Junta comis-voiajorilor

Despre încercarea grupului de generali de a prelua Steaua

luni, 8 decembrie 2008, 2:09

Despre încercarea grupului de generali de a prelua Steaua

Steaua are nevoie de modernizare, nu de militarizare. Dacă Gigi Becali este derutat de vremuri, dacă în loc să construiască o societate competentă şi-a adus toate neamurile la Steaua, atunci e la fel de adevărat că progresul unui club în mileniul 3 nu poate fi asigurat de generali care aleargă prin arhive.

Cine sînt aceşti oameni? După o întrebare celebră, ce-au făcut ei în ultimii 5 ani? Pînă atunci, Steaua şi Dinamo se băteau, cap la cap, pentru coroana de club #1 din sportul nostru. Vorbim de handbal, volei, atletism, lupte, box, nu de fotbal. Astăzi, Dinamo domină copios, pentru că aceiaşi generali care vor să etatizeze fotbalul n-au fost în stare să construiască parteneriate public-privat pentru secţiile sportive din Ghencea. Ele au sărăcit, s-au desfiinţat şi au ajuns mult în urma rivalului istoric. Iar antrenorii şi sportivii au migrat în masă către Dinamo, lăsînd conducătorii executivi, vezi cazul Boroi, fără mijloace. 

Aceasta este faţa lipsită de glorie a uniformelor care se folosesc de nemulţumirea suporterilor stelişti faţă de Becali, dar şi de o mare minciună. Ei îşi sprijină campania pe iluzia că dacă Steaua a avut cele mai bune performanţe ale ei sub Armată înainte de decembrie 1989, acel model poate fi replicat azi. De fapt, nici măcar oamenii cu fireturi nu cred acest lucru. Le-o interzice restructurarea armatei conform normelor NATO. Şi atunci, se dezvăluie adevăratul interes.

Generalii vor să îi ia clubul pentru a-l pasa apoi altora. Ei sînt intermediari. Foarte bine că există cumpărători potenţiali pentru respectatul brand care e Steaua. Poate vor fi mai generoşi, mai deştepţi şi mai pricepuţi decît actualul finanţator! Dar atunci de ce nu se duc să discute cu Becali? În loc să intre într-un infinit război legalo-lepefist, în loc să partajeze palmaresele şi să iradieze cu neîncredere viitorul clubului, dacă ţin, într-adevăr, la echipă ar trebui s-o cumpere, nu s-o secţioneze. În final, se va dovedi mai ieftin.


Comentarii (71)Adaugă comentariu

Moreni  •  9 decembrie 2008, 1:05

lasati becali si generalii! la anul se implineste un vis urias: gazeta reediteaza cartile lui ioan chirila!

Ardealul  •  9 decembrie 2008, 1:37

singura chestie rea e ca aveti motiv sa vorbiti si mai mult despre echipa asta. in rest, sincer: D-zeu cu mila. nu ne intereseaza. sa se desfiinteze. si dinamo. ar fi prea frumos. putin probabil sa se intample insa noi tot speram.

Andrei  •  9 decembrie 2008, 2:22

Din pacate sunt prea putine persoane capabile sa gandeasca orice miscare in perspectiva. Societatea post-comunista a „educat” poporul sa fie „greedy” sa se gandeasca cum sa dea tunul care ii va imbogati cu 100 lei sa zicem, nu sa gandeasca cum sa faca in asa fel incat in 2 ani sa aiba 1000-10000 lei.

tokyo  •  9 decembrie 2008, 6:52

ma intreb numai cu ce drept se duc acesti pensionari la liga si solicita acte? pe cine reprezinta ei? in justitie nu au nici o sansa pt. ca nu o sa existe nici un proces ei fiind de facto trei persoane civile care pot actiona pe cineva in justitie numai ca orice cetatean obisnuit. eu cred ca s-au cam pripit cu puciul asta de vodevil! dar JJ are dreptate si nu-mi vine usor sa o zic, e o actiune comunista in care nu se tine seama de lege! fostile structuri ies la inaintare!sint acesti domni imputerniciti de cineva?

ghenea adrian-iulian  •  9 decembrie 2008, 7:25

auzi ma petru stelistu acum adi ilie e legenda …dar acum cativa ani cand inca mai juca fotbal de ce toti asa zisii suporteri ai stelei il fluierau?

