Cea mai frumoasă dimineaţă a anului

365 de zile am scris despre sportivi. Pentru că 2008 a fost an bisect, mai avem o zi pe care o dedic colegilor mei

miercuri, 31 decembrie 2008, 12:02

365 de zile am scris despre sportivi. Pentru că 2008 a fost an bisect, mai avem o zi pe care o dedic colegilor mei

Cea mai frumoasă dimineaţă a căzut într-o duminică.

Cursa feminină de maraton s-a terminat de cîteva zeci de secunde. În zona mixtă rezervată presei scrise, sute de jurnalişti se freacă de garduri, precum caii la startul unui derby britanic. Nu există răbdare. Fiecare are nevoie de o declaraţie. Maratonul reprezintă testul inuman al umanului şi cursa olimpică la finalul căreia cîştigătorul primeşte un microfon agăţat de tricoul stors, pentru ca fiecare cuvînt al său să poată fi auzit, prin staţie, în subsolul uriaş al stadionului.

Imaginea este greu de dus. Pe ecranele televizoarelor agăţate pretutindeni se  zăreşte Constantina Diţă, cu steagul României pe umeri. Parcurge, însoţită de aclamaţiile a 90.000 de spectatori, ultimii metri spre tunel. E uimire, bucurie şi durere. O femeie de 38 de ani a cîştigat maratonul!

Deja camerele n-o mai prind, semn că a intrat în unghiul mort. Se apropie. Mai are cîţiva paşi. Doar cîţiva! Va intra pe culoarul şerpuit, alcătuit din corpurile reporterilor. Vlad Ionescu, de la Jurnalul Naţional, un monstru de pasiune şi de cunoştinţe despre sport, are lacrimi în ochi. „E cea mai mare medalie adusă vreodată…”. Nu mai apucă să termine. Lîngă el, redactorul ProSport Andru Nenciu îşi răsuceşte blocnotesul tulburat şi epuizat. S-a trezit la 6, după ce se culcase la 1 noaptea. La telefon, aud vocea Luminiţei Paul, colega mea de la Gazetă. Sîntem împreună la a patra Olimpiadă şi nu am simţit-o aşa de răvăşită de la moartea Doinei Stănescu. „Lumi, închid… vine Puşa”.

Şi, dintr-o dată, o vedem pe Constantina Diţă cum pătrunde printre braţele ataşate reportofoanelor, braţe de ziarişti, speriate că o să le scape prada. Braţe de ziarişti, crude şi fragile. Înainte să mă reped spre ea mă mai uit încă o dată la figurile trase ale celor din jur. Despre ei nu se scrie niciodată. Dacă apucăm finalul acestui an nebun, o să amintesc asta, cîndva. Chiar şi în ultima zi.

E duminică, 17 august, cea mai frumoasă dimineaţă a anului.
 


Comentarii (48)Adaugă comentariu

alk  •  31 decembrie 2008, 1:05

Pentru DOAMNA Constantina Dita plecaciuni si admiratie.

Pentru voi care va luptati sa ne informati, un an mai bun, subiecte tot mai multe si mai ferite de cancan si multa sanatate!

karsberg_vs_ursus  •  31 decembrie 2008, 6:38

„A intrat in ultimii 200 de metri.Ridica bratele,continua sa fuga spre finis si,cand rupe panglica” -„Inimi la Beijing”-,Romania devenea mai bogata cu o medalie la palmaresu-i plin de aur atasat la panglici tricolore.

Cata bucurie sufleteasca,cata mandrie patriotica,cati fiori de placere.Si toate acestea,datorate Constantinei Dita-Tomescu,noua campioana olimpica de la maraton.
Intrebat,cum se simte,dupa aceasta victorie a Ditei,Vali Tomescu raspunde,”Ca un turist.”
Cu permisiunea dansului,as adauga,”super multumit de cele vazute si intamplate la poalele Marelui Zid,in aceasta duminica de august.”

