„Stopaţi excesele!”

UPDATE: Jurnalul National publica un document halucinant gindit de ministerul condus de Elena Udrea. Daca va deveni lege, ceea ce ar fi impotriva normelor UE, romanii n-ar mai afla ce se face cu banii lor.
Investigaţie realizată de Mirela Neag, Radu Bichiş, Dan Brie, Marius Mărgărit, Ionuţ Petrişor şi Cătălin Tolontan

joi, 15 aprilie 2010, 1:22

UPDATE: Jurnalul National publica un document halucinant gindit de ministerul condus de Elena Udrea. Daca va deveni lege, ceea ce ar fi impotriva normelor UE, romanii n-ar mai afla ce se face cu banii lor.
Investigaţie realizată de Mirela Neag, Radu Bichiş, Dan Brie, Marius Mărgărit, Ionuţ Petrişor şi Cătălin Tolontan

Mesaj dur transmis ieri organizatorilor de la Braşov de către olimpismul românesc după ancheta Gazetei » Replica vine după ce primarul Scripcaru a încercat să acrediteze costurile folosind argumentul Festivalului Tineretului din 2012

Dezvăluirea costului uriaş al patinoarului de la Braşov, de trei ori mai scump decît cel asemănător de la Miskolc, Ungaria, a produs prima reacţie oficială în lumea sportului.

Coincidenţa a făcut ca ieri, la Braşov, să ia naştere Comitetul de Organizare a Festivalului de Iarnă al Tineretului European din 2012, organizat de România. Ca secretar general al COSR, Ioan Dobrescu a devenit şef al organizării. În sala unde s-a discutat, oamenii citeau preocupaţi investigaţia din Gazeta Sporturilor.

Dobrescu le-a spus celor prezenţi, printre care reprezentanţii Primăriei, că „organizăm o competiţie importantă şi care nu trebuie poluată de probleme de imagine sau stricată cu fantasmagorii”. „Stopaţi excesele!” a zis el, conform celor prezenţi la întîlnire.

Discuţia oficială a lui Dobrescu, purtată cu Gazeta.

„Dacă-i facem pe români să urască lucrurile bune din sport, sîntem nişte pigmei!”

– Domnule Dobrescu…
– Ştiu ce doriţi. Haideţi să vorbim cu cărţile pe faţă! Festivalul acesta este cel mai important organizat de România după Universiada din ’81. Am pierdut Jocurile Mării Negre şi COSR, prin vocea preşedintelui Morariu, vrea să reconstituie încrederea comunităţii sportive internaţionale că România mai poate organiza ceva. Asta pe un plan. Pe celălalt plan, am citit ce aţi scris şi, chiar dacă noi nu ne ocupăm de costuri, asta e treaba autorităţilor locale, sîntem decişi să aducem imediat competiţia în adevărata ei proporţie, cea corectă! Nimeni nu poate folosi Festivalul ca să-şi rezolve problemele locale! Vom organiza o competiţie strict controlată, de criză, necostisitoare.

– Vă referiţi la costurile operaţionale de organizare, că patinoarul e deja făcut.
– Da. Şi mai avem nevoie de unul, tot în Braşov.

– Păi, în 12 milioane de euro l-aţi fi avut deja!
– Nu comentez.

– Sînteţi de acord că trebuie respectat nu doar Festivalul, ci şi contribuabilul pentru că el finanţează competiţia?
– Evident! Am adus această competiţie pentru România, iar România e formată din cetăţeni şi, dacă-i facem pe români să urască lucrurile bune din sport, sîntem nişte pigmei!

