Duioasele războaie reale, enervantele conflicte inventate

Madrid. Jurnalistul Andrei Niculescu se pregăteşte să comenteze El Clasico pentru DigiSport. La Real – Barca se ciocnesc nu doar jucătorii, ci şi istoria, mîndria naţională şi culturile amestecate în vanitatea iberică. Pe Paseo de la Castellana, strada care duce la stadion, se aude tumultul suporterilor.

marți, 13 aprilie 2010, 1:10

Madrid. Jurnalistul Andrei Niculescu se pregăteşte să comenteze El Clasico pentru DigiSport. La Real – Barca se ciocnesc nu doar jucătorii, ci şi istoria, mîndria naţională şi culturile amestecate în vanitatea iberică. Pe Paseo de la Castellana, strada care duce la stadion, se aude tumultul suporterilor.

Cîteva tricouri ale Barcelonei îl fac pe ziaristul Gazetei  să tresară. Par fragile în marea de alb fluturată de suporterii gazdelor. „Sînt nebuni, o s-o păţească!”. Dar culorile se amestecă şi Andrei observă cum mulţimea e străpunsă, din loc în loc, de mai multe steaguri ale catalanilor decît văzuse el iniţial. Oamenii merg umăr la umăr spre meci.

Gyor. Se termină semifinala de handbal feminin dintre Gyor şi Oltchim. Bucuroase pentru egal, vîlcencele bat palmele cu suporterii lor, veniţi din ţară. La cîţiva metri, nedespărţiţi de nimic de sectorul românesc, otimişti şi ei, ungurii fac acelaşi lucru cu fetele în verde.

Apoi ies cu toţii la bere şi fumează cîte o ţigară în aşteptarea autocarelor. Zîmbind, românii le spun că ei vor merge în finală „pentru că la Vîlcea n-am pierdut nici un meci!”. Ungurii rîd şi ei şi strigă că va vedea Oltchim pe naiba duminică, la Vîlcea.

Bucureşti, Cluj, Timişoara şi mai adăugaţi dumneavoastră orice localitate doriţi. Dragomir se ceartă cu Becali. Iancu se ceartă cu toată lumea. Copos se plînge, ca într-un continuu „2012”. Borcea crede în „Dumnezeu… Autostivuitorul” şi apoi se repede la jugulara arbitrilor.

Deşi au un campionat dens pe teren, cu un final imprevizibil, ei simt nevoia să redevină personaje, să-şi proclame importanţa. De aceea, inventează războaie care, în fond, nu preocupă pe nimeni. Cică Dragomir nu va mai fi preşedintele Ligii. Foarte bine! Şi ce?! Oricum e tîrziu, ne vor trebui 10 ani pînă cînd steliştii şi dinamoviştii să poată merge împreună la meci, ca acum 30 de ani.


Comentarii (31)Adaugă comentariu

emg  •  13 aprilie 2010, 1:32

„Oricum e tîrziu, ne vor trebui 10 ani pînă cînd steliştii şi dinamoviştii să poată merge împreună la meci, ca acum 30 de ani.” – e un termen foarte optimist, acel 10 ani…

explorish  •  13 aprilie 2010, 1:56

bun. deci, problemele se stiu, le expui foarte corect. ce e de facut insa ca sa scurtam acesti 10 ani? sa scurtam „perioada neagra”, ca in „fundatia”.
de exemplu – daca tot nu preocupa pe nimeni razboaiele lor, ce-ar fi sa… nu le mai vedem la televizor si in ziare? 😉

unu’ de departe  •  13 aprilie 2010, 2:07

Cataline, la cate derby-uri ai fost in anii 80? In Floreasca o furai de la dinamovisti obligatoriu, fie ca era handbal, baschet sau hochei… In rest, imi amintesc ( si n-am decat 40 si un pic… tanti Rosa e inca departe!)ca se scanda ” Rapidisti si stelisti, omorati dinamovisti!”. Deci, nimic nou sub soare!

