UNUL DINTRE MOTIVELE DEMISIEI SE AFLĂ LA DNA » „Lucraţi serios şi rapid!”

echipagspAcesta este mesajul pe care autorităţile l-au transmis către cei care anchetează cazul Ridzi

marți, 14 iulie 2009, 6:28

echipagspAcesta este mesajul pe care autorităţile l-au transmis către cei care anchetează cazul Ridzi

Milioane de ochi aţintiţi pe DNA. Nevăzuţi şi nerodind nici o speranţă, „Parchetul e subordonat politic!”, suspectează românii, şi totuşi milioane de ochi aşteaptă de la procurori descîlcirea drumului şi responsabilităţilor pentru cei 730.000 de euro cheltuiţi de MTS sub semnătura ministrului Ridzi.

Trei instituţii s-au pronunţat
Şi celelalte organisme ale statului au pornit cu acelaşi handicap de încredere publică. Pînă în acest moment, trei autorităţi, despre care aproape nimeni nu credea că vor avea voinţa de a o face, s-au pronunţat:

1. Pe 23 aprilie, CNA decide, în unanimitate de voturi, că Monica Ridzi şi-a făcut campanie electorală în spoturile care, teoretic, promovau evenimentul de 2 Mai. Corolar: ministrul a cheltuit banii publici în propriul interes.

„Membrii Consiliului au apreciat că această prezentare a doamnei Ridzi a constituit o formă de promovare a acesteia, în calitate de om politic, în afara campaniei electorale”
CNA

2. Pe 9 iulie, Comisia Parlamentară de Anchetă recomandă „începerea urmăririi penale împotriva ministrului tineretului şi sportului, Monica Iacob-Ridzi, pentru săvîrşirea infracţiunilor de delapidare şi abuz în serviciu contra intereselor publice”

3. Pe 13 iulie, auditul intern al ministerului depune la cabinetul ministrului raportul intern, care semnalează nereguli grave şi multiple în acordarea şi derularea contractelor de 2 Mai.

Auditorii s-au ţinut tari
Aştept cu nerăbdare auditul”, spunea Monica Ridzi în faţa Comisiei Parlamentare. Nici chiar aşa! Echipa care l-a făcut a încercat să-l predea cu o săptămînă înainte, dar iniţiativa controlorilor a fost tergiversată.

Numai că ei primiseră un semnal clar, de mai sus de Ridzi: „Indiferent de presiuni, indiferent de ce găsiţi, raportul trebuie să fie solid şi 100% corect!”. Acest mandat tacit i-a încurajat să rămînă fermi. Şi, deşi li se solicitase, din minister, să mai amîne depunerea, au făcut-o luni, cu explicaţia: „Avem auditul de o săptămînă şi îl depunem azi, pentru că, şi dacă ne solicitaţi să-l mai ţinem o lună, nu vom schimba o literă din ceea ce scrie aici!”. Concluziile auditului sînt dure la adresa dezorganizării şi sugerează o complicitate în minister în operaţiunea de topire a banilor publici. De pildă, prin faptul că nu există facturi de la furnizori.

În declaraţia de demisie de azi, Ridzi a amintit raportul de audit, spunînd că „îmi confirmă că am greşit cînd am girat toţi oamenii din minister”.

Chemaţi de trei, patru ori la Parchet
Acelaşi mandat l-au primit şi procurorii, potrivit unor surse. „Lucraţi serios şi rapid!”,a  fost semnalul dat către DNA, Fisc şi spălarea banilor.

Cum toate informaţiile se strîng la DNA, procurorii au cerut aceeaşi acurateţe în regim de viteză  celor care strîng informaţii contabile şi de circuit al banilor.

În aceste zile, oamenii din minister şi cei din firmele partenere continuă să sosească la DNA. „Unii dintre noi am mers acolo de trei sau chiar patru ori”, povesteşte unul dintre cei care au fost chemaţi la Parchet. „Audierile sînt intense”, confirmase avocatul Dănuţ Bugnariu, cel care îi reprezintă pe Artisan şi pe Mark.

Rolul lui Diaconu
„Nu ne simţim bine, unii sîntem chiar speriaţi”, spun oameni din MTS. Unii şi-au luat avocaţi, alţii, nu.

