Fotbal, film şi decenţă

Nu există nici o comparaţie între Adrian Mutu şi Paul Newman. Doar un articol tîmpit poate forţa alăturarea. Iată-l!

duminică, 28 septembrie 2008, 8:09

Nu există nici o comparaţie între Adrian Mutu şi Paul Newman. Doar un articol tîmpit poate forţa alăturarea. Iată-l!

L a 83 de ani, Paul Newman a murit vineri de cancer pulmonar, “aprindea ţigară de la ţigară”, în reverenţa cuvenită celui mai seducător antierou. A interpretat atîtea personaje imperfecte şi totuşi oamenii l-au iubit atît de mult! A ratat de nouă ori premiul Oscar şi l-a cîştigat doar o dată, pentru “Culoarea banilor”, plus alte două distincţii onorifice, încît a ajuns să spună că “prietenii îşi vor aminti de mine mai degrabă ca bucătarul unui grozav sos de salată decît ca actor”. N-a ezitat să doneze întreg profitul sosului său, peste 250 de milioane de dolari, copiilor bolnavi de cancer şi cauzelor antidrog.

La 29 de ani, Adrian Mutu a cîştigat infinit mai mult decît a pierdut şi, totuşi, are mai degrabă imaginea unui rău necesar, talentat şi implacabil. Mîine se va ciocni cu Steaua. Şi este inamicul public.

În termeni de acceleraţie, Mutu s-a realizat rapid. N-a încetat să-şi joace rolul de băiat rău şi cu farmec. Ceva se aşază, totuşi, între noi şi el, blurîndu-i zîmbetul de poster. Şi nu are nici o legătură cu Steaua! O poate bate de unul singur, foarte bine, nu asta îl face simpatic sau antipatic pe omul care a umplut tabloidele cu poze de la botezul “desfăşurat la cel mai luxos hotel din Florenţa”. De fapt, poate că aţi observat, în lumea mondenă botezul nu e al copilului, ci “al lui Mutu”. Sigur că nu-şi doreşte asta, dar lucrurile îţi scapă de sub control.

Ceva stă între noi şi el. Poate detaliul că ultimul rol al lui Paul Newman, “omul cu ochii de un albastru imposibil”, după cum scria Chicago Tribune, a fost cel al vocii unei maşini pensionate, din filmul de animaţie “Cars”. Cînd îţi foloseşti darul cu relaxare şi autoironie, cînd oferi cu discreţie, rămîne amintirea “unui om decent într-o lume indecentă”.

Poate că despre asta au fost cîndva filmul şi fotbalul şi poate de aceea le iubim, “bucuroşi că sîntem aici”, aşa cum a mărturisit fiica lui Paul Newman că ar fi sunat cuvintele lui şi în miezul suferinţei.


Comentarii (79)Adaugă comentariu

reddog  •  29 septembrie 2008, 12:40

Pt ca articolul este si/cu decenta
Adrian Mutu dixit:
„Aştept cu nerăbdare meciul cu Steaua. Vreau să dau măcar un gol echipei lui Lăcătuş, iar Fiorentina să câştige. Nu-mi trebuie nicio motivaţie specială împotriva românilor mei, dar vreau să îl ‘ard’ pe Gigi Becali. Am de luat o revanşă faţă de el şi acum este cel mai bun moment să o fac. O să bag cel puţin o dată mingea în aţe.

Este cred o lectie de decenta,arata ca este roman dar in acelasi timp vrea sa ii dea o lectie a*** George Becali pe care insisi suporterii Stelei il reneaga………

stelistul  •  29 septembrie 2008, 12:44

nu am inteles nimic din articol.E un omagiu adus marelui actor sau unul pt Mutu care deocamndata mari realizari nu are Mai bine scriai de un mare actor roman

Boier Bibescu  •  29 septembrie 2008, 13:17

nu inteleg, ce are s.ula cu prefectura?

