Ministrul: „Audit la «Lia Manoliu»”

Daniel Funeriu a reluat ieri discursul generos despre nevoia de încredere a cetăţeanului în sistem. Urmează faptele

marți, 23 martie 2010, 3:18

Daniel Funeriu a reluat ieri discursul generos despre nevoia de încredere a cetăţeanului în sistem. Urmează faptele

Conferinţă de presă la Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului. Daniel Funeriu e un demnitar atipic. Se pune la pupitru, cade unul dintre microfoanele tv, îl ridică, vorbeşte clar, o limbă română bine dozată, o ia de la capăt, explicînd nesfîrşitele conflicte din învăţămînt. Povestea educaţiei de la noi a fost perfect surprinsă de o declaraţie făcută luni în Ziarul Financiar de şefa unei mari companii private: „Nu se investeşte în învăţămînt deoarece nu aduce benecifii palpabile pe termen scurt. Rezultatele se văd în 15-20 de ani, peste orizontul politicienilor”.

Se ajunge la sport. „Pe 9 februarie 2010, aţi declarat publicului că funcţionarul trebuie să fie dincolo de orice suspiciune. Şeful celui mai mare complex sportiv naţional, care gestionează un buget de 2 milioane de euro, a acordat contracte prietenilor şi fostei sale firme. Ce spuneţi acum publicului?”. Purtătoarea de cuvînt îi pasează un post-it galben. „Am trei lucruri de spus. UNU: îmi păstrez declaraţiile. DOI: azi am vorbit cu doamna Doina Melinte şi a semnat ordinul de audit la «Lia Manoliu». TREI: toţi oamenii din fostul MTS vor susţine un concurs”. Spune că e nevoie de încrederea cetăţeanului în actul de guvernare şi că ea se obţine doar cu oameni curaţi.

Întrebare. „Dar auditul verifică doar legalitatea, nu ceea ce aţi numit probitate morală”. Clipeşte pentru prima oară. O secundă de gîndire. Poate că a lansat un concept prea radical – „Deasupra oricărei suspiciuni”? Revine. „Da, auditul verifică legalitatea, dar eu voi lua decizia finală şi voi lua în calcul şi alte aspecte, precum oportunitatea şi probitatea funcţionarului public”.

Conferinţa se încheie. La „Lia Manoliu” începe auditul. Sportul pune la încercare caractere şi clarifica rapid pînă şi cele mai sofisticate noţiuni. Pentru că sportul e educaţie.


Comentarii (25)Adaugă comentariu

bogdan  •  23 martie 2010, 11:08

cum ar veni…. no comment din partea distinsilor cititori. mai mult interes pentru suferintele amoroase ale lui zicu, pentru agramatismele comice si violentele gregare ale lui gigi becali, decat pentru banul public. curat vorba dlui florin constantiniu: UN POPOR DE OI ISI CREEAZA UN GUVERN DE LUPI!

Laur  •  23 martie 2010, 12:06

Chiar credeti ca se rezolva cevacu un audit….Nu uitati ca dl Diconu este prof in ASE..preda audit si are si propria firma de audit si conta….Stiti cum se acopera intre ei…In mediul acesta profesional te cunosti cu toata lumea….Este foarte probabil sa vina sa il auditeze vreun coleg de-al dansului de catedra de la ASE..sau un fost student care lucreaza cum intr-o firma de audit….si tot asa…Veti vedea…ce bine va iesi din acest audit….Asta era tot ce isi dorea dl Diaconu…un audit…DOar asa putea sa fenteze in continuare legea.

Cătălin Tolontan  •  23 martie 2010, 12:38

laur: nu sintem atit de pesimisti ca tine. Ca si in alte cazuri, noi credem ca lucrurile vor iesi la iveala. Lucram in continuare la asta. Plus ca atunci cind un ministru introduce drept criteriu „probitatea morala” si subordonatul este cercetat de DNA pentru coruptie si, potrivit informatiilor noastre, va fi trimis in instanta in dosarul Ridzi, ministrul trebuie sa-si aplice criteriul daca vrea sa nu se faca de ris.

milici  •  23 martie 2010, 12:46

Niciodata un astfel de caz n-a iesit si nu va iesi la iveala in sistemul romsnesc.
Cine crede invers e naiv sau simuleaza.
E exact ca in bancul cu primul bordel din Romania:corupti n-avem dar organizarea va place?

OFFFFF…  •  23 martie 2010, 13:12

POATE SA VINA SI CURTEA DE CONTURI , TOT VA SCAPA BASMA CURATA, PENTRU CA ARE CUNOSTINTE ” FOARTE APROPIATE ” SI ACOLO SI LA GARDA FINANCIARA. DEJA SUNTETI PE NISIPURI MISCATOARE . CU PARERE DE RAU SI DEOSEBITA STIMA FATA DE DOMNUL TOLONTAN , DAR ASTA ESTE TARA IN CARE TRAIM SI TREBUIE SA NE OBISNIUM DACA NU VREM SA O LUAM RAZNA.

