Aşa se cîştigă un campionat?

Convorbire cu un bine cunoscut om de fotbal. Nu vrea ca dialogul să-i includă numele. O sursă.

miercuri, 27 februarie 2008, 11:49

Convorbire cu un bine cunoscut om de fotbal. Nu vrea ca dialogul să-i includă numele. O sursă.

– Domnu’ Tolontan, comiteţi o mare eroare!
– ?
– Da, o mare eroare! Refuzaţi să vedeţi care e metoda prin care se cîştigă în ultimii ani campionate în România.

– Care e?
– Totul a început în momentul în care cluburile şi-au dat seama că participarea în grupele Ligii le aduce 10 milioane de euro plus vînzarea de jucători la cote crescute. Atunci s-a instaurat tentaţia monopolului!

– Adică?
– Cum auziţi! Rînd pe rînd, Steaua, Dinamo şi CFR Cluj şi-au făcut următorul calcul: „Băgăm cîteva milioane în cîştigarea titlului şi scoatem 10 milioane la final”. Acest calcul e perfect cu o singură condiţie. Să distrugă ideea de concurenţă în sezonul respectiv! Ca să fie siguri că iau campionatul. Dacă titlul s-ar juca pînă în ultimele etape, n-ar fi nimeni nebun să bage 5 milioane ca să nu ia nimic la sfîrşit.

– Şi cum se face asta?
– Se cumpără, domnule! Se cumpără cîţiva fluieraşi, ceva jucători adverşi şi, evident, îţi faci şi echipă. Foloseşti impresari care umblă la jucătorii adverşi şi-ţi aduc şi ţie fotbalişti. Astfel, banii circulă uşor şi au acoperire. Dar mai e ceva vital. Să ai sprijinul Federaţiei şi al Ligii. Pentru că de acolo pleacă următorul semnal către urmăritori: „Hai, bă, ce vreţi, anul ăsta e rîndul altora”. Sigur că urmăritorii fac eforturi, dar la un moment dat se resemnează.

– Sună a teoria conspiraţiei 🙂
– Ştiu cum sună! Tocmai de aceea nu-mi dau numele. Dar ce spun eu ştiu toţi oamenii informaţi din fotbal. Şi cea mai bună dovadă că asistăm la un monopol artificial este alternanţa la titlu. Cînd o echipă cîştigă detaşat şi corect, un campionat cum de nu se consolidează pentru anul viitor? Cum de devine ciuca bătăilor şi apare, brusc, un alt lider care şi el cîştigă titlul din timp, fără emoţii?! Gîndiţi-vă la asta, eu nu impun nimănui să mă creadă. Doar gîndiţi-vă!

Pentru cei care acuză folosirea surselor în presă, iată cum descria un analist american situaţia: „Sursele sînt o supapă a democraţiei şi un refugiu al conştiinţelor. Pînă la urmă, nu sînt nimic altceva decît oameni, cu slăbiciunile şi interesele lor, care se decid să vorbească, dar le e imposibil, din motive juridice sau de siguranţă a persoanei, să-şi dezvăluie identitatea”.


Comentarii (237)Adaugă comentariu

cristi  •  27 februarie 2008, 16:05

sa inteleg atunci ca la anu e randul rapidului?sau poate poli?cine stie…suna credibil si totusi nu e.intr-o lume care incearca sa readuca un comunism modern totusi e posibil.nu e conspiratiune….asa se procedeaza.pacat pt ca astfel dispare placerea pt competitie.dezamagit

cristi  •  27 februarie 2008, 16:08

eu mias dori ca in fiecare an sa castige o singura echipa campionatu.cea mai bogata,sa avem si noi sanse la niste primaveri frumoase in LC.ca asa…pe rand cate una vom fi tot o apa si un pamant..ceva d umplutura

