Momentul gloriei lor

Statistica e clară, graţioasă şi crudă. Ne îndreptăm spre o premieră în sportul românesc. Pentru prima oară, Bucureştiul ar putea rămîne fără nici un titlu la jocurile de echipă!

miercuri, 19 mai 2010, 12:49

Statistica e clară, graţioasă şi crudă. Ne îndreptăm spre o premieră în sportul românesc. Pentru prima oară, Bucureştiul ar putea rămîne fără nici un titlu la jocurile de echipă!

La handbal, volei şi baschet, feminin şi masculin, Provincia a cîştigat campionatele. La hochei şi fotbal, de asemenea. A rămas doar rugby-ul în suspans, acolo unde Steaua şi Baia Mare se luptă pentru o coroană care, conform unui sistem straniu, va fi decernată abia în octombrie.

Cum s-a întîmplat asta? Sociologul Vasile Dâncu vede în agonia Capitalei semnul că, în sport şi nu numai, sistemul clădit de comunism începe să se dizolve, lăsînd locul unei alte lumi. Asistăm la un faliment structural. Pentru că, dincolo de explicaţiile punctuale, de Borcea&Becali sau de demilitarizarea sportului care a redus resursele cluburilor departamentale, monopolul Bucureştiului dispare într-adevăr.

Şi, pe măsură ce performanţele se diversifică geografic, simpatia publicului se va distribui şi ea. Vom înceta să mai fim o ţară „turcită”, unde toată lumea ţine cu Steaua-Galata sau Dinamo-Fener. E bine!

Provincia, de la CFR şi pînă la Oltchim, se află în momentul său de glorie, care vine însă dublat de tentaţie. Pentru că, la Tîrgu Jiu, Cluj sau Rîmnicu-Vîlcea, primăriile sau companiile naţionale pe pierdere finanţează echipele locale. Iar banii de acest gen nu fac decît să otrăvească în timp performanţa. Uitaţi-vă la echipele din Bucureşti dacă nu credeţi!


Comentarii (24)Adaugă comentariu

visinata  •  19 mai 2010, 3:36

zic si eu ce a zis paszkany in interviul dat unei televiziuni in urma cu cateva zile: el plateste 600 si ceva de mii impozit pe teren anual iar primaria ii da 200 de mii. halal sponsorizare.stadion si-a facut cu banii sai, prin castigarea campionatului si prin particiaprea in CL aduce orasului multi bani.voua vi se pare ca primaria sponsorizeaza cfr? sunt sigur, domnule Tolontan,ca nu va referiti la cfr cluj! deloc! sa nu uit:defuncta u ia aceeasi bani pt marea performanta de a juca in div b. ce sa zciem de banii pe care-i ia echipa tm?

flo  •  19 mai 2010, 6:13

la cfr nu contribuie nici o companie nationala ..profesionalism 100% privat. Ba mai si face reclama gratis la CFR-ul statului

adi  •  19 mai 2010, 6:33

numa,numa CFR!!!! :)))

basti-MM  •  19 mai 2010, 8:55

La rugby titlul nu pleaca din Baia Mare!!!

rsn  •  19 mai 2010, 10:02

cum poti sa pui egal intre dinamo si fener !!!!

rsn  •  19 mai 2010, 10:02

chicken si nu pui 🙂

vasco  •  19 mai 2010, 10:26

Sunt dintr-un oras din N-V-ul tarii ,nu am legaturi cu Bucurestiul decit ca este capitala tarii mele ,dar nu inteleg de ce s-a ajuns la obsesia unora vizavi de Bucuresti-provincie.Li se da astfel apa la moara unora,apatrizi ca Paszckany sau ****** ca Muresan care tot au cite ceva cu”miticii” si care se considera superiori,nu stiu pe ce criterii…celor din alta parte decit”ardealul”…Exista multa frustrare printre romanii din tara fata de Bucuresti pentru ca acolo sunt guvernantii de la care vine tot raul si de aceasta profita unii ca sa bage zizanie intre noi romanii pe asa zise criterii”geografice” cum ii place lui Muresan de la Cluj sa spuna.Am fost si chiar locuit in alte parti din tara si trebuie sa spun ca impresia „superioritatii” ardelenilor e falsa si provine din frustrare.Prostii sunt prosti peste tot,proportia e cam aceeasi pesye tot,dar exista si un proverb,cred ca de-al nostru,ardelenesc,care spune-„Prostul nu e prost destul daca nu e si fudul.”Ce ziceti?

