Pentru cei dispăruţi

Gazeta vă propune o competiţie a umbrelor tăcute care au fondat bucuria fotbalului nostru

miercuri, 18 noiembrie 2009, 7:47

Gazeta vă propune o competiţie a umbrelor tăcute care au fondat bucuria fotbalului nostru

Sînt 16 echipe. De la Ripensia ’33, Venus ’40 şi pînă la UTA ’70, Steaua ’86 sau Dinamo ’90. E un joc. Cititorii intră pe gsp.ro, citesc lotul şi parcurg legenda. Votul nostalgic şi crud stabileşte cine cîştigă meciurile…
Dragă Robert, am fost împreună mult timp şi ne-am gîndit la tine. Am plîns împreună, am căutat răspunsuri, dar nu am găsit decît alte întrebări. De ce nu am putut să te ajutăm?
E ca atunci cînd copilul derulează, în minte, finala Campionatului Mondial. Brazilia întîlneşte echipa străzii, a blocului sau a clasei lui. Aşa arată Cupa de Legendă. CCA ’52, cu Apolzan şi Petschovski purtînd pe piept steaua în 5 colţuri, se ciocneşte în spaţiul curbat al memoriei cu Dinamo ’84, trupă în care Augustin sau Orac pozează dezinvolţi, cu pletele lor de muschetari. În funcţie de numărul de voturi, învinge una dintre echipe.
De ce nu ne-ai spus problemele tale? De ce nu e posibil în acest sport competitiv, în societatea noastră competitivă să fii capabil să vorbeşti deschis despre temeri şi boli?
Mulţi dintre cei de atunci au dispărut. Crişan al Craiovei Maxima s-a stins într-un salon îngust, îngenuncheat de adoraţia amară a vieţii. Ritter şi Auer, din celebra echipă a Rapidului interbelic, s-au dus şi ei. Tabarcea, mijlocaşul gărzii de aur a Petrolului, a murit pe teren, cu o săptămînă înainte ca echipa să triumfe în Cupa României.
Ne vei lipsi. Pe drumul spre stadion, în vestiare, în careu. Îţi vom simţi lipsa pentru că erai un portar extraordinar. Dar, mai presus de toate, pentru că erai o persoană remarcabilă. Vom juca pentru tine. Pentru un prieten bun a cărui moarte ne-a unit mai mult.
Despre asta e vorba în Cupa de Legendă. Despre ceea ce face din 11 bărbaţi o echipă, din milioanele de oameni, suporteri copilăroşi şi din anii ce trec, buni sau răi, zîmbete pentru fotbaliştii care nu mai sînt.

* Citatele cursive sînt culese din scrisoarea postumă pe care jucătorii „naţionalei” Germaniei au adresat-o azi fostului lor coechipier, portarul Robert Enke, care s-a sinucis pe fondul unei depresii puternice


Comentarii (26)Adaugă comentariu

matt  •  18 noiembrie 2009, 21:42

Felicitari Tolo pentru acest proiect. povestile sint formidabile, dar am citit cu mult interes si comentariile, multe dintre ele venind in completarea textelor. inca o data bravo! este altceva … imi voi vota favorita cu pasiune!

www.bodyguard-team.ro  •  18 noiembrie 2009, 22:32

da dar povestile despre petchovski,dobay sau domide nu sunt interesante…ei nu intrau pe teren direct din bamboo sau streaptease nu prizau nimic si nu aveau langa ei silicoane de dorobanti.Ei stateau cu familia ,plimbau copii prin parcuri stateau dupaamiezi intregi cu suporteri la o bere…neinteresant…petchovski a jucat accidentat foarte grav refuzand schimbarea si marcind in min 118 in prelungiri apoi a fost dus de urgenta la spital…nimic notabil…un fraier…MA DOARE…

