Cişmigiu et Comp

Cruciada copiilor? Nu! Bucuria copiilor.  Niciodată nu au fost atîţi de mulţi la o poză de grup. Mai mulţi chiar  decît steagurile Serbiei, României sau Braziliei, purtate de jucătorii  Interului ca semne ale nevoii lor de apartenţă în lumea  solitar-globalizată.

Fotbaliştii bogaţi şi celebri şi-au adus în  braţe copiii la festivitatea de premiere. Şi, în timp ce Platini a fugit  imediat după decernarea cupei, cu gestul celui care nu vrea să  acapareze momentul de glorie, copiii au rămas. Priviţi-i! MIlito,  alături de băieţelul său. Eto’o sprijinit de cîrlionţii puştiului. Fata  lui Thiago Motta, aproape căutîndu-şi oliţa din priviri. Însuşi Mourinho  a acceptat, umil, să fie încălecat pentru prima oară de cineva, puştiul  său cu figura prelungă şi cuminte a elevilor care umplu vara străzile  în pantă din Porto, în uniformele lor de absolvire.

duminică, 23 mai 2010, 2:44

Cruciada copiilor? Nu! Bucuria copiilor.  Niciodată nu au fost atîţi de mulţi la o poză de grup. Mai mulţi chiar  decît steagurile Serbiei, României sau Braziliei, purtate de jucătorii  Interului ca semne ale nevoii lor de apartenţă în lumea  solitar-globalizată.

Fotbaliştii bogaţi şi celebri şi-au adus în  braţe copiii la festivitatea de premiere. Şi, în timp ce Platini a fugit  imediat după decernarea cupei, cu gestul celui care nu vrea să  acapareze momentul de glorie, copiii au rămas. Priviţi-i! MIlito,  alături de băieţelul său. Eto’o sprijinit de cîrlionţii puştiului. Fata  lui Thiago Motta, aproape căutîndu-şi oliţa din priviri. Însuşi Mourinho  a acceptat, umil, să fie încălecat pentru prima oară de cineva, puştiul  său cu figura prelungă şi cuminte a elevilor care umplu vara străzile  în pantă din Porto, în uniformele lor de absolvire.

Dintre toate  construcţiile sportului, Liga Campionilor e cea care împacă cel mai bine  gloria şi copilăria. Nimic nu se pierde definitiv. Mereu urmează un  meci, un sezon, o ocazie de a o lua de la capăt, o altă fereastră între  două ore de mate. E competiţia care îi face pe italieni să plîngă şi pe  nemţii din tribună să-şi ofere demnitatea de a-şi aplauda echipa  ofensivă care a avut posesie copleşitoare, dar mai puţine ocazii decît  „betonaţii” lui Inter. Cine să mai înţeleagă fotbalul? Dar poate că nu e  nimic de înţeles, ci doar de privit cum Chivu îşi aruncă casca  protectoare direct în Cupă cu gestul liceanului care fuge în Cişmigiu  scoţîndu-şi pe furiş matricola de pe umeri. Slavă Domnului, prinsă în  capse!


Comentarii (17)Adaugă comentariu

Mihai  •  23 mai 2010, 19:12

Catalin,

Sub impresia finalei de aseara, si a contextului actual din fotbalul romanesc ( si nu numai ) cred ca ar fi bine ca incet incet sa intelegem, noi suporterii, voi toata media de sport, conducatorii ( investitorii ) din fotbal toata lumea care tine la fotbalul romanesc ca trebuie sa facem ceva sa ajungem si sa contam iar in liga.
Fara o schimbare totala a modului in care vedem fotbalul nu o sa ajungem acolo niciodata.

Sa joci in liga e nevoie de un budget mare.. de sute de milioane pe an.
Azi nici o echipa nu are asa ceva si daca nu se schimba ceva nu cred ca vom avea niciodata…Am putea? Eu cred ca da…

Oltchim a reusit sa joace o finala europeana cu o solutie simpla. Practic au adunat tot ce era mai bun ( echipa nationala ) si cu ajutorul statului si nunumai au reusit sa si faca un buget cat de cat comparabil cu ce este in europa. Si cu multa munca au ajuns acolo sus…

Ar trebui sa facem ceva la fel in fotbal….
Ar trebui sa punem de o parte rivalitatile de cartier, de oras sau de ce vrei care azi in europa unita nu ne ajuta la nimic…. si sa facem de exemplu 3 echipe mari in romania, ( bucuresti, transilvania si moldova zile cum vrei…nu cred ca avem bani de mai multe) echipe cu bugete de cel putin 100 de milioane, cu presedinte ales pe max 4 ani cu actionari de la stat ,primarii, companii, cu abonati, etc.
Poate chiar si o lege cu o noua taxa pentru asa ceva unde toate societatile comerciale sa plateasca o taxa in functie de zona unde ar activitati care sa ajunga la aceste cluburi.

