Cartea cînd se lasă seara

integrala

miercuri, 25 martie 2009, 4:47

integrala

Aşa arată manualul reunit de geografie, de istorie şi de literatură al generaţiei noastre. Nu e o figură de stil. În anii ’70 şi ’80, copiii şi mai apoi tinerii care iubeau sportul îşi piteau cărţile lui Ioan Chirilă între coperţile volumelor de şcoală.

Părinţii intrau în cameră, te vedeau că-ţi faci temele şi tu, de fapt, traversai Atlanticul pe Conte Verde către primul Mondial al fotbalului sau aterizai la Skien, împreună cu Nadia şi Karolyi. Tactica ţinea beton şi-n orele de şcoală, mai ales pentru cei din spatele clasei.

Timpul a trecut şi părinţii de azi ar fi fericiţi dacă puştii ar citi fie orice carte, fie şi una în afara programei şcolare.

Nu mai e nevoie s-o ascunzi. O ţii în mînă, după atîţia ani, e mai îngrijit tipărită şi mai bine legată decît a fost vreodată orice carte sportivă în România, şi te gîndeşti dacă ea a ajuns tîrziu în lumea unde, vorba unui scriitor israelian, „pentru fiecare om există cel puţin două ecrane”. Se lasă seara? 

Peste bulevarde, peste mulţimi, da, se lasă seara. Dar va exista întotdeauna o minoritate care va avea o relaţie intimă cu cartea. Să o răsfoieşti, să te însoţească, să o iei cu tine, în tren, în pat sau la masă, să o simţi cu vîrful degetelor, asta nu se va sfîrşi. Şi poate că evadarea, măcar temporară, din televizor către pagina scrisă e moştenirea cea mai caldă pe care putem s-o lăsăm celor care vin. E rîndul lor ca, peste 30 de ani, să reediteze Integrala Ioan Chirilă. Noi o începem acum, aici, în cîteva zile.


Comentarii (46)Adaugă comentariu

politicalocala  •  25 martie 2009, 17:00

jos palaria
nu mai ai ce zice
ioan chirila e printre greii despre care orice ai zice… nu prea ai ce zice
si acum mai tin minte pe de rost paragrafe din cum ne-a povestit el
despre calificarea romaniei la euro 84…

starbuck  •  25 martie 2009, 17:27

Sper ca o sa publicati toate cele 27 de carti pe care le-a scris, nu doar
pe cele din poza. Altfel nu ar mai fi „integrala”…

ba(la)nel  •  25 martie 2009, 17:42

in sfarsit…revine cel care ne-a bucurat zilele si noptile…o sugestie, domnule Tolontan…sper ca aceasta integrala sa cuprinda si cartea RASUCIND FUSELE ORARE…aceea este, intr-adevar o lectia despre istorie, geografie, cultura, etc…

alexx  •  25 martie 2009, 17:44

nu stiu cum a aparut aceasta moda dar de la o vreme observ ca mai toate ziarele
au inceput sa scoata diferite colectii de carti sau dvd uri(cazul gazetei) pe care le poti cumpara impreuna cu ziarul..am inceput sa ma satur si de cartile astea si de dvduri cu meciurile nationalei .incercati sa veniti si cu alte idei 😉

Cătălin Tolontan  •  25 martie 2009, 17:44

starbuck: unde incapeau toate in poza? 🙂

voicu  •  25 martie 2009, 18:02

sper sa se pastreze si pozele din editia originala. caci exemplarul din ‘argentina’ l=am cam facut praf. tin minte insa o poza cu bettega, in fata portii vest-germane, cu sepp maier privind cu durere

starbuck  •  25 martie 2009, 18:03

ok, m-am linistit

eu  •  25 martie 2009, 18:05

tolo, ai auzit de RFID ?

