Uite asta trebuie sa faca presa scrisa!

Doua vesti bune: azi nu s-a inchis nici un ziar si un redactor-sef, cel de la Ziarul Financiar, face o demonstratie practica despre efectul muncii unui jurnalist. S-a documentat din surse deschise, o analiza a Ministerului de Finante, a pus cap la cap datele, a adaugat experienta semnificativa si a rezultat o informatie valoroasa: in  2010, in Romania cheltuielile bugetare cu salariile vor reprezenta 8,5% din PIB, in timp ce supralaudata reducere a agentiilor face o economie reala de 1 la mie din PIB! 

vineri, 8 ianuarie 2010, 2:18

Doua vesti bune: azi nu s-a inchis nici un ziar si un redactor-sef, cel de la Ziarul Financiar, face o demonstratie practica despre efectul muncii unui jurnalist. S-a documentat din surse deschise, o analiza a Ministerului de Finante, a pus cap la cap datele, a adaugat experienta semnificativa si a rezultat o informatie valoroasa: in  2010, in Romania cheltuielile bugetare cu salariile vor reprezenta 8,5% din PIB, in timp ce supralaudata reducere a agentiilor face o economie reala de 1 la mie din PIB! 

Asta e diferenta dintre retorica politica inconstienta (restructurarea agentiilor a fost prezentata drept un succes colosal) si informatia adusa publicului de un jurnalist capabil, Sorin Paslaru, care mai face inca o demonstratie, cea a faptului ca un articol de opinie bazat pe cifre e atractiv. Intr-un fel, seamana cu ceea ce a facut acum doua zile colegul meu Viorel Tudorache, de la Gazeta Sporturilor, care a comparat regulamentul tiparit al FRF cu cel depus la tribunal si a sesizat falsuri, in urma carora cluburile au aflat ca au drepturi mai mari decit stiau! Iar FRF a recunoscut.

Si de aceea indraznesc sa spun, alaturi de Ion Cristoiu in Jurnalul National, ca felul de a face presa cu reflexele bune ale jurnalistului de presa scrisa are viitor.

E interesant si ce crede Dinu Patriciu despre presa chiar in Adevarul. Si, intr-un interviu in Dilema, pe care il gasiti in editia tiparita si-l voi atasa cind va aparea si pe on-line, veti putea citi opinia mea. Contentul de calitate, diferentiator si inovativ este solutia. Fara ironie, opinia mea e mai putin importanta desigur decit cea a lui Patriciu, dar puteti citi in Dilema ce cred despre investitiile, dar si despre politica editoriala a trustului lui Patriciu. Iar la aceasta ora, o alta perspectiva interesanta, cea a lui Cristian Tudor Popescu, live pe Hotnews.

Revin, o zi buna. Nu s-a inchis nici un ziar.


Comentarii (18)Adaugă comentariu

Daniel Marton  •  8 ianuarie 2010, 14:35

mai e mult pana la finalul zilei, asa ca e timp destul pentru ca vestile proaste sa apara. bonus: presa (in general si cea scrisa in special) are nevoie de ziaristi. e singura conditie ca aceasta sa existe in continuare. nu cred ca e nevoie sa spun ce inteleg prin „ziaristi”

simion constantin  •  8 ianuarie 2010, 18:27

[Moderator: Ptr. simion constantin – Vă rugăm să transmiteți mesajul Dvs. pe adresa de email a lui Cătălin Tolontan, catalin.tolontan[AT]gsp.ro. Mulțumim, o seară bună.]

Cătălin Tolontan  •  8 ianuarie 2010, 18:47

danielmarton: da, ai dreptate. Dar ziaristi mai sint

Daniel Marton  •  8 ianuarie 2010, 18:50

tocmai acesta e motivul pentru care eu inca mai sper 🙂

aleks  •  8 ianuarie 2010, 21:14

Patriciu e Mr. Bombastic, un om foarte inteligent, dar din cauza orgoliului pierde mult. Cred ca singura sansa sa faca Adevarul profitabil e sa faca team-buildinguri in spatiu sau pe Luna (ce editorial ar scrie de-acolo!). Nu ma omor dupa Darwin, dar a spus o chestie desteapta: „It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent, but the one most responsive to change.” Patriciu ori n-a aflat asta, ori a aflat-o si daca n-o aplica… e zero.
Opinia ta e intr-adevar mai putin importanta decat a lui Patriciu in materie de arhitectura. In materie de presa, e invers.
Sa-i dam Cezarului ce-i al Cezarului insa: „Terasa casei e suspendată pe o stâncă. Mă uit la o mare supărător de albastră, transparentă şi perfect calmă. Totuşi, undeva jos, se aud valurile.” Scrie frumos :D.

