7 secrete despre victoria Alinei

cprd8631.jpg

luni, 11 august 2008, 12:57

cprd8631.jpg

Alina Dumitru e prima sportiva care o invinge pe Tani Ryoko dupa 11 ani!!!

La 72 de ani, Nicolae Ploeşteanu a fost doctor la 11 Olimpiade. După cum gîndeşte, va povesti lucruri interesante mult după ce reporterul de azi se va pensiona

– A fost în pericol Alina să nu dispute semifinala cu Tani Ryoko după lovitura din sferturi?
– N-a fost simplu. Dar, cînd e vorba de Alina, expresia „să nu poată lupta” nu prea există. A avut o lovitură dureroasă, tot zicea că a simţit că i-a pocnit ceva, dar am masat-o, i-am dat nişte antiinflamatoare, avem metodele noastre.


– Ce v-a spus?

SECRETUL 1: Alina a vrut să continue cu orice preţ

– „Domn’ doctor, şi dacă aş fi oarbă şi şchioapă tot intru şi-o bat pe Tani!” Asta a spus, cuvînt cu cuvînt. M-a emoţionat teribil. Şi era ceva pe faţa ei care îmi arăta că nu glumea. Deloc nu glumea! E uşor să fii medicul unui astfel de sportiv, aşa-i? Era lovită la ureche, zgîriată pe frunte şi cu dureri serioase deasupra şoldului şi ea nu găsea uşa vestiarului ca să o bată pe japoneza pe care n-o mai învinsese nimeni!

– Aţi fost lîngă mulţi sportivi. Cu ce e altfel Alina?
– Întîi să vă spun cu ce sînt altfel sportivii de performanţă faţă de noi, oamenii obişnuiţi. Cine crede că sportul profesionist înseamnă cură de sănătate este căzut în cap! Campion egal ambiţie la maximum. Campion înseamnă să-ţi forţezi organismul într-un fel teribil.

– Nu sînteţi cam dur?
– Dimpotrivă! Ăştia pe care noi îi numim eroi sînt, în fond, sclavii unei munci oribile. Tocmai de asta merită să fie eroi. Sînt oameni făcuţi din altă fibră, dom’le, cum nu prea avem, din păcate, în România.

s.jpg– Dintre sportivii cu care aţi lucrat cu cine o asemănaţi pe Alina?
– Cu Patzaichin pentru îndîrjire. Ivan e un mut care atunci cînd se pune pe treabă mişcă munţii. Alina e la fel, numai că nu e deloc mută 🙂

SECRETUL 2: A avut schimburi de replici cu antrenorul

– ?
– Dacă aţi auzi dialogurile dintre ea şi antrenor aţi înţelege. E politicoasă, deşteaptă, dar fermă. Are opinii. „Nu ţi-am zis măi, Piţi, s-o ţii?”, întreabă Bercean, la care ea răspunde: „Maestre, am vrut, dar n-am putut. Om sînt şi eu”. 🙂 A, uite, mi-a mai venit în minte un nume de mare sportiv cu care am lucrat şi căruia ea îi seamănă: Vasile Puşcaşu, acum e secretarul federaţiei de lupte. Mare campion! Scrie-i numele, lumea citeşte Gazeta, să mai înveţe şi copiii ăştia ceva!

ss.jpg– Mai spuneţi-ne ceva de care oamenii trebuie să afle.
– Că trebuie să ne mîndrim cu oameni ca Alina, ca Bercean. Pentru că au calităţile despre care vorbeam plus încă unul esenţial: au bun-simţ! Vă dau o dovadă?
– Vă rugăm!

SECRETUL 3: Bercean a făcut o criză cardiacă în vestiar

– Cînd Alina s-a accidentat şi nu ştiam încă ce e cu ea, Bercean a început să transpire în vestiar şi a făcut o criză cardiacă. Nu e nici o glumă! I-am luat pulsul, era destul de rău totul. L-aţi auzit pomenind despre asta? Nu!

– I-aţi dat ceva?
– Da. O glumă i-am dat. I-am zis: „Azi nu e ziua ta, e ziua Alinei, lasă prostiile!”. Şi-a revenit după un timp.

Alina e prima care a învins-o pe Tani după 11 ani!

untitled.jpgSECRETUL 4: Televiziunile japoneze au făcut breaking news cînd Tani Ryoko a pierdut în faţa Alinei Dumitru

Tani este un monument în ţara ei:
>> cea mai premiată femeie din istoria sportului japonez
>> personaj de benzi desenate de succes
>> avea 16 ani cînd devenea vicecampioană olimpică şi 17 cînd cîştiga titlul mondial
>> în 1992, cînd Tani uimea lumea la prima Olimpiadă, Alina nu împlinise 10 ani
>> din 1993 şi pînă azi, Tani Ryoko n-a pierdut decît un meci pînă să o întîlnească pe Alina Dumitru
>> din 1997, adică de 11 ani, nu mai pierduse nici un meci!!!

