E potrivit pentru Poli?

Sabău a demisionat. Nu pe hîrtie, ci la televizor. „Trebuia să vorbim înainte să facă asta”, a observat Marian Iancu. Aşa e, numai că antrenorul a crezut că-şi găseşte patronul mai degrabă pe micul ecran. E una dintre frustrările lui Sabău.

marți, 11 mai 2010, 10:44

Sabău a demisionat. Nu pe hîrtie, ci la televizor. „Trebuia să vorbim înainte să facă asta”, a observat Marian Iancu. Aşa e, numai că antrenorul a crezut că-şi găseşte patronul mai degrabă pe micul ecran. E una dintre frustrările lui Sabău.

Dar aşa a stat mereu situaţia la Timişoara. Iancu vorbeşte mult şi, chiar dacă deseori o face lucid, rămîne suficient timp de emisie şi pentru cianuri la adresa echipei sau a băncii.

Ecuaţia e complicată. Un finanţator dominator şi un tehnician introvert. Primul crede că totul e permis, cel de-al doilea e tentat să se victimizeze. Şi uite aşa au ajuns să-şi dea mesaje prin cablu. Pentru că demisia lui Sabău e, de fapt, un apel. Ce vrea el? Două lucruri.

1. Să aibă puteri extinse în club în privinţa transferurilor de jucători.

2. Să fie sprijinit şi în momentele grele şi, dacă e posibil, să nu mai apară pe site-ul clubului sondaje de opinie pe ideea „Este Sabău potrivit pentru Poli?”.

La această întrebare trebuie să răspundă Iancu, nu tribuna. Pentru că scaunul de antrenor nu se plebiscitează. Există lucruri, cum ar fi descoperirile ştiinţifice sau deciziile liderilor, care pot fi impopulare, dar nu rezultă din vot. Se iau, se asumă, trăieşti cu ele. Asta aşteaptă acum Sabău de la Marian Iancu. O hotărîre. „A te hotărî” vine de la „hotar”, adică de la a-ţi trasa singur o graniţă, o limită.


Comentarii (24)Adaugă comentariu

presacaopra(v)da  •  11 mai 2010, 23:19

Pai, in primul rand Iancu ar trebui sa se hotarasca daca vrea sa ia campionatul sau nu. Nu anu asta, ca nu mai e cazul, da macar secolul asta!

mii_maiself_end_ai  •  12 mai 2010, 0:19

Sabău şi Iancu nu e o combinaţie prea fericită, pentru că au temperamente foarte diferite. Şi deşi cred că mai degrabă Iancu e cel care nu se potriveşte la Timişoara, e foarte posibil ca până la urmă să cedeze şi să plece cel mai inteligent.

Părerea mea personală e că Sabău s-ar potrivi destul de bine cu stilul unui patron de genul Bucşaru; mi-ar place să-l văd sezonul viitor pe banca Unirii Urziceni, cu care cred c-ar obţine rezultate mai bune decât la Timişoara sau Bistriţa, dar nu ştiu dacă e posibil acest lucru (foarte probabil că nu).

La Timişoara s-ar putea să facă treabă bună un antrenor precum Bergodi, pe care-l văd mai abil în relaţia cu patronii (cu Becali nu se poate relaţiona, deci acolo nu Cristiano a fost problema) şi care probabil c-ar reuşi să imprime un stil propriu echipei. Ce-mi mai place la italian e faptul că are tendinţa de a promova tineri jucători, iar Timişoara pare să aibă o pepinieră destul de bună în acest sens. Ar fi o combinaţie interesantă.

cvucs  •  12 mai 2010, 2:15

fotbalul romanesc ar trebui sa se desfinteze.

mihai  •  12 mai 2010, 2:21

ce sa mai zicem………tin cu poli de cand m-am nascut din punctu meu de vedere sabau nu este potrivit pt poli este destul de modest ca si antrenor.pacat de uhrin ca a plecat se potrivea ca si stil pt poli sper ca iancu sa ajunga cu el la o intelegere sa revina si sa dea drumu la treaba.

