Ridzi deschide drumul spre Năstase

SPORTUL ROMÂNESC SE POATE LĂUDA CĂ A MIŞCAT SISTEMUL

sâmbătă, 25 iulie 2009, 12:07

SPORTUL ROMÂNESC SE POATE LĂUDA CĂ A MIŞCAT SISTEMUL

echipagsp11Lui Ridzi ii e clar că Parlamentul nu o va apăra, ceea ce, pentru prima oară, se va întîmpla şi în cazul Năstase

Sistemul nu e perfect. Rapiditatea cu care cazul Ridzi s-a derulat a luat pe nepregătite matricea de deturnat bani publici. Insistenţa presei, veghea publicului şi munca autorităţilor statului, de la Parlament la Garda Financiară şi de la DNA la Oficiul împotriva Spălării Banilor, au creat o breşă.

„Gras şi bagatelizat”
Pe poartă va intra în curînd „cel mai gras şi bagatelizat pînă acum”, după caracterizarea unei surse autorizate, dosar de corupţie. Cel al lui Adrian Năstase. „Faţă de cazul Ridzi, cazul Năstase este un compendiu. Nu doar ca întindere, dosarul Ridzi are 1.600 de pagini, cel al lui Năstase tomuri întregi, ci şi ca savoare şi gravitate”, spune o sursa.

Milionul de dolari noi nouţi
În cazul fostului premier există indicii care amestecă uriaşe mize financiare cu poveştile unei cleptomanii de detalii neverosimile.

Sînt mărturii care susţin că dosarele, care au fost respinse fără ca măcar să fie deschise de Parlament, vorbesc despre un milion de dolari „care miroseau a noi, atît de noi încît ştampila seacă de sortare se vedea încă pe ei”. Dar şi de note de plată la gaze sau lumină pe care le plătesc anumite firme. Everest şi Piaţa Sudului între aceleaşi coperţi.

„L-aţi văzut pe Adrian Năstase cu lacrimi în ochi? S-a întîmplat asta, în momentul în care a văzut probele”
sursă gsp

Sute de tablouri?
„Cînd a dorit să mute în derizoriu cazul, Năstase i-a invitat pe jurnalişti în casa din Zambaccian. Dar la etajul ales de el. De ce nu i-a dus şi în pivniţă sau sus, la ultimul nivel, ca să vadă sute de tablouri?!”, întreabă un cunoscător al dosarului.

Termopane e ceea ce a ajuns la oameni. Dar pot ajunge imagini cu încăperi de baie cu cristale Swarovski încrustate în faianţă. Zeci de ore de filmări. Mii de documente oficiale, facturi şi mărturii. Conturi în străinătate. Pare un basm, dar adevărul e că Parlamentul a oprit accesul tribunalului şi al publicului. Şi s-a născut mitul.

Aceiaşi procurori anchetează
Există un ghinion crunt pentru fostul premier. Nu doar că aceiaşi procurori care s-au ocupat de cazul Ridzi i-au alcătuit şi lui dosarul. Ci şi că publicul şi-a dezvoltat un alt tip de curiozitate, mult mai aplicată şi mai greu de virat în lehamite. „Chiar dacă nu se curăţă totul, uite că se poate!”, se aude tot mai des pe culoarele înguste ale încrederii publice.

„Cînd mă vedeau că citesc un ziar de sport, colegii din Parlament mă luau peste picior. Azi, şi-au făcut abonament la chioşcari. Sîntem conştienţi că există o mare şansă pentru schimbare şi că dacă n-o facem acum, ea va veni poate prea tîrziu! Udrea, Năstase, să plătească! Altfel ne vor mătura oamenii!”, povesteşte un deputat, încheind printr-un zîmbet: „Le-am zis: «Tot sportul a pornit totul!»”.

Au refuzat să semneze auditul
Înapoi la Ridzi. Ea a refuzat pînă în acest moment să semneze auditul intern al MTS. La fel şi ceilalţi directori. Ar fi o nouă probă împotriva lor în faţa tribunalului, acolo unde e sigur că vor ajunge. Chiar şi fără adăugirile lor, auditul va deveni raport oficial.