Cătălin Tolontan  •  25 martie 2009, 18:12

eu: identificare prin unde radio, un soi de cip-uri, care-i treaba?

alex andru  •  25 martie 2009, 18:23

nu toti tinerii ascundeau in dosul copertilor cartile lui ioan chirila. mai erau, si nu putini, elevi care in locul manualului de anatomie lecturau un „der zauberberg” al lui th. mann sau savurau „maestrul si margareta”. oricum, acestea erau carti mai periculoase, atat in ochii parintilor (ai celor mai multi dintre ei, amatori si intelegatori de chirila), cat si in cei ai autoritatilor. nu faceti dintr-un excelent cronicar (doar) sportiv un mare scriitor sau un formator de opinii si de generatii.

eu  •  25 martie 2009, 18:29

cam nasoala 🙂

Cătălin Tolontan  •  25 martie 2009, 18:37

alexandru: corect 🙂 iar dvs nu confundati lecturararea lui chirila cu exclusivitatea lecturarii lui chirila

evyme  •  25 martie 2009, 18:45

@ alex: mie mi se pare o idee excelenta a ziarelor de a reedita volume din diferite domenii… cati dintre noi isi fac timp pentru lectura, cati dintre noi mai cumpara carti si mai ales cati mai au bani sa cumpere carti??? Felicitari tuturor care se implica in aceasta campanie, este una binevenita in conditiile actuale!

alexandru  •  25 martie 2009, 18:51

nici nu am facut-o, vroiam doar sa spun ca pentru multi tineri iubitori de sport si de fotbal (mai ales), existau lecturi mai „grele” si mai „periculoase”. adica atractive. teribilismul varstei, ce sa facem! cartile pomenite si elogiate (excesiv, totusi, daca nu ne gandim la marketing) de dumneavoastra, sunt in regula, dar atat. „cartea de la metopolis”, scrisa cam in aceeasi perioada, nu e asa…

andrei  •  25 martie 2009, 18:58

Glasul Rotilor de Tren va aparea ?
mersi

Habakkuk  •  25 martie 2009, 20:23

Felicitari. Am cateva din carti de cand eram copil, si acum un an am batut anticariatele de la Universitate dupa altele. De unde putem sa le cumparam? Care e graficul de aparitie?
Nu de alta dar nu sunt atat de naiv incat sa cred ca le tipariti pe toate odata :).

Habakkuk  •  25 martie 2009, 20:27

Mda. Sa reformulez. Exista sansa de a cumpara cartile astea fara ziar? Nu de alta dar nu sunt un early riser ca sa ajung in timp util la chiosc.

MANOLO  •  25 martie 2009, 21:25

Sunt convins ca exista site-uri unde ai sa gasesti cam aceleasi elogii pentru cartile lui Thomas Mann, insa asta e site-ul Gazetei SPORTurilor. Cat despre Ioan Chirila, intr-adevar mie mi-a bucurat copilaria de pasionat in ale fotbalului, ma regasesc in intregime in articol. Ce sa faci, ignoranti in ale culturii adevarate, n-am avut puterea si interesul sa citim, toti, Thomas Mann!!!

nek nek  •  25 martie 2009, 21:31

sint curios oare se gaseste vreun jurnalist…ziar…trust de presa care sa inceapa demersurile pt ca ioan chirila sa fie studiat in scoala.cu tot respectul pt…ce e acum in manualele de limba romana dar…cred ca a trecut timpul pt…cicoi…fefelegi…etc asa ca d.nule tolontan…poate incepeti d.voastra.asa o sa fie linistiti si profesorii pt ca…se citeste…pe fata iar elevii o sa aiba mult mai multe de invatat din cartile lui nea vanea*istorie,geografoe…etc* decit din 90% duin ce se preda acum in scoli.sincer astept un raspuns de la d.voastra

alexandru  •  25 martie 2009, 21:48

cand se lasa seara citim altfel de carti. chirila al dumneavoastra si al multora dintre noi, fie si „profani” in ale gazetariei sportive povestea cu neacunsa admiratie despre Jorge Valdano si ceea ce citea varful Argentinei in 1986, Mexic: un volum al lui Borges.