cutzu schiop  •  13 aprilie 2010, 7:03

din pacate romanul nu are cultura unui derby…nu stie sa faca spectacol.cat despre mititica militianul asta infect ce sa zic?…daca el conduce liga ce pretentii mai avem la fotbal?

visinata  •  13 aprilie 2010, 8:31

in Gruia lucrurile astea se intampla. dovada stau meciurile cu echipele bucurestene.

lentzi  •  13 aprilie 2010, 8:52

Foarte simplu. Nu mai scrieti despre toate ciurucurile care se tin „lideri de opinie”, „imagini”, s.a.m.d. in sportul romanesc si in special in fotbalul romanesc. Deveniti un ziar de SPORTURI, asa cum va este numele – Gazeta Sporturilor. Acelasi lucru si la TV, daca nu ar mai fi promovate , prin simpla absenta de pe ecrane si din ziare a personajelor amintite, ar incepe reconstructia. Simplu, nu?

levi  •  13 aprilie 2010, 9:15

La starea asta generala din fotbalul nostru, o foarte mare contributie o aveti d-voastra,presa! Chiar la inceputul articolului,spuneti ca A Niculescu „tresare” cind vede tricouri si steaguri ale Barcei printr-e blanco. E dovada ca un ziarist de fotbal roman, chiar cind merge „afara” sa comenteze un meci important, nu s-e poate rupe de o anumita gindire, de un anumit cliseu! Pentru el, e ciudat sa vada doi oameni cu doua steaguri diferite,alaturi! Cit despre termen,esti optimist, Tolo! N-e trebuie educatie, asta-i marea problema! Lipsa de educatie si bun-simt, se vede absolut peste tot,de la scara blocului in cre traim pina la Cotroceni.

cristi  •  13 aprilie 2010, 9:16

@unu’ de departe – eu stiu ca se striga si „rapidisti, dinamovisti / omorati stelisti” :).

In rest – faza anului e de departe asta cu autostivuitorul =)).

aiurea  •  13 aprilie 2010, 10:00

unu de departe… am fost la multe derbyuri maestre in Floreasca si nu am furato de la nici un Dinamovist. Mai alse ca am jucat handbal. chiar in Floreasca. O furai peste tot, indiferent, daca mergeai singur pe strada si purtai culorile clubului. Asta e o alta mancare de peste…

florin  •  13 aprilie 2010, 10:47

sunt de acord cu levi, ne lipseste bunul simt si educatia. de afara se vede mult mai bine. si cand eram acasa, eram oripilat de ce se petrece in jurul meu, deodata. totul a inceput insa in media. oricum domnule tolontan, faceti treaba buna! mergeti tot asa

aveon  •  13 aprilie 2010, 10:47

pai se duc impreuna la meci,dar isi ***** ******** pana la stadion…si de aceea e nevoie de jandarmi care sa ii escorteze,precum si de intrari separate…asta e…if you act like an animal,you will be treated as one…

aveon  •  13 aprilie 2010, 10:49

@ cristi: ideea e sa nu omorati rapidisti:))

hooliganu  •  13 aprilie 2010, 11:05

Sunt rapidist dar de 1 an de zile locuiesc in Cluj.Duminica am fost in Gruia am stat la tribuna a2a si m-am putut manifesta ca si suporter rapidist fara ca cineva sa-mi ingradeasca acest drept.JOS PALARIA.
Legat de asa zisul razboi de la LPF………ceea ce se intampla e din vina ligii lui Mitica…..puteau sa nu vizeze legitimatiile celor 2 si totul se incheia atunci.Insa asa cum este caracteristic lui Mitica si acolitilor sai au incercat sa se preteze la jocuri murdare….am rugamintea la voi cei din presa sa-l intrebati pe Mitica,care acum este vehement,de ce s-au vizat legitimatiile?apoi,de ce li s-a ingradit dreptul la munca celor 2 fotbalisti?…puteau juca la Rapid 2 sau la Sportul,acolo unde nu-ti trebuie viza de la LPF?

