Dii, ne-nşeuatule, dii!

După o poezie de Adrian Păunescu şi o poveste din sportul românesc

miercuri, 11 martie 2009, 11:10

După o poezie de Adrian Păunescu şi o poveste din sportul românesc

Ioan Dospinescu vrea un cal. El este preşedintele federaţiei de canotaj de 6 ani. Dar îi trebuie un cal. La alegerile de sîmbătă, are un contracandidat cu nume: Elisabeta Lipă.

„Ea n-a învăţat nimic despre administraţia sportivă”, spune Dospinescu şi adaugă: „Lipă a fost dusă înainte ca un cal de căpăstru să facă performanţă şi atîta a făcut”.
Bun cal. De 5 ori campioană olimpică, Lipă a tras la căruţă, a alergat, a dormit în paturi de campanie de la 16 la 45 de ani, a făcut pe şefa antipatică cu gaşca ei de femei, a mîncat de foame, nu de plăcere, şi, în rarele concedii de cal, a purtat tricouri pe plajă, ca să nu se vadă diferenţa dintre pielea albă şi cea bronzată de soare şi crăpată de răcoare, în orele nesfîrşite de pe luciul lacului.

Dospinescu mai vrea ceva. „Diferenţa dintre performanţă şi administraţie e cea dintre sanscrită şi română. Sportivii nu ştiu să vorbească sanscrita”. Ar vrea un cal specializat în limbile moarte, aşadar.

Să recapitulăm: medalii multe, fîn după posibilităţi şi sanscrită la discreţie. Asta i se cere.

Dospinescu are meritele sale de necombătut în performanţele canotajului, Lipă nu e cea mai aplicată, calmă şi generoasă dintre fostele mari sportive, numai că toate astea se pot spune omeneşte. Altfel, te trezeşti cum calul scutură din cap, fornăie şi refuză şaua. Şi candidează.


Comentarii (28)Adaugă comentariu

Decebal  •  11 martie 2009, 23:22

Am auzit teza asta de 1000 de ori, si este o tampenie. Daca ai fost sportiv, nu inseamna nici ca poti nici ca nu poti lucra in administratie. Plus ca administratia de la noi e atat de complicata incat niciodata nu o fac presedintii, ci functionarii pe care ii conduc.

Bej  •  12 martie 2009, 0:12

pardon? care merite? cine e nenea dospinescu? eu aud prima oara de dansul,
sa imi fie cu iertare…
apropos, ce sponsori are federatia romana de canotaj? cum e cu juniorii la
canotaj? ce mai fac bazele de canotaj de prin tara? a, scuze, e doar una la
snagov…

arh. Gheorghe Petrescu  •  12 martie 2009, 2:38

Articolul este OK. Se prea poate ca un campion/a cu multe medalii
sa nu le aibe cu partea administrativa a unui forum, deoarece, una
este viata de SPORTIV DE PERFORMANTA, si cu totul alta este performanta
unui ***** DE BIROU, (scuzati expresia), ce sta sa gaseasca solutii
pentru buna functionare a unui comitet de federatie. Trebuie sa ai ceva
cunostinte in ale adminmistratiei, si anume: management, contabilitate,
cunoasterea unei limbi, sa stii sa jonglezi pe computer(calculator), sa
stii sa te vinzi profesional ca sa faci rost de bani, etc. Asa ca, mai
trebuie studiata problema, ca sa FUNCTIONEZE. Viata sportiva de
performanta, este una, viata unui sef de federatie, este….. alta.
HAI ROMANIA !

obezeanu  •  12 martie 2009, 3:33

Poate ca aveti dreptate atunci cand spuneti ca Dna Lipa ar fi o buna presedinta de federatie…Dar nu ma pot impiedica sa nu ma gandesc cu iuteala fulgerului la Dnul Patzaichin,un foarte mare sportiv dar un slab(eufemism…)antrenor.Alta meserie,alta vocatie!!