george dragotoiu  •  27 februarie 2008, 16:09

Este perfect adevarat d-le Tolontan ! Meciul CFR- UNIVERSITATEA CRAIOVA , a reconfirmat (daca mai era cazul ) acest lucru… Marcel Popescu , care este impresarul de casa al celor de la CFR si cel mai apropiat colaborator al d-lui Muresan este in acelasi timp si impresarul australienilor de la Universitatea Craiova (Mitchel si Rose, ambii fundasi) si impresarul lui Dorel Stoica (cel care intre noi fie vorba a ajuns la 30 ani si n-a strans mare lucru din fotbal jucand doar 2 ani in prima liga ). Acesti 3 fundasi au gresit flagrant nu numai la golurile stupide primite de olteni in acest meci dar si la celelalte 3 meciuri in care cele 2 echipe s-au intalnit in ultimele 2 sezoane…REVEDETI FAZELE SI MECIURILE ESTE INCREDIBIL !!!

HEHE  •  27 februarie 2008, 16:09

Isi dau miticii civilizati si spalati omoru prin bukale.ca si aia din craiova.halal invatatura!!bravo ieuropienilor!

Vasile  •  27 februarie 2008, 16:11

posibil,daca analizam situatiile cand s-au desprins in castigatoare echipele respectiv,vezi Dinamo,Steaua si mai recent CFR,este o mafie de tip italian.Sunt angrenati,asa cum spune interlocutorul de sus pana jos(jucatori-antrenori)(jucatori-menegeri)(federatie-menegeri),la acestia se pot adauga cei care transfera in exterior.Uneori se perturba aceste legaturi,dar revin in calificariUEFA,pentru a-si justifica oarecum valoarea.

adi  •  27 februarie 2008, 16:12

astea is speculatiile lui tolontan. nu a vorbit cu nimeni.e un dialog imaginat de el,dar isi are logica in ce spune.

viorel  •  27 februarie 2008, 16:13

Echipele care au castigat campionatul in mod categoric, de cand a aparut mirajul banilor din CL, au fost: Dinamo in 2007 si aproape sigur CFR Cluj in 2008, deci acest scenariu perfect plauzibil se aplica numai in cele doua cazuri. In anii 2005 si 2006 campionatul s-a castigat cu mult chin, pana in ultima etapa, asa ca papusarii de la butoane sun cei de la Dinamo si cei de la CFR, care se bazeaza pe Federatie, Liga si arbitrii.
Rusinos, dar in Romania se poate!!!!!! pana cand oare?????

Jyjy  •  27 februarie 2008, 16:15

Sa facem un test…am inteles ca au pus baietii de la gsp un script care inlocuieste cuvantul c i o b a n cu Jiji…deci hai sa vedem de test… „Bucur era un cioban care-si plimba oile prin zona ocupata in prezent de orasul Bucuresti.”

adi  •  27 februarie 2008, 16:16

se termina campionatul si liderul nu a dovedit ca merita campionatul.
sa fie pozitia cfr-ului pura coincidenta, sa fie prisma imprejurarilor, sa fieprin prisma jocurilor de culise.
pai cum dracu face steaua blaturi cand pierde la iasi cu o echipa care a murit pe teren, in timp ce cfr castiga dupa un joc anost ci cu ajutorul unor fundasi ai craiovei, care dau cu stangul in dreptul.
sa nu vorbesc de retur si de famagusta( chiar nu stiu cum se scrie, recunosc)

orre  •  27 februarie 2008, 16:17

mare stiinta a spus (persoana anonima), de fapt este egal cu zero. poate am spus chiar eu. si ce? ce valoare are?

adi  •  27 februarie 2008, 16:18

de tur voiam sa zic…….m-am aprins prea tare

Toni Cufran  •  27 februarie 2008, 16:26

Draga Tolo,
nu mai crede tot ce spun incompetentii din fotbal care vor sa se dea interesanti, pentru ca, vorba poetului: Cine crede tot ce-i spui/Este vai de capul lui.
Teza asta a conspiratiei circula de mult timp in fotbalul nostru. Multi vad in imbecili de teapa Mitica Dragomir mari genii oculte, care, chipurile, ar trage ei sforile atat de ingenios incat toti ar juca dupa scenariul lor. In realitate sforile se trag doar pe finalurile de campionat mai stranse. Dupa teza „sursei”, dinamo ar mai avea parte de campionat peste vreo 4 ani, Rapid peste 3 si Steaua peste 2. Poti crede asa ceva?