di  •  13 aprilie 2010, 12:00

Asta e motivul pentru care pe vremuri se simpatizau echipe gen Progresul si mai tarziu Sportul Studentesc. Gresesc daca spun ca Urziceniul incerca sa preia stafeta?

dan gabriel  •  13 aprilie 2010, 12:06

Catalin,
intradevar, cred ca ar trebui inceput prin anu mai promova imaginea personajelor invocate de tine, in nici o media. E jignitor la adresa noastra sa consumam zilnic zece portii de Becali, sapte de Borcea si numaistiu cite de Mitica. Haideti sa mergem impreuna la CURATENIA GENERALA.
Promit sa fiu un consumator constant de media sportiva si in aceste conditii „adverse”

Vlad  •  13 aprilie 2010, 15:02

Frumos articol. Sper ca usor usor fotbalul romanesc sa dispara din prin plan…asta pare singurul mod prin care se va curata de toti parvenitii.

In rest, 10 ani e un termen la fel de realist ca cei 20 ai lui Brucan…

itmh  •  13 aprilie 2010, 16:11

razboaiele astea de care a-ti scris dvs ,sunt alimentate de presa.

GT  •  13 aprilie 2010, 16:18

Acum ceva ani, la Berlin, am fost invitat sa asist la un meci de fotbal, Brazilia – Croatia… Olympiastadium… Cred ca stiti anul, 2006, ziua 13, luna iunie… O mare de tricouri aurii si alb/rosu in sah curgea de jur in prejurul stadionului… Nu mai tin minte, la un moment au afisat organizatorii numarul de spectatori, undeva in jur de 70.000. Zeci de mii de suporteri croati, zeci de mii de suporteri brazilieni. Stateau galeriile umar la umar si au cintat ceva de nedescris… Cel putin croatii pe final cind isi impulsionau favoritii sa egaleze cintau de ti se facea pielea de gaina, cu forta, cu personalitate, cu dorinta… Am jucat baschet 14 ani si in divizia A, am asistat la numeroase meciuri, nationale, internationale, de toate sporturile in Romania, incluzind sferturile de finala Steaua Rapid de pe National… Asa ceva nu am trait nicicind…
Nu sintem dragii mei concetateni un popor de oameni civilizati… Daca zeci de mii de croati si brazilieni cintau umar la umar, avind singur scop incurajarea echipei proprii, la Steaua – Rapid, stind intr-o zona cu suporteri stelisti, am vazut la zece metri de mine cum s-au luat la bataie cu pumni in gura, nu asa niste palmute, suporteri stelisti intre ei! 🙂

La Berlin, s-a terminat meciul si zeci de mii de suporteri ai celor doua echipe, umar la umar, mergeau si povesteau fericiti despre meciul la care au asistat… Au golit stadionul, fara nici o exagerare cam in 20-25 de minute… Si nici un incident. Pe Steaua, citeva zeci de suporteri straini au nevoie de sute de jandarmi inarmati, ciini si alte alea ca sa plece de pe stadion. Este clar? Pentru mine, cel putin, da…

andrei  •  13 aprilie 2010, 16:30

tipic pentru un ziarist
toti ceilalti sunt de vina mai putin ei
nu sunt vinovati ziaristii care i’au facut celebrii pe de’alde borceabecalimitica
nu sunt vinovate televiziunile care ii pun in prim plan pe toti derbedeii ajunsi pe stadioane pentru a se elibera de frustrari
nu sunt de vina toate fatucile alea care nu stiu sa puna o intrebare pertinenta, in schimb arunca din doua in doua minute cu ” domnule x, cum comentati ce a spus domnul y”
una peste alta presa nu are nicio vina, nu e rostul ei sa educe cititorul spun cei ca tine sau ca radu naum, doua mari dezamagiri personale in masura in care chiar am crezut ca puteti fi caractere in lumea asta mizerabila a presei

