„Sava a făcut declaraţii absurde!”

Înotătorul care a ratat startul la 200 m bras spune că antrenoarea nu şi-a făcut treaba

vineri, 15 august 2008, 3:15

Înotătorul care a ratat startul la 200 m bras spune că antrenoarea nu şi-a făcut treaba

Înotătorul Valentin Preda are 1:96 şi o mare problemă. Născut în Brăila, de trei ani student la Universitatea din Kentucky, el are toate şansele să rămînă drept Monumentul Indolenţei Olimpice Româneşti. A fost descalificat pentru că a sosit tîrziu la startul cursei de 200 de metri bras. Asta e ştirea veche.

Ştirea nouă e că aseară a concurat la ştafetă sau că terminase al treilea în serie proba de 100 de metri, la o sutime de locul 2, cu 1:01,77, „recordul meu personal”, dar să vedem cine îşi va mai aminti!

Lunganul de 26 de ani care, dacă ar fi fată, scriu pentru un public preponderent masculin, ar fi iertat doar la vederea pozei, ştie ce gîndeşte lumea, dar asta nu-l opreşte să spună ce gîndeşte el.

– Ce mai e de zis?
– Că nu am nici o vină! Sau o putem lua altfel. (vorbeşte relaxat, cu aerul celui care învaţă într-o ţară în care învinsul lui Bush la prezidenţiale, John Kerry, şi-a liniştit simpatizanţii cu fraza: „Fiţi încrezători, mîine dimineaţă ne sculăm tot americani!”)

– Cum o putem lua?

– După întîmplare mi-am făcut şi eu reproşuri. Că de ce nu am verificat cînd e cursa. Că… Apoi, antrenîndu-mă pentru ştafetă, m-am uitat atent la ceilalţi sportivi. Nici unul, nici măcar americanii, nu consultă calculatoarele, tabelele şi nu-i întreabă pe organizatori!!! Tuturor le spune antrenorul!

– Şi ţie?
– Doamna Doina Sava mi-a spus că începe la o oră şi a început mai devreme. Cînd mi-am dat seama că partenerii mei erau în ţarc, am alergat cei 50 de metri care despart piscina de încălzire de cea mare şi am ajuns cînd ei erau deja aliniaţi pe marginea bazinului!

– Dar a declarat că-i pare rău.
– Da, a recunoscut că a greşit, încă a mai adăugat ceva care m-a supărat foarte tare: că nu e nici o pieredere pentru că aş fi ieşit pe locul 40! Ce legătură are asta cu chestiunea pe care o discutăm şi cu spiritul olimpic? De ce discutăm altceva?! E o declaraţie absurdă.

– Tu nu-ţi  impuţi chiar nimic?
– V-am mai zis. (E calm, repetă) E 100% treaba antrenorului să ne întocmească programul. În după-amiaza aceea, am făcut punct cu punct ce a zis dînsa. M-am dezechipat, m-am antrenat, am intrat în apă, am ieşit din apă, am făcut masaj, am aşteptat, totul timp de trei ore.

– Ce faci mai departe?
– M-au sunat colegii din State că nu ştiau ce s-a întîmplat. M-au sunat părinţii din Brăila că au crezut că mi s-a făcut rău. Asta e. Înot, învăţ şi încerc să uit.

„A zis că e supărat? Sincer, îmi pare rău. Am greşit. Pe de altă parte, e dureros cînd îţi măsori valoarea. Are dreptate cînd zice că nu valoarea lui e chestiunea, deja s-a vorbit prea mult, deşi e, într-adevăr, un caz unic”
Doina Sava


Comentarii (37)Adaugă comentariu

Vlad  •  15 august 2008, 15:36

Doina Sava… si orice alt comentariu e de prisos!!!
Tinere, schimba-ti antrenoarea!!!

ciprian  •  15 august 2008, 15:37

Noi, chiar si in China suntem tot in Balcani,unde „tout e prendre a la legere…”

marius din iasi  •  15 august 2008, 15:43

nu prea inteleg cine despre cine vorbeste… Preda despre Sava sau Sava despre Preda… Oricum, nu trebuie sa i se puna in carca tot lui Preda. A fost o omisiune organizatorica.

