Linişte, trece campioana desculţă!

dsc_8697.jpg„Doamnelor şi domnilor, închideţi-vă telefoanele mobile!”, spune chinezul în costum care face oficiile de gazdă ale conferinţei de presă. S-a terminat premierea categoriei 48 de kilograme. Sportivele au ajuns în sală.

duminică, 10 august 2008, 8:21

dsc_8697.jpg„Doamnelor şi domnilor, închideţi-vă telefoanele mobile!”, spune chinezul în costum care face oficiile de gazdă ale conferinţei de presă. S-a terminat premierea categoriei 48 de kilograme. Sportivele au ajuns în sală.

Sînt peste 50 de jurnalişti chinezi, cam 10 români şi toţi atîţia argentinieni. Dar din zecile de oameni înalţi sau scunzi, veseli sau încrîncenaţi, ziarişti sau militanţi, unul singur este campion: fata din mijlocul mesei, fata transpirată, fata desculţă. Alina Dumitru.

Mai repede, mai repede!
Ziua a început cu 13 ore mai devreme, cînd Alina s-a sculat. „E momentul tău”, i-a spus antrenorul Bercean. „Bine, maestre”, a zîmbit Piţi.

Să dăm pe repede înainte! Cîntar, micul dejun, acelaşi ceai cu miere şi lămîie, bagaj, perie… Mai repede!, vă grăbiţi, uite, o mutăm pe Alina în sală.

dsc_0409.jpgDiscretul domn Vizer
Primul adversar: unguroaica Csernoviczki. Blondă, puternică şi optimistă după ce o pulverizase prin ippon pe brazilianca Menezes. „A fost un meci greu, mai greu decît ne-am aşteptat. Dar trebuia să-l cîştigăm”, a spus cineva din delegaţia României. Nu, sursa nu e Marius Vizer. Preşedintele Federaţiei Internaţionale de Judo stătea încordat cu ochii la tatami. Încordarea îi boţise sacoul de cinci stele. Venise şi ziua lui.

Tragere la sorţi suspectă
Stop! Să lămurim ceva. Alina a avut parte de cea mai proastă tragere la sorţi posibilă. Cu excepţia cubanezei Bermoy, toate pretendentele la medalie au fost pe tabloul 1, cel al româncei. Vizer n-a avut ce face. Dar influenţa lui a lubrifiat, mai apoi, discret, traseul Alinei. „E şi victoria lui”, spune aceeaşi sursă.

„Mă repar eu”
Dar nimic nu era posibil fără lupta sălbatică a Alinei şi fără calmul de urs al antrenorului Bercean. Csernoviczki a cedat secundă cu secundă. Ea a reuşit un Yuko, dar Alina a răspuns cu un Waza-ari şi un Koka.

Nu ştim exact ce înseamnă 🙂 , numai că Waza-ari e mai valoros. După cinci minute grele, „se slăbeşte şi un kilogram pe meci”, arbitrul a indicat-o pe Alina şi ea a ridicat mîinile în sus. Iese de pe tatami concentrată şi niţel mai surdă decît venise. Din imprudenţă, unguroaica a lovit-o în urechea stîngă, „cea cu care aude mai greu”, zice antrenorul.

Prima lovitură şi prima victorie. „Mă repar eu”, zîmbeşte sec Alina în drum spre vestiar.

Din nou lovită
Meciul al doilea e tot istoria unei dureri. Pe coreeanca Youngran o învinsese în ambele dăţi cînd se întîlniseră. Dar după 60 de secunde publicul oftează pentru că o vede pe Alina cum se lasă în jos, chircită ca un melc. „A trosnit ceva în mine”.

Urmează secunde de suspans. Arbitrul se uită întrebător. Continuă? Luptătoarea se răsuceşte de la şold, îşi lasă mîinile spre podea, vai de fundul nostru!, poate că totul se termină acum, aici.

Ippon
Dar Alina îşi trage poalele chimonoului cu gestul unei fetiţe şi reia dintr-o dată meciul. Coreeanca dă înapoi. A noastră atacă. Îşi fereşte puţin partea lovită, dar atacă turbat, atacă nesocotit, atacă pînă cînd în minutul 2:20 reuşeşte un ippon.
– De ce ai atacat aşa?
– Nu mai puteam.
– Cum nu mai puteai?
– Îmi era teamă că nu voi termina meciul de durere. Şi am încercat să-l termin cu orice preţ.

