Albă de frică, Ridzi şi-a angajat avocatul lui Băsescu

CP_3471Monica Ridzi

[tab:Capitolul 1]

luni, 20 iulie 2009, 12:52

CP_3471Monica Ridzi

[tab:Capitolul 1]

CAPITOLUL 1 / „Ridzi e speriată”

echipagsp11Fostul ministru al sportului şi-a luat doi avocaţi, dintre care unul este Cristian Ene, apărătorul lui Traian Băsescu în mai multe procese, dar şi reprezentantul PD-L în Biroul Electoral Central la euroalegeri

Au văzut-o albă în minister
„Am văzut-o pe Monica Ridzi cînd şi-a predat mandatul noului ministru şi mi-e clar: jocul aparenţelor s-a încheiat”, spune un funcţionar din MTS. El povesteşte cum „Ridzi era pur şi simplu speriată, înţeleg că fusese chemată la DNA”.

Oamenii au copii şi probleme în familie şi nu mai cred în bull-shit-ul că partidul îi va apăra! Au descris toată schema de 2 Mai, cine i-a pus să falsifice documentele, cine a semnat. Nu vor să plătească cu închisoarea ceea ce au decis alţii”
angajat al MTS

Ce i-a spus ea lui Boc
Timp de o lună, Ridzi a crezut că-şi scapă postul şi cariera politică. Acum, miza s-a translatat pe un plan acut: libertatea.

În primele zile ale dezvăluirilor gsp, la jumătatea lui iunie, ministrul şi-a alcătuit o dublă apărare. Refuzînd să explice cheltuirea celor 730.000 de euro, în faţa opiniei publice a căpătat o mască inflexibilă, care a sfîrşit rapid prin a deveni iritantă. Dar în culise, în faţa premierului şi a partidului, ea a construit teoria unei „lovituri de forţă a presei, în căutare de bani”.

Minciuna care n-a ţinut
PD-L a făcut propriile verificări. Şi a realizat că, cel puţin în privinţa Gazetei, Ridzi minte. A fost uşor să se afle că ziarul sau orice angajat al său sau ruda vreunui angajat nu a luat şi nici nu a cerut vreodată publicitate de la MTS. Sau bani, servicii sau avantaje, în orice altă formă.

La un moment dat, pe mailurile pedeliştilor apăreau tot felul de informaţii venind dinspre grupul protector al lui Ridzi, care ar fi urmat să calomnieze gsp şi echipa de jurnalişti. Numai că ele erau evident însăilate. „M-am săturat ca în fiecare dimineaţă să primesc pe mail ce trebuie să răspund în cazul Ridzi!”, a izbucnit public Cezar Preda.
Apoi, s-a aflat că Ridzi ascunde lucruri mult mai grave.

Organigrama PD-L refăcută în MTS
Practic, de la venirea în minister, Monica Ridzi şi-a adus cu ea zeci de colegi de partid la Bucureşti şi peste o sută în teritoriu, reconstituind o organigramă politică în interiorul MTS.

Pe măsură ce zilele treceau, cei de bună intenţie din PD-L realizau miraţi că „Monica apare tot mai înfricoşată în faţa Comisiei Parlamentare de Anchetă”. Era îngrijorată pentru că ştia ce a făcut. În culise, se refăceau documentele. A doua oară, pentru că o mai făcuseră o dată! O parte a publicului credea că are în faţă o incompetenţă poleită. De fapt, cei care mergeau pe varianta extremă a faptelor aveau dreptate.

„La ora 4 după-amiază la minister nu mai e nimeni”, afirma Ridzi în faţa parlamentarilor. Fals, pentru că există probe că s-au lucrat nopţile, una după alta.

A clacat nervos
Săptămîna trecută, Ridzi a demisionat din mai multe motive. Sondajele de opinie arătau că PD-L şi Traian Băsescu scad din cauza acestui dosar, şocant pentru opinia publică.

Apoi, au venit informaţii potrivit cărora nu e vorba doar de risipă, ci şi de ceva mai grav: organizarea deturnării banului public de către o reţea alcătuită din oameni din fruntea tinerilor PD-L. Palatul Victoria şi Cotroceniul au reacţionat violent. „Timpul şi cercetările vor arăta dacă ei chiar nu ştiau”, spune o sursă.

