Ce sa asteptam si ce sa nu asteptam de la comisiile parlamentare

Comisiile de ancheta in cazurile ministrilor Ridzi si Nemirschi vor avea, probabil, o expunere publica peste cea a numeroasele comisii precedente. Pentru ca interesul public asupra dosarelor este fara precedent. Ziare, siteuri, bloguri si televiziuni tin sub urmarire derularea evenimentelor si milioane de romani sint conectati zilnic la ceea ce, potrivit documentelor descoperite de presa, pare a fi developarea unui sistem nu doar de cheltuire aberanta a banului public, ci si de influentare a cetatenilor prin imixtiunea Guvernului in libera informare a acestora. E rational sa vedem ce putem astepta si ce nu de la aceste comisii de ancheta.

joi, 25 iunie 2009, 10:52

Comisiile de ancheta in cazurile ministrilor Ridzi si Nemirschi vor avea, probabil, o expunere publica peste cea a numeroasele comisii precedente. Pentru ca interesul public asupra dosarelor este fara precedent. Ziare, siteuri, bloguri si televiziuni tin sub urmarire derularea evenimentelor si milioane de romani sint conectati zilnic la ceea ce, potrivit documentelor descoperite de presa, pare a fi developarea unui sistem nu doar de cheltuire aberanta a banului public, ci si de influentare a cetatenilor prin imixtiunea Guvernului in libera informare a acestora. E rational sa vedem ce putem astepta si ce nu de la aceste comisii de ancheta.

Conform Regulamentului Camerei Deputatilor, comisiile nu pot avea ca obiect investigarea unor fapte care fac obiectul unor anchete judiciare. Cu alte cuvinte, daca DNA decide sa ancheteze aspectul legalitatii contractelor sau cel al legalitatii cheltuielilor, comisiilor le ramine zona oportunitatii acestor contracte, a raspunderii politice si cea a protejarii cetateanului in fata interventiei Guvernului in zona liberei informari. Nu fiti dezamagiti! E logic si tine de mecanismul complex de echilibru si control reciproc al puterilor in stat. Un cetatean nu poate fi anchetat concomitent si pentru aceleasi fapte si de Parlament, si de Parchet. Dupa cum un parlamentar nu are resursele unui procuror de a ancheta contracte stufoase, cu bani si conexiuni multiple.

Si, atunci, ce pot comisiile? Ele pot cita orice persoana, care e obligata sa se prezinte si sa spuna adevarul sub raspundere penala. Ele trebuie sa redacteze un raport. Acest raport trebuie sa se dezbata in plen si trebuie sa devina o hotarire.  

Ca parte a echipei gsp care a initiat investigatia jurnalistica in cazul Ridzi si care a oferit publicului documentele si explicatiile asupra lor, cred ca Parlamentul e dator sa se pronunte in raport si in hotarirea ulterioara despre ceea ce CNA a semnalat deja, fara sa aiba insa puterea sau decizia de a nominaliza.

Parlamentul sa spuna daca, in acest caz, vede ce vedem noi toti. Sa se pronunte daca Guvernul Romaniei, prin semnatura unui ministru al sau, a solicitat, a cumparat si a platit cumpararea de stiri si reportaje nemarcate publicitar si cel putin a incercat, daca nu a si reusit, sa intervina in agenda editoriala a televiziunilor. Ambele lucruri sint interzise de Legea Audiovizualului.

Va fi foarte greu, chiar si pentru comisia parlamentara in cazul Ridzi, sa produca dovezi care sa ateste ca televiziunile au un contract de vinzare de stiri cu intermediarii angajati de MTS. Posturile neaga ferm. Surse din mai multe dintre cele 5 televiziuni prevazute in contract spun ca „nu exista decit contracte de publicitate, restul se rezolva altfel”. Dar ceea ce este usor de probat prin simpla consultare a documentelor publice si ceea ce au vazut cetatenii, provocindu-le dezgustul, este ca MTS a semnat contracte prin care cerea intermediarilor si, mai departe, televiziunilor in mod explicit sa se incalce legea. A incitat practic la incalcarea legii. Acele anexe sint media planuri in care figureaza stiri si reportaje, marcate cu orele de aparitie. Au fost contractate, receptionate si apoi platite. De dragul amuzamentului, iata cum ironizeaza Washington Post, preluat azi de „Adevarul”, o intrebare aranjata de un site pentru presedintele Americii. O intrebare, nu sute de stiri si reportaje difuzate!