Intră în scenă Tani Ryoko
Urmează o pauză de două ore. Şi cea mai lungă aşteptare din viaţa ei.
În semifinală vine Tani Ryoko, care nu e o sportivă, ci un Calatrava, o arhitectă care a modificat nu doar oasele adversarelor, ci şi percepţia publicului din întreaga lume despre judo.

4 Olimpiade are la activ, pînă la Beijing, Tani Ryoko: 2 medalii de aur, 2 medalii de argint

„Cel mai bun lucru la care mă aştept este aurul, iar cel mai rău este aurul”
Expresia preferată a lui Tani Ryoko

În mod normal, orice om sănătos ar lua-o la fugă din faţa acestui monstru sportiv înalt de 1,46 şi cu o forţă fizică şi mentală fără precedent.

În mod normal, nimeni nu s-ar putea gîndi că poţi bate o judoka în faţa căreia, de 16 ani, nici o adversară nu are palmares pozitiv.

În mod normal. Dar Alina Dumitru nu e un om normal. Ea e un om care intră pe tatami şi o domină psihic pe japoneză. „Am stat tot timpul cu priza pe ea”, explică. Secundele trec.

Arbitrul le penalizează pe amîndouă pentru că se anulează în căutări. E o negociere a breşei care nu face meciul spectaculos, dar creşte tensiunea pînă la demenţă.

„Vă mulţumesc, v-am auzit strigîndu-mi numele din tribună!”
Expresia favorită a Alinei

Fruntea samurailor
Cu 20 de secunde înainte de final, cînd toată lumea se gîndea la Golden Time, adică la încă 5 minute de încrîncenare, vine şocul. Arbitrul o penalizează pe Ryoko! Japoneza de 33 de ani înţepeneşte. Întoarce privirea. „Niciodată nu şi-a pierdut cumpătul”, spun ziariştii niponi. Samuraiul se pierde cu firea! SE PIERDE! ŞI ALINA CÎŞTIGĂ IN-CRE-DI-BIL.

Românca sare ca o gimnastă la sol, cu braţele în sus, sala arhiplină de japonezi lasă fruntea în jos şi antrenorul Bercean primeşte cea mai grea povară din viaţa sa. Pe fata care a învins-o pe Nemuritoarea Ryoko.

Pînă la capăt?
Ziariştii se aruncă la terminalele de Intranet. Imprimantele scîrţîie. Toată lumea printează biografia româncei acesteia frumoase, zîmbăreţe şi turbate. La vestiare, învingătoarea plînge de fericire şi-şi strînge pumnii.

„Gata, m-am descătuşat! Nu mai simt nici o presiune”. Alina, Alina, cărţile nu reţin decît campionii! Ia mai duceţi-vă încolo cu înţelepciunile voastre fumate! După 20 de minute, din care doar 10 le-a petrecut la odihnă, se întoarce pentru finală.

Pe bune, Alina, doar cei care merg pînă la capăt au loc în cărţile de istorie!

Dacă ar fi jucat tenis, vă daţi seama ce păţea Federer?
Cubaneza Bermoy e cu 4 centimetri mai scundă ca Alina, cu 5 ani mai tînără şi cu mult, cu mult mai elastică. Ştiţi, genul de mulatră perfectă.

În 20 de secunde, diferenţele dispar. Şi rămîn doar sălbăticia şi inteligenţa Alinei. Ratează de puţin un ippon. Reuşeşte doar un waza-ari. Finala se transformă într-o luptă de urmărire. Alina o urmăreşte pe Alina. Alina îşi urmăreşte visul pe care l-a ţesut atunci cînd ai ei n-au avut bani să o ţină la tenis şi a ajuns la judo.

Povestea lor
În minutul 1:20 o trînteşte pe Bermoy. Salteaua alb-crem ţipă de durere, cei 3.000 de japonezi din tribună aclamă, „Ryoko nu a fost învinsă de orişicine”, şi din acel moment totul se amestecă în mintea românilor din sala Gymnasium, din ţară, din faţa televizoarelor şi din Satul Olimpic, acolo unde se clatină geamurile blocului A12.

Culorile se amestecă, se lasă liniştea, unde a dispărut lumea?, şi ce caută, doamnelor şi domnilor, această fată cu medalia la gît, mergînd desculţă cu un urs de bărbat lîngă ea, urmaţi de un moşneag medic formidabil?! Parcă sînt personajele unei poveşti, jumătate de om călare pe jumătate de iepure şchiop au învins Zmeul Zmeilor, închideţi telefoanele şi lăsaţi-ne să le ascultăm istoria!