Cătălin Tolontan  •  29 septembrie 2008, 13:23

reddog: multumesc ca ai intrezarit decenta din articol. probabil insa ca am gresit alaturarea de vreme ce atitia oameni o reclama. se mai intimpla 🙂

mihai  •  29 septembrie 2008, 13:34

catalin, chiar crezi ca mutu nu-si doreste aparitia in tot felul de publicatii mondene?
eu cred ca el chiar cheltuie ceva bani pentru asta… sau poate nasul nicu.

maria  •  29 septembrie 2008, 14:08

nefericita alaturare !
**** domnul Tolontan alt subiect nu gaseati?ASTA MICU E UN GOLANAS ,ori sa ne fie cu iertate nu merita asa o alaturare ;cred ca ati gresit azi.

papadiof  •  29 septembrie 2008, 14:13

Se vede ca MULTI nu-l INTELEG si e NORMAL SA FIE ASA.
NU SUNTEM EGALI,desi am dori,NU NE NASTEM EGALI,orice am zice IN CARTI.
MUTU este UN TALENT,dar are si DEFECTE ca E OM.
CIND iti cumperi O MASINA,o iei cum E,cu defecte ASCUNSE,indiferent de MARCA si PRET;DEFECTELE se vad TARZIU sau CHIAR DELOC,insa rar…ASA si cu MUTU,numai ca el e OM!!!
ANTURAJUL,MEDIUL,CLIMA unde suntem NE MARCHEAZA,iar daca suntem DIN ACEIA care prin fire lucrurilor,debordam de energie,VREM TOTUL cit MAI RAPID!!!
OAMENI hulpavi,plini de DORINTE ascunse,NEDECLARATE pe fata,insa STRAVEZI,ACIUITI pe linga NOI,ce fac,NE AJUTA SA GRESIM,CIT MAI DES,ca mai apoi sa se faca ca ne ajuta si INTR-UN FINAL PENIBIL sa ne SPURCE cu JEGUL GROS al copilariei lor SORDIDE…
CAM asa arata IMAGINEA UNUI TALENT ajuns PE MINA unor NETREBNICI,PLINI de VANITATE si URA.

reddog  •  29 septembrie 2008, 14:22

54. Cătălin Tolontan on 29 Septembrie, 2008 1:23 pm

reddog: multumesc ca ai intrezarit decenta din articol. probabil insa ca am gresit alaturarea de vreme ce atitia oameni o reclama. se mai intimpla 🙂

Ce sa zic,recunosc,sunt subiectiv pentru ca sunt dinamovist povestea lui Mutu este o lectie de viata:OK a fost la Chelsea,a avut probleme cu drogurile dar a reusit sa isi revina atat in viata sociala intemeindu-si o familie cat si in viata sportiva ajungang un jucator de Top.Nu este o lectie de viata dragi compatrioti?Cati dintre cei care au avut probleme cu drogurile au reusit sa aiba un job si sa aiba o familie?Putini,foarte putini.
Adrian Mutu a reusit pentru ca a avut vointa,si-a depasit conditia de roman,ramanand roman pana in maduva oaselor si pentru asta maine seara trebuie sa-i dea o lectie lui George Becali,nu echipei Steaua,victorie care poate parea parea paradoxal nu este impotriva unei echipe romanesti,este impotriva unui individ care vremelnic conduce Steaua.Mutu arde-l pe Becali,fa asta pentru Romania!

eleven  •  29 septembrie 2008, 14:34

In „Somebody up there likes me” este o replica fantastica a lui Newman (alias Rocky Graziano):
– Nu stiu cum se face ca, de cate ori incerc sa fac ceva bine, pana la urma o dau in bara!

Daca stia sa vorbeasca 🙂 Mutu ar fi spus la fel despre viata lui de pana acum…

Tudor(gt)  •  29 septembrie 2008, 14:57

Ai facut intentionat alaturarea Catalin , si chiar nu INTELEG de ce ?!
Oricum nu ma mai mira nimic la gsp si nu numai !
Pacat !

Top 5 goluri etapa 9  •  29 septembrie 2008, 15:29

Vreau sa dea Mutu un gol, ca sa ii dea peste nas lui Berbecali, dar dupa aia vreau sa dea Stancu 2 goluri, ca sa faca si Steaua niste puncte in UCL

Cătălin Tolontan  •  29 septembrie 2008, 15:33

Tudor(gt) : da, poate ca am gresit alaturarea. am anuntat-o ca riscanta. Pe de alta parte, asemenea alaturari le facem toti cind vedem un medic, de pilda si spunem: „ce putini bani cistiga fata de un fotbalist!”. Numai ca tu esti prea dezgustat de gsp. Si, ca sa te citez, nu numai de gsp! 🙂

Cătălin Tolontan  •  29 septembrie 2008, 15:34

eleve: super, multumesc!

