A enervat MTS-ul

[tab:Capitolul 1]

sâmbătă, 3 aprilie 2010, 2:01

[tab:Capitolul 1]

Orice anchetă jurnalistică se naşte pe relaţia dintre ziar şi public. Jurnaliştii vin cu documentarea, faptele şi scriitura, iar cititorii aduc curiozitatea, răbdarea şi emoţia.

Întotdeauna mai există însă o parte: personajele vizate. Acestea au interesul legitim din punctul lor de vedere ca informaţiile să nu iasă la iveală. Singura armă reală a tipilor din umbră, mai puternică decît disimulările, presiunile şi ameninţările, este plictisul publicului şi renunţarea ziariştilor.

Mizează pe dezgustul românilor
Nu ne vom opri! Sîntem abia la început şi vom trece în revistă, oraş cu oraş, toate aceste investiţii. Zeci de milioane obţinute de acelaşi grup de firme pentru patinoare, săli de sport şi bazine. În această etapă, dezvăluirile par monotone. Călăraşi, Suceava, Bistriţa… aceleaşi modele prin care băieţii deştepţi cîştigă licitaţii în mod discret. Pentru că cei care risipesc sau fură banii dumneavoastră au învăţat tactica de a pune în faţă straturi de personaje neinteresante. Tocmai ca să nu se afle sau, dacă se află, aşa cum se întîmplă acum, să vă plictisiţi şi, în timp, totul să se stingă.

Conducta banilor publici
Ştim însă că, publicînd firmele consilierului PD-L Gabriel Silagyi, forăm într-una dintre cele mai mari conducte de repartizare a fondurilor publice din sport şi nu numai! Am descoperit o adevărată reţea în toată România, iar sumele la care am ajuns pînă azi cumulează 70 de milioane de euro. Enorm!

Săptămîna viitoare, începînd de marţi, imediat după Paşte, vom continua dezvăluirile şi, cu răbdare, vor apărea şi oamenii din spate: numele cu rezonanţă, creierele şi adevăraţii beneficiari. Împreună vom parcurge drumul către adevăr. Pentru că vitezei şi lipsei de scrupule cu care ei împrăştie aceşti bani trebuie să le răspundem, umăr la umăr, cu bun simţ, atenţie şi implicare. Sînt banii noştri.

[tab:Capitolul 2]

Petre Vîlcu, preşedintele la CS Unirea Focşani, n-a vrut să dea doar pe patinoar 142.000 de euro. În această sumă a cerut şi a obţinut şi o nocturnă, un vestiar şi 150 de perechi de patine q Pentru pretenţiile sale, Vîlcu a fost ameninţat de la MTS cu retragerea fondurilor

Cînd te apropii de stadionul din Focşani, pe partea stîngă a bulevardului Bucureşti, dincolo de un gard de sîrmă, îţi atrage atenţia o „cutie” pătrăţoasă. La intrare, o placă pe care scrie „Patinuar” te anunţă că eşti în faţa uneia dintre ultimele „minuni” ale orăşelului moldav. Între mantinele se întinde o suprafaţă de 320 de metri pătraţi, placaţi cu un plastic gros de 2,5 cm, un polimer special, foarte periculos dacă eşti începător sau dacă nu ai patine bine ascuţite. Structura de rezistenţă e din lemn, întărită din loc în loc cu nişte suporţi de fier. După programul afişat, ar trebui să fie deschis, dar poarta e închisă. Dar ceva mai încolo e o gaură în gard şi poţi intra în voie. Doar patine să ai. Şi curaj!

A refuzat înrolarea în PDL
„Cutia” e patinoarul cu gheaţă artificială uscată, marca MTS, şi aparţine Clubului Sportiv Unirea Focşani, care are 400 de sportivi legitimaţi la cele 8 secţii: atletism, arte marţiale, box, judo, tenis de masă, tenis de cîmp, tir şi radioamatorism. Din 2003, preşedintele clubului este Petre Vîlcu (42 de ani). Are 30 de ani vechime aici, unde a început boxul în ’80, apoi a devenit antrenor. Nu e membru în nici un partid. Recunoaşte că „au fost în cîteva rînduri presiuni să intru în PDL, dar am refuzat. Eu nu fac politică”.

Cercetări pe cont propriu
După ce MTS i-a aprobat patinoarul, clubul a pus oferta pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP). Vîlcu povesteşte: „Între timp, am început să mă interesez, chiar şi în străinătate, de preţuri.  Am aflat că patinoarul ar costa vreo 70.000 de euro. Dar noi aveam alocaţi cam 142.000 de euro. Cu două-trei zile înainte de termenul limită pe SEAP, am adăugat că în aceşti bani vreau şi nocturnă, un vestiar, 150 de perechi de patine, plus maşină de curăţat suprafaţa şi maşină de ascuţit patinele”.