Asa a inceput una dintre „Frumoasele noastre duminici” (17 august 2008,4h 56min 44sec,ora Romaniei).Vai Doamne,cat de mult ii placeau,lui nea Vanea,zilele de final de saptamana,acele duminici pline de sport.
Stia dansul,ce stia!

ps.”Ninge in Bucegi.Noaptea s-a lasat demult.Jnepii de langa Piatra-Arsa sunt acoperiti…Agentia Nationala pentru Sport a cerut 35 de camere pentru Anul Nou.” -„Inimi la Beijing”,Luminita Paul,Catalin Tolontan,Marian Ursescu,Cristi Preda-
……………………………………

LA MULTI ANI,SPORTIVI ROMANI!
LA MULTI ANI,GAZETA SPORTURILOR!

LA MULTI ANI,ROMANIA!

Valeriu.  •  31 decembrie 2008, 6:49

Regret ca nu am fost la olimpiada fantastica de
la Beyjing si mai ales in acea zi de triumf a
Constantinei celei mari;si nu intamplator ea
poarta numele unui vestit imparat roman si fie
ca momentul ei de glorie sa ne aduca in memorie
si originea nobila a neamului nostru. Ce s-a
petrecut la Olimpiada de la participarea sportivilor plina de mandrie si demnitate sub
faldurile drapelului national ca si participarea afectiva a milioane de spectatori si miliarde de
telespectatori(ca si la alte competitii mondiale sau europene) este o dovada clara ca
natiunea si nationalitatea vor dainui mereu.
Aceasta in ciuda unor teoreticieni ‘moderni” si mai presus de toate ignoranti de elitisti.

karsberg_vs_ursus  •  31 decembrie 2008, 6:54

Domule Tolontan,

Ce poate sa fie mai onorant,decat recunoasterea unor mari campioni,atunci cand este vorba despre jurnalismul sportiv din Romania.
Constantina si Valentin Tomescu,despre „Inimi la Beijing”:
„Romania merita sa-si reinstaureze ideea de valoare! Noi am facut-o castigand aurul, voi, ziaristii, ati facut-o povestindu-ne viata.”

Chat Noir  •  31 decembrie 2008, 7:08

Imi scot palaria in fata Pusei Dita autoarea celui mai mare succes al atletismului romanesc. La multi ani tuturor cititorilor si jurnalistilor ! La multi ani Cataline !

TAViX  •  31 decembrie 2008, 7:16

Tolo, sa te corectez putin. din 365 de zile NU ati scris despre sportivi, poate dor 20 de zile din astea 365…restul doar despre becalioti, borcea, mitica, turcu, iancu, etc, etc, etc, etc…adica exact 0 barat! Voi scriati de becali si cand era Olimpiada in toi asa ca te rog frumos sa-ti ceri scuze pentru prima fraza scrisa cu rosu. E o insulta toatala asupra tuturor cititorilor.

Red  •  31 decembrie 2008, 7:19

Nu exista superlative pentru performanta Doamnei Dita. Probabil ca timpul s-a oprit din motive necunoscute de Einstein.
La multi ani !

Mihai G  •  31 decembrie 2008, 7:20

Foarte emotionant, poate cel mai bine scris de pina acum!

stefan  •  31 decembrie 2008, 8:04

Doamna Diţă sunteţi mândria acestei ţări, domnule Tolontan mult respect şi un an cât se poate de bun!

genial american  •  31 decembrie 2008, 8:34

Poate cea mai surprinzatoare si impresionanta medalie de aur obtinuta vreodata de un sportiv roman…Felicitari.

sorin  •  31 decembrie 2008, 8:44

sunt printre acei romani si milioane ,zeci sau sute de milioane care au avut norocul sa vada cursa constantinei dita tomescu! pur si simplu aveam lacrimi in ochi! ACESTI SPORTIVI CINSTESC ROMANIA! si prin ei ne facem si noi cunoscuti pe harta lumii!

