Unicul trofeu

„Să fim serioşi, ăla a fost trofeu?”, a spus Arpad Paszkany despre Cupa Campionilor Europeni, cîştigată de Steaua în 1986. Nu, n-a fost. Era prea greu, de era să-i cadă din mîini lui Bărbulescu atunci cînd s-a repezit la el. Şi minerele erau cam aiurea. L-au înghioltit pe Boloni, care a dormit cu Cupa în pat la Sevilla. Plus că amfora aceea umflată i-a provocat pe cele cîteva zeci de mii de români sălbatici care au spart geamurile la Otopeni ca s-o vadă. Ce, mai, o ruşine de trofeu! De fapt, unicul.

luni, 12 mai 2008, 7:10

„Să fim serioşi, ăla a fost trofeu?”, a spus Arpad Paszkany despre Cupa Campionilor Europeni, cîştigată de Steaua în 1986. Nu, n-a fost. Era prea greu, de era să-i cadă din mîini lui Bărbulescu atunci cînd s-a repezit la el. Şi minerele erau cam aiurea. L-au înghioltit pe Boloni, care a dormit cu Cupa în pat la Sevilla. Plus că amfora aceea umflată i-a provocat pe cele cîteva zeci de mii de români sălbatici care au spart geamurile la Otopeni ca s-o vadă. Ce, mai, o ruşine de trofeu! De fapt, unicul.

Acest text a apărut pe rubrica Tolo de pe platforma Orange World


Comentarii (328)Adaugă comentariu

laurentiu1969  •  13 mai 2008, 10:27

Cum necum, trofeul pentru care se bat acum Chelsea cu Man Utd a stat UN AN in GHENCEA!!
L-am vazut LIVE, acum televiziunile se bat ca sa ni-l arate.
La jocul Stelei de atunci si azi era o echipa de semifinale UCL. Imi aduc aminte ca nimeni nu-si facea probleme cu cine cade Steaua la tragerile la sorti! In perioada 86′-’89 Steaua era in primele 4 echipe din Europa. Echipele engleze nu erau asa puternice ca azi, deoarece nu aveau jucatori straini!

Eu  •  13 mai 2008, 10:28

@ rapid

„….Intre timp, in 1918 are loc revolutia rosie. Comunistii vin la putere, nu doar in politica, ci si in sport. In 1923 OLLS este preluat de armata, schimbandu-si si numele in OPPV (v-am spus ca rusii au o slabiciune pentru initiale…) – organizatia centrala de sport a armatei rosii. Culorile raman aceleasi…”

In ce an s-a infintat Rapidul? Unde sctivau proletarii? Si multe altele, chiar nu are rost sa discutam aceste aspecte.

Eu  •  13 mai 2008, 10:31

@ Andrei

Nu de multe ori s-a dovedit ca o echipa de club a fost mai buna decat nationala, Sunt mai multi factori prin care o echipa este puternica.

rapidb  •  13 mai 2008, 10:32

@Andrei, in perioda respectiva insemna foarte mult , la momentul actual nu mai inseamna … de aici si posibilitatile infime ca o echipa romaneasca sa mai realizeze o performanta notabila!

@EU, am dat acele citate, doar pt ca inca nu ezitati sa va mandriti cu performantele voastre , desii stiti foarte bine cum s-a ajuns la ele!

Am recunoscut ca meritul pt performantele internationale este, din punctul meu de vedere, al jucatorilor si antrenorilor!
Cum spunea un dinamovist mai devreme, aceste performante nu trebuie sa acopere incalcarea repetata de catre cioban a regulamentelor in vigoare!!!

rapidb  •  13 mai 2008, 10:35

@EU, am studiat aceste acuzatii inainte si sum foarte multe dovezi care infirma presupunerile voastre:

In ceea ce priveste Cominternul si implicarea lui in sportul din romania in anii ’20, pot spune ca ai luat-o serios pe aratura (iar astfel de aberatii te descalifica)!!!

Poti studia materialul :”Sport or Political Organization? Structures and Characteristics of the Red Sport International,1921-1937 by André Gounot”
Se bazeaza printre altele pe documente oficiale din arhivele comuniste din Berlin si Moscova, nu pe baliverne steliste…

http://www.la84foundation.org/SportsLibrary/JSH/JSH2001/JSH2801/JSH2801d.pdf (varianta pdf)

„At its foundation in Moscow on 23 June 1921, the International Union of Red Sports and Gymnastics Associations, better known as Red Sport International (RSI), defined its mission as “the creation and amalgamation of revolutionary proletarian sports and gymnastics organizations in all countries of the world and their transformation into support centers for the proletariat in its class struggle.”

The creation of a revolutionary organization in the field of sport reflected the division of the international labor movement after the First World War into a communist branch that believed that capitalism could only be beaten through revolutions, and a socialist one that believed in a social reform. Thus, the aim of the communist RSI was to act as a counterbalance to the Lucerne Sport Interna-
tional (LSI), established in 1920 by representatives of European worker sports federations and allied, in its ideology, to the socialist labor movement.

