Un milion de euro de club!

5bfg4916-dumitru-dragomir-4939.jpgCulisele unei mişcări care va revoluţiona fotbalul si televiziunea din Romania

marți, 5 februarie 2008, 1:54

5bfg4916-dumitru-dragomir-4939.jpgCulisele unei mişcări care va revoluţiona fotbalul si televiziunea din Romania

Pe cînd era preşedinte la Chimia Rîmnicu-Vîlcea, Dragomir a intrat în vizorul Miliţiei. L-au aşteptat pe Dealul Negru. Avea cîteva sute de dolari la el, suficient pentru a fi condamnat penal. Cînd a văzut echipajul care-i bara drumul, Mitică a oprit maşina şi a tulit-o spre tipii în uniformă. Pînă ca miliţ ienii să reacţioneze, el le-a întins cele cîteva hîrtii verzi: “Ce bine că v-am întîlnit! Vreau să declar că am găsit dolarii ăştia!”. A scăpat.

60 de milioane pe trei ani?
Dacă episodul s-ar repeta în aprilie 2008, Dragomir ar trebui să declare două valize de bani. Pentru că el se pregăteşte să dea cea mai mare lovitură din istoria fotbalului si media din Romania: cluburile urmeaza sa încaseze în trei ani de contract aproximativ 60 de milioane de euro de la televiziunea care va cumpăra drepturile pentru Liga 1.

Banii nu se împart egal
Nu e mult. E fabulos! Săptămî- na viitoare va fi făcut public caietul de sarcini. Cifrele taie respiraţia. Liga va porni licitaţia de la 18 milioane de euro pe an, în medie un milion de euro pentru fiecare club. Banii nu se vor împărţi egal. “Vrem ca la finalul licitaţiei din această primăvară un club precum Gloria Bistriţa, care face treabă în campionat, să aibă garantat 1,2-1,3 milioane pe an care însemnă peste 70% din bugetul lui”, a declarat un înalt oficial al LPF.

Pe ce mizează echipele
În ultimul an de contract cu Telesport, firma lui Horaţiu Nicolau a plătit aproape 10 milioane de dolari. Bani veniti de la Kanal D, Antena 1, National TV „si uneori din propriul buzunar al Telesport, pentru ca dealul a avut si momente in care nu si-a scos banii”, dupa marturia lui Nicolau.

Ceea ce înseamnă că Liga cere acum cel puţin de două ori şi jumătate mai mult, bazîndu-se pe faptul că într-o piaţă a consumului TV în scădere meciurile rămîn un program cu audienţă garantată. Dar nu audienţa şi, implicit, publicitatea stau la baza cererii cluburilor. Ci altceva.

“18 milioane e doar suma de pornire. Se va licita din 500.000 în 500.000 de euro, iar caietul de sarcini e estimat să coste 40.000 de euro”
OFICIAL AL LIGII

Licitaţie cu strigare, ca la tablouri
Dragomir vrea licitaţie deschisă, cu strigare, prilej de transparenţă, spectacol total şi demonstraţ ie de forţă din partea sa. Cerînd o astfel de sumă, cluburile produc o mutaţie. Pe o piaţă TV estimată în 2007 de Initiative Media la 320 de milioane de euro, cele aproximativ 20 de milioane la care se va ajunge, probabil, în licitaţ ie reprezintă o sumă imposibil de achitat din publicitate de catre o televiziune comercială.

Se fac calcule
Ce se va întîmpla? Drepturile vor merge cu mare probabilitate către sistemul pay-tv. Fotbalul româ nesc apelează din nou la capacitatea sa de seducţie în faţa publicului. Cei care vor plăti vor fi, în ultimă instanţă, microbiştii. E o constatare, nu o acuză la adresa cluburilor. Pur şi simplu, ele aleg un sistem cu bani mulţi, dar cu pînă la 500.000 de gospodării abonate. “Cam acestea sînt sumele cele mai optimiste la care ne putem gîndi”, spun cei care se pregătesc să participe la licitaţie. Cine sînt ei?

Cel puţin trei participanţi
Prima ofertă a venit din partea Boom TV. “Oferim 15 milioane de euro pe an”, a spus Ligii firma de DTH. Vor intra în licitaţie şi Sport Five, un cunoscut intermediar european de drepturi, şi Realitatea Media, care îşi pregăteşte propriul canal de sport. Posturile comerciale, precum Kanal D, sînt şi ele interesate şi e posibil să-l delege pe Telesport să le reprezinte interesele, deşi, în cazul turcilor, sumele le depăşesc cu mult încasările totale de publicitate. Ar putea opta, ca şi acum, pentru unul-două meciuri, care şi ele vor costa însă mult mai mult.

