Băi, ăştia chiar vorbesc despre România!

„Viaţa e plină de paranteze, important e să ştii cînd să le închizi”, zice Andrei Makine, rusul ajuns eroul literaturii franceze. Nu prea pricep ce înseamnă asta, dar e timpul să deschidem o paranteză. Pentru o zi, să lăsăm deoparte fotbalul, pe Becali, pe Mitică şi pe Hărădău!

miercuri, 13 februarie 2008, 7:50

„Viaţa e plină de paranteze, important e să ştii cînd să le închizi”, zice Andrei Makine, rusul ajuns eroul literaturii franceze. Nu prea pricep ce înseamnă asta, dar e timpul să deschidem o paranteză. Pentru o zi, să lăsăm deoparte fotbalul, pe Becali, pe Mitică şi pe Hărădău!

Lucrurile încep aşa. Vreo 20 de tineri s-au strîns într-o sală. Alţi zeci în săli alăturate. Aici se discută despre sport. Asociaţia se numeşte Oricum şi derulează proiecte pentru tineret. Au venit fete şi băieţi de 18-23 de ani din toată ţara. În faţa lor stau Monica Iagăr, fosta campioană de atletism, soţul ei Cosmin Cernat şi un alt jurnalist, îl ştiţi, antipatic, nu intru în detalii.

Tot în faţă se aşază o tînără pe care abia o înregistrez cu privirea. Gîndurile zboară. „La cît o avea Steaua amical? … Ce-o face Dinamo?… De ce joacă CFR atît de slab?”. O faţă de om ocupat, cred eu, în fond un plictisit incurabil, gîndesc ei.

Fata zice către sală: „Sportul e un mod de a ajunge la oameni. La cei cu care comunici greu din punct de vedere formal, didactic”. Tresar! Cu un glas perfect adaptat, fără nici o precipitare, ea începe să le explice cum pot să organizeze mici proiecte în oraşele lor. Crosuri, meciuri între tineri, acţiuni sportive în şcoli.

Fata continuă în timp ce colegii ei iau notiţe. „Ştiu că aveţi nevoie de presă, de mulţimi. Dar, pînă la urmă, cea mai mare satisfacţie e să vină cineva şi să spună: am înţeles, mi-a plăcut, vreau să fac şi eu”.

Încep întrebările. Trec cîteva zeci de minute. Se dezbate, se lucrează, se zîmbeşte. Vor să se facă mai mult sport, vor ca românii să trăiască mai mult, vor ca puştii să aibă o şansă în plus.

Undeva în acelaşi oraş începe şedinţa de sumar a ziarului. Mă ridic. Dacă mă grăbesc, ajung. Dau să plec, dar mă întorc spre fată. „Cum te cheamă?”. „Ina Ghiţă, am 22 de ani”. Notez şi spun, stîngaci, „Mulţi înainte!”. Apoi ies năuc din sală. Incredibil, băi, ăştia chiar vorbesc despre România, o ţară pe care o credeam dispărută!


Comentarii (88)Adaugă comentariu

bum  •  14 februarie 2008, 10:35

Excelent, aveti un umor foarte fin

ionut  •  14 februarie 2008, 10:53

Catalin, am terminat articolul si primul lucru la care ma gandesc tristetea de copil pe care o aveam cand IARA auzeam pe doamna invatatoare (clasele primare) ca IARA schimba ora de sport in ora de matematica. Si uite asa om ajunge ca in state (bat in masa) sa „avem scari rulante la intrarea in sala de fitness”. PS: Autoironie, este normal sa facem, toti incepand cu persoana care scrie aceste randuri (IO).

mindhacker  •  14 februarie 2008, 11:00

ataline..la idei ne pricepem toti.pusul in practica a acestora e mai greu.sistemul..fondurile..etc. le stii si tu

Boaja  •  14 februarie 2008, 11:52

…Tontolane ai intrebat si tu ce este ala un offside =))