Gianyel  •  15 august 2008, 15:46

Pey si acum cine e vinovat mey Tolo? Antrenoarea ca nu l-a anuntat cand trebuia…si astfel a muncit 4 ani cum a putut si pentru nimic. De ce? Ca nu a concurat… Sa astepti 4 ani si sa ratezi startul cred ca e dureros tare. Acum antrenoarea si-a cerut scuze dar startul tot n-a fost luat asa ca……… Eu nu stiu cum e acolo , cine cum si ce atributii are fiecare dar din ce am aflat din cele de mai sus baiatul chiar nu are nicio vina ca a stiut sa se stapaneasca, poate daca ar fi fost un var de oier de pe meleagurile noastre ar fi fost maine pe prima pagina si ar fi desfiintat-o pe antrenoare… Omul duce o viata buna…. e relaxat, si pentru asta trebuie sa-i taiem capul? „Lunganul de 26 de ani care, dacă ar fi fată, ar fi iertat doar la vederea pozei.” Care poza? 😀

rares  •  15 august 2008, 15:47

CUM ADICA E DUREROS CAND ITI MASORI VALOAREA!? AR FI TREBUIT SA ISI CEARA SCUZE SI ATAT! FARA ALTE COMENTARII. RUSINICA DOAMNA DOINA SAVA!

Liviu TM  •  15 august 2008, 15:47

Ce indolent…

vasim  •  15 august 2008, 15:48

***
Zice pai oricum daca concurai ieseai pe locul 40 aoleu pai asta trebuie sa isi dea demisia si sa lase pe altii care cred in sportivii lor!!!
Cum se poate asa ceva domnilor ???
Aoleu ce organizare ce antrenori de valoare si ce presedinte are federatia de natatie!!!
**

ockiu  •  15 august 2008, 15:48

poi de ce nu i-a zis antrenoarei sa participe daca el nu trebuia sa stie nimic …

incredibil … e de trei ani in state si se pare ca a luat ce-i mai rau de la ei – nesimtirea – avea suficienta din romanica se pare ca nu a fost de-ajuns …

ockiu  •  15 august 2008, 15:50

o intrebare stupida – daca el s-a dus pentru a concura la proba de inot barem din curiozitate si tot se interesa la ce ora are loc acea cursa …
are si antrenorul partea lui de vina dar totusi … sportivul participa NU antrenorul …

Petrisor Socol  •  15 august 2008, 15:50

@Catalin Tolontan

Intr-adevar,***. Cum frate sa uiti sa te duci la concurs? Putem sa-l dam in judecata ca ne-a creat un prejudiciu de imagine?

colaps  •  15 august 2008, 16:04

sportivul participa, dar antrenorul/managerul are responsabilitatea de a se ocupa de chestiunile organizatorice… sportivul trebuie sa fie concentrat doar la antrenamente si la concursul propriuzis, si actioneaza conform programului/orarului pe care i-l intocmeste antrenorul… sa fie clar, Valentin nu are nici o vina, responsabilitatea este 100% a antrenoarei, pe care cineva se tot chinuie sa o scoata basma curata, aruncand in continuare cu noroi asupra sportivului.

Sorin  •  15 august 2008, 16:16

Cel mai nepotrivit mi se pare masajul inaintea unei probe.Toate lumea stie ca masajul te relaxeaza si iti induce starea de somnolenta, mai ales in cazul lui, care a facut masaj de relaxare si nu unul revigorant.Cat despre atributiile antrenoarei, nu le cunosc, dar daca ar fi adevarat, ar trebui sa isi dea demisia din bun simtz.Nu cred ca se va lua nici o decizie, deoarece numai ei stiu ce e cu baiatul asta relaxat, care a venit in vizita in China si nu are nici o remuscare pentru antrenamentele si efortul depus de el, pentru pregatirea acestei probe. Rusinica !!!