KRS  •  27 februarie 2008, 16:35

de ce fura gsp ul stirile de pe onlinesport si cat nu vei mai fi aservit lui jiji ?

T.rex  •  27 februarie 2008, 16:44

@Catalin T.

De acord cu definitia sursei. Insa nu atunci cand aceasta este inventata pt a ascunde parerea autorului „interviului”.

Cătălin Tolontan  •  27 februarie 2008, 16:49

T.rex: Nu aceasta este parerea mea. Mi-o pot exprima singur. Stiam ce risc publicind o discutie cu o sursa, dar omul exista, parerea lui e a multor oameni si merita publicata

coitus  •  27 februarie 2008, 16:51

Mda,Tolo draga,prietene binevoitor a multimii dezorientate,iti transmit un singur lucru…CFR va castiga meci dupa meci dupa meci dupa meci dupa meci dupa meci si…campionat dupa campionat si dupa campionat si dupa campionat si dupa campionat…iar cand acel moment va veni vreau sa-mi spui:Coitus,sunt un jurnalist slab,lipsit de fler,instigator,incitator si nedocumentat.

Dysco  •  27 februarie 2008, 16:58

Sa fie oare acesta motivul pentru care Steaua a luptat mereu pana in ultima clipa sa castige campionatul, sa fie asta motivul pentru care ajutata de arbitrii Dinamo a castigat la multe puncte distanta, sau CFR anul asta? Arbitrii, arbitrii, si blaturi! 😉

adi  •  27 februarie 2008, 17:13

EU STIU CINE E. NENEA IANCU. SI ZICE BINE…

raul  •  27 februarie 2008, 17:23

o singura intrebare :
de ce nu ai scris acest articol in unul din anii trecuti!
sau vrei intradevar sa credem ca pana acum nu ai auzit nimic despre aceste lucruri? hehe

Ronny  •  27 februarie 2008, 19:36

Ok…ai publicat un dialog cu o persoana din fotbal…Noi nu stim cine este acea persoana..si nu ne putem da seama daca este adevarat ce spune..Asa ca articolul e 0 ..next

Flaviusone  •  27 februarie 2008, 21:25

Sunt total de acord cu ce a zis mai sus bellagio: „In conditiile in care societatea si politica romaneasca sunt bagate in coruptie te astepti de la altceva in sport ?”

_sharky_  •  27 februarie 2008, 22:32

din pacate, este km adevarat tot ce se spune aici…si asta nu este bine deloc…

Joburi de vara  •  28 februarie 2008, 1:33

speculatii peste speculatii!!!

Costin  •  28 februarie 2008, 7:32

Doua lucruri sunt aici certe:
1. Interesele primeaza !!!
2. Subiectul cred a starnit cele mai multe comenturi de cand citesc blogul….

costel  •  28 februarie 2008, 9:09

Tolo un detaliu pierdut ar fi aici. (se vede scoala sofismului….). Participarea in grupele ligii se face de la anul. Pina acum era in tur/tururi preliminar/e. Deci cred ca e – probabilistic – mai mica posibilitatea de a ajunge a lua bani din liga decit lupta pe final de campionat. (vezi steaua cu rosenborg, dinamo anul trecut). De aici incolo insailarea cu alternanta la „putere” capata accente tragicomice. Ma mir ca ai „marsat” la ideea asta.