Harry  •  14 februarie 2008, 12:13

Nu inteleg de ce va mirati toti. Ceea ce face ORICUM nu e singular. Uitati-va si in alte orase, unde ONG-uri de tineri incearca sa schimbe mentalitati, stereotipuri. Intalnirea pe care d-l Tolontan face parte dintr-un proiect mult mai mare denumit „Youth Summit”. Cate ziare s-au aratat interesate de acest proiect. Nu multe va spun, aproape ca nici nu s-a auzit de el, dar eu, ca tanar ce voluntariez intr-un ONG din Craiova va spun ca in spatele ce a vazut d-l Tolontan stau ore multe de munca si sudoare. Problema e ca multi dintre voi, in loc sa vedeti esentialul va complaceti in nimic. Viata organizationala din Romania e din ce in ce mai accentuata, dar o vad decat oameni cu 2 ochi, nu cu unul asa cum sunteti majoritatea.

Vasile  •  14 februarie 2008, 12:32

Observ printre replici pe vesnicii acriti de viata: „da ce tata, de ce sa ne pese de Romania” sau „nu fii naiv, in Ro nimeni nu misca un deget daca nu ii iese ceva”. Da pana la urma Romania asta e vreun fel de gagica sau persoana? E vorba de viata pe care o ducem aici pana la urma. Si in cele mai importante lucruri din viata, ca sa reusesti ceva, trebuie sa dai tu primul.

titz  •  14 februarie 2008, 13:34

pt Belphegor: sper ca si tu esti destul de inteligent sa intelegi ce-ti spun… de obicei daca nu te afecteaza, este posibil sa fii nesimtit ( stiu ca nu-i cazul tau). Ridicolul poti sa-l vezi doar tu, nu esti un reper. Asta cu ‘filosofii,scriitorii’ la cine nu merge? ca nu ai specificat… Cel mai simplu e sa dai sfaturi…esti inteligent..n-o mai face… Repet: nu esti un reper, esti doar un gandacel dintre cele 6 miliarde de oameni…stiu ca esti prea inteligent sa nu intelegi…si nu te-am ironizat…

titz  •  14 februarie 2008, 13:38

pt gilos: da’ poate vrea sa te f..a Nastase…. ca-i Nastase, nu?!

Mircea  •  14 februarie 2008, 13:45

Un articol excelent despre o initiativa de sport in stare pura. Sper ca nu va ramane doar la stadiul de proiect!

Cosmin  •  14 februarie 2008, 13:56

Catalin,

Multumim pentru comentarii si pentru prezenta, sper s-avem ocazia sa ne mai vedem.

E adevarat ce spune si Harry, initiativele noastre nu sunt singulare, si da, e multa munca in spate.

Leo  •  14 februarie 2008, 13:57

Frumos Bravo….poate iesim din mocirla de nesimtzire shi incultura Becali Nasu’ Dragomir etc etc…imi e sila de hotzii de tampenii shi minciuni…poate se realizeaza ceva constructiv shi la noi in tzara asta amarata….Bravo!!!

vecksi  •  14 februarie 2008, 14:51

nice !!:P

Stefan Iordachescu  •  14 februarie 2008, 15:04

Sunt gata sa ridic manusa pe care ai aruncat-o cu rachiuna impotriva lui OutLaw! Oricand sunt gata sa ma „duelez” cu tine, la orice ora din zi sau din noapte. Sportul il alegi tu. De fapt poti sa alegi tematica concursului, chiar si intrebarile poti sa le stabilesti tot tu. Am o singura pretentie. Sa facem si un concurs de gramatica, de scriere corecta, iar totul sa fie deschis, oricine vrea sa asiste sa o poata face. Daca tot vrei concurs, trebuie organizat in conditii de transparenta! Astept un numar de telefon ca sa stabilim detaliile! Multa bafta!

service imprimante  •  14 februarie 2008, 15:24

Un articol excelent despre o initiativa de sport in stare pura. Sper ca nu va ramane doar la stadiul de proiect!

bileteeuro  •  14 februarie 2008, 15:38

off-topic:
SCHIMB BILET ROMANIA-OLANDA(cat II) CU ORICE BILET LA PRIMELE 2 MECIURI! bileteeuro at gmail punct com.

hashu  •  14 februarie 2008, 15:39

da este un proiect bun dar daca sar pune si in aplicare

ina  •  14 februarie 2008, 15:45

Pe mine m-a mirat modestia si naturaletea cu care ati vorbit.