– Ok, onest vorbind, nu-i încălzeşte prea mult pe contribuabili în legătură cu ce s-a construit deja, dar ce veţi decide în ceea ce depinde de dumneavoastră?
– Să ne întoarcem rapid la dimensiunea reală a competiţiei. Va fi elaborată o Hotărîre de Guvern cu costuri clare, nu mă refer la baze, mă repet. Riscăm enorm dacă ratăm organizarea, însă riscăm şi dacă Festivalul va fi înconjurat de suspiciuni. Responsabilităţile pentru banii cheltuiţi aparţin fiecăruia în parte, dar imaginea ne priveşte pe toţi. Vă dau un exemplu: vrem să naştem la Braşov şi în zonă, în 2012, fenomenul voluntarilor, pe care voi, ca jurnalişti, l-aţi văzut la atîtea Olimpiade, Mondiale sau Europene. Pentru asta, românii trebuie să creadă în proiect, nu să devină ostili.

Primăria minte!
Condiţiile Federaţiei Internaţionale pretind o suprafaţă minimă de 3.700 mp, nu de 8.000 mp, cum scriu negru pe alb cei din Primăria Braşov

Marţi, Primăria Braşov a trimis o adresă oficială Gazetei în care pretinde că organizarea Festivalului „a impus realizarea unui patinoar modern”, ceea ce este adevărat. Apoi, adaugă că patinoarul a fost construit conform „normelor tehnice şi cerinţelor exprese ale Federaţiei Internaţionale de Patinaj şi Hochei”, prima enumerată dintre acestea fiind: „suprafaţa construită de 8.000 mp”. Afirmaţia este un neadevăr, pentru că nicăieri, nici în normele organizării Festivalului, nici în standardele Federaţiei Internaţionale de Hochei pe Gheaţă (IIHF) nu se prevede o suprafaţă de 8.000 mp pentru clădire.

IIHF, nu există federaţie internaţională de hochei şi patinaj!!!, se referă la 3.700 mp şi la ale criterii ale omologării, care au fost atinse la Braşov cu 12 milioane de euro şi la Miskolc, în Ungaria, cu 4 milioane de euro. Patinoarul din Ungaria a găzduit deja 8 competiţii internaţionale, printre care şi Campionatul Mondial de Hochei pentru Tineret, în 2006.

Pe acte, ca sa fie clar
După apariţia materialului, mai mulţi postaci de partid şi ai firmelor care sînt deranjate de dezvăluiri au început să vehiculeze că o parte a comparaţiei e incorectă pentru că patinoarul din Ungaria ar avea, de fapt, un spaţiu construit mai mic decît ceea ce am scris ieri: 5297.50 mp.

Aşa arată prima pagina a contractului, furnizat încă din prima zi de conducerea de la Miskolc: 5297.50 mp! Fără patinoarul din aer liber.

De fapt, care-i suprafaţa totală la Braşov?
În adresa trimisă ziarului, Primăria Braşov susţine că suprafaţa totală construită a clădirii este de 8.000 mp. Pe site-ul constructorului, firma braşoveană Eren, care a subcontractat de la MBS, suprafaţa este de 4.562,52 mp la parter şi 2.340,61 mp la etajul 1. Un total de 6.902 mp.

UPDATE: Dupa postarea link-ului de catre gsp catre site-ul Eren, firma a scos prezentarea de la Brasov, unde aparea si suprafata, dar o salvasem de citeva zile 🙂 si v-o putem arata:


Comentarii (70)Adaugă comentariu

Moralitate  •  15 aprilie 2010, 20:19

Tot respectul pentru voi Mirela Neag, Radu Bichiş, Dan Brie, Marius Mărgărit, Ionuţ Petrişor şi Cătălin Tolontan, voi jurnalistilor care urmariti si va ocupati de aceste cazuri. Sunteti singurii care PRACTIC faceti ceva pentru ROMANI, pentru ROMANIA, singurii care reusiti prin efortul vostru sa faceti o schimbare. Sunteti singurii care cautati dreptatea si mai important dreptatea noastra a celor care vrem sa ne opunem sistemului corupt dar suntem prea mici sa o facem, si nu putem…..si culmea nici macar nu va platim taxe sau impozite, pe care cu placere le-as redirectiona catre voi.
Cat timp mai exista oameni de genul acesta in Romania(sincer credeam ca nu) noi ca tara mai avem o sansa… Nu va opriti..sunt multe de facut.

macs  •  15 aprilie 2010, 20:30

„de aceea investigatia dv. este excelenta. pt ca acum trebuie sa intelegem ca autoritatile au in primul rand o datorie de moralitate si abia apoi de legalitate!”

noi intelegem asta, dar autoritatile sunt tot „ei”. degeaba intelegem noi asta, pt ca noi nu putem sa facem nimic.