Mike_65  •  25 martie 2009, 22:53

Catalin nu ma indoiesc ca ai citit toate scrierile maestrului.
Prin urmare sint sigur ca iti amintesti de remarca altui maestru Petchovsky
din Finala se joaca astazi (sper ca memoria sa nu imijoace feste):

P:- Tu cine esti ma ?
Un copil dintre blocuri: – Hnat
P. Dar tu ?
Alt copil:- Moser
P catre Ioan chirila: Vezi nimeni nu mai e Baratky sau Bindea
IC:-Si cine e de vina ?
P.-Voi gazetarii.

Dialogul a continuat cu un Peci trist ca gazetarii vremii nu mai stiau fauri
modele in sportul atit de iubitde el. Azi este si mai grav. Avem gazetari ce
mestesugesc si numai fauresc, nu modele ci idoli de mucava. Peste acei 30 de
ani amintiti de tine (imi permit tutuiala avind cam aceeasi virsta)societatea
va avea imagine copiilor de mucava. O tempora…

ws  •  25 martie 2009, 23:05

eu am fost marcat de „espana ’82”. la un moment dat stiam
fraze intregi din carte, o citisem de cinci ori, sufeream alaturi
de zico, socrates, falcao de fiecare data cand o citeam, cumva speram
ca italia sa nu bata brazilia. il uram pe rossi.

astea se intamplau acum 22 de ani.

regards,
ws

luisao  •  25 martie 2009, 23:27

Domnule Tolontan, cand o sa apara Glasul rotilor de tren? Ar fi o idee sa o scoateti la vanzare in data de 25 iunie, cand Rapidul implineste 86 de ani. ;). Sau poate si mai repede, de ce nu? Dar sub nicio forma mai tarziu :D.

florin  •  26 martie 2009, 1:17

buna seara,
Domnule Tolontan, am si eu o intrebare: mai pot gasi aceasta carte daca nu am avut posibilitatea de a cumpara ziarul marti?

Multumesc frumos!

lucid  •  26 martie 2009, 2:08

vai, ce frumos! tolo, stii ce faci? e doar o intrebare retorica. astept sa ne spui ca-cartea e sold out! astept vol 14., gratis 🙁

arh. Gheorghe Petrescu  •  26 martie 2009, 5:38

LOCUIESC IN SUA DE 18 ANI SI PATRU NUME DE SPORTIVI ROMANI SANT VEHICULATI PE
BUZELE AMERICANILOR:
1.NADIA COMANECI
2.ILIE NASTASE
3.GHEORGHE HAGI
4.PUSA-LUMINITA-MARATONISTA – OLIMPICA DE LA BEIJING IN 2008.
MAI SANT SI ALTII DAR CEI MENTIONATI MAI SUS SANT ARHICUNOSCUTI IN LUMEA
AMERICANA. HAI ROMANIA !

Mircea O  •  26 martie 2009, 8:21

Catalin…,
Nu e a buna cind ti se pare ca altadata (intimplator cind eram noi mai departe de moarte…) era mai bine, oamenii erau mai breji etc. Cartile de istorie sint pline de asemenea vorbe ale celor din generatiile doi si trei (subsemnatul s-a trezit spunind asa ceva – „cei de azi…” – pe la 15 ani, si, realizind problema, nu cred ca am mai aczut in abatere…).
Imagineaza-ti, Catalin, hazul vreunie situatii de peste alti 30 de ani, cind unii vor relata despre ceva ca soarele de pe cer de azi, pe care noi nu l-am sesiza acum nici sa ne tai!… Intre altele pentru ca nu exista sau e cit se poate de tern…
Eu inteleg ca uneori realitatea e al naibii de neplacuta, de insuportabila, ceea ce face sa ne refugiem pe unde se poate (inclusiv in trecut idealizat sau intr-un viitor pe care tineeeriiii de azi il vor schimbaaaaaa in bine…), dar masura nu a stricat nici anticilor, nu ne-o strica nici noua…