Andy  •  9 decembrie 2008, 9:00

Azi nationala de handbal feminin a a Romaniei sustine un important meci de handbal in cadrul campionatului european, decisiv pentru accederea in semifinale etc…..

radu-ilarion munteanu  •  9 decembrie 2008, 9:36

logic si rezonabil. ergo – irealizabil in eterna si fascinanta romanie. blestemul romanilor sa fie incapacitatea de a-si suporta varfurile? am sustinut in comentarii la articole din gazeta sporturilor acceasi idee, inainte de conjuratia unor generali patati si ranchiunosi. nici mie nu-mi convine, in valoare absoluta, becali e o solutie ineficianta pentru cea mai importanta echipa de fotbal din romania, al carei suporter sunt de 50 de ani. cui nu-i convine becali n-are decat sa puna banii jos si sa-si asume riscurile unei afaceri. bradnul steaua nu conteazxa numai pentru suporteri, conteaza si pentru romania, ca una din multele aspecte ale brandului romania.

laur  •  9 decembrie 2008, 10:11

dreptatea nu tine cont de reusite in acest sport, pentru ca gloria este efemera nu insa si corectitudinea. Nu are importanta daca cei ce vor acest club sunt generali, carciumari sau strungari ci faptul ca trebuie respectat intotdeauna adevarul! Si sa nu ne facem iluzii ca discutand cu Becali se va rezolva mai eficient aceasta problema …. speram la o alta idee in acest articol domnule Tolontan.

Cătălin Tolontan  •  9 decembrie 2008, 10:15

moreni: da, incepind cu 2009 Gazeta va edita Integrala Ioan Chirila. Cartile vor aparrea impreuna cu ziarul

dinu  •  9 decembrie 2008, 11:08

Steaua a fost ce a fost, la fel si Dinamo.Vremurile se schimba! Sa se desfinteze amandoua!

FLORIN  •  9 decembrie 2008, 12:39

DE CE NU ESTE ECHIPA DE HANDBAL PE PRIMA PAGINA?

DE CE PROMOVATI DOAR SCANDALURILE SI NONVALOAREA?

CAND VA AJUNGE GIGI CARUIA II ACORDATI O JUMATATE DE ZIAR LA PERFORMANTELE HANDBALISTELOR?

radu  •  9 decembrie 2008, 13:34

Pentru Florin:Esti altruist daca tu crezi ca astia te inteleg.Cu astia,NICIODATA!

ditza  •  9 decembrie 2008, 15:16

**** Nu ti se pare normal ca decat sa cumperi un club supraestimat la 80 de milioane sa dai 10 pe el … asta dupa ce dai cateva telefoane ? *** Mai iesi si tu dinn redactie si trage cu ochiul cum se fac banii si cine ii are.

***

Hai sa traiesti!

BABILONUL IMOBILIAR  •  9 decembrie 2008, 15:56

Un amestec de grotesc cu mizerie, umana si morala…la (mai) toatele cluburile iubite ale Romaniei. Nu numai Steaua lu’ Becali.

N-as zice ca Steaua la toate sporturile este sub Dinamo.
Steaua are o excelenta echipa la handbal, campioana a tarii, prima care a jucat in Liga Campionilor, acum s-a calificat in Cupa Cupelor mai departe. Dinamo e departe de performantele astea.

La hochei, Steaua e in prim planul ultimelor ani, in traditionalul duel cu ciucanii de la Sport Club; Dinamo…, dupa o existenta efemera, ca si Rapidul, s-au desfiintat iarasi…

Sunt desigur sectii de sport mai performante la Dinamo, unde s-a reusit o impuna un stil de lucru profesionist, cu atragerea unor investitori etc. Sa nu uitam ca smecheria dublei legitimari se poarta inca, asa incat, sportivi care, in fapt, sunt „produsi” de alte cluburi mai mici, din Bucuresti sau din tara, ajung la Dinamo si Steaua, cu legitimarea dubla, care permite astfel si „raportari” de obiective indeplinite spre „generalii” celor doua cluburi si mai sus, inclusiv in presa.

E greu la noi, cu tipul de „investitori”-pradatori si pusi pe capatuiala, aranjori si farsori, sa ajunga sa conduca echipele de fotbal de prim-plan, mai ales la echipele cele mai iubite, cineva cu minte si…cuminte.
Dintre „Sfinxul” din Ghencea si…Argaseala sau nepotu’ lui Becali, dintre MApN si Becali, totusi…, daca ati face un sondaj, cine credeti ca ar iesi preferati? E adevrat, bine ar fi sa aiba si Steaua, ca si Dinamo, si Rapidul si Universitatea Craiova un alt tip de investitori, cu un management performant si altfel vorbitori de limba romana, printre altele. Iar rolul suporterilor adevarati sa creasca, asa cum este, de exemplu, la marile echipe ale Spaniei.

