Camelia, ajutată şi învinsă de COSTUMUL MARŢIAN

A ieşit pe 5, deşi a înotat cu 1,2 secunde mai bine ca la Atena

„A luptat extraordinar” x Neagră de supărare de final x Dispută de proporţii la Beijing x Este costumul creat de NASA un „dopaj tehnologic”?

joi, 14 august 2008, 2:11

A ieşit pe 5, deşi a înotat cu 1,2 secunde mai bine ca la Atena

„A luptat extraordinar” x Neagră de supărare de final x Dispută de proporţii la Beijing x Este costumul creat de NASA un „dopaj tehnologic”?

Ieri dimineaţă, între 10:08 şi 11:29, la Beijing au căzut 12 recorduri mondiale şi olimpice la nataţie. În locul lor au rămas aplauzele din „Cubul de Apă”, enigma noului costum, dar şi durerea învinşilor, printre ei numărîndu-se şi Camelia Potec, cea care nu şi-a putut apăra titlul olimpic la 200 de metri liber, cîştigat la Atena.

Inovaţia din 2007
Atunci se înota altfel. „Totul s-a schimbat anul trecut”, povesteşte Doina Sava, antrenoarea Cameliei din 2004. Firma de echipament sportiv Speedo şi NASA au anunţat „invenţia care va revoluţiona capacitatea omului de a se adapta la apă”. La început, totul a părut o operaţiune de marketing. Şi este. Dar la un nivel la care nimeni nu se aştepta.

Omul-ţestoasă
Peste 300 de înotători au fost scanaţi, li s-au prelucrat datele corporale şi s-a creat un costum dintr-un neopren special, care are două calităţi principale:
1. Nu lasă apa să intre
2. Întăreşte corpul uman

potec-400.jpg


„Imaginaţi-vă că bagi omul într-o carcasă de broască ţestoasă. El capătă o altă alunecare, mult mai rapidă, la contactul cu apa”
– Doina Sava

„Mă simt ca o rachetă”

„Un costum clasic de nataţie, chiar şi dintr-o singură bucată, prezintă numeroase breşe, unele microscopice, prin care pătrunde apa. Cel nou nu mai are breşe între piele şi costum şi nici pe suprafaţa costumului”, au explicat inovaţia cei de la Speedo.
După ce a fost testat pe sportivii de elită, „Mă simt ca o rachetă, doar e proiectat de NASA!”, glumea pe jumătate Michael Phelps. El a fost acceptat de către Federaţia Internaţională de Nataţie şi a devenit parte a concursurilor din 2008 şi vedetă a acestei Olimpiade.

Trei recorduri într-o cursă!
Costumul a ajutat-o şi pe Camelia Potec. Încă din preliminarii, ea a scos un timp mai bun decît la Atena. A intrat în finala de ieri cu 1:57.51, faţă de 1:58.03 cît reuşise în calitate de campioană olimpică.

„A luptat extraordinar, nu i se poate reproşa nimic, pe unii se pare că-i ajută mai mult costumul”, spune Doina Sava, lăsînd o clipă „tricolorul” din mînă în tribună şi privind uimită timpii:

Pellegrini (ITA)        1:54.82
Isakovic (SLO)    1:54.97
Pang    (CHI)    1:55.05
Hoff (USA)    1:55:78
Potec (ROM)    1:56:87

Întîlnire de gradul 3
Practic, primele trei clasate au coborît sub vechiul record mondial!
Camelia a părăsit neagră de supărare şi fără nici o declaraţie „Aquatic Center”. Nu e timpul alibiurilor. Într-un fel, au fost condiţii egale. Toate finalistele au beneficiat de noul costum, produs între timp de mai multe firme, dar ea are cu patru sezoane mai mult decît la Atena, fiind, la 26 de ani, o mare campioană a unei generaţii din vremea cînd NASA nu intrase în sport, poate ca divertisment sau poate ca preludiu al întîlnirii cu extratereştrii.
Că tot ne pregătesc de ceva vreme mai marii lumii să ne anunţe că există. Te pomeneşti că-i vedem în Speedo şi pierde şi Phelps o cursă 🙂


Comentarii (21)Adaugă comentariu

filip  •  14 august 2008, 2:29

pacat, dar sincer ma ateptam deoarece asa se intampla mai mereu si mai ales la romani si anume: daca a-ti observat in calificari a fost prima mereu pana in finala. logic asta inseamna ca a depus mult efort, efort care trebuia sa il „pastreze” pt finala, dar nu a fost asa si sa intamplat ceea ce am prevazut, adica a terminat pe un loc 5 la care nu mai este de spus ma nimic. ba mai mult nici macar o medalie fie ea si de bronz, dar in fine asa se intampla la noi la romani mai intotdeauna…….