Printre cei fără avocat se numără Paul Diaconu, fost profesor de contabilitate la ASE, acum director economic al MTS şi semnatar al tuturor celor 6 contracte şi procese verbale de recepţie. E privit drept unul dintre inocenţii care nu a ştiut, ci doar a simţit ce se întîmplă cu 2 Mai. Dar n-a avut cum să se mai retragă. Aceasta este apărarea lui.

Toia a simţit şi a plecat?
Dan Toia, în schimb, fost director de achiziţii, a plecat din minister între semnarea contractelor, la care a participat, şi semnarea proceselor verbale de recepţie. „El i-a atras atenţia lui Ridzi că nu e de acord cu ceea ce se întîmplă. Cum lucrurile au mers înainte, şi-a negociat plecarea cu ministrul, promiţînd că nu va vorbi”, îl descriu oameni din MTS.

Între timp însă, numele său a devenit public şi cel care a rămas în minister doar o lună şi jumătate a fost deranjat de afirmaţiile ministrului din faţa Comisiei de Anchetă: „După plecarea domnului Toia am comandat un control al ANRMAP ca să mă asigur că totul a fost în regulă”. E posibil ca Toia să fi povestit mai multe procurorilor.

Banii din cont
„Există deja o privire de ansamblu asupra cazului”, susţin surse. E sigur că o mare sumă de bani, estimată la 250.000 de euro, a rămas în conturile lui Artisan.

E cert, de asemenea, că procurorii au descoperit că MTS a ştiut foarte bine că evenimentul de la Costineşti era ogranizat de MPP pentru MTV. Prin urmare, MTS ştia că Mark îi vinde ceva ce nu îi aparţinea şi nu putea organiza.

Mingea e la DNA. Au pasat-o românii şi ei aşteaptă rezultatul.


Comentarii (43)Adaugă comentariu

Follow the money II — Moş Călifar  •  14 iulie 2009, 18:44

[…] demisia e doar un mar otravit . Follow the money . LE: Tolontan adauga ceva interesant ” “ Lucraţi serios şi rapid! ” Doamne-ajuta, ar fi prima data in 20 de ani, hmmmm… Tags: ancheta jurnalistica, […]

Mihai  •  14 iulie 2009, 18:46

Dle Tolontan, felicitări pentru articol şi pentru întreaga investigaţie! Ne-aţi putea spune şi de la cine a venit semnalul (de mai sus de Ridzi)?

Cubanito  •  14 iulie 2009, 18:52

NU s-a rezolvat nimic cu demisia doamnei Ridzi, cineva trebuie sa faca o vizita la racoare !!!

Tudor  •  14 iulie 2009, 19:04

Subscriu la cererea lui Mihai. Ar fi interesant de stiut cine a dat semnalul, si daca persoana respectiva e bine intentionata sau semnalul e doar parte a unui joc politic. Si mai interesant ar fi sa stim unde au ajuns banii.

herdesm  •  14 iulie 2009, 19:06

Felicitari domnule Tolontan dar:
„Si cu asta ce-am facut?”
PD-l ul a ales pana a ……. cules.Pe placinta cine o mai cerceteaza…. La Ramnicu Sarat a distrus o fabrica de confectii; Ramnicu Sarat a pierdut „gratie” acestei senatorese cel putin 1000 de locuri de munca; Din muncitori in Ramnic aceste persoane au devenit …… navetiste la Focsani. In cateva zile se vorbeste ca circa 100 de persoane vor fi puse pe liber de aceasta sireata „dama de afaceri”, dar ce mai conteaza; a cazut un ministru, s-a ridicat un ministru…. „traiasca democratia originala”

catalin  •  14 iulie 2009, 19:07

penibil!
oamenii astia nu au nici pic de onoare, demnitatea
sa-ti bagi familia in fata sau pe mama ca s-a imbolnavit
mi-e scirba de tot ce tine de politic
deja am repulsie la acest cuvint
am ajuns la concluzia ca atunci cind imbraci acest cuvint POLITIC nu conteaza virsta
toti se comporta la fel
ii pun si eu o intrebare domnului presedinte BASESCU:
cu ce a gresit tara asta de avem asemenea oameni in conducerea tarii?
sunteti mai rai decit comunistii
atunci de bine de rau erau si oameni de valoare in PCR ca erau obligati ,nu ma refer la activisti
acum numai …numai ca numai am cuvinte chiar numai exista comparatii pt voi
am votat in 92 cind am facut 18 ani am votat in 96 am votat in 2004 ca deja imi era frica ca ne intoarcem cu Nastase in timpul lui Ceausescu dar din pacate ajung la concluzia ca in Romania se merge din rau in mai rau
SA TRAIESTI DUMNEATA BINE DOMNULE BASESCU!!!!!!!!!!!

