S-au enervat profii de sport

Cea mai bună ştire cu care poţi deschide o zi proastă

vineri, 20 noiembrie 2009, 10:48

Cea mai bună ştire cu care poţi deschide o zi proastă

Iată cum arată naivitatea în forma ei bazică, la fix de turnat peste ceaţa acidă şi peste pragmatismul acestor zile! Ocolim niţel. Franţa s-a calificat miercuri la Mondiale în faţa Irlandei. A pasat, cu mîna, Thierry Henry. Realist şi progresist, antrenorul „cocoşilor” Raymond Domenech a declarat: „Da, a  fost henţ, dar victoria contează!”.


Cu subtilitate istorică, presa franceză a brevetat complimentul jenat. În aceleaşi pagini se scrie despre „Mîna sacră a lui Henry” şi despre „nevoia de a lăsa capul jos!”. „A fost cel mai aşteptat şi cel mai ratat meci al nostru”, fandează L’Equipe.

Fără dotare şi, mai ales, fără chef de nuanţe, irlandezii au cerut rejucarea meciului, prilej pentru CNN de a titra: „Înşelaţii solicită repetarea barajului World Cup”.

Ei bine, acum vine contrascandalul pe care insomniacul şi filofrancezul Radu Naum l-a descoperit într-un ziar regional aspru ca muştarul de Dijon. Cel mai puternic sindicat al profesorilor de sport din Franţa, SNEP-FSU, dă un comunicat în care condamnă felul în care „echipa naţională şi antrenorul său au reacţionat după meciul calificării”.

Aţi văzut ceva mai amuzant şi mai reconfortant în ultimele zile? Profii de sport, „Întoarceţi-vă la spalierele voastre!”, s-ar striga aici dacă s-ar petrece aşa ceva, protestează împotriva” declaraţiilor care vin dintr-o filozofie modernă, întîlnită în mai multe domenii ale vieţii, potrivit căreia scopul scuză mijloacele”. Ei spun că Domenech şi jucătorii care au declarat că doar rezultatul rămîne „trădează vocaţia de educator pe care o are fotbalul” şi „încalcă valoarea cooperării şi competiţiei”. Parcă simţi punctul mort de la proba de rezistenţă cînd auzi din gura unor profesori de sport ceea ce nu auzi de la candidaţii noştri pentru Cotroceni.

În fond, o dimineaţă bună.


Comentarii (38)Adaugă comentariu

Alex  •  20 noiembrie 2009, 10:54

Foarte tare!
In alta ordine de idei sau nu pentru astfel de faze ar trebui sa existe posibilitatea sa se rejoace meciul…

cantona  •  20 noiembrie 2009, 10:58

Tolo, as vrea sa-i vad pe toti filofrancezii, de la Banciu la Cosasu, cum explica bucuria jenanta a lui Henry si daca Platini va avea vreo reactie! Acum poate ne explicam de ce nu se vor admite reluarile video…

didi  •  20 noiembrie 2009, 11:12

oare cand se va ridica ceata si de pe ochii celor de pe plaiurile mioritei? mergem spre groapa, dragi prieteni! si nimeni nu face nimic, nimeni nu arata cu degetul spre calaii copiilor nostri si ai generatiilor ce vor urma: murind fizic (prin masurile luate de o ministra scoliotica, sa-mi fie iertat!)…vom muri rapid din toate punctele de vedere (atatea cate ne-au mai ramas…)! AJUTOR!!!…mai striga „unii”.

explorish  •  20 noiembrie 2009, 11:28

micheteau. la faza asta, eu plec capul in pamant.

disneyland  •  20 noiembrie 2009, 11:28

N-a dat Henry gol cu mana, a dat pasa cu mana. In rest ai dreptate. Oricum, aici nu stiu cati s-au bucurat la meciul Frantei. La 20:30 cand s-a terminta Egipt-Algeria, toata lumea era pe strada, cu claxoane si cu bucurie multa. Cand s-a terminat Franta-Irlanda, nu s-a auzit nici macar un strigat. Si nu imi spune ca francezii sunt mai rezervati in bucurie, pentru ca atunci cand au batut Noua Zeelanda la rugby se auzeau de pe autostrada, de la 10 km de centru…

levin ct  •  20 noiembrie 2009, 11:31

foarte frumos din partea lor ca acuza comportamentul DE DUPA MECI , adica fii cinstit si recunoaste ca ai cistigat nedemn. ACI,erau inamici public daca indrazneau,ptr ca onoarea lipseste aproape cu desavirsire pe la noi. Ne place mizeria(si la propriu),contribuim la ea,dar tipam in gura mare ca e murdarie