GentleGiant  •  13 aprilie 2010, 17:35

Catalin, toate bune si adevarate, dar ma intreb de ce spui toate astea ca un spectator obiectiv, care nu are de-a face cu presa decit din afara. GSP e unul dintre liderii de presa care umfla cit se poate gogasa luptelor dintre pseudo-conducatorii din fotbalul romanesc. (Stiu, Radu Naum ar invoca, sub mii de flotari verbale pe cit de logice, pe atit de false, AUDIENTA si „ASTA VRETI, ASTA VA DAM”). De ce nu faci TU, din pozitia ta, ceva sa se schimbe starea asta de lucruri, sa nu-i mai vedem pe saltimbanci serviti noua cu cinism. De ce nu mergi pina la capat si lasi lucrurile facute pe jumatate? De ce lasi impresia unei atitudini schizoide? Esti un Gollum bun si un Gollum rau? Ai in dulap vreun schelet mai ciudat?
Ai primit de-a lungul timpului (inclusiv azi, aici) feedback MAI MULT DECIT SUFICIENT din partea unui public de calitate, STII CA EL EXISTA. Cu optimismul care te caracterizeaza atunci cind spui ca justitia trebuie lasata sa-si faca treaba si sa-i inchida pe marii corupti, de ce nu ai aceeasi incredere si in oamenii care vor sa citeasca despre sporturi, nu despre atotstivuitoare si mitocani?
Fa un experiment de O SAPTAMINA in care GSP sa tina post si sa nu scrie despre binecunoscutii nesimtiti si daca va scade audienta asa rau, reluati caravana prostului gust si eu unul ma declar resemnat – astea-s legile dure ale economiei de piata si profitului si aia e!
TE ROG NU LASA SA TREACA SI OCAZIA ASTA, DACA TOT AI DESCHIS VORBA!

Dantes  •  13 aprilie 2010, 18:54

Totul tine de formatorii de opinie, in cazul de fata – presa si de noi ca natie. Daca citesti un pic printre comentariile de pe net o sa realizezi ca acei 10 ani sunt de domeniul SF. Cei de genul care au postat aici sunt minoritari din pacate.
Am dat de curiozitate o cautare dupa „Messi” si „Becali” pe GSP.ro si am avut urmatoarele rezultate : Messi 932 si Becali 10983.
Cum explicati asta domnule Tolontan?!

PS explorish intreba cum putem scurta asta. Eu am ales emigrarea si am gasit o super atmosfera la Centre Bell.
Sanatate si sa auzim de bine!

mishu  •  13 aprilie 2010, 20:09

dantes, sunt mai multi becali, d-aia =))

tot mishu  •  13 aprilie 2010, 20:13

dantes, intr-o ora becali a mai crescut cu 6 rezultate. dar si messi. cu 1.

florin.b  •  13 aprilie 2010, 21:38

De simbata incoace vedem zilnic imagini din Polonia ,din Varsovia sau Cracovia .Ce vedem ? Zeci poate mii de oameni vin in tacere depun flori ,aprind candele sau luminari. Isi pling drama si mortii lor demni si in liniste ,fara istericale ,fara bocete .Ieri ,in Romania ,undeva prin Dolj ,intr-un cimitir ,lume buluc ,gratarele sfriie si micii se intind direct pe bratele crucilor ( din pacate in cimitir nu sint mese ) .Se ,,sarbatoreste” Pastele Blajinilor , la noi totul e o sarbatoare.Poreotii se i-au la intrecere cu lautarii ce cinta manele ,iar lanturile groase de aur zornaie la giturile groase ale ,,credinciosilor” .La noi si in cimitire se cinta manele .Vedeti vreo diferenta intre noi si polonezi ?!!! Dl Tolontan ,la noi cuvintul CIVILIZATIE exista doar in dictionare .Ne batem pe strada,ne batem in scoli ,ne batem pe stadioane .Astia sintem noi ,cu citeva exceptii, dar care nu fac decit sa confirme teoria.Are dreptate Dantes ,pentru noi ,putinii care am mai ramas nu exista decit solutia emigratiei sau a alienarii .Poate ca sint eu pesimist ,dar momentan nu vad alta.

