Voinescu: „Nu cumva au fost prea mulţi bani cheltuiţi?” Ridzi: „Ne-am dorit să fie cît mai mulţi tineri implicaţi”

Mîine, la ora 10:00, urmează directorii MTS.

marți, 30 iunie 2009, 3:42

Mîine, la ora 10:00, urmează directorii MTS.

19:20
„Am cumpărat un pachet de servicii”
Pe măsură ce trecea timpul, sub presiunea oboselii, ministrul era tot mai puţin controlat şi amabil: „Înţelegeţi că am cumpărat un pachet de servicii, nu o scenă. Vă spun asta ca să înţelegeţi ce am cumpărat!”.

Bogdan Olteanu a intervenit: „Sînt total nemulţumit. Doamna ministru ştia că vine în faţa unei comisii explicit de anchetă. A venit fără răspunsuri concrete. Vă rog să ne răspundă în scris, sub semnătură”. „La prima oră voi dispune să vă trimit documentele. Dar nu pot garanta că le veţi primi pînă la o oră anume”. Era tîrziu şi nu erau documente. Şedinţa s-a încheiat la 19:30.

18:50
O logică de neuitat
Un răspuns tipic al ministrului pentru audierea de ieri este următorul: „Probabil că dacă firma care a oferit serviciile ar fi acceptat să folosească scena, dacă am fi ştiut că o avem, atunci am fi folosit scena”. Şi a adăugat, moment în care aerul s-a retras din sală: „O să văd de ce s-a cumpărat o scenă în trecut! Eu nu aş fi cumpărat-o!”.
Concluzie: vinovaţi apriorici sînt cei care au cumpărat scena veche, nu cei care au închiriat scene deşi exista una!

18:35
Clipa cînd a picat catalogul
Stupoarea care se învîrtea în jurul candelabrului de cristal a aterizat brusc pe masă, cu zgomot de catalog, în momentul în care Monica Iacob Ridzi a spus, imperturbabilă, că „eu am venit cu toată bună-voinţa. Dacă nu vroiam, nu veneam. Eu nu am venit aici în faţa unei comisii de anchetă. Nu mă simt anchetată. Sîntem colegi”.

Deputaţii au încremenit pur şi simplu. Nicolae Bănicioiu a spus: „Vă rog nu ne mai spuneţi cît de generoasă aţi fost venind aici!”. În Regulamentul Camerei Deputaţilor se prevede că orice cetăţean român citat în faţa unei comisii parlamentare este obligat să se prezinte şi că depoziţia sa se face sub jurămînt şi are răspundere penală.

18:15
Ridzi: „Nu consider ca am gresit. Stiu ca s-a desfasurat totul perfect legal. Nu am stiut ca aveam o scena. Nu am fost informata. O sa detaliez in scris ce a facut firma care s-a ocupat de judete si ce au facut judetele. Daca nu vroiam sa am un dialog cu dumneavoastra, nu veneam aici. Nu ma consider in fata unei comisii de ancheta. Sintem colegi”.

18:05
Cristian Dumitrescu: „Aveti sentimentul ca ati gresit pe undeva sau credeti ca sinteti vinata de presa si de noi?”
Alina Gorghiu: „Care a fost finalitatea urmarita cind ati semnat contractul de cumparare de stiri  atita vreme cit legea interzice acest lucru?”

17:55
„Ridzi: „Din cit am verificat pina in acest moment, contractele au fost atribuite cu pretul cel mai mic”.

17:50
Sever Voinescu: „Doamna presedinte, va rog sa tineti sedinta sub control. Poate ca unii colegi sint nemultumiti pentru ca raspunsurile nu le permit sa-si continue spectacolul politico-mediatic, dar haideti sa ne respectam”.

17:40
„Am fost foarte putin implicata inainte de semnarea contractelor si de evenimente. Cred ca m-am intilnit de doua ori cu colegii mei. Apoi am fost fiecare dintre noi la un eveniment”. Apoi a negat ca directorul de la achizitii, Dan Toia, ar fi plecat din MTS din cauza contractelor. „Dinsul mi-a spus altceva. Sper ca a plecat din motivul pe care mi l-a spus. Tocmai de aceea vreau sa lamurim toate aceste lucruri, sa vedem daca s-a comis ceva ilegal”, a spus Monica Ridzi.