Mircea O  •  26 martie 2009, 8:28

Hai sa fiu si mai uman… (mai ales sub Carpati, a fi rational este ceva inuman…). Scrie cineva de mai sus despre cartea Chirila Espana 82. Mi-amintesc cum am rasfoit-o cu mare nesat, pe malul unui mic si cam **** lac din preajma Soselei Vergului (Bucuresti). Dar si mai si cu „Mexico, jurnal sentimental” (1970). Costa 13 lei parca si am luat-o cu bani imprumutati de la o librarie la intersectia Grivitei-Buzesti (cladirea este inca in picioare, mai exact peretii ei… O stiti, probabil). Nu stiu citi bani face azi condeiul unui amator ca mine, dar este una dintre cele trei carti care m-au marcat, in adolescenta (cu multa rusine voi spune ca o alta a fost „Ce le pasa damelor…”).
Pasaje din cartea Chirila 1970 am si acum in minte, totul este sa apara situatii in care sa tishneasca…

affu  •  26 martie 2009, 8:54

O initiativa extraordinara!La fel si articolul.Din pacate,nu cred ca bucuria nu cred ca bucuria de a citi va mai reveni vreodata in aceasta tara.Pot sa corelez initiativa voastra cu scrisoarea lui Tudor Chirila!De-abia astept sa le recitesc in noua edite!

Cătălin Tolontan  •  26 martie 2009, 9:37

florin: da, sigur, o poti comanda pe sms sau pe mail. Vom publica in ziar si pe site caile exacte

Cătălin Tolontan  •  26 martie 2009, 9:39

Mike_65 : frumos citatul tau, dar, vorba lui Mircea O (27) hai sa vedem ce vor face „pustii de mucava” cu lumea. Nu sint neaparat pesimist

ovi_cta  •  26 martie 2009, 11:57

Pana la sfarsitul anului mai sunt 9 luni(aproximativ 270 zile). Integrala MAESTRULUI IOAN CHIRILA ……..recunosc…..nu stiu sigur, dar am inteles ca ar fi formata din 27 de carti. Sa inteleg ca va aparea cate o carte la 10 zile ?

[D][S][N]  •  26 martie 2009, 12:36

„Un nume frumos ca un clinchet”

Phlo  •  26 martie 2009, 13:46

Veti publica si „Sepcile rosii?” nu am reusit sa dau de ea prin anticariate…
o am in format pdf dar tare as vrea sa o vad in biblioteca mea.

Radu  •  26 martie 2009, 14:57

Am vazut ca pe textul lui Nea Vanea despre meciul Romaniei ati adaugat emoticons
. Oare, Marele Chirila scria cu emoticons? Nu e mai frumos sa nu alteram munca unui asemena titan?

Babilonul imobiliar  •  26 martie 2009, 15:01

Excelenta initiativa! Carti memorabile ale maestrului Chirila…
Respect!

karsberg_vs_ursus  •  26 martie 2009, 15:19

Ai carte,ai parte.
Adio vremurilor in care bibliotecile peronale erau pline de carti citite,rascitite,ba chiar,unele dintre ele,memorate.
Celor care nu au avut norocul sa-l citeasca pe nea Vanea,ideea Gazetei este de bun augur.
Numai sa prinda si la tineret,caci la generatia anilor ’50-’80,sigur va avea succes.
//// Keep doing your fine work,Gazeta Sporturilor.////

Monica  •  26 martie 2009, 17:18

Datorita tatalui meu, care m-a expus la carti de toate genurile in copilarie si mi-a lasat mie dreptul sa aleg, am descoperit cartile lui Ioan Chirila. Si Nadia, pe care am citit-o de atat de multe ori incat ajunsesem sa stiu pe de rost pasaje intregi, dar si cartile de fotbal. Am ajuns astfel ca peste ani, cand am devenit jurnalist, sa stiu mai multe despre istoria fotbalului decat colegii (barbati) microbisti. Ioan Chirila nu a fost un scriitor de sport, a fost un scriitor si-atat. Un mare scriitor. Iar republicarea cartilor lui e un mare serviciu facut celor care il admira. Multumesc!