Motorcity  •  15 august 2008, 16:20

NU ARE NICI O VINA! Are dreptate… un sportiv la un asemenea nivel respecta intocmai directziile antrenorilor si oficialilor.Ptr aceasta AU FACUT DEPLASAREA IN CHINA o armata de oficiali pe langa sportivi. Un sportiv innainte de concurs incearca fie stea FOCUS, sa incerce sa se relaxeze mental si sa faca o incalzire adecvata innaninte de a concura. Deplasarea la locul competitziei si programul sunt ultimul lucru la care trebuie sa se gandeasca innainte de un concurs.Tolontane esti un neam prost (mare tzaran de Bucuresti in traducere libera)ca incerci sa-l faci indolent numai ptr ca studiaza in America si in timpul interviului a avut un comportament calm si relaxat. Asa este normal sa fie un om. Nu imi aduc aminte cum se numeste emisiunea TV saptamanala (duminica sau luni seara) cu tematica fotbal la care participantzii (moderatori si invitatzi ) au un comportament exact opus lui Valentin. Este greu ptr tine sa intzelegi de ce un om chiar daca s-a nascut in Romania poate devenii calm si relaxat dupa ce a schimbat stilul de viatza in USA. Tu nu ai nici o sansa sa intzelegi ce a vrit sa spuna John Kerry.Nu este nici o tragedie ca s-au pierdut alegerile sau ca Valentin a ratat startul la acest concurs.Sa ne comportam civilizat si fara sa cautam tzapi ispasitori sunt doua lucruri pe care nu o sa le vezi prea des in emisiunile sportive din Romania. Sa traiesti bine Tolontane.

popy  •  15 august 2008, 16:23

Brailene, te-ai inselat amarnic in toti anii astia crezand cu tarie ca ai antrenor. Si nu ca a gresit programul ci ca a avut un elev in care nu avea incredere, inducand neincrederea ta in fortele proprii !

Cataline, de data asta in acest articol ai fost cam pricinos, ai tinut tu mortis sa scrii un articol.

Cristian  •  15 august 2008, 16:26

Nu e vina sporivului.Nu-l comdamnati pe el pt vina altuia.Antrenorul ii face programul; cand e trezirea, ora mesei,antrenament etc.Acest program il face si in functie de ora competitie.Si la sedintele facute de organizatori cu stafful tehnic cu privire competitie si programul acestia nu participa sportivii ci antrenorii si presedintii de federatie,care comunica sportivilor programul.Asa ca, ce vina are sportivul,daca antrnorul si-a notat gresit.Cred ca toti cei care au postat aici condamnandul nu se uitau nici ei avea incredere in antrenorul care-l pregateste de ani buni.Asa ca lasati invidia ca el e in State,si fiti obiectivi nu subiectivi

nicushor  •  15 august 2008, 16:45

În primă fază am crezut că cei din conducerea lotului de înot sunt de vină, dar…:D…individul, respectiv sportivul, era unde trebuia. Oricine a făcut sport ştie că i se comunică o oră de concurs de către antrenor şi numai în caz de modificări de program sau alte detalii tactice intervine antrenorul, în rest este treaba exclusiv a sportivului. Deci…înotătorul poartă întreaga vină şi neruşinare de a da vina şi pe alţii.

catalin  •  15 august 2008, 16:45

Nu sportivul trebuie sa stie treburile organizatorice. 100% vina antrenoarei!!!

aiurea  •  15 august 2008, 16:45

pt ockiu tu nu intelegi ca nu a fost vina lui toti sportivi sunt anuntati de antrenor la ce ora are concurs si antrenorul ii face programu la ce ora sa faca masaj si ce mai fac ei inaiante de proba.
pt petrisor poate pe antrenoare sa o dai in judecata :))) asta e o gluma proasta.oricum faza e foarte comica dar totusi foarte dureroasa.

broscuta  •  15 august 2008, 16:45

e o neintelegere mai veche, sau nepotrivire de caracter, intre antrenoare si sportiv. E clar da antrenoarei nu i-a pasat de baiat, poate are dreptate dar ca oficial al Romaniei trebuia sa isi lase acasa (anti)sentimentele personale. Federatia ar trebui sa ii desparta pe cei 2. Probabil ca baiatul e mai nesimtit de felul lui si cu tupeu cit incape. Dar daca nu se poate lucra cu el din cauza asta, trebuia lasat acasa si nu „aranjat” la piscina.