17:35
Ridzi: „S-au desfasurat evenimente in peste 100 de localitati. M-ati intrebat cine le-a urmarit. In nici un minister nu se ocupa ministrul. Am desemnat o comisie care s-a ocupat de urmarirea contractelor. Am gresit probabil ca n-am fost suficient de explicita si n-am prezentat mai clar, dar am crezut ca e suficienta o conferinta de presa. Poate pentru ca n-am fost suficient de abila sa explic public ce s-a intimplat se intimpla toate acestea, poate de aceea exista si o ancheta a DNA”.

17:25
Bogdan Olteanu a pus mai multe intrebari. „Ce calendar de plati a existat?” . „Care au fost masurile si instrumentele de supraveghere a evenimentelor?”. „Care a fost gradul de implicare a dumneavoastra inainte, in timpul si dupa operatiuni”. „Au existat cheltuieli de promovare a institutiei?”.

ora 17:20
Nicolae Badicioiu: „Ne spuneti ca nu stiti nimic despre contracte. Spuneti-ne, clar, va rugam: ati semnat contractele? Si, daca nu stiti despre ele, cum le-ati semnat?”.

ora 17:15
Ridzi: „Cit despre studiul comparativ de pret, vom vedea daca e posibil”. Intrebarea era de ce nu l-a facut inainte, ci dupa. I s-a atras atentia. „Nu cred ca se fac aceste studii inainte”, a raspuns ministrul. „De ce am semnat contractele? Pentru ca legea ma obliga sa semnez contractele avizate de o comisie a ministerului”.

ora 17:05
„Ramin cu dumneavoastra cit timp e necesar. Vin ori de cite ori e nevoie”, a spus Ridzi, solicitind „o maniera eleganta, colegiala” de discutie. „Ne sfidati!”, a exclamat Rizea, evident pornit pe ministru.

Ridzi: „Evenimentele de la Costinesti au fost facute impreuna cu MTV Romania. Asocierea nu s-a facut in mod direct, a fost facuta prin intermediari si, daca ne uitam pe scena, veti vedea bannerele noastre si in nici un caz acele materiale nu puteau fi puse pe acea scena daca nu am fi dat bani. Legat de declaratiile facute de artisti, va pot spune ca MTS nu a avut o relatie in mod direct cu artistii. Nu am cunostinta despre sume si nu pot sa va furnizez date suplimentare”.

ora 17:00
Gelu Visan:  „Fac apel sa nu ne consideram anchetatori”. Intre timp, Cristian Rizea facuse o gluma proasta la adresa zilei de nastere a ministrului. „Vad ca v-ati contrat intre dumneavoastra”, a fost riposta mai tirzie, nu directa, dar vadita, a ministrului, moment in care spiritele s-au incins intre ministru si citiva membri ai comisiei.

ora 16:55
Ridzi a spus ca „in privinta contractelor, trebuie sa-i intrebati pe cei de la directorul de achizitii„. Bogdan Olteanu a intervenit: „Va rugam sa nu ne spuneti pe cine sa intrebam noi! Va rugam sa ne raspundeti ce stiti legat de o chestiune, nu sa ne sugerati pe cine sa intrebam. Daca nu stiti, nu raspundeti, dar nu ne trimiteti la altcineva”.

ora 16:50
Alina Gorghiu: „De ce nu ati facut cercetarea de piata a preturilor inainte de a incredinta contractele si vreti sa o faceti acum? E tardiv”

ora 16:45
Cristian Dumitrescu: „Doamna ministru, va sfatuiesc sa va luati un avocat. Nu puteti sa ne spuneti ca vreti sa faceti un audit la minister din banii dumneavoastra! Nu poate fi auditat ministerul pe banii altcuiva, sper ca intelegeti asta”. Ridzi a raspuns, ezitind: „De aceea, n-am spus ca am comandat auditul, ci ca intentionez sa il fac”.

