Tragedie Greacă

497-58715-tragedia3.jpgFavorita numărul 1 n-a prins nici finala de 8 în proba de aruncare a discului

marți, 19 august 2008, 2:12

497-58715-tragedia3.jpgFavorita numărul 1 n-a prins nici finala de 8 în proba de aruncare a discului

„Îmi vine să mă las de sport!”, a spus Nicoleta Grasu în lacrimi, aseară, după ce a ratat seara vieţii ei

„Nicoleta a muncit patru ani ca un cîine pentru această Olimpiadă, dar emoţiile au trădat-o”, a spus aseară un oficial al atletismului. În lumea mică şi deseori clevetitoare a sportului, Nicoleta trece drept o emotivă intratabilă, „genul de sportivă extraordinară cînd nu are presiune, dar incapabilă să reziste momentelor de vîrf. A greşit că n-a folosit o consiliere psihologică înainte de Beijing”.

De aici a pornit dialogul cu Nicoleta. Finala de disc a început la 19:00, atunci a pornit şi ploaia, iar 30 de minute mai tîrziu românca îşi căuta, rătăcită, soţul din priviri în tribună. „Unde să mă duc?”, bîiguia ea. Casele de pariuri tresăltau fericite. Prima favorită a concursului, cu cotă de 2,50, părăsise competiţia după trei aruncări!

Au mai trecut 20 de minute pînă cînd ea a apărut la zona mixtă, ducînd în mîna dreaptă geanta grea, în care şi-a îndesat prosopul şi munca de 4 ani. Incredibil!

– Nicoleta, ce s-a întîmplat?
– Nu ştiu, e urît ce s-a întîmplat! Pur şi simplu, am fost prea sigură pe mine. Îmi pare rău că i-am dezamăgit pe cei de aproape, familia, pe toţi cei care au crezut în mine. (Femeia de 37 de ani nu spune un text învăţat pe dinafară. Ţine ochii mari, albaştri, spre tavan şi îşi cere scuze încă o dată).

– Emoţiile te-au doborît?
– Nu. Am avut mai multe emoţii la calificări. (Asta e adevărat, n-a sunat acasă cu trei zile înainte de concurs de frică să nu plîngă la telefon). Mi-am dorit prea mult să înving aici, aveam nevoie de o medalie. (Se uită scurt către plasmele din zona mixtă) Nu-mi vine să cred! Priviţi, se va cîştiga medalie cu 62-63 de metri, cît arunc eu din prima în mod normal.

– Şi cînd ai simţit că lucrurile nu sînt în regulă?
– La stadionul de încălzire. M-a luat o durere de cap! Şi am cerut o pastilă.

– Publicul te-a timorat? (În probă au fost şi două chinezoaice, care au făcut cei 90.000 de oameni, stadionul a fost plin ochi, să vuiască. Dar nici vorbă să huiduiască adversarele!)
– Nu, nu. M-am concentrat cît am putut. După un astfel de eşec îţi vine să te laşi de sport! Vă daţi seama ce ar urma? Încă patru ani de eforturi?! Nu mai pot! NU MAI POT! (Loveşte uşor cu piciorul drept în geanta pe care o leagănă în ritmul unei stări interne de pendul. E cînd lucidă, cînd înlăcrimată).

– Ce vei face în continuare?
– Nu ştiu, dar mi se pare greu acum să o mai iau de la capăt. Nu pot să-mi expun toată viaţa sportului. Am familie, am o vîrstă şi un timp de trăit. Vă rog să mă iertaţi, plec. (Are lacrimi în ochi. Oricum nu mai puteam întreba altceva)

497-58711-tragedie2.jpgCUM EXPLICĂ ARUNCĂRILE
Prima 58,63 „Am făcut rotaţia bine, dar n-am accelerat”
A doua ratare „De data asta am accelerat, dar am greşit la rotaţie. Dacă mergea bine, asta era o aruncare foarte tare”
A treia ratare „Nu ştiu ce s-a întîmplat. Nu mi-o explic”

62,51 metri reuşise Nicoleta în calificări, al doilea rezultat dintre cele 12 atlete care au intrat în finală

64,74 metri a măsurat aruncarea americancei Stephanie Brown Trafton, cîştigătoare de aseară, iar locul 3 s-a luat cu 62,59, cum anticipase Nicoleta

66,51 metri a aruncat Nicoleta Grasu în acest an, la Istanbul, reprezentînd a doua performanţă mondială pe 2008


Comentarii (23)Adaugă comentariu

bilu  •  19 august 2008, 3:41

la cit am indurat in comunism,nu-i de mirare ca sintem deficitari la capitolul mental.am crescut cu frica in noi,asta lasa urme.Multumim Nicoleta,ai avut o zi mai rea ,dar tot a noastra ramii.Curaj!