Revista presei despre presa | Reporter Virtual  •  9 ianuarie 2010, 1:01

[…] http://www.tolo.ro/2010/01/08/uite-asta-trebuie-sa-faca-presa-scrisa/ […]

Christiansen Sava  •  9 ianuarie 2010, 12:15

Nu inteleg de ce se discuta atat despre disparitia presei scrise. din punctul meu de vedere, in Romania nu exista presa de calitate, decat cu cateva exceptii izolate.
Catalin, sunt convins ca ai „frunzarit” publicatii din Occident. Vreau sa invoc aici doar 2 exemple: Frankfurter Allgemeine Zeitung si Handelsblatt. Doua publicatii pe care le citesc cu placere de cate ori merg la prietenii mei din Germania. Imi place la nebunie sa stau dimineata in gradina, sa-mi beau ceaiul si sa citesc ziarul (din pacate, in Bucuresti stau la bloc).
Din punct de vedere al continutului, atat FAZ cat si HB sunt cu 10 clase peste orice ziar quality din Romania. Apropos, si intre Gazzetta dello Sport si GSP este o diferenta mare pe print 🙂
M-am bucurat ca HB urma sa fie editat si in Romania, insa Business Standard a fost o dezamagire pentru mine. Am fost printre primii abonati, am fost entuziasmat … insa mi-au incurcat abonamentul … „probleme cu baza de date??”
Din aceaste cauze va „muri” presa scrisa in Romania:
– context economic (afecteaza piata de publicitate si puterea de cumparare a cititorilor)
– continut de slaba calitate (teme neinteresante, jurnalisti fara condei etc.) … sa nu discutam exceptiile
– distributie defectuoasa
Zilnic citesc Tolontan :), CTP, Buzarin, Geambasu, Andries, Georgescu, Tudor Octavian, Ciutacu … Cumpar in fiecare saptamana Catavencu … Imi pare rau, dar cu greu pot sa-mi amintesc un articol care m-a impresionat si care m-a „obligat” sa-l recomand in continuare …
Asta este situatia. Vreau ca oamenii din presa sa revitalizeze acest business, pentru ca suntem multi care inca citim 🙂

Dan  •  9 ianuarie 2010, 13:30

Buna ziua domnule Tolontan,
nu va suparati ca va spun, dar cind presa trebuia sa se faca altfel ?
Presa pentru mine a insemnat intotdeauna continut specializat sau jurnalism de investigatie.
Ce zice domnul Daniel Marton este adevarat si din pacate cea mai mare problema este in toate domeniile nu numai in presa scrisa.

Legat de lauda de sine a domnului Patriciu, trebuie sa spun ca este la fel ca tot ceea ce a facut pina acum: un mare fis.
Zero barat.
Dinsul nu a creat continut, ci doar a facut distributie de carti si a facut concurenta neloiala editurilor, singurele firme specializate in a produce continut original si nu numai retiparire de opere alese cu sau fara drepturi de autor.

Iar ceea ce lipseste cu adevarat sunt liderii de valoare ai societatii romanesti.
PEntru mine, coleg de partid cu domnul Patriciu si mic intreprinzator pe zona de media este

Din putinul profit muncit si nu obtinut cu ajutorul statului am inceput sa creem continut ORIGINAL cu ceva ani in urma.
Este un exemplu mic intimplat in tirgul de pe Mures : http://www.revistatus.ro

Cind va ajunge Dinu Patriciu si alti mari bogatasi patroni de media, dar nu modele de urmat, sa produca continut valoros sa imi spuneti si mie.
Patriciu vinde desene animate vechi, dar nu vede ca animatia romaneasca nu se simte prea bine.

Patriciu tipareste opere alese, dar nu investeste sa produce continut produs de scriitori, poeti, dramaturgi contemporani.
NU doresc sa cumpar desene animate pentru copilul meu expirate, ci ma intereseaza sa vad ceva creat de un scriitor contemporan, de un artist contemporan, de un studio de animatie independent si care sa ofere celor care termina o scoala o sansa de a deveni in timp cit mai scurt un bun profesionist si poate atunci speram ca vom ajunge sa producem continut in Romania.
Pina atunci raminem cu speranta