S-a ajuns in situatia ca, la televiziunile de stiri, in zilele de 1 si 2 mai sa fie difuzata in media o stire, video sau pe crawl,  la fiecare 7 minute prin care sa fie promovate evenimentele MTS, Monica Ridzi sau Elena Basescu. „Numai invazia aliatilor in Irak a mai beneficiat de un asemenea interes”, a observat presedintele CNA Rasvan Popescu.

In calitate de reprezentanti ai cetatenilor si de aparatori ai drepturilor lor, parlamentarii pot face un pas suplimentar fata de CNA. Ei au mandat sa constate cel putin tentativa Guvernului de a cumpara stiri si reportaje si efectul acestei tentative! Practic, Guvernul a cerut si a dat bani pentru ca oamenii sa fie mintiti, devenind un redactor sef cu puteri nemaintilnite in practica media, care a decis prin contracte incheiate pe 22 aprilie cum arata stirile difuzate pe 1 si 2 mai, a receptionat aceasta imixtiune pe 5 mai si a platit-o.

Iata ce putem astepta de la o comisie parlamentara.


Comentarii (47)Adaugă comentariu

nu m-ai cred in Mos Craciun  •  25 iunie 2009, 11:13

In curand parlamentul intra in vacanta, apoi vin alegerile. Asa ca doar Mos Craciun o m-ai poate gasi vinovata de ceva.

george  •  25 iunie 2009, 11:14

Nu o sa reusim sa fim niciodata aplicati, exact eroarea asta o faci si tu Cataline acum, prezinti 2 cazuri care chipurile trebuiesc tratate in paralel, ideal ar fi ca macar presa sa nu cada in pacatul clasei politice, Ridzi a gresit voit sau nevoit , grav, comparatiile cu alte cazuri trebuie sa inceteze, asta ati dovedit voi , si e aproape cert ca e cel putin o mare problema de moralitate si gestionare defectuoasa de fonduri, restul e politica…

fotbal  •  25 iunie 2009, 11:22

cred ca sunt foarte bine venite precizarile despre organismele statului si aria lor
de competenta.
pentru nivelul tau de expunere nu s-a inventat inca unitate de masura 🙂

Hash  •  25 iunie 2009, 11:23

Contractele sunt clare, oricat de legale ar fi ele nu sunt morale. Sunt intr-un
caz asemanator cu cel al lui necolaiciuc, in care totul se cumpara la suprapret.
CNA a decis ca s-a cumparat publicitate electorala, si asta este mai greu de digerat,
sunt banii nostri, iar eu ca roman care imi platesc taxele nu-mi convine ca
ministra sa-mi spuna ca esta tanara si pot fi chiar de 2 ori mai tanar.
Daca mai exista bun simt in Romania, chiar daca dansa tine cu dintii de functie,
comisia ar trebui sa constate aceasta ilegalitate, iar ridzi sa fie destituita
si apoi urmarita penal.

Cătălin Tolontan  •  25 iunie 2009, 11:28

nu mai cred in Mos Craciun : comisia va lucra si in vacanta parlamentara

Bogdan  •  25 iunie 2009, 11:31

Bravo Cataline! Este un efort sisific rascolirea acestui caz. Din pacate oamenii poilitici romani nu simt nici o responsabilizare, ci ei judeca empiric doar dupa interese. Nu cred ca exista intereseul lor ca acesti ministri cu probleme sau deputatul A. Nastase sa fie anchetati. Pentru eii eeste o oportunitate in plus sa-si dovedeasca loialitatea sau sa faca o noua afacere la schimb.
Te-am combatut si abandonat datorita mai multor articole, dar prin acest efort pe care GDS si tu personal il prezentati, meritati foarte mult respect.Felicitari!