Rapi  •  15 august 2008, 16:50

Va multumesc.

Andrei  •  15 august 2008, 17:01

Sportivul merge acolo sa concureze nu sa citeasca ziarele sau sa se uite pe net sau la tv la ce ora are el cursa. Asta e treaba antrenorilor sau a celorlalti din delegatie.

cris  •  15 august 2008, 17:23

toate tarile civilizate au o perssoaana care se ocupa special de aceste lucruri- sa vada ce schimbari au loc in program si sa-i informeze pe jucatori.

atletii se duc acolo pentru a concura, nu pentru a verifica din ora in ora schimbarile de program.

Adrian  •  15 august 2008, 17:48

Hai sa incercam sa vedem daca exista si o mica parte buna a lucrurilor. Relaxat, nerelaxat, daca are mentalitate de invingator trebuie doar sa participe la urmatoarea competitie internationala, chiar si la urmatoarea olimpiada, daca se poate. Situatia penibila de la Beijing ar trebui sa-i aduca suficienta motivatie pentru a obtine un rezultat care sa-l reabiliteze, nu obligatoriu sa castige. E o idee, nu dati cu parul 🙂

aldy  •  15 august 2008, 18:20

Chinezii au schimbat ora de incepere a cursei.Ce trebuia sa faca inotatorul?Sa intrebe daca s-a modificat ceva????Organizatorii trebuiau sa se asigure ca toti au luat la cunostiinta schimbarea orei.
Inotatorul e coomplet nevinovat …nu mai vorbiti aiureli unii pe aici…i***

Yang-ze  •  15 august 2008, 18:24

Nu pot fi de acord cu Vali . Il stiu , l-am vazut de cateva ori concurand in tara .
Cu permisiunea dvs. i-as pune urmtoarea intrebare : parintii care te-au crescut si te-au indrumat spre inalta performanta (pentru ca singur aici nu ai ajuns) , au uitat vreodata sa se duca la serviciu ?
Nu mai am cuvinte …

Dinny  •  15 august 2008, 18:41

Antrenoarea este principala vinovata.
Sportivul e cu pregatirea si participarea,problemele tehnice sunt ale antrenorului.
Clar si simplu !

eu  •  15 august 2008, 19:49

„Doamna Doina Sava mi-a spus că începe la o oră şi a început mai devreme.”

Daca antrenoarea i-a spus o ora, de ce ar mai fi trebuit sa verifice? Asta e, o neintelegere.

raptor  •  15 august 2008, 19:53

eu nu cred ca vina e a sportivului,ci a antrenorului,a staff-ului tehnic!!!ala saracul astepta de ani de zile un concurs ca asta,antrenoarea si-a batut joc de el,no comment!!profesionalism 0000000000000,asta meritam ,unii s-au dus la OLIMPIADA in excursie,adica 30,40% din lotul olimpic sunt vizitatori…..ce mai este de adaugat????

dc  •  15 august 2008, 20:01

normal ca e greseala lui….el trebuia sa se intereseze,el trebuia sa si asigure biletele de avion,cazarea,sa care bagajele staff-ului,sa si faca de mancare,etc etc…restul persoanelor din delegatia Romaniei au venit in vacanta pe banii nostri.

dainese  •  15 august 2008, 20:35

Probabil ca adevarul zace pe undeva pe la mijloc, sau nu-l vom sti niciodata.Dureros este faptul ca au fost schimbati patru ani de munca si sacrificii cu neatentie, nepasare sau poate indolenta.Tardiv a mai cauta vinovatii.