„Mama noastră a pierdut!”, a titrat pe prima pagină ziarul de mare tiraj Okinawa Times

„Românca ne-a luat aurul”, scrie Sport Nippon, singurul cotidian naţional de sport

21.jpgSECRETUL 5: Japoneza,  Zidane plus Ronaldo

Pînă la Beijing, Tani participase la 4 Olimpiade. La primele două (Barcelona ’92 şi Atlanta ’96) a disputat finala şi a pierdut-o, iar la următoarele două (Sydney 2000 şi Atena 2004) a jucat finala şi a cîştigat-o.

Acest lucru l-au reuşit, DAR ÎMPREUNĂ!, la competiţia lor supremă, Campionatul Mondial, doi dintre cei mai mari fotbalişti ai lumii: Zidane şi Ronaldo. Francezul a cîştigat finala din 1998 şi a pierdut-o pe cea din 2006, iar brazilianul a cîştigat în 2002 şi a pierdut finala din 1998.

dsc_8695.jpgSECRETUL 6: Cheia succesului: „Stai cu mîna pe ea!”După primele două meciuri ale japonezei, pe care le-a văzut pe plasma din sala de încălzire, Florin Bercean şi-a dat seama că Ryoko nu e în formă.„Azi e ziua ta, Alina! Cîştigi dacă o ţii mereu în priză pe umărul ei stîng” — FLORIN BERCEANAlina l-a ascultat cu sfinţenie. „Mereu filtrează ce-i zic şi ia doar ce-i convine ei”, spune Bercean. „De data asta a simţit că e exact ce trebuie făcut”. A intrat în semifinală agresivă, atentă pînă la ultima celulă şi a dominat-o pe niponă prin priză, prin ochi, prin atitudine.

Asta s-a văzut clar şi din atitudinea celor 3.000 de japonezi veniţi în sală, „mulţi, avînd în vedere cît de prost se mănîncă în Beijing”, după cum scriu ziarele nipone. Buni cunoscători ai judoului, ei n-au încurajat-o frenetic pe Ryoko pentru că aceasta n-a putut să atace.

SECRETUL 7: Chimonoul de la Atena

Pe Dumitru a durut-o atît de mult locul 5 de la Atena încît a vrut să abandoneze judoul. Bercean, Vizer şi alţi cîţiva apropiaţi au tras de ea să continue. Pe parcursul Olimpiadei din Grecia nu s-a mai dus la nici o competiţie.

„Recunosc, poate că n-a fost frumos, dar n-am mai putut să calc în săli! Nu suportam să văd victorii şi eu să mă simt  învinsă! Aşa sînt eu. Vreau mereu locul 1” — ALINA DUMITRU

Plîngea în fiecare zi. Şi-a revenit cu greu. Şi a păstrat chimonourile de la Atena, cu care s-a luptat de atunci la fiecare competiţie! Ele s-au ros, antrenorul a şi ras însemnul „Adidas” de pe unul dintre umeri pentru că la Beijing s-au schimbat regulile de marketing sportiv şi se permit însemne doar pe o mînecă.

„A păstrat pe ea amintirea înfrîngerilor tocmai ca s-o mobilizeze. Şi a reuşit! Poate că a fost un talisman”, a spus, la final, Bercean.


Comentarii (72)Adaugă comentariu

Top 5 goluri ale atapei a 3-a  •  11 august 2008, 15:48

Nu sunt deacord cu Pandele. Alina a fost mai buna. Adversara se vedea ca are mai multa experienta, dar Alina a fost mai agera, mai proaspata si mai determinata sa castige.

Edward Stanescu  •  11 august 2008, 15:49

Am avut sansa sa ma antrenez acum 5 ani de zile cu Alina si am ramas impresionat din prima zi in care am vazut-o in sala de recuperare. Lucra dublu (si nu exagerez) fiecare exercitiu. Daca ar face si baietii astia de la fotbal asemenea antrenamente am fi departe…