vgl  •  13 aprilie 2010, 21:42

mai este un motiv in plus pentru ceea ce ai scris: au reaparut blaturile. fa inventarul pe acest campionat si ai sa vezi ceea ce spectatorii, cati au mai ramas, stiu deja.
campionatul asta a devenit deja un meci intre becali, borcea, iancu si ceilalti, ceea ce se intampla in teren conteaza doar pt evaluarea posibilitatilor de aranjament pentru etapele care au mai ramas.

lucian  •  13 aprilie 2010, 22:07

eu sunt dinamovist si nu mi-ar fi rusine sa merg cu un stelist un meci,dar atat timp daca imi pun tricoul cu dinamo langa 50 de stelisti ma ia numai ambulanta de acolo.pentru a ingradi chestia asta ar trebui arestati toti huliganii si bagati la inchisoare.apoi vom putea merge linistiti la un meci.

lucian  •  13 aprilie 2010, 22:09

si vizavi de circurile de la televizor sau de pe site-urile de sport pe mine nici nu ma intereseaza si nici nu le urmaresc dar alti ‘romani’ ca nu le pot zice altfel, ii intereseaza si asa am ajuns in starea asta.

Zoltanul  •  13 aprilie 2010, 22:27

Pentru GentleGiant: iti impartasesc 100% opinia. Pe altarul ratingului s-au sacrificat mii si mii de pagini scrise parca cu ficatul al’ mai negru. Zeci de clickuri pentru a afla un scor ascuns timid printre balele fara sfarsit aruncate in asa-zisele ziare carora le pasa de sport. Teleziaristi semidocti – si de cele mai multe ori rau-intentionati – stapani declarati ai „obiectivitatii”. Am ajuns sa nu pot vedea un buletin sportiv la televizor sau sa citesc o cronica de sport. Ma uit ca pinguinul prin „Sportul” (cel facut inainte de ’89) si ma cuprinde o stare de bine pe care nu o pot descrie in cuvinte. In mai multe randuri am cerut sa renuntati la cancanul acesta de prost gust care a cuprins aproape toata mass-media. Dupa 20 de ani de „evolutie” a ramas oare ca etalon de transmisiune sportiva „Fotbal minut cu minut”? Domnule Tolontan – la fel cum v-a sugerat „Gentle Giant” va rog si eu sa faceti acest post negru de 1 saptamana si incurajez pe toti cei care sunt de aceeasi parere sa si-o exprime pentru a demonstra ca un ziar de sport poate face rating si fara sa-si manance fierea. Nu de alta dar … „Vorba volent, scripta manent!”

CSB  •  13 aprilie 2010, 22:56

Baschet – Sibiu, derby cu U Mobitelco Cluj. Galeriile stau una langa alta, nedespartite de nimic. Se incearca insa tot timpul „acoperirea” adversarilor prin cantece, aplauze, uneori fluieraturi… La pauza suporterii ambelor echipe ies pe hol si merg impreuna la bar sa cumpere suc. Se poate, poate nu la fotbal, dar se poate.
Acum cativa ani un jurnalist spaniol a facut un experiment – a mers la multe meciuri din Primera, cu tricoul „oaspetilor” in mijlocul galeriei „gazdelor”. Nu s-a atins nimeni de el.

Tatăl Vostru  •  13 aprilie 2010, 23:08

Ne merităm soarta. Dacă fotbal nu avem, măcar să avem scandal!

milan6  •  14 aprilie 2010, 12:40

Milan,Manchester United,Juventus Torino au jucat in „B”! Deschamps,dupa retrogradarea lui Juve:cine ne-a urat pana acum,ne va uri si mai mult,cine ne-a iubit pana acum,ne va iubi si mai mult!

Comentează