Suna ciudat, nu toata lumea iubeste fotbalul..dar azi in Europa fotbalul nu mai este doar sport, e mult mai mult….ar putea ajuta Romania mai mult ca oricate campanii de publicitate …ar ajuta pe fiecare cetatean din aceasta tara, chiar si pe cei care nu iubesc fotbalul….am putea noi toti romanii sa fim mandrii ca suntem romani in europa da o echipa din romaniar ar fi de lua iar cupa campionilor…

De ce nu faci ceva in acest sens? Stiu ca e greu…dar daca incet am crede ca se poate si cineva ne ar arata calea poate poate se misca ceva in tara asta…

Cu stima,
Mihai

Andrei  •  23 mai 2010, 19:20

Bravo Chivu!!!! Acum nu mai poti fi criticat de „Generatia de Aur”, cea lipsita de trofee!

Ciprian  •  23 mai 2010, 21:05

Chivu este singurul dintre giocatores care sta deoparte si nu s-a bagat la poza de grup. Pana si zburatoarea aia de Balotelli, pe care se zice ca-l bat toti ca-i mare fan Milan, apare in mijlocul lor.

Braveheart  •  23 mai 2010, 22:34

Poate ca, intradevar, performanta lui Chivu e unica si imensa dar pentru el personal. Felicitari sincere lui Chivu, pentru realizarile lui la nivelul echipelor de club la care a jucat. Dar la nivel de echipa nationala, mai are muuuuult, foarte mult de aratat. Cand va reusi sa scoata Romania in strada in mai multe randuri, de-a lungiul a cativa ani, pentru mari victorii ale nationalei, atunci va putea fi considerat cel putin egalul lui Hagi, Popescu, Petrescu, Raducioiu, Ilie Dumitrescu, etc, etc….

Ducu  •  23 mai 2010, 23:33

Domnule Tolontan revin cu un comentariiu la un material anterior al dumneavoastra. care cumva se leaga si de prezentul editorial. Este vorba despre proiectul Legii Educaie, prezent in Parlament, prin care orele de educatie fizica de la clasele 1-4 se vor preda de invatator din nou. Cred ca este un lucru penru care merita sa militati pentru ca in curind nu o sa mai avem copii macar fericiti daca sanatosi nu. Din cite am observat, pina in prezent, absolut nimeni nu s/a aplecat asupra acestei probleme stringente din punctul meu de vedere pentru ca copiii nostri se joaca doar la scoala. Marea majoritate a familiilor sunt prea preocupate pentru a putea acorda timp suficient copiilor lor. Acesta este crudul adevar, cruda realitate a zilelor nostee. Va rog sa tratati probelma cu toata seriozitatea care va caracterizeaza! Puteti salva foarte multe vieti!1 Cuvintele nu sunt mari!!! Faceti o ancheta asupra starii de sanatate a populatiei Romaniei, in special cea scolara, si o sa vedti ca am dreptate!

mircea  •  24 mai 2010, 0:41

si totusi chivu al nostru a fost slab si ezitant..putem recunoaste asta? am fost fan al inter-ului si de aceea ma rugam ca jose sa-l scoata din teren…bine ca l-a scos pan’ la urma

vlad  •  24 mai 2010, 9:50

Si eu sunt de acord cu Mircea, trebuie sa recunoastem ca nu a fost cea mai buna partida a lui Chivu… dar trofeul e trofeu, reusita va ramane in palmares.