Eduard  •  15 aprilie 2010, 20:37

Cat merge nesimtirea asta la noi oare?

Raluca  •  15 aprilie 2010, 20:42

Bani nu suntem capabili sa facem dar sa ii aruncam pe fereastra ne pricepem de minune si asta cu o nonsalanta strigatoare la cer…suntem ca o Cenusareasa cu rochie Dior..

ionutz1990  •  15 aprilie 2010, 20:51

Mai pana la urma chiar daca sunt costuri uriase si se fura o gramada macar a facut ceva , fata de alte orase unde nu sa caonstruit nimik .
La voi si cand nu se face nu e bine , si cand se face tot nu e bine !
Nu sunt de acord cu hotia care se face in brasov dar macar strazile de aici sunt cele mai bune din tara!

neo geo  •  15 aprilie 2010, 21:01

Felicitari pentru articol. ar fi fost mai bun in timp ce se contruia patinoarul , sau inainte . Oricum cu ochii in 4 ce se cheltuie si acum.

radu  •  15 aprilie 2010, 21:49

bravo voua
tineti-o tot asa

Iulian  •  15 aprilie 2010, 23:57

Felicitari Gazeta pentru articol…. Nota 10! E trist ce se intampla la noi….Rusine lor sa le fie pentru minciuni si bani spalati….

Danel  •  16 aprilie 2010, 0:24

Pentru a face o clarificare: cati din cei ce comenteaza aici, inclusiv Tolo, au fost la acest patinoar?
Are cineva o idee de cat de mare este cladirea?De pe Google earth mi se pare ca are cam 100×50 = 6000 m2. (http://www.google.com/mapmaker?ll=45.663689,25.612178&spn=0.002197,0.006899&t=h&z=17&q=brasov&hl=en).
Din captura de web rezulta 4500 m2 construiti pe sol + 2000 si ceva pardoseala care cred ca este inelul de gheata.
Deci pe sol avem cam 6000-6500 m2 la care daca adaugam si etajul ajungem pe la 8000 descrisi….deci nu cred ca sunt departe de adevar spusele lui Georgica.

De ce este asa de mare? Pentru ca asa l-a gandit proiectantul.
Cine e proiectantul? Arcadia Engineering.

Ceea ce recomanda IIHF sunt cerinte minimale care se refera la spatiul de joc si anexele minimale pe care le impune acest standard.

Ati fost la un patinoar in vest? Dar in canada?
Pai mereti fratilor pe Goagle si vedeti : cautati dupa ice rink sau ice arena.O sa aveti ce vedea.
Acesta de la Bv este mic.

Referitor la arene cred ca dpdv constructiv arena maghiara este mult mai eficienta cu un numar de spectatori apropiat de cel de la bv fiind cu acoperis realizat de mesteri transilvaneni (vedeti comentarii site maghiar), din lemn.
http://hungarystartshere.com/Ice-Hall-Jegcsarnok-Miskolc

http://www.google.com/mapmaker?ll=48.097967,20.786487&spn=0.002099,0.006899&t=h&z=17&q=48.097589,20.785251

Concluzia mea: articol cu un subiect traznet, insuficient documentat dpdv tehnic; de asemenea cred ca o vizita la fata locului ar fi ajutat procesul de intelegere a datelor tehnice.

www.sgashop.blogspot.com  •  16 aprilie 2010, 0:45

Sunt tare curios de ce masuri de vor lua si daca se vor lua….