(…) The RSI was founded on the initiative of Nikolai Podvoisky, chairman of the Russian organization for military training (Vsevobuch), after a series of meetings about sport issues
with communists coming from eight countries.Far from being directly involved in the RSI’s founding, the Comintern executive practically ignored worker sport at this time. The RSI, however, considered itself from the beginning an auxiliary organization, conforming to the aims of the Comintern and operating under its political authority in the area of working-class leisure. Finally, in autumn 1924, the RSI was publicly recognized by the Fifth World Congress of the Communist International as an integral part of the international communist movement.”

Se poate vedea clar ca pana in toamna lui ’24 Cominternul nu prea a luat in serios implicarea in sport! Citind mai departe materialul se poate observa ca in ’31, „RSI” nu avea nici macar o sectiune in Romania!

Eu  •  13 mai 2008, 10:35

@ rapidb

„,,nu trebuie sa acopere incalcarea repetata de catre cioban a regulamentelor in vigoare!!!…”
Aici sunt de acord cu tine si fii convins ca 90% din stelisti nu-l aproba si ar vrea sa scape de el. Problema sa pune ca nu avem cum. Legile capitalismului chiar si democratic nu ne pot ajuta

rizo  •  13 mai 2008, 10:36

tolontane…mai lasa-ne dreaq cu steluta ta….la puscarie cu bekali si steluta retrogradata in B sau C
fortza dinamo!

rapidb  •  13 mai 2008, 10:36

@Eu, nu are rost sa te chinui , deja am combatut multe acuzatii steliste… am toate textele si pot sa iti raspund foarte repede, dar o sa fie doar in defavoarea voastra!!!

Andrei  •  13 mai 2008, 10:37

@rapidb

exact asta doream sa subliniez eu , ca la vremea respectiva echipele de club europene aveau dreptul la doar 3 jucatori straini , in timp ce noi jucam cu nationala iar celelate echipe de club europene fiind in imposibilitate sa joace cu echipele lor nationale datorita economiei de piata….

@Eu , asta nu intelegi tu , dincolo de comunism si forta , stelisti sau nu … care deja nu mai conteaza

rapidb  •  13 mai 2008, 10:38

@EU, stiu ca multi dintre stelisti nu il agreaza pe cioban (majoritatea prietenilor mei sunt stelisti si nici unul nu-l suporta).

Nu stiu ce se poate face sa scapati de el! Insa pe undeva e blestemul vostru pt ca toti o sa traga acolo unde au cu ce se lauda!!

Eu  •  13 mai 2008, 10:39

@ rapidb

Crezi ce doresti. Voi suferiti de aceasta meteahna, chiar nu incerc sa te convig. Fiecare traieste cum isi asterne. O tii langa danga, ce rost are sa mai discutam!!! Chiar nu ma intereseaza parerile tale. Nici in 1000 de ani invidia voastra nu poate fi stopata, asa ca sa ai viata frumoasa.

rapidb  •  13 mai 2008, 10:39

exact @Andrei, am vazut ca ai subliniat acest aspect si eu doar te-am complectat.

Eu  •  13 mai 2008, 10:40

@ rapidb

…te-am complectat….

COMPLETAT

rapidb  •  13 mai 2008, 10:41

@EU, scuze pt greseala!

jui  •  13 mai 2008, 10:41

bai T(G)ogonel, termina odata cu prosttile, nu ai ce scrie???
mai bine scrie-ne ceva desre Jiji

Andrei  •  13 mai 2008, 10:42

@Eu , vad ca te legi de greseli gramaticale , nu suntem jurnalisti niciunul si mai pot aparea greseli din viteza tasaturii , te abati de la subiect ..:)

maGIGIca Steaua  •  13 mai 2008, 10:43

anul 1988…steaua = Valentin, peluze militare, Gica Popescu fortat sa joace la steaua, un milion de meciuri fara infrangere

anul 2008…steaua = Jiji, Bunica, Bricheta, Al. Tudor, Valiza cu bani

Nicio diferenta, acelasi club de glorie al fotbalului romanesc.
Si pentru ca veni vorba de glorie, va ofer spre delectare celebrul DVD cu extraordinarul meci din 2008 Steaua – Gloria Buzau 5-0 (era si 14-0 daca era nevoie), unde steaua a jucat pe teren si gloria s-a opus din rasputeri.

rapidb  •  13 mai 2008, 10:44

@EU, trebuie sa intelegi ca nu vreau sa fiu rautacios, mai ales ca stiu cat de mult suferiti dupa aceasta nereusita. Vad cat de suparati sunt prietenii mei… insa daca se doreste sa se spuna un adevar atunci trebuie spus pana la capat!

Eu  •  13 mai 2008, 10:46

@ Andrei

C este pe alta linie a tastaturii, la cateva taste distanta, nu este din viteza.

Andrei  •  13 mai 2008, 10:48

@Eu ,

bine fie , dar de 3 jucatori straini maxim admisi intr-o echipa de club europeana in ’86 vad ca nu vrei sa ne povestesti nimic 🙂

rapidb  •  13 mai 2008, 10:49

@EU, mi-am recunoscut gresela, daca asta ma face „analfabet”, foarte bine! Subiectul era insa altul, iar cei care nu au argumente recurg la astfel de metode!