[tab:Capitolul 3]

Preşedintele CS Unirea Focşani recunoaşte: „Nu-mi trebuia patinoar, dar decît nimic, l-am acceptat!”

– Domnule Vîlcu, cum v-aţi ales cu patinoarul?
– Am auzit priin MTS că sînt bani de investiţii, dar special pentru patinoare. Eu aş fi banii, să fac alte lucruri. Dar decît nimic, m-am gîndit că e bun şi un patinoar. Ştiţi cum e, calul de dar nu se controlează la dinţi.

– Cîte firme s-au prezentat la licitaţie?
– Deşi oferta a fost pe SEAP, s-a prezentat doar MBS Group SRL.

– Şi ce faceţi cu patinoarul?
– Îl folosim ca sursă de finanţare. Mai vin oamenii cu copii. Nu prea mulţi, dar am avut zile cînd am scos şi cîte 1.000 de lei. În plus, ca să-i atragem, le oferim sportivilor noştri ore gratis pe patinoar.

„MBS a luat foc”
Singura firmă care s-a prezentat la licitaţie a fost MBS Group SRL, a lui Gabriel Silagyi. „Au luat foc cînd au văzut că am cerut nocturna, vestiarul, patinele şi celelalte. Ei voiau să facă doar patinoarul cu 142.000 de euro. Pînă la urmă au acceptat condiţioile mele. Au montat totul în 10 zile şi l-am inaugurat pe 6 decembrie”, povesteşte Vîlcu.

Au înroşit telefoanele
Nu doar MBS a fost nemulţumită pretenţiile lui Vîlcu. Există informaţii că şi unii şefi din MTS au făcut presiuni la adresa preşedintelui focşănean, să renunţe la nocturnă, vestiar, patine şi celelalte. „Altfel, nu vă mai dăm nici un ban şi adio patioar!”, a sunat ameninţarea. Fostul boxer a rămas pe poziţii şi, în cele din urmă, a obţinut tot ceea ce a cerut, fără să mai plătească nici un leu în plus.


Comentarii (67)Adaugă comentariu

tomas spania  •  3 aprilie 2010, 21:15

Bravo Tolotane,vezi! de ce au plecat multi tineri din romania,pentru ca nu se poate sa nu se fure in tara noastra si de aceea sant asa de scumpe toate in tara ,ca se fura foarte mult ,acum mafiotul de VOICU ,acu vezi doamne ii bolnav,dar pana afurat nu a fost bolnav?cred ca ar fi bine sa te muti de la gsp la libertatea ca acolo ai putea sai urmaresti pe toti politicieni care fura,dar trebuie sa ai de grije ca sant mafioti,bravo tineo tot asa.

fanulumocanu  •  3 aprilie 2010, 23:00

70 mil? cat sa fie partea lor , 25 mil? mare lucru… se zice ca au cheltuit vreo 300 mil in campanie…
macar s-au facut niste sali si patinoare ca eram de zambet in tara asta…
in plus, mi se pare mai important cum cheltuiesc federatiile banii alocati si cine conduce ministerul si federatiile pana pe la nivelele inferioare… sa vezi acolo „la piovra”

agb  •  4 aprilie 2010, 1:10

Hristos a inviat!
Tolo,sa fii puternic !

Iulia  •  4 aprilie 2010, 9:59

Felicitari tuturor celor care au contribuit la aceasta investigatie !

eugen  •  4 aprilie 2010, 10:13

Sa stiti ca aceasta caracatita e mult mai mare decat va inchipuiti dumneavoastra.Din pacate nu o sa ajungeti pana la capat pentru ca nu o sa fiti lasati. O sa vedeti ce presiune o sa fie pe dumneavoastra atunci cand o sa ajungeti intr-o zona prea periculasa cu ancheta. Totusi eu va urez mult succes.