Gabriel  •  16 aprilie 2010, 1:14

am prins o juma de idee mai sus chiar interesanta :
– ce-ar fi sa verifici si salile alea de sport ale lui nastase? caci pt astea nu au nici un motiv astia de la pdl sa le acopere
– pe urma calculatoarele fostului prim-ministru
– n privatizari din tara asta, cel putin la noi in Iasi cu fortus-ul au distrus efectiv o nava a economiei romanesti, de aproape un miliard de euro(stiai ca chiar in situatia cand a ajuns la 300 angajati de la 5000 este singura fabrica din Europa de Est care poate fabrica piese speciale de mare tonaj cum ar fi rotorul pentru centralele eoliene, cam 13tone bucata?)
– modul fraudulos in care au fost luate cu japca multe echipe de fotbal din tara

Sa nu ma intelegi gresit : toate astea dupa ce obtii o finalizare multumitoare acestei anchete!

Iti sugerez astea pentru ca in curand daca nu deja vei fi acuzat de partizanat politic, iar in momentul in care cititorii sau cei interesati vor asimila o astfel de ipoteza, toata munca ta si a voastra isi va pierde instantaneu din valoare.
Succes !

P.S. : Iti inteleg starea, in general de frustare, cand oamenii incearca sa devieze prin argumente co-laterale de la fondul problemei(costul fabulos general), ideea este ca prin acest reportaj tu vrei in afara de reactia autoritatilor si sprijinul neconditionat al cititorilor, tocmai tu, reactionarul etern, Demostene-ul epocii noastre, ar trebui sa acccepti diversitatea opiniilor. Spun asta ca am vazut ca ai cam taiat macaroana la cativa, cam dur, inclusiv pe mine m-ai acuzat zille trecute de ironie ieftina(daca m-ai cunoaste ti-ai da seama ca nu am cum sa fiu subtil reverentios)

sergiu  •  16 aprilie 2010, 4:16

pt. anti-iliescu: pune tu mâna sa citesti legile tarii sa vezi ce posturi cheie sunt acoperite de oamenii NUMITI (propusi,nominalizati) ÎN FUNCTIE de presedintele tarii(ca este el Basescu sau care o mai veni!) si pâna una-alta, desi presedintele tarii este independent, a fost sustinut de partidul de guvernamânt si nu numai teoretic are influenta politica asupra acestuia…vointa politica vine de la seful statului în cazul lui Basescu…dar nu ma lungesc într-o polemica fara sfârsit !

Lucian  •  16 aprilie 2010, 10:48

am intrat pe http://www.eren.ro/ro/proiecte/finalizate/patinoar-olimpic-brasov.htm, pagina constructorului.
in dreapta jos spun ei :

„suntem ce construim”

e adevarat, au construit nu un patinuar ci o excrocherie deci sunt niste EXCROCI, ei si cei in cardasie cu ei.

Cătălin Tolontan  •  16 aprilie 2010, 10:54

danel: evident ca jurnalistii gsp au fost si la miskolc si la brasov. am si scris asta

Alin Ilovan  •  16 aprilie 2010, 12:00

Pentru ca sunt brasovean si pentru ca mi-e lehamite de tot scandalul asta, am facut si eu niste sapaturi. De fapt chiar i-am intrebat pe cei din Ungaria (constructorul) despre ce si cum e cu patinoarul acela de la ei.
Iata intrebarea mea:

Dear Kristina,

As we spooked at the phone i have a problem regarding the total cost of an ICE HALL, and i would like to know the following:

The value of the contract and the sq meter of what you build.

Looking forward for your urgent replay,

Kind regards,

**** ******

Si iata raspunsul lor:

From: „FK RASZTER Építo” Zrt.” [mailto:fkraszter@fkraszter.hu]
Sent: 15 April 2010 13:14
To: **** ******
Subject: Re: Miskolc ICE Hall

Dear **** ******,

I’ve just asked our director before You called.

The value of the contract was 1.100.000.000,- Ft (about 4.108.463,- EUR) and it is 2 700 square meters.

I hope You’ve got all the information You needed.

