Vin in sediu!

Un barbat cu alura de sef de garda si cu palarie pe cap se apropie de Nicolae Ceausescu si ii spune „Vin in sediu!”. Stia! Da, vin in sediu. Intii, patrund cei din strada. Pentru citeva ore si zile. Apoi, regim dupa regim, cei care au fugit cu elicopterul se intorc, sub alte nume, dar cu aceleasi idei. Din cind in cind, pe holurile Puterii se ratacesc si altfel de oameni. Putini si fara forta. Acum, la 19 ani de la replica transmisa in direct, din imprudenta, de Televiziunea Romana, in cladirea Guvernului, aflata la 3 kilometri distanta, intra oameni de care Ceausescu n-ar fi avut nici un motiv sa fuga. Ei vin in sediu. Sa recapitulam.

vineri, 19 decembrie 2008, 12:20

Un barbat cu alura de sef de garda si cu palarie pe cap se apropie de Nicolae Ceausescu si ii spune „Vin in sediu!”. Stia! Da, vin in sediu. Intii, patrund cei din strada. Pentru citeva ore si zile. Apoi, regim dupa regim, cei care au fugit cu elicopterul se intorc, sub alte nume, dar cu aceleasi idei. Din cind in cind, pe holurile Puterii se ratacesc si altfel de oameni. Putini si fara forta. Acum, la 19 ani de la replica transmisa in direct, din imprudenta, de Televiziunea Romana, in cladirea Guvernului, aflata la 3 kilometri distanta, intra oameni de care Ceausescu n-ar fi avut nici un motiv sa fuga. Ei vin in sediu. Sa recapitulam.

Pe 21 decembrie 1989, Timisoara era deja in strada. Partidul se gindise sa trimita minerii in Banat, le confectionase si bite, dar livrarea trenurilor cu batausi a intirziat un an si jumatate. Episodul bitelor este confirmat si de interviul cu o sursa anonima din preajma lui Ceausescu, pe care Marius Tuca il publica in aceste zile in Jurnalul National.

La Bucuresti se organizeaza mitingul din Piata Palatului. Mobilizarea se face mai greu ca niciodata. Oamenii vin in sila. Zeci de pancarte sint abandonate inainte ca manifestantii, adusi de la mai multe fabrici si intreprinderi, sa fie grupati in tarcul viu. Am avut acolo prieteni, relatarile lor sint clare. Plutea in aer o stare de incordare fara precedent. Se injura cu voce joasa si, la aparitia lui Ceausescu, nu aclamau decit activistii din primele rinduri. Si in imagini  se vede o letargie ostila a multimii, care nu flutura steagurile.

Discursul il gasiti aici. In minutul 1:20, cadrele TV arata o piata plina, dar tacuta. In minutul 1:30, ceva se petrece, oamenii huiduie si fug speriati din Piata. In 1:35, apare omul cu palaria. 15 secunde pe care nu le-am rascumparat vreme de 19 ani.

Discursul continua, dar istoria se schimbase. Cei care vazusera la televizor intreruperea transmisiei au iesit in strada. Sute, la inceput, apoi mii. In numele lor, Organizatia Bucuresti a revolutionarilor a realizat un clip.

A doua zi, dupa o noapte de groaza, in care oamenii au fost impuscati pe la spate, pe strazi au iesit sute de mii de bucuresteni. Multi dintre cei din noaptea de 21 spre 22 si din dimineata zilei de 22 sint cei care au azi intre 36 si 42 de ani, generatia decreteilor si amicii lor.

E generatia care conduce cele mai multe mari companii si mici intreprinderi din Romania, generatia care a schimbat tara, generatia care demografic si decizional domina Romania privat-reala si care nu e reprezentata in Romania politica sau guvernamentala.

Priviti echipa de clan a guvernului PDL – PSD! Din 21 de nume, doar 5 apartin acestui segment de virsta: Emil Boc (42), Ion Bazac (40), Victor Ponta (36), Elena Udrea (36) si Theodor Paleologu (35). Bazac e un baiatul destept al tuturor guvernelor, pelerin prin diverse ministere, audiat de DNA si geluit perfect. Despre Elena Udrea nu mai e nimic de zis, Evenimentul Zilei de azi noteaza ca ajunge ministru al Turismului in conditiile in care sotul sau detine hoteluri. Tipic!