NP  •  28 februarie 2008, 10:32

revedeti si lista echipelor care au retogradat in ultimii ani, e o situatie asemanatoare

Sabi  •  28 februarie 2008, 11:30

Nu m-ar mira sa fie adevarata povestea mai ales daca vine din partea lui Tolo.Rusine sa va FIE!!!

Tudor  •  4 martie 2008, 11:49

Tolo,nu neg ca functioneaza presa cu surse,e probabil inevitabil pentru presa,dar sa nu le ridice in slavi.

Tudor  •  4 martie 2008, 11:55

Salvamont,iuliudingrant@,voi pe ce lume va trziti sa debitati ineptii in ultimul hal!Steaua a castigat,anul trecut,locul 2 PE MERIT,sunteti chiar ridicoli sa afirmati asa ceva,dar de la succesorii Locomotivei,care ii fac pe altii comunisti,dar au lucrat cu foc la implementarea comunismului in Romania,te poti astepta la orice!Si mai sunteti si afoni cu realitatea:din ultimele 2 titluri ale Stelei,primul a fost castigat in lupta cu dinamo,nu cu stolul de la rapid!Si ambele au fost castigate CORECT,dovada si rezultatele din acea vreme ale Stelei.Dar ce sa le spui alora care nu stiu nici cum arata abecedarul…Mai bine luati-va dupa coposul vostru si parasiti corabia si sa scapam de stolul „de sub podul grant”!

iuliudingrant  •  4 martie 2008, 16:24

Tudor- cât mai ai de gand sa mai vehiculezi asemenea trasnai? Chiar vrei sa demonstrezi ca negrul e alb? Sacosele,adversarii mituiti sau momiti cu transferuri iluzorii la Steaua, arbitrii cumparati fara nici o jena, milionul de dolari dat lui Rednic s.a., s.a…Tie chiar nu ti-e rusine, ne crezi pe toti tâmpiti? Sau, mai grav, nici macar nu stii ce e cu tine, Rain Man?

Tudor  •  5 martie 2008, 13:49

iuliudingrant,mai usor cu epitete din astea ca pot sa te fac si eu Pinocchio sau alt personaj care ti se potriveste!Ce afirm eu este cat se poate de adevarat,ca tie nu-ti convine e alta poveste,dar de ce vrei sa ne obligi pe toti sa-ti acceptam tampeniile??Care arbitri „cumparati”?Iar celelalte,oricat vrei sa-ti faci tu iluzii,se practica peste tot in campionatul asta,inclusiv la rapiduletul tau drag!Diferenta e ca Jiji le trambiteaza in gura mare,iar altii tac si fac!Mai lasa-ne cu ipocrizia ta,ca nu stiu cum te mai suporti cu ea!

gabidegiulesti  •  5 martie 2008, 14:28

Probabil am depasit putin limita cu unele cuvinte; drept care imi cer scuze. Insa sustinerile in esenta sunt acoperite in totalitate de adevar: hai sa nu mai amintesc de ce a fost in toamna, anul trecut, acum 2 ani. Cea mai recenta ”prestatia” magistrala a lui Al. Tudor de duminica. Sper ca nu vrei sa cred ca a fost dezinteresata! Sau la Urziceni! A propos, cum se explica ca tooate „erorile omenesti” ale lui Tudor sunt doar pro-Steaua? Ai vreo explicatie? Tot le stii tu pe toate!

Tudor  •  5 martie 2008, 15:06

Ce a fost ma rog,in toamna,anul trecut,acum 2 ani?Asa pot sa vorbesc si eu despre „erorile” facute in favoarea Rapidului in ultimele campionate si unde ajungem??Si de cand Tudor a gresut numai in favoarea Stelei?Doar nu vrei sa spui ca duminica sau la Urziceni sunt singurele meciuri in care a gresit sau ca nu a gresit si pentru Cfr in Ghencea!