Roman  •  9 ianuarie 2010, 14:15

atunci cand gaurile negre private isi inchid portile, cand bugetarii sunt amenintati cu disponibilizarea, cand cumparatorii de ziare sunt tot mai putini, considerati ca nu trebuie inchis niciunul ? Anul trecut mass-media se poate caracteriza prin santajul de imagine, incercarea de a impune schimbarea presedintelui cu un Prostanac. Cei care au pierdut nu trebuie sa plateasca ? Dar cine, profesorii, casierii ? La ce ne-a folosit noua imensele sume aruncate in campania electorala, pixurile pe care scrie MG presedinte ? Ne platim cu ele imrumuturile, constituie ele o productie inteligenta, au construit ele vreo afacere rentabila pentru cei care isi pierd locurile de munca ? Trebuie sa-i toleram in continuare pe cei cu zeci de milioane salariu, in timp ce vanzatoarea ia legal vreo 5 si mai trebuie sa si plateasca din acestia ceea ce fura smecherasii de 9 ani ? Traiti intr-o lume in care vreti sa va impuneti parerile, dar la vot vin tot mai putini pentru ca nu avem ce vota, nu mai avem incredere in nimeni. Incercati sa inlocuiti cumparatorii tot mai putini de presa cu cei care citesc bloguri, dar vreti mentinerea salariilor, poate chiar mai mult. Ne-am inchis activitatile productive pentru ca nu am stiut sa producem competitiv, la nivel de 2005 nu de 1965 si daca ziaristii nu s-au angajat acolo s-au gandit cum sa invete pe altii. Indiferent ce ziare au succes in tara asta, cei care nu mai intereseaza pe nimeni, vor trebui sa faca ceva util/

camil  •  9 ianuarie 2010, 16:34

soluții, teme și idei sunt o groază, este nevoie „doar” de oameni inteligenți, integri și interesați cu adevărat de jurnalism.

meplusmyself  •  10 ianuarie 2010, 9:35

A aparut Dilema, editia online 🙂

petre  •  11 ianuarie 2010, 1:26

Nu ca as fi Mafalda ,dar faptul ca un jurnalist de sport ,cum sunteti dumneavoastra,se ocupa de politica comfirma o mai veche constatare de-a mea ,cum ca cele mai decente si de bun simt comentarii le-am putut vedea la comentatorii de sport ,in special cei de la EUROSPORT,mai putin cei care au comentat campionatul mondial de atletism,si pandeam o ocazie in care sa recomand jurnalistilor de la canalele de stiri sa ia aminte.Sunt foarte dezamagit de nivelul submediocru in care atat politicienii cat si jurnalistii inteleg sa-si faca meseria.Consider ca ,in egala masura ,acestia isi neglijaza total rolul formativ pe care il au in dezvoltarea in societatea romaneasca a unei atmosfere decente ,de bun simt si in care sa te simti comfortabil ca traiesti.Atata agresivitate ,mitocanie si dovada de lipsa de buna crestere vezi in amandoua aceste doua segmente foarte importante a societatii, incat risti sa devii depresiv daca ai o fire mai nevricoasa.
Personal ,nu o sa am incredere intr-o clasa politica ce se bate cu caramida in piept ca ei si numai ei, cu partidul lor si numai acesta, sunt ideali ,desavarsiti in timp ce adversarii lor politici sunt rauvoitori ,incompetenti ,adevarate pericole pentru viitorul tarii ,in cazul in care ,Doamne fereste, acestia ar accede la putere.Domniile lor ne considera naivi,numai buni de imbrobodit .Rezultatul recentelor alegeri a demonstrat ca ,in ciuda si poate chiar din cauza modului neprofesionist in care presa a inteles sa sustina mediatic aceasta campanie electorala,poate instigata de patronii ei, romanii s-au mai luminat si numai o lipsa crasa de respect fata de cei carora li se adreseaza poate explica acest comportament.De acum inainte,cu siguranta ,cine va arata dispret fata de alegatori va fi taxat asa cum merita.Consider ca acesta este unul dintre putinele lucruri bune care i s-a intamplat romanului in ultimul timp.Daca cele doua componente atat de importante ale oricarei societati vor consimti sa manifeste decenta, in demersul lor, nu vor avea decat de castigat atat ei cat mai ales noi electoratul.Vad recent o luare de pozitie a unui lider de partid important prin care-si reafirma radicalismul fata de adversarii politici.Pe langa faptul ca este caraghios ,o atare atitudine ii este daunatoare ,fie numai pentru ca radicalismul politic este dovada de slabiciune ,de lipsa de argumente.L-am mai vazut pe acelas om politic declarand ca va ramane vigilent in fata pericolului de autoritarism,acest lucru fiind si justificarea radicalismului pe care-l exhiba.Iarasi trebuie sa contat ca damnia-sa ne dispretuieste,inca o data ,deoarece o persoana care afirma ca in Romania intrata in UE este posibil autoritarismul ori este naiv sau ii crede naivi pe cei carora se adreseaza.Siguranta ca asa ceva nu se poate intampla nu mi-o da vitejia domniei sale ci faptul ca uniunea europeana ia pozitie fata de orice derapaj in administrarea democratiei din parohia sa ,o dovada a vigilentei fratelui nostru mai mare este semnalul pe care l-a dat in legatura cu modul total inacceptabil in care covarsitoarea parte a presei din Romania a inteles sa activeze in campania electorala.Asa ca, domnule Tolontan,o sa aveti de lucru daca va propuneti sa corectati amatorismul din presa si viata politica din Romania .Personal sunt alaturi de domnia voastra si va urez mult succes!!!

