucreaza de capu’ lui,si nu cred ca limbuta aia discreta de ieri e suficienta daca vrei sa ajungi prim-ministru.

Ixus  •  27 septembrie 2007, 7:45

http://eblogs.ro/timi/
Blog cu caterinca.Ce meserii s’ar potrivi pentru fotbalistii nostri?Intra si vezi!:)))

Dan 72  •  27 septembrie 2007, 7:58

”Dan 72 on 27 Septembrie, 2007 7:56 am Your comment is awaiting moderation. ”
Parca sunteti la varsta pubertatii jurnalistice!!Ce nu va convine …”moderati”?Dar injuraturile!?Sunt o multime pe blog!!

roska  •  27 septembrie 2007, 8:45

NIMENI, NICIODATA NU II VA INFUNDA PE MARII HATI AI ROMANIEI…ASTA E ASA PENTRU POPULIME………………..DIN PACATE…

otelul  •  27 septembrie 2007, 8:45

Knattspyrnufélag Framagusta ai dreptate ,Becali e mic copil pe langa cei pe care i-ai enumerat.Daca FRF nu a luat nici o masura impotriva blaturilor trebuia sa ia cineva nu? De ce sa nu recunoastem ca a facut si lucruri bune (cum a spus si A. Paunescu si asta nu inseamna ca o sa-l votez vreodata).Tare ma tem ca are dreptate si in cazul Hagi.

arh. Gheorghe Petresciu  •  27 septembrie 2007, 8:52

Daca in Guvernul Romaniei este coruptie ce
mai conteaza in alte sfere de afaceri.Articol
bun si usor de inteles. Hai Steaua!

pop  •  27 septembrie 2007, 8:59

Knattspyrnufélag Framagusta ,mic copil,dar FOARTE obraznic.consecinta faptului ca n-a fost batut la timp.inca mai am sperante!

Necesar  •  27 septembrie 2007, 9:06

Ce rost are sa ii cheme pe toti la DNA ??
Giga Popescu a fost anchetat de GSP si s-a demonstrat ca a luat bani … si ce s-a intimplat … A platit cu intirziere impozit !!!
ceilalti ce o sa pateasca … pentru un furt de milioane (care investiti in 2-3 ani fac alte miliona bune) or sa plateasca peste 2-3 ani impozit la primele milioane furate .. cui nu-i convine … sa fure si s-a plateasca impozitul mult mai tirziu din profitul pe furt ???

Red dog  •  27 septembrie 2007, 9:10

Foarte bun articolul. Mai putin inspirata,relatia fotbal, DNA si Romania. Oare, daca nu exista GSP, Popescu n-ar fi fost dovedit? Sau, daca n-ar fi existat Mitica si Sandu, mai existau blaturi?
Din pacate, raspunsul ramine invariabil acelasi: hotul neprins e negustor cinstit.

Marcelinho  •  27 septembrie 2007, 9:14

Cataline, te intreb si eu ceva chiar daca nu are legatura cu articolul tau. Crezi ca e normal ca la o emisiune de pe TVR1 de sambata sa fie co-moderator un oficial de la dinamo? Ti se pare corect ca la ultima emisiune sa aiba niste „cuvinte frumoase” despre majoritatea cluburilor din liga 1? Cine ii da acest drept? Cand nu o mai fi la o echipa de fotbal,probabil ca da , dar acum nu e moral. Ar trebui sa iei atitudine si fata de chestia asta? Nu crezi? … Articolul bun , dar nu mai jigniti voi ziaristii, ca sa nu mai fiti jigniti!

DinamoEtImpera  •  27 septembrie 2007, 9:18

Da. Death amd taxes. Poate se va aplica si in Romania.
Cat despre Alexandru Pomană, nu vreau sa stiu. Nu vreau sa stiu nimic despre publicitate, marketing, copy-writeri si alti astfel de „specialisti”. E un domeniu care vrea sa „vanda” si nu sa informeze corect consumatorul. Publicitatea a atins valoare negativa in ceea ce proveste utilitatea marginala. Lumea s-a cam saturat.

ioanitOAIA  •  27 septembrie 2007, 9:19

Knattspyrnufélag Framagusta on 27 Septembrie, 2007 6:59 am Sa fim seriosi.
Nu vreau si imi displace profund sa-i iau apararea lui becali,dar acesta e mic copil fata de borcea,padureanu sau pinalti.Fie numai si pentru faptul ca el stimula echipele sa-si apere corect sansele (vezi cazurile rapid – gloria bistrita sau dinamo – cfr cluj),in timp ce aceste adevarate tumori ale fotbalului trebuiesc aruncate in puscarie !

Cine zicea ca i-a dat bani lui corpodean? Cine zicea ca i-a dat bani unui juctaor de la astra (totul povestit cu lux de amanunte)? Unde s-a dus un milion din cele 2 pe care le-a dat la finalul sezonului trecut? Tot la echipele alea sa-si apere corect sansele? Asta e marele cancer al fotbalului, cancer generalizat.

Alex  •  27 septembrie 2007, 9:52

Reclama la acea firma de consultanta, sau promovare a respectivului baiat, probabil prieten de-al lui „Tolo”. 😉 Enjoy.

emil mihai 1923  •  27 septembrie 2007, 12:59

SPER CA NU I-A CHEMAT DEGEABA !!

mytza  •  27 septembrie 2007, 13:22

omule esti bun vi cu niste fapte ale unor romani
nebagati in seama de becalizare ,,,dar este si vina voastra k s-a ajuns aici peste tot steaua si becali borcea si dinamo copos si rapid …pro tv mai are putin si uita k romania joaca la camp mondial de rugby ….

eduard  •  27 septembrie 2007, 15:22

Tolontan, nu discuta cu Becali la Realitatea!!
Sabotati ciobanul!!!

AlbAlbastru  •  27 septembrie 2007, 16:33

T.olontane, chiar nu va este rushine cu RUSHINEA aia de „sondaj” de doi lei?
de ce nu i-l stergeti cind stiti ca cel ce se ocupa de pagina de internet este de la turma lui Gigi PLUS se pare ca „baietii destepti” pot intra si vota de ZECI de ori.
Acest „clasament” si aceste procentaje sunt mai NEADEVARATE chiar decit
minciunile celor care faceau aceste „sondaje” acum 2-3 ani la comanda lui Gigi.
Sper ca nu veti avea pretentia sa faceti cunoscut „rezultatul” in mod oficial la TV si prin ziare.
Sunteti chiar penibi si ridicoli cu diploma. Este posibil asa ceva???
Parca am fi la gradinita de handicapati mintal.

NE INSULTATI INTELIGENTA.

Comentează

Redacția GSP și echipa de investigații te invită să sprijini jurnalismul apăsând butonul DA!

Publicitatea pe net este vitală ca să putem produce în continuare investigațiile, știrile și faptele pe care le regăsești zilnic aici. Așa că avem nevoie de acceptul tău ca să-ți oferim, în continuare, jurnalism independent, în timp real și verificat.

Redacția GSP și partenerii noștri utilizează tehnologii precum cookies, profilare și prelucrare automata a datelor, pentru a personaliza către tine articolele și reclamele. Prin acceptarea cookie-urilor, ne ajuți să utilizam această tehnologie pe site și să ne finanțăm ziariștii. Ai posibilitatea să iei oricând altă decizie, printr-o simplă revenire pe site. Pentru detalii, te rugăm să citești Documentul de informare a utilizatorilor despre prezenta cookie-urilor pe site și Termenii de utilizare.

Da, sunt de acord