Ziua 7 Raportul final: „Cerem urmarirea penala pentru delapidare si abuz in serviciu”

Ora 10:33 Comisia nu si-a inceput inca lucrarile. Nici una dintre firmele citate azi la audieri nu a sosit. De la ora 8 dimineata, Monica Ridzi este in biroul Robertei Anastase, presedinta Camerei Deputatilor, pe acelasi etaj cu sala Duca, sediul comisie de Ancheta.

joi, 9 iulie 2009, 10:35

Ora 10:33 Comisia nu si-a inceput inca lucrarile. Nici una dintre firmele citate azi la audieri nu a sosit. De la ora 8 dimineata, Monica Ridzi este in biroul Robertei Anastase, presedinta Camerei Deputatilor, pe acelasi etaj cu sala Duca, sediul comisie de Ancheta.

Ora 10:35 Rind pe rind, parlamentarii PD-L ies din biroul unde e si Ridzi si se indreapta spre sala Duca. Toata miza zilei de azi sta in aprimea raportului sau in unicitatea lui. Lakatos, de la UDMR, a parcurs toate documentele si a sesizat nereguli grave. UDMR, PNL si PSD vor ca macar relatarea acestor nereguli sa fie facuta intr-un raport comun, urmind ca apoi fiecare grup sa poata trage concluzii separate, daca PD-L nu agreeaza „urmarirea penala a ministrului”.

Ora 10:45 Mai multe asociatii din media asteapta raportul de azi. „S-a ajuns la un punct in care parlamentul ar trebui sa constate ca un minister a contractat cumpararea de stiri, sa recunoasca acest lucru si sa facem ca asa ceva sa nu se mai repete”, a spus Ioana Avadani, de la Centrul pentru Jurnalism Independent.

Ora 11:20 Comisia a inceput deliberarile pentru raport. Au venit si cei din PD-L.

Ora 11:30 Ramine o intrebare: gsp a scris azi ca din cei 730.000 de euro platiti de MTS au ajuns la evenimentul de 2 Mai doar 220.000 de euro. MTS  a platit cu 500.000 de euro mai mult decit au facut evenimentele. Asta e cert!

DAR O parte neidentificata inca a celor 220.000 reprezinta pretul pe care Artisan l-a platit catre Loco pentru publicitatea care a mers catre televiziuni. Conform contractelor, nu discutam aici doar de spoturi, ci si de stirile, 597 despre 2 Mai, dintre care 304 despre Ridzi. Initial, Gazeta aflase ca pentru toata prestatia TV banii s-au impartit asa:
A1 + A3 100.000 de euro
RTV 90.000 de euro
ProTV 70.000 de euro

Urmariti rationamentul pentru ca este interesant. In jur de 250.000 de euro ar fi trebuit sa mearga la televiziuni pentru campania desantata in favoarea lui Ridzi. Numai ca azi am dezvlauit ca, oficial, pe acte, toti banii platiti de Artisan (TV, scene, formatii) au fost 220.000 de euro si ca partea televiziunilor e mai mica. ProTV+MTV au fost singurii care au venit in fata comisiei. In actele aduse de ei, ar figura cam 35.000 de euro de la Loco pentru spoturi publicitare. „Sint o companie serioasa, sint singurii care au venit si ne-au aratat mai mult chiar decit am cerut”, a spus azi dimineata un deputat.

PD-L banuieste, dar n-o spune oficial, ca pierdere aceasta uriasa de 500.000 de euro a MTS apare si pentru ca, in coabitare cu Loco, televiziunile n-au mai luat banii dupa izbucnirea scandalului din Gazeta si  ca toti cei implicati au preferat sa lase profitul de 500.000 catre Artisan si Mark.

Ora 12:00 Cineva imi atrage atentia ca arat ca un zombie la televizor, „zici ca ai toate bolile din lume”, si ca inclusiv scriitura a ajuns sumbra, de om apucat, implicat personal in caz dincolo de limitele unui jurnalist. Cred ca are dreptate. Ma duc sa beau o cafea de la bufet.

Ora 12:05 Gîndul publică AICI draftul raportului pe care se discută în acest moment.

Ora 1:33 Pedelistii intra cu propriul raport in sala unde majoritatea PNL-UDMR-PSD au discutat pe seama raportului.

Uite ce mi-a zis mie cafeaua: „Cei din minister au ales punctul 2B din ordonanta, cel mai deschis pentru tot felul de acrobatii la limita legii. Din acest punct de vedere, nu vor fi usor de agatat juridic. Numai ca, in acest moment, statul roman cunoaste tot traseul banilor, cum s-au plimbat si unde sint ei. De asemenea, oamenii din minister au inceput sa cam spuna ce stiu pentru ca isi dau seama ca una e sa invoci emotiile la comisia de ancheta si altceva e sa ajungi sa platesti, in fata legii, pentru faptele comise . In aceasta situatie nu mai tine cu alibiul emotiilor”.

