Lumea lui Bă şi Bre

Criza are şi partea ei bună. O găsiţi aici, exprimată cu un umor trist, de către Dan C. Mihăilescu: „Lăsaţi criza în pace! Ea nu ne vrea răul! Criza ne responsabilizează, ne solidarizează, ne recalibrează”.

luni, 13 octombrie 2008, 1:20

Criza are şi partea ei bună. O găsiţi aici, exprimată cu un umor trist, de către Dan C. Mihăilescu: „Lăsaţi criza în pace! Ea nu ne vrea răul! Criza ne responsabilizează, ne solidarizează, ne recalibrează”.

Şi mai e ceva. Acum pietrele zboară într-o altă direcţie decît în cea consacrată. Dintr-o dată, Andrei Pleşu, Horia-Roman Patapievici, Gabriel Liiceanu, Traian Ungureanu, Mircea Mihăieş sau Mircea Cărtărescu nu mai sînt obiect predilect pentru vînătorii lor. Băşcălia la adresa intelectualilor s-a transferat către bancheri, oamenii din BNR şi, în general, către mediul economic.
Dar se vor întoarce! Nu poate rămîne anul neîncununat. O lucrare trebuie dusă pînă la capăt. Ţintaşii vor reveni.

Pînă la os
Aşadar. Anul acesta am aflat că Horia-Roman Patapievici e un scriitor obscur, cifrat şi un manager catastrofal al Institutului Cultural Român.

Că Mircea Cărtărescu e un poet eşuat într-un scriitor ale cărui cărţi fie nu au succes la public, ci doar la critică, cazul „Orbitor”, sînt deci simandicoase, fie au prea multă priză la public, „De ce iubim femeile”, ceea ce dovedeşte un populism jenant pentru un calofil.

Şi tot aşa, om cu om şi femur cu femur.

Campania are o miză simplă. Trebuie să ne intre în cap: în România nu există elite! Nu există oameni care să fi contat ca modele publice în ultimele aproape două decenii. Nu există o cultură a diferenţei, toţi sîntem la fel. La fel de modeşti, desigur!

Unde sînt creaţiile lor?
Ştiţi ce e, totuşi, ciudat în această nivelare programatică? Lipsa unei propuneri.

Să acceptăm, de dragul reducerii la absurd, că oricine ar fi reuşit, în locul lui Gabriel Liiceanu, să facă din Editura Politică ceea ce azi este Humanitas. La urma urmei, e clar că „Bunul gust al libertăţii” e pe toate drumurile în România 🙂 . Trăim din plin asta în ultimele două decenii!

Dar unde putem găsi editura dezvoltată de cei care azi îl critică pe Gabriel Liiceanu? Sau unde sînt textele care să intre în cultura urbană şi să circule din mail în mail, parcă în ritmul anotimpurilor, aşa cum călătoresc de ani de zile, între prieteni, frazele lui Andrei Pleşu?!

În ce credea Amy?
Fie, Horia-Roman Patapievici este neiertător cu defectele românilor! Dar unde sînt volumele calde şi optimiste ale celor care îl măscăresc, în ziare sau pe tv?!

Şi unde sînt articolele cu altă temă decît Traian Ungureanu scrise de adversarii viscerali ai lui Traian Ungureanu? Analizele lui despre lumea contemporană obosesc desigur, aşteptăm puncte de vedere serioase, nu precum aceasta în care să se întrebe în ce credea stewardesa Amy! Ce treabă avem noi cu Amy?

Timorare
Interesul politic imediat este doar paravanul, nu mobilul real al atacului la adresa intelectualilor. Băsescu vine şi pleacă. Partidele alternează la putere. Dar o societate fără repere este scopul subliminal al campaniei.

Demolatorii de elite vor ca argumentul să fie înlocuit de CAPS LOCK, iar dezbaterea publică să fie purtată cu „bă”, „mă” şi la un nivel timorant pentru partener. Dacă e nevoie de ceva poze cu stewardese, vor veni şi acestea! Să domine cine vorbeşte mai tare, cine scrie mai apăsat, cine are tupeu!