senateo  •  19 august 2008, 7:16

valoaarea se vede in competitiile mari, nu la antrenamente sau amicale

gabidegiulesti  •  19 august 2008, 7:24

E un film pe care l-am vazut/trait la toate marile competitii din ultimii 10 ani: apropo, scotociti arhivele si cautati o mare performanta, la o mare competitie a d-nei Grasu( e valabil si pentru sotul Costel).

olimpia  •  19 august 2008, 7:26

Stiu ca o mie de cuvinte nu valoreaza nimic acum dar , daca crezi ca mai ai ceva de spus in acest sport nu renunta ! Noi oameni simpli privim catre voi sportivii de performanta cu respect si admiratie , intelegand ca sunteti acolo pentru ca D-zeu v-a daruit cu ceva minunat …Capul sus ! Toata lumea este alturi de tine !

Dani  •  19 august 2008, 7:59

pacat!

mos Califar  •  19 august 2008, 8:36

Fara patima, ar fi cazul sa se lase. Psihicul o tradeaza si o inteleg dupa enorma nedreptate care i s-a facut la Sydney. Pacat.

radu  •  19 august 2008, 8:55

din pacate se confirma ceea ce cred eu de foarte mult timp. ca suntem un popr de looseri cu ceva sclipiri. dar in general nu ne putem depasi conditia noastra de vesnic invinsi. nu suntem caractere, noi ca romani. caracterele puternice se vad in momente puternice. si din pacate nicoleta nu este caracter. poate imi pun multa lume in cap dar asta e parerea mea.adica degeaba arunci bine in calificari sau mai stiu eu la ce concurs la istanbul daca atunci cand conteaza nu te poti aduna….pacat…sportul romanesc e pe butuci…dar nu intra in primele 10 prioritati, nu?

parislove  •  19 august 2008, 8:57

ghinion , frate ! insa nu trebuie blamata , marii sportivi mai au si astfel de momente ! Capul sus , Nico !!

ccc  •  19 august 2008, 9:18

…e o sportiva expirata…dak si la 40 de ani are asa mari emotii atunci aia de 18 ce sa zica…iesi la pensie…sa fi sanatoasa

maiorescu  •  19 august 2008, 9:32

pai cu o buna pregatire psihica, lua un argint sigur!le-asi rupe gatul golanilor care traiesc pe langa sport!

spaniolul  •  19 august 2008, 10:52

va amintiti ce a spus Boloni inainte de CE ca nu o sa facem mare branza pentru ca suntem un popor care se multumeste cu putin , ei bine tota tara a sarit la gatul lui , dar s-a dovedit ca omul a avut dreptate, ne-am multumit cu doua egaluri cand puteam sa ajungem in sferturi si pote si mai departe , asa si aici , multi sportivi romani se multumesc cu participarea la olimpiada , raportati pe plan mondiali sunt chiar mediocrii

cipone  •  19 august 2008, 10:55

cate medalii sau pierdut din cauza lipsei de pregatire psihice(disc,handball,gimnastica,inot…….)
CORECT prea multe lipitorii care traiesc pe spatele sportului si care nu dau nimic inapoi.

marian  •  19 august 2008, 11:10

am citit aici tot felul de comentarii mai mult sau mai putin oportune.unele rautacioase ..cica sa se lase ca are 37 de ani ,ca nu are psihic la varsta asta si altele .oare cati din cei ce-si dau cu parerea au alergat vreo tura de teren sau au stat o luna in cantonament cu 3 antrenamente pe zi ? sunt multe aspecte al vietii invizibile ale unui sportiv pe care intelectualul de rand nici nu le banuie ..dar generatia laptop nici nu le viseaza .. mai mult respepect pt. munca lor .te felicit nico si te iubim !

dumi  •  19 august 2008, 11:45

ce credeti ca o sa faca federatia si statul pentru un sportiv care si-a sacrificat tineretea pentru culorile nationale si a ratat intr-un moment de cumpana in viata si in viata sportiva si care este la finalul carierei ? O VA DA UITARI!!!!!!!!!!!!!!!!
ce ok ?

dumi  •  19 august 2008, 11:51

AM UITAT SA VA SPUN DOAMN BOAGIU SI-A LUAT DIN SALARIU DE PARLAMENTAR ADICA DE LA STAT ADICA DIN TAXELE NOASTRE UN BMW DE 80000 DE EURO ,IAR PENTRU MEDALIA DE AUR OLIMPICA STATUL PREMIAZA SPORTIVUL CU 100000 DE EURO. DOAMNE UNDE E LEGEA 18 CE E CORECT IN VIATA.