Imi mentin opinia ca acesti bani nu au ajuns la ministru, dar ca ea trebuie sa plece pentru incompetenta, cel putin si ca a o tine in functie e o sfidare din partea Guvernului la adresa opiniei publice si o eroare a PD-L care isis stupefiaza prin aceasta atitudine exact oamenii care i-au adus la putere. Suvoiul de infignare de pe net imi aduce aminte de dupa-amiaza si seara turului II Nastase – Basescu, atunci cind, tot pe net, mobilizarea tinerilor, mediului urban si oamenilor instruiti au reusit sa recupereze handicapul de voturi si l-au facut pe Basescu presedinte. 

Acum, PD-L o apara pe Ridzi. De dimineata, ar fi acceptat sa consemneze in raport neglijenta ministrului. Acum, se pare ca nu mai sint de acord nici cu asta 🙂

E parerea mea. Ridzi nu a luat bani! A cafelei, e urmatoarea: „Ok, nu a luat banii acum. Dar acei bani sint intr-un cont pe care-l stim si, daca nu ar fi ineput dezvaluirile din presa, ar  fi putut fi luati oricind. Si dupa citiva ani. De regula, asa se procedeaza”.  

Preturi din bufetul parlamentului la cererea cititorilorr: apa plata 1/2 litru 1,7 RON, cafeaua mare 2 RON. Bugetul MTS de nepretuit 🙂

Ora 2:10 Un capucino, baut in alta parte in oras, noroc cu traficul de vacanta din Bucuresti ca poti pleca si poti reveni rapid, imi spune: „Vezi ca banii pentru televiziuni sint cam 150.000 de euro din aia 220.000 totali pe care i-ati dat voi azi. Si pentru ca Loco e apropiata lui Dan Voiculescu, ei s-au impartit: 100.000 la Antene, 25.000 la Realitatea si 35.000 la ProTV. De aici a venit si supararea ultimelor doua posturi. Ca au luat mult mai putin decit celelalte”.  

 Un deputat: „Ce nu inteleg eu e cum de tot timpul banii ajung la Vantu si la Voiculescu”. Ee, cum nu intelegeti? Cine ii da? Nu Guvernul?

Ora 2:15 Dupa raport, care poate fi o chestiune de zeci de minute, asa se simte aici, nu de ore, dar pot gresi, PNL-PSD-UDMR vor face o conferinta de presa separata, ca si PD-L. Desi e posibil ca raportul sa contina un trunchi comun, din care sa se ramifice apoi cele doua concluzii: acuza penala din partea majoritatii, o viziune mai blinda din perspectiva PD-L.

ULTIMA ORA 2:20: Pedelistii insista sa fie facut totusi un raport comun si se conculta cu cei din conducerea partidului sa solicite urmarirea penala in cazul Ridzi! 

Ora 2:40 Am mai scris-o. Un raport comun in cazul Ridzi ar fi o solutie bipartizana la cererea vehementa a cetateanului roman de a-i fi restituita puterea cu care i-a delegat pe cei pe care i-a ales si care, pina acum, nu mai reactionau la semnalele si nevoile sale. Sa ne intelegm.

Nu se repara Romania, nici vorba!, printr-o solutie onesta si comuna astazi, dar uite ca s-a inceput de la banii sportului si s-a ajuns la discutii despre banii publici, in general. La citiva metri si citeva sute de ani distanta, in Sala Mihai Viteazul, se dicuta un alt caz: cel al ministrului Nemirschi. Seful de la Mediu a alocat arbitrar fonduri de publicitate pentru un proiect neinceput.  Exista BRAT, exista SNA, exista procedura licitatiei, la care legea nu te obliga, dar nici nu ti-o interzice daca vrei sa aloci banii publici corect si sa ajunga la agentii care chiar stiu sa faca asta, au reputatie, istorie si forta.

Pentru ca, intr-un anume fel, criza Ridzi este si criza publicitatii din Romania. Agentii aproape invizibile iau ugete enorme, intr-un an de criza, si pentru ca vocile importante ale publicitatii tac si evita, justificat intr-un fel, contactul cu statul!

 Ora 3:11 S-a terminat. E 100% confirmat din surse.

Raportul va fi comunicat in citeva minute. Trunchiul comun: in unanimitate solicita interventia Garzii Financiare, Curtii de Conturi si ANRMAP.

Apoi se despart. PNL-UDMR-PSD cer „Inceperea urmaririi penale pentru in cazul ministrului Ridzi”, iar PD-L o sprijina in continuare pe Monica Ridzi considerind ca a nu a comis fapte penale.