romania inedit  •  28 martie 2009, 14:19

Eu nu citeam carti despre sport(citeam carti de judo si alte asemenea ) in copilarie si in adolescenta , si nici mai tarziu nu m-am inghesuit , dar cred ca este o initiativa buna .
Chiar daca nu m-a marcat cartea “Ce le pasa damelor…” , m-a facut sa cred ca meseria de detectiv particular este o meserie interesanta , si mult mai tarziu mi-am dat seama ca este total diferit de ce scrie in carte .
Avand in vedere faptul ca sportul este o afacere , o carte asa cum este ” Nadia ” , ii face acesteia reclama gratuita , Nadia alaturi de altii , facand reclama pe bani grei pentru camatarii de la BRD , ca sa poata sa isi pacaleasca , clientii , nestingheriti de autoritati .

Urmeaza o seara de soc pentru clasa politica | Blog Oferta de Oferte  •  7 iunie 2009, 17:57

[…] Cartea cînd se lasă seara Aşa arată manualul reunit de geografie, de istorie şi… […]

George  •  30 iunie 2009, 0:19

Sa nu uitam ca in cele editate pana acum exista si greseli.Citez din cartea
Lucescu ‘Uruguayanul Zamorano’, Ivan Zamorano cred k stiti cu totii din ce
tara este nu tre sa mai specific eu.Gazeta atentie pe viitor va rog,
mai ales la Glasul rotilor de tren care se stie ca e ‘Biblia rapidistilor’.

Alex Manastire  •  18 ianuarie 2010, 15:15

As avea o intrebare pentru dumneavoastra. Ce s-a intamplat cu integrala Ioan Chirila? Din septembrie nu s-a mai editat niciun volum si as vrea sa stiu daca se vor mai edita celelalte? Ar fi pacat sa nu continuati. Multumesc!!!

Bia  •  21 aprilie 2010, 18:29

Întrebare: Alături de cele 4 volume din integrala Ioan Chirilă apărute anul trecut, vor mai apărea și alte volume?
Ar fi cinstit să știm, că dacă nu ne pumen să le căutăm prin anticariate.

Multumesc.

ionescu  •  14 aprilie 2015, 12:30

mai avem sansa sa vedem espana si argentina?

relu  •  8 octombrie 2016, 12:39

nu, s-a incetat aparitiile inainte sa apara glasul rotilor de tren ! are cineva in format pdf finalas e joaca azi si glasul rotilorde tren ?

relu  •  8 octombrie 2016, 12:41

nu, s-a incetat aparitiile inainte sa apara glasul rotilor de tren ! are cineva in format pdf finala se joaca azi si glasul rotilor de tren ?

Comentează

Redacția GSP și echipa de investigații te invită să sprijini jurnalismul apăsând butonul DA!

Publicitatea pe net este vitală ca să putem produce în continuare investigațiile, știrile și faptele pe care le regăsești zilnic aici. Așa că avem nevoie de acceptul tău ca să-ți oferim, în continuare, jurnalism independent, în timp real și verificat.

Redacția GSP și partenerii noștri utilizează tehnologii precum cookies, profilare și prelucrare automata a datelor, pentru a personaliza către tine articolele și reclamele. Prin acceptarea cookie-urilor, ne ajuți să utilizam această tehnologie pe site și să ne finanțăm ziariștii. Ai posibilitatea să iei oricând altă decizie, printr-o simplă revenire pe site. Pentru detalii, te rugăm să citești Documentul de informare a utilizatorilor despre prezenta cookie-urilor pe site și Termenii de utilizare.

Da, sunt de acord