Ni se propune o lume în care, după ce Andrei Pleşu a scris astfel despre Valentin Stan, e firesc şi amuzant ca acesta să-i răspundă aşa.

Lumea lui Bă şi Bre!


Comentarii (43)Adaugă comentariu

Cristian Pătrăşconiu » Blog Archive » Tolontan despre Patapievici, Plesu, Liiceanu, Ungureanu, Mihaies, Cartarescu  •  13 octombrie 2008, 13:49

[…] Un text excelent, publicat de Catalin Tolontan pe blogul lui. “Lumea lui Ba si Bre” […]

Yoda  •  13 octombrie 2008, 13:51

In legatura cu acea criza ( planificata cu mult timp inainte de catre niste mahari) : sa va rugati la sanatatea lui Mugur Isarescu, baiatul asta nu tine cu bancile, tine cu poporul roman.

fotbal  •  13 octombrie 2008, 13:59

oaaauu!!! analiza si sinteza de realism social, de cea mai buna calitate. ce sa ma zic….
trebuie sa ne schimbam si oglinzile si croitorii. si sa luam si doua pilule, una de redimensionare si alta repozitionarea

nicole  •  13 octombrie 2008, 14:19

Domnule Tolontan

pentru textul acesta nu pot decat sa zic de trei ori I love you, I love you, I love you!

Bravo!
Se pare ca n-a murit bunul simt in tara asta, in presa asta…

m  •  13 octombrie 2008, 14:56

Frumos! La fel si articolul lui Plesu!
Doua intrebari totusi:
1. De ce e considerat Jurnalul National ziar quality? Quality inseamna ca exista analize cu date si argumente, uneori complexe, care sa poata informa, fie si partizan. Tu vezi asta in Jurnalul? Sau ca sa nu fiu rau: cit la suta din Jurnalul poate fi inclus la quality? Si ca sa ramin impartial: cit la suna din Evenimentul poate fi inclus la quality? Sau categorizarea se face doar prin comparatie cu Cancan?

2. Nu ti se pare ca amesteci putin nivelurile/categoriile? Chiar daca o faci frumos si e greu de negat ceea ce spui, totusi nu poti amesteca intelectualii publici cu expertii. Fiecare isi are rolul lui. Criza bancara pune la indoiala competenta, ideile si strategia expertilor din banci. Iar intelectualii publici de care vorbesti au un rol important in ‘cetate’. Insa, asa cum Plesu si spunea intr-un interviu cu Patapievici, au dat prioritate acestui fel de demers, cel public, nu au linistea intelectuala sa scrie cum o face un universitar din SUA. In acest fel ei nu sint nici experti, nici scholars, si astea sint doua categorii care cam lipsesc din dezbaterea publica din Romania (si din pacate nu doar din cea publica), iar valoarea dnilor mentionati de tine nu poate acoperi aceasta lipsa.

Cătălin Tolontan  •  13 octombrie 2008, 15:19

m: jurnalul e un ziar quality. Acolo a aparut inclusiv textul lui Plesu, primul citat. Are investigatii, campanii de interes public (ti le amintesc doar pe cea legata de copiii disparuti sau pe cea despre produsele alimentare periculoase), aloca un spatiu semnificativ culturii, publica interviuri mari si opinii valoroase. E quality fara discutie!

martalogu_digital  •  13 octombrie 2008, 15:19

Tolo, parcă erai ziarist de fotbal 🙂
Felicitări pentru articol, încă odată demonstrezi că eşti polivalent, Succes în continuare! Stau şi mă întreb cum te simţi când trebuie să te întâlneşti cu alde Stan şi Gâdea.

Cătălin Tolontan  •  13 octombrie 2008, 15:35

martalogu_digital : asa e, sint ziarist sportiv, dar intre numaratul cornerelor ne mai ocupam si de altceva 🙂

val  •  13 octombrie 2008, 15:47

Corect. Si eu, si multi altii simtim nevoia unei elite pe care sa o adoram si care, in perioada aceasta de urgie, sa devina steaua noastra polara.
Ca sunt incercari de a o demola, e limpede. Dar mi mi se pare ca si steaua se cam da dupa nori.

