Cu Dumnezeu în cerul gurii / Chimonoul revanşei

02-copy.jpgPentru că Regulamentul Jocurilor Olimpice interzice să-ţi faci cruce, judokana noastră va face gestul cu limba. Ea este una dintre speranţele noastre la o medalie olimpică. Alina Dumitru aşteaptă de 4 ani ziua de mîine şi va concura cu acelaşi echipament ca la Atena

vineri, 8 august 2008, 1:05

02-copy.jpgPentru că Regulamentul Jocurilor Olimpice interzice să-ţi faci cruce, judokana noastră va face gestul cu limba. Ea este una dintre speranţele noastre la o medalie olimpică. Alina Dumitru aşteaptă de 4 ani ziua de mîine şi va concura cu acelaşi echipament ca la Atena

articol din Beijing de Catalin Tolontan si Marian Ursescu

Femeia dură în care România îşi spune speranţe în prima zi de concurs se plînge şi cînd o pişcă ţînţarii. „Are o piele foarte fină”, rîde Florin Bercean, antrenor de 11 ani la lotul de judo şi profesorul Alinei Dumitru. El şi Alina descriu cea mai importantă zi din viaţa lor, ziua de mîine, ziua cînd „toată lumea aşteaptă de la noi să deschidem Olimpiada cu o medalie pentru România”.

ora 06:00 – Nu are emoţii
Alina se trezeşte. E singură în cameră, o favoare pentru cea care a cîştigat de cinci ori la rînd titlul european, unicat în delegaţia „tricoloră” la Beijing. „Mă scol odihnită. Pot să dorm, nu mă doboară emoţiile”. Între 6:30 şi 7 face cîntarul. „Am repetat drumul pînă la cîntar, dar de dus se va duce singură”, spune Bercean. Apoi, între 7 şi 7:30 urmează cîntarul oficial.

Ritualul teribil al cîntarului
Greutatea admisă este de 48 de kilograme. „Nici un gram mai mult. Bine că nu mă îngraş”, zice campioana. Bercean: „De fapt, e o mare gurmandă, dar are arderi rapide. Dimineaţa cînd o cîntăresc are cu 600-900 de grame mai puţin decît seara, după ce mănîncă”.

„Există sportive care, ca să scape de 50 de grame, îşi aruncă de pe ele costumul de baie. Nu e cazul Alinei, ea n-a avut probleme” — Florin Bercean

cprd2990.jpgora 08:00 – Ceaiul
Ouă, pîine prăjită şi nelipsitul ceai de fructe alcătuiesc micul-dejun-Alina-Dumitru. Îl poate breveta. Nu se abate de la el. „Pune mereu miere şi lămîie în ceai. Acum cîteva zile nu a avut lămîie şi i-am bătut pe chinezi la cap pînă cînd au adus”, povesteşte antrenorul.  Apoi urmează lectura şi o discuţie relaxată despre adversari. „Sînt 8 sportive care se bat la medalii. Doar 4 le vor vedea la faţă. Iar Alina s-a obişnuit mereu cu locul 1”.

„Cînd am pierdut meciul pentru medalia de bronz la Atena, pentru şapte secunde, am plîns cinci minute în sală şi apoi zile întregi. Dar am decis să continuu!” — Alina Dumitru

ora 09:00 – Bagajele
Atena a rămas ca a doua piele a Alinei. Şi a luat forma chimonoului de care nu se desparte de 4 ani, la nici un concurs oficial. „I-am şters şi sponsorii de pe mîneci pentru că aici, la Beijing, regulile sînt altele. Pur şi simplu, Piţi nu vrea să renunţe la acest chimonou”, explică omul de lîngă Alina. În cameră, Alina îşi aranjează meticulos bagajul. Ia două chimonouri, ambele cu trecut grecesc. Rînd pe rînd, îşi pune în rucsac trusa de păr, bandajele şi leucoplastele.