Multumesc. Pentru prezenta si pentru cuvinte.

Tudor(gt)  •  14 februarie 2008, 16:03

Catalin , nu esti atit de mic , am o intrebare pentru tine , cit sport ai facut tu in scoala ?
Eu nu sint tinar dar nici batrin , si vreau sa spun ca am facut enorm de mult sport in scoala pe timpul comunistilor , si invatam si bine (nu numai eu ) . Erau campionate , intre licee, intre comune (nu provin din Bucuresti) , judete , dar se facea SPORT SI PE BUNE ,nu de forma ca acum .
Trebuie sa vina cineva „mare” sau cu „nume ” sa atraga copii sa faca sport , asta e deja strigator la cer !
Dar cred ca pina la urma ajungem la ce se veihiculeaza de citeva zile prin presa cu programa supra incarcata si cu profesori ,pe care in afara de salarii nu-i intereseaza sa iasa nimic bun din mina lor !

adipe  •  14 februarie 2008, 16:04

<>

Inseamna ca nu ai facut LISP :))

adipe  •  14 februarie 2008, 16:05

“Viaţa e plină de paranteze, important e să ştii cînd să le închizi”, zice Andrei Makine, rusul ajuns eroul literaturii franceze. Nu prea pricep ce înseamnă asta”

Inseamna ca nu ai facut LISP :))

cristidinamo  •  14 februarie 2008, 17:01

Tolontane, iti dau ceata in materie de sport(in special fotbal), asta asa, ca sa deschid si sa inchid si eu o paranteza

adrian  •  14 februarie 2008, 19:03

Romania nu e o tara disparuta,si nici nu va fi.Atat timp cat vor exista tineri cu initiativa,dar si oameni „maturi” care sa ii ajute.Eu am avut o incercare de genul asta in comuna mea natala dar m-am lovit de refuzul autoritatilor locale.Presa e singura care ar putea sa sprijina astfel de initiative.Romania nu va muri cat timp se va face sport- de placere,pentru sanatatea noastra,nu pentru a-i baga lui gigi bani in buzunar lui mitica…respect celor care vor saschimbe ceva in tara asta ..

ahoooahoooo  •  14 februarie 2008, 19:34

ma face sa adorm iara! Pffffttt si tocmai ce m-am trezit ! :(|)

Ana M.  •  14 februarie 2008, 19:41

Ma bucura foarte mult acest post dar in acelasi timp sunt dezamagita de multimea ce a comentat si nu are incredere in Romania, in cetatenii ei, in lucruri mici ce pot schimba multe. Observ ca multi sustineti fpatul ca nimanui nu-i pasa de Romania, nu-i pasa de ceea ce se intampla in jurul nostru si implicit ceea ce se intampla cu sportul in randul cetateanului si in special sportul in scoli. Pacat de aceia ce spun aceasta. Daca tu insuti nu faci nimic cum iti permiti sa ai de la altul pretentia sa faca? Pune mana si alerga sa combati obezitatea daca asta crezi ca este una din probleme. Fa tu singur sport!Ia-ti pritenii si dati o tura de stadion sau de bazin nu mai sta acum in fata pcului lenevin, band bere sau mancand junk food!
Transmite mai departe dorinta noasra, a tinerilor care ne gandim la o Romanie mai buna, la o Romanie pe bune si o „Scoala pe bune”[see http://www.petitieonline.ro/petitie/adoptarea_la_1_decembrie_2007_a_pactului_politic_asupra_educatiei_in_romania-p25010037.html 4 more details!!!]
Asa cum a fost proiectul „1leu pt Ateneu” de ce sa nu dam si noi, toti cetatenii acestei tari mana de la mana sa readucem spiritul sportiv de alta data si sa traim sanatos, entuziastic si plini de valori. Pentru ca sportul este singurul care imbina mintea, trupul si sufletul reusind sa ne dezvolte valori necesare!!! Hai sa dam cu totii o mana pentru sport si incepand de maine sa mergem sa dam o tura de parc impreuna cu prietenii! Totul incepe cu lucruri mici!
Multa bafta si multumim dl. Tolontan entru prezenta dvs de ieri la YS si pentru acest post.