Cata  •  13 octombrie 2008, 16:32

e singurul comentariu pe care pot sa-l fac. citez din cotidianul:

Cum iau Premiul Nobel scriitori mediocri
10 Oct 2008 Cristian Teodorescu

s-a inchis cercul!

constantin  •  13 octombrie 2008, 16:46

sunt repere nevalidate ,inca .dupa comportamentul din ultimul timp doar A.P.pare sa-si onoreze statutul ,liiceanu e stapinit de ambitii capitaliste ,ceilalti sunt compromisi , (M si U nici nu au ce cauta linga linga cei patru decit la o miuta ,pe maidan , daca acestia ii accepta )

too lontan  •  13 octombrie 2008, 16:47

tarziu tolo,nimeni nu-i deplange autoritatea filozofica a d-nului plesu ,ci grumazul plecat in fata lui base si lipsa lui de cunostinte in domeniul politicii externe.in rest,baza groasa si zeflemeaua de prost gust a d-nului plesu.

Cătălin Tolontan  •  13 octombrie 2008, 17:10

too lontan: „zeflemeaua de prost gust a d-nului plesu”. avem repere diferite

Radu Niciporuc  •  13 octombrie 2008, 17:13

Daca in lumea noastra ar exista mai multi oameni care sa gandeasca sau sa scrie precum Dl. Tolontan, aceasta lume mi s-ar parea suportabila.

Leo  •  13 octombrie 2008, 17:26

In sfarsit! Asteptam sa iei pozitie cu mult timp in urma. Tii minte ca ti-am scris anul trecut ca as fi vrut sa-l aperi pe TRU la Antena. Ma bucur ca iei pozitie, dar vreau sa fii mai rau.
Sa mai scrii despre asta.

Kapi  •  13 octombrie 2008, 17:38

Dumnezeule,in ce tara traim!?!

Cătălin Tolontan  •  13 octombrie 2008, 17:46

Radu Niciporuc; si viceversa 🙂

Cosmin Vaman  •  13 octombrie 2008, 18:20

La un moment dat m-am trezit cu Ziarul Financiar in mana si imi ziceam „bun ziar, pacat ca e de finante”. Ma incearca acelasi sentiment citind tolo.ro – pacat ca scrie despre sport. Sunt convins insa ca „sportul” ar fi de alta parere 😀

In orice caz, ma bucur ca articolul asta a scapat de comentarii de genul (Hai Steaua sau Bai Rapidistule, etc.)

Sky  •  13 octombrie 2008, 20:05

In fond ValentinStannu se da filisof ca altii,ce cu exceptia lui Plesu sunt jalnici pe acest palier.Lui Plesu nu i se reproseaza argumentatia/eruditia filosofica ci micimeapolitica,mai ales cu prestatia lamentabila de la externe,unde n-a avut nici pe departe cunostintele (a avut el ceva ,dar nu numai deastea e nevoie ca sa fi un bun ministru)pe care le dovedeste Valentin Stan. Dovada ca stilul lui ,abrupt si oarecum vulgar nu-l lasa indiferent nici pe filosof care se cazneste nefericit sa-l imite cu un orgasm ceva mai filosofic.Coboriti la prima maestre?

Spiridusul  •  13 octombrie 2008, 21:49

Domnule Tolontan, mai e cineva din trustul Intact care sa scrie, pe blogul personal sau girat de publicatia/televiziunea la care activeaza, impotriva „curentului”? Citindu-va de ceva vreme articolele, nu inteleg cum de puteti ramine coleg cu insi incovoiati de povara servilismului de trust.