Cătălin Tolontan  •  24 mai 2010, 9:57

mircea: n-a facut un meci mare, dar a avut un an oribil si l-a dus pina la capat. Asta mi se pare mai mult decit a prinde un meci mare!

felix  •  24 mai 2010, 10:05

De cate ori jucatorii intra pe teren, condusi de manutele acelor copilasi, mai emotionati chiar decat vedetele, ma gandesc la ei, la acei copilasi anonimi. Cine sunt ei?, ce simt ei? Nimeni nu a fost interesat sa le ia un interviu… Va veni odata si inspiratia cuiva sa faca o emisiune cu copii….cu acei ingeri nevinovati, constat rusinat, ca nu ne-am gandit ca au si ei suflet, desi vedeam cat de emotionati sunt si cat de tare le bat inimile…
Ce zici Tolo? Eu cred ca poate iesi un reportaj fantastic!!
Inca e proaspata finala, Hai!avionul si zboara sa-i cauti!

cipa  •  24 mai 2010, 10:18

Sa fi fost gestul de a-si arunca casca in cupa un un semn ca nu o va mai purta?

basti-MM  •  24 mai 2010, 13:19

Ei isi traiesc momentele de glorie asa cum le si merita. E munca lor.Prin absurd daca vreo echipa romaneasca ar mai castiga vreodata cupa probabil ca Udrea sau Base ar ridica trofeul.In finala cu Oltchim n-a fost sa fie, dar sa vezi ce merite-si mai trageau unii care au vegheat la buna functionare a tabelei sau la distribuirea corecta a biletelor!!

ducu  •  24 mai 2010, 14:32

Domnule Tolontan, astept inca un raspuns de l adumneavoastra asupra celor scrise mai sus (pozitia cinci acum). Consider ca este un subiect de presa si mai presus de toate unul de parinte..APELCATI/VA PRIVIREA SI ASUPRA ACESTUI ASPECT…

meplusmyself  •  24 mai 2010, 20:47

„Cine sa mai inteleaga fotbalul?”

Eu cred ca fotbalul este exact ca definitia definitiei sentimentului 🙂 din „Cismigiu & Comp” de Grigore Bajenaru: „este cel mai greu lucru care se poate face si niciodata nu este perfect exacta cu ceea ce e in realitate obiectul pe care vrei sa-l definesti!” 🙂

articolele care raman (67) – Tolontan/ Cişmigiu et Comp « poet. poet publicat in volum  •  24 mai 2010, 21:16

[…] acest articol, scris de Cătălin Tolontan, a fost publicat în “Gazeta sporturilor” din data de 24.05.2010 […]

Bengali  •  24 mai 2010, 22:17

Nu-l mai laudati atita pe Chivu ca nu aveti motive! Mai e inca la Inter datorita unei conjuncturi favorabie pt. ca valoare de Inter, linga Zanetti si Julio, n-are! Cei ce supraestimeaza valoarea lui Chivu, incearca sa se impodobeasca cu podoabe de imprumut. Imparatul este insa dezbracat!

Sergiu  •  25 mai 2010, 3:10

Ca de obicei, comentarii stupide si de multe ori pe lânga subiectul articolului…la final vorba lui Chivu: invinsii ramân doar cu regretele ! Un om minunat si un jucator talentat a ajuns sa fie criticat de neica nimeni omitându-se în mod grosolan ca multi dintre jucatori nici macar nu pot visa la modul ”serios” la performanta obtinuta de un baiat plin de modestie dar cu un caracter deosebit ! Toate handicapurile cu care a fost obligat Cristi Chivu sa lupte,nu conteaza pt. niste indivizi lipsiti de scrupule si bun simt care prefera în comentariile lor sa tina isonul unor gazetari frustrati (ma refer la cei care au semnat oribilele comentarii la adresa unui jucator lovit prea mult de soarta si semeni).
Nu înteleg ce relevanta are jocul neinspirat al lui Chivu în fata unui jucator valoros asa cum este Roben,în conditiile în care numai unul dintre ei a ridicat deasupra capului cel mai prestigios trofeu al echipelor de club si acela nu a fost jucatorul olandez …
Cu siguranta Chivu nu a furat locul nimanui iar meritele lui sunt certe atâta timp cât cel mai intransigent si arogant antrenor din lume,dar si cel mai valoros la ora actuala,i-a acordat încredere deplina ! Restul sunt bârfe de sant !

Retete de prajituri  •  25 mai 2010, 16:08

Felicitari Inter! daca nu se stia deja de Murinho ca e un mare antrenor, acum nu cred ca mai are cineva ceva de comentat in privinta lui…

Comentează