andrei  •  12 mai 2010, 2:28

excelent articol

TACTIC-ZONE  •  12 mai 2010, 8:41

mi se pare una dintre cele mai lucide analize vis a vis de ce se intampla la timisoara.

dan v  •  12 mai 2010, 8:49

Si mie mi s-a intimplat ceva oarecum asemnanator cu ceea ce i se intimpla acum lui Dl Iancu: am tot schimbat subalternul … nemultumit de primul care l-am avut … si-am ajuns sa pling dupa el (primul), caci ultimul e cel mai jalnic; la piciorul broastei fata de primul.
Ma intreb ce-o fi vazut rau la Uhrin?

Levi  •  12 mai 2010, 10:02

Stimate dle Tolontan,

Apreciez corectitudinea şi imparţialitatea de care daţi dovadă în materialele dedicate Timişoarei. Există însă o mică eroare în abordarea subiectului Iancu-Sabău. Niciodată nu a apărut pe site-ul clubului vreun sondaj legat de competenţa lui Sabău. Poate aţi consultat alt site, crezând că este portalul oficial al clubului. Site-ul clubului nu a găzduit un asemenea sondaj de opinie dintr-un motiv simplu: nu există posibilitatea tehnică pentru a fi postate „poll”-uri. Vă mulţumesc.

Cu prietenie, Levente Balint (FC Timişoara)

Gore  •  12 mai 2010, 10:38

Marian Iancu nu are ca obiectiv castigarea vreunui trofeu cu FC Timisoara (Poli e a lui Zambon…). Iancu se ocupa cu transferarea de jucatori la Steaua, la prietenul Becali. Cine vrea, poate sa-i numere.
Asa ca felul in care se poarta el cu Sabau n-are nicio importanta. Bietii timisoreni sunt destul de fraieri ca sa se lase ametiti de tupeul eroului lor Iancu. Cam ca romanii cu Traian Basescu.

TACTIC-ZONE  •  12 mai 2010, 10:41

ma bucur ca ati reinceput sa scrieti mai des despre fotbal. am impresia ca cititi foarte bine printre randuri,vedeti bine jocul, ca sa folosesc un termen fotbalistic. aveti o detasare care va ajuta sa analizati extrem de corect evenimentele. in plus, desi e bine si cu politica, e bine si cu anchetele (chiar foarte bine), faptul ca mai scrieti si despre fotbal ,mai inchide gura celor care considera ca a pune pasiune pt acest sport este o demonstartie de grobianism si superficialitate. avem nevoie de oameni inteligenti in tabara noastra, pt a anula vocile celor care sustin ce am scris mai sus.

dan  •  12 mai 2010, 10:42

eu cred ca iancu a gresit atunci cand atata piata prin faptul ca el declara sus si tare ca are echipa si vrea sa castige tot .sa fim seriosi nu te poti concura in acest moment cu CFR,din punct de vedere al lotului.apoi mai putine scandaluri n-ar strica pt ca asta ar insemna mai multa liniste la echipa si implicit mai putina presiune

adi71  •  12 mai 2010, 11:26

e relativ ok articolul,dar imi vine greu sa cred ca d-nul tolo nu stie ca violamania e site -ul gsp-ului(e redactor nu?)
de aici si indoiala ca s-a gandit un pic innainte de a redacta acest articol
despre d.iancu si d.sabau …,cred ca d.iancu s-a concentrat un pic prea mult pe lupta cu cfr-ul(daca au reusit ce au reusit la severin toata stima si nu sunt un fan cfr) si cu rapidul(acolo nu am castigat,rezultatul trebuia sa ramana cel de pe teren chiar daca ei au gresit,sa se dea alte pedepse) in loc sa se ocupe de ai lui
e greu sa ii judeci pe ambii
jocul cu shaktior ,pe amsterdam arena si apoi iei bataie acasa de la gaz ……………
no coment

Cătălin Tolontan  •  12 mai 2010, 11:45

mii_maiself_end_ai: da, tenmperamentele sint diferite, dar uneori asta inseamna complementare
levi: ieri, pe blogul oficial, care e atasat siteului oficial, a fost pus sondajul l a „comentati subiectul…”. Apoi a fost sters. Personal, cred ca o astfel de dezbatere la adresa antrenorului poate exista chiar si pe blogul oficial, darm, dupa cum am scris, Sabau crede altceva.