vasco  •  19 mai 2010, 10:29

Ma astept sa-mi aud tot felul de urari stramosesti de la niste „civilizati”din Cluj ,ma astept sa mi se spuna ca de fapt as fi „mitic” sau altceva,dar le raspund ca inainte de a fi orice sunt ROMAN.

conrad  •  19 mai 2010, 10:59

Opozitia asta Bucuresti-provincie are tot atata haz cat lupta de clasa. Totul se intampla in Romania. Nu e o tara asa de mare incat sa avem nevoie s-o impartim in bucati mai mici.

G.I.  •  19 mai 2010, 11:12

Statistica nu este cruda. Tot ce se intampla este absolut normal.

Vlad Andrei  •  19 mai 2010, 11:15

Domnule Tolontan,

De acum 7 ani, de cand am intrat la liceu si eram nevoit sa merg mult cu autobuzul am cumparat aproape zilnic Gazeta Sporturilor, insa de ceva vreme nu am putut sa nu observ scaderea constanta a calitatii ziarului.
Aceasta e din ce in ce mai slaba, se intampla practic tot mai rar sa gasesc ceva care sa imi faca placere sa citesc. Dumneavoastra (sincer) credeti ca mergeti intr-o directie buna? Cu exceptia editorialelor, care intr-adevar sunt de calitate, toate celelalte stiri sunt de umplutura si acest lucru se observa. Nu se bazeaza decat pe supozitii si nu au in prim plan decat scandalui tur-retur intre domnii Iancu si Becali, cu oprire la Mititelu. Refuz sa cred ca acestea sunt singurele stiri despre sportul romanesc si international despre care se poate scrie!
Am fost la Sala Polivalenta, la meciul Oltchimului. Am primit, ca toti ceilalti spectatori Gazeta in mod gratuit la intrare. Intr-o prima faza am crezut ca este Click-ul si chiar nu am vrut sa il iau, abia apoi mi-am adus aminte de faptul ca ati schimbat formatul. Probabil nu sunteti de acord cu mine, dar ziarul dumneavoastra este, la momentul de fata, in drumul spre tabloidizare. Formatul este deja specific, continutul este in metamorfozare.
Nu ma intelegeti gresit, apreciez anchetele pe care le faceti si care va impun usor-usor drept unul dintre jurnalistii foarte importanti in activitate. Dar cand cumpar un ziar de sport, ma astept in primul rand sa gasesc stiri de sport. Care in Gazeta, de ceva vreme, sunt tot mai absente. Nu cred ca se poate face un ziar de sport doar din editoriale si anchete.
Nu am sa aduc vorba de continutul online al Gazetei, acesta oricum a avut mereu o directie mai ‘mondena’ decat a editiei tiparite. Dar presupun ca nici macar dumneavoastra nu mai puteti comenta nimic in momentul in care pe site sunt publicate stiri sportive precum idila intre fiul selectionerului si fata lui Mihai Stoica.
Pacat, domnule Tolontan, pe vremuri era un ziar bun.

xaba  •  19 mai 2010, 11:26

Catalin Tolontan, tu si ziarul pe care il conduci, continuati sa ne dezamagiti. Declarati ca va intereseaza sportul, deplangeti situatia mizera in care a ajuns sportul romanesc in general, si fotbalul in special, dar in fapt contribuiti zi de zi la adancirea mizeriei. Promovati zilnic personaje dubioase, cu o moralitate cel putin indoielnica, si refuzati sa observati putinele exemple pozitive care exista. Iata cateva argumente:

1. Promovati ideea ca performantele provinciei au fost finantate de autoritatile locale. FALS. Din interviul recent al lui Paszkany am aflat ca, CFR 1907 Cluj plateste anual impozite pe imobile in valoare de 570.000eur si primeste in schimb 200.000 eur sponsorizare din bugetul local – asta in conditiile in care clubul si-a modernizat stadionul la standarde UCL din resurse proprii (30 mil. eur). In schimb, Steaua (implicit Gigi Becali) este prezentata drept victima a unor uneltiri diabolice acum, cand institutiile competente ale statului o forteaza sa-si respecte OBLIGATIILE LEGALE! Timp de 5 ani (!!!) Steaua nu a platit impozite prevazute de lege, si tot ea este victima???
PS. Sunt curios cine a construit stadionul din Urziceni, si in ce masura este ajutata echipa de autoritatile locale?