Lovitura finală a lui Dragomir
Suporterii îl consideră pe Dragomir tipul greşit de erou. Descurcă reţ, cinic şi mereu deasupra regulilor. Pentru cluburi însă, toate acestea sînt calităţi. Şeful Ligii se pregă- teşte să devină un personaj salvator, precum a fost pentru el însuşi, acum aproape trei decenii, pe Dealul Negru. Timpul a trecut, bancnotele s-au schimbat, dar foşnetul lor e acelaşi, în aceleaşi mîini.

Exemplul Prima TV
Prima TV, unul dintre posturile cu creştere constantă şi structură bună a publicului, n-a atins 20 de milioane de euro încasări totale în 2007. Totale!

Interdicţie pentru datornici
Conform unei mai vechi decizii a Adunării Generale a Ligii, posturile din grupul Pro nu pot participa la licitaţie, pentru că una dintre firmele grupului se judecă de cîţiva ani cu cluburile, acuzată de către LPF că n-a plătit acestora aproximativ 1 milion de euro din drepturi TV mai vechi. “Vom pune condiţia ca nici un datornic să nu poată participa direct, iar cîştigătorul să nu poată revinde către un datornic. Tocmai pentru că sumele sînt atît de mari, vrem o procedură 100% sigură”, a explicat un preşedinte de club, implicat în procesul de licitaţie.

3 milioane de euro le cere Liga televiziunilor care participă la licitaţie să aibă în cont. În cazul în care cîştigătorul renunţă, el va pierde aceşti bani


Comentarii (85)Adaugă comentariu

ion  •  5 februarie 2008, 20:57

@DECENEU . 7 euro zici ? doar ca sa vezi cateva meciuri in pay per wiew ? tu te’ai intrebat cata lume isi permite sa plateasca in plus pentru asta inafara de abonamentul de baza al dth sau cablu tv? te’ai intrebat care e salariul mediu in Romanica? Parerea mea e ca daca vor fi in sistem pay per wiew indiferent cat costa nu se v-a uita decat maxim 10 % din telespectatorii care o faceau. Cine are bani sa plateasca fiecare meci in parte nu prea sta in fata tv. are afaceri de facut!

nastyboy  •  5 februarie 2008, 21:08

Stati linistiti . Toate meciurile televizate , dar absolut toate , vor fi disponibile pe internet . Cand vom ajunge la chestia lui tolo cu Boom, daca vom ajunge, si vom fi sanatosi, va voi spune si unde le veti putea viziona ,daca nu veti afla intre timp…

lordul  •  5 februarie 2008, 21:19

Nu va fi nici o pierdere dc meciurile vor in sistem PPV. Cine credeti ca se va mai uita la spectacolul jalnic din Liga 1? Mai bine Premier League!!!!

Lucian  •  5 februarie 2008, 21:26

Champions League, Premier, Primera, Il Calcio, pe la ProTV, TVsport si sport.ro toate pe cablu. Ma bip pe Liga lu’ Mitica.

Gore  •  5 februarie 2008, 21:34

Băi da’ ce grozav preşedinte e Corleone! Nici nu înţeleg de ce voi, ăştia de la GSP, l-aţi tot înjurat şi v-aţi tot scremut atâta vreme să-l daţi jos de la Ligă. E drept că de la un timp v-a trecut. Probabil că băiatul a făcut şi cu voi ce a făcut atunci cu miliţienii: v-a întins bancnotele.

Ursu77  •  5 februarie 2008, 22:23

nu mai merg comentariile…

Adi Brasoveanul  •  5 februarie 2008, 22:32

La multi ani,Gica Hagi ! punct.

un stelist obiectiv  •  5 februarie 2008, 22:59

impotriva fotbalului modern,am ajuns rau si din pcate ne vor lua si una dintre putinile bucurii pe care le mai avem,adica fotbalul,niciodata nu o sa ma abonez la boom si cu legea lui mitica nici pe stadion nu o sa ma mai duc si ca mine sunt multi…..o sa lasam fotbalul pt voi astia corecti:dragomir,sandu,becali,borcea,copos,ziaristi corupti

claudiu  •  5 februarie 2008, 23:15

I-mi pare rau ca domnul Tolontan e lipsit de originalitate.A copiat formatul gazetei electronice de la Cotidianul Marca…e copie la indigo…Nici macar o pagina nu sunteti in stare saq faceti…si in plus e foarte urit noul format.