Discutia e evident mai lunga. Dar performanta si fotbalul, spectacolul sportiv de pe teren si din tribune depinde int-o uriasa masura de conducerea acelei echipe. Si la noi…, ce sa…
„Mai e mult pana departe”.

radu  •  9 decembrie 2008, 15:57

Mai Cataline.
****
Toata treaba asta se intampla pentru ca de la bun inceput becali a facut ilegalitati, drept urmare fostii colegi de matrapazlacuri incerca acum sa-l tepuiasca. Si adevarul este ca becali merita sa-si ia teapa, la fel cum merita si junta sa ajunga dupa gratii. In toata povestea asta toti sunt murdariti si incearca sa profite, asa ca basmele astea, ale tale, cu statu’ la discutii la masa rotunda ma indreptatesc sa cred altceva despre articolul tau.
****

sportsaga.ro  •  9 decembrie 2008, 16:04

E trist ca pe tine nu te intereseaza unde e adevaru’. Ti se pare normal ca Steaua sa ramana la Becali pentru ca el are bani si a finantat-o bine. Dar daca a preluat-o prin frauda ce sa facem acum sa inchidem ochii?

Cere caseta de la adunarea generala de atunci. Vezi ca o are Antena. Au votat pentru Becali atunci 12 rude, ba chiar si bodygurd-ul sau. Toti erau membri in consiliul de administratie al clubului. E o poveste interesanta.

BABILONUL IMOBILIAR  •  9 decembrie 2008, 17:31

@ sportsaga

**** Dar nici sa ne intoarcem la vremurile de dinainte…! Nici nu s-ar mai putea, oricum.

Marlania si matrapazlacurile lui Becali…? Asta justitia ar trebui s-o arate. Ca noi stim, vedem si…simtim, ca presa relateaza de atatia ani…, e evident.
Si, poate, ar trebui sa se arate si un investitor serios, care sa respecte suporterii si istoria succeselor acestei formatii. Ca la „grija” si iubirea lu’ Becali pentru Steaua, respectul pentru stelisti, fosti sau actuali fotbalisti, pentru suporteri, ce sa…

john  •  10 decembrie 2008, 4:34

Pai treaba cu privatizarea clubului e doar un mijloc de presiune asupra lui Becali. Vor sa-l faca sa vanda. Becali a spus ca nu vinde, dar, daca adaugam la o situatie financiara nu prea roza si presiunea legata de privatizare, combinata cu presiunea suporterilor, atunci s-ar putea ca Becali sa clipeasca si sa vanda. Ceea ce ar fi foarte bine.
A propos, de ce nu am auzit nimic in ultimele zile de la Hagi sau Gica Popescu?

dan  •  10 decembrie 2008, 13:06

Intrebare:actualii fani cu cine or sa tina?Cu Steaua armatei sau cu viitoarea echipa a lui Becali,oricum s-ar numi ea?Astept cu interes deznodamantul

cristian  •  10 decembrie 2008, 16:27

oricat am incerca sa privim pozitiv rezultatele si istoria unor cluburi precum dinamo sau steaua ne vom intoarce la mintile diabolice ale vremurilor nu demult apuse.
exista oare in spania, anglia franta sau oricare alt campionat normal din europa de vest? aceste echipe exista dar unde? la rusi.
romania ca societate are trebui sa sa dezica odata de tot ce a insemnat perioada rosie si sa mergem inainte.
formati un club care sa fie rezultatul unei dorinte reale, normale a unei societati normale. nu mai vorbim acum si de Dl Becali ca dam in altele poate mai rele decat perioada rosie . . .

jiji  •  10 decembrie 2008, 18:36

stii ce?gigi isi merita soarta,abia acum este inceputul

Comentează

Redacția GSP și echipa de investigații te invită să sprijini jurnalismul apăsând butonul DA!

Publicitatea pe net este vitală ca să putem produce în continuare investigațiile, știrile și faptele pe care le regăsești zilnic aici. Așa că avem nevoie de acceptul tău ca să-ți oferim, în continuare, jurnalism independent, în timp real și verificat.

Redacția GSP și partenerii noștri utilizează tehnologii precum cookies, profilare și prelucrare automata a datelor, pentru a personaliza către tine articolele și reclamele. Prin acceptarea cookie-urilor, ne ajuți să utilizam această tehnologie pe site și să ne finanțăm ziariștii. Ai posibilitatea să iei oricând altă decizie, printr-o simplă revenire pe site. Pentru detalii, te rugăm să citești Documentul de informare a utilizatorilor despre prezenta cookie-urilor pe site și Termenii de utilizare.

Da, sunt de acord