ora 16:40
Monica Ridzi: „Voi comanda o expertiza internationala a evenimentelor. Nu o s-o fac pe bani publici. Imi doresc foarte mult sa clarificam toate aspectele. Dar nu m-am exprimat ca acea firma, ci organele abilitate sa verifice destinatia finala a banilor”.
Monica Ridzi: „Legat de dimensiunea organizarii evenimentelor. Ceea ce noi in minister a fost sa marcam ziua de 2 Mai altfel decit in mod obisnuit. Pina in anul acesta bugetul era destinat unui numar de evenimente in mai multe saptamini. Ne-am dorit sa avem o dimensiune la nivelul intregii tari. Ne-am dorit sa fie citi mai multi tineri implicati”.

ora 16:32
Cristian Dumitrescu: „Doamna ministru, nu credeti ca nu v-ati gindit suficient la dimensiunile cheltuielilor?”. Sever Voinescu, colegul de partid al lui Ridzi, : „Nu cumva sint prea multi bani cheltuiti, doamna ministru?”.

ora 16:25
Deputata Gratiela Gavrilescu a sesizat: „Doamna ministru, nici o firma de audit, nationala sau internationala, nu poate sa desluseasca destinatia banilor, pentru ca acelea sint contracte private incheiate intre firmele carora le-ati dat banii si furnizorii lor”.

ora 16:10
Monica Ridzi a spus ca intentioneaza sa faca un contract „cu o companie de reputatie internationala” care sa verifice:

1. Daca exista legaturi intre ea si rudele ei si firmele care au preluat contractul
2. Daca exista legaturi intre firme si angajatii ministerului.
3. Cum au folosit firmele banii.
4. Un studiu comparativ de pret pentru evenimente.
Si a mai spus: „Nu doresc sa-mi asum vina nici unui angajat al ministerului„.

Sintem, asadar, in fata unui ministru care vrea sa angajeze o mare firma internationala care sa auditeze activitatea unor firme de apartament carora le-a acordat trei contracte! Sintem in fata unui ministru care face studiu comparativ al ofertei dupa ce evenimentele s-au desfasurat!

ora 15: 45
„Nu vreau sa obstructionez cercetarile acestei comisii”, a spus azi Monica Ridzi, cind a intrat in sala Duca, unde era asteptata de cei 15 barbati si femei ai comisiei a carei desfiintare o ceruse cu 24 de ore inainte. „Dar documentele cerute de ce nu le-ati trimis comisiei?”, au intrebat-o jurnalistii. „Pentru ca am interpretat, poate gresit, ca aceasta comisie trebuie divolvata de vreme ce DNA a inceput cercetarile”.

Lucrurile sint clare. De 40 de minute, comisia nu a inceput sa-l audieze pe ministrul PD-L, care sta in capul mesei, putin tensionat. Colegii de partid ai Monica Ridzi, in frunte cu vocalul Cristian Boureanu, pledeaza pentru raminerea pe procedura. Audierea intirzie. Vom reveni.


Comentarii (62)Adaugă comentariu

Poker Mocangiul  •  1 iulie 2009, 7:53

Niste nemernici cu totii, sunt sigur ca nu e singurul politician care a furat sunt mult mai multi

Bogdan  •  1 iulie 2009, 8:16

Ma bucur sa mai vad ca sunt politicieni care, intr-o masura mai mare, sunt
stransi cu usa. Imi place sa le vad expresia si ticul asta de a schimba
subiectul, cum facea MIR cand statea de vorba cu tine. Sper sa se finalizeze
si cazul asta, dar, spre deosebire de celelalte, sa se rezolve pentru noi,
nu pentru ei. Dar ceea ce sper mai mult, si acum am incredere ca s-ar putea
rezolva in sfarsit, este sa faceti o ancheta, o investigatie, ce vreti voi,
prin caminele aseului. Alt minister, alta provocare. Oricum, probabil la fel
de mare avand in vedere si caracatita de relatii de pe meleagurile academiei.
E mare pacat ca mii de studenti sunt nevoiti sa aleaga alte solutii, sa nu mai
poata studia in ASE pentru ca nu au unde sta. E grav ca stau aici oameni care
nu mai au de mult treaba cu studentia, dar alt loc nu-si gasesc. Este o mafie
atat de mare aici, incat mi-e teama ca in curand vor fi mai multi care stau pe
naspa decat cei care isi vor ocupa locul de drept.

