Constantina Tomescu Diţă: „Mă duc la biserică în fiecare duminică”

CE FACE UN OM CARE ALEARGĂ 42 DE KM? TREI CRUCI!

luni, 18 august 2008, 2:38

CE FACE UN OM CARE ALEARGĂ 42 DE KM? TREI CRUCI!

Constantina Tomescu Diţă a intrat pe stadion, a alergat o tură şi apoi a rupt cu pieptul panglica de finiş gîndindu-se undeva, sus

– Primul gest a fost să te închini. Erai campioană olimpică, ai continuat să alergi şi ţi-ai făcut trei cruci.
– Da, sînt credincioasă. Şi în America merg le biserică. În fiecare duminică merg. La ora 10 sînt acolo. Dacă am antrenament mă trezesc la 5 dimineaţa doar ca să nu lipsesc. În fiecare duminică la biserica ortodoxă.
– Şi pînă atunci, cum au fost cele două ore, 26 de minute şi 44 de secunde?
– Care din ele? (rîde)
– Chiar le-ai simţit pe toate? E aşa un calvar?
– Nu, nu chiar. M-am simţit bine. Mă rog, în limitele suferinţelor mele. Mă dor piciorul, spatele, îţi mai cade o unghie, dar nu acum!

pusha.jpg

„Nu m-a afectat smogul. Am putut să respir normal pentru efortul depus. Am fost norocoase că a plouat uşor. Umiditatea a fost mare, dar asta e!”

– Te-ai uitat în spate?
– Da, de cîteva ori. Am eu o frică aşa, că mă ajunge cineva. Mi s-a mai întîmplat, dar demult.
– Şi chiar te simţi bine după un asemenea efort?
– Am făcut infiltraţii şi mai demult şi mi-a dat şi doctoriţa Cone nişte antiinflamatoare. Nici băşici nu am făcut. Sînt buni pantofii Asics, i-au conceput special pentru mine.

„A înnebunit Puşa!”
Doctoriţa o întrerupe. „Cînd am văzut că ai pornit aşa, de una singură şi că nu te mai opreşti i-am zis lui Ion Buliga <Ştii reclama aia cu a-nnebunit lupul? Uite că a înnebunit Puşa! Pe asta nu o mai prinde nimeni!”

– (atleta zîmbeşte) Şi chiar nu m-au mai prins.
– Cînd ai simţit că e timpul să iei cursa pe cont propriu?
– Noi, maratonistele, avem un reper, cel al semimaratonului, 20 de kilometri. Mi-am dat seama că celelalte aleargă lent şi mi-am zis <E timpul!>.

pusha_copil.jpg

„Am plecat tare pe la kilometrul 20 şi apoi am văzut că nu vine nimeni după mine. Şi mai tare şi tot nu vine. M-am mirat şi am continuat să alerg”

– Şi cînd ai simţit că nu te mai ajung?
– Pe ultimele sute de metri mi-am dat seama că voi cîştiga. Ultimii 200 de metri i-am celebrat!
– Cînd ai avut un moment dificil?
– Pe la kilometrul 30, dar am tras de mine. Trebuia să termin cursa!
– Telefoane?
– De peste tot. M-au sunat şi Zsolt şi Gabi Szabo!
– Ce faci acum?
– Mă duc să mă culc puţin. Apoi am festivitatea de premiere. Va fi superb, şi acum m-am mirat cînd am văzut stadionul plin, cu 90.000 de oameni la gala de dimineaţă. Să le spuneţi românilor că-i iubesc. Îi mulţumesc lui Dumnezeu că am ajuns aici!

caseta.jpg


Comentarii (30)Adaugă comentariu

arh. Gheorghe Petresciu  •  18 august 2008, 4:06

EU AM VAZUT CURSA TOATA. ASA CEVA NU MA GANDEAM NICI IN VIS. O FORTA DE EXPRIMARE SPORTIVA, O TEHNICITATE DE MARE SPORTIVA, UN RITM SI UN TEMPO MATEMATIC, CA INTR-O FUGA DE BACH SI UN FINAL GRANDIOS CUM NU AM VAZUT NICIODATA LA UN SPORTIV ROMAN. FELICITARI !
CRED CA SE NASTE O NOUA ROMANIE MAI PUTERNICA, MAI SPORTIVA, MAI TALENTATA.
FRUMOS ARTICOL SI ITI MULTUMESC MAESTRE ZIARIST.