Lucas  •  14 august 2008, 2:34

Camelia este o mare sportiva sincer imi pare rau pt ea dar eu inca astept construirea de bazine olimpice si de noi baze sportive pana atunci ne vor bate si Jamaica la bob ei care n-au munti si se antreneaza de 2 sau 3 ori pe an

Z  •  14 august 2008, 3:00

„Că tot ne pregătesc de ceva vreme mai marii lumii să ne anunţe că există [extraterestrii]”.

Stii ceva ce noi nu stim? 😀 Era o gluma, sper 🙂
Ed Mitchell nu pare chiar in toate mintile…

TAViX  •  14 august 2008, 3:35

Cataline, nici nu are rost sa ne suparam pe Cami. Intr-o lum normala, fara dopping si trisori, Camelia ar fi fost fara discutie campioana Olimpica. Tu vorbesti de dopaj tehnologic, dar hai s avorbim putin de celalalt dopaj, cel biologic, cel real. Eu sunt gata sa fac pariu ca toate cele 4 concurente din fata Cameliei au avut cel putin 2-3 secunde in minus nu din cauza costumului ( nu neg ca si costumul ar fi ajutat, dar toate au avut acelasi costum), ci mai ales din cauza medicamentelor si a anabolizantelor secrete si (inca) nedetectabile. Se stie deja de mult timp, din ciclism de ex., ca trasfuzile cu sange superoxigenat sunt cele mai greu depistabile, mai ales daca se fac cu mult inaintea controalelor antidopping. Sa nu ne imbatam cu apa rece Cataline. Sportivii care sparg recordurile in ziua de azi sunt de fapt niste cobaii artificiali, niste trisori, care cu ajutorul acestor „otravuri” castiga mincinos si nemeritat aceste titluri Olimpice.

P.S.

Nu am auzit nici un fel de articol despre chinezul ala de la gimnastica caruia i s-a spart vena in direct exact in locul unde avuse transplantul de sange mai devreme!! Ce dovada mai clara ca a trisat mai vreti. Dar fiindca e chinez, american, etc, nimeni nu face nici un tam-tam, nu tu o stire, nu nimic. Daca era insa o copila romanca de la gimnastica care luase o pastila de raceala, toata lumea ii sarea in cap si o ardea pe rug. Aste este Cataline. Din pacate de cel putin 20 de ani, aceste jocuri sunt defapt jocurile a celor care triseaza si fura cel mai bine, jocuri ale dopatilor. Marion Jones, Mourice Green, au fost descoperiti abia dupa mult timp ca au trisat ticalos la cel putin 2 Jocuri Olimpice si Olimpiade. Oare dupa cat timp vor fi descoperiti si acesti trisori de la innot si gimnastica?? Abia astept finalele la atletism, 100m,200m, 400m, etc…sa vezi acolo intercere intre cei mai dopati oameni de pe planeta.

Immortal  •  14 august 2008, 4:06

Imi pare teribil de rau pentru Cami, poate si prin prisma faptului ca e printre singurele (daca nu singura!) sportiva care a luptat constant pentru a-si imbunatati rezultatele si pe care un aur olimpic nu a schimbat-o. Uita-ti-va si la varsta concurentelor…

Ca o avea si @Tavix un punct de vedere extrem de realist (ma rog, exceptand derapajele gramaticale), e corect…

Oricum, inotul a ajuns de-o spectaculozitate teribila. Daca ne-am putea tine si noi… 🙂

Liviu  •  14 august 2008, 4:15

Lucrez la firma care detine brandul Speedo.
Lzr Racer este intr-adevar unic, totul a fost peste asteptarile specialistilor.

**
Legat de ultima fraza, Phelps e pur si simplu fenomenal. Daca ai observat, Phelps foloseste variantele scurte (Legskin sau Jammer) care teoretic cel putin nu sunt asa de performante ca si Bodyskin.

Am avut ocazia sa il intalnesc pe Phelps de cateva ori, e un baiat de treaba si foarte simpatic, i-am gasit doar un „defect”: e dependent de mama lui. Practic nu misca fara ea. Il insoteste la antrenamente, conferinte de presa, competitii etc.

Ultima remarca: Speedo i-a promis 1 milion $ lui Phelps daca castiga 8 medalii de aur la olimpiada. Si, interesant, Speedo a incercat sa asigure aceasta suma, dar toate companiile de asigurare au refuzat!