 Se asteapta declaratiile oficiale si lamuririle. Ce inseamna un raport unic dar cu punctul devedere separat al PD-L pe chestiunea urmaririi penale? Prin vot majoritar, se va inainta Comisiei Juridice inceperea urmaririi penale pentru delapidare. Apoi se va incerca o convocare extraordinara a Camerei.

Dar acestea sint chestiuni procedurale. Ce poate retine romanul? Ca o comisie  parlamentara de ancheta a decis cu toate voturile, mai putin cele ale partidului din care face parte cel anchetat, ca recomanda parchetului ca ministrul sa fie urmarit penal pentru delapidare si abuz in serviciu contra intereselor statului.

Monica Ridzi va spune, probabil, ca e o miscare politica, prelungindu-si propria agonie si expunindu-si partidul indignarii publice care intelege cu greu cum de un om care a platit cu 500.000 de euro mai mult decit a costat un eveniment continua sa ramina in functie. Dar asta e treaba ei si a partidului „in care am crescut de 12 ani” pina n-a invatat diferenta intre a fi corect si a nu fi penal.

In asteptarea deciziei, va recomand articolul scris de Alina Mungi- Pippidi in Romania Libera de azi.

Telefon din lumea reala. Aneta Bogdan, fondator Brandient si unul dintre cele mai importante nume din marketingul si brandingul romanesc all time:  „Auzi, nu mi s-a mai intimplat asta de ani de zile. In loc sa ne ocupam de business, de creatie, de lucrurile pentru care ne-am pregatit atitia ani, ne uitam cum ni se incalca drepturile civile. Toti prietenii mei spun acelasi lucru: in acest ritm, in citiva ani ne vom intoarce la starea de frica si nu vom mai vorbi pentru ca o sa ne uitam peste umar ca poate am spus ceva gresit”.

4:22 Liliana Ruse, de la Gandul, afla: „S-a rezolvat, au opinii divergente pe toate punctele 🙂 „. PD-L se tine tare. Radu Tudor zice: „Eu cred ca Basescu va ingropa PD-L prin acest scandal tocmai ca sa candideze apoi ca independent. Pe ideea: las’ ca stricam noi partidul si vedem dupa aia”.

4:40 PD-L, sustin surse din majoritate, luati-le cu rezerva, are obiectii la fiecare punct. Majoritatea ii suspecteaza ca vor aminarea sine die a raportului. Robert Negoita, el e cel care descrie atmosfera, e intrebat de o reporterita: „Domnule, Negoita, dar poate sa fie si remiza?”. Raspuns: „Domnisoara, nu se poate remiza ca ei nu mai au regina pe masa”. 🙂

Idee de raport ca sa fie simplu
Daca se merge in acest ritm, PD-L va scrie in raport exact ce-a spus Monica Ridzi la prima conferinta de presa: „Ginditi-va la ceva! Ma tot intrebati daca a fost scump. Se putea si mai scump!”

Informatie de culise. Cica CTP e nervos si s-a apucat sa scrie in redactie un editorial despre cazul Ridzi. Dupa „varan” si „guzganul rozaliu” se preconizeaza un nou exemplar in bestiarul fabulos al politicii. In locul sefei MTS, as cumpara miine tot tirajul Gandul si nu as arunca nici un ochi pe el.

4:43 Breaking news la televiziuni. Cei 50 de jurnalisti, cameramani si tehnicieni din fata salii Duca se string in jurul studiourilor de la Antena 3 si de la Realitatea. Fetita din put a murit. Se lasa un pic de liniste in holul de marmura alba. Aproape ca se aude fumul tigarilor.  

Circula pe net afirmatia lui Ridzi de aseara de la Realitatea, potrivit careia PSD mi-ar fi propus un post la MTS. E aiuristic, nici un partid nu mi-a propus nimic, niciodata. Ma simt bine ca jurnalist. Dar, intr-adevar, recunosc: sint ambasador al klingonienilor care au facut o alianta secreta cu romulanii, iar in timpul liber joc si in SG 1.

5:00 Victor Socaciu: „Cred ca terminam intr-o jumatate de ora”. Televiziunile: „Mai stati un pic sa prindem prime time”.

La presa a ajuns un raport al PD-L. Cel pe care, probabil, l-a vazut si Ridzi de dimineata in biroul presedintei Camerei. Sau cel putin asa arata. Aproape ca un extraveral.

Raportul incepe cu o observatie bolduita: comisia a functionat nelegal. E singura expresie bolduita din raport, in afara numelor proprii.