Have a nice day,

Best regards,

Krisztina Török
FK-RASZTER Zrt.
Phone: + 36-46/531-800

Pe cine sa mai credem, domnilor?

Cataline! Care e adevarul?

Cătălin Tolontan  •  16 aprilie 2010, 12:40

alin ilovan: am publicat un facsimil clar: e vorba despre datele luate din proiectul patinoarului din ungaria si cu care constructorul a cistigat un concurs. Am tradus explicatiile pentru fiecare suprafata in parte. Suprafata totala e cea care e scrisa acolo: 5297 mp. Il aveti mai sus.

Si, va rog, recititi:
„Pentru că observaţia care rezumă esenţa cazului sună aşa: nu există nici o justificare în sensul binelui public pentru ca la Braşov, în vreme de criză, un patinoar aproape identic ca funcţionalitate sportivă, pentru jucători, copii şi public, să coste de trei ori mai mult decît cel construit în Ungaria în timpul expansiunii economice”.

Dorin  •  16 aprilie 2010, 19:29

Am citit comentarii de genul : „au furat, dar macar au facut ceva”.
mai baieti, daca eu vin la voi in casa sa zugravesc, si la sfarsit plec cu televizorul si frigiderul, e ok? O sa ziceti: ” a furat, dar macar a facut treaba pentru care a fost platit?”.
Oamenii astia (ma scuzati ca mi-e greu sa la spun „domni”) sunt platiti pentru a asfalta strazi, a amenaja patinoare, scoli, etc…asta e jobul lor, la fel cum casiera de la supermarket e platita sa treaca produsele la scanner :D.
Daca atat ne duce capul, sa nu ne miram ca o sa ne furam unii altora hainele de pe noi… probabil ca asta e nivelul nostru de cultura…trist

danel  •  16 aprilie 2010, 22:21

Tolo,

Eu am incercat sa descopar, ca un inginer ce ma aflu, daca putem compara cele doua constructii.
Trebuie mai multe date ca sa se poata face o analiza obiectiva.
Faptul ca voi nu vreti sa faceti acest lucru in articol mi se pare o prezentare impartiala a datelor: „strigati foc, apoi asteptati ca cineva sa cheme pompierii sa stinga focul…..

Faptul ca nu prezentati decat o firma care a lucrat acolo, cand proiectul a fost castigat, din cate stiu, de un consortiu de firme, in care sincer sa fiu am vazut „principal constructor de asemenea baze sportive de iarna, este SC MBS GROUP SRL, careia i-a fost atribuit contractul prin… negociere directa, la 7 septembrie 2009, dupa cum se specifica în informatiile generale furnizate de Primaria Brasov. Acestei firme i s-au adaugat prin asociere Arcadia Engineering SRL si Energo SA, liderul asociatiei fiind MBS Group” si mi se pare lipsit de impartialitate…sau poate voi stiti lucruri care inca nu au aparut si cu care o sa ne amuzam mai tarziu.
Apropo….cum ati ajuns la Eren….

Cred de asemenea ca afirmatia „în vreme de criză, un patinoar aproape identic ca funcţionalitate sportivă, pentru jucători, copii şi public, să coste de trei ori mai mult decît cel construit în Ungaria în timpul expansiunii economice” nu este asa de relevanta.
Sunt cateva probleme cu afirmatiile de mai sus:

1.A facut criza ceva special in domeniul constructiilor in afara de faptul ca a pus pe butuci o gramada de firme?
Sau ceea ce incercati sa spuneti este ca in vreme de criza nu aveam nevoie de un patinoar (ieftin sau scump)?
Sau ceea ce incercati sa spuneti ca in vreme de criza ar fi trebuit sa coste mai putin? Aici am putea sa discutam….dar nu este neaparat adevarat: atentie contractele de executie cred ca au fost demarate in 2008 – cand inca noi toti mai visam cai verzi pe pereti….la preturi de 2008…adica foarta, foarte sus.
2 Afirmatia „un patinoar aproape identic ca funcţionalitate sportivă, pentru jucători” este clar un paravan de fum. Sa intelegem ca daca comparam patinoarul de la Olimpia, 100K, care este „aproape identic ca funcţionalitate sportivă, pentru jucători” orice investitie peste aceast suma este nepotrivita si inoportuna? Sa fim seriosi. O formula „catchy”, dar fara fundament. Nu spun ca nu este partial corecta….dar asa cum spuneam mai inainte: cautati arenele din vest…
3. Expansiunea economica, in mintea de ziarist, inseamna preturi mai mari? Faptul ca in Romania „pseudo – expansiunea 2006-2008” a crescut preturile, in Ungaria, o economie de piata mult mai dinamica si mai asezata a facut ceea ce face in mod normal: a crescut competitia si a scazut preturile.
Contest aceasta informatie si cred, asa cum am crezut mereu, ca stirea este insuficient si partinitor tratata, asa cum Tolo face uneori…..

Cred, asa cum am spus mai sus, ca subiectul este clar de investigat, dar sunteti departe de a prezenta, dpdv al surselor si abordarii impartiale, aceasta ancheta si subiectele asa cum ma gandesc eu ca trebuie.
Poate ca inginerul din mine cere prea mult. Sau poate ca ziaristul din TOLO da prea putin……..

D

Doru  •  17 aprilie 2010, 17:20

Daca doreste cineva sa explice cum s- a ajuns la aceste costuri, se vor gasi explicatii, ca erau prevazute clante de aur, robinete cu cristale svarovski, vase de toaleta cu hidromasaj, etc.
Insa nu asta e esenta articolului, cred eu, ci demascarea, inca odata, a nesimtirii unora in cheltuirea banului public.
Si acei oameni, care cheltuie cu nesimtire impozitele pe care le platim noi toti, acum ca au ajuns la fundul sacului, gandesc noi impozite si taxe, ca nu mai au ce cheltui.
Fratilor, e vorba de o oala in care intra luna de luna niste bani , ati halit tot cu nesimtire, v- ati imprumutat de la banci si FMI dupa ce ati falimentat economia tarii, degeaba stabiliti voi prin diferite legi si hotarari ca ala si ala trebuie sa puna lunar mai mult in oala, nu veti schimba nimic pana nu incepeti sa va schimbati voi insiva.
Oricat ar intra, sunteti obisnuiti sa haliti tot.
Pana nu veti invata sa cheltuiti cu simt de raspundere ceea ce e in oala, pana nu veti invata sa faceti economii la buget si pana nu veti invata sa investiti inteligent aceste economii, nu se va schimba nimic.
Doar sigla partidului de la putere, acum e PDL, maine va fi probabil PSD, poimaine PNL, ce mai conteaza?

FOTE 2013: obiectii in legatura cu pirtia de schi fond « mamsaturat  •  22 ianuarie 2011, 8:24

[…] articol mai vechi de pe blogul lui Catalin Tolontan, am gasit urmatoarea declaratie a lui Ioan Dobrescu, de la […]

Comentează

Redacția GSP și echipa de investigații te invită să sprijini jurnalismul apăsând butonul DA!

Publicitatea pe net este vitală ca să putem produce în continuare investigațiile, știrile și faptele pe care le regăsești zilnic aici. Așa că avem nevoie de acceptul tău ca să-ți oferim, în continuare, jurnalism independent, în timp real și verificat.

Redacția GSP și partenerii noștri utilizează tehnologii precum cookies, profilare și prelucrare automata a datelor, pentru a personaliza către tine articolele și reclamele. Prin acceptarea cookie-urilor, ne ajuți să utilizam această tehnologie pe site și să ne finanțăm ziariștii. Ai posibilitatea să iei oricând altă decizie, printr-o simplă revenire pe site. Pentru detalii, te rugăm să citești Documentul de informare a utilizatorilor despre prezenta cookie-urilor pe site și Termenii de utilizare.

Da, sunt de acord