marcus_artisanus  •  14 iulie 2009, 19:09

Acum ar trebui DNA-ul sa-i oblige pe Mark si Artisan sa dea banii inapoi pt ca „au dat teapa MTS-ului”. Apropo, cei 250.000 de euro sunt blocati in cont?

Cristina  •  14 iulie 2009, 19:09

Vom vedea ce va mai urma. E doar un prim pas; totul e sa nu se dea inapoi…

Cătălin Tolontan  •  14 iulie 2009, 19:23

marcus_artisanus: da, sint blocati

bogdan  •  14 iulie 2009, 19:30

dosarul va fi ingropat de DNA..dna este controlat de basescu si va avea el grija de asta.
o sa vedeti asta! sunt sigur ca asa se va intampla!
ridzi nu va pati nimic…banii nu vor mai fi recuperati..

fotbal  •  14 iulie 2009, 19:31

imi place cand e cu mingea si imi place cand esti exigent 🙂
am plans o lacrima de emotie la faza cu raiul. multumesc

rititi  •  14 iulie 2009, 19:35

Imi place optimismul dvs, sigur ca el pleaca si din orgoliul personal de a vedea o ancheta finalizata, chiar ar fi extraordinar daca DNA ar ancheta prepusii presedintelui, dar totul e in zadar. DNA este un organism politic la dispozitia exclusiva a lui Basescu!

manolito  •  14 iulie 2009, 19:42

Acesta e un singur caz din alte zeci de cazuri similare. E la fel ca la capturile de droguri. Esta descoperit un transport din cine stie cate…
Oricum, de azi am o parere mai buna despre presa serioasa (si in special fara tabloide).
Asteptam ancheta legata de Ioana Basescu.
Traian Basescu mai are vreo „sansa” sa fie intrebat ceva in legatura cu flota Romaniei?

pilger  •  14 iulie 2009, 19:47

Catalin,

ceea ce ati facut voi aici TREBUIE sa fie doar inceputul.

Stati cu ochii pe ei, uitati-va la ei nu ca la niste oameni normali ci ca la niste „homo politicus”. Faptul ca se retrag din functii nu inseamna ca inceteaza sa se lase de smecherii, o fac doar ca sa iasa pentru ceva timp din vizorul presei. NU ii va da nimeni afara din partid, iar peste cativa ani vor reaparea din nou in fata. Pentru ca lumea uita usor. O sa puna de un mic si fripturi si bere in mijlocul Petrosanului si o sa ii vezi din nou alesi in functii de conducere. Moralitatea trece prin stomac si portofele, iar daca nu continuati sa ii supravegheati o sa ramaneti decat cu premiul presei pe 2009 pentru investigatii.

petre  •  14 iulie 2009, 20:02

Pana nu se recupera banii nimic nu are importanta.Banii trebuiesc recuperati si ceva arestari,daca vrem sa vorbim de democratie.

rititi  •  14 iulie 2009, 20:04

Eh, asa dupa cum am anticipat si mai sus si altadata, Basescu a dat linia de urmat DNA-ului! Fata de mafia reprezentata de DNA sa nu va surprinda daca nu chiar dvs. veti anchetat!

vlad  •  14 iulie 2009, 20:20

Bravo!
sper ca si alti colegi va vor urma exemplul. Sunt convins ca nu e Ridzi cel mai mare hot dintre politicieni dar asta nu este o scuza pentru dumneaei. Succes celor ce vor continua pe drumul pe care l-ati deschis!

daniel v.  •  14 iulie 2009, 20:31

bravo gsp, bravo echipa de jurnalisti, bravo tolo!
ridzi a iesit din minister asa cum s-a purtat in tot scandalul asta! adica penibil///

Cartofil  •  14 iulie 2009, 20:39

Cu adevarat o stire deosebita. Sa speram ca efortul depus de dvs – ce are deja un efect nesperat de bun – sa se continue printr-o decizie clara a justitiei. Dupa care asteptam sa se continuue si cu alti fosti ministri si prim-ministri.