Adrian  •  25 iunie 2009, 11:36

sa nu uitam ca traim totusi in Romania si ca nu se vor gasi vinovatii atat de e repede
iar daca e adevarat ca din acesti bani s-a facut si campania electorala a micutei Elena Basescu…atunci totul va fi legal si nimeni nu e vinovat…

sa m-ai cred in Mos Craciun?  •  25 iunie 2009, 11:36

Ma bucur sa aud asta. Totusi, lucrez la o firma care participa la licitatii, asa ca stiu cum se organizeaza. Va fi foarte greu sa dovedeasca ceva. Singura sansa este sa se lege de cumpararea de publicitate.
Urmariti va rog de cate ori s-a modificat OUG 34/2006 numai in anul acesta.

Jerome  •  25 iunie 2009, 11:50

Domnule Tolontan, acum 2-3 zile, v-am scris ( tot pe acest blog ) ca
dumneavoastra si echipa GSP, ati reusit DOAR sa aratati infractiunile
doamnei Monica Ridzi.
In ceea ce priveste o finalitate legala sau morala a actiunii
dumneavoastra, cu scuzele de rigoare, ma indoiesc profund ca se va intampla
ceva.

a(mic)  •  25 iunie 2009, 12:01

Imi aduc aminte de o declaratie a lui G Becali (uite ca poate citesc si altii commentul meu, asa, de dragul audfientei! 🙂 ). Fara a o cita exact (sunt vreo 2 ani de atunci) a spus ca apare la Pro TV intrucat o firma de – nici nu stiu cum sa-i spun, lobby? promovare? – avea sa ii dea niste bani si face o compensare. Nu-mi aduc aminte sa fi reactionat Pro TV-ul. Oricum, e o practica curenta.

dumbi fotbalistul  •  25 iunie 2009, 12:05

Cataline, daca nici acum nu se intampla nimic cu un ministru dovedit,
inseamna ca nu ne vom face niciodata bine ca tara! Suntem pur si
simplu bolnavi!. Interesanta si ‘Romania intre tunul Rafo si efectul
Ridzi’ de pe ZIUA. Piratul si sluga lui mica
din Guvern nu mai percep realitatea care-i inconjoara.

Alin  •  25 iunie 2009, 12:35

Nu trebuie sa te ingrijorezi de rezultat, o vor acoperi.
Ca sa-ti dau un exemplu, vezi certificatul de buna purtare dat de ANRMAP. Nu se poate da un raspuns ca s-au respectat procedurile pentru achizitii publice cata vreme nu s-au publicat anunturi de intenti, participare, etc in SEAP (Sistemul Electronic pentru Achizitii Publice).

stormseeker  •  25 iunie 2009, 13:39

Deci dupa cum spuneam si mai inainte GSP se politizeaza. Dar numai intr-un
singur sens. S-au pus in discutie cazurile Ritzi si Nemirschi. Daca Ritzi are
legatura cu sportul nu stiu ce legatura are Nemirschi cu domeniul respectiv.
Dar sa trecem peste asta; jos cu ei. Nu inteleg insa daca tot te-ai intins in dezbaterile parlamentului
de ce nu pomenesti de cazul Nastase la fel de deranjant pentru noi ceilalti.
Dupa parerea mea parlamentul judeca cu doua masuri in functie de interesele de
partid. SI ASTA ESTE MAI GRAV. Sigur, nu ma pot astepta ca voi
sa fiti obiectivi dar puteai macar sa salvezi aparentele si sa mimezi o
oarecare independenta. Dar cred ca-ti cer prea mult pentru ca asta inseamna
ONOARE si DEONTOLOGIE PROFESIONALA. Degeaba incerci sa ascunzi mizeria sub pres
TOTI SUNT IN ACEEASI OALA indiferent de partid. Si asta o stim toti.

adidas  •  25 iunie 2009, 13:56

d le tolontan am citit un articol f echilibrat asa cum va stim cu totii,asa este trebuie sa asteptam rezultatul anchetei

Amnesia Haze  •  25 iunie 2009, 14:02

o sa i scada nota la purtare…

cristian  •  25 iunie 2009, 14:15

Tolo fa un articol in stilul tau, te rog pentru iubitorii de tenis de masa despre cel din linkul de mai jos.

http://www.adevarul.ro/articole/cluj-paneth-farkas-o-poveste-nemuritoare.html

monica  •  25 iunie 2009, 14:26

Cataline

Aceasta hotararea demonstreaza ca Ridzi a premeditat aranjamentul cu cele doua firme iar Boc a incercat sa legalize jaful doamnei Ridzi.