Marius  •  14 februarie 2008, 19:48

E adevarat ca atunci cand auzi vorbindu-se la modul pozitiv de Romania te miri. Prea mult auzim vorbindu-se de rau la adresa noastra si de multe ori pe buna dreptate. Figurile din politica noastra si din societatea noastra in general nu au cum sa ne faca o imagimanine pozitiva. Ramane ca noi tinerii sa demonstram ca aceste figuri nu ne reprezinta si in cativa ani sa cream o noua Romanie, mai frumoasa si mai curata din punct de vedere moral.

matelito  •  14 februarie 2008, 20:02

Bravo.
as fi vrut sa va spun o poveste dar muza m-a parasit, poate voi reveni.

alex  •  14 februarie 2008, 21:10

intersant este dak ai inchis sau nu paranteza

mihai  •  14 februarie 2008, 23:15

asta ca sa vezi ca sportul nu inseamna declaratiile patronilor (candidati la cotroceni sau popa sapca, = )

nistor  •  14 februarie 2008, 23:42

Un mod mai usor de a gasi informatia.
http://www.i-guide.ro

moreni  •  14 februarie 2008, 23:54

sa mai scrie si gazeta despre juniori, proiecte pentru tineri sportivi, scoli, centre sportive…etc. ati inceput oarecum, dar ne trebuie constanta. 😉

rambo  •  15 februarie 2008, 6:45

bah tolontane, nush cine te-o facut jurnalist

BCristi  •  15 februarie 2008, 9:00

Tolo, esti greu. Rar da’ se poate, vezi ?
Rog mult fa un apel mass-mediei: o saptamana in care sa nu mai apara cuvantul Becali, la Pro,pe Gsp, nicaieri. Te rog mult!
Si sunt stelist… dar nu mai suport becalizarea presei!
Fa tu ceva in acest sens, ca poti!!!
Multumesc!

georgiana argaseala  •  15 februarie 2008, 16:05

o forma aparte de a descrie ce s-a intamplat in sala „Emil Cioran” am fost acolo si am aflat pareri diferite despre sport. E vremea sa schimbam ceva.{incepand cu proiecte mici}

mihai iliuta  •  16 februarie 2008, 14:46

Buna ziua
Domnule Tolontan,
sincer sa fiu, abia daca auzisem de dumneavoastra inainte de intalnirea
Youth Summit organizata de Oricum.
Apoi, in sala, discutand, mi-am dat seama ca sunteti un om deschis. Eu nu prea am vorbit,
dar am ciulit urechile la maxim
iar in mare parte
discutia se indrepta spre directia in care
am vrut sa se indrepte(cat a fost posibil in timpul destul de scurt).
Acum pot sa spun cu drag
ca „am auzit” de Catalin Tolontan si vreau
sa te felicit
pentru faptul ca ai ramas cu ceva de la
acea intalnire unde lucrurile se aflau in miscare cu adevarat.

multumesc,
numai bine si frumos,
la fel sa ne mai auzim.