bau  •  31 decembrie 2008, 8:59

Tot respectul si toata admiratie mea pentru Constantina Dita! A meritat premiul de sportivul anului cu varf si indesat! A fost cea mai frumoasa dimineata a anului, intradevar!
Tie Tolo iti urez la multi ani cu sanatate, bucurii si toate dorintele sa-ti fie implinite in 2009!

cioco pitesteanu  •  31 decembrie 2008, 9:20

am citit cartea, e o aparitie benefica si reconfortanta in zona media poluata de pseudo articole sportive care tin mai degraba de monden decat de fenomenul sportiv! as avea o propunere si anume editarea unui album cu imagini de la JO 2008. Cred ca Preda C a realizat o multime de fotografii care-ar merita sa stea la baza unui album!
Un sincer bravo celor 4 autori ! La multi ani!

kanuta  •  31 decembrie 2008, 10:12

Buna dimineata, domnule Tolontan!
Cum pot achizitiona cartea pe care ati dedicat-o participarii romanesti la Beijing?
Cat despre articol, un sincer bravo! Ma bucura faptul ca scrieti din nou despre eroii arenelor sportive.

ba(la)nel  •  31 decembrie 2008, 11:00

Felicitari ptr articol…inca o data, bunul simt si educatia d-lui tolontan ies in evidenta…

doar o rugaminte: ii puteti cere lui stucan sa nu-l mai tot invite de meme stoica din 2 in 2 seri la emisiunea dansului? am vazut toti ce-a „facut” ptr steaua, suntem lamuriti…cu fiecare aparitie nu face decat sa-si glorifice „contributia” la performantele stelei…

noi o retinem doar pe cea in care a lovit un suporter si pe cele – repetate – in care si-a batut joc de gloriile echipei…puiu iordanescu, marius lacatus, lita dumitru, gabi balint si altii pot depune marturie…si ne mai aducem aminte cu placere de marile transferuri reusite de el: elton, carlos, andrey, thereau…

ptr noul an, mai avem o dorinta: sa nu mai apara la toate emisiunile acest ***

Brady  •  31 decembrie 2008, 11:59

impresionant… Felicitari inca o data Doamnei Constantina Diţă!
La Multi Ani!

Manolo (A.)  •  31 decembrie 2008, 12:50

Asa este… Cei din spatele microfoanelor, a blocnotesurilor, a reportofoanelor raman anonimi. Si nu e munca usoara, daca vrei sa o faci cu pasiune si profesionalism. Si cititorii, oamenii care se hranesc din acesta informatie, din aceste reportaje, comentarii, interviuri, sunt atat de nedrepti… Atat de incorecti punand etichete si generalizand, folosind ca repere rebuturile… La fel ca si pe arbitrii (una dintre cele mai ingrate meserii) cei mai multi dintre romani isi varsa frustrarea, neputinata si neimplinirile pe jurnalsti (si politicienii si miticii din fotbal – toti spun intr-un cor: presa e de vina!!!) … Restect Tolo! Si celor ca tine din toata tara! Si a asigur ca nu sunt putini. Sa avem un an nou cat mai bun si sa invatam de la Constantina ca romanii pot fi plini de forta, curaj, perseverenta, seriozitate, ambitie, modestie… (desi dl. Boloni e de alta parere 🙂 Asa sa ne ajute Dumnezeu!

tv  •  31 decembrie 2008, 13:28

Ati trait pe viu istoria sportului olimpic !
Victoria de la Maraton lumineaza RO in aceasta ultima zi a anului 2008 ca cel mai minunat apus de soare !
La multi ani fericiti !

ion  •  31 decembrie 2008, 13:29

La multi ani!si la anu sa fie tot asa.Numai bine.
***

Zganarel  •  31 decembrie 2008, 14:37

La multi ani tuturor!