HOTĂRÂRE Nr. 478 din 22 aprilie 2009

pentru completarea Hotărârii Guvernului nr. 1.721/2008 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Tineretului şi Sportului

EMITENT: GUVERNUL ROMÂNIEI

PUBLICATĂ ÎN: MONITORUL OFICIAL NR. 299 din 7 mai 2009

În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată,

Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.

ARTICOL UNIC

Hotărârea Guvernului nr. 1.721/2008 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Tineretului şi Sportului, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 26 din 13 ianuarie 2009, se completează după cum urmează:

1. La articolul 3 alineatul (1), după litera w) se introduce o nouă literă, litera x), cu următorul cuprins:

„x) organizează evenimente în vederea promovării programelor de tineret.”

2. La articolul 5, după litera v) se introduce o nouă literă, litera w), cu următorul cuprins:

„w) organizează evenimente în vederea promovării programelor de sport.”

PRIM-MINISTRU

EMIL BOC

Contrasemnează:

Ministrul tineretului şi sportului,

Monica Maria Iacob-Ridzi

Bucureşti, 22 aprilie 2009.

Nr. 478.

dragomir  •  25 iunie 2009, 14:47

bineinteles ca si comentariul meu afost sters pentru ca nu va convine ca v-am criticat ca ce nu areusit ringier adica sa va rupa verrticalitatea a reusit felix motanul sa va indoaie.aveti pmacar putina demnitate si acceptati si opozitia.si vorba d-lui constamtin munteanu in rest sa auzim numai de bine.

dragomir  •  25 iunie 2009, 15:05

si inca ceva domnule tolontan.toata lumea se pricepe la politica fotbal si medicina.

calator  •  25 iunie 2009, 15:05

Catalin, lasand la o parte faptele Doamnei Rizi-pitzi totusi nu crezi ca ar
trebui sa mai scrii si despre sport? Nu mi-o lua in nume de rau, dar de vreo
12 zile, scrii numai despre subiectul asta. Sincer, mie, ca si cititor al
gazetei incepe sa mi se para o adevarata vendeta personala. Am inteles, a
cheltuit banii publici aiurea, e incompetenta, etc. Pentru mine incepe sa fie
prea mult sa citesc la aceasta rubrica acelasi subiect in alte forme. Cu sau
fara voia ta incepe si GSP sa emane „miasme” politice si crede-ma. As dori ca
aici in strainatate sa citesc o stire, sa aflu o informatie fara iz politic,
daca se poate. Iti doresc mult succes in continuare.

Cătălin Tolontan  •  25 iunie 2009, 15:06

dragomir: prietene, nu are nici o legatura cu ce spui tu. Iti reamintesc: in 2004, gsp a atacat dur faptul ca PSD+PC au facut campanie electorala in sport! Mai departe: ministrul pus de PC la ANS a fost atacat repetat si dur in acest ziar. Am scris textual: Voiculescu sa faca alte servicii prietenilor sai, Florian Gheorghe era sef la sport, nu sa-i puna ministrii peste sport cind sint afoni!

asparagus  •  25 iunie 2009, 15:11

Am votat si am argumentata de ce ministresa trebuie destituita. Acum vreau sa va spun ca:
1).tot acest demers al dumneavoastra va ramane un simplu demers si …atat
2).niciodata dar absolut niciodata EBoc nu va demite vreun ministru din zona PDL
3).niciodata dar absolut niciodata EUdrea sau MRidzi (daca s-o scrie asa) nu vor fi anchetate sau trimise in judecata atata timp cat va fi pe acest pamant(era sa zic sfant, romanesc dar suna ca …dracu)BASE si cu GASCA lui.
4).BASE si cu GASCA lui vor fi atata timp cat va mai exista ceva de furat si inclin sa cred ca nu va pleca de la putere decat printr-o revolutie pentru ca foarte multi au ajuns la limita rabdarii.
5). acestia care au ajuns la limita rabdarii chiar daca ies la vot nu pot schimba pe Base si ai luipentru ca sunt pregatiti pentru masluire ( vezi cele 22.000.000 de buletine tiparite fara nicio alta ratiune)