2. Tot din interviul d-lui Paszkany aflam ca, clubul CFR Cluj are sute de jucatori de fotbal juniori legitimati, care obtin trofee in competitiile la care participa. Cum se face ca nu aflam detalii despre acesti jucatori/competitii/trofee in ziarul vostru, a celor care va pasa de sport???

3. CFR Cluj este printre putinele cluburi care face ceva pentru ca arbitrajul romanesc sa se dezvolte. Cu totii suntem de acord ca nivelul arbitrajului romanesc este la pamant, dar ce se poate face ca acest nivel sa se ridice un pic? Marginalizarea arbitrilor romani prin „importul” arbitrajelor cu siguranta nu va ajuta! CFR Cluj insista pentru arbitrii romani (cu toate deficientele lor) in speranta ca acestia se vor dezvolta profesional, si vor gresi din ce in ce mai putin. CFR Cluj ajuta cresterea valorica a arbitrajului romanesc si prin faptul ca nu pune presiune pe arbitrii inainte de meci, si nu insista isteric pe eventualele greseli, dupa meci. CFR Cluj vede interesele arbitrajului romanesc pe termen mediu si lung, prin crearea premiselor ca acesta sa se dezvolte – iar celelalte echipe mari sacrifica viitorul arbitrajului romanesc pentru interesele lor de moment. Cum de niciun ziarist (caruia ii pasa de sport!) nu a observat acest lucru???

4. Ziarul pentru a carui continut esti responsabil, Catalin Tolontan, a contribuit din greu la crearea mitului „7-1” (autor Dan Udrea), conform caruia CFR-ul ar fi fost ajutata de arbitrii – iar atunci, cand cativa fani CFR au adus argumente documentate video care au dovedit falsitatea mitului v-ati facut ca ploua. Ar fi fost deontologic sa combateti acele argumente cu alte argumente, sau sa acceptati falsitatea mitului si sa va cereti scuze. Se pare ca la voi ploua in continuare.

Concluzii: CFR Cluj cu siguranta nu este o virgina neprihanita, dar iese in evidenta cu multe exemple pozitive. Cu ce o rasplatiti voi, ziaristii carora le pasa de sport? Cu insinuari murdare, niciodata probate, care sa le minimalizeze performantele. Cat de deontologic ti se pare acest lucru, Catalin Tolontan?

Alin  •  19 mai 2010, 11:37

Cataline ai uitat de polo, la Oradea se face performanta buna si inclusiv la polo Bucurestiul nu a castigat liga…

aliviu  •  19 mai 2010, 11:38

Invidie.Cand Bucurestiul se bucura de succese pe banii tarii si provincialilor li se dadea cu tifla cine s-ar fi uitat la replica celor din urma: aveti succese din banii tarii?
Acum, cand s-a investit serios din provincie, tocmai cei din Bucuresti au replica asta?
Un comentariu oarecum asemanator are si Geambasu.
Macar Ivanovici, invidios sau nu stie sa aprecieze.
Pai pe de parte ne plangen ca nu au avem bani in sport si pe de alta ca sunt trasi in provincie de la stat prin societati falimentare?

Cătălin Tolontan  •  19 mai 2010, 11:39

Vlad Andrei: doar editoriale si anchete are gazeta? Dar despre interviurile cu Fanus Neagu, Radu Cosasu, Alex Leo Serban ce spui? Sau despre portretele marilor sportivi, azi in suferinta? Despre ele ce spui? Sau despre faptul ca, de 5 ani de zile, ducem vedetele in licee ca sa joace fotbal? Sau despre DVD-urile cu mari sportivi sau mari meciuri? Ce mult si injust simplifici!

vasile_00  •  19 mai 2010, 12:35

@Tolo: Cata vreme ii aveti pe Udrea si Raureanu si atat timp cat veti folosii peste 50% din ziar/site pt informatii nu doar neverificate ci in mod clar false si lipsite de bun simt 2-3 lucruri bune respectiv bine facute nu o sa fie observate!!!