Mai vin in sediu Radu Berceanu, cu toate afacerile dupa el, Gabriel Oprea, baronul Ilfovului, prieten cu Gigi Netoiu, vicepremier e Dan Nica, cel care a facut parte din sistemul lui Adrian Nastase de conditionare economica a presei prin reclama de stat, iar peste mormanele de bani de la Mediu va sta Nicolae Nemischi, scutierul constantean despre care Radu Mazare a spus: „Cind i-am zis ca pleaca la Bucuresti mi-a raspuns: <Daca-i ordin, cu placere!>”.

In acest timp, ei au venit din strada in 1989, au iesit si privesc cum sediul din care se conduce Romania pare blestemat, o damnare care trece dincolo de cladirile schimbatoare si merge pina undeva in inima neputintei. Un sediu din care se pleaca si in care se intra la ordin!


Comentarii (28)Adaugă comentariu

Molotov  •  19 decembrie 2008, 12:30

Frumos articol, dar, cu regret, premisa de la care pleaca e falsa: respectivul domn nu spune „Vin in sediu”, ci „Vine Secu'” (stim cu totii la cine facea referire). Ascultati cu atentie inregistrarea si va veti convinge.
Totusi, fondul scrierii este corect, iar „abaterea” de care vorbesc nu ii afecteaza decat forma… Ar fi trebuit alt titlu si alta introducere.
Toate cele bune.

Laura  •  19 decembrie 2008, 12:43

Si parca anul asta s-a vorbit mai putin ca niciodata despre zilele revolutiei. Ce-i drept nici nu ma uit la televizor dar asta a fost senzatia.
Foarte trist.

conspirationistul  •  19 decembrie 2008, 12:53

te-a izbit în sfârșit,un puseu de dezamăgire fata de „pedele” și fata de el lider maximo.ți-ai luat valul de pe ochi și i-ai văzut adevărata fata. mai bine mai târziu decât…ști încheierea.
în fine,iar ni s-a tras pătura peste ochi pt 4 ani…dar sa nu dramatizam,viata este grea,dar măcar e scurta !

Cătălin Tolontan  •  19 decembrie 2008, 12:55

molotov: multumesc, am ascultat si ramin la impresia ca spune „vin in sediu”. De altfel, e fraza celebra, majoritatea publicului asta a descifrat de-a lungul anilor din ceea ce spune tipul cu palarie

Costel  •  19 decembrie 2008, 13:06

Domnule Tolontan,
Gazeta Sporturilor nu se dezminte nici macar acum. Avem o performanta, in sfarsit o performanta, la biatlon, dar dumneavoastra preferati sa incepeti tot cu scandalurile si golaniile din fotbal. Atata timp cat nu veti promova performanta in ziarele de sport nu putem cere performanta. Promovati toate aceste mizerii si rusinile pe care le suferim in Europa datorita acestui fotbal bolnav, dar nu adevarata performanta.
Si parca ziarul se numeste Gazeta Sporturilor nu Gazeta Fotbalului.

bombonel  •  19 decembrie 2008, 13:24

la vremuri noi,tot noi !

Molotov  •  19 decembrie 2008, 13:31

Asa o fi, cum spuneti Dumneavoastra. Si eu am re-ascultat si raman la parerea mea, dar e irelevant pentru fondul problemei.
Totusi, in legatura cu „celebritatea frazei” si cu ce a descifrat majoritatea publicului, poate ati vazut, pe la inceputul anilor ’90, documentarul „Les chroniques du studio 4”, realizat de TF1 (parca). Acolo, fraza e descifrata asa cum spuneam eu, si nu de catre francezi, ci de catre romani.
O zi buna in continuare.

Lc  •  19 decembrie 2008, 13:47

Ala zice clar „Vin in sediu, asa ca Molotov sa se mai uite de cateva ori la video si sa dea sonoru’ mai tare.

fotbal  •  19 decembrie 2008, 14:16

bun, foarte bun! felicitari pentru forta mesajului transmis! Tipul asta de mesaj trebuie adus,la intervale egale de timp, in fata votanţilor din grupa de vârsta 18-29 de ani

sportsaga.ro  •  19 decembrie 2008, 14:17

Dar de Eva? Nimic?
Stai linistit, Cataline! Cainii latra, ursu’ merge! Oamenii inteligenti din Romania nu mai spera la nimic de la clasa politica.
E un adevar al dracu de dureros.

explorish  •  19 decembrie 2008, 15:13

multumesc pentru articol si linkuri. mai vreau, pentru ca vreau să ştiu ce a fost in decembrie 1989. pe masura ce trece timpul, devine tot mai incredibil (si deranjant) faptul ca acei oameni nu sunt descusuti pentru a se afla adevarul. speranta moare ultima, ca nu vor vrea sa intre in mormant in minciuna. stiu ei iilcii la cine ma refer.