Andrei  •  23 martie 2010, 14:23

Doar cu mult zgomot se pot convinge politicienii Romani sa faca ceva: Asa ca trebuie sa nu te opredti din batut toba, d-le Tolontan

Gimmy  •  23 martie 2010, 14:33

A facut ceea ce trebuia sa faca un ministru inteligent.
Bravo!
O predictie (si un pariu): Diaconu va zbura!

Cătălin Tolontan  •  23 martie 2010, 14:41

OFFFF… : e treaba noastra sa umblam si pe nisipuri miscatoare 🙂 Stim ca oameni aparent necunoscuti au, uneori, conexiuni si puteri periculoase, dar nu e nici o problema, asta vom face!

Carina  •  23 martie 2010, 16:34

Daca ati stii de fapt despre ce este vorba acolo….cunosc majoritatea angaatilor din complex si nu exista zi de la Dumnezeu sa nu ma intreb cum oare ajungem (si cum acceptam!)sa fim condusi de astfel de caractere! Luate la rece, situatiile complexului sunt fie prea alebe, fie prea negre, respectiv: din bugetul Ministrului s-au alocat fonduri substantiale pentru investitii (lucru bun!), insa, buget pentru salarii nu mai au de mult, utilitatile sunt neplatite de prin luna Decembrie 2009. Nu stiu daca pana in prezent cineva a indraznit sa se plimbe si sa observe cam ce potential exista in acel complex (ma refer aici la salile care exista si care ar putea deveni prin inchirierea lor si catre alte cluburi – nu doar pentru loturile nationale care oricum nu frecventeaza prea des acele holuri – ar asigura practic un venit sigur pentru buget insa….
Sincer va spun, lucrez in prezent cu un club de taewondo care, prin interventiile federatiei de Bushido, si-a desfasurat activitatea in complex si care in prezent s-a desprins de toata mizeria existenta acolo.
Toate investitiile pe care „seful complezului Lia Maoliu” le face, nu as spune ca nu sunt bune, insa daca ne gandim ce are de castigat din aceste presupuse licitatii…
Ma bucur ca in sfarsit cineva s-a gandit sa puna la zid toti spagarii din complex! Pentru asta, VA MULTUMESC!

VirtualKid  •  23 martie 2010, 17:23

Domnule Tolontan,

Poate ca ar fi nevoie sa se discute mai mult despre faptul ca in sportul din Romania nu mai exista baza (pentru ca nu mai exista trialuri, campionate scolare, cluburi scolare).
Altfel spus, am ajuns sa ducem sportivii, facand o comparatie cu educatia, direct la facultate, sarind peste gradinita, scoala primara….
Lia Manolia este un alt tun! Universitatea la care, cel mai probabil, o sa aducem tot mai multi repetenti.

alin  •  23 martie 2010, 18:08

Domnule Tolontan

Va respect profesionalismul de care dati dovada dar parerea mea este ca mai bine v/ati angaja la Parchetul General pentru ca acolo are loc actiunea de care dumneavoastra aveti atata nevoie mai nou.Eu inteleg ca fotbalul din Romania a devenit cu trecerea anilor destul de plictisitor si de lent tocmai de aceea puneti/va va rog in aplicare noua vocatie de care dati dovada constant/Poate vreodata o sa imi urmati umila parere.

Cătălin Tolontan  •  23 martie 2010, 18:16

alin: aveti dreptate, in general noi ar trebui sa tacem, sa ne facem ca nu vedem ca ni se fura bani din buzunar, ca sintem scuipati pe strada, ca e mizerie in spitale, ca scolile sint proaste, ca nu avem unde sa alergam sau sa mergem cu bicicleta 🙂 Si de asta, in numele nostru, sa se ocupe politicienii. Ei, uite ca noi nu vrem asta!

MiscareaDeRezistenta  •  23 martie 2010, 18:49

Catalin,mie mi se pare ok ce faceti voi. Oricat de corupti si bine infipti in functii ar fi unii,o urma de frica tot intra in ei. Asa ca…go on! Daca nici presa nu ajuta poporul,atunci nimeni nu o sa o faca. Trebuie sa recunoastem ca suntem intr-o situatie disperata in ceea ce priveste dreptatea in tara asta. O mica rugaminte,si e din suflet: treceti mingea in terenul sportului,ma sufoca informatiile de CanCan…