ionut  •  18 noiembrie 2009, 23:48

frumos spus bodigardule

Maxone42  •  19 noiembrie 2009, 0:59

Daca e sa vorbim despre echipe DE LEGENDA , aceasta nu poate fi decit una: RAPIDUL ANILOR ’30-’40. Restul e can-can. Craiova Maxima sau Dinamo nu au cum sa fie „echipa de legenda” a fotbalului nostru pentru ca daca prin „legenda” se intelege DOAR performantza , atunci Steaua ar trebui sa fie „echipa de legenda”… dar LEGENDA inseamna MULT MAI MULT DECIT DOAR PERFORMANTZA, deci dupa cum spuneam , daca totul ar fi PE BUNE si OBIECTIV numai un club se poate mindri cu asa ceva: RAPID BUCURESTI in general si RAPIDUL ANILOR ’30-’40 IN SPECIAL.

tim  •  19 noiembrie 2009, 5:09

In timp ce Ripensia, Venus sau UTA sunt echipe veritabile, contruite cu migala de comunitatile locale, Steaua si Dinamo au fost facute la ordin de militie si secu. Deci, Steaua si Dinamo nu se pot compara cu vechile echipe, cu parfumul nobil al Ripensiei sau venusului. Niciodata, oricate cupe ar castiga.

Cocos  •  19 noiembrie 2009, 5:45

Nice Tolo, wtg bro!

fane radulescu  •  19 noiembrie 2009, 8:53

Maxone 42,nu ai inteles.E o invitatie la fotbalul de bun simt.Aveam si noi o echipa Muscelul Campulung.Tot orasul mergea la meci,in fiecare Duminica.Ne bucuram,sufeream.Nu trebuie o echipa mare,cu istorie mareata.E vorba de fotbal,ca pasiune,facut cu drag.Fotbalistii aveau servici.Devenim nostalgici fiindca nu mai avem motive de bucurie.Betivi,drogati,ahtiati dupa cluburi si masini,manelisti sau rapp-eri…ca niste fluturi care au o zi la dispozitie sa se nasca,sa straluceasca,sa se inmulteasca si sa dispara pentr eternitate.

vioara  •  19 noiembrie 2009, 9:05

@maxone42…esti cam subiectiv….ai uitat ripensia anilor 30-40….

Andrea  •  19 noiembrie 2009, 10:27

Aiurea articol, ca de obicei. Fara cap, fara sfarsit, fara continut esential. Prost nu e cel ce scrie, ci noi cei care citim.

Maxone42  •  19 noiembrie 2009, 10:53

Vioara. Ripensia… da. Dar Ripensia a avut o viatza foarte scurta ca si echipa de fotbal (citeste despre ei).
Poate maidegraba Venus, dar Venus era un fel de Dinamo condusa de un fel de Gigi Becali
(iti dai seama ce combinatie letala). Rapidul este o echipa infiintata ATUNCI, dar care nu numai ca exista si in zilele noastre, dar este acolo sus totusi, se bate pentru campionat si cupa in fiecare an (aproape)…. are suporterii CEI MAI SUPORTERI din citi au existat si vor exista vreodata in Rominia… si am ARGUMENTE pentru asa ceva… eu ma duc din 1975 pe stadioane si-ti pot povesti multe lucruri la care celelalte echipe de fotbal din Rominia (si suporterii lor ) nici macar nu pot/puteau visa. Adica Rapidul are ARGUMENTE multe pentru
„echipa de legenda”…. cu toate ca eu as spune maidegraba CLUB DE LEGENDA…. dar probabil in mod special cei de la GSP nu au denumit acest „concurs” Cluburi de Legenda
ci maidegraba Echipe de Legenda, pentru ca cei ce CRED ca sunt „suporterii” Stelei se vor gindi automat la 1986 si vor vota „Steaua1986″… cu toate ca REPET: Performanta, NU ESTE LEGENDA. Pentru a te putea numi LEGENDAR iti trebuie mult mai mult de’atit si NU Steaua sau Dinamo sunt acele „echipe de legenda’… asta in mod SIGUR.