bilu  •  18 august 2008, 4:38

constantina,la ce ai realizat tu,vorbele sint de prisos.am urmarit din Detroit cursa ta cu comentariul celor de la NBC.Ai facut fericita o intreaga Romanie si pe toti romanii din intreaga lume.Iti multumim si ne bucuram sa stim ca mergi la biserica in fiecare duminica.Ce bine ar fi sa auda cei ce au urechi de auzit!Nu-i viata asta un maraton?

cipa  •  18 august 2008, 4:39

am vazut cursa pe NBC si pot sa va spun sincer ca nu am mai vazut nici o alta competitie in care sa fie implicat un sportiv care sa vina din alta tara si nu din america si care sa fie atat de laudat precum a fost aceasta MARE DOAMNA. pt. 2 ore cat a durat cursa si pana la sfarsitul anului o sa fiu foarte mandru ca sunt roman. multumesc Pusa.

Vasile Ana  •  18 august 2008, 4:42

Da este frumos si real ca si alte articole ale tale, dar noua ca natie parca ne place doar atunci cand castigam. FELICITARI CONSTANTINA pentru victorie! Si viata noastra a romanilor este un maraton oare noi cand o sa castigam o viata mai buna in tara? Hai Romania! Vreau ca si la noi in tara valorile sa fie apreciate la adevarata lor valoare, dar si sa se faca mai mult si pentru sport INFRASTRUCURA, imuni politicieni.

cornelius serghie  •  18 august 2008, 5:25

SI NOI TE IUBIM,MULTUMIM DIN SUFLET PTR CE AI FACUT.A INSEMNAT MULT FAPTUL CA MERGI DUMINICA LA BISERICA ORTODOXA, SA NU TE LASI NICI DE UNA NICI DE CEALALTA.TE IMBRATISEZ DIN CANADA-…-UN FOST JUDOKAN DIN ROMANIA.

geo  •  18 august 2008, 5:34

E minunat ! Nu am cuvinte ! Cum poate o singura persoana sa faca fericita o tara intreaga ! Felicitari !!!! Am fost cu totii mindri si fericiti ! O asemenea performanta face reclama Romaniei mai mult decit toate milioanele cheltuite de guvern pe campanii de imagine in strainatate ! Poate guvernantii nostri vor realiza in sfirsit cit de important e sportul pentru o natiune si vor aloca fonduri substantiale pentru bazele sportive distruse din Romania ! Avem nevoie de sali de sport moderne , de bazine olimpice ,de stadioane si de bani multi pentru sportivi !!! Daca vor intelege Tariceanu si ai lui aceste lucruri , atunci inca este speranta ca vom mai trai momente de acest gen si in viitor !

mariusz  •  18 august 2008, 5:50

am avut niste emotii pentru ea, cel putin pe final. era 4 jumate-5 dimineata si cand a castigat am sarit de bucurie ca un nebun.

multumim, Pusa!

ovidiu popescu  •  18 august 2008, 6:25

trebuie sa priceapa ceva din asta guvernantii nostrii pe care il tot rotim de 18 ani principalul mijloc de publicitate este sportul.nu ne inte4reseaza cat fura liberalii sau psd-istii sau pd-ul sau acolitii lor. oricare sant la guvernare si care fura (asta stim toti)sa lase destul de mult loc si bani pentru sport pt ca e singurul lucru care se face curat in tara aia.(nu vb de aranjamentele din fotbal)

Teo  •  18 august 2008, 7:24

Un articol splendid care iese din atmosfera nihilista a presei romane !felicitari !