În fine, Ridzi însăşi a clacat nervos în momentul în care o angajată, extrem de implicată în afacere, i-a spus că a fost prinsă de anchetatori. „Îmi pare rău!”, a fost prima reacţie a şefei sportului, potrivit unor surse.

N-a semnat auditul
Situaţia la zi e dură pentru cei căzuţi în capcană. Pînă azi, Ridzi a refuzat să semneze auditul intern, care a scos la iveală neregulile. Pentru că gesturile sale au început să fie consiliate de avocaţi. Nu se mai mişcă de capul său.

Avocatul elitei PD-L
Şi-a angajat doi avocaţi, iar cel care îi conduce apărarea este Cristian Ene, apărătorul lui Traian Băsescu în dosarul „Flota” şi în cazul acuzei de discriminare, „ţigancă împuţită”. Ene a fost reprezentantul PD-L în BEC la mai multe rînduri de alegeri, inclusiv acum două luni, la europarlamentare.

Potrivit propriului site, 100% din „clienţii VIP din politică”, aşa îi numeşte, sînt pedelişti de frunte: Videanu, Mantale, Murgeanu sau Berceanu.

„Reţea infracţională”
Ene a realizat imediat, cînd a însoţit-o la audieri, în ce e băgată Ridzi. Şi, prin el sau prin alte canale, informaţia a ajuns la şefii partidului. Care, de cîteva zile, sînt într-o fierbere invizibilă. El a văzut o probă judiciară care arată implicarea la vîrf a lui Ridzi. Şi a îngheţat.

Acesta este unul dintre motivele pentru care cazul a intrat într-o zonă tăcută. PD-L are nevoie de timp de gîndire. Alţi politicieni, aparent rivali, sînt şi ei speriaţi pentru că recunosc sistemul, acelaşi şi în alte ministere. E un tremur pe care Gazeta îl va explica în zilele următoare.

Ene admite că e o chestiune de săptămîni, nu de luni, pînă cînd plasa pedelistă care a parazitat ministerul va ieşi la iveală. „Reţea infracţională” e tot ce poate auzi mai rău un avocat în această situaţie. Plus că fiecare apărător al acelor aproximativ 20 de oameni îşi apără propriul client. Unii i-au sfătuit să vorbească şi destui au făcut-o.

Frica lui Ridzi şi spaima hoţilor naţionali
Ridzi va plăti pentru faptele sale, dar PD-L va fi nevoit să explice propriului electorat cum a fost posibil ca un network de partid să ia prizonier un întreg minister ca să deturneze bani publici. Cine i-a protejat, cine le-a dat ideea şi de ce nu sînt un caz unic, nici pentru PD-L, nici pentru actuala coaliţie?!

Acestea sînt întrebările pe care românii şi media şi le pun şi în faţa cărora conducătorii se vor diviza dramatic. Cine e parte în mecanismul de furat bani publici şi cine e de partea statului se va vedea în scurt timp.

[tab:Capitolul 2]

CAPITOLUL 2 / Ştiri plătite de două ori

MTS a plătit acelaşi lucru de două ori, în contractele nr. 13 şi 14 cu Artisan

Plată dublă la ştiri
Guvernul nu doar că a achiziționat ştiri şi reportaje, lucru interzis prin lege, dar a şi făcut-o plătind de două ori pe bucată.  Atît în contractul pentru “Bucu¬reşti”, cît şi în cel pentru “Ţară”, prestatorul a trecut, folosind “copy” şi “paste” aceleaşi text, respectiv acelaşi media-plan pentru ştiri şi reportaje, difuzate în aceeaşi zi, la aceleaşi ore. Practic, ştirile difuzate pe TV cu ocazia Zilei Tineretului difuzate pe 2 Mai, au fost plătite de două ori, prin două contracte diferite.

Astfel, 270.000 de euro au fost plătiți de Artisan firmei Loco, apropiată afacerilor Voiculescu, dar la televiziuni a ajuns mult mai puţin.

13 copy

Udrea dă bani şi e huiduită
Siguranţa ministrului turismului se clatină: documentele arată că a dat bani jurnaliştilor

Sîmbătă noaptea, Elena Udrea a fost huiduită minute în şir de miile de iubitori de muzică prezenţi la fesivalul de jazz din Banat, de la Gărâna. Apariţia ei prin faţa scenei a înfuriat mulţimea, estimată la peste 5.000 de oameni. Fluierăturile şi reproşurile au fost atît de numeroase încît cîntăreţii trioului american John Abercombie Group şi-au oprit recitalul, pe care l-au reluat după ce publicul i-a aplaudat în picioare ca să le semnaleze că nu ei sînt ţinta huiduielilor.