Doru  •  14 august 2008, 5:58

Perfect de acord cu Tavix!

dwayne  •  14 august 2008, 7:31

ar trebui k articolu lui tavix sa fie postat la intrarea in stadionul olimpic si in cubul de gheata. si nici asa nimeni nu s-ar sesiza.

ady  •  14 august 2008, 7:37

dopaje la fel poate si mai mari au fost la toate olimpiadele cu zeci de ani in urma numai k atunci nu era tehnologia asa performanta sa le descopere. pai cum credeti k a luat mark spitz in 72 7 medalii de aur? de ce ulterior a avut atatea probleme de sanatate?

BABILONUL IMOBILIAR  •  14 august 2008, 7:51

E frustrant ca n-a reusit in primele doua curse nicio medalie. A avut aur la ultima Olimpiada…, erau sperante mari si acum. Totusi, finalele au foarte puternice…

Mai e o speranta, la 800 m. Bafta, Camelia ! Iti tinem pumnii!

Oricum, pentru noi, pentru Romania, esti o campioana adevarata si meriti toata stima noastra. Capul sus!

f  •  14 august 2008, 8:00

***
Este clar ca acest costumb imbunatateste performantele dar nu el le face, Michael Phelps care rupe recorduri dupa recorduri nu innoata decat cu partea de jos a costumului??? deci el care e pe jumatate NASA, cum spulbera recordurile?????
Foarte simplu a trecut in urmatorul nivel, el nu mai asculta doar de un antrenor cu experienta, asculta si de un nutritionist, doctor, si un inginer care ii spune ce muschi sa dezvolte in ce fel si cat de mult cu tehnologie.
Deci prin urmare aia care se vor antrena cu nenea antrenor oricat de bun o fi ala nu vor avea nici-o sansa fie cu costum fie fara costum.

DAL134  •  14 august 2008, 8:09

Felicitari, Camelia. In rest, nimic. As vrea doar sa observ ca sunteti subiectivi. Toti ceilalti inotatori s-au dopat, mai putin Camelia. Ori s-au dopat toti, ori niciunul…

Radone  •  14 august 2008, 10:01

Un prieten mai nepriceput într-ale fotbalului mă întreba de ce nu s-a introdus sistemul video, care să ne fi spus şi nouă dacă golul din Otopeni-Dinamo „a fost sau n-a fost”.
I-am explicat că nu există o argumentaţie logică. Adică sistemul a pătruns într-un sport ca tenisul, dar la fotbal, nu. Discuţia asta despre costumele înotătorilor e un pic ciudată. Dar cred că ni se va părea normală atunci când vom da peste articolele scrise în urmă cu mai mulţi ani despre prima rachetă de tenis făcută din altceva decât lemn…

sitoteu  •  14 august 2008, 10:17

De cand am auzit de cazurile de dopaj din ciclism si din atletism (SUA – Marion Jones, Mourice Green) am promis sa nu ma mai uit la Olimpiada si alte prostii de astea si asha fac.
Nu mai exista sportivi adevarati, ci doar trisori care folosesc tehnici secrete de mascare a dopajului. Cel mai rau este ca acest lucru il propunem copiilor, cei care au 16 – 17 ani si viseaza la un titlu olimpic si devin cobai pentru vreun antrenor disperat dupa bani si glorie si astfel se strica tot ceea ce era frumos in spiritul olimpic.
Puteti visa cat vreti si sa spuneti ce vreti, faptele vorbesc de la sine.
Olimpiada Chinezeasca este cea mai falsa si cea mai corupta intrecere. Iar in general Olimpiada este doar o intrecere intre firmele de publicitate si o piata de desfacere pentru droguri sportive.
Trist si foarte mare pacat, dar daca grecii antici ar sti ce au facut din Olimpiada lor i-ar prinde si omora pe toti.

Bogdan  •  14 august 2008, 12:02

Revelatia mea pe aceasta tema s-a produs in 2000 cand am citit un articol de Traian Razvan Ungureanu cu ocazia olimpiadei de atunci. In mare ideea era ca nivelurile unor substante acceptate de comitetul olimpic pentru a nu fi considerat dopat sunt de cateva ori mai mari decat nivelurile acelor substante intr-un om normal. Deci exista permisiunea oficiala sa te dopezi daca stii sa o faci fara sa sari calul!