xxx  •  15 august 2008, 22:09

doamna doina sava mai bine s-ar cere la pensie***
in tara asta sportivii nu sunt respectati decat atunci cand castiga

Teo  •  15 august 2008, 23:01

mentalitate de amator.

fan  •  16 august 2008, 0:50

ce explicatie a dat antrenoarea pentru faptul ca nu i-a comunicat ora corecta?

goghe  •  16 august 2008, 1:09

Ce antrenoare sa schimbe?! Ca aia nici macar nu e antrenoarea lui, e trimisa de federatie! Din bun simt (ceea ce lipseste la noi) ar trebui sa fie data afara. Mai are si gura mare…. dar ma rog, nu asta e problema. Slujba ei era sa ii indice ora corecta. Punct. A gresit, sa plateasca. Adica daca mie imi loveste unul masina cu alta mai scumpa, imi zice: „scuze, oricum ruginea odata si o data si o aruncai! Si … nici nu face cit a mea!” …

alina  •  16 august 2008, 1:30

numai cine nu a participat la un concurs oficial poate spune ca sportivul are vreo vina. Intotdeauna exista cineva in staff care se ocupa de probleme organizatorice. Sportivul doar urmeaza programul intocmit de staff, de aceea exista acesta. Sunt reguli simple, pe care le inveti de la juniorat. Va inchipuiti cumva ca un copil de 10 ani se duce sa se intereseze de ora la care trebuie sa se prezinte la start?!

Cosmin Dumitrescu  •  16 august 2008, 16:16

O stiu pe doamna Sava, timp de un an am facut inot sub comanda ei, si aveam o impresie foarte buna despre dansa, dar daca e adevarat ce a declarat (faza cu valoarea…cu locul 40), ar trebui sa ii fie rusine. Nu se face asa ceva. Trebuia sa bage capul in pamant si sa inghita toate reprosurile.

bic  •  17 august 2008, 19:31

Este interesant cum indolenta si automultumirea tipic romaneasca sta alaturi de perfectionism si spiritul competitional. Este o demonstrare in plus a faptului ca Romania este tara tuturor posibilitatilor. Este tara in care tupeul este confundat cu valoarea, nesimtirea cu autoritatea si prostia cu profesionalismul. Imi este imposibil sa inteleg cum aceasta persoana, Doina Sava, a ajuns in postura sa coordoneze actiunile unui sportiv. Sunt uluit. In general iau greutatile vietii in zeflemea (ironie). Asa imi este mai usor sa trec peste lucrurile mai grele. Despre Doina Sava ce sa spun? Ca atata incredere avea in Valentin Popa incat era convinsa ca poate recupera si jumatate de ora? Sunt foarte multe bancuri care sunt mult mai proaste decat acest eveniment. Sau poate s-a gandit ca este mai bine ca Popa sa stea in tribuna ca sa fie galeria Romaniei mai numeroasa. Poate s-a gandit sa-l lase pe om sa se odihneasca mai mult ca sa nu resimta asa de tare schimbarea de fus orar. Este atat de romaneasca intamplarea. Imi imaginez cum ar fi sunat daca s-ar fi intamplat ca elvetienii sa fi intarziat. Este incununarea activitatii intregii federatii de inot. Si acestor oameni care participa la deplasari alaturi de sportivi ar trebui sa li se atraga atentia sub forma unei mustrari. Sunt convins ca nimeni nu va lua nici o masura pe linie profesionala in acest sens. De aceea scriu pe blogul lui Tolontan. Poate ca presa va constrange factorii de decizie din federatie sa presteze activitatile caracteristice cu macar o bruma de seriozitate si prin ceva implicare. Sunt curios ce masuri s-au luat pana acum, 17 august 2008, in legatura cu rezultatul muncii Doinei Sava de la aceasta olimpiada si in legatura cu rezultatul activitatii restului delegatilor din lotul Romaniei.

Comentariile sunt închise.