gabidegiulesti  •  5 martie 2008, 17:16

Eu nu vorbesc de erori in sens de”mici erori” sau ”erori omenesti” de arbitraj. Ma refeream la toate mijloacele ilegale cu care Steaua a furat titlurile ce se cuveneau Rapidului.
Detaliez: sacose, arbitri mituiti, promisiuni de racolare a jucatorilor adversi inaintea meciului direct, milionul de EURO pentru Dinamo, compromisul facut cu comisiile federale pentru a evita aplicarea regulamentului( ma refer la suspendarea terenului sau la depunctarea in sensul celor votate anterior). Si cate si mai cate….
Despre Tudor nu am spus ca e prima oara când a gresit: stii ce e grav – nu vei putea sa-mi spui nici un derby la care Tudor sa o fi defavorizat pe Steaua! Gândeste-te, ma refer la perioada de când a inceput sa arbitreze! Daca imi spui un singur derby, te premiez!

Tudor  •  6 martie 2008, 1:33

Care titluri „furate”?Vad ca iar ai luat-o peste campuri.Titlul de acum 2 ani i s-a cuvenit PE MERIT Stelei,iar acum 3 ani Steaua s-a luptat cu dinamo nu cu rapidul pentru titlu!Slaba memorie mai ai:)))
Si nu mai incepe cu milionul de euro pentru dinamo,ce vroiai sa faca dinamo in acel meci in fata propriilor suporteri?Sa se dea la o parte??In cazul asta,tu esti cel care tine partea „blaturilor” si a tot felul de aranjamente!Si oricum meciul ala nu mai avea nici o legatura cu Rapid,ci cu lupta dintre Steaua si Cfr,iar Dinamo era deja matematic campioana in acel moment.Atunci despre ce „titlu” mai e vorba acolo?La faza cu sacosele si cu transferurile(asa se cheama si nu racolari) ti-am raspuns deja:toti le fac,inclusiv rapid!Acelasi lucru e valabil si pentru povestea cu comisiile,compromisuri s-au facut in favoarea tuturor echipelor importante(Steaua,dinamo,rapid).Si despre ce arbitri „mituiti” vorbesti?Vad ca nu vii cu nici un exemplu concret,asa pot sa spun si eu ca rapid a platit arbitrii la unele meciuri.

Tudor  •  6 martie 2008, 1:37

Tudor a defavorizat-o pe Steaua chiar duminica,neeliminand 2 jucatori ai Cfr-ului.Bine,meciul a fost derby mai mult din cauza conjuncturii,dar tot un fel de derby se cheama ca e.Apropo,Tudor a recunoscut clar ca a gresit si ca merita orice pedeapsa disciplinara.Si te intreb,e nebun omul asta sa-si riste cariera internationala si chiar interna,gresind intentionat?

ilie  •  11 martie 2008, 14:29

as vrea sa aflu suma de transfer al lui Cesar delgado la O Lyon si salariul, si suma de transfer si salariul lui Carlos Villanueva, joaca la audax italioano, multumesc,urmaresc foarte atent fotbalul din america de sud care mi se pare foarte spectaculos

Comentează

Redacția GSP și echipa de investigații te invită să sprijini jurnalismul apăsând butonul DA!

Publicitatea pe net este vitală ca să putem produce în continuare investigațiile, știrile și faptele pe care le regăsești zilnic aici. Așa că avem nevoie de acceptul tău ca să-ți oferim, în continuare, jurnalism independent, în timp real și verificat.

Redacția GSP și partenerii noștri utilizează tehnologii precum cookies, profilare și prelucrare automata a datelor, pentru a personaliza către tine articolele și reclamele. Prin acceptarea cookie-urilor, ne ajuți să utilizam această tehnologie pe site și să ne finanțăm ziariștii. Ai posibilitatea să iei oricând altă decizie, printr-o simplă revenire pe site. Pentru detalii, te rugăm să citești Documentul de informare a utilizatorilor despre prezenta cookie-urilor pe site și Termenii de utilizare.

Da, sunt de acord