Despre stirile contractate se spune ca prezenta lor in contracte „este cu totul inadecvata”. Parlamentarii PD-L spun ca s-ar fi putut intimpla cumpararea stirilor pentru ca exista „anumite dovezi circumstantiale”. Procesul de acordare a evenimentului este caracterizat: „proces decizional ambiguu”. Dar nici o culpa, macar sugerata, a ministrului. Daca un manager de guvern ar lua acest raport ar putea destitui, prin analiza proceselor, omul care le-a organizat prost. Nu se va intimpla.

Conform PD-L, li se fac reprosuri oamenilor din comisiile de receptie. Si multe critici la adresa comisiei  de ancheta. In varianta portocalie, ea e principala vinovata. Cit despre procesul de cheltuire a banului public „este dificil sa ne pronuntam”.

Despre spotul platit din banii publici prin care Ridzi si-a cumparat campanie electorala nu se spune nimic clar. Nimic, desi exista o decizie in unanimitate a CNA! Este citata, indirect, Ridzi, spunindu-se ca „atit contractele, cit si procesele verbale de receptie contin formule prea generale”. Slava Domnului ca totusi draftul de raport l-a redactat, probabil, Sever Voinescu, nu Ridzi. Ar fi fost mult mai greu de rezumat.

Lipsesc dintre vinovati: Chilian, care a cintat in fata sediului si a blocat procesele de lucru din minister, portarul si altii cu functii de raspundere. Poate ca totusi ies cu altceva din sala. Liliana Ruse: „Esti un optimist incurabil. Cum sa iasa PD-L cu alt raport decit cel cu care a intrat?”.

pesurse.ro spune ca „arata ca un raport facut la minister”.

Ma intreaba cineva: „Auzi, dar nu pari dezamagit deloc!”. „Nu, nici nu sint”. „Nici nervos?”. „Nu”. „Pai si daca nu se intimpla nimic?”. Am un raspuns cam doctrinar, dar altceva nu-mi vine: „Oamenii au aflat. Ei stiu acum cum le dispar banii. Restul e responsabilitatea Comisiei, a DNA, a partidelor”. Intra in sala Mircea Toader, liderul PD-L din Camera Deputatilor. Iese din sala Mircea Toader. Reintra Mircea Toader, cu o hirtie indoita pe jumatate, stilul de document plimbat prin ministere ca sa sugerezi forta. Intra si Sulfina Barbu. Au inlocuit doi colegi pedelisti din comisie. Au venit greii. Urmeaza Vastag daca nici asa nu merge.

5:55 Sever Voinescu iese pe hol, se duce si se intoarce. Daca asa arata un om multumit de ceea ce i se intimpla inseamna ca nu mai stiu sa citesc pe fata. Ceea ce e posibil.

Pe hol sint poze cu fostii presedinti ai Camerei Deputatilor. Dimitrie Pompeiu… Mihail Sadoveanu (se trecuse deja la Marea Adunare Nationala)… Stefan Voitec… Miron Constantiescu… Dan Martian… Ion Diaconescu… va mai amintiti de multimea uriasa de la moartea lui Corneliu Coposu. Mai cititi-o o data pe Mungiu-Pippidi!

Acum e altfel. Oamenii sint pe net. Cineva din redactie imi semnaleaza ca traficul a depasit 140.000 de oameni pe site in aceste zile fara fotbal! Numai pe gsp. Adunati sutele de mii de pe alte siteuri si multiplicati cu toate gindurile, legaturile si exasperarile acestor oameni!

S-a terminat. In 10 minute comunica raportul. Apoi, PD-L va organiza o conferinta de presa. Se pare ca totul s-a votat 9 versus 5, punct cu punct.

 Ziua 7. Ora 18:20. Alina Gorghiu multumeste colegilor din Comisie si-i numeste. E o forma de respect. „Imi pare rau pentru doamna ministru”. Trece la raport. Avem un raport final al Comisiei si mai exista un raport, opinie separata, facut de PD-L.

 Trece in revista punctele raportului. Primele 3 sint de procedura. Punctul 4 cuprinde problemele identificate. Punctul 4.1 vorbeste despre imixtiunea in editorialul televiziunilor. In punctul 4.4, se spune ca ministrul nu a spus adevarul in fata comisiei in privinta scenei care exista in patrimoniul MTS. Punctul 4.5 vorbeste despre „oferte trucate”. Punctul 4.7 vorbeste despre neverificarea prealabila a costurilor evenimentelor. La punctul 4.8 se constata ca raportul ANRMAP este gresit pentru ca tribuirea a fost ilegala. 

Punctul 5.1: „Reaua administrare a banului public”. Este acuzata Monica Ridzi pentru documentele semnate, „cu prevederi ilegale privind incalcarea continutului editorial”. Comisia propune primului ministru Emil Boc sa propuna presedintelui Traian Basescu sa o revoce pe ministrul Monica Ridzi. Comisia propune solicitarea de ancheta la ANAF, la Consiliul Concurentei si sesizeaza premierul „incompetenta ANRMAP care a girat o procedura de achizitie publica ilegala”.