constantin  •  4 aprilie 2010, 10:50

Sunt din Focsani si de cateva luni chiar la noi in cartier s-a construit acest patinoar. Am fost bucuros cand am citit in presa ca si Focsaniul va beneficia de un patinoar permanent, mai ales ca am un baietel care frecventa patinoarele cu gheata ce se montau iarna in parcul central. Patinajul era printre putinele sporturi care il atrageau si numai pretul de 10 lei ora si 10 lei patinele il faceau sa nu mearga de cate ori ar fi vrut. Asteptam cu bucurie pentru el acest patinoar si cu neliniste pentru presiunea financiara ce ar fi urmat. Cum am mai spus intr-un oras de campie am vazut copii foarte fericiti dar si foarte transpirati pe acele patinoare de gheata din parcul central.
Inaite de sarbatori parca, s-a deschis acest patinoar cu prima zi gratuit pentru copii. Asteptam cu oarecare neliniste presiunea financiara pentru acest patinoar dar aceasta nu mai venea, spre surprinderea mea. Atunci am luat eu initiativa in ideea sa scot cumva copii din casa, mai ales ca aveau unde face miscare, la „patinoar”. Am inteles ca si pretul era la jumatate, 10 lei cu tot cu patine, deci satisfactia ar fi putut fi dubla. Odata cu ofensiva mea catre ” sport, miscare, sanatate”, am primit si niste explicatii, dupa testarea acestui patinoar de catre copii,care m-au pus oarecum in incurcatura.
Descrierea patinoarului de la Focsani nu se potrivea cu ceea ce-mi spunea experienta mea, in care vazusem doar cateva patinoare, incepand cu mirifica gheata de pe garla de langa sat,continuand cu patinoaroarul de la Galati, unde pe vremuri de mult apuse se patina si vara, si sfarsind cu patinoarele in aer liber montate pe timp de iarna in parcul central din Focsani. Mi sa explicat de catre fiul meu ca patinoarul cel nou e din plastic, iar alunecarea pe el nu se face ca pe gheata, cand patina taie gheata. Alunecarea pe acest patinoar e ceva ca la TOM & GERY cand intra pe o zona alunecoasa.
Bineanteles ca am dat fuga sa vad minunea, o platforma din plastic, ingradita in plastic, cu o ghereta din plastic unde o persoana este dispusa sa-ti dea unele lamuriri pe fondul unei muzici ambientale, pentru ca patinatori eu unul nu am vazut, chiar daca stau foarte aproape de acest patinoar, si trec destul de des pe langa el. Am inteles de la copiii ca dupa ziua gratuita cand cei mai multi stateau lipiti de mantinela, au mai fost ceva temerari dar cu totul sporadic. Nu stiu sigur dar cred ca incasarile nu au acoperit plata celui care statea acolo si plata curentului electric. Parerea mea ca o platforma betonata in care s-ar fi turnat apa, cateva instrumente de curatat gheata, in cele cateva saptamani cu temperaturi scazute, ar fi adus mult mai multi copii la patinoar si bineinteles mai multe incasari.
Acum a venit caldura iar una dintre probleme ar fi ca acest „patinoar” a fost contruit pe locul unde era un teren de tenis, folosit de copii mai ales la jocul de tenis fotbal si nu cred ca sunt foarte bucurosi de prezenta perpetua a acestui patinoar.
As fi curios sa aflu parerea unui patinator sau hocheist profesionist despre aceste patinoare. De asemenea mar interesa daca ele sunt folosite, bineinteles de catre patinatori, in alte tari, sau suntem singurii care inghit foi din plastic verde ca fiind salata de andive, si ne numim vegetarieni…!!!???

jnk700  •  4 aprilie 2010, 16:13

e super initiativa asta, de anchetare a acestor licitatii, si poate va fi un punct de plecare pentru toate fraudele din constructii care se fac pe fata, prin seap.
va dau, domnule tolontan, si niste repere 😀
in primul rand, caietele de sarcini se fac extrem de stufoase, tocamai pentru a putea gasi motive de descalificare a firmelor „neagreate”, dar si aceste caiete de sarcini se fac cu sarcini fixe, exact pentru firmele care trebuie sa castige licitatia respectiva.
in general, constructiile, ca sunt la mts sau in alta parte sunt supraevaluate, iar mai nou se ia in considerare un 85% din pretul estimat ca fiind pragul minim acceptat pentru o oferta, desi o lucrare poate fi facuta cu bani mai putini.
desi ar fi o sumedenie de modalitati prin care doar firmele agreate castiga, v-am dat 2 puncte de plecare.
si nu in ultimul rand va mai spun 2 chestii
directorul general de la fni e nimeni altul decat fostul administrator al firmelor lui cucos (sotul elenei udrea) care administrau parcarile bucurestene
a fost emisa o ordonanta de urgenta prin care au prioritate la plata lucrarile nou facute, si abia apoi se dau bani pentru lucrari incepute mai demult (din fostl mandat :D), sau mai bine zis la aceste lucrari nu se mai dau bani

daca verificati licitatiile atribuite pe seap, veti vedea un covarsitor raport de 90-95% din licitatii castigate de firme ale pdl-ului

ovidiu c.  •  4 aprilie 2010, 23:58

…problema noastra este ca in timp ce in alte tari se fura ca doar nu am inventat noi roata dar se si face ( ex. castigam noi licitatia la bazinu x care il facem sa coste y dar il construim cum trebuie insa noi si furam licitatia si nici nu il construim)

Chiar vreau sa dau cateva exemple scriinduva din Timisoara.
Orasul Varset din Serbia care are doar vreo 50000 mii locuitori are Polivalenta de 5000 locuri noi avem una in toata tara.