Comentarii (80)Adaugă comentariu

spirache  •  10 august 2008, 14:43

Mai intai, felicitari Alina!
Cu toata stima nu pot sa nu remarc urmatoarele: nu numai ca nu ati cercetat (dureaza max 5 min )semnificatia unor termeni atunci cand scrieti despre un anumit sport, dar nu ati vazut nici macar meciul cu Csernoviczki, altfel ati fi retinut ca Alina a punctat prima, apoi tot ea si doar in final adversarea ei.Deci : ati scris despre ceva despre ce nici nu ati vazut si nici nu v-ati interesat in nici un fel. Asa, sa fie!

Sabi  •  10 august 2008, 14:53

Ma inclin in fata campioanei noastre!

unoltean  •  10 august 2008, 14:54

Incredibil, dupa o asemenea performanta se mai gasesc totusi **** care sa spuna ca nu a meritat!!!..gen ilie ala…asta e, mergem inainte cu romanika noastra cea de toate zilele, e greu sa ne schimbam…a, si pt unu care a mai scris pe-aci, data viitoare cand iti mai expui parerea, mai citeste si tu niste carti inainte…Goliat a fost ala mare, nu ala mic…postul tau a dat dovada de cat de inalta e cultura ta…

ilie  •  10 august 2008, 14:57

VREI SA ZICI CA A MERITAT?

Vasile Alexandrescu  •  10 august 2008, 14:57

Ce frumos scrieti domnule Tolontan cand e vorba de o medalie de aur olimpica!?!?!?
Da domnule Tolontan sportul de performanta inseamna sange,transpiratie,munca,sacrificii si multa durere.Aceste lucruri dumneavoastra nu le-ati inteles atunci cand ati dat in Bellu si Bitang.
Intrebatii pe Raducioiu,Lupescu si alti fotbalisti de la Dinamo cate „capace” isi luau de la regretatul Piti Varga.
Intrebatii pe jucatorii de rugby ai regretatei doamnei de fier Mariana Lucescu cum trebuiau ei sa placheze copacii din stadionul Tineretului.
Numai dumneavoastra si colegii dumneavoastra care au dat in Bellu si Bitang n-ati inteles faptul ca pentru a fi campion trebuie sa suferi si sa strangi din dinti atunci cand durerea apasa si sangele incepe sa curga.
Alina Dumitru a stiut de mica ca pentru a reusi in viata trebuie sa suferi,sa simti durerea,sa strangi din dinti,sa faci sacrificii si ca nu e moral si de bun gust sa te duci in Italia sau Spania sa te prostituezi,sa-ti iei de barbat unul mai in varsta doar ca sa-ti asiguri un asa-zis viitor.
Din pacate domnule Tolontan atunci cand dumneavoastra ati dat in Bellu-Bitang ati luat si visele de a scapa de saracie prin munca si suferinta unor fetite sarace din Moldova,Transilvania si Muntenia.Puteti trai cu acest gand domnule Tolontan?Investigatiile dumneavoastra in fotbal se incheie cu „pusul batistei pe tambal” pentru ca aveti acelasi caracter cu cei care conduc fotbalul romanesc.In schimb in gimnastica v-ati dus pana la capat marsavia.Cred ca v-ati simtit puternic,dar din pacate n-ati fost si nu veti fi un BARBAT adevarat.Asta si pentru ca dupa prestatia, cea mai dezastroasa in ultimii 50 de ani ai gimnasticii mondiale, a gimnastelor romance dumneavoastra si colegii dumneavoastra n-ati avut curajul sa scrieti despre situatia grea in care se afla gimnastica feminina.
Acum fetele au dreptul la bucata de ciocolata,dar din pacate nu mai au dreptul la medalia de aur,iar alte fetite nu mai au dreptul sa viseze ca vor ajunge precum Nadia Comaneci pentru ca nu vor mai gasi pe cineva care sa le invete cum se face sa ajungi ca Nadia.Vor gasi in schimb „bucatica de ciocolata” oferita de vreun italian sau spaniol sau de vreun bosorog pervers.Puteti trai cu asta domnule jurnalist purtator de opinie?
Ar fi trebuit ca pe prima pagina a ziarului dumneavoastra de azi sa se afle declaratia celui care a format-o pe Nadia si alte campioane olimpice care spune ca fetele romance nu mai muncesc ca altadata si ca au fundul cam mare.N-aveti cum sa faceti asta pentru ca nu sunteti indeajuns de BARBAT si de SPORTIV sa recunoasteti ca ati gresit.
ATI GRESIT IN PRIMUL RAND FATA DE MIILE DE FETITE SARACE CARE VISEAZA LA O MEDALIE DE AUR SI NU LA O BUCATA DE CIOCOLATA.ELE AR FI DISPUSE SA SUFERE, SA SANGEREZE SI SA NU SE PROSTITUEZE CA ALTI „BARBATI” SI FEMEI CARE NE DAU LECTII DE MORALITATE OCCIDENTALA.
NU PREA MAI SUNT PERSOANE CARE SA-I INVETE PE FETITELE SI BAIETII NOSTRII CE TREBUIE SA FACI PENTRU A FI UN CAMPION ADEVARAT.E MAI USOR SA TE VINZI.DE AIA AM AJUNS CA SI IN FOTBALUL NOSTRU SA FIM INVADATI DE STRAINI,IAR PRESEDINTII NOSTRI,INCEPAND CU PRESEDINTELE FRF, SA SE PLANGA CA FOTBALISTII ROMANI NU SUNT PROFESIONISTI.PAI CUM SA FIE DACA AU FOST CRESCUTI CUM AU FOST CRESCUTI.
FELICITARI DOMNULE TOLONTAN,V-ATI FACUT BINE MESERIA.