Cătălin Tolontan  •  19 mai 2010, 12:41

vasile_00: udrea si raureanu sint doi jurnalisti excelenti. Sper ca-mi permiti sa am o alta parere decit tine. Asta nu e un delict intr-o democratie

m68  •  19 mai 2010, 12:49

Eu cred ca se vorbeste prea mult, si fara nici un rost de aceasta PROSTIE: lupta capitala-provincie.Si asa avem o gramada de scandaluri care nu-si au rostul, chiar ne mai trebuie unul? Eu cred ca in primul rand toti santem ROMANI.Si as avea o intrebare aici : Oare astfel de subiecte tip cap-prov. nu au dus si la faptul ca noi ROMANII la sporturile DE ECHIPA nu prea avem rezultate? Unitatea noastra lasa mult de dorit.

doru de la cluj  •  19 mai 2010, 12:51

@vasco si alti ROMANI
inainte de a fi orice esti ROMAN, de acord cu tine; e important pentru tine sa fii Roman cu capul sus sau Roman cu capul plecat ? iti spun eu, e acceasi chestie; spunea cineva pe forum in urma cu ceva timp: „….-m-as pe mindria ta de roman mindru in mindria lui de roman mindru !” nu sunt vorbele mele dar revin: inainte de a fi orice esti ROMAN ! ei si, unde-i cistigul, unde-i mindria ? asculta, sunt jumate-jumate, ungur-roman, da’ nu ma laud cu a doua stare cind ies din tara ! si cit priveste relatia ardeal-mitici, nu avem nevoie de ei ! VINE SI MOMENTUL …. 🙂

doru de la cluj  •  19 mai 2010, 13:14

si pentru a fi in spiritul articolului, iata MOMENTELE ORASELOR CAMPIOANE pe 2010, accept critici daca am gresit:

hochei – miercurea ciuc
polo – oradea
baschet m – ploiesi sau cluj
baschet f – arad sau tirgoviste
handbal m – constanta
handbal f – rimnicu vilcea
volei f – galati
volei m – zalau
fotbal – cluj
rugby – baia mare, in derulare…

ogopogo  •  19 mai 2010, 13:15

Tolo, daca nu stiai comunismul a cazut… acum nu mai impune nimeni ca jucatorii de valoare din toate sporturile sa migreze spre capitala la ordinul conducatorilor. Mai mult caderea cluburilor din capitala se datoreaza in principal si managerilor dubiosi gen Becali, Borcea, etc. etc. care le conduc dupa ureche, … si rezultatele se vad.
Si mai vreau sa spun ca sezonul asta e al doilea in care capitala nu castiga nici un trofeu la sporturile de club, primul a fost sezonul trecut :D. Viitorul e tot mai sumbru pentru sportul din capitala, in conditiile unei concurente tot mai puternice din provincie.

P.S. Ziarul GSP s-a cancanizat, imi pare rau de asta…

ogopogo  •  19 mai 2010, 13:19

Eu pariez ca in viitorul deceniu capitala nu castiga NICI UN TITLU LA FOTBAL.. voi ce ziceti???

vasile_00  •  19 mai 2010, 13:32

@tolo: N-am zis ca nu stiu sa scrie (asta stie aproape orice copil care termina pe bune liceul)!!! Insa ei scriu doar articole fara baze reale, pupaturile la adresa lui JJ pana acum vreo cateva luni au fost inlocuite cu celebrul 7-1!!! Ai grija poate „te ling” cum l-au lins atata vreme pe JJ!!! Iar cu parere de rau iti spun ca ai pierdut un cititor si te-ai descalificat, cel putin in ochii mei!!!

halley  •  19 mai 2010, 13:41

Nu vad nimic iesit din comun in acest fenomen, (ce se intampla in sport), pentru ca la nivel economic balanta s-a inclinat demult in favoarea provinciei, iar la nivel social la fel. Odata cu descentralizarea si regionalizarea impusa de UE surprizele vor continua sa apara, desigur doar pentru jurnalisti f. bine betonati in Capitala si care habar n-au ce se intampla in zona de nord-vest a tarii ! Indiferenta, dezinformarea, ura, subcultura si invidia radiaza din articolele publicatiilor din Bucuresti.

Comentează