CONCLUZIE: „Domna ministru Monica Ridzi a traficat banii MTS. Nu s-a facut nici macar o analiza elementara a costurilor. Astfel, doamna Monica Ridzi a folosit bani publici in favoarea Mark si Artisan. Doamna ministru a folosit banii fara responsabilitate. Modul de organizare a evenimentului, disproportia denota o lipsa de responsabilitate si o rea vointa a folosirii banului public”.  

„Fapta savirsita a avut concursul direct al doamnei ministru. A manifestat un abuz in exercitarea  functiei”.

Acesta a fost raportul final. PD-L a avut o opinie separata. Ei acuza „probatoriul incomplet”. „Prima conclzie ar fi lucrarile comisiei trebuie sa continue. Este dificil sa ne pronuntam in privinta legalitatii. Se constata anumite deficiente reale. Precizam ca aceste deficiente nu contin elemente de ilegalitate. DNA are la dispozitie mijloacele adecvate pentru a raspunde o asemenea cerere. Reprezentantii PD-L formuleaza propuneri de proiecte legislative”. Ei vor o mai mare transparenta  a folosirii banului public, sa se invite cel putin 5 firme la atribuire. 

Incepe conferinta de presa a PD-L. Ei vor explica „Parerea contrara motivata”, asa cum scrie in regulament. Gelu Visan spune ca „aproape in totalitate ajunsesem la un final aproape comun ne-am blocat la un singur punct”.

„Am incercat sa aratam ca nu exista elemente si date care sa ne duca la un rezultat comun”. El spune ca aceasta comisie a fost supusa la un vot rapid si nu a putut ajunge la capitolul esential, in opinia lor, acela al publicitatii media. PD-L spune ca a dorit aflarea adevarului pina la capat si ca „firmele Loco si Artisan au practicat acest sistem de mai multi ani si nu sint straine de banul public”. Visan a spus ca „din momentul in care a aparut firma Loco, care e apropiata lui Dan Voiculescu, au aparut presiuni”.

Intrebati ce considera ca ar trebui sa faca in aceasta situatie Monica Iacob Ridzi, cei din PD-L au raspuns ca decizia ii apartine, iar unii au amintit pozitia partidului care sustine ca va pleca daca se va incepe urmarirea penala. Sever Voinescu a adaugat: „In viata oricarui om politic important vine un moment in care trebuie sa se gindeasca nu la ce face partidul pentru el, ci la face el pentru partid. Cred ca doamna ministru Iacob-Ridzi se gindeste foarte serios la acest lucru”.   

Cum discutia devine aproape libera, Visan, care se simte bine in fata camerelor, incepe,  fara sa bage de seama, sa o acuze, prin carambol, pe Ridzi: „Unii dintre oamenii de la minister, Doamne, Dumnezeule nu au ce cauta acolo”.  Apoi, alt deputat spune „Actul de demisie e unilateral!”. Obositi, macinati si neimpacati in nici un fel cu postura lor opresc conferinta. S-a terminat. Raportul ramine unul singur, pentru prima oara si pentru totdeauna: „Comisia de Ancheta cere urmarirea penala…”.


Comentarii (176)Adaugă comentariu

Moldoveanu  •  9 iulie 2009, 20:28

Este ok prin ceea ce face d-l Tolontan, dar ma intreb, de ce nu face aceleasi investigatii si cu ministru mediului si alte cazuri mult mai grave , unde s-au furat sute de milioane de euro. asa ar fi corect

xorin  •  9 iulie 2009, 20:30

TE CITEZ “Vezi ca banii pentru televiziuni sint cam 150.000 de euro din aia 220.000 totali pe care i-ati dat voi azi. Si pentru ca Loco e apropiata lui Dan Voiculescu, ei s-au impartit: 100.000 la Antene, 25.000 la Realitatea si 35.000 la ProTV. De aici a venit si supararea ultimelor doua posturi. Ca au luat mult mai putin decit celelalte”.

Un deputat: “Ce nu inteleg eu e cum de tot timpul banii ajung la Vantu si la Voiculescu”. Ee, cum nu intelegeti? Cine ii da? Nu Guvernul?

NU UITA……ecuatia…RIDZI-MTS-ARTISAN-LOCO-ANTENA1+3!!!!!!!!!!!!Trustul Intact ..are vreo legatura cumva????Sau ei nu au treaba cu banul PUBLIC………SPUNE ADEVARUL pana la capat!!!!!!!!!!!!!fii corect……fii erou..fii exemplu.