vali  •  10 august 2008, 15:03

mii de ore de munca!o inegalabila modestie!o capacitate de efort si daruire impresionante!toate acestea incap intr-o fata de …48 kg!!!!!!!!!multumim ALINA DUMITRU!MULTUMIM AMBASADORILOR ADEVARATI AI ROMANIEI!!!!

jupinul0007  •  10 august 2008, 16:15

superrr tare …..felicitari mr. si la mai multe victori alina.

tot eu  •  10 august 2008, 16:20

TOLO, ESTI PATETIC! INTOARCE-TE LA FOTBALUL CARE ITI DA BANII SI TE-A TRANSFORMAT INTR-UN RID CONTINUU!

Vasile Alexandrescu  •  10 august 2008, 16:23

Urmatoarea medalie de aur va fi la handbal pentru ca nici Tadici nu da „bucati de ciocolata”.
Oare de ce nu va fost de ajuns doar fotbalul pentru a face rau societatii romanesti?
STATI DEPARTE DE CAMPIONII NOSTRI SA NU MAI MURDARITI TOTUL DE DRAGUL TIRAJULUI SI AUDIENTEI,ADICA A „BUCATII DE CIOCOLATA”.

777  •  10 august 2008, 16:53

Bravo Alinaaa!
„inchideti telefoanele si lasati-ne sa le ascultam istoria!”.Esti magnific,Tolo!Alaturi de domnul Paraschivescu sunteti preferatii mai!

cornelius serghie  •  10 august 2008, 16:53

felicitari Tolontan Catalin,ai scris uimitor aceasta istoie a primei medalii olimpice ptr judoul omanesc.Felicitari inca odata Alinei Dumitru si prof.Florin Bercean si intregului staf de la Cluj si FRJ din Bucuresti-Ploiesti!
Suntem mandrii de voi,suntem mandrii ca suntem omani si ca avem aurul la gat,prin judo,prin voi.Nu-mi vine sa cred.Va salut din Canada,deabia astept sa ne vedem in Romania!
Fostul meu antrenor de la Cluj,profesor Florin Bercean a confirmat incaodata ca este un om de clasa,de supervaloare.Felicitari si d-lui prof.Stefan Voda din Clij care stiu cat efort a depus pt.Alina si lotul feminin olimpic de judo din Cluj.

observator pamfletaru  •  10 august 2008, 17:00

REPUBLICANA NASCUTA LA PLOIESTI,
CAMPIOANA OLIMPICA !!!

PUPICI, ALINA!

Shushu  •  10 august 2008, 17:11

Geanial Vasile Alexandrescu…Am o nedumerire de ce acesti ziaristi cand primesc un astfel de comentariu nu se sinchisesc sa raspunda? Bv Alina

Petrisor Socol  •  10 august 2008, 17:12

@Catalin Tolontan

haideti totusi sa n-o divinizam pe Alina. Este totusi o sportiva, medalia nu este ceva chiar iesit din comun. s-au ne-am dus acolo doar pentru prezenta?