george-  •  11 august 2008, 15:52

NU EXAGEREAZA DELOK…LA VALORI EGALE NICI NU STII CE USOR E SA „TE CIUPEASCA” ARBITRII IN JUDO…CU ATAT MAI MULT CU CAT LUPTA CU „UN MONUMENT”,CA TANI RYOKO…ARBITRII (SUB PRESIUNEA UNOR MECIURI DE MEDALIE)DESEORI AVANTAJEAZA CU SAU FARA BUNA STIINTA MARII CAMPIONI…AVAND UN PRESEDINTE ACOLO(SI UN OM FOARTE INFLUENT)A FOST EXTRAORDINAR…DAR HAI SA.TI MAI SPUN UN SECRET…SI ALINA S.A SIMTIT MAI SIGURA PT FAPTUL ASTA SI E NORMAL…ACUM NU PREA MULT TIMP PRES. AL FEDERATIEI ERA UN COREEAN…NU VREAU SA.MI IMAGINEZ CUM ARATA PODIUMUL ACUM DACA MAI ERA ALA IN FUNCTIE…ORICUM,ALINA A „RAS-MERITAT” TITLUL…HAI ROMANIA!!!

anonim  •  11 august 2008, 15:57

tolo ,m-am uitat ieri stirile sportive de la ora 19.45 la pro,antena,tvr… aproape nimic despre olimpiada.pana si stirea alina a castigat aur la olimpiada a fost transformata in”castigatoarea alina sfatuie steaua cum sa cada cu galata” apoi nu stiu ce legatura avea dica cu alina si asta a fost tot despre olimpiada. absolut nimic despre probele din ziua respectiva, nici macar unde au participat romanii, sau macar se enumere medaliile ce sau castigat ,topul pe natiuni la medalii nimic.
chiar stirea sportiva din ziua de azi este doar ce spune mitica despre …. sau ce spune gigi cu ce se imbraca nevasta unui fotbalist numai modenitati.se vede ca ati angajat femei la departamentul de sport. nu am ami auzit un stiri sportive la tv bune de pe vremea lui 7abc…cred ca am gresit pers.pt.reclamatie.

Hai Romania!!!  •  11 august 2008, 15:58

@Pandele
Daca s-ar fi gresit in favoarea niponei, n-ar fi comentat nimeni nimic. Deh, era neinvinsa de 11 ani si vorba aia „norocul tine cu cei puternici”, sau la „omu sarac nici Pandele nu trage” si alte proverbe din astea romanesti pline de talc.
Asa ca s-a gresit in favoarea Alinei, se gaseste un Pandele sa minimalizeze meritul acvestei fete minunate, care ne-a adus noua, dar in primul rand siesi atata bucurie.

bagatare  •  11 august 2008, 15:59

bravo ei pentru medalie. sper ca si ceilalti sa faca la fel.

Afrodisiace  •  11 august 2008, 16:05

felicitari sportivilor romani de la olimpiada. macar ca aduc vorba despre alte sporturi decat despre fotbal.

george-  •  11 august 2008, 16:19

CATALIN TOLONTAN!!! REPUNETI ARTICOLUL CU FELICITARILE CATRE ALINA PE PRIMA PAGINA A ZIARULUI…CA LE MERITA!!! TU AICI MAINE VEI SCRIE DE ALTCEVA…SA SCRIE LUMEA ACOLO!!! SI INCA CEVA …E SI CEL MAI COMENTAT IN ULTIMELE 30 DE ZILE,CACI DUPA MATEMATICA MEA 1147(„ALINA DUMITRU A LUAT AURUL”) E MAI MARE DECAT 964(„UNDE SE VEDE GSPTV?”) SA VEDEM DACA VA AJUNGE LA 2008 DE COMENTARII ASEMENI ANULUI IN CARE A LUAT AURUL…HAI ROMANIA!!!

lunetistu’  •  11 august 2008, 16:19

suntem o tara mica mica,care mananca doar futbol cu semintze…ACTIVITATEA SPORTIVA este la pamant,bazele sportive se vand,sportul de performanta este doar pe hartie;si din cloaca asta mai rasare din cand in cand cate un sportiv BUN..bucuria lui TB ca mai face si el nitelus rating si a consilierului prezidentzial Belu(ala care a parasit echipa de gimnastica la greu)

ACUM daca e sa fim obiectivi pentru cei care au vazut la tv: Vizer&Alina au fost mai buni ca japoneza care probabil se intreba in sinea ei:ce are de refuza asta sa lupte?..deh vechea meteahna cu parjolitul holdelor si otravirea fantanii

Mihai  •  11 august 2008, 16:36

@lunetistu: Daca am ajuns sa ne luam si de dl. Belu, care timp de vreo 20 si ceva de ani a facut din Romania cea mai puternica forta in gimnastica mondiala si care a fost declarat cel mai mare antrenor din istoria gimnasticii, atunci ori am innebunit cu totii, ori suntem intr-adevar un popor de tzigani! Da ce ai fi vrut, sa stea pana la 80 de ani antrenor? El si-a anuntat intentia de a se retrage de mai multe ori, de fiecare data fiind intors din drum de catre Federatie. Odata si odata tot trebuia sa se retraga. Doar ca burtosii cu berea in mana au voie sa fie indignati ca omul a simtit ca nu mai poate, si ca a vrut sa fie mai aproape de familie, pe care, timp de 20 de ani, a vazut-o de vreo 2-3 ori pe an…