Ieri, directorul economic Paul Diaconu aştepta cu foaia renunţării în mînă, înfipt într-un fotoliu din faţa biroului ministrului Sorina Plăcintă. DNA era în clădire. În afara lui, vor mai fi îndepărtaţi, la cererea expresă a noului şef al sportului, toţi cei implicaţi penal în caz.

Plăcintă, misiune de coşmar
Deocamdată, în afara lui Diaconu, pe listă sînt consiliera de imagine Ioana Vârstă şi directorul de achiziţii Marius Mărcuţă. Dar vor mai urma. Plăcintă nu are timp. Ea trebuie să refacă o instituţie umilită şi împuţinată, cea a sportului, şi una care va rămîne fără şefii acuzaţi. „Placinta pare energică, dar cum va reuşi să schimbe ceva, că ne simţim morţi şi neîngropaţi?!”, spune cineva din interior.

Doina Melinte pare a fi varianta de ultimă oră pentru postul de secretar de stat la sport.

Vizita la Fundeni pentru fostul ministru
Dosarul care a ajuns la Parlament i-a şocat pe cei care l-au văzut prin „dimensiune şi minuţiozitate”. Sînt 1.600 de pagini plus multe convorbiri înregistrate. Convorbiri în încăperi între cei implicaţi în dispariţia celor 730.000 de euro.

Ieri, Ridzi a fost la secţia de cardiologie din Spitalul Fundeni, însoţită de soţ. Un reporter gsp a verificat la faţa locului. „Da, aşa e, a stat un timp, a vorbit cu doctorii, a făcut ceva analize, un control şi a plecat pe la ora 14:00”, a primit confirmarea. O alta versiune este aceea ca mama fostului ministru, intr-adevar cu probleme de inima dupa scandalul MTS, este internata aici.

Oricum Ridzi ramine consecventa stilului sau. Oprită de paznic în faţa barierei, de unde doar cadrele spitalului pot pătrunde cu maşina, ea a dat geamul jos şi a spus: „Lasă-mă să trec! Ştii cine sînt eu?”. Bariera a rămas coborîtă şi a fost nevoită să o ia pe jos.

„Doar un idiot ar mai putea spune acum ca acest «dosar» este «blocat» în Parlament. Acest «dosar», după votul Parlamentului, nu mai există”
Adrian Năstase, ieri, pe blogul său


Comentarii (58)Adaugă comentariu

Cristina  •  26 iulie 2009, 17:46

Daca se va dispune scoaterea de sub urmarire, inseamna ca toate demersurile facute pana acum vor fi fost o zarva fara nici un rost, iar „blestemul” nostru va fi musamalizarea tuturor mizeriilor ce se intampla in tara noastra.
Sunt de acord ca sistemul este bolnav in aceasta tara, dar nici nu se face mai nimic pentru insanatosirea lui; sunt prea putini cei care se zbat, fara prea mult spor, ca sa se ajunga la mai bine in tara asta.

Cătălin Tolontan  •  26 iulie 2009, 18:24

val: e interesanta observatia

Covasneanu  •  26 iulie 2009, 20:26

Tolo , ai dat lovitura cu Ridzi! Dar, vai, Mircea Badea are dreptate: Ramai un pupinbasesc! Prin atacul la Nastase nu faci decat sa te prostituezi! Pana si base ti/a spus, mai voalat, ca esti nesimtit! Eu iti spun ca esti Fraier: Parlamentul numai poiate relua in veci votul , pe acelasi dosar al lui Nastase! In rest, cred ca lacrimile lui Nastase erau de fapt ale tale, de ciuda ca deontologia din tine a pus o caramida la mormantul lu’ Basescu.

Deveanu Silviu  •  27 iulie 2009, 9:52

Este cert ca dupa Ridzi, pe care Gazeta a scos-o la iveala, urmeaza UDREA, facuta din acelasi material, insa de calitate speciala, chit ca imaginea sa aduce cu vestitul CAP DE BOU, prima marca postala din Moldova, aproape de Buzau si Plescoi. Daca CHIAR vrea sa faca PROMOTION pentru turismul din Romania MADAM ministra ar trebui sa-si indrepte atentia, in primul rand, spre tovarasii din cabinet, spre prietenii ei banosi din afaceri cu statul, spre salariatii MT, spre cei 100.000 de angajati la stat pe salarii babane etc. pe care sa-i determine sa-si faca, pe bani personali, MACAR 1/2 din concediu in tara. Asta ar fi, RATIONAL, targetul pentru cresterea circulatiei turistice in Romania si nu tot felul de actiuni care mai de care de costisitoare pentru a aduce turisti din Papua, Turkmenistan, Paris, Tara de Foc etc. O ordonanta de urgenta, cum sunt multe, care sa impuna ca partial concediul salariatilor de lux sa se efectueze printre romanii pentru care ei nu au niciun respect. Asta ar fi o masura realista, daca nu chiar DE CRIZA.