Levi  •  12 mai 2010, 11:56

Tolo, cu tot respectul… Niciodată nu a fost vreun sondaj ataşat pe blogul oficial pe tema „E potrivit Sabău la Poli?”. Şi nu s-a şters niciodată nimic. Titlul ultimei postări de pe blog a fost şi este: „FC Timişoara-Gaz Metan Mediaş 0-2/Comentaţi eşecul şi declaraţia de la final a lui Ioan Ovidiu Sabău!”. Fără sondaj ataşat.
Atât. Apreciez răspunsul şi nu cred că s-ar produce vreo dramă dacă ţi-ai admite eroarea. Toţi greşim…
Din nou, cu prietenie,
Levente Balint.

Radu Bichis  •  12 mai 2010, 12:46

Levi, cu acelasi respect…pe 12 aprilie, dupa primele rabufniri ale tribunei la adresa lui Sabau, mai precis dupa cele doua remize cu International (0-0) si Ceahlaul (1-1), pe siteul oficial, cu trimitere la blogul oficial, ai pus intrebarea: cine e vinovat pentru ultimele rezultate? sabau, conducerea, jucatorii..e drept, l-ai pus pe presedintele Marian Iancu in fruntea listei. Ce reiese din acest sondaj? Pune contextul in care a fost adresata intrebarea si apoi o sa gasesti raspunsul la ceea ce a afirmat tolo mai sus…
PS Stii de ce mi-a sarit in ochi acest sondaj? Pentru ca nicaieri in lumea civilizata a fotbalului, nu s-a pus o astfel de intrebare pe un suport oficial al vreunui club. Poti verifica si tu.
Cu amicitie,din Cluj, Radu Bichis

Cătălin Tolontan  •  12 mai 2010, 12:59

radu bichis: radu, eu cred ca se poate pune intrebarea, dar e bine sa avem pareri diferite chiar dc lucram in aceeasi redactie
levi: cred ca interventia lui radu lamureste lucrurile. Inteleg perfect k tb sa-ti aperi clubul, dupa cum vezi nu-l atacam, ci constatam unele lucruri, fiecare cu nuanta lui. te salut cu prietenie!

Levi  •  12 mai 2010, 13:04

Radu, e bine că polemizăm civilizat. Cred însă că este o diferenţă mare între un sondaj din 12 aprilie în care sunt puse spre analiză toate laturile clubului şi echipei şi afirmaţia „Să fie sprijinit şi în momentele grele şi, dacă e posibil, să nu mai apară pe site-ul clubului sondaje de opinie pe ideea “Este Sabău potrivit pentru Poli?”.”. Este o nuanţă majoră.
tolo: culmea este că dl. Iancu este atacat de fani că îl susţine pe Sabău, iar eu am fost înjurat de mamă după meciul cu Curtea de Argeş deoarece… îl susţin pe Sabău. Vorba ta, fiecare cu nuanţa lui!

Cele bune!

Radu Bichis  •  12 mai 2010, 13:30

Levi, nu e nimic de acuzat in modul cum iti faci tu datoria fata de club, antrenor, presedinte…Cred ca Tolo, fara a-l peria, aflat in afara situatiei, a inteles perfect nuanta si a transpus-o destul de abrupt pentru tine si club.
Nu faci referendum pentru o chestiune de management intern, doar de dragul de a ramine popular. Marian Iancu trebuia sa-si adreseze aceasta intrebare si apoi sa ia masurile care se cuvin…cu toate consecintele care decurg dintr-un asemenea gest. Chiar daca situatia invocata de tine a avut loc in aprilie, uite ca, la nici o luna, ea a ramas inca de actualitate. Dar sondajul nu cred ca va mai aparea..:)

Gopo  •  12 mai 2010, 13:48

Este o falsa problema creata numai de presa. Dupa fiecare meci al lui Poli, un „ziarist” isi pune intrebarea: mai ramane Sabau la Poli ? La aceasta intrebare, in fiecare saptamana, raspunsul lui Iancu a fost: Sabau ramane. Ce ati vrea sa faca mai mult domnule Tolontan ? Trebuie sa va dea acest raspuns fiecaruia dintre dumneavoatra, personal, in copie autentificata la Notariat?