Liviu Antonesei  •  14 iulie 2009, 20:46

Inca o datam felicitari, domnule Tolontan! Cred ca e prima ancheta de presa care conduce la deznodamintul dorit de opinia publica din ultimul cincinal, daca nu cumva din ultimele doua. In ce ma priveste, sper ca acesta este primul pas, ca se va pronunta si Justitia!

cristina  •  14 iulie 2009, 20:56

Felicitari copii si ramanem cu voi pe pozitii! Trebuie sa aflam totul, acum ca EBA a inceput sa munceasca la Parlamentul European!
Asteptam Justitia!

Rebel”U”  •  14 iulie 2009, 21:06

lol cat tam-tam! pana la urma a cazut doar un „soldat disciplinat al partidului”… cand o sa cada generalii? sau tot partidul? Numai „U”!

wickerman  •  14 iulie 2009, 21:23

In primul rand felicitari d-nului Tolontan, sincere felicitari. Nu acelasi lucru putem spune despre dna. Siu si stim prea bine cum lucreaza acesti „meseriasi”. In legatura cu ei, si asupra lor se poate rasfrange „mania” legii, pentru infractiunea de favorizare a infractorului, plus altele. Iar despre ticalosul sef? Ati vazut cu cata URA vorbea, cat era de ciudos pentru ca a fost data in vileag potlogaria cu eba? Pedeapsa maxima.

crinul negru  •  14 iulie 2009, 21:25

monica iacob si-a dat demisia,am iesit sa sarbatoresc in centru alaturi de bucuresteni,sa comentez lupta plina de sacrificii dusa de tolo si mogulul sau impotriva hotiei,coruptiei si traficantilor de influente etc ca subiecte este, ma intorc acasa dezamagit,nimeni ma frate nu e pa acolo interesat de aceasta mareata victorie(as spune eu chiar glorioasa) ba unu care era intr-o masina cu patru de O pe bot mi-a spus sa ma duc linistit acasa ca nu s-a intamplat nimic si-a dat doar ministrul iacob demisia, ei si?

radu  •  14 iulie 2009, 21:29

domnule TOLONTAN…de ce esti NAIV…?…de ce nu a-ti sustinut numirea la conducerea ministerul sportului pe domnul TOPESCU ?a-ti inghitit galusca cu „PLACINTA”…verificati va rog,legvatura dintre patronul de la AGRICOLA-INTERNATIONAL BACAU {dr. PLACINTA)..si.. HREBENCIUC…!…in doua luni,vei constata ca esti …M A N I P L A T..

columb  •  14 iulie 2009, 21:46

Cataline, chiar daca Ridzi si-a dat demisia, nu ai voie sa spui ca ai castigat si ancheta este rezolvata. Pana nu se da un verdict la tribunal si pana nu se demasca eventuala implicare a lui Voiculescu sau a altor politicieni/moguli/necunoscuti in obtinerea unor bani publici in mod fraudulos (este vorba de firmele care au luat banii), ai datoria morala, fata de cititorii tai, sa mergi mai departe. Cand vor apara presiuni, probabil din cadrul trustului tau, dar nu numai, vei stii ca esti pe drumul bun. Nu te vor da afara, pentru ca ar insemna ca ei au pierdut. Deci, fa bine si da-i bataie mai departe! Increderea in presa se castiga greu, dar se pierde foarte usor. In momentul asta esti precum unul din celebrii „incoruptibili” care l-au inhatat pe Al Capone. Nu ne dezamagi.

citizen gigi  •  14 iulie 2009, 22:50

bravo, catalin tolontan! ceea ce ai initiat si, in final -reusit mi se pare o borna in evolutia democratiei din romania. probabil ca putini o vor retine ca atare, insa mi se pare demn de toata lauda. nu atat la nivel personal, ca ai indepartat-o pe ritzi, ci pentru ca o campanie de presa iesita de nicaieri, a adus la suprafata posibile incalcari ale legii si bunului simt, si a si determinat si demisia celui (celei) incriminate. bravo, mi se pare un mare pas pentru evolutia noastra ca societate, in secolul 21, si cel mai mare merit iti revine probabil tie …

platitor de impozite  •  14 iulie 2009, 23:18

Ridzi si-a dat demisia, dar banii care nu se justifica cine ii da inapoi?