mihai  •  27 iulie 2009, 10:32

Mi-amintesc imaginile din timpul revolutiei si ma minunam ce era in interiorul vilelor detinute de PCR sau Ceausescu….N-ar fi interesant sa vedem si pe un post public ce se afla in apartamentele si vilele lui Nastase?…Mai devreme sau mai tarziu,Nastase va plati intr-un fel sau altul…Nu mai este loc de intors…Dar e vorba de o caracatita cu multe brate si e al naibii de greu de starpit…Putin probabil sa reusim…Si sa fim sinceri,in sport ce fel de oameni activeaza?Marea majoritate au un nivel de pregatire redus,fie antrenori,fie sportivi.Oamenii din sport au de regula probleme de educatie,iar daca-i pui sa scrie ceva rup stiloul,vorba unora…Astfel si-au facut loc un Sandu,Dragomir,si multi altii ca ei…Si sa nu vorbim numai despre fotbal…Amintiti-va cum sunt priviti profesorii de educatie fizica prin licee si scoli…Descoperirea unui caz de coruptie prin intermediul unui ziarist de sport si a GSP e o pura intamplare…Dar e si adevarat ca o investigatie pleaca de la informatii…Tolo,cine a fost sursa ta?…Macar apare in curand si un amant al doamnei Ridzi?…Nu ne mai tine in suspans…

raz–  •  27 iulie 2009, 20:18

Domnule Tolontan, ma scuzati ca imi permit sa va interpelez, dar veridicitatea dovezilor pe care le detin sursele dvs, referitor la dosarul Nastase, sunt la fel de exacte cum au fost si cele din Dosarul Spaga la Nivel Inalt – Marko Maximiliian Katz vs Statul Roman? Sau cumva barca lui Zeus se scufunda si incercati sa mai aruncati din balast?
SOLICIT IN MOD EXPRES RASPUNS DIN PARTEA DUMNEAVOASTRA!
BTW: Toata admiratia din partea mea ca inca il mai sustineti pe Basescu! Pentru cat timp? (Sunt prea tanar si totusi prea batran – Am mai vazut spectacolul asta in 90 cu reluare in 96 si apoi in 2004)

ragatio  •  29 iulie 2009, 8:04

bravos naţiune..! ! halal să-ţi fie ! ! parcă totuşi nu merităm aşa conducători !

Ingemar Stenmark  •  4 august 2009, 10:23

O fi drumul deschis,însă e interesant de aflat cine va stiga ,,pârtie”,pentru că cele două părţi beligerante au ,,schiori”la fel de ,,faultaţi”şi nu cred că au curaj să coboare ,,pista cu obstacole”,pentru că ,,jaloanele” sunt din beton armat(cu gratii),foarte apropiate şi e risc mare de ,,accidentare”.

Comentează

Redacția GSP și echipa de investigații te invită să sprijini jurnalismul apăsând butonul DA!

Publicitatea pe net este vitală ca să putem produce în continuare investigațiile, știrile și faptele pe care le regăsești zilnic aici. Așa că avem nevoie de acceptul tău ca să-ți oferim, în continuare, jurnalism independent, în timp real și verificat.

Redacția GSP și partenerii noștri utilizează tehnologii precum cookies, profilare și prelucrare automata a datelor, pentru a personaliza către tine articolele și reclamele. Prin acceptarea cookie-urilor, ne ajuți să utilizam această tehnologie pe site și să ne finanțăm ziariștii. Ai posibilitatea să iei oricând altă decizie, printr-o simplă revenire pe site. Pentru detalii, te rugăm să citești Documentul de informare a utilizatorilor despre prezenta cookie-urilor pe site și Termenii de utilizare.

Da, sunt de acord