Alex/New York  •  19 august 2008, 12:21

Nicoleta se pare ca esti o sportiva buna dar din nefericire asa cum este expusa reactia ta de catre ziarist suna a lametatre.Catalin Tontolan este cam provocativ si ii place sa suceasca informatiile pentru a pune in postura delicate oamenii de sport. ***. O pierdere este o pierdere si varianta ar fi Pierre DeCoubertain cu Important este sa participi.

waterboy  •  19 august 2008, 12:45

TIPIC ROMANESC.NOI MEREU CAND TREBUIE SA RUPEM NORII FACEM PE NOI.VEZI ROMANIA UNGARIA LA HANDBAL MARIAN DRAGULESCU GIMNASTICA SI ALTE SI ALTE EXEMPLE.ASTA E NATIA ***

Tudor(gt)  •  19 august 2008, 13:49

De vina nu-i decit conducerea sportului , de la PRIMUL PINA LA ULTIMUL !
Astia iau bani de pomana , pina la acest timp toate -TOATE sporturile romanesti dar mai ales cele olimpice ar fi trebuit sa aiba psihologi in echipa . Ce faceti domnilor de la minister , federatii , COSR , vreti faima , medalii , dar va doare *** de ce si cum fac sportivi nostrii fata stresului !***

Cristina  •  19 august 2008, 14:08

Capul sus! Ca si in viata, mai poti si pierde. Asa e si sportul. Tu ai daruit mult Romaniei, numele tau e cunoscut si oamenii au incredere in tine. Multi de aici isi dau cu parerea, dar cine sunt ei? Ei ce au facut cu viata lor? Nimeni nu are dreptul sa te critice. Orice sportiv care pune suflet in ceea ce face are emotii. Ai demonstrat ca pui suflet in sport si e tot ce conteaza. Cine te critica sa se prezinte el peste 4 ani in locul tau sa il vedem cum se descurca. Si eu am facut sport, si eu visam sa ma urmareasca o multime de romani, dar nu am avut darul si puterea ta. Fii mandra ca tu ai putut! E un dar la care nu trebuie sa renunt. Ce nu te omoara te intareste. Te iubim si iti suntem alaturi la bine si le greu!

redundant  •  19 august 2008, 15:02

Hai sa fim seriosi. Ea nu a castigat absolut niciodata ceva. Nu stiu cum cand si cine a vazut-o favorita vreodata? Asa face dintotdeauna. Nicoleta Grasu este o nonvaloare E simplu. Nu e nici o tragedie. Rusinos este ca a intrecut-o australianca de 20 de ani, jumate din gabaritul ei, care a aruncat cu 3 metri mai mult. Rusine!

Titus Vicas  •  19 august 2008, 17:56

Tragedia romaneasca spre deosebire de cea greaca, mi se pare ca este crunta realitate a lipsei tinerilor romani de pe terenurile de antrenament, lipsa chiar a terenurilor de antrenament iar acolo unde exista terenuri se pare ca nici nu mai au acces tinerii cu gene de campioni ci doar cei cu posibilitati materiale ??!! Asa ca succes Nicoleta la olimpiada viitoare de la Londra !!! Nu se vede sa apara concurenta in Ro asa ca daca arunci discul la peste 60 m si peste 4 ani, D’ont give up !

Lora  •  20 august 2008, 2:24

mai Radule, tu, in meseria ta, esti printre cei mai buni ai lumii? Esti exceptional in jobul tau? Cine cunteti voi cei care-i criticati atat pe sportivii nostri care s-au sacrificat ani? Ce valori sunteti voi? Ce faceti voi pentru tara?

romania inedit  •  21 august 2008, 21:33

Nasol !

Comentariile sunt închise.

Redacția GSP și echipa de investigații te invită să sprijini jurnalismul apăsând butonul DA!

Publicitatea pe net este vitală ca să putem produce în continuare investigațiile, știrile și faptele pe care le regăsești zilnic aici. Așa că avem nevoie de acceptul tău ca să-ți oferim, în continuare, jurnalism independent, în timp real și verificat.

Redacția GSP și partenerii noștri utilizează tehnologii precum cookies, profilare și prelucrare automata a datelor, pentru a personaliza către tine articolele și reclamele. Prin acceptarea cookie-urilor, ne ajuți să utilizam această tehnologie pe site și să ne finanțăm ziariștii. Ai posibilitatea să iei oricând altă decizie, printr-o simplă revenire pe site. Pentru detalii, te rugăm să citești Documentul de informare a utilizatorilor despre prezenta cookie-urilor pe site și Termenii de utilizare.

Da, sunt de acord