Luca  •  18 august 2008, 7:36

cand vom vedea si politicienii sculandu-se la 4 dimineata si venind triumfatori la 10, ca aceasta superba DOAMNA?
la ei e invers..ei abia se scoala la 10…
nu merita macar nici dispretul nostru acwati harpagoni decrepiti

sammibv  •  18 august 2008, 7:48

totdeauna am admirat si respectat aceste maratoniste ale noastre,caci au fost totdeauna in frunte,aratind ca nu pacalesc sportulprecum unii fotbalisti
il consider printe sporturiile grele semanind cu viata noastra [nu a parlamentariilor]
aceasta doamna m-a facut fericitsi mindru ca sunt ROMIN
o felicit din tot sufletul si i-i doresco viata frumoasanumai cu succese si bucurii
sa ne mai incinte cu asemenea viictorii
sper ca si viata noastra sa se schimbe in viitor
hai ROMINIA,vaiubesc mult pe toti sportivi tariisi v-a doresc sa ne invatati imnul.
multa bafta in continuare.

moise  •  18 august 2008, 9:22

cuvintele sunt de prisos .
bogatia de semnificatii a acestei victorii e greu de cuprins . iti multumim profund pusa .
sa nu te lasi niciodata de „mers in fiecare duminica la biserica ortodoxa” .acolo esti cea mai mare campioana posibila .Dumnezeu sa te binecuvanteze si pe toti cei dragi ai tai.

Un roman ortodox  •  18 august 2008, 9:29

Frumos articol!O adevarata Doamna aceasta atleta!Felicitari pentru performanta realizata si pentru sacrificiul cel faci ca si atunci cand ai antrenament te trezesi la 5 dimneata doar ca sa nu pierzi Sf.Liturghie de duminica.Frumos din partea dumitale,ca desi te afli departe de tara te tii de credinta stramoseasca lasata din mosi-stramosi,si esti nelipsita duminica de la Biserica Ortodoxa.Pentru aceasta Dumnezeu si Maica Domnului ti-a dat putere si tarie sa duci cursa pana la final(cate cazuri nu sunt cand atleti si atlete cand dupa ce au luat cursa pe cont propriu au cedat pana la final,sau nici nu au mai ajuns acolo!)…si sa devii castigatoare!E bine ca ai multumit imediat lui Dumnezeu pentru ca EL,si numai EL,te-a ajutat sa realizezi o asemenea mare performanta.Doamne ajuta!

Alice  •  18 august 2008, 9:33

Ai fost extraordinara, este o dovada ce rezervor de talente mai are inca aceasta tara, te si miri de unde mai rasar, in pofida tuturor vicisitudinilor.
Felicitari si multa fericire in viata personala, alaturi de familie!

VeraCrus  •  18 august 2008, 9:59

Cuvintele sunt prea mici, prea putine pentru a relata.
Dumnezeu sa va binecuvanteze DOAMNA MARATONISTA.
Un articol elegant,
felicitari Catalin Tolontan .

Grigorescu Eugeniu  •  18 august 2008, 10:19

Bravo Constantina. Ne-ai facut fericiti. Dumnezeu sa te binecuvanteze, pe tine si familia ta. Te iubim si te respectam.

bobaru  •  18 august 2008, 10:33

felicitari. Bunul Dumnezeu sa te intareasca si sa te ocroteasca. noi toti romanii ne bucuram pentru tine si speram ca ne vei mai aduce bucurii. S a faci totul si de acum inainte cu nadejdea la Dumnezeu. Doamne Ajuta!

lavinius melbourne australia  •  18 august 2008, 13:28

ITI MULTUMESC CA NEAI RIDICAT O PARTE DIN SPORTUL ROMANESC LA NIVEL OLIMPIC SI MONDIAL MERITI CELE MAI CALDE FELICITARI DIN PARTEA TUTUROR ROMANILOR SI A NATIUNII ROMANE DE PE GLOB,UN EFORT CARE NE BUCURA PE TOTI ITI MULTUMESC SI EU ITI DORESC MULT SUCCES IN CONTINUARE,AUSTRALIA E CU TINE ORIUNDE SI TE VOM TINE IN INIMA NOASTRA CU DRAG LAVINIUS MELBOURNE