BABILONUL IMOBILIAR  •  10 august 2008, 18:06

Performanta excelenta si pe deplin meritata de Alina!

Campioana olimipica, aur pentru Romania din prima zi, e ceva…superb!
Toata stima pentru Alina. Merita.
Ar fi frumos sa luam cat mai multe medalii, dar nu parem cu un lot prea numeros sau de valori apropriate fata de cele din Grecia sau Australia, asa ca pare-se ca vom lua mai putine medalii ca atunci. Dar ar fi foarte frumos sa…se intample surprize placute.
Oricum, le tinem pumnii alor nostri!

dan tudor  •  10 august 2008, 19:15

Probabil că Gigi Becali văzând-o in ţinuta de călugăr franciscan o va întreba „Crezul” pentru câţiva euroi,probabil că Băsescu îi va împrumuta cizmele de la inundaţii văzând-o desculţă,probabil că ministrul sporturilor se va poza alături de ea ca şi cum i-ar fi dat apă la antrenamente,probabil că un primar isteţ va da numele ei unei străzi neasfaltate…
Nouă nu ne rămâne decât să o visăm la noapte

marian  •  10 august 2008, 19:23

FANTASTIC,FELICITARI ALINA

arh. Gheorghe Petresciu  •  10 august 2008, 19:25

FRUMOS SCRIS ACEST ARTICOL SI, MERITA FETITA DE AUR A ROMANIEI, TOATE FELICITARILE NOASTRE. SA-I BATI PE SAMURAI LA EI ACASA, E O NEBUNIE. ASA CA, PERFORMANTA ALINEI DUMITRU, INTRECE ORICE IMAGINATIE. FELICITARI NOII CAMPIOANE OLIMPICE, „ALINA DUMITRU”.

calgary  •  10 august 2008, 19:38

Nu stiu daca tu o sa sti vreodata dar am plins citind acest articol Cataline.
Multumesc Alina pentru tot ce ai facut pentru noi !!!!!

mihai_oradea  •  10 august 2008, 19:48

f tare articol…
intr adevar n am simtit de multa vreme atata emotie ca si uitandu ne la copila asta
multumim din suflet,Alina

Romania  •  10 august 2008, 20:36

Bravo Alina!

Ne-ai demonstrat din ce sunt facuti marii campioni: munca, devotament si sinceritate! Capul SUS!

manneken  •  10 august 2008, 22:08

pai vezi ca ne intelegem si avem alte lucruri in comun decat prostia? Daca si tu esti in strainatate si nu ai uitat ortograful limbii romane te felicit si sper sa nu-l uiti niciodata si sa ai ocazia sa te intorci des in tara sau chiar definitiv,cum doresti.Romani destepti si prosti,civilizati si necivilizati sant in egala masura in toate zonele tarii.Nu stiu ce varsta ai dar pe vremea lu’Ceau, diferentele de orice natura dintre moldoveni,olteni si ardeleni erau luate in gluma.Se faceau bancuri pe toate subiectele posibile si imposibile si nu se supara nimeni.Dimpotriva…M-am nascut in Romania intr-un oras din Ardeal unde au venit in masa olteni si moldoveni la munca.Prima faptul ca santem toti romani,regiunea din care venea fiecare nu avea nici o importanta.Doar la bancuri::))

Sa revenim la oile noastre…sau daca vrei tu la baciul moldovean,baciul ungurean si la cel vrancean…cred ca astia sant, poate sti tu mai bine, vezi pe Google:::)))…sigur baciul oltean nu a jucat in meciul asta::::))))Este adevarat ca nu mai jignit dar ironia ta este mult mai dura,desi faci si tu o gresala in forma in care vrei sa-mi spui cine a scris David si Goliat…in fine,nu conteaza. Dintre toate obiectele pe care le-am luat cu mine cand am plecat din Romania mai am doar biblia.Nu am pretentia sa spun ca am citit-o in intregime,dar te las pe tine sa apreciezi daca am sarit sau nu peste pasajul cu pricina…

Nu prea am timp si deja am lungit-o prea mult cu comentariile astea.Vreau doar sa-ti spun ca pe blogurile gen Tolontan romanii se injura intre ei facand deliciul celor care nu doresc unitatea romanilor.Cum sant sterse mesajele jignitoare,crede-ma nu am jignit pe nimeni in comentariul meu dar a fost sters,la fel de usor ar putea fi sterse si cele unde romanii se injura intre ei…Asta ma doare pe mine cel mai tare cand este vorba despre presa noastra libera.