Catalin, oamenii tai de incredere, demonstrati ca nu a fost doar un foc de
paie sau o comanda. Faceti asta pentru noi, pentru ca noi, cei care au
drepturi incalcate, va cerem. Pentru ca voi aveti o capacitate in plus de a
accesa dulapuri cu scheleti.

Mult succes!

gicu de la cocserie  •  1 iulie 2009, 8:27

Daca bine ma gandesc, aceasta doamna ministru, a depus un juramant la instalarea in functie. In acest juramant spunea ca va face totul pentru binele poporului, s.a.m.d. Daca ea considera ca poporul este ea si cele doua firme de apartament, se insala. Prin urmare, daca va fi gasita vinovata de faptul ca a dat contractele abuziv, inseamna ca a mintit, adica a jurat strmab. Scuzati logica asta idioata a mea, dar pentru juramant stramb se face puscarie oriunde in lume, numai in Romania nu. Probabil, ca daca isi va da demisia sau va fi schimbata din functie, isi va face si ea somnicul prin parlament, alaturi de alti nemer ni ci cu mintea odihnita.
Vai de steaua noastra, suntem un popor optimist, desi nu mai avem nici o speranta.
Propun ca la frontiere, sa fie afisat la intrarea in Romania, un banner cu cuvintele lui Dante din ,,Infernul” – VOI CE INTRATI AICI, LASATI ORICE SPERANTA.

vioregh  •  1 iulie 2009, 9:01

cit tupeu ordinar pot avea pd-listi astia ,sa vina si fara copiile actelor cind stie ca este anchetata pentru sustragere ,devalizare ,fals uz de fals ,sa mai pronunte ca va aduce actele saptamina viitoare cind orice comisie financiara poate solutiona in maxim 5 ore daca are actele comisia de ancheta trebuie sa puna mina pe copiile actelor urgent ptr a nu face fals si uz de fals in acte publice ,ca astia sunt instare de orice ,felicitari gazetei sporturilor

red dog 31  •  1 iulie 2009, 9:27

„Ministra” asta e doar un instrument intr-un joc politic mai amplu in spatele caruia este Traian Basescu si e clar pentru toata lumea ca nu va pati nimic.Va fi demisa, pentru ca nu e asa Basescu nu tolereaza coruptia si trebuie sa dea un exemplu si de la el din partid, va fi mustrata public si apoi va fi mutata in alta functie undeva la cald si ferita de ochiul public. Basescu va arat tuturor cum lupta el impotriva coruptiei, pedepsind chiar suspiciunea de a fi corupt si uraaaaa!!!!, toata lumea proasta voteaza Basescu si noi ramanem de prosti pentru a cata oara. Ne meritam soarta. Bravo pentru Dnul Tolontan si sper sa continue ancheta ziarului pentru ca au mai fost cazuri in trecut *vezi dnul Ioanitoaia cu Loteria Nationala( care incepuse bine si apoi s-a oprit brusc. De ce oare??? Sper in integritatea dvs. si ca veti merge pana la capat.

lav  •  1 iulie 2009, 9:31

Hai sa fim seriosi. Aici e un intreg circuit al banilor. Si sa nu uitam. Base nu
nu a zis nica nica, Boc midget (nu exista) iar prietena cea mai buna a
lui Ridzi este ** Eba.