Gregory  •  9 iulie 2009, 20:31

Conform PD-L, toti hotii din Romania, indiferent de obiectul sau suma furata, vor fi cercetati pentru neglijenta in serviciu si nicidecum pentru actul in sine, adica furtul si care se pedepseste penal. Explicatia: au fost atat de NEGLIJENTI la infaptuirea furtului incat au fost prinsi.
Cataline, poti fi convins ca exista si altii zombie alaturi de tine. Dupa dezvaluirile facute de voi, cred ca majoritatea celor care v-au urmarit s-au transformat in zombie.
Inca o data, va multumesc de profesionalismul de care ati data dovada. Si de ce nu si pentru curaj.
Numai bine.

Daniel  •  9 iulie 2009, 20:33

Vad ca se agita unii pe aici despre faptul ca Tolo/GSP nu fac anchete cu Berceanu, cu Ministerul Mediului, etc.
Oameni buni, Tolo/GSP au facut ancheta cu Ridzi fiindca e vorba de MTS, si GSP se ocupa de sport/domeniile conexe, ce e asa de greu?
Faceti reprosuri in alte parti ale mass-media, la alte ziare, ce e asa de greu de inteles? Ei sunt de vina ca nu se fac anchete in alte domenii, nu Tolo/GSP, care se ocupa de sport.
Ganditi un pic……..

ZuZu  •  9 iulie 2009, 20:36

Am 20 de ani şi vă mulţumesc pentru ce aţi făcut. Am văzut-o şi pe asta: un ministru pus sub urmărire penală în urma unei anchete a presei. Şi de la dvs. a pornit totul. Vă mulţumesc.

ola  •  9 iulie 2009, 20:40

Stii ce-mi pare cel mai rau? Nici n-am apucat sa-mi pun si eu la status pe mess „lupta, tolo!” ca te-ai si fasait.

xorin  •  9 iulie 2009, 20:46

apropos de anchete..moguli..interese…trusturi..mi-e greu sa cred ( pana la proba contrara)ca daca d-na RIDZI era membru PC..Tolontan ..pornea campania si apoi isi dadea demisia ostentativ din TRUST????????

A raspuns relativ eclectic la ecuatia RIDZI-MTS-LOCO!!! ( cine sunt actionarii,Jmecheriile facute, cum s-au incardasit cu Artisan si RIDZI, etc.)- Antena 1+3…Cu RIDZI a fost relativ usor…dar cu baietii care au ramificatii in trustul INTACT ( ai vrut sa spui ceva la Realitatea TV..) in care lucrezi.. e mai greu… te inteleg…asta e puncul tau vulnerabil….De fapt te-ai pozitionat si tu intr-o gasca…poate involuntar..PACAT…

blabla  •  9 iulie 2009, 20:55

Raport final: Basescu nu si-a dat dat acceptul! Deci – ziua I.

Loredana  •  9 iulie 2009, 21:01

Domnule Tolontan, daca tot v-ati „facut mana” cu astfel de anchete, va invit sa faceti o cercetare si pe la Piatra Neamt, sa vedeti cum se duc banii din bugetul local pe echipa de fotbal, cum se distribuie finantarile nerambursabile pentru activitatile nonprofit si cum se stabilesc sumele pentru fiecare domeniu (aproape 2 milioane lei noi pentru sport, in timp ce educatia civica, domeniul social si protectia mediului primesc doar cate 15000 lei) si multe alte „minunatii” care v-ar putea starni interesul. Va rog, totodata, sa nu publicati acest comentariu, caci sunt constienta ca este off-topic, v-as fi scris un email dar nu am fost suficient de priceputa sa gasesc datele dvs. de contact. Multumesc.
[Admin: Mulțumim de mesaj. Adresa de mail a lui Cătălin este catalin.tolontan@gsp.ro.]

mitzi.carcotasha  •  9 iulie 2009, 21:10

Oameni buni, atata a mai fost numita „doamna ministru” in sus, „doamna ministru” in jos de cand e vedeta Romaniei, incat i-a intrat in cap asta si chiar crede ca este „doamna ministru”!
Asa ca o carcoteala, ca prea ne-a enervat cazul asta ,”doamna ministru”, ar fi fost mult si bine … „ministru” daca nu era atat de antipatica,.
Prin asta si-a atras ura tuturor, pe unde a fost invitata pe la toate show-ri-le televizate a oripilat lumea cu tonul dictator pe care-l are, si faptul este contra oricarei alte opinii,de fapt ca toti din PD-L.
Se vede treaba ca asa i-a crescut liderul lor traianus, stie cum a ingenunchiat el orice adversar,si a vazut ca tzine a dat roade in cazul lui, numai ca a intins coarda prea tare sunt prea multi care-i imita comportamentul.