Radio GSP  •  17 februarie 2008, 17:04

Gazeta sporturilor va recomanda un radio pe masura : Asculta si tu Radio Show FM pe : http://www.RadioShowFM.ro

Gazeta sporturilor va recomanda un radio pe masura : Asculta si tu Radio Show FM pe : http://www.RadioShowFM.ro

Gazeta sporturilor va recomanda un radio pe masura : Asculta si tu Radio Show FM pe : http://www.RadioShowFM.ro

Gazeta sporturilor va recomanda un radio pe masura : Asculta si tu Radio Show FM pe : http://www.RadioShowFM.ro

Gazeta sporturilor va recomanda un radio pe masura : Asculta si tu Radio Show FM pe : http://www.RadioShowFM.ro

Gazeta sporturilor va recomanda un radio pe masura : Asculta si tu Radio Show FM pe : http://www.RadioShowFM.ro

Gazeta sporturilor va recomanda un radio pe masura : Asculta si tu Radio Show FM pe : http://www.RadioShowFM.ro

Gazeta sporturilor va recomanda un radio pe masura : Asculta si tu Radio Show FM pe : http://www.RadioShowFM.ro

Gazeta sporturilor va recomanda un radio pe masura : Asculta si tu Radio Show FM pe : http://www.RadioShowFM.ro

Gazeta sporturilor va recomanda un radio pe masura : Asculta si tu Radio Show FM pe : http://www.RadioShowFM.ro

Gazeta sporturilor va recomanda un radio pe masura : Asculta si tu Radio Show FM pe : http://www.RadioShowFM.ro

Gazeta sporturilor va recomanda un radio pe masura : Asculta si tu Radio Show FM pe : http://www.RadioShowFM.ro

Gazeta sporturilor va recomanda un radio pe masura : Asculta si tu Radio Show FM pe : http://www.RadioShowFM.ro

Gazeta sporturilor va recomanda un radio pe masura : Asculta si tu Radio Show FM pe : http://www.RadioShowFM.ro

Gazeta sporturilor va recomanda un radio pe masura : Asculta si tu Radio Show FM pe : http://www.RadioShowFM.ro

Gazeta sporturilor va recomanda un radio pe masura : Asculta si tu Radio Show FM pe : http://www.RadioShowFM.ro

Gazeta sporturilor va recomanda un radio pe masura : Asculta si tu Radio Show FM pe : http://www.RadioShowFM.ro

Gazeta sporturilor va recomanda un radio pe masura : Asculta si tu Radio Show FM pe : http://www.RadioShowFM.ro

nistor  •  19 februarie 2008, 0:23

www . i-guide . ro

– business
– free time
– cultural
– medical
– blog
– news

www . i-guide . ro

all the information you need

bogdan  •  19 iunie 2012, 1:26

harry conduce. Gramatica lui il va intrece. ong face si el sport, vine puternic din spate dar moare. Daca il urc pe ong pe o cursiera si ii dau drumul (de sus) de pe Passo Dello Stelvio sau Alpe D’Huez, chiar si din Sinaia de la cota 1400, sigur ar ajunge jos precum o minge de fotbal pe care nu a pus mana niciodata. de fapt, nici nu stie cum arata. tarati-va in economic si propaganda! Tolo, ce ne facem cu astia? A, dispar ei asa cum au aparut.

Claudia  •  17 februarie 2018, 18:45

:) Excelent! toata stima!

Comentează

Redacția GSP și echipa de investigații te invită să sprijini jurnalismul apăsând butonul DA!

Publicitatea pe net este vitală ca să putem produce în continuare investigațiile, știrile și faptele pe care le regăsești zilnic aici. Așa că avem nevoie de acceptul tău ca să-ți oferim, în continuare, jurnalism independent, în timp real și verificat.

Redacția GSP și partenerii noștri utilizează tehnologii precum cookies, profilare și prelucrare automata a datelor, pentru a personaliza către tine articolele și reclamele. Prin acceptarea cookie-urilor, ne ajuți să utilizam această tehnologie pe site și să ne finanțăm ziariștii. Ai posibilitatea să iei oricând altă decizie, printr-o simplă revenire pe site. Pentru detalii, te rugăm să citești Documentul de informare a utilizatorilor despre prezenta cookie-urilor pe site și Termenii de utilizare.

Da, sunt de acord