marco  •  5 februarie 2008, 23:31

O ECHIPA DIN ANGLIA (PRIMA LIGA) PRIMESTE 30 MILIOAN DE LIRE PE AN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!—DIN DREPTURILE tv

Rock  •  5 februarie 2008, 23:41

Bun , se transmit la Boom , cluburile castiga mai multi bani , insa ei isi vor pastra primele 2 optiuni , deci derby-urile clar si le opresc … La Boom o sa aiba acces o mana de oameni , si nu vad eu romanii inghesuindu-se la ei pt 2 meciuri pe etapa , 34 pe o juma’ de sezon … Cele mai bune retete de publicitate se faceau (tot) la derby-uri , si cum audienta va fi redusa , iar celelalte posturi prind de la optiunea 3 in jos , rezulta ca piata de publicitate va fi in scadere …
Marele castigator ? Dan Diaconescu si OTV-ul , daca lumea nu vede fotbal , se ocupa de Elodia :))

wasabi  •  5 februarie 2008, 23:43

@marco ..ba tu muta`te in anglia ..ca la nemti ee mai scump

Adi Popa (Craiova)  •  6 februarie 2008, 1:13

in acest fel va face si Mititelu rost de bani ca e vai de mama lui… i-a dat dinel lovele pe caiet ca sa renoveze stadionu, sa atraga suporterii de partea lui in lupta cu solomon.asta pt ca vin alegerile

www.DreamShoes.eu  •  6 februarie 2008, 2:04

http://www.DreamShoes.eu
http://www.DreamShoes.eu
http://www.DreamShoes.eu
http://www.DreamShoes.eu
http://www.DreamShoes.eu
Versiune in limba ROMANA,transport GRATUIT,rapiditate si garantie dupa vânzare.Nu ezitati sa ne contactati la adresa contact@dreamshoes.eu

www.DreamShoes.eu  •  6 februarie 2008, 2:04

http://www.DreamShoes.eu
http://www.DreamShoes.eu
http://www.DreamShoes.eu
http://www.DreamShoes.eu
http://www.DreamShoes.eu
Versiune in limba ROMANA,transport GRATUIT,rapiditate si garantie dupa vânzare!Nu ezitati sa ne contactati la adresa contact@dreamshoes.eu

www.DreamShoes.eu  •  6 februarie 2008, 2:04

http://www.DreamShoes.eu
http://www.DreamShoes.eu
http://www.DreamShoes.eu
http://www.DreamShoes.eu
http://www.DreamShoes.eu
Versiune in limba ROMANA,transport GRATUIT,rapiditate si garantie dupa vânzare!!Nu ezitati sa ne contactati la adresa contact@dreamshoes.eu

www.DreamShoes.eu  •  6 februarie 2008, 2:05

http://www.DreamShoes.eu
http://www.DreamShoes.eu
http://www.DreamShoes.eu
http://www.DreamShoes.eu
http://www.DreamShoes.eu
Versiune in limba ROMANA,transport GRATUIT,rapiditate si garantie dupa vânzare!!!Nu ezitati sa ne contactati la adresa contact@dreamshoes.eu

lucid  •  6 februarie 2008, 8:51

Se vrea ca meciurile sa se joace fara telespec
tatori?Cine mai plateste o suma de bani in plus,
pentru multe meciuri care nu se ridica la nive-
lul Ligii I? Cand vom scapa de Mitica?

marius  •  6 februarie 2008, 9:05

Daca se ajunge aici, probabil va fii mai rentabil sa mergi cu echipa in deplasari decat sa vezi meciul la TV

marx & engels  •  6 februarie 2008, 9:45

bleah tolontan!

marx & engels  •  6 februarie 2008, 9:46

tu esti „jurnalist”?????

marx & engels  •  6 februarie 2008, 9:47

mai genial decit geniala!

pinocchio  •  6 februarie 2008, 9:51

mic tolontan patetic, esti un nimeni, nimeni nu te baga in seama, doar tu cu ego-ul tau continui sa speri hahahahahahaha

adi  •  6 februarie 2008, 10:02

Sunt destul de sigur ca nu va castiga BoomTv drepturile pentru liga . Oricum ideea este una foarte buna care este practicata de foarte mult timp in tarile civilizate din europa.Ideal ar fi sa castige licitatia unul din posturile care se regasesc la toti providerii de televiziune.
Cei care se tot plang ca nu o sa mai aiba cum sa vada meciurile sa se duca intr-un pub sa le vada daca sunt microbisti.Prefer sa se faca performanta cu acei bani pe care ii vor primi decat sa vada Gheorghe si Ion meciurile.