L3stat  •  13 octombrie 2008, 22:58

pana la urma pe cine susti tolo? pe stan sau plesu?:-)

Woody  •  13 octombrie 2008, 23:46

Felicitari pentru onestitate!
Vreau sa impartasesc cu dvs un pasaj care m-a dus cu gandul la detractorii elitelor mentionate:
„When men are incompetent in reading and writing, their inadequacy seems to express itself in their being hypercritical about everybody else’s writing. A psychoanalyst would understand this as a pathological projection of one’s own inadequacies on to others. The less well we are able to use words intelligibly, the more likely we are to blame others for their unintelligible speech.”

explorish  •  14 octombrie 2008, 0:32

mi se pare ca se trece mult prea repede peste o intrebare care mi se pare fundamentala in acest post: unde sunt creatiile lor, ale contestatarilor?

valabil si pentru majoritatea covarsitoare a comentatorilor de pe bloguri, de altfel :).

David  •  14 octombrie 2008, 1:10

Bravo, Jerry Maguire…
Stii ce e trist? Ca suntem multi pe care ne apuca asa un soi de lehamite/dezamgire si o dorinta de revansa. Scriem un articol ca asta sau o reclamatie sau similar dupa care ne intoarcem la viata noastra reala cu „liga lui mitica”, cu „ba si bre” s.a.m.d
Felicitari pentru articol, l-am citit cu „placere”, iar linkurile sunt geniale.
In rest, „Romania va creste prin bun simt si responsabilitate”…

David  •  14 octombrie 2008, 1:11

@explorish: normal ca se trece peste… tocmai despre asta e vorba in articol. toata lumea a „inteles”: stan il bate pe plesu?!

Cătălin Tolontan  •  14 octombrie 2008, 9:58

decebal: mesajul tau a fost sters pt k el continea o referire la vilolenta fizica, fie ea si cu o tenta glumeatza

Cătălin Tolontan  •  14 octombrie 2008, 10:17

spiridusul: mai sint destui.Va dau un singur link, primul care-mi vine in minte, al lui vlad petreanu, despre un derapaj al unui radio ZU, care face parte din trust si a avut o campanie de lanasare f buna, mai putin episodul descris de Vlad
http://www.petreanu.ro/2008/09/cand-era-binedispus-hitler-facea-zu/

Cătălin Tolontan  •  14 octombrie 2008, 10:18

Woody : multumesc
explorish: poate ca vor veni ele, creatiile

doru  •  14 octombrie 2008, 12:10

sunt convins ca „autocenzura”, de care vorbeati in alta parte, este fenomenul care ii face pe altii sa para/fie obedienti. apreciez enorm insa faptul ca „din interior” incercati sa destabilizati un curent de opinie nu atat periculos, cat mai degraba trist, deprimant si derutant.
eu am o sezatie de impietate cand plesu e atacat salbatic si abrupt. motiv pentru care imi scot palaria dle Tolontan astazi in fata dvs.

Marc  •  14 octombrie 2008, 12:36

OK, avem pe de-o parte o gasca / grup de interese / ce-o fi ea, compusa din indivizi care joaca murdar si foarte murdar: sunt ipocriti, aserviti, mojici, exagereaza, faulteaza logica si bunul simt. N-as merge atit de departe incat sa-i investesc cu titlu de mari conspiratori care urmaresc nasterea unei „societati fara repere”, desi este destul de clar ca joaca pe notele unui anumit trend, generat, probabil, in cadrul unei campanii. Problema este cum „luptam” impotriva lor? Evident, niciun reprezentant al elitelor nu s-a coborit la nivelul „Ba si Bre”, insa, in timp, foarte multi au inceput sa pacatuiasca prin parti pris-uri dintre cele mai dubioase, asocieri nefericite si pozitii fatis partinitoare, in conditiile in care o oarecare moderatie, ar fi fost totusi o pozitie mai corecta. Life ****, din cind in cind trebuie sa inghitim si sa trecem mai departe. Cum s-a intimplat in al doilea tur de scrutin la prezidentialele din 2000. Insa, intre a-l sustine pe Basescu pentru ca in conjunctura actuala nu ai alta alternativa si a-l imbratisa fanatic, din toata inima, renuntind aproape cu totul la orice pozitie critica sau obiectiva in ceea ce-l priveste pe presedinte, este totusi o diferenta… uriasa.