Belgrad Arena – 19000 locuri
Arena din Praga – 20000 locuri
Budapesta Arena – 20000 locuri
Bucuresti – 5000 locuri
de bazine nu va mai scriu de patinuare ca Slovacia la o populatie de 5 mil. are cateva sute de patinuare.

Ciprian  •  5 aprilie 2010, 11:05

Domnule Tolontan, e f tare ancheta dvs., dar ce legatura are reabilitarea drumurilor judetene din Cluj cu MTS ?

justitiarul  •  5 aprilie 2010, 11:37

Bravo Tolo ! Cred ca la ora actula esti singura persoana caruia ii pasa de sport. Vreau sa-ti reamintesc ca lupta in care te vm sustine neconditionat este extrem de dificaila si cu multe elemente surpriza.
Te rog sa iei toate licitatiile din ultimi 4-5 ani si ai sa vezi pe adevaratii campioni si increangaturile lor din Cluj; MBS-Silagyi care a lucrat la Artimex-Director General Tautu, Intersport-Lucian Mihut care a fost asociat ani buni cu Tautu -acum in procese cu denunturi grave de delapidare, Vesta Sport tot din Cluj , Protectim -director Canta( consilier Primarie)cu totii abonati permanenti si castigatori care au capusat tot ce inseamana investiile in sport.
Marea drama este ca avand acel paravan-protectie-recomandare de la Minister pentru a castiga licitatiile, au adus cele mai proaste materiale ( multe second hand -gen patinoarele care au fost reconditionate si aduse ca noi , care sunt impracticabile datorita tehnologiei vechi -facand imposibila alunecarea in conditii normale ) iar firmele care aduc materiale bune de calitate cu preturi alimiate la cele ale pietei internationale sunt excluse de la licitatii din varii motive.
Te apreciem pentru perserverenta ta si sunt convins ca vei reusi sa spargi ” BUBOIUL ASTA PLIN DE PUROI” si sa se inceapa sa se faca si ceva conret si pentru sport, nu doar jaf.
Interesant ar fi sa incepi investigatiile si la Federatii si la cluburile mari sa vezi cum se cheltuiesc sume uriase.
Bafta multa si constanta.

Adi Deva  •  6 aprilie 2010, 9:46

Felicitari pentru aceste articole , sper sa aratati adevarata fata a tuturor politicienilor , ci nu numai a celor din PDL .

Totusi , pot sa spun ca sunt bucuros ca vad ca in Romania sunt si jurnalisti adevarati , care au curajul si taria de caracter de a spune lucrurilor pe nume !

Tineti minte ce va spun , de 20 de ani am fost si suntem furati cu ajutorul presei , cu ajutorul jurnalistilor care s-au vandut ***** . Oare ce viitor au sau vor avea copii acestori jurnalisti intr-o tara numita Romania ?

Silviu  •  6 aprilie 2010, 9:57

D-le Tolontan,

Doar doresc sa va asigur ca urmaresc povestea cu multa atentie, rabdare stoica si fara pic de plictis :-).

Mult succes si energie in continuare!

ionut A  •  6 aprilie 2010, 12:34

10” bravo pentru efort, scoti la iveala ceea ce era evident dar nimeni nu avea curajul sau nu dorea

shampang  •  6 aprilie 2010, 15:59

de ce am impresia ca este tot un caz Ridzi gen : „cainii latra … ursu` trece … PSD a mers pe mana „baronilor” care trageau tunuri dupa tunuri , PDL merge pe principiul „mushuroiului” …cu multe furnicutze harnice . cand strivesti 2-3 furnicutze nu se prea cunoaste

radu  •  6 aprilie 2010, 16:07

cataline,degeaba faci toate astea,pentru ca oricum nu se vor lua masuri.

dudu  •  6 aprilie 2010, 16:21

sa se verifice si „renumitul” patinoar de plastic din CALARASI care chipurile a costat 6 miliarde de lei vechi + cabana in care s-ar schimba oamenii de 500 mil lei vechi.

MR  •  6 aprilie 2010, 16:40

e TARE asta !!

PSD – baroni locali – hoti – tunuri
PDL – musuroi de furnici – hoate – fura cite putin

dar astia ?

PNL – ????????????????

Comentează