Cojo  •  20 noiembrie 2009, 11:34

Fotbalul nu mai este demult un sport formator…este doar o afacere…

andrei  •  20 noiembrie 2009, 11:35

d-le Tolontan, e pacat sa va dezinformati cititorii: Henry nu a „inscris, cu mana”, ci a controlat balonul si apoi a dat pasa de gol; presa franceza nu a scris despre mana „sacra” a lui Henry ci a facut comparatia cu unul dintre cele mai controversate momente din istoria fotbalului („mana lui D-zeu” a lui Maradona), fiind convinsi ca si Henry si echipa si rezultatul vor fi multa vreme ironizati de catre adversari asa cum a fost si in cazul respectiv.
iar eu nu am vazut nicio declaratie a lui Domenech de factura pe care o prezentati dv., el a evitat de altfel sa comenteze despre hent.
mesajul pe care il transmiteti ar fi suficient de puternic si daca va bazati pe fapte si nu inventii 🙂

FANDIROMA  •  20 noiembrie 2009, 12:41

SE SPUNE CA RUGBY-UL ESTE SPORTUL GOLANILOR PRACTICAT DE GENTLEMAN-I.POATE DIN ACEASTA CAUZA AU SI ANUMITE REGULI ALE JOCULUI CARE CONFIRMA CA SUNT GENTLEMAN-I.UNA DINTRE ELE ESTE VIZIONAREA INREGISTRARILOR LA FAZALE CARE POT DISTURBA REGULILE GENTLEMAN-ILOR.PENTRU ACA LA FINALUL UNUI JOC PLIN DE INCRANCENARE SI DURITATI SA POATA SA-SI DEA MANA SI SA SE PRIVEASCA IN OCHI.FOTBALUL, FIIND UN SPORT CARE NU PREA ARE DE A FACE CU SPIRITUL ACESTA, NU VREA PENTRU MOMENT SA ADOPTE ASTFEL DE REGULI.POATE CA INTR-UN VIITOR NU PREA INDEPARTAT SEFII SPORTULUI MONDIAL SA-SI DEA SEAMA CAT DE MULT AR INSEMNA CA DUPA FIECARE PARTIDA SPORTIVII SI SUPORTERII SA PLECE ACASA CONVINSI CA CEL MAI BUN A CASTIGAT.

mihai  •  20 noiembrie 2009, 12:42

rabdarea are o limita

mihai  •  20 noiembrie 2009, 12:46

…cum il au pe Platini sus ,pus..ce sa mai spunem..ma intreb daca era in aceasta situtie Romania sau o echipa din Est…este rezultatul puterilo tarilor a caror decizii sunt importante si nu pot fi contestate…si a tarilor mici ce accepta deciziile..

Harhoi Radu  •  20 noiembrie 2009, 12:47

Buna ziua domnule Tolontan!
Sper sa cititi acest email pentru ca nu vad cum as putea discuta cu d-voastra. Vreau sa va semnalez niste aspecte ale sportului din Fagaras, eu fiind de aici, dar nu stiu daca cititi toate mesajele sau exista cineva care se ocupa de acest lucru, de aceea nu vreau sa ma apuc sa sciu degeaba. Situatia sta cam in felul urmator: am infiintat un club sportiv, C.S. DARA, profilat pe handbal feminin, in care am cooptat-o pe d-na Mariana Tirca si antrenorul ei, prof. Nicolae Marian, activeaza aici si prof Marcel Serban, campion european si de tineret, asadar exista premise pentru a activa o ramura sportiva care a dat 4 capitani de echipa nationala, dar desfiintata in urma cu multi ani. Ce vreau sa semnalez este rautatea cu care este privita aceasta activitate de catre unii profesori de sport din Fagaras, si mai grav de catre un director de scoala ce are in administrare o sala de sport si care NE INTERZICE ACCESUL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Problemele sunt mici in comparatie cu ce subiecte si cazuri dezvoltati si rezolvati in Gazeta Sporturilor, dar daca se va continua in ritmul asta, ma vad nevoit sa inchid aceasta activitate, si atunci toate demersurile pe care le faceti pentru activitatea sportiva vor avea ecou mai putin Fagaras. Intrand in detalii, am argumente si dovezi pentru a va arata ca activitatea sportiva de la Fagaras este una profitabila pentru unii profesori si directori de scoli, care administrand un patrimoniu fac bani frumosi de pe urma sportului de masa.
Repet! Nu stiu daca veti avea rabdare sa cititi si sa va indreptati atentia asupra acestui caz, dar este o practica nationala grava! Dupa ce veti verifica ce va spun, va rog sa verificati si prin alte parti, si apoi veti avea multe raspunsuri de ce nu se fac mici investitii in sport.