Bogdan Z  •  9 iulie 2009, 21:35

Atitudine ireprosabila! Toate cele bune,…

Dani  •  9 iulie 2009, 21:47

la comisia juridica, care va propune plenului parlamentului deciza care va fi luata in acest for, se va demonstra ca ridzi e nevinovata. hahaha, sa moara Tolo de ciuda, alaturi de 322 reloaded. hahaha!

Cătălin Tolontan  •  9 iulie 2009, 21:55

xorin: bati cimpii

Dan  •  9 iulie 2009, 22:28

Poate cineva confirma ca firma care trebuia sa livreze scena de 70000 de euro nu a luat bani de la Pro TV, dar si de la MTS? Adica scena a fost platita o data sau de doua ori? Si daca scena a fost platita de doua ori, s-a facut asta cu sau fara stiinta MTS?

Vlad Ionescu  •  9 iulie 2009, 23:00

Da domnule Tolontan, cel mai important este ca s-au facut audierile, ca au fost publice si ca s-au facut destul de bine. In acest fel fiecare a putut vedea despre ce este vorba si isi poate face propria evaluare. Mai mult, in afara de problema concreta a modului in care s-au acordat si derulat contractele, am mai vazut la audieri si ce fel de oameni sunt pusi in diverse functii de raspundere si cum se comporta ei. Ceea ce este foarte important, sa vezi cum functioneaza in mod real o autoritate publica de cel mai inalt nivel. Raportul nu ma intereseaza d.p.d.v. al evaluarii, ci doar al atitudinii unor politicieni. Ma intereseaza faptele, fiindca pe baza lor imi pot face propria parere si judecata. Din acest motiv cred ca ar fi bine daca ati putea recupera inregistrarile video, sau macar audio, ale declaratiilor facute de cei audiati la comisie, pe care sa le imprastiati pe net ca sa vada orice persoana interesata, inclusiv cei care nu au avut timp sa urmareasca acest caz in aceste zile, precum si pentru aducere aminte.

Baxter1  •  10 iulie 2009, 2:00

Pana acum citeam cu placere tot ceea ce scria „tolo” dar de data asta nu este atat de obiectiv ca de obicei si nu inteleg de ce ! E suparat ca banii aceia nu s-au dus catre sport si s-au dus catre tineret ? Personal sunt foarte incantat de acel eveniment! Se face scandal pentru suma cheltuita, dar sincer tind sa cred ca si pentru 100 000 de euro s-ar fi facut scandal acum in prag de alegeri! Greselile dansei sunt mult prea „ingrosate” ! Nimeni nu e perfect … insa altii vor sa para perfecti si sunt si ajutati de catre presa din pacate! Eu o sustin pe D-na Ministru si vreau sa privesc si partea plina a paharului care din punctul meu de vedere este mai mare 🙂

maria  •  10 iulie 2009, 9:06

Baxter, sorry, n-ai inteles nimic!

PussyCat  •  10 iulie 2009, 15:16

ar trebui sa inceapa odata urmarirea asta penala

Vigilentiu  •  10 iulie 2009, 15:17

@Moldoveanu, pentru inceput. Pai pentru ca nu e editorialist la Gazeta verde a lacurilor si padurilor. Parerea mea. De Baxter, ce sa mai zic?! Nu si-a primit „Cornuletul cu lapte” azi de dimineata (vacanta).
Cit despre Tolo, pe el l-am vazut, live, intr-o dimineata, la ora 7.30-8, in Cluj, verificind pozitia „Prosportului” (anul 2000, daca imi aduc bine aminte) pe tarabele de ziare. Facea munca de Merchandiser cind alti sefi de-abia se trezeau mahmuri (ca si mine la ora aia, student fiind) doar sa bea o gura de apa. Cu impresia asta vie in creier, nu imi pot imagina ca aceasta ancheta sufera de lipsa de obiectivitate, ci dimpotriva, a fost dusa de la un capat la altul cu un profesionalism de invidiat. Pacat ca nu prea este cineva, printre jurnalistii de azi, care sa invidieze asa ceva. Concluzie, felicitari Cataline si sper ca tot ce ati facut voi sa fie prima ancheta dusa la bun sfirsit dintr-un lung sir de astfel de initiative, si ale altor publicatii.
Si mai sper ca ancheta penala sa aiba si ea un final. Cit de rapid si cit de obiectiv.
P.S. Sper ca tu erai ala din dimineata aia. Daca nu, ma las de bautura sa nu imi agraveze ** mai tare vederea.