Iti doresc o seara???buna oriunde te-ai afla,

cu stima,acelasi

ivan  •  10 august 2008, 22:37

Bravo Alina ! O adevarata campioana, ea merita ridicata in slavi, nu mediocrii de fotbalisti, care, daca joaca un sfert de finala prin Europa, sint laudati precum niste zei. Alina e o campioana, fotbalistii sint niste manelisti ai sportului.

Profesoru  •  11 august 2008, 0:11

BRAVO ALINA ESTI SUPERBA! FELICITARI!
SUNTETI NISTE ESCROCI! IN FRUNTE CU IOANITOAIA TOTI VA BATETI JOC DE OAMENI! TOT TIMPUL CU NASU PE SUS CA SUNTETI NU STIU CAT DE GROZAVI! SUNTETI FOARTE GROZAVI CU GSP-URILE VOASTRE CA UMILITI OAMENII EFECTIV CHIAR NU VA E RUSINE! SUNTETI NISTE OAMENI FARA UN PIC DE BUN SIMT PENTRU OMUL DE BUN SIMT CARE VREA SA-SI VADA ECHIPA LA TV FIECARE DIN ORASUL DIN CARE ESTE!
RUSINE! RUSINE! RUSINE!

romaniainedit  •  11 august 2008, 0:57

Tolontane ,***
Ai scris rezumatul acestei victorii foarte bine !
Ma bucur pentru Alina si pentru Romania si nu in ultimul rand pentru tine !
Tu ai fost acolo in sala sau ai scris rezumatul de la televizor ?

Catalin Tolontan – blog de jurnalist | FocusBlog  •  11 august 2008, 2:18

[…] Dumnezeu in cerul gurii/Chimonoul revansei, Liniste trece Campioana desculta !, 7 secrete pe care nu le stiti despre victoria […]

Doctorul  •  11 august 2008, 4:26

As vrea ca Olimpiada sa nu se termine. Sa ramaneti acolo si sa scrieti despre ea. E atat de frumos.

adrian  •  11 august 2008, 14:30

„medalia nu este ceva chiar iesit din comun” ???? bai petrical socol, tu esti troll, bai? E o singura medalie olimpica o data la 4 ani ravnita de cateva milioane de legitimati judo in toata lumea!!!! Esti dus nene, n-ai simtul realitatii, mai iesi afara din fata monitorului!!! Iar sa-i bati pe asiatici la ei acasa, la judo??? e ca si cum ai bate Brazilia in Rio de Janeiro si cu Pele in echipa, ca japoneza aia n-a fost batuta de 11 ani de nimeni !!!!

Te rog nu mai abera ca „e doar o medalie”!!!!

art short films  •  12 august 2008, 0:35

Really inspiring… probabil ca urmatoarea mea postare va fi un scurt metraj de calitate din China…

Jozsa Csaba  •  12 august 2008, 15:29

Sunt mandru de performanta antrenorului Clujean cu care am fost colegi de echipa la Dl. Prof. Voda. Acum traiesc in Ungaria, si am asteptat cu emotii meciul Alinei care a adus vitorie!!

FELICITARI!

Csabi

Comentariile sunt închise.

Redacția GSP și echipa de investigații te invită să sprijini jurnalismul apăsând butonul DA!

Publicitatea pe net este vitală ca să putem produce în continuare investigațiile, știrile și faptele pe care le regăsești zilnic aici. Așa că avem nevoie de acceptul tău ca să-ți oferim, în continuare, jurnalism independent, în timp real și verificat.

Redacția GSP și partenerii noștri utilizează tehnologii precum cookies, profilare și prelucrare automata a datelor, pentru a personaliza către tine articolele și reclamele. Prin acceptarea cookie-urilor, ne ajuți să utilizam această tehnologie pe site și să ne finanțăm ziariștii. Ai posibilitatea să iei oricând altă decizie, printr-o simplă revenire pe site. Pentru detalii, te rugăm să citești Documentul de informare a utilizatorilor despre prezenta cookie-urilor pe site și Termenii de utilizare.

Da, sunt de acord