Cu respect,
Radu Harhoi

vasile_00  •  20 noiembrie 2009, 12:59

RESPECT Tolo! Un nou articol frumos!

@andrei uite o bucata din ce a declarat Domenech:

«Sur le terrain, je n’avais pas vu la main, a raconté Domenech. Depuis, j’ai visionné les images, et c’est effectivement une erreur d’arbitrage. Pour moi, il s’agit d’un fait de jeu et non d’une tricherie. Je ne comprends donc pas pourquoi on nous demande de présenter des excuses.»

inot  •  20 noiembrie 2009, 13:04

Profii de sport din Romania nu stiu sa se enerveze. Altfel nu ar mai gasi intelegere la ei profii de mate. De cate ori, în scoala, nu ati facut mate in loc de educatie fizica?! 🙂

wwwReporterLiber  •  20 noiembrie 2009, 13:11

VREAU REJUCARE !!!

mihai  •  20 noiembrie 2009, 13:18

normal ca sa-u enervat profii de sport 0 voi ati vazut vreodata ce sport se face la liceu in franta ? va vine rau . ce organizare super ,ce clasAMENTE ALE CLUBURILOR PE GATEGORII LA NIVEL DE TARA ,FEDERATII . Noi un urma cu 100 de ani . ACCESATI NUMAI SPORT DANS LES LICEES FRANCAISE , CA LA FEDERATII NU MAI VB.

bbking  •  20 noiembrie 2009, 13:23

ce inseamna „inosminacul”?

Cătălin Tolontan  •  20 noiembrie 2009, 13:56

andrei, disneyland : scuze, am modificat
cantona: banciu sau cosasu sint jurnalisti fair-play

valix  •  20 noiembrie 2009, 14:19

Nu vreau sa scuz arbitrii meciului Franta-Irlanda, dar jocul de fotbal a evoluat mult in viteza, cursivitate, fiind mult, mult mai rapid decat atunci cand a fost inventat. Numai arbitrajul a ramas unul clasic, cu 2 asistenti si un central. In mai toate sporturile su fost implementate echipamentele electronice de supraveghere, vezi tenis, baschet, fotbal american, etc, numai in fotbal nu se doreste acest lucru. De ce? Probabil pentru ca in acest mod se urmareste si obtinerea de foloase necuvenite, vorba romanului, sau calificarea unor echipe care aduc bani in dauna altora mai neinteresante, in cazul Franta-Irlanda.

andrei  •  20 noiembrie 2009, 14:24

@vasile_oo : nu vazusem aceasta declaratie, nu face decat sa imi reintareasca parerea ca Domenech e un om de nimic. exista, din fericire, si un dar: toti oamenii de fotbal, politici, si, mai ales, oamenii de rand s-au simtit rusinati de aceasta calificare.

Cristi  •  20 noiembrie 2009, 14:25

Gluma de azi dintr-un ziar irlandez: „Henry a petrecut doar un meci pe Croke Park si s-a si transformat intr-un jucator de GAA”.

GAA = denumirea pentru cele doua sporturi nationale irlandeze, hurlingul (un fel de hochei pe iarba) si fotbalul irlandez (combinatie intre fotbal si rugby), in care, in ambele, se pune mina pe minge 🙂
Croke Park = stadion rezervat doar acestor doua sporturi, de cind se modernizeaza insa Lansdowne Road fotbalul a fost reprimit pe Croke Park.

milici  •  20 noiembrie 2009, 14:26

Unde mai pui ca un ‘CATINDAT’ e chiar PROFESORUL!

gilos  •  20 noiembrie 2009, 16:52

Regulamentul si spiritul jocului numit fotbal accepta ca definitiva decizia unui om (arbitru), asumandu-si implicit si posibilele eroti ale acestuia. S-au castigat astfel campionate mondiale, cupe, sute si mii de meciuri au fost cu decizii controversate si contestate.
Pana cand nu se va impune un alt sistem de arbitraj , orice discutie pe aceasta teme este de prisos.
Allez Les Bleus !!!