Cătălin Tolontan  •  25 iunie 2009, 15:17

asparagus: inteleg ce spuneti, dar eu cred ca Ridzi va pleca

nae curteanu  •  25 iunie 2009, 15:32

Ne aşteptăm să facă o frecţie, pentru că nu ne aşteptăm sa meargă pe cursul
banilor – cât şi pe ce s-a cheltuit. Amintiţi-vă că artiştii (inclusiv cei
care au cântat in Parcul I.O.R.) au declarat că nu au primit sumele vehiculate.
Un contabil ar trebui să ia totul la mână şi să verifice inclusiv dacă facturile
de la minister au aceeaşi serie cu cele pe care le-au primit cei care au fost
plătiţi.

dragomir  •  25 iunie 2009, 16:05

mi-ati adus argumente ca am gresit imi cer scuze si raman la parerea ca un ziar de sport nu trebuie sa faca si politica.

nae curteanu  •  25 iunie 2009, 16:05

Rectific…
E vorba, desigur, de facturile de la firma care a intermediat. Ministerul
n-a plătit direct.

V.  •  25 iunie 2009, 16:16

Totul incepe sa para o mare exagerare din partea GSP. Sunt de acord, ati generat ancheta si ati reusit sa ridicati problema la un nivel la care se musamalizeaza mai greu dar de acum ajunge, ar trebui sa va ocupati de ceea ce spuneti ca va pasa, adica de sport. Prima reactie s-a vazut (CNA), acum dati-le o sansa celor abilitati sa ajunga la o concluzie. Mie personal incepe sa mi se para ca doamna ministru a fost pretextul perfect sa aveti cu ce umple ziarul in pauza competitionala din fotbal, ca oricum pe alte teme nu prea se scrie in presa sportiva romaneasca.
Parerea mea…

Cătălin Tolontan  •  25 iunie 2009, 16:29

dragomir: multumesc

EU  •  25 iunie 2009, 17:01

De o saptamana asist la acest circ mediatic mai bine s-ar discuta despre desfintarea echipei de handbal Dinamo Bucuresti echipa care i-a format si la care au jucat:MARIAN COZMA, VALENTIN GHIONEA, RARES JURCA, ION MOCANU,ROBERT LICU,VOICA ELIODOR si lista poate continua.

corneliu  •  25 iunie 2009, 17:03

hai ma …..lan sunt obosit.insusi poza ta ma oboseste

AMO  •  25 iunie 2009, 17:16

„in 2004, gsp a atacat dur faptul ca PSD+PC au facut campanie electorala in sport! ”
2009-2004 = 5 (ani) = pretul succesului.
De-atunci pana acum vizibilitatea „gazetarilor” a crescut teribil. Si puterea lor. Si puterea sefului lor. Sincer, ii preferam pe cei din 2004…

Ionut  •  25 iunie 2009, 22:40

Sunt dezamagit, scarbit, mi-e lahamite. Ce dovezi se mai asteapta ca sa isi dea
dimisia. Normal ar fi fost sa fie demisa, asta are un tupeu fantastic, depasit
doar de nesimtirea ei. Vadim Tudor pregateste-te sa fi presedinte.
Asta e raspunsul care-l merita astia si care ne sta in putere.

Gigi  •  26 iunie 2009, 1:59

Bravo Tolo ! Super ancheta , super ziarist !

PussyCat  •  26 iunie 2009, 4:24

comisiile nu vor face nimic. 100%

alergatorul  •  26 iunie 2009, 7:25

se pare ca faceti revolutie. ies si eu in strada!

lee  •  26 iunie 2009, 9:17

Sa nu va opriti din actiunea voastra !!!!
Pentru ca nimeni , niciodata decand se jefuieste tara asta n-a intreprins o actiune atat de documentata si pentru ca au inceput si ei sa simta sabia deasupre capului ( de-ar da bunul Dumnezeu sa le reteze capetele ).
Pentru cel ce se vaicareste ca ziarul incepe sa se politizeze, am o noutate: prietene, ziarul e de sport si ancheteaza jaful MINISTRULUI SPORTULUI !!!!
NU ABANDONATI, va rugam !!!!!!!!!

Costi  •  26 iunie 2009, 9:47

@off-topic, dar ff important
De ce nu este Radu Cosasu in ziarul de azi? E prima zi de vineri dupa nu stiu cata vreme cand nu il citesc. Multumesc mult pt raspuns!