Vlad  •  12 martie 2009, 4:18

Sunt total de acord cu Dospinescu asta, marii sportivi nu au de ce sa fie presedinti de federatii, sau sa ocupa functii administrative. Pur si simplu nu sunt calificati pentru asa ceva… sunt mult mai potrivi niste manageri. Evident daca un mare sportiv, ar stii ceva de administratie, daca ar fi facut in paralel o facultate economica, ar fi exceptional.. dar sa fim seriosi in ziua de azi nu exista asa ceva, este o raritate dak fac o facultate sa devina profesori de sport! In plus doamna Lipa nu a aratat niciodata calitati care sa o recomande pentru o functie de tipul asta… Apropo, ma insel eu sau tocmai a fost numita si sefa clubului Dinamo?? O sa ocupe ambele functii simultan?? ambele la buget? 🙂 PS: Tonul actualului presedinte nu mi se pare dur deloc, iar modul in care a folosit sanscrita chiar imi place :). Poate faptul ca a comparat-o cu un cal, nu este tocmai potrivit, dar nu stim chiar toata povestea, cine stie cine vrea de fapt sa puna mana pe federatie prin intermediul acestor alegeri!

Diny  •  12 martie 2009, 9:11

Corect,dar prea mare risipa de metafore si pretioase figuri de stil,pentru un adevar atat de evident…pe care D-l Dospinescu il va intelege prea tarziu,adica-dupa legeri !

doru  •  12 martie 2009, 9:38

Cred că domnul Dospinescu va avea din acest moment probleme cu toţi foşti sportivi care lucrează în administraţie, pe de-o parte, dar pe de altă parte sunt convins că şi-a dat foc la valiză, iremediabil, când mă gândesc fără să vreau la: LIA MANOLIU, IOLANDA BALAŞ, CRISTIAN GAŢU, NICU VLAD, MARIANA BITANG, OCTAVIAN BELLU, OCTAVIAN MORARIU şi de ce nu, IOAN DOBRESCU ??? Mult succes la alegeri domnule Dospinescu !!!

maria  •  12 martie 2009, 9:38

Felicitari dlui Tolontan pentru acest articol.Acest Dospinescu nu are pic de bun simt cand face asemenea afirmatii,eu totusi sunt curioasa sa stiu cam pe unde a facut el cursuri de administratie de se crede un bun manager.As vrea sa-i spun ca oricine poate spune ca este un bun manager cand are in ograda lui un asemenea potential cum sunt marile noastre canotoare.Asadar ciocu mic Dospinescule,lasa-ne si vezi-ti linistit de pensie.

Cătălin Tolontan  •  12 martie 2009, 10:13

bej: faptul k oamenii nu sint cunoscuti nu inseamna ca nu fac treaba. O federatie cu atitea performante nu se conduce singura

Bej  •  12 martie 2009, 10:43

catalin: stiu ca nu se conduce singura, dar asta nu iti da dreptul sa iesi in
public si sa ataci un om care ti-a adus si tie un pic de implinire ca manager.
putea sa o ia in echipa de la bun inceput si rezolva problema, dar cuvintele
lui seamana putin a dispret de „imperator”…si noi ne-am cam saturat
de „imperatori”

writeman  •  12 martie 2009, 11:01

domnul dospinescu stie foarte multe despre marea performanta, daca asa vede lucrurile: sportivii sunt de capastru ca niste cai, concureaza si aduc medalii olimpice. un de e marele merit al sportivilor? traiasca jocheii!!!