George  •  14 iulie 2009, 23:32

Asta este inceputul sfirsitului si este o mare victorie a presei scrise si vorbite.Se poate daca vreti.Asta este mass-media adevarata,setea pentru aflarea adevarului trebuie sa fie numitorul comun al tuturor ziarelor si posturilor de televiziune.Traiasca democratia cea adevarata care nu tine seama de functii si de putere.In cazul Ritzi, Tolontan a lucrat ca un valoros ziarist.Tebuie sa depasim tot raul care este la noi,trebuie sa demonstram tuturor ca putem sa taiem raul.

bart  •  14 iulie 2009, 23:34

Pericol extrem: ne-au aruncat in fata vrajeala cu demisia si toti vom merge acasa linistiti. Greseala. PRESIUNEA TREBUIE MENTINUTA CONSTANT SI IN CONTINUARE.

mutu  •  15 iulie 2009, 2:20

bravo ei…. nu va patii nimic…. fac pariu…. STATUL ESTE CEA MAI PUTERNICA MAFIE…. CU EI NU TE PUI……SI CU VOTURILE…. CU CAT SUNT CATI MAI PUTINI OAMENI CARE SE DUC LA VOT CU ATAT MAI BINE…. ASA POT EI SA CUMPERE CAT MAI MULTE… SI CARE CUMPARA MAI MULT CASTIGA… E SIMPLU…..

phila pa  •  15 iulie 2009, 4:18

Felicitari dle Tolo;un singur lucru;cum au avut in maneca un alt ministru gata pregatit;un astfel de job trebuie sa prezinte mai intii un cv,sa treaca printr-o comisie parlamentara pentru validare etc;este ceva foarte putred in ro;continuatzi si tot poporul va fi cu dvoastra.curaj,perseverentza,tenacitate,incoructibiliotate trebuie sa fie deviza dvoastra si vetzi fi perceput ca un deschizator de drumuri noi pt democratzia ro;inca odata FELICITARI dvoastra si echipei.

ionut angel  •  15 iulie 2009, 8:05

ma uitat aseara la emisiunea la care ai fost cataline si am ramas surprins ca il aparai pe santieristu cu probleme minore care singur sa incriminat declarand ca stia de delapidare dar a preferat sa taca ….pentru asa ceva din cate stiu yo( tainuirea ) se condamna penal ……..nu zic ca pentru un mar stricat tre;sa tai copacu dar daca copacul e gaunos nu are cum sa faca mere
ideea e ca te ineci ***

alexandru  •  15 iulie 2009, 8:05

Hai sa nu o mai dam pe dupa visin. Ridzi nu va intra la puscarie in mandatul lui Basescu… Iar dupa aceea nu mai intereseaza pe nimeni. Deci nu va intra niciodata. Desi ar merita, pentru ca e vinovata… sa o lasam mai moale cu prezumptia de nevinovatie. Daca era nevinovata nu evita sa raspunda la intrebari. Dimpotriva, ar fi fost revoltata, ar fi venit cu argumente, ar fi venit in fata presei, ar fi facut conferinte de presa, ar fi dat in judecata acuzatorii pentru calomnie… asta ar fi facut (vezi reactiile lui Tariceanu, care stie nu il au cu nimic la mana).

Milica  •  15 iulie 2009, 8:39

Domnule Tolontan, prin dumneata, presa a castigat o batalie. Nu si razboiul. Vaz ca dumneata chiar ai facut pasul inapoi prin sustinerea ca dl. prezident n-ar fi stiut de toata tarasenia asta!!! Probabil ca o pisica neagra precum smoala „de partid si de stat” v-a taiat calea… Sunt convins ca domnul cu pricina a stiut de toate fazele „afacerii”, iar acum, cu odrasla bine merci la Strsbourg, Bruxelles si Luxemburg (sediile PE)isi permite s-o arunce pe micutza Ridzi in cusca leilor flamanzi de la DNA. Miza este insa infinit mai mare. Prin atacurile la „moguli”, adica impotriva presei, dl. Basescu se victimizeaza din nou, ca in cazul „celor 322”.Abia acum incepe jocul, domnule Tolontan, si este extrem de important pentru dumneata cum te pozitionezi!!!