Elena Udrea a devenit, alături de Monica Ridzi, simbolul unei notorietăţi căpătate rapid cu orice preţ, uneori prin finanţarea media prin metode interzise de lege. Ridzi a cumpărat ştiri şi reportaje, iar Udrea a fost silită să dezvăluie, la o întrebare publică a Jurnalului Naţional, că a dat incusiv diurne jurnaliştilor luaţi într-o deplasare la Paris.

Subiectul e delicat şi a fost ocultat în ultimele zile, tocmai pentru că implică mai multe redacţii. Aproape 30 de jurnalişti au primit diurne de la Ministerul Turismului, deşi legea nu permite unei instituţii publice să ofere diurnă unui nonangajat, iar regulile presei interzic şi ele acest lucru. Practic, conform codurilor profesionale, aceşti bani constituie mită de la un minister.


Comentarii (110)Adaugă comentariu

Cătălin Tolontan  •  22 iulie 2009, 14:38

Liviu : da, ne-au crezut prosti. Dar nu numai pe noi. Si pe voi 🙂

Traduceri autorizate  •  22 iulie 2009, 14:58

Traim in Romania si nu o sa se intample nimic. O sa se stinga si cazul asta ca multe altele. Chiar credeti ca o sa ajunga vreunul dintre smecherii astia la parnaie?

PussyCat  •  22 iulie 2009, 15:46

nu prea conteaza avocatul intr-un caz ca asta.

mihai  •  24 iulie 2009, 10:21

Din pacate nu doar Monica Iacob Ridzi ne crede tampiti, ci si sotul sau. In Valea Jiului nu a facut nimic altceva decat sa promoveze niste incompetenti si niste inculti in diverse functii de conducere din primarie. Oare cat trebuie sa fie de tampiti incat sa puna o alta pata neagra peste Vale intr-un moment in care toti cei care am plecat de acolo incercam sa aratam si fata frumoasa a acelor locuri.

Sorin  •  24 iulie 2009, 13:40

Felicitari GSP pt aceasta ancheta. Keep up the good work!

Albă de frică, Ridzi şi-a angajat avocatul lui Băsescu | Blog Oferta de Oferte  •  26 iulie 2009, 13:26

[…] posts brought to you by Yet Another Related Posts Plugin. Detalii Albă de frică, Ridzi şi-a angajat avocatul lui Băsescu sursa: C?t?lin Tolontan,RSS: […]

constantin  •  29 iulie 2009, 10:36

speram ca si pana acum ca vinovatii vor plati. in momentul in care vad ca s/au pronuntat pedepse cu inchisoarea si cu executare atunci voi sti ca suntem pe drumul cel bun. pana atunci sper ca macar Dumnezeu ii vede pe acesti oameni stricati

PAPA PAUL  •  29 iulie 2009, 12:41

Fac si eu un pariu.Iata-l:Ridzi si Varsta scapa, ceilalti , nu!Ce spuneti?

jallon  •  21 mai 2010, 13:12

dap… citesc acum dupa atata timp si ma mir fantastic!
nici pana in ziua de azi nu a ajuns ******** la puscarie…. nici ea si nici ” network”-ul ei de muls bani!

Vraja marii!!!

vasco  •  10 decembrie 2010, 10:16

Tara condusa de infractori!

Comentează

Redacția GSP și echipa de investigații te invită să sprijini jurnalismul apăsând butonul DA!

Publicitatea pe net este vitală ca să putem produce în continuare investigațiile, știrile și faptele pe care le regăsești zilnic aici. Așa că avem nevoie de acceptul tău ca să-ți oferim, în continuare, jurnalism independent, în timp real și verificat.

Redacția GSP și partenerii noștri utilizează tehnologii precum cookies, profilare și prelucrare automata a datelor, pentru a personaliza către tine articolele și reclamele. Prin acceptarea cookie-urilor, ne ajuți să utilizam această tehnologie pe site și să ne finanțăm ziariștii. Ai posibilitatea să iei oricând altă decizie, printr-o simplă revenire pe site. Pentru detalii, te rugăm să citești Documentul de informare a utilizatorilor despre prezenta cookie-urilor pe site și Termenii de utilizare.

Da, sunt de acord