sportiv  •  12 martie 2009, 11:27

poate putini stiu ca domnul Dospinescu a facut si el canotaj dar nu la un
nivel asa de inalt.Iar de vreo diploma in administratia sportiva nu cred
ca detine asa ceva.La conducerea unei federatii e bine sa vina cineva
care are imagine si este foarte reprezentativ pentru acel sport.E vremea de
schimbare si daca Lipa va conduce aceasta federatie nu cred problema este
daca are vreo diploma ci echipa pe care si-o va alcatui unde sunt convins
ca vor fi atat persoane din sport cat si specialisti in contabilitate,in
administratie…etc

aqua_magic  •  12 martie 2009, 12:11

super articol, ca de obicei, de altfel. pacat ca nu te implici mai mult in spinoasa, incredibila, strigatoarea la cer, problema a sportului romanesc, altul decat fotbalul. stiu ca vei invoca pacatosul motiv, ca asta cere piata. dar rolul mediei, de educatie, de formare, unde e ? a disparut aproape cu desavarsire. caut cu infrigurare in fiecare zi in „gazeta” un articol de sport, pur, dar nu gasesc decat fotbal si ce e si mai trist, nici macar aici nu e vorba de fiecare data de fotba, ci de cancan-uri din fotbal. si de asta, ca si de multe altele, sportul romanesc este pe moarte. chiar zilele astea, s-a mai intamplat o enormitate, daca mai era cazul… sa mai reducem din numarul orelor de sport, ca si asa tinerii din romanica fac cam mult sport. fac, dar din pacate, pe calculator. ce nu inteleg, asa zisii guvernanti, si ceilalti care au raspundere in sensul asta, e ca acum nu ne intereseaza sportul, il taiem de tot aproape, dar mai tarziu vom plati cu mult mai scump pe sistemul de sanatate, pentru ca vom avea o populatie imbatranita prematur si bolnava. dar asta se va intampla pe termen lung, iar pe acesti „domni” ii intereseaza „momentul”. trist, lamentabil. revenind la articol, nu spun decat atat : DOAMNA LIPA este o legenda, a adus si ea, ca multi alti fosti sportivi romani, cu mult, mult mai mult decat zeci de ministere de externe. sunt de acord ca un fost mare sportiv nu e neaparat sa fie si un bun manager sau administrator, dar pentru asta exista consilieri. si mai spun ca aceeasi situatie este si in natatie, unde de asemenea, vor fi alegeri la federatie, anul acesta, si unde stau de un amar de ani mosi, fara sa faca nimic, ba mai mult, facand rau si tragand cu dintii de acel scaun caldut si nelasand un grup de tineri pregatiti, profesionisti si doritori sa faca treaba. asta v-a spus-o un tata de copil ce practica inotul, in conditii execrabile. sa va vad daca o sa fiti interesati de acest eveniment, la acel moment, m-as mira, pentru ca daca se scrie extrem de putin de sport, in general, de natatie aproape nimic. scuze daca am devenit patetic, asta daca, cumva, a avut cineva rabdare sa ma citeasca.

dorin  •  12 martie 2009, 12:24

tactica la fel ca la federatia de tenis .. votantii de la fr tenis au avut
insa incredere in ruxandra dragomir, speram ca si cei de-aici

ionnis  •  12 martie 2009, 12:32

Cine e Dospinescu asta frate? a auzit cineva de el? daca ziceai popescu era identic pentru mine. va spun eu cine e Dospinescu: e un **** de birou care isi vede postul amenintat in vremurile astea de criza, cand toti tin si cu dintii de posturile lor caldute. Hai Lipa!!! detroneaza-l ca si asa nu o sa ii simta nimeni lipsa…

genceaforever  •  12 martie 2009, 12:44

pentru a face managment trebuie un manager, pentru a face sport trebuie un
sportiv, pentru… ideea e ca un sportiv nu prea poate face management, nu
are deloc cum fara pregatire profesionala. Subiectu e interesant doar pentru
presa, lucrurile sunt clare…..

tibi  •  12 martie 2009, 13:53

E o jignire fata de doamna Lipa. Eu imi scot caciula in fata Utei. Nu contest ca dl Dospinescu, ce nume caragialian, doamne, ar fi bun manager da domne, in tara asta are oricine voie sa candideze ce *****, asa ca sa ne mai lase dl dospinescu!

Babilonul imobiliar  •  12 martie 2009, 14:24

Chestie de…”de la om, la om” .

Ca si in alegerile de la Canotaj.