un roman oarecare  •  15 iulie 2009, 12:32

O SA CRED IN IDEEA DE STAT DE DREPT, JUSTITIE, EFICIENTA A DNA DOAR CAND O SA CITESC CA A FOST PUS SECHESTRU ASIGURATOR PE BUNURILE NUMITEI IACOB RIDZI MONICA NUMAISTIUCUM…ADICA SA FIE RECUPERATA PAGUBA CARE NE-A FOST PRICINUITA TOT NOUA, ROMANILOR!

criticul  •  15 iulie 2009, 12:51

Felicitari domnule Tolontan pentru investigatia dumneavoastea, finalizata iata, cu demisia doamnei ministru Ridzi!! Nu va lasati cu investigatiile pana n-o veti vedea pe aceasta escroaca dusa in fata justitiei si condamnata pentru delapidare si abuz in functie!

P.S. Ar fi cazul sa va luati si de EBA,fiica lui Basescu, intrucat si ea a beneficiat din plin de banii publici directionati de catre madam Ridzi in timpul campaniei pentru europarlamentare si s-o faceti sa demisioneze de la Parlamentul European, n-are ce cauta acolo analfabeta si agramata asta!!! Chiar daca este fiica preşului Romaniei!!!

un om de pe Marte  •  15 iulie 2009, 12:56

Dar oare Ridzi nu statea in calea ascensiunii cuiva pe linie de partid organizatia de tineret ?

Raspuns probabil corect: Da

dorin  •  15 iulie 2009, 18:14

draga tolo oare e normal sa fii multumit numai cu pedepsirea lui ridzi?trustul lui voiculescu nu are nici o vina?

Ionut Pitesti  •  15 iulie 2009, 19:01

Demisia. Punct si de la Capat. PUSCARIAAAAA!!!!

pol  •  15 iulie 2009, 20:09

Eu zic ca ar trebui sa manifestam in fata DNA, ZI DE ZI, pentru a obliga aceasta institutie sa rezolve cazurile corect si cat mai repede.
Nu se poate sa avem „reprezentanti in parlamentul European, niste oameni care au dosar pe rol, care sunt invinuiti.
Este strigator la cer!!!!!
Bravo domnule Tolontan, de 1 milion de ori bravo!!!!

timis.  •  15 iulie 2009, 20:09

Ce rau ati ajuns, va puneti comentariile pe acest siteu , tot voi , rusine , n-e impuiati capul cu toate bazaconiile , daca , t-e uiti pe acest asa zis ziar de sport , online , nu vezi in ultima luna , doar de Ridzi , mare crima a facut , cauta-ti sa aflati cum si-au incroptit averile cei ce va subventioneaza televiziunile , toti mari ,,mahari,, , in rest ce poti sa citesti , doar steaua si dinamo !!! uita-ti , despre campioni , mai nimic , toata ziua , clanul becali , ceva despre turcu , borcea , si cite un jenei , si ceva bloguri , care tot despre , ridzi.

ciupi  •  16 iulie 2009, 5:33

se va lucra la fel de rapid si serios ca la nastasica?!

Comentează

Redacția GSP și echipa de investigații te invită să sprijini jurnalismul apăsând butonul DA!

Publicitatea pe net este vitală ca să putem produce în continuare investigațiile, știrile și faptele pe care le regăsești zilnic aici. Așa că avem nevoie de acceptul tău ca să-ți oferim, în continuare, jurnalism independent, în timp real și verificat.

Redacția GSP și partenerii noștri utilizează tehnologii precum cookies, profilare și prelucrare automata a datelor, pentru a personaliza către tine articolele și reclamele. Prin acceptarea cookie-urilor, ne ajuți să utilizam această tehnologie pe site și să ne finanțăm ziariștii. Ai posibilitatea să iei oricând altă decizie, printr-o simplă revenire pe site. Pentru detalii, te rugăm să citești Documentul de informare a utilizatorilor despre prezenta cookie-urilor pe site și Termenii de utilizare.

Da, sunt de acord