Eu  •  13 mai 2008, 10:50

@ rapidb

Copile, ceea ce tu nu poti intelege este ca nu sunt orb si nici nu ma bat in piept cu „Mereu superiori”. Ca imi pare rau ca Steaua nu a luat campionatul, este adevarat, asa cum ii pare rau fiecarui suporter. Eu chiar imi doresc sa ia si alte echipe campionate sa aiba cale cat mai lunga in CL, UEFA. Nimeni nu poate detine suprematia.

rapidb  •  13 mai 2008, 10:54

@EU, la 29 de ani, cred ca am trecut de mult de perioada copilariei!

Sunt curios care este parerea dvs. despre returul ultimelor 4 sezoane? Ca o parere personala, s-au comis fapte mult mai grave de catre cioban insa lumea a cam trecut cu vederea aceste aspecte!

Acum cateva saptamani, chiar a subliniat cum a mitui el pe arbitrul Fratila !

mujotutun  •  13 mai 2008, 10:57

Adica nu mai poate omul sa emita vreo ironie ori sarcasm (de mirare ca a spus doar atat, la cat l-a „gratulat” detracatul de Becali!), ca toata „suflarea romaneasca” sare ca arsa, gata sa treaca prin ordalii spre a marturisi valoarea trofeului! Sancta simplicitas! Ma intreb ce schingiuri ne-ar astepta pentru astfel de vorbe, daca Becali va veni vreodata la putere:). Dle Tolontan, ca nu aveti pic de simt al umorului (da, stiu, sunt lucruri cu care nu se glumeste:)) e de notorietate; dar ca patima rosalbastra v-a rapit si bruma de prezenta de spirit pe care-o mai vadeati sporadic, e prea de tot!
De ce nu faceti dvoastra o prima pagina cu poza ingratului de Paszkany, „Wanted: dead or alive” cu o recompensa generoasa? Ar functiona mai bine decat stupidele jocuri pe care ni le propuneti zilnic, cu banii in plic (sunt curios cati cititori au gasit banii astia atat de promisi!).
Cand Borcea afirma, pe buna dreptate, ca victoria Stelei l-a facut sa planga, cand Dragomir-Balcesti sugera ca n-ar fi luat Steaua in veci CCE daca echipele englezesti n-ar fi fost excluse, nimeni nu s-a grabit sa inalte ruguri ori esafoade. Acum, daca zice asta „ungurul”, ei, alta mancare de peste (simbol crestin). Va faceti de fecale in cel mai deplorabil mod; confectionati-va o casca dupa forma acelei cupe si purtati-o pana la momentul reparatiei definitive. Ati fi „omul cu mascupa de fier”, al mai tare dintre toti redactorii sportivi de pe mapamond. Chiar si dl nea OVI ar lacrima! Haina lume!

Andrei  •  13 mai 2008, 10:57

@rapidb

🙂 asta cu copilaria e relativa , unii nici la 50 (Jiji) nu au iesit inca din pubertate 🙂

suporter stelist  •  13 mai 2008, 10:58

pe cat de analfabet este acest jiji becali pe atat***(cuvinte banate din cauza limbajului necivilizat) este acest paszkany,se vede ca amandoi nu au legatura cu ceea ce insemna fotbal,sa spui despre trofeul stelei asa ceva nu poate sa sugereze decat ***(cuvinte banate din cauza limbajului necivilizat),ingamfare,frustrare,dar in primul rand lipsea si a celei mai mici idei de ceea ce insemna fotbalul cu adevarat,lucuru care de altfel se gaseste la ambii „conducatori”…mie imi vine sa vomit cand ma uit pe canalele de sport romanesti….sper din tot sufletu sa ajunga jiji in puscarie ,sau macar sa fie dat afara din fotbal,cat despre acest paszkany cred ca daca nu este instigat sta in banca lui…

rapidb  •  13 mai 2008, 10:59

@Andrei…
🙂 jiji are, cred, alte probleme…

aka  •  15 mai 2008, 20:00

singura data cand la fotbal romania a fost #1.ce sa stie bozgorul ala, a carui echipa a pierdut cu niste ciprioti amarati in uefa
http://romaniaq.wordpress.com/

Comentează

Redacția GSP și echipa de investigații te invită să sprijini jurnalismul apăsând butonul DA!

Publicitatea pe net este vitală ca să putem produce în continuare investigațiile, știrile și faptele pe care le regăsești zilnic aici. Așa că avem nevoie de acceptul tău ca să-ți oferim, în continuare, jurnalism independent, în timp real și verificat.

Redacția GSP și partenerii noștri utilizează tehnologii precum cookies, profilare și prelucrare automata a datelor, pentru a personaliza către tine articolele și reclamele. Prin acceptarea cookie-urilor, ne ajuți să utilizam această tehnologie pe site și să ne finanțăm ziariștii. Ai posibilitatea să iei oricând altă decizie, printr-o simplă revenire pe site. Pentru detalii, te rugăm să citești Documentul de informare a utilizatorilor despre prezenta cookie-urilor pe site și Termenii de utilizare.

Da, sunt de acord