Ideea e ca ambii candidati sunt „tari”. Sa-i vedem pe cei cu drept de vot ce vor alege.
Dau un „+” Elisabetei. Mare sportiva, poate cea mai mare din istoria sportului romanesc, dupa Nadia, iar intr-ale…”administratiei”, s-a (mai) „scolit” si ea…, doar e angajta-sefa la M.A.I., nu?

CORFO  •  12 martie 2009, 15:32

Unde este gramatica, neinseunat al limbii romane?

hnjik  •  12 martie 2009, 16:41

Dar Despuiatu’ asta care are filosofia la degetu’ mic stie sanscrita!? Caz in care ar sti ( ma indoiesc ), nu ar fi mai bine sa se orienteze spre o cariera de profesor de limbi, fie ele si moarte!
auzi, mai la el! Pai romana e mult mai complexa decit sanscrita, plus ca e „tehnica moderna”!

Cătălin Tolontan  •  12 martie 2009, 16:43

aqua_magic : am citit si ai dreptate. Stii unde exagerezi. Gazeta scrie zeci de articole intr-o luna despre starea sportului. Acum douazile am avut doua episoade despre scaderea performantelor copiilor de la orele de sport in ultimii 20 de ani

James Crissilv  •  12 martie 2009, 16:49

Toata tara este plina de astfel de Doctori Ingineri Zootehnisti.
Mandria Europei si spaima Baraganului.
O zi minunata iti doresc

Ionutz  •  12 martie 2009, 18:01

Foarte interesant articolul.

old  •  12 martie 2009, 19:18

domnule tolontan,mai exista vreo tara in u.e.in care pentru merite sportive se acorda grade militare?

Alle  •  12 martie 2009, 19:35

adevărul este că, dacă cineva, indiferent cine, este în competiţie cu
altcineva, acel altcineva trebuie să se aprindă, contrar vorbăriei
inteligente şi a aşa-ziselor principii ipocrite – – – e specific oamenilor,
cred – şi poate e răspunsul nedorit la reacţiile acestea lipsite de etică.

romania inedit  •  12 martie 2009, 20:11

In sport , ca peste tot , este nevoie de modele de succes pentru a putea atrage talente noi !

aqua_magic  •  13 martie 2009, 9:17

sa dea Domnul sa exagerez eu in privinta implicarii mai profunde a „gazetei” in salvarea sportului romanesc, dar stiu ca in privinta neacordarii de atentie natatiei ( este unul din primele sporturi olimpice !!! ) cu siguranta nu gresesc. un simplu exemplu: zilele astea sunt campionatele nationale de inot. in afara de un foarte mic interviu cu Potec, absolut nimic. dar am sa urmaresc in continuare cu speranta, implicarea „gazetei” in reconstructia sportului romanesc ( altul decat fotbalul ), pentru ca, Tolo, chiar trebuie. il astept in sensul asta mai mult si pe Naum, pe care il apreciez, de asemenea, foarte mult.

Cătălin Tolontan  •  13 martie 2009, 10:54

old: nu

Comentează

Redacția GSP și echipa de investigații te invită să sprijini jurnalismul apăsând butonul DA!

Publicitatea pe net este vitală ca să putem produce în continuare investigațiile, știrile și faptele pe care le regăsești zilnic aici. Așa că avem nevoie de acceptul tău ca să-ți oferim, în continuare, jurnalism independent, în timp real și verificat.

Redacția GSP și partenerii noștri utilizează tehnologii precum cookies, profilare și prelucrare automata a datelor, pentru a personaliza către tine articolele și reclamele. Prin acceptarea cookie-urilor, ne ajuți să utilizam această tehnologie pe site și să ne finanțăm ziariștii. Ai posibilitatea să iei oricând altă decizie, printr-o simplă revenire pe site. Pentru detalii, te rugăm să citești Documentul de informare a utilizatorilor despre prezenta cookie-urilor pe site și Termenii de utilizare.

Da, sunt de acord