red  •  23 martie 2010, 19:00

Cu siguranta ca auditul are legatura cu ce s-a intimplat in trecut. Aici s-au facut studii de fezabilitate pentru scoaterea mormanelor de noroi si implantarea in premiera a gazonului in nisip, modernizarea tribunelor, lucrari de drenaj, etc.
Cred ca si acum mai exista o pancarda prin dreptul fostei tribune 0 si pe care scrie cu litere mari obiectivul lucrarii: modernizare si reabilitare stadion Lia Manoliu.In realitate a fost vorba de demolarea totala a vechiului stadion si construirea unuia nou,metoda folosita cu succes si la constructia rapida a unor case cu mai putine autorizatii.
Probabil ca exista unii care stiu deja destinatia spatiilor comerciale

fan fotbal  •  23 martie 2010, 19:43

Domnule Tolontan, nu pot decat sa va felicit pentru aceste initiative reusite ale Dvs de a deconspira cate ceva din afacerile necurate ale politicienilor, majoritatea facute cu bani publici. Sper ca, in curand, sa vedem mai multi colegi de-ai Dvs (din presa, nu neaparat GSP) implicandu-se in astfel de cercetari si demascand, putin cate putin, coruptia din Romania. Astept cu nerabdare clipa in care nu va mai exista spaga in spitale, scoli, institutii publice etc.

Tubibu  •  23 martie 2010, 20:33

Funeriu pare de bună-credinţă, dar nu văd cum s-ar putea impune în faţa baronilor pdl-işti. Ei dictează totul. Diaconu face parte din gaşca lor, deci e protejat.

yangtze967  •  23 martie 2010, 21:30

… si la vara cald! Nu vedeti ca acesti domni / doamne care conduc destinele acestui minister au nume predestinate parca pentru a aduce dezastrul ! PLACINTA, FUNERIU pot fi usor asimilate cu a nu face nimic sau cu pomana sau cu …s-a ales praful de tot !!! Ce audit ? STATUL CONTROLEAZA STATUL ! Hai bre, ca nu suntem copii !Traiasca BEREA si micii si SPAGA !!!

A.P.  •  23 martie 2010, 22:08

Mi`ar fi placut ca dl Tolontan sa fie ziarist de investigatii,poate asa ne scapa si pe noi de hotii astia imbogatiti pe munca noastra!

basty  •  24 martie 2010, 9:39

Sefu de la Lia Manoliu, daca va avea probleme serioase, va ramane si el gestant ca Ridzi, va merge pe paternitate si cat timp o sa aiba grija de copil nu mai ai ce sa-i faci, pentru ca statul roman are foarte mare grija de copii sai. Sunt protejati de Constitutie!!

SLY  •  24 martie 2010, 10:25

Ce sa spun, acum ministrul Funeriu e personaj pozitiv. Dar faptul ca „n-a vazut dascali murind de foame in Romania pana acum” ne arata de fapt cum gadeste tipul asta

cristi  •  24 martie 2010, 13:56

va salut domnule tolontan! Pana nu demult postasem un comentariu in care spunem ca, „aceasta a fost ultima data in care am citit acest ziar” asta se intampla datorita faptului ca atunci cand deschideam ziarul luat de la chisc dimineata , eu fiind din timisoara, nu gaseam pe primele 4 pagini decat steua, steua si iar steaua, chiar daca aceasta pierdea, castiga sau facea egal! ca si cum singura echipa din campionat si cea mai importanta era steaua, sau in mod sigur scandalul pt ca la steua numai asta este! deja ziarul se transformase intrun ziar de scandal! nu stiu ce sau cine va determinat sa luati atitudine, sa schimbati formatul sau punearea in pagina dar pot spune ca sunteti in momentul de fata favoritii mei! apoi anchetele astea mie mi se par extraordinare! macar partea asta cu sportul sa fie mai curata si mai legala!
va doresc numai bine si sa speram ca veti merge inainte cu schimbarile in bine!

Cătălin Tolontan  •  24 martie 2010, 14:13

cristi: reactiile cititorilor, impreuna cu discernamintul redactiei, schimba un ziar

monica  •  24 martie 2010, 14:52

Cataline,

(unele comentarii contin informatii utile, cred ca le trimiteti ca sa le documentam, nu mai intelegeti gresit, va rugam)

Mihai  •  24 martie 2010, 22:57

Mi-e teama ca va luptati cu morile de vant.
Ca si in cazul Ridzi, probabil ca o se constate cateva nereguli sau chiar ilegalitati iar drept pedeapsa individul este avansat.
E ceva normal ca in tara hotilor cei cu adevarat priceputi sa fie apreciati si avansati.

csongi  •  25 martie 2010, 23:12

Se pare ca Funeriu este cu muuuult peste ceilalti ministri. De parca ar fi ajuns ministru din greseala. Si ideile sale legate de reforma sistemului scolar si universitar nu sunt deloc proaste.
Sper sa reziste patru ani la sefia ministerului.

Comentează