ora 10:30 — O fată sensibilă
Alina pleacă spre sala Beijing Science and Technology University Gymnasium. „E una dintre cele mai mari săli în care am concurat. Şi, de departe, cea mai frumoasă”. Fata de 26 de ani este extrem de senzitivă. Povesteşte Bercean: „La un moment dat am fost la un concurs în Egipt. A ajuns pe cîteva străzi lăturalnice şi a venit tremurînd din cauza şocului.«E sărăcie, prea mare sărăcie!» , mi-a spus şi apoi n-a mîncat nimic. A făcut o criză de hipoglicemie, mi-a pus-o doctoriţa pe picioare. La Beijing însă e totul în regulă. Se simte bine!”.

ora 11:00 — Judoka cu bătături
Cu 60 de minute înainte de concurs, Alina se schimbă în cabinele mici, rezervate exclusiv schimbului. Şi-a închis telefonul. Lumea poate aştepta, lumea se mută imediat în sala mare unde are loc încălzirea. Japoneza, chinezoaica, cubaneza, românca… toate faţă în faţă, abia privindu-se, abia schiţînd un salut, deşi s-au întîlnit de zeci de ori în aceste vestiare care miros a transpiraţie şi a parfum feminin scump. Antrenorul povesteşte.

– Are tabieturile ei.
– De pildă?
– Îşi leagă părul strîns în creştetul capului, îşi bandajează degetele.
– Are probleme?
– Ei, aş! Are o bătătură la degete. E extrem de sensibilă la piele.
Asta pentru cei care cred că fetele judoka seamănă cu soţia lui Shrek. La 1,58 şi 48 de kilograme, Alina e beton. S-a dat însă; precizare pentru publicul 85% masculin al ziarului. „E genul care are un singur prieten”, spune Bercean.

5e5g8071alina-dumitru.jpgora 12:00 — Ultimele încurajări
Începe competiţia. La un asemenea nivel, sfaturile de ultimă oră sînt bune doar în filmele de Hollywood. „Îi voi spune doar că e cea mai bună. Pentru că e. De la Atena încoace a mers din bine în mai bine”, anticipează Bercean. Pe ecranele din sala de încălzire se derulează luptele de pe tatami. „Eu mă uit, ea evită să privească. Şi-ar consuma aiurea energia”, zice Bercean.

„Cînd am pierdut meciul pentru medalia de bronz de la Atena, pentru şapte sedune, am plîns cinci minute în sală şi apoi zile întregi. Dar am decis să continuu!” — Alina Dumitru

ora 12 plus speranţele României
Alina intră pe tatami. Pe piciorul drept are o muşcătură de ţînţar, pe degetul mic un plasture, cu urechea stîngă aude mai greu, „încerc să-i fiu mereu în dreapta ca să-mi perceapă strigătele”, şi totuşi este cea mai mare campioană a României din cel mai dur şi mai rapid sport pe care spiritul olimpic îl recunoaşte.

Iar înainte ca totul să înceapă, în ultima fracţiune de secundă cînd se poate gîndi la altceva, Alina Dumitru îşi face semnul crucii. „Doar în cerul gurii cu limba, pentru că altfel n-avem voie. Semnele religioase sînt interzise”, zîmbeşte Bercean.


Comentarii (27)Adaugă comentariu

Ovidiu Miron  •  8 august 2008, 1:22

Succes, Alina! Doamne Ajuta!

Luka  •  8 august 2008, 1:44

La fotbal in meciurile de azi,jucatorii si-au facut cruce,chiar si arbitrul chilian de la Olanda-Nigeria si-a facut cruce.

fagaras  •  8 august 2008, 1:59

Doamne ajuta !

george-onesti  •  8 august 2008, 3:18

HAI ALINA, FII TARE!!! FLORINE,FA-NE SA NE SIMTIM MANDRI DIN NOU…HAI ROMANIA!!!DUMNEZEU SA VA AJUTE!!!

bilu  •  8 august 2008, 3:33

Alina,sintem cu tine si ne rugam lui Dumnezeu sa reusesti ceea ce ai aminat acum 4 ani!

cornelius serghie  •  8 august 2008, 5:12

succes Alina, succes d-lui profesor Florin Bercean(felicitari pt. a 3-a participare la J.O.), inspiratie in idei si concentrare maxima pe tatami.Esti mai puternica decat toate la un loc,esti ortodoxa,si asta va conta mult in lupta.Sunt convins ca daca crezi in D-zeu te va ajuta in finala contra japonezoaicei.Doamne ajuta sa fie bine si succes la aur!