Cătălin Tolontan  •  14 octombrie 2008, 13:50

doru: multumesc. De fapt, m-am gindit la ce resorturi ne unesc atunci cind ne simtim parca noi atacati dc sint atcaati murdar acesti oameni. In ultimii 20 de ani, acesti oameni si-au consumat o parte din energie aparind public cauze care pareau sortite esecurilor. Va amintiti probabil „Pael catre lichele” al lui Gabriel Liiceanu, la inceputul anului 1990. Fara aceasta atitudine a lor noi am fi gindit altfel acum, am fi fost altii

Sky  •  14 octombrie 2008, 17:09

Nu stiu zau daca astazi titlul „Apel catre lichele”,nu-i produce oarece disconfort lui G.Liiceanu,vazind citi dintre colegi s-au bulucit in tagma cu pricina.Mi-amintesc cvit i-am condamnat pe toti(Ceausescu ,Iliescu si mai ales Constantinescu pentru ca nu s-au apropiat si nu i-au inteles pe intelectuali.Ceea ce s-a intimplat cu ei sub Basescu mi-a provocat insa infinit mai multa jena decit toate umilintele suportate anterior.Nu asa vedeam simbioza intre puterea politica si cea literar/artistica…..

Respect  •  15 octombrie 2008, 5:35

Felicitari pentru acest articol excelent !
Asteapta-te acum la injuraturi din partea colegilor antenisti ***, asa cum a facut-o ciutacu, nu de mult…
Din pacate, insa, acest atac la elite este concertat si va avea rezultate in timp. De ce au inceput „baietii” sa atace tocmai elitele? Pentru ca o tara in care nu exista elite, oameni care sa intruneasca unanimitatea cand e vorba de valoarea lor profesionala, gloata poate fi condusa si manipulata asa cum vor ei. Cei care vor si in mare parte au reusit sa „tampeasca” acest popor!

Cătălin Tolontan  •  15 octombrie 2008, 11:31

Respect: multumesc

gogoasha  •  15 octombrie 2008, 13:47

Just articolul.
Dar ce nu mi se pare ok este faptul ca ati identificat o „tabara” fara sa faceti acelasi lucru si in partea cealalta (am inteles ca valariu stan e unul dintre…dar restul? cine conduce complotul? care sunt ceilalti asa de multi si porniti care fac aceasta „campanie”? nume..clare..negru pe alb.
Adica dvs D-le Tolontan va solidarizati cu unii fara sa stim cine sunt ceilalti.
Si nu pt curiozitatea mea personala…ci pt calitatea actului jurnalistic.
Chiar as vrea sa va vad nu numai comentand pe marginea subiectelor ci si in interiorul subiectelor pana la capat 🙂

gogoasha  •  15 octombrie 2008, 13:48

valentin stan…scuze

Ciprian Ciocan  •  15 octombrie 2008, 23:15

Cineva trebuia sa scrie acest articol si este cu atat mai valoros pentru ca vine de undeva de-proape. De fapt nu cred ca putea sa-l scrie nimeni altcineva, cred ca-l si asteptam.

Mult respect

Catalin  •  20 octombrie 2008, 12:14

Foarte bun articolul Tolo. Cu tupeu si curaj si plin de esenta.
Ce se doreste acum este un linsaj media al unor potentiale elite culturale. Cei care il conduc sunt din acelasi aluat cu cei care au executat acelasi lucru (dar fizic) in anii 50. Atunci ne-am pricopsiti cu acesti tovarasi de care nu mai scapam.

La mai multe. Si la mai multi alaturi de tine.