Titus Vicas  •  18 august 2008, 14:19

Felicitari Doamnei Maratoniste pentru ziua ei de glorie si multumiri pentru bucuria ce am simtit ca sunt roman ca si marea noastra campioana ! N-am stiut ca poate exista asa o forta morala si fizica intr-o femeie dar am simtit ca va castiga din momentul cand si-a aruncat sapca si ochelarii de soare, lasandu-ne sa vedem frumusetea vointei hotarate de a deveni campion olimpic !
Ar fi frumos sa vedem si la barbatii romani asa caractere !
Felicitari si multumiri inca o data !

Alex  •  18 august 2008, 14:23

Si noi te iubim! Multumim!

Cristina  •  18 august 2008, 15:46

Traiasca Constantina!!!!! Am plans de fericire cand am vazut ca ai fost cea mai buna! Mi se pare pur si simplu un miracol sa alergi atat de mult si sa menti o distanta atat de mare intre tine si celelalte concurente.ESTE CEA MAI IMPORTANTA PROBA OLIMPICA DECI ESTI CEA MAI TARE! TE IUBIM

liveasahumanbeing  •  18 august 2008, 17:55

Bunul Dumnezeu sa iti ajute si in continuare sa fii o luminita pentru cei din jur.
Numai ganduri bune si bucurii adevarate tuturor! Acolo unde este DUMNEZEU este HAR.
Doamne ajuta!

Marius  •  18 august 2008, 23:43

Daca toti romanii ar avea ambitia ei astazi am fi fost departe,FELICITARI GORJEANCO!!!

Stefan  •  19 august 2008, 11:18

Amaratul de fotbal sa intre in silenzio stampa in urmatoarewle 6 luni. Fotbalul e nimic pe langa asemenea rezultate. Nimicul nu merita atata atentie.
Felicitari Constantina Tomescu Dita. Sanatate, bucurii ! Multzam fain !!!!!!!!!!

gica  •  19 august 2008, 18:21

eu sunt din turburea!!!!!!!!!!1felicitari

Marius  •  19 august 2008, 23:31

Felicitari!!!!!!!!!
Atletismul este un sport caruia trebuie sa ii acordam mai multa atentie!

americanul  •  20 august 2008, 2:08

Mii de felicitari,multumiri si recunostiinta pt.tot ce ai facut la Beijing pt.Constantina
Tomescu Dita.Dumnezeu sa te binecuvinteze pe tine si fam .ta.
Cu toata dragostea un grup de admiratori(romani)din Los Angeles.

Andra  •  21 august 2008, 11:39

Multumiri si felicitari! Succese in continuare!

romania inedit  •  21 august 2008, 21:37

O femeie cu care ne mandrim !

sorin  •  25 august 2008, 8:58

FELICITARI,MULTA SANATATE.Pacat insa ca miracolul Romanesc de la olimpiada traieste si se antreneaza in America si asta ar trebui sale dea de gandit celor ce conduc Romania

Comentariile sunt închise.

Redacția GSP și echipa de investigații te invită să sprijini jurnalismul apăsând butonul DA!

Publicitatea pe net este vitală ca să putem produce în continuare investigațiile, știrile și faptele pe care le regăsești zilnic aici. Așa că avem nevoie de acceptul tău ca să-ți oferim, în continuare, jurnalism independent, în timp real și verificat.

Redacția GSP și partenerii noștri utilizează tehnologii precum cookies, profilare și prelucrare automata a datelor, pentru a personaliza către tine articolele și reclamele. Prin acceptarea cookie-urilor, ne ajuți să utilizam această tehnologie pe site și să ne finanțăm ziariștii. Ai posibilitatea să iei oricând altă decizie, printr-o simplă revenire pe site. Pentru detalii, te rugăm să citești Documentul de informare a utilizatorilor despre prezenta cookie-urilor pe site și Termenii de utilizare.

Da, sunt de acord