Cătălin Tolontan  •  26 iunie 2009, 10:18

lee: nu ne oprim

begheiu  •  26 iunie 2009, 10:49

Tolontane, am sa pun aici un text ce l-am scris pentru articolul despre circul creeat de Federatzia de Natatzie:

Toate federatziile sportive sunt pline de mi^tici, functzionari guvernamentali de rangul II de cand se stiu ei pe lume, care dirijeaza lucrurile acolo. Ei fac legea, iar paiatza de Iacob-Ridzi a cazut victima intr-una dintre afacerile puse pe picioare de ei ! La fel cum a patzit si in cazul Federatziei de Hockey pe Gheatza in conflictul cu Kurko si Miercurea-Ciuc ! Si pentru ce ? …pentru O OBLIGATZIE A FEDERATZIEI, ASIGURAREA MEDICALA LEGALA A SPORTIVILOR TRIMISI PESTE HOTARE !

Nu mi-a placut cum ai tratat subiectul timp de doua saptamani, si nici ca faci jocuri politice comandate de seful tau, „Felix” !
Este bine ca au fost dezgropate niste lucruri, dar altele, mai grave, nu le-ai tratat cu atata acribie…
Dar constiintza trece prin stomac, nu-i asa… ?

Cătălin Tolontan  •  26 iunie 2009, 10:50

Costi : dl Cosasu are o problema personala, va reveni

adidas  •  26 iunie 2009, 10:54

sa nu abandonati este un pas urias in construirea democratiei pe care noi romanii nu am inteles ca trebuie sa o construim noi toti,oamenii,impreuna

Cătălin Tolontan  •  26 iunie 2009, 10:55

begheiu: nu e nk legat de politica

Fira Asy  •  26 iunie 2009, 15:01

Incredibil ce se intimpla. Tineti tare si nu va lasati, suntem in partea
dreptatii, adica in partea voastra. Dar uitativa putin si interitoriu ce
se intampla. Exemplu la DJT Covasna este director un stripper. Merita un articol.

Cătălin Tolontan  •  26 iunie 2009, 16:15

adidas, fira asy: vom continua, in zilele urmatoare vom publica lucruri interesante

fsd  •  26 iunie 2009, 23:40

ba da toti de la gsp de 3 sapt dati prima pagina numai cu Monica…cumochema.
se vede ca e treaba politica la voi in trust
sau nu aveti ce stiri sau articole sa mai publicati pe site
rusine!!!!!!!1

felix  •  27 iunie 2009, 0:37

e reconfortant sa vezi ca au mai ramas macar cativa romani cu curaj.
felicitari si la cat mai multe numere 🙂

Suceveanu  •  28 iunie 2009, 23:20

Tolontane ar fi timpul sa iei o pauza si sa pleci in concediu. Ai dat dovada inca odata ca ati pierzi timpul degeaba. Poti sa scrii cat vrei contra ca se vede ca cei de la PNL te-au platit bine. Mai stringe niste date si trimitele la dnul priministru ca sa aiba activitate. Nici nu are ceva mai bun de facut. Asa ca ia o pauza si cauta bine poate te numesc astia marele cunoscator al dreptatii. Doresc sa stergi cit mai repede acest mesaj ca doar cu asta va ocupati.

Comentează

Redacția GSP și echipa de investigații te invită să sprijini jurnalismul apăsând butonul DA!

Publicitatea pe net este vitală ca să putem produce în continuare investigațiile, știrile și faptele pe care le regăsești zilnic aici. Așa că avem nevoie de acceptul tău ca să-ți oferim, în continuare, jurnalism independent, în timp real și verificat.

Redacția GSP și partenerii noștri utilizează tehnologii precum cookies, profilare și prelucrare automata a datelor, pentru a personaliza către tine articolele și reclamele. Prin acceptarea cookie-urilor, ne ajuți să utilizam această tehnologie pe site și să ne finanțăm ziariștii. Ai posibilitatea să iei oricând altă decizie, printr-o simplă revenire pe site. Pentru detalii, te rugăm să citești Documentul de informare a utilizatorilor despre prezenta cookie-urilor pe site și Termenii de utilizare.

Da, sunt de acord