gica contra  •  14 august 2008, 12:10

Daca imi spune cineva in mod serios ca performantele lui Phelps sunt obtinute pe cale naturala cu antrenor, nutritionist, kinoterapeut, ghicitor in cafea, etc eu il iau pe omul in chestiune drept un naiv incurabil. Cred ca totul sade in disperarea marilor state de a lua tot aurul olimpic si din gun.oi daca trebuie si mai ales in convingera sportivilor ca o performanta uriasa te „face om” pe viata. Doar asa tineri care altminteri ar spala cu sarg podele ( apropos ati vazut ce frunte are Phelps ? Doua degete pe latime ) accepta sa-si puna sub semnul intrebarii sanatatea si viata doar spre a da marea lovitura ( urmata uneori de dangate de clopot i.e. Florence Grifith Joyner ). Marii cinici nu sunt ei ci adultii care de dragul ascultarii imnului national pana la disperare ii conving sa triseze in halul asta.

chyp  •  14 august 2008, 12:12

Este un loc foarte bun. Tinand cont de conditiile mizerabile pe care le au in Romania , acest loc 5 este chiar prea mult. Nu este posibil sa avem pretentii la primele trei locuri la olimpiade si alte mari concursuri cand noi nu avem bazine pentru a ajunge la astfel de performante. Unde sa se antreneze? In cada poate acasa. Mai existau cateva bazine pe Tineretului acolo unde exista si tambulina de 10m dar vor sa-l demoleze si sa construiasca cladiri pentru birouri. In privinta asta nu face nimeni nimic.Dar sa se duca presedintele acolo sa stea si sa-l vezi ca se da emotionat pana la lacrimi….sa fim seriosi. Mi se face sila de ei.
Asa ca bravo fetelor si tuturor sportivilor si sportivelor pentru ca numai ei stiu cu cate eforturi au ajuns acolo unde sunt. Chiar daca este doar un loc 5 sau altul mai bun.

gica contra  •  14 august 2008, 12:24

Pt Dal 12

Iertati-ma dar cred ca nu aveti dreptate. Faptul ca toti sunt dopati nu cred ca e adevarat dintr-un singur motiv: testele de depistare sunt cunoscute. Tarile mari consumatoare de medalii de aur si in special americanii se afla mereu cu un pas in fata celor care depisteaza substantele dopante. Phelps ia acum ceva ce va fi depistat la Londra. Atunci, urmasul lui Phelps va lua ceva depistabil ulterior. Ce se intampla insa cu un disperat din Burkina Fasso care vrea si el aur. Omul constata imediat ca desi el daca e fugarit de leu nu e prins, la intrecerile olimpice fuge muuuult mai incet decat ceilalti. Atunci cumpara si el vreo porcarie din generatia 1970 si o inghite. E depistat si exclus cu scandal.Daca nu vrea sa se intample asa ceva, nu ia. Jocurile sunt declarate curate, iar undeva, intr-o camera anonima din satul olimpic medicul lotului american de natatie isi strange multumit trusa cu recorduri si pleaca. A mai doborat vreo 40 de recorduri mondiale. Mda, si Phelps in oarecare masura.

laur  •  14 august 2008, 12:34

faptul ca avem sportivi calificati la diferite discipline la olimpiada,este dupa mine cel mai importatnt,asta tinand cont de ce conditii beneficiaza sportivi nostri.Toti trebuie felicitati,pentru ca au ajuns acolo.

coltul telespectatorului  •  14 august 2008, 15:42

ăă… au luat eşantioane din piele de la înotători şi au făcut costumul… înseamnă că tot pielea e mai bună, dacă după ea s-au luat. şi, cum spunea cineva, phelps înoată doar cu juma’ de costum.
felicitări camelia, pentru noi record national = ai dat tot = respect!

ady  •  15 august 2008, 5:23

vb lu lucas ” e o campioana olimpica si tot ce va face acu trebuie luat k un bonus”

Comentariile sunt închise.

Redacția GSP și echipa de investigații te invită să sprijini jurnalismul apăsând butonul DA!

Publicitatea pe net este vitală ca să putem produce în continuare investigațiile, știrile și faptele pe care le regăsești zilnic aici. Așa că avem nevoie de acceptul tău ca să-ți oferim, în continuare, jurnalism independent, în timp real și verificat.

Redacția GSP și partenerii noștri utilizează tehnologii precum cookies, profilare și prelucrare automata a datelor, pentru a personaliza către tine articolele și reclamele. Prin acceptarea cookie-urilor, ne ajuți să utilizam această tehnologie pe site și să ne finanțăm ziariștii. Ai posibilitatea să iei oricând altă decizie, printr-o simplă revenire pe site. Pentru detalii, te rugăm să citești Documentul de informare a utilizatorilor despre prezenta cookie-urilor pe site și Termenii de utilizare.

Da, sunt de acord