Cătălin Tolontan  •  19 noiembrie 2009, 11:17

andrea: imi pare rau ca nu ti place articolul.

speedofmind  •  19 noiembrie 2009, 13:32

@Tim: perfect de acord cu tine, dar as mai adauga si Chinezul.
@Maxone: e nedrept sa ignori echipe legendare doar pentru ca niste venetici importati cu tancurile le-au desfintat; dupa cum e injust sa glorifici o echipa doar pentru ca s-a pliat pe directivele PMR si, astfel, a supravietuit.
Rapid are o istorie, dar celelalte au facut istoria fotbalului romanesc!

spadacio  •  19 noiembrie 2009, 14:03

Rapid-Ripensia trebuia sa fie marele meci al Romaniei. Chinezul a sclipit 6 ani, Craiova, UTA si Petrolul ceva mai mult, dar tot fara longevitate, Venus a fost umflata cu pompa. daca nu venea comunismul, Ripensia ar fi trait si ar fi luptat cu Rapid pentru suprematie.

ploiesteanu  •  19 noiembrie 2009, 16:16

Va felicit pentru initiativa!Acesta este adevaratul fotbal!Ar fi minunat daca ar fi rezervat in fiecare zi un colt in Gazeta pentru asemenea povestiri.Din fericire,fotbalul are destule.Inca mai traiesc fosti mari internationali.Cautati-i si aduceti-i in paginile Gazetei.Mircea David,marele IL DIO, a murit dupa 1990,Dobay la fel,si nu-mi amintesc sa fi vazut interviuri cu ei prin ziare,desi sigur ca ar fi avut multe de spus.E pacat ca se scrie despre marii fotbalisti de demult,mai ales dupa ce mor…Fotbalul totusi a inceput cu ei,chiar daca acum a intrat in mainile unor netrebnici.Numai bine!

ciutzasicula  •  19 noiembrie 2009, 16:25

Felicitari pentru initiativa, pt. ca trebuie ca toti copii din ziua de azi sa stie care au fost marii si adevaratii jucatori de fotbal si marile echipe ele Romaniei si ca fotbalul in spatiul romanesc a aparut datorita pasiunii si initiativei private si nu a ordinelor si directivelor rosii. Suntem azi asa de inapoiati social si fotbalistic deoarece societatea si fotbalul nu au fost lasate sa se dezvolte normal si firesc , ci au fost canalizate „spre noi culmi de dezvoltare si progres” de catre personaje certate cu scoala, cu bunul simt, cu spiritul de fair play, care in jocul de fotbal se trage din politetea si buna cuvinta a gentelmanilor englezi.Forza UTA!!!!!

Andrei  •  19 noiembrie 2009, 16:26

Andreea n-a inteles nimic. Oricum, povestile din siteul de care zici n-au valoare pentru ea. Pentru noi sint insa minunate. felicitari si de la mine Cataline, ati facut treaba buna

Aurica  •  19 noiembrie 2009, 16:27

este cea mai buna initiativa de acest fel din ultimul timp. felicitari,gsp!