Cătălin Tolontan  •  8 august 2008, 5:55

corneliu serghie: alina a avut o tragere la sorti dificila. este pe jumatatea de tablou cu tani ryoko. dar asta nu inseamna decit ca va fi o competitie tare, nu ca se sperie 🙂

cornel_3934  •  8 august 2008, 6:29

Trebuie doar sa crezi in tine, si vei reusi. Succes!

alexdragos  •  8 august 2008, 7:00

Mult succes pentru o fata de aur.

biju  •  8 august 2008, 7:23

…mult succes alina !

Dan Ionita  •  8 august 2008, 7:55

succes Alina !
sa o faci ippon din prima repriza !

arh. Gheorghe Petresciu  •  8 august 2008, 8:21

Articol foarte bun, si ma bucur ca ai nostri scriu din Beijing, cele mai intresante momente pentru noi Romanii de pretutindeni. Alina, succes si sanatate! HAI ROMANIA!

777  •  8 august 2008, 8:26

Bafta,Alinutza!Iti doresc sa n-ai emotii deloc!Din contra,sa simti acelasi lucru ca si cand ti-ar da tarcoale acei tzantzari sacaitori;)

Mircea  •  8 august 2008, 8:29

Mult succes Alina !
Lasati mai pe dumnezeu in pace ca de el/ea depinde rezultatele ci de abilitatile sportivilor. Incepe sa devina stupid chestia asta cu dmnz in sus si’n jos.

777  •  8 august 2008, 8:34

Aoleu,Mirceo,tu sigur nu reprezinti poporul roman,crestin

eugenschi  •  8 august 2008, 8:39

neata tolo.frumos ai scris.sunt nou pe blog-ul tau dar de data viitoare te iau mai tare. euu-tm.

alex pit  •  8 august 2008, 8:48

Frumos articol!!!multa bafta Alina!!!!

Mircea  •  8 august 2008, 8:51

@777
Nu zau, crestinitatea nu este caracteristica principala a poporului roman; a fi crestin este o alegere personala ca orice alegere. E o mare tampenie sa tot invocati religia si un dmnzeu imaginar in tot ceea ce faceti. Romania este in primul rand o tara laica si nu una bazata pe religie, ca nu suntem in Iran.
Daca oamenii ar sti mai multe si nu ar fi tinuti in nestiinta de catre gogonatele bisericii poate ca ar alege altceva in locul religiei.

radu-ilarion munteanu  •  8 august 2008, 8:55

in 68, la ciudad de mexico, sprinterul american negru (a se slabi cu pasareasca corecta politic!) a ridicat pumnul pe podiumul pe care primea medalia olimpica sa vada lumea ce inseamna „black power”. imi pare ca l-au sanctionat cumva. dar ipocrizia actuala e infinit mai rea. pe mine atunci gestul negrului nu m-a ofensat. m-a distrat prostia lui.

oricum inserarea amanuntului in articol e desteapta. cand nu incearca in van sa-l rada pe becali, d-l tolontan ramane cel mai meserias.

karlsberg_vs_ursus  •  8 august 2008, 8:55

OLIMPICI ROMANI ADUCETI AURUL! 羅馬尼亞奧林匹克帶來 金子 !

x ray  •  8 august 2008, 9:00

Nea Tolontan!
E ok inibitiaviva si articolul!

Ce ma intriga este pasivitatea ta si a celorlalti luptatori cu condeiul, care va declamati aparatori, formatori si informatori ai publicului iubitor de sport!
A imceput campionatul si trustul la care esti in solda isi bate joc de peste 70% dintre iubitorii fobalului.
Daca erai doar la un ziar sportiv si independent, poate acum „tipai” alaturi de cei napastuiti … Asa ati facut o „cooperativa” in liga lu’ Mitica, ziar-TV si taceti toti ca deontologii in papushoi.