Catalin Tolontan discuta online luni, de la ora 10.00, despre presa: cum se pot reinventa ziarele, ce oportunitati aduce criza economica – 5115th Edition « RP stiri  •  11 ianuarie 2010, 9:23

[…] Uite asta trebuie sa faca presa scrisa! […]

Catalin Tolontan, discutie online: Bill Gates spunea ca nu va muri inainte sa vada cum cartile dispar de pe hirtie. Cred ca, daca se tine de cuvint, are mari sanse sa fie Nemuritorul  •  11 ianuarie 2010, 16:37

[…] Uite asta trebuie sa faca presa scrisa! […]

petre  •  13 ianuarie 2010, 16:50

Am vazut ca suspectati opinia publica de ipocrizie.Parerea mea este ca opinia publica poate fi suspectata de orice,deoarece opinia publica este o entitate lipsita de caracter,din cauza ca nu poate fi facuta responsabila de nimic din ceeace produce ,neavand personalitate juridica .Este prima oara cand constat ca cineva lanseaza o apreciere critica la adresa opiniei publice ,pana acum ,din ipocrizie,incompetenta sau interes, ea era tratata ca o entitate perfecta ,neprihanita,infailibila.In fapt ea este manipulabila,naiva, ingrata,inconsecventa,motive pentru care cred ca ar fi bine ca presa sa nu aiba in vedere numai opinia publica atunci cand face diverse evaluari ci sa aiba in vedere, in primul rand, principialitatea,corectitudinea,in ultima instanta moralitatea demersului .Oricat de pragmatica se afirma ca ar trebui sa fie presa si ma refer aici la faptul ca activitatea ei trebuie sa fie lucrativa,nu pot sa accept ca presa nu ar trebui sa-si asume si rol formativ pentru cetatean,si nu ar trebui sa aspire la dreptul de a-si insusi tarele pe care pomeneam ca le are opinia publica.

Sile  •  17 ianuarie 2010, 11:18

Al simplului cititor de ziare.Daca libertatea presei devine altceva decit dreptul de a nu minti, chiar sunt sanse sa dispara ziarele si jurnalistii care fac din manipulare un tel.Dupa umila mea parere presa trebuie sa ofere informatii corecte si sa aiba ceva de spus. In ce priveste ultima propozitie, aici totul depinde de talentul si munca jurnalistului. O zi buna!

Sile  •  17 ianuarie 2010, 11:26

Post scriptum.Punctul de vedere . Daca aveti un minimum de respect pentru cititorii dvs., publicati si titlul pe care il acorda acestia comentariului.Pentru ca respectul e ceva ce tine de reciprocitate. Cit acorzi celuilalt atita primesti inapoi.Cred ca nu e o mare problema sa modificati programul calculatorului in sensul celor scrise de mine. O zi buna!

Raduta Marinela  •  9 februarie 2010, 17:15

as dori sa va povestesc un caz aparte.Cum pot sa va contactez?
Multumesc

Comentează

Redacția GSP și echipa de investigații te invită să sprijini jurnalismul apăsând butonul DA!

Publicitatea pe net este vitală ca să putem produce în continuare investigațiile, știrile și faptele pe care le regăsești zilnic aici. Așa că avem nevoie de acceptul tău ca să-ți oferim, în continuare, jurnalism independent, în timp real și verificat.

Redacția GSP și partenerii noștri utilizează tehnologii precum cookies, profilare și prelucrare automata a datelor, pentru a personaliza către tine articolele și reclamele. Prin acceptarea cookie-urilor, ne ajuți să utilizam această tehnologie pe site și să ne finanțăm ziariștii. Ai posibilitatea să iei oricând altă decizie, printr-o simplă revenire pe site. Pentru detalii, te rugăm să citești Documentul de informare a utilizatorilor despre prezenta cookie-urilor pe site și Termenii de utilizare.

Da, sunt de acord