Cristian  •  20 iulie 2009, 5:27

Mda, si cimitirele sunt pline de oameni care credeau ca nu pot fi inlocuiti. Eu unul m-am saturat de scuze, m-am saturat de intelectuali de gasca, m-am saturat de multimi anonime care le tot canta ode si le pupa si urmele pasilor. Domnul Liiceanu o fi avand merite in ce priveste editura humanitas, dar n-as merge pana acolo sa spun ca e de neinlocuit (pe langa semnele de intrebare privind achizitia editurii din anii 90), domnul Plesu o fi avand merite metafizice, dar n-as spune ca e un guru bivolarian (scrisoarea de reprimire in PCR imi revine in minte). M-am saturat sa tot vad ridicate in slava pure mediocritati (in cel mai bun caz), m-am saturat sa vad scuze in loc de fapte, m-am saturat sa aud ziaristi plangandu-se de calitatea jurnalismului autohton, cand tocmai ei sunt cei mai in masura sa-l faca in mod profesionist. Si in nici un caz n-am sa aplaud in picioare critici nesimtite (onor domului fizician ratat dar convertit tinechigiu) aduse poporului ca intreg. Vreau solutii, nu reformularea problemelor si batutul apei in piua. V-am urmarit cu entuziasm investigatia privind MTS, dar astfel de articole imi lasa un gust amar.

tartari.  •  20 iulie 2009, 16:04

Dle Cristian afirmati ca „dar astfel de articole imi lasa un gust amar”. Da’ tot ce vedeti in tara asta legat de politica va indulceste viata? Udrea, Ridzi, Iliescu,Nastase, Geoana , Mazare, Tariceanu, Remes, Becali,Vadim … Ptiuuu ce gasca de zevzeci scirbosi si banditi politici! In comparatie cu banditii astia politici Liiceanu, Patapievici sau Plesu sint niste oameni cumsecade… chiar inspira si incredere!Dar indivizii astia :Iliescu,Nastase, Geoana , Mazare, Tariceanu, Udrea, Ridzi,Remes, Becali,Vadim… va inspira incredere?

Albă de frică, Ridzi şi-a angajat avocatul lui Băsescu | Blog Oferta de Oferte  •  26 iulie 2009, 13:26

[…] Lumea lui Bă şi Bre Criza are şi partea ei bună. O găsiţi aici, exprimată… […]

pandora  •  1 august 2009, 9:53

Tolo,articolul tau e ca o ploaie racoroasa ,dupa arsita istovitoare din anotimpul politicii.Da…si eu ma intreb ce-am facut cu viata adevarata,de ce nu mai traiesc,de ce am devenit doar un spectator al grotescului cotidian,de ce nu mai stiu sa ascult sublima simfonie a pomilor ce-floresc in absenta mea.Timpul s-a comprimat parca,strivit de o societate dominata de alte valente,pe care nu le putem descifra inca,fugim lamentabil de noi insine si ne scufundam in mediocritate.In goana nebuna dupa celebritate,sunt indivizi obscuri care incearca sa arunce in derizoriu pana si operele lui Eminescu,sau Marin Preda,dorind probabil sa demonstreze ca pot demola valorile morale si spirituale ale unui popor doar cu rodul otravit al gandirii lor, supraevaluata unilateral.Nu mai suntem buni,nu mai iubim,nu ne mai iubim si ,daca dragoste nu e…

Melomanul Becali şi aplauzele lui Bergodi | Blog Oferta de Oferte  •  2 august 2009, 13:02

[…] Lumea lui Bă şi Bre Criza are şi partea ei bună. O găsiţi aici, exprimată… […]

Comentează

Redacția GSP și echipa de investigații te invită să sprijini jurnalismul apăsând butonul DA!

Publicitatea pe net este vitală ca să putem produce în continuare investigațiile, știrile și faptele pe care le regăsești zilnic aici. Așa că avem nevoie de acceptul tău ca să-ți oferim, în continuare, jurnalism independent, în timp real și verificat.

Redacția GSP și partenerii noștri utilizează tehnologii precum cookies, profilare și prelucrare automata a datelor, pentru a personaliza către tine articolele și reclamele. Prin acceptarea cookie-urilor, ne ajuți să utilizam această tehnologie pe site și să ne finanțăm ziariștii. Ai posibilitatea să iei oricând altă decizie, printr-o simplă revenire pe site. Pentru detalii, te rugăm să citești Documentul de informare a utilizatorilor despre prezenta cookie-urilor pe site și Termenii de utilizare.

Da, sunt de acord