milici-Cenzurat si completat  •  31 decembrie 2008, 14:50

In 365 de zile nu stiu daca ai scris in 10 despre sportivi;in rest arfe , valize speculatii ieftine si urechisme…In a 366 zi ai incercat ceva…
I-am exclus din calcul (si Tolo i-a inclus) pe binrcunoscutii sportivi Gigi Becali , Borcea,Nea Mitica , Nashu etc practicanti de poker,table si aruncatul cu vorbe…
Probabil ca eu si cei mai multi cititori GSP pe net suntem carcotasi si avem ceva cu voi cand va cerem sa va ocupati de sport.
La multi ani ca sa ti se indeplineasca profetia (gura pacatosului…) si sa apuci sa scrii 365 de zile despre sportivi!

BABILONUL IMOBILIAR  •  31 decembrie 2008, 15:28

Felicitari tuturor sportivilor nostri medaliati la concursurile internationale si interne, perseverenta si putere de munca la toti in Noul An 2009…si cat mai multe izvanzi!!!

LA MULTI ANI !…tuturor romanilor!

florin  •  31 decembrie 2008, 15:45

Draga Tolo, iti urez sa ai puterea si inspiratia de a scrie in continuare articole emotionante, ca cel de azi. La multi ani!

Oradeanul  •  31 decembrie 2008, 16:02

Multumim doamnei Constantina Dita pentru toate sacrificiile pe care le-a facut si care s-au reflectat in aceasta formidabila medalie de aur. La Multi Ani.

ovidiu  •  31 decembrie 2008, 17:22

la multi ani !

Graeme  •  31 decembrie 2008, 18:26

La multi ani, un An Nou fericit si sper sa avem cat mai multe rezultate despre care sa citim in Gazeta!

Cătălin Tolontan  •  31 decembrie 2008, 18:48

all: va multumesc tuturor. Mai sint citeva ore pina la inceputul lui 2009, un an asteptat cu preocupare si retinere de romani. Va doresc sa trecem prin el impreuna si sa nu ne temem! Interventiile voastre pe blog m-au suparat uneori, m-au bucurat foarte des si intotdeauna m-au inspirat. La Multi Ani!

sorin  •  31 decembrie 2008, 20:34

Tolo, am o intrebare: cum facem, noi ce care nu suntem in Romania, sa cumparam DVD-ul si ziarul si tot ce mai trebuie cu Romania-Columbia, de la World Cup ’94?
Nu suntem acolo si vrem sa-l achizitionam.
Merci, si un an nou mai bun

sacalul  •  31 decembrie 2008, 20:35

LA MULTI ANI!

ROMANIA INEDIT » Blog Archive » Ultima postare pe blog  •  31 decembrie 2008, 21:47

[…] 2008 , in timp ce Catalin Tolontan , un ziarist pe care il apreciez foarte mult , scrie despre cea mai frumoasa dimineata a anului , dimineata in care Constantina Dita Tomescu a castigat medalia olimpica de aur la maratonul […]

balbeck  •  31 decembrie 2008, 21:53

La multi ani!2009 sa fie mai bun.E tare de tot maratonista.

LUIGY  •  1 ianuarie 2009, 0:39

…HAPPY NEW YEAR ,2OO9 !!!!!

iulian  •  1 ianuarie 2009, 2:39

la multi ani, multa sanatate si fericire!
un an nou plin de impliniri!

Doctorul  •  1 ianuarie 2009, 2:50

Eu am citit acum acest articol. Vrei sa am lacrimi in ochi in prima zi a lui 2009?

Vlad Ionescu, de la Jurnalul Naţional, un monstru de pasiune şi de cunoştinţe despre sport, are lacrimi în ochi. “E cea mai mare medalie adusă vreodată…”.

Da!!! Este poarte cea mai mare medalie adusa vreodata.

La multi ani Gazeta Sporturilor. Va multumim pentru tot. Multa peace pentru anul ce tocmai a inceput.