alex  •  29 septembrie 2008, 15:34

nu -i mai cititi articolele lui tolontan ca vad ca nu intelegeti nimic

Tudor(gt)  •  29 septembrie 2008, 15:39

Si eu as raspunde fiecare cu munca lui !
Apropo de profesori -fara nici o legatura !
De ce nu ai zis Radoi si Paul Newman !):):)):)
Stii de ce ma acest sitir pe presa sportiva mai ales in aceste zile , cum e domnule posibil ca un copil DORU SECHELARIU sa cistige sa se cinte imnul intr-o formula auto-moto si voi NICI UN ZIAR DE SPORT sa nu scrieti decit dupa trei zile !

Cătălin Tolontan  •  29 septembrie 2008, 15:39

petre: „degradabil articol!”. mergi prea departe. asa cum spui tu, am zarit o antiteza care probabil ca nu mi-a reusit. dar de aici pina la degradare srii ce e? un ocean de proprietate a termenilor 🙂

Cătălin Tolontan  •  29 septembrie 2008, 15:43

tudor(gt): sictirul nu stimuleaza dialogul 🙂

bram  •  29 septembrie 2008, 17:21

cataline, articolul nu este tampit dar este foarte putin probabil ca ceva sa se asemene intre cei doi termeni ai comparatiei. Asta acum! Paul, D-zeu sa-l odihneasca, este la sfarsit de drum si in acest moment eu (si mai multi, banuiesc) rememoram ce a fost cu adevarat valoros din viata si imaginea lui. Si au fost multe, pe langa talentul sau imens.
Mutu, D-zeu sa-l ierte, este intre drumuri si daca nu se imtampla ceva probabil va ramane pe ele. Si este inaintea unui meci cu Steaua iar noua ne vin in minte numai prostiile lui.
Probabil, fiind o fire sensibila, te-a atins moartea lui Paul. Si ai incercat sa o legi de ceva curent, de domeniul tau de lucru, numai ca acesta foarte rar vadeste sensibilitati. Laudabila incercare, dar nu era cazul. Incearca (si te rog sa ma crezi nu sunt deloc malitios) sa scrii pentru o pagina dedicata dintr-o publicatie culturala. Cred ca ar suna promitator. Succes

bram  •  29 septembrie 2008, 17:26

cuvantul „t.a.m.p.i.t” (l-am scis asa ca sa treaca de cenzura) apartine autorului articolului. Eu numai in acest context l-am folosit. CA CITAT. Nu mi-as permite alfel.

milici  •  29 septembrie 2008, 17:27

Tolo are perfecta dreptate,articolul e tampit de-a binelea.

Vasile Alexandrescu  •  29 septembrie 2008, 17:44

@reddog – de ce nu te multumesti tu sa vorbesti tu in numele tau.ceea ce nu ai inteles tu si n-ar intelege nici Mutu,nici becali,nici securistii din conducerea lui Dinamo din articolul lui Tolontan este cuvantul DECENTA.In exprimare,in manifestari si-n tot ceea ce inseamna viata de zi cu zi.Iubitul tau Mutu pentru a se ridica din mizeria unde a fost a avut in spate sprijin si bani.Pentru iubitul tau Mutu,Borcea organizeaza chete publice,pentru ca el sa apara in tabloide alaturi de infr.ctori precum Gheara si Moggi si dupa aceea copiii nostri sa-l foloseasca drept model.Crezi ca jocul de fotbal se rezuma la „sa-l arda” Mutu pe Becali?Nu ma m-ai mira ca v-ati dat in petec acel spectacol mizerabil din Olanda.Daca pentru tine jocul de fotbal se rezuma la „sa-l arda” Mutu pe Becali n-ai inteles nimic de la acest sport.Acum poate intelegi si de ce Mutu nu s-a integrat in Anglia.E mai usor printre italieni.E vorba de RESPECT si DECENTA si nu respectul de tip mafiot a lui Gheara si Moggi ci acela bazat doar pe valoare.Poate vei intelege intr-o zi si de ce Abramovici cu englezii lui de la Chelsea nu-l vor ierta pana nu va plati.