razvanP  •  20 noiembrie 2009, 17:56

Pentru cine e curios sa citeasca

http://www.snepfsu.net/actualite/com2p/19nov09.php

m1ha1  •  20 noiembrie 2009, 18:04

de cate ori in fotbal scopul scuza mijloacele …
azi aflam de mijloacele murdare de ieri, dar asta-i viata

cip  •  20 noiembrie 2009, 21:55

care profesori de sport ??? la noi majoritatea joaca table si beau de rup si pe deasupra nu lasa nici un copil sa fie selectionat pentru performanta !!! se tem directoriii ca raman fara clase…….

corectorul  •  21 noiembrie 2009, 0:16

Complicitate!Parca asa-i spune.Credeti ca tusierul care in mod normal ar fi trebuit sa vada,n-a vazut ceea ce a vazut o lume intreaga?Sau arbitrul? Daca era Mircea Sandu sef la UEFA ne calificam cu maximum de puncte si cu un golaveraj fulminant!Chestii de Latinitate!

dan  •  21 noiembrie 2009, 2:13

inca o data s-a adeverit caci fair-play nu exista in acest sport,decat intr-o forma usoara(o minge data afara,o manaintinsa sa-l ridici de pe gazon),dar sa renunti la ceva ce ai luat nemeritat?
Pt.asta iti trebuie caracter,onoare.Desi in vest se gasesc din ambudenta(ex.profesorii de sport din Franta),la noi este pe cale de disparitie.

grafton  •  21 noiembrie 2009, 2:18

ceva informatii suplimentare:ambii capitani ai celor 2 echipe,atat Henry cat si Keane au dat declaratii oficiale cum ca ar fi de acord sa se rejoace partida.Henry e cinstit si isi recunoaste greseala.
Insa la mijloc sta FIFA ,pe care o doare la basca fix de toata harmalaia produsa de media irlandeza (si nu numai )-deci cainii latra,adica toate ziarele si chiar si politicienii irlandezi si caravana trece, FIFA tace molcom.
Si chiar ca e harmalaie,sa stiti.Politicieni,ziare,posturi de radio sau tv,suporteri -cu totii incearca sa creeze presiune pt a se putea rejuca meciul.De,se simt nedreptatiti.Au si de ce.Au jucat mai bine ca francezii si au pierdut calificarea pe un hent mare.

Calin Diaconu  •  21 noiembrie 2009, 7:54

Draga Catalin, mana lui Henry este cronologic – a doua dupa cea a lui Maradona. De-acum avem doua maini, deci am avea cum aplauda… Numai ca nu suntem cu totii francezi de rand, bucurosi de a ne fi calificat la Mondiale „nu-conteaza-cum”! Bine ca mai exista profesori de sport in Hexagon, rusinati de rusinea campionilor mondiali. Si eu am simtit ca e o legatura cu politicul, cu politica fotbalului, a regulilor care trebuie rescrise/adaptate vitezei de joc actuale. Am mai descoperit ceva insa – diferenta dintre hentul de bun simt (cel din propriul careu, hentul disperarii, al ultimei solutii, acela care se lasa cu pedepse grele: cartonas rosu, eliminare, penality) si hentul nesimtit (facut in careul celuilalt, cu gand miselesc sau instinct de vanator insetat de sange…). Ca imagine a atator branduri – Henry nu a inteles in fractiunea respectiva de secunda caror riscuri se expune! Cu multa simpatie, Calin Diaconu
http://calindiaconu.wordpress.com/2009/11/20/fotbal-si-circ/

sovis44  •  21 noiembrie 2009, 10:01

Pentru chestiile astea ar fi bine sa se dea niste suspendari usturatoare, indiferent de echipa la care joaca sau de numele jucatorului. De exemplu Henry suspendat pe un an. Nu ar mai „pasa” asa. Sau poate si-ar recunoaste vina. Ar fi foarte simplu. Pedepsele mari sunt pentru ca sa nu faci prostii, nu ca sa te pedepseasca crunt. Pedeapsa e alegerea celui care vrea sa „greseasca”.

d(r)ac_impielitzat  •  21 noiembrie 2009, 10:50

Tolo esti meserie!!! Saru’ mana si respect pentru munca pe care o faci!