fkb  •  6 februarie 2008, 10:08

da ma bravo… sa ia gloria, urziceni, mioveni cate un milion degeaba… ca nu se uita nimeni la ei.

bjscorpion  •  6 februarie 2008, 10:18

JOC CRIMINAL: …administreaza curvele! Trimite-le la produs! Jefuieste loserii impreuna cu gasca ta de borfasi! Cumpara iarba si droguri si vindele apoi ca sa faci multi bani! Calatoreste intre orase, inclusiv Bucuresti, si creeaza propria ta mafie! Mergi la Casino sa castigi niste bani usor… sau ia curvele si punele sa faca filme porno… pe care tu poti sa le vinzi pentru multi bani! Toate acestea si multe altele la: http://WwW.PIMPFIRE.CoM
http://WwW.PIMPFIRE.CoM

http://WwW.PIMPFIRE.CoM

http://WwW.PIMPFIRE.CoM

da  •  6 februarie 2008, 10:51

http://www.testareonline.lx.ro
http://www.testareonline.lx.ro
http://www.testareonline.lx.ro
(Da un test din istoria echipei tale favorite.)

centaur  •  6 februarie 2008, 10:54

CIND ERATI LA PRO SPORT,CITEAM DOAR PRO SPORT,ACU’SINT ABONAT LA TOATE NASCOCIRILE[de altfel constructive] VOASTRE JURNALISTICE DAR IN NUMELE CELOR CE MERG PE MINA VOASTRA,RENUNTATI LA FATUCA AIA…CIT MAI E TIMP…VETI AVEA DE PIERDUT[faceti un sondaj]…ne E.X.A.S.P.E.R.E.A.S.A!!!!

x  •  6 februarie 2008, 11:09

asa poate mai merge lumea la stadion si la liga 2,3 macar sa vada un meci… nu e rau :))

NEUTRU  •  6 februarie 2008, 11:13

Zicem noi k nu o sa ne uitam la meciuri dak sunt pay-per-view…dar dak va costa 2 euro sa vezi un meci? ceea ce nu e ft scump, si intr’un final o sa ne dam seama k am fost fraieri si am picat in plasa lor…dar ne obisnuim, noi romanii suntem caliti in asa ceva :))

blabla  •  6 februarie 2008, 15:25

De ce nu fac si astia un singur post sau 2 care sa transmita liga1 si acest post sa fie disbonibil la toate retelele de cablu si la toate dthurile si sa platim pentru el cativa lei?La noi in Romania tre s faca inca un dth s cheltuiasca o gramada de bani si sa nu aiba profit.

MADA  •  7 februarie 2008, 15:21

http://mada-sites.blogspot.com/

sorin  •  7 februarie 2008, 16:10

sunt fan Steaua si la felul in care se joaca in liga 1 de ceva vreme crede cineva ca ma va interesaeresa vreodata sa platesc pentru un maci Steaua – Ceahlaul , credeti ca ma va interesa pe mine un Rapid – Dinamo . oricum sunt alte canale care transmit din Italia / Spania / Anglia …asa ca liga lu’ mitica putin ma mai intereseaza

Olimpus  •  9 februarie 2008, 4:20

Partea buna: Vom sta mai mult pe net sa vedem rezultatele… ca in stilul asta cate un meci vizionat va fi sarbatoare. Probabil ne vom uita la vecinii care au boom (cu binoclul)

Detinatorul Adevarului Absolut  •  14 februarie 2008, 2:05

Mi se pare hilar sa ceri atatia bani pentru fotbalul de 2 bani care se disputa la noi. In afara de Steaua-Dinamo, Steaua-Rapid si Dinamo-Rapid (cu retururi evident) nu ai ce sa vezi la tv.

Comentează

Redacția GSP și echipa de investigații te invită să sprijini jurnalismul apăsând butonul DA!

Publicitatea pe net este vitală ca să putem produce în continuare investigațiile, știrile și faptele pe care le regăsești zilnic aici. Așa că avem nevoie de acceptul tău ca să-ți oferim, în continuare, jurnalism independent, în timp real și verificat.

Redacția GSP și partenerii noștri utilizează tehnologii precum cookies, profilare și prelucrare automata a datelor, pentru a personaliza către tine articolele și reclamele. Prin acceptarea cookie-urilor, ne ajuți să utilizam această tehnologie pe site și să ne finanțăm ziariștii. Ai posibilitatea să iei oricând altă decizie, printr-o simplă revenire pe site. Pentru detalii, te rugăm să citești Documentul de informare a utilizatorilor despre prezenta cookie-urilor pe site și Termenii de utilizare.

Da, sunt de acord