ICBM  •  1 iulie 2009, 17:24

Individa asta, este un monument de prostie, nici sa minta NU POATE!
Cum sa spui asemenea ineptii???
– „Am mai cerut personal un raport de control ..” cui i-ai cerut tanti?! la directorii din suborbine?! ce sa scrie ala .. „da! eu gigel, recunosc ca nu stiu ce am semnat si nici ce atributii am in fisa postului”
– „Am solicitat si un audit international. Sper sa am rezultatele saptamâna aceasta”. da, da sigur! ca auditul se fece asa pak, pak, ca procesele verbale @ politie „scrie bha! .. ai scris? hai mai repede .. ce iti ia atata!:D?”
– si acum cireasa de pe tort > „Intentionez sa comand si o expertiza la o companie internationala de prestigiu care sa faca o analiza pentru a se clarifica foarte clar daca între mine si rudele pâna la gradul trei exista vreo legatura”
Pai dooamna! Spuneti-mi si mie ce COMPANIE internationala de PRESTIGIU, si PENTRU CE SUMA, isi va pune numele pe un raport, privind un ministru CORUPT din GUVERNUL ROMANIEI?!
Si in fond „ce analiza” vreti sa va faca?! O sa va ia sange dv. si rudelor pentru a vedea in urma analizei ADN daca „exista vreo legatura, intre dv si rudele pâna la gradul trei”?!!? NU ESTE NECESAR dna. Va spun eu de pe acum: EXISTA!
Sau vreti sa va produca un certificat de buna purtare, pe care sa-l fluturati la DNA si in fata opiniei publice „Vedeti, sunt nevinovata! sunt imaculata precum aceasta coala alba de hartie!”
CAT DE OBIECTIVA poate fi acea „expertiza” daca DV. sunteti CEA CARE O PLATI, cu BANI DIN BUZUNARUL PROPRIU!?! .. apropo, asta SA I-O SPUNETI LU’ MUTU!
Doamna! ICETATI SA VA ADRESATI opiniei publice in acest mod, pt ca ne jigniti inteligenta! SI nu mai puneti semnul de egalitate intre cei 30% din 30% cat v-au votat, si restul de 18 milioane de ROMANI, ca NU II REPREZENTATI!!
Ati ajuns unde ati ajuns, prin pupat funduri si dat limbi in urechi unor persoane cu raspundere, si acum pozati in fecioara! .. ma opresc aici pentru ca oricat de vehement ar fi, dv. nu cunoasteti ce este aceia rusine, moralitate, decenta, respect ..
Tin sa va aduc aminte numai ce ati spus in finalul discursului de investitura: „ASA sa imi ajute, DUMNEZEU!”

tavi  •  1 iulie 2009, 23:05

foarte tare. Imi place atitudinea ta si ca ai curajul si determinarea
sa mergi pana la capat.

Daca ar fi mai multi jurnalisti asa poate ca am duce-o mai bine.

Spor si felicitari pentru succesul acestei „actiuni umanitare” 😀

clau  •  2 iulie 2009, 0:30

halucinant, incredibil…cum dracu ajung astfel de oameni in functia
de ministru

Mizerii de mare clasa | Claudiu  •  2 iulie 2009, 9:50

[…] acasa am zis sa mai arunc un ochi, ochi care mi-a cazut fix aici […]

crisothemis  •  2 iulie 2009, 22:09

Asa cum am vazut pe mai multe bloguri, toti critica guvernul asta, dar tot ei au castigat si la Europarlamentare.Sincer, mi-e scarba, si tot ce imi doresc este sa nu mai iasa Basescu. Imi vine sa vars cand aud „sa traiti bine” cat tupeu.

crisothemis  •  2 iulie 2009, 22:15

Apropo, noroc cu jurnalisti asemeni lui Catalin, care se implica sa descopere nemernicii…Bravo Catalin!

Comentează

Redacția GSP și echipa de investigații te invită să sprijini jurnalismul apăsând butonul DA!

Publicitatea pe net este vitală ca să putem produce în continuare investigațiile, știrile și faptele pe care le regăsești zilnic aici. Așa că avem nevoie de acceptul tău ca să-ți oferim, în continuare, jurnalism independent, în timp real și verificat.

Redacția GSP și partenerii noștri utilizează tehnologii precum cookies, profilare și prelucrare automata a datelor, pentru a personaliza către tine articolele și reclamele. Prin acceptarea cookie-urilor, ne ajuți să utilizam această tehnologie pe site și să ne finanțăm ziariștii. Ai posibilitatea să iei oricând altă decizie, printr-o simplă revenire pe site. Pentru detalii, te rugăm să citești Documentul de informare a utilizatorilor despre prezenta cookie-urilor pe site și Termenii de utilizare.

Da, sunt de acord