Cât vei mai abuza, Monica Ridzi, de răbdarea noastră? | bucurenci.ro  •  10 iulie 2009, 18:15

[…] Am urmărit cu sufletul la gură filmul evenimentelor din Comisia Parlamentară de Anchetă, aşa cum s-au văzut ele pe blogul lui Tolo. […]

Cătălin Tolontan  •  10 iulie 2009, 18:31

Vigilentiu: eu eram 🙂

Adrian Tm  •  10 iulie 2009, 22:16

Raportul vazut de noi muritori
Cei care muncim in privat si avem responsabilitatea faptelor noastre, cei care nu avem un partid in spate sa spuna ca nu am gresit, doar am fost incompetenti si prost informati, ca alticineva trebuia sa-si faca treba si eu trebuia doar sa stau la birou sa-mi beau cafeaua si sa semnez ca „directoru” , nu eu sunt de vina ca nu sunt bani pentru oameni care mor in spitale pentru ca doctori care au invatat in tara au plecat de aici, ca nu sunt bani decat pentru cine stie sa ceara, decat pentru cei care stiu sa INVENTEAZA MOTIVE CA SA CHELTUIE BANII PUBLICI, ce sar intampla daca si in privat s-ar gandi la fel, unde am ajunge daca toti ar gandi doar metode sa fraierim pe alti si nu sa producem ceva durabil. Pe noi daca nu ne facem treaba ne penalizeaza repede si fara prea mult scandal, ei daca gresesc trebuie anchete, comisi, ani de zile de tergiversari si forteaza orice portita legislativa pentru a scapa. NU SE VA INTAMPLA NIMIC NOI VORBIM EI TAC, SE FAC CA ANCHETEAZA SI LA SFARSIT TOT FARA BANI LA BUGET AJUNGEM, nu am auzit pe nimeni sa-si puna intrebarea: CUM RECUPERAM BANI FURATI DIN BUGET? pe mine ca contribuabil asta ma intereseaza.

Ziua 7 Raportul final: “Cerem urmarirea penala pentru delapidare si abuz in serviciu” | Blog Oferta de Oferte  •  12 iulie 2009, 15:23

[…] posts brought to you by Yet Another Related Posts Plugin. Detalii Ziua 7 Raportul final: “Cerem urmarirea penala pentru delapidare si abuz in serviciu” sursa: […]

vasile leordean  •  13 iulie 2009, 18:34

“bravo, da-i ininte, nu te lasa, suntem cu tine”…etc. Oameni buni, daca chiar vreti sa sustineti ceva, IESITI IN FATA! Haideti sa ne adunam in jurul unor oameni cre se bazeaza pe ADEVAR SI MORALITATE, sa creem o forta politica a poporului, una care sa ne reprezinte cu adevarat, si SA OPRIM JAFUL!(va asigur ca Ridzi e doar o picatura intr-un ocean) cei care sunt interesati sa ma contacteze pe email vasile.leordean@yahoo.com sau pe telefon 0771644842. Istoria spune ca o schimbare majora se face doar printr-o revolutie = schimbare totala a fortelor si principiilor existente!
DESTEAPTA-TE ROMANE!
PS: poate unii vad un mesaj “extremist” in asta. cred ca sunteti cu totii de acord ca e situatia normala in care ne aflam si din care trebuie sa iesim REPEDE! SUNTEM TINERI: FACEM CURAT SAU PLECAM?

dan adrian  •  18 iunie 2010, 15:57

D-ul Tolontan.

Daca sunteti transparent va rog raspundeti la o intreabre simpla

Contractul atribuit de MTS celor de la Artisan a fost facut in baza unei licitatii publice, dechise organizata de MTS ?!?! Corect ! DA !

La acesta licitatie au mai participat si alte firme. Corect ?! Corect.

Aveti legaturi, cunostinte (rude, prieteni) care sunt administratori / proprietari la vreuna din firmele care au participat la acesta licitatie si fireste nu au castigat ???

Cătălin Tolontan  •  18 iunie 2010, 16:06

dan adriad: nu au participat alte firme, pentru ca artisan si mark sint firme surori. Ele au mimat licitatia. Altcineva n-a mai participat. Sper ca am fost clar. Multumesc!

Comentează

Redacția GSP și echipa de investigații te invită să sprijini jurnalismul apăsând butonul DA!

Publicitatea pe net este vitală ca să putem produce în continuare investigațiile, știrile și faptele pe care le regăsești zilnic aici. Așa că avem nevoie de acceptul tău ca să-ți oferim, în continuare, jurnalism independent, în timp real și verificat.

Redacția GSP și partenerii noștri utilizează tehnologii precum cookies, profilare și prelucrare automata a datelor, pentru a personaliza către tine articolele și reclamele. Prin acceptarea cookie-urilor, ne ajuți să utilizam această tehnologie pe site și să ne finanțăm ziariștii. Ai posibilitatea să iei oricând altă decizie, printr-o simplă revenire pe site. Pentru detalii, te rugăm să citești Documentul de informare a utilizatorilor despre prezenta cookie-urilor pe site și Termenii de utilizare.

Da, sunt de acord