Exilatu’  •  19 decembrie 2008, 15:17

Atunci au iesit in strada si oameni mai tineri, care aveau, sa zicem, 11 ani. Si care acum au 30 de ani si au plecat din Romania.
Tocmai si pentru motivele de acum: marea fratie generalizata regasita in totalitate dupa 19 ani in conducerea Romaniei.

Cătălin Tolontan  •  19 decembrie 2008, 15:33

lc: omul a auzit altceva, nu fii rau!

Ovidiu Miron  •  19 decembrie 2008, 16:30

Eu ce sa mai spun, Cataline? Ce sa mai spun cand il vad pe Marian Oprisan cum face cu mana la televizor?

Cel care de ani de zile incearca(din pacate, uneori a reusit) sa sugrume dreptul la libera exprimare al vrancenilor.

Ce sa mai fi spus atunci cand auzeam variante cu Miron Mitrea premier sau vicepremier?

Si totusi lumea ii voteaza. In Vrancea se spune ca PSD-ul nu va cadea vreodata. Oamenii la tara in acest judet nu au auzit de alt partid.

Eu propun ca ministrii sa fie alesi dupa numarul de minute petrecute la DNA.

Octavian Paler spunea ca spera sa nu apuce o Romanie cu Train Basescu presedinte si Emil Boc-premier. N-a mai apucat-o …

In afara de domnul Paleologu al carui discurs si ale carei idei nu pot sa nu iti placa, nu am incredere in nimeni de acolo.

Rup Garoy  •  19 decembrie 2008, 17:10

Si totusi, chiar daca e usor off-topic, nu cumva tipul cu palarie ii zice lui Ceausescu „vino in sediu!”? 🙂

Cossta  •  19 decembrie 2008, 17:33

Mazare are 40 de ani si gasca lui din Constanta cam tot pe acolo. Sa intelegem ca si generatiile de decretei s-au predat, s-au adaptat foarte bine? Se pare ca da. Si generatiile care acum au 25-35 de ani tot la fel gandesc. Cum sa faca sa intre la „putere”.
E suficient sa te duci la sedinta unei Organizatii de Tineret fie liberala, psd-ista sau democrata, si te scarbesti. Nu sunt decat imaginea seniorilor in oglinda.
Spor!

grumy78  •  19 decembrie 2008, 17:36

Domnule Tolontan, dumneavoastră în calitate de om de presă, de ziarist, de cetăţean … ce părere aveţi în privinţa revoluţiei? când preconizaţi că se va afla adevărul despre ceea ce a fost?

Da, e vremea guzganilor! — Decebal Rădulescu  •  19 decembrie 2008, 17:46

[…] Decembrie ‘89. Tolo are un material “al zilelor noastre” pe tolo.ro. Se cheamă: “Vin în sediu!” Vi-l […]

gogoasha  •  19 decembrie 2008, 18:39

Am inteles unde bati si teoretic ai dreptate…iti lasa un gust amar…dar, segment de varsta sau nu, eu nu cred ca asta e un scop in sine (banuiesc ca asta ai vrut sa scoti in evidenta daca ai scris cu bold)

Cred ca oamenii capabili si seriosi pot avea orice varsta

Sau ti-a placut idea ca te regasesti si tu in segmentul respectiv?