Peace

arh. Gheorghe Petresciu  •  1 ianuarie 2009, 10:24

LA MULTI ANI CU SANATATE D-LE CATALIN TOLONTAN !
LA MULTI ANI, MAREI NOASTRE MARATONISTE, CONSTANTINA DITA, CAMPIOANA OLIMPICA. AM URMARIT TOATA CURSA, IAR STUDIOURILE AMERICANE AU RELATAT FRUMOS SI CU MULTE AMANUNTE, PARCURSUL LU PUSA PANA LA FINAL. A FOST SUPERB, LA 38 DE ANI, VICTORIE SI MEDALIE OLIMPICA. LA MULTI ANI !

Critica Muzicala  •  1 ianuarie 2009, 14:09

Happy New Ear…!

palconi  •  1 ianuarie 2009, 16:00

La multi ani 🙂

v0rbe  •  1 ianuarie 2009, 17:21

la multi ani tolo 🙂

redandblue  •  1 ianuarie 2009, 21:55

La multi ani!!!

laur  •  1 ianuarie 2009, 22:50

inca o legenda s-a nascut. ziaristi din toata presa va rog, nu murdariti aceasta fata care prin glorie transcede umanul. intra in lumea iubirii si a bucuriei eterne. nu-i asa tolo?

o romanca din 1963  •  2 ianuarie 2009, 17:23

A fost o zi de neuitat,si sa ne ajute Dumnezeul sa mai fie,La multi ani d-nei Dita,SI INCONTINOARE MULT SUCCES.

mihai  •  2 ianuarie 2009, 17:43

Multa sanatate si noul an sa fie cu succese profesionale ,va doresc! La multi ani!

sportsaga.ro  •  4 ianuarie 2009, 1:51

E minunat ca o dimineata a maratonului sa rezume evenimentele dintr-un an !

victorie  •  4 ianuarie 2009, 12:24

bravos, bravos!oamenii care nu se vad, pe care noi, cei de acasa nu-i vedem, ii vede catalin tolontan. felicitari.

james crissilv  •  5 ianuarie 2009, 11:05

La Multi Ani si un an nou minunat, ca-l meriti.
O zi de vis iti doresc

Andi  •  5 ianuarie 2009, 22:06

E cel mai interesant omagiu adus jurnalistilor pe care l-am citit in ultimul timp…poate de ani…
Pentru că le-ai scris numele e totul foarte credibil, in general jurnalistii nu prea se bucura de simpatie in ultimul timp.
E un mare serviciu făcut Breslei, felicitări.
”Frumusetea sta in ochii celui ce priveste” – de data asta pare adevarat.
NB

Adrian  •  30 ianuarie 2009, 19:55

Nici un pariu pe 2009?

Cea mai rea ştire | Blog Oferta de Oferte  •  17 mai 2009, 11:55

[…] Cea mai frumoasă dimineaţă a anului 365 de zile am scris despre sportivi. Pentru că 2008… […]

Comentează

Redacția GSP și echipa de investigații te invită să sprijini jurnalismul apăsând butonul DA!

Publicitatea pe net este vitală ca să putem produce în continuare investigațiile, știrile și faptele pe care le regăsești zilnic aici. Așa că avem nevoie de acceptul tău ca să-ți oferim, în continuare, jurnalism independent, în timp real și verificat.

Redacția GSP și partenerii noștri utilizează tehnologii precum cookies, profilare și prelucrare automata a datelor, pentru a personaliza către tine articolele și reclamele. Prin acceptarea cookie-urilor, ne ajuți să utilizam această tehnologie pe site și să ne finanțăm ziariștii. Ai posibilitatea să iei oricând altă decizie, printr-o simplă revenire pe site. Pentru detalii, te rugăm să citești Documentul de informare a utilizatorilor despre prezenta cookie-urilor pe site și Termenii de utilizare.

Da, sunt de acord