Vedeti, mai!
Il balacariti pe Lacatush ca este sluga lui Becali si sufera o echipa, pe cand voi slugariti un trust si sufera milioane de telespectatori!!!

Sa fiu bine inteles!Sunt abonat RCS-RDS, nu am nimic cu Antenele(chiar le apreciez!), dar magaria la care asistati inerti va descalifica de a mai avea tupeul sa mai criticati (chipurile, obiectiv) atat in nume personal cat si erijati in opinia publica.

In deplina lipsa de consideratie fata de multimea de neabonatii RCS-RDS, voi o tineti de-a puia gaia in articole si emisiuni intregi cu tabloide de 2 lei:
1) Netoiu ia luat banii lui Barcauan;
2) Nashu contra nashii;
3) Ineptiile lui Becali, etc…
De exemplu:
Cui crezi ca ii pasa ca smecherul de Barcauan l-a tzepuit pe mai marele smecherilor, Netoiu si/sau invers?
Voua! Va place sa va substituiti justitiei in cazul a 2 care nu mai reprezinta ceva in fotbal/sport, dar ignorati dreptul a milioane de telespectatori la justie morala, la libera informare, la neconcurentza neloaiala, etc.

Daca era un business fara impact social intelegeam si va…mutam canalul, dar asa?

E drept, Vinovati sunt vanzatorii (LPF) si cumparatorii(Intact), dar mai vinovati sunteti voi, acesti pretinsi cavaleri ai dreptatii … in fond piticul Mutulica din Alba-Neagra mediei!

777  •  8 august 2008, 9:04

@Mircea,daca eu nu-ti pot demonstra ca Dumnezeu exista,demonstreza-ne tu ca nu exista!Alegerile personale sunt in domeniul profesiilor sau ale casatoriilor.Ma rog,s-o lasam asa,aici e site sportiv.Si nu sunt habotnic sau pocait.

PACORAMA  •  8 august 2008, 9:43

mircea esti un dobitoc. alina, multa bafta ! te asteptam cu aurul acasa.

romania inedit  •  8 august 2008, 11:35

M-a distrat teribil chestia asta cu “E genul care are un singur prieten” !
La cat de urata e , nici nu e de mirare !

Mircea  •  8 august 2008, 13:00

@777
N-ai inteles: nici nu ma intereseaza daca exista sau nu pt ca nu-mi pun intrebarea asta. cert este ca nu poti caracteriza un popor prin apartenenta unei culte religioase sau alteia.
sunt printre romani care prefera alte culte religioase sau care-s atei sau agnosti, si sunt destul de multi. Deci, este o alegere personala in care zeu crezi sau daca crezi. Sunt roman si ateu, deci nu crestin, si totusi sunt roman.

cornelius serghie  •  8 august 2008, 15:00

Cine stie la ce cand si la ce ora intra Alina Dumitru in competitie?Multumesc

Catalin Tolontan – blog de jurnalist | FocusBlog  •  11 august 2008, 2:16

[…] Cu Dumnezeu in cerul gurii/Chimonoul revansei, Liniste trece Campioana desculta !, 7 secrete pe care nu le stiti despre victoria Alinei […]

Comentariile sunt închise.

Redacția GSP și echipa de investigații te invită să sprijini jurnalismul apăsând butonul DA!

Publicitatea pe net este vitală ca să putem produce în continuare investigațiile, știrile și faptele pe care le regăsești zilnic aici. Așa că avem nevoie de acceptul tău ca să-ți oferim, în continuare, jurnalism independent, în timp real și verificat.

Redacția GSP și partenerii noștri utilizează tehnologii precum cookies, profilare și prelucrare automata a datelor, pentru a personaliza către tine articolele și reclamele. Prin acceptarea cookie-urilor, ne ajuți să utilizam această tehnologie pe site și să ne finanțăm ziariștii. Ai posibilitatea să iei oricând altă decizie, printr-o simplă revenire pe site. Pentru detalii, te rugăm să citești Documentul de informare a utilizatorilor despre prezenta cookie-urilor pe site și Termenii de utilizare.

Da, sunt de acord