Revoluţia tinerilor at bucurenci.ro  •  20 decembrie 2008, 0:06

[…] are un argument interesant în legătura cu asta şi cu componenţa noului Guvern. « Moartea a avut buletin de […]

RZA  •  20 decembrie 2008, 4:00

M-am saturat sa tot aud de oameni frustrati (pe buna dreptate) pe politicieni, si m-am gindit! Gata e clar, nu se poate face NIMIC! Sa fure domne tot, sa faca ce vor.sa ia ei toate contractele, sa mearga comisioanele la ei in firme, in conturi, sa vinda tara, nu ma mai intereseaza. de nimic. m-am mutat in anglia

Cine suntem « Blogul Fratilor Miron  •  20 decembrie 2008, 10:23

[…] si Dan Puric in cartea cu acelasi nume. Cine suntem noi, cei care acceptam sa fim condusi de un Guvern fara sira spinarii? Cine suntem noi, cei care aplaudam la comanda la serbari inca de mici? Cine suntem noi, cei care […]

mobila  •  20 decembrie 2008, 16:14

momentan Romania SRL are 22 000 000 de angajati , aproximativ 1 000 000 prin deplasari cu serviciul in strainatati .Administratorul Presedinte a reorganizat C.A. astfel incat acum avem printre co-actionari , la un capital social de 2 000 lei si profit cat un buget national 🙂 , toti cei din linia intai … sa auzim de bine si sa nu avem prea multe disponibilizari din randurile poporului sau mai rau sa dea tara faliment … oricum de mult nu se mai vede luminita de la capatul tunelului deoarece au avut grijasa o stinga din motive de economie-criza …

Dirlosan Gheorghe  •  20 decembrie 2008, 18:28

Tolo,pana la urma nu conteaza varsta!Conteaza cat de multa din fiinta ta este imbibata cu „parfumul”securisto-comunist de dinainte de imbulzeala!Acest „parfum”s-a perpetuat timp de 19 ani si pe cuvantul meu daca nu este mai folosit de generatia care a facut revolutia!Aceleasi mentalitati de „descurcareti”,de”lasa ma ca merge asa” ,de egoism cinic!Avea dreptate Brucan-Dumnezeu sa-l ierte!-20 de ani sa se instaureze democratia!Dar pentru a scapa de „parfumul” post „imbulzeala”oare de cate decenii avem nevoie?

Vlad  •  20 decembrie 2008, 19:19

Tolo, autorul primului comentariu are dreptate. Tipul cu palarie zice „vine secu”, camera sa muta undeva in gol, iar alte voci se aud in plan secund – „ce?!”(ceausescu), „vine secu”(interlocutor), „nu ma, hoo!” (ceausescu). E clar insa ca memoria a amprentat decivis momentul, e normal ca revolutia si oamenii ei sa creada in „vin in sediu”. In rest, chapeau bas!

TYLER.DURDEN  •  20 decembrie 2008, 20:39

@Rup Garoy:

Nu i te adresai „geniului Carpatilor”,”strategului” lui peste prajit cu „vino”.Asa ca eu tot la „vin in sediu” raman,numai ca sunt convins ca a fost chemat atunci in sediu ca sa se intrerupa mitingul.Bineinteles ca asta ar fi fost un semnal ca „cel mai iubit dintre fii poporului” a pierdut controlul in Bucuresti.Fac precizarea ca intre ghilimelele de mai sus e posibil sa se fi strecurat citate din vasta opera a lui Adrian Paunescu.

manix  •  21 decembrie 2008, 10:26

Cataline, ala de la comentariuls 13 care zice „nu FII rau !” sper ca nu esti tu… Daca tu esti, atunci e grav !!!

BABILONUL IMOBILIAR  •  21 decembrie 2008, 11:12

Daca tov Felix a ajuns vice la Senat (cu girul PSD), la 19 de la Dec 89, ce sa…

Comentează

Redacția GSP și echipa de investigații te invită să sprijini jurnalismul apăsând butonul DA!

Publicitatea pe net este vitală ca să putem produce în continuare investigațiile, știrile și faptele pe care le regăsești zilnic aici. Așa că avem nevoie de acceptul tău ca să-ți oferim, în continuare, jurnalism independent, în timp real și verificat.

Redacția GSP și partenerii noștri utilizează tehnologii precum cookies, profilare și prelucrare automata a datelor, pentru a personaliza către tine articolele și reclamele. Prin acceptarea cookie-urilor, ne ajuți să utilizam această tehnologie pe site și să ne finanțăm ziariștii. Ai posibilitatea să iei oricând altă decizie, printr-o simplă revenire pe site. Pentru detalii, te rugăm să citești Documentul de informare a utilizatorilor despre prezenta cookie-urilor pe site și Termenii de utilizare.

Da, sunt de acord