Cătălin Tolontan  •  12 mai 2010, 14:03

gopo: orice antrenor din lume e supus dezbaterii fanilor si presei. Mai ales dc clubul vrea titlul si nu-l ia. Asta face parte din fisa postului. Cit despre problema lui Iancu nu e cu presa, ci cu Sabau. El a anuntat ca demisioneaza

di  •  12 mai 2010, 14:13

dan v – ma bucur ca mai sunt si altii care au vazut articolul mai mult ca pe o lectie de management si comunicare 😉
Tactic – zone : eu zic ca nu e chiar despre fotbal, cel mult e de management sportiv.

liviol  •  12 mai 2010, 15:30

D-le Tolontan!
Lucrurile sunt foarte simple!Sabau nu mai este dorit la Timisoara de majoritatea publicului. Aceasta majoritate nu inseamna 2000 din cei 3000 care inca mai vin pe stadion. Majoritatea este data tocmai de lipsa spectatorilor, de atmosfera trista si dezolanta. Majoritatea a refuzat sa mai participe la acest non spectacol.Nu este nevoie de un sondaj de opinie pentru a vedea acest lucru.Este evident! Ca mai sunt o gramada de alte cauze(Management, patron ce tinde spre becalism, procese peste procese, etc) este o alta discutie.
Pot pune ramasag ca acelasi public i-ar fi cerut demisia acestui antrenor si in cazul in care lua titlul. Sabau nu este compatibil cu vestiarul lui Poli, cu suporterii, cu Timisoara, cu spiritul de victorie si de a fi nr 1 al banatenilor.
Se aude prin targ ca iancu isi asteapta febletea ptr a fi demis de la nationala!
ACESTA NU ESTE UN PROIECT!
Singurul proiect normal si viabil, compatibil cu Timisoara si cu suporterii ei, a fost curmat brusc si total inexplicabil de catre patron, dupa ce proiectul isi dovedea succesul si ajunsese a fi cel mai bun din Ro.Din pacate a deranjat acest proiect pe cei programati sa ia titlul in respectivul an.
Pacat!

Laurentiu  •  12 mai 2010, 22:41

Io unul nu cred ca o comandat Iancu sondajul ala pe blogul clubului ci pur si simplu s-o postat din cauza ca era un subiect la moda.

@liviol: „spiritul de victorie si de a fi nr 1 al banatenilor”!!! Sa nu uitam ca o trebuit sa vina unul din Bucuresti ca sa ne faca pe noi banatenii sa speram la un titlu, asa ca afiramtia ta e cam ieftina.

Cosmin  •  13 mai 2010, 22:15

Sabau nu este un antrenor bun. La echipa pe care o are, Timisoara ar putea juca mult mai bine. Pacat ca nu are nici antrenorul, nici patronul pe care ii merita!

Comentează

Redacția GSP și echipa de investigații te invită să sprijini jurnalismul apăsând butonul DA!

Publicitatea pe net este vitală ca să putem produce în continuare investigațiile, știrile și faptele pe care le regăsești zilnic aici. Așa că avem nevoie de acceptul tău ca să-ți oferim, în continuare, jurnalism independent, în timp real și verificat.

Redacția GSP și partenerii noștri utilizează tehnologii precum cookies, profilare și prelucrare automata a datelor, pentru a personaliza către tine articolele și reclamele. Prin acceptarea cookie-urilor, ne ajuți să utilizam această tehnologie pe site și să ne finanțăm ziariștii. Ai posibilitatea să iei oricând altă decizie, printr-o simplă revenire pe site. Pentru detalii, te rugăm să citești Documentul de informare a utilizatorilor despre prezenta cookie-urilor pe site și Termenii de utilizare.

Da, sunt de acord