bula  •  29 septembrie 2008, 18:22

Sa cistige cine-i mai bun! Daca Mutu joaca la ‘aia”, asta e , sa-si fac datoria, Steaua nu are nevoie de pomeni; vezi meciul Bistrita-Dinamo!!
Am mai spus-o, ‘rautatea’ cu care se joaca impotriva Stelei este BANEFICA, altfel n-ar avea rezultatele dupa cate ofteaza ceilalti!!!

bula  •  29 septembrie 2008, 18:25

Si inca ceva,
acum Mutu e adversarul Stelei, dar ca roman imi place, este cel mai valoros jucator la ora aceasta. Sint stelist, dar nu am orbul gainilor, ce vrei sa zic ca Balanel a fost cel mai bun?!(poate la desene animate)

G F  •  29 septembrie 2008, 19:12

ce este de apreciat la acest articol? poate sinceritatea si curajul de a-l publica. asemanari pot fi, mai ales daca ne gandim ca nu mai acordam atentie valorilor pana incepem sa le regretam. cand ne gandim la newman ne amintim personaje perfect realizate, fara ingrosari si totusi memorabile. cu toate acestea premiile l-au ocolit, fara explicatii. a fost considerat un brando secundar, iarasi pe nedrept.diferenta intre paul si adrian este ca primul nu a iubit faima, cu toate ca avea lumea la picioare! si a fost campionul daruirii.mutu plateste tribut inceputurilor sale, ca un actor care incepe in filme de serie b sau c. apoi a dat lovitura, devreme, asemanator lui damon sau affleck. bagajul din prima experienta a atarnat greu si l-a scufundat in adancurile tamisei. de acolo insa, omul a renascut. are filon de hollywood adrian al nostru, fara discutie. omul are nevoie insa de regizori priceputi, nu de dezastre ca piturca si becali. tocmai fiindca ii stiu inceputurile nu-i pot aprecia devenirea. noi, spectatorii, ar trebui sa fim onesti. bravo tolo.

rose  •  29 septembrie 2008, 20:10

Mult prea subtil pentru gusturile mele articolul asta. Atat de subtil incat pare cam tras de par. Deci… intre noi si Mutu sta un detaliu despre Paul Newman? Aham. OK.

PS: Dincolo de toate, mi-a placut „blurîndu-i”. Huh? Da. OK.

Rapid Visiniu  •  29 septembrie 2008, 20:51

Cateodata raman uimit fatza de articolele tale,Cataline!Bravo tata!
PS Dumnezeu sa-l odihneasca pe Paul…un adevarat star!

oshomoto  •  30 septembrie 2008, 13:53

Nu prea citesc articolele lui Tolo, dar acesta de fata mi-a aratat cat poti scoate, ca jurnalist din alaturarea (fericita) a doua nume ce reprezinta scari de valori diferite. Nu am pretentia ca Adrian sa inteleaga perfect „mesajul”, macar daca l-ar citi si-ar da seama cata nevoie avem noi romanii de eroi adevarati, si nu de kitchuri. Fiindca, in adancul sufletului, nu-l vom putea compara pe Adi Mutu niciodata cu Amza, Dem, Toma si alti ilustri „necunoscuti” pentru vedetele de azi, lipsite de fond, dar pline de „aparitii”. Felicitari Tolo ! Articolul are valoarea unui sondaj de opinie, necomandat. E cel mai bun compliment pe care l-am gasit…

Cătălin Tolontan  •  30 septembrie 2008, 14:04

oshomoto : multumesc

Mike  •  1 octombrie 2008, 0:14

o comparatie nereusita dupa parerea mea

Comentariile sunt închise.

Redacția GSP și echipa de investigații te invită să sprijini jurnalismul apăsând butonul DA!

Publicitatea pe net este vitală ca să putem produce în continuare investigațiile, știrile și faptele pe care le regăsești zilnic aici. Așa că avem nevoie de acceptul tău ca să-ți oferim, în continuare, jurnalism independent, în timp real și verificat.

Redacția GSP și partenerii noștri utilizează tehnologii precum cookies, profilare și prelucrare automata a datelor, pentru a personaliza către tine articolele și reclamele. Prin acceptarea cookie-urilor, ne ajuți să utilizam această tehnologie pe site și să ne finanțăm ziariștii. Ai posibilitatea să iei oricând altă decizie, printr-o simplă revenire pe site. Pentru detalii, te rugăm să citești Documentul de informare a utilizatorilor despre prezenta cookie-urilor pe site și Termenii de utilizare.

Da, sunt de acord