Top 5 goluri ale atapei a 3-a  •  11 august 2008, 16:55

Bine punctat, Mihai. Pe Belu trebuie sa il respectam pentru realizarile sale, si sa ii respectam si decizia de a se retrage. El macar s-a retras dupa ce a dus gimnastica romaneasca pe culmile gloriei. Altii se retrag doar pentru ca considera ca au furat destul, si pot sa isi cumpere in sfarsit casa mult visata in Caraibe.

Petrisor Socol  •  11 august 2008, 17:21

Alina o sa disdpara din peisajul media asa cum a disparut si Camelia Potec dupa olimpiada, asa ca hai sa nu ne mai ascundem dupa degete. Cum castiga cineva o medalier, hop sarim pe el si-l laudam

cipa  •  11 august 2008, 19:53

nu aveti de loc fata de ziar de sport…cel putin site-ul vostru nu are. informatiile legate de acesta olimpiada sunt foarte subtiri. Nu inteleg ce cautati DVS in China Dl Tolontan cand se stie ca sunteti un jurnalist care poate comenta doar fotbal. Dovada este acest articol care este de fapt un interviu cu Dl. Doctor. Daca va lasati de jurnalism puteti sa intrati in industria culegatorilor de folclor.

cipa  •  11 august 2008, 20:03

@ petrisor socol:
Mai bine sa dispara decat sa fie balacarita in ziarele de stiri sportive romanesti. Poate ii desopera ziaristi de la gsp legaturile cu mafia de alcool din Djibouti…Acesta DOAMNA DE VALOARE OLIMPICA o sa ramana in memoria celor care se intereseaza de sport in general si nu de Dl Tolo, sau Ioanitoaia sau …etc.

manu  •  11 august 2008, 20:16

stie cineva unde pot revedea meciurile? semifinala in special

Cazare  •  11 august 2008, 20:49

sa vedem daca pana revine in tara nu este uitata de toata lumea…dupa 2 -3 zile. Asa se intampla cu valorile noastre!

Alex  •  11 august 2008, 21:07

Pentru Manu:
Intra pe Youtube, eu acolo le-am vazut.

vladi martinus  •  11 august 2008, 21:53

Tolontan, cand am citit titlul, ma asteptam la ceva mai spectaculos, mai subiectiv. Si am fost dezamagit. Adica ai scris ceea ce putea scrie orice ziarist care ar fi stat de vorba cu doctorul Alinei. Mi-am adus aminte, totusi, ca voi, cei de la GSP sunteti buni doar la fotbal. Nu inteleg de ce nu ii ziceti „gazeta fotbalului” sau „gazeta microbistilor”

sorin  •  11 august 2008, 22:52

Este cea mai buna….asta e secretul

***  •  11 august 2008, 23:45

ITI MULTUMIM ALINA,TOATA ROMANIA ITI MULTUMESTE!

Cine ne sunt eroii? : Succes Dublu  •  12 august 2008, 3:20

[…] articolul intitulat “Sapte secrete despre victoria Alinei’, pe care il gasiti aici, Tolontan ii ia interviu lui Nicolae Ploiesteanu. Redau fragmentul: – Aţi fost lîngă mulţi […]

Jocuri sport  •  13 august 2008, 0:59

Mare caracter domne` !!!

Comentariile sunt închise.

Redacția GSP și echipa de investigații te invită să sprijini jurnalismul apăsând butonul DA!

Publicitatea pe net este vitală ca să putem produce în continuare investigațiile, știrile și faptele pe care le regăsești zilnic aici. Așa că avem nevoie de acceptul tău ca să-ți oferim, în continuare, jurnalism independent, în timp real și verificat.

Redacția GSP și partenerii noștri utilizează tehnologii precum cookies, profilare și prelucrare automata a datelor, pentru a personaliza către tine articolele și reclamele. Prin acceptarea cookie-urilor, ne ajuți să utilizam această tehnologie pe site și să ne finanțăm ziariștii. Ai posibilitatea să iei oricând altă decizie, printr-o simplă revenire pe site. Pentru detalii, te rugăm să citești Documentul de informare a utilizatorilor despre prezenta cookie-urilor pe site și Termenii de utilizare.

Da, sunt de acord