SAVI BRATESCU  •  21 noiembrie 2009, 10:52

REVOLUTZIE in ARBITRAJ.!!!…..in SFARSIT.problama care ARDE,in fotbalul romanesc DAC.Haide-tzi fratzilor REVOLUTZIONARI Romani DACI,sa ne facem ,REVOLUTZIE si in ARBITRAJ.aici,in fotbalul romanesc DAC,REVOLUTZIA,dela 22 DECEMBRIE 1989,nu a PATRUNS.DECE?ACUM,IMEDIAT,e MOMENTUL.ARBITRAJUL reprezinta INIMA,si CREERUL,fotbalului romanesc,DAC.cum i-l VREM?CORECT,pe pile si relatii,pe NEPOTISME,DINASTII,ca AVRAM si fii.sant fii lui AVRAM,ce-i mai mari ARBITRII,din ROMANIA DACIA,s-au iar ne mintzim,pe noi inshine.FRTZILOR,deschide-tzi DOSARUL,ARBITRILOR ,ARBITRAJULUI CINSTIT din ROMANIA DACIA,vine UEFA,FIFA,cu DEUCHE POLIZEI,POLITZIA GERMANA UE,sa faca DREPTATE,CURATZENIE GENERALA.hai de-tzi CURAJ,REVOLUTZIONARI Romani DACI.acum e momentul,TRECE-TZI la ACTZIUNE.IMEDIAT.asa sa ne ajute DUMNEZEU.amin.

vlad_steagar  •  21 noiembrie 2009, 12:08

fantastic, imi imaginez cand compari exemplul asta de coloana vertebrala si implicare, cu parlitii de la noi, ma refer la profesori, nu numai de sport, cea mai neproductica clasa muncitoare din astia 20 de ani, desi a beneficiat in mod bizar de cele mai multe investitii de la buget !

Habakkuk  •  21 noiembrie 2009, 16:10

Hmm, ce sa mai zici. Sunt oameni pentru care conteaza doar rezultatul si banii, pentru ca mana lui Henry este plina de aur din drepturi de televiziune, reclame, FIFA, tricoruri de vandut si sponsori. Moralitatea este un moft, old fashion … Franta a castigat furand. In aprilie Costin Lazar a refuzat un penalty, dar cum altfel sa fie intr-o lume in care chiar si voi ziaristi elogiati un jucator cand face un gest de normalitate. E trist rau cand cinstea a ajuns sa fie subiect de pagina intai !

Eunescu  •  21 noiembrie 2009, 17:12

Cu ocazia confruntarii dintre primii trei clasati in cursa pentru Cotroceni, am vazut 2 momente diametral opuse, avandul ca protagonist pe Mircea Geoana; primul, de o decenta extraordinara, cand presedintele PSD a inmanat cate un buchet de flori celor trei doamne, sotii de candidati, sarutandu-si delicat aleasa pe buze, si un altul la iesire, de o mitocanie groteasca. In timp ce Presedintele a mers in permanenta langa sotia sa, la un moment dat chiar de mana, in timp ce Crin Antonescu nu si-a dezlipit mana din mana sotiei, d-ul Geoana si-a pierdut efectiv consoarta pe drum, nemaidandu-i nici o atentie, ca si cum decorul putea fi aruncat caci oricum nu-i mai era de folos. Daca sotia lui Obama ar pasi la 4-5 m in spatele sotului ar afla toata planeta. Se pare ca pentru Presedintele Senatului Romaniei este ceva absolut firesc, chiar daca e o grosolonie fara margini.

bogdanXIII  •  21 noiembrie 2009, 18:50

chapeaux bas, messieurs les professeurs! si, neaparat, un premiu fair play! doar ca aceasta declaratie ar fi trebuit data de catre ms. platini… si de comitetul olimpic francez, in amintirea unui „oarecare” pierre de coubertin. asa… raman profesorii, care tin la cei 700 de ani de acasa ai francezilor.

NAD  •  21 noiembrie 2009, 19:18

excelent!
chapeaux!

Comentează

Redacția GSP și echipa de investigații te invită să sprijini jurnalismul apăsând butonul DA!

Publicitatea pe net este vitală ca să putem produce în continuare investigațiile, știrile și faptele pe care le regăsești zilnic aici. Așa că avem nevoie de acceptul tău ca să-ți oferim, în continuare, jurnalism independent, în timp real și verificat.

Redacția GSP și partenerii noștri utilizează tehnologii precum cookies, profilare și prelucrare automata a datelor, pentru a personaliza către tine articolele și reclamele. Prin acceptarea cookie-urilor, ne ajuți să utilizam această tehnologie pe site și să ne finanțăm ziariștii. Ai posibilitatea să iei oricând altă decizie, printr-o simplă revenire pe site. Pentru detalii, te rugăm să citești Documentul de informare a utilizatorilor despre prezenta cookie-urilor pe site și Termenii de utilizare.

Da, sunt de acord