ghita1964  •  19 noiembrie 2009, 19:27

O poveste adevarata
motto:”sa nu ne mai intoarcem inapoi!”Constantin Anghelache-Rapid
Era intr-o ticaloasa zi amara de toamna a anului 1988.Se intampla sa se joace meciul de fotbal F.C.Bihor-Steaua.Arbitru la centru Gh.Constantin?!Inca de cu seara meciului aparatul judetean de partid a inceput cu „presiuni”asupra echipei si antrenorului F.C.Bihor.Tovarasi au hotarat ca Steaua trebuie sa castige acest meci!
Singurul care nu a fost de acord :Viorel Mateianu,antrenorul echipei F.C.Bihor!Mateianu,ca un „copil rautacios si rebel”ce era(de acea nu avea voie sa antreneze in Bucuresti)nu executa”plecaciunea”si bihorenii conduc cu 2-1 la pauza.Dezordine mare,presiune,amenintari,tot tacamul sforariilor comuniste in timpul pauzei!Incepe repriza a doua!Steaua ataca in draci,dar nimic.Minutul90,trece …Minutul 98…Nimic!Minutul 100,centrare in careu si Balind cu capul inscrie.Minutul 105 Steaua marcheaza si arbitrul Gh.Constantin fluiera sfarsitul jocului!Minutul 106:cerul cade asupra lui Mateianu.Un intreg stadion huiduie impotriva hotiei!
„sa nu ne intoarcem inapoi”!E un pleonasm,dar trebuie sa ne intoarcem!Sa nu-i uitam pe cei care au facut ceva si au ars pentru fotbal!Viorel Mateianu s-a nascut in 1938 in Lipanesti-Prahova pe 1 Iunie.A jucat fotbal la:Petrolul Boldesti;Progresuul Bucuresti;Steaua Bucuresti;”U”Cluj-Napoca;din 1970 a jucat in Germania la TUS Wannsee de unde dupa cateva etape este transferat la Alemannia Aachen unde joaca pana in 1973!Mateianu a jucat 6 meciuri pentru echipa nationala si a marcat doua goluri!
Ca antrenor Mateianu a ramas fidel principiului invatat la „U”Cluj-Napoca,enuntat de fondatorul acestui club Iuliu Hatieganu:”scopul nostru nu este acela de a crea campioni,ci oameni sanatosi.Nu record,ci armonie.Nu ura,ci camaraderie.Nu victorie personala,ci victoria natiunii!”.El a luat acest principiu si la dezvoltat,practic a inovat fotbalul!
Daca astazi portari precum:Iker Casillas,Peter Ceh,Edwin wan der Saar sunt apreciati datorita aportului adus in jocul echipei,este datorita lui Mateianu care l-a pus pe Ariciu sa joace in sistemul cu libero portar!Mateianu a revolutionat fotbalul cu sistemul 4-3-4 in care portarul devenea liberou in faza de ultim aparator!Datorita lui FIFA a schimbat regulamentul,in sensul ca portarul nu are voie sa mai joace cu mana mingea pasata intentionat de un coechipier!
Cu toate echipele pe care lea antrenat a practicat un joc spectaculos si publicul era fermecat de prestatia echipelor sale!Cu toate acestea nu a avut voie sa urce in clasament mai sus de locul 4!
Vedem si auzim astazi antrenori care se plang de „greul”tratament la care au fost supusi in timpul comunismului,antrenori care uita sa spuna cum au tratat cu dispret si presiune alti antrenori!
Un asemenea antrenor,dispretuit si furat de performante a fost VIOREL MATEIANU,care in toata existenta lui de antrenor a fost marginalizat numai pentru-ca indraznea sa fie altfel!
Dumnezeu sa te odihneasca DOMNULE VIOREL MATEIANU,ai fost unul dintre „cei mai frumosi nebuni ai marilor orase”!

ploiesteanu  •  19 noiembrie 2009, 20:45

@ghita.Aveti dreptate in privinta lui Mateianu.A fost antrenor la Petrolul in campionatul 1982-1983 si sase etape din urmatorul.Pot sa spun ca era un vizionar,era cam inaintea timpului sau,cred ca alaturi de Lucescu era atunci printre putinii obsedati de tactica.M-am gandit demult la chestia cu portarii.La meciurile amicale,atunci cand echipa era in atac,portarii Haralambie ori Jipa ,stateau cam la 30 de metri de propria poarta,lucru nemaivazut pana atunci. Noi din tribuna,le strigam sa treaca in poarta,ei ne replicau”asa-i schema”.Si acum se mai vorbeste pe batranul stadion ILIE OANA de „schemele lui Mateianu”.Avea o schema la un corner,mortala,acum nu o mai face nimeni.Principiile lui de joc erau:posesie,presing,circulatie rapida a balonului,aceleasi principii cu care Steaua,avand jucatori de alta calitate a devenit campioana europeana.

Basarabia visinie  •  20 noiembrie 2009, 0:59

Am si eu o intrebare si va rog sa ma ajutati cu raspunsul.

Stiti ca Armata Rosie a rupt Basarabia de la trupul Romaniei. (Este? este!) Ei, aici vine intrebarea: cum se numeste echipa aia din Bucuresti pe care a fondat-o Armata Rosie (in ’47 parca) dupa calapodul de la Moscova numit CSCA?

Va rog sa-mi spuneti si cum se numeste actualmente. Multumesc anticipat.

Cristi  •  20 noiembrie 2009, 4:41

HAIDETI LA REVOLUTIE ! Duminica mergeti la VOT ! Nu stati in casa in singura zi in care AVETI PUTEREA de a decide in ce directie merge tara in care traiti ! V-ati saturat de scandal si de mentalitati comuniste ? Haideti sa scapam de ei odata pentru totdeauna ! Votati cu omul in care aveti voi incredere, nu tineti cont neaparat de partid si nu va lasati pacaliti de sondajele mincinoase publicate in campania electorala. Nu ii lasati pe altii sa va fure votul si sa decida pentru voi in ce directie mergem. Nu va vindeti votul pentru 3 lei, de care va bucurati o zi, si apoi indurati 5 ani chinurile la care va supun acesti comunisti ! Dati votul celui care credeti voi ca merita. Sa participam cu totii la a face o Romanie mai buna. Totul incepe de la fiecare din voi in parte. Participati si voi la REVOLUTIE !

Geani  •  20 noiembrie 2009, 12:33

Intr-adeavar un demers admirabil. Felicitari GSP si Timisoreana. Cineva se gandeste sa aduca la lumina fotbalul adevarat in acest peisaj contemporan murdar. Sa nu uitam ce inseamna fotbal!

Taunul  •  20 noiembrie 2009, 12:52

FELICITARI PENTRU ACEASTA SUPERBA IDEE.AM FOST PROFUND IMPRESIONAT DE TOT CEEA CE AM CITIT IN CADRUL ACESTUI PROIECT DE NOTA 10.MULTUMESC.

Dinny  •  20 noiembrie 2009, 14:11

Ideea este nobila,dar ma tem ca se va alege praful de ea….fiindca memoria unor superjucatori(am 65 de ani si stiu despre cine vorbesc,fiindca ma duceam cu aceeasi placere la „Opera de trei parale” cu Toma Caragiu,sau la Opera,ca si la cuplajele de pe „23 August”…cu bere si mici in pauza….),este pusa la indemana suporterilor actuali…ai generatiei InterNET-ului…dintre care multi,foarte multi sunt la limita inferioara a decentei,a trecerii de la submediocritate catre acceptabilitate…

ghita1964@Dinny  •  21 noiembrie 2009, 16:43

Hai sa nu dramatizam!Si atunci ca si acum existau „uscaturi”!Atunci mijloacele de recreere erau infinit mai reduse si mai obstructionate.Acum trebuie sa terminam cu scandalurile si sa incercam sa unim cat mai multe puncte de divertisment in asa fel incat publicul sa fie reatras spre stadion.E simplu,numai ca nu avem „investitori”DESTEPTI!

Mano  •  26 noiembrie 2009, 17:15

Forzza UTA…

Comentează

Redacția GSP și echipa de investigații te invită să sprijini jurnalismul apăsând butonul DA!

Publicitatea pe net este vitală ca să putem produce în continuare investigațiile, știrile și faptele pe care le regăsești zilnic aici. Așa că avem nevoie de acceptul tău ca să-ți oferim, în continuare, jurnalism independent, în timp real și verificat.

Redacția GSP și partenerii noștri utilizează tehnologii precum cookies, profilare și prelucrare automata a datelor, pentru a personaliza către tine articolele și reclamele. Prin acceptarea cookie-urilor, ne ajuți să utilizam această tehnologie pe site și să ne finanțăm ziariștii. Ai posibilitatea să iei oricând altă decizie, printr-o simplă revenire pe site. Pentru detalii, te rugăm să citești Documentul de informare a utilizatorilor despre prezenta cookie-urilor pe site și Termenii de utilizare.

Da, sunt de acord