Pădureanu

Nea Jean a adormit pe bancă cînd Bistriţa era picată şi s-a trezit la finalul campionatului cu echipa în Liga 1. Jumătate adevăr, dar mai e o jumătate nespusă! La 74 de ani, Jean Pădureanu este singurul finanţator, preşedinte şi magaziner care deschide clubul la 9 dimineaţa şi-l închide la 9 seara. Cu cît se mişcă mai greu, cu atît stă mai mult la serviciu ca să compenseze.

duminică, 30 mai 2010, 6:37

Nea Jean a adormit pe bancă cînd Bistriţa era picată şi s-a trezit la finalul campionatului cu echipa în Liga 1. Jumătate adevăr, dar mai e o jumătate nespusă! La 74 de ani, Jean Pădureanu este singurul finanţator, preşedinte şi magaziner care deschide clubul la 9 dimineaţa şi-l închide la 9 seara. Cu cît se mişcă mai greu, cu atît stă mai mult la serviciu ca să compenseze.

După aproape patru decenii de fotbal, deţine frumoasa avere a unui apartament, a unui set de 20 de cămăşi şi a unei cutii de plastic transparent unde şed grupate zecile de pastile de inimă, tensiune şi colesterol pe care le înghite zilnic. Din tot fotbalul românesc este singurul care îşi doreşte grecizarea României pentru că marea lui aventură de-o viaţă este momentul în care se îmbarcă pe vapor la Kavala ca să poposească în nordul Mării Egee, pe insula de stînci şi ciulini unde îl aşteaptă prietenii cu mielul la proţap. Face asta în fiecare vară, cu liniştea celui care spune că „plăcerile vieţii mele sînt fotbalul şi mîncarea”.

Acum, s-a înfuriat că a plecat Şumudică. Vorba vine înfuriat, pentru că a dat o declaraţie de cinci cuvinte: „Antrenorul meu nu are onoare!”. Cele mai dure cinci cuvinte din toată cariera lui. Se va linişti, desigur, Şumi va ajunge la Rapid, iar Nea Jean va încasa în avans milionul din televizări şi, cu cei cîţiva prieteni sponsori şi cu sera de legume plus carmangeria de sub tribuna oficială, va mai ţine încă un an Gloria în „A”.

La începutul unui intersezon în care se anunţă bugete care de care mai explozive, în care se adună liste de jucători supercalifragilistici, e naiv şi de pe deplin reconfortant să auzi că dilema omului de la Bistriţa e dacă schimbă proporţia răsadurilor între roşii şi castraveţi. Singurul club din Liga 1 care a trăit realmente din barter de puncte pe vremea „Cooperativei” s-a adaptat şi a trecut, în criză, la epoca bio. Iar ferryboatul şuieră anunţînd că pleacă.


Comentarii (40)Adaugă comentariu

dan  •  30 mai 2010, 18:54

Jean Padureadu este singurul presedinte-patron de la un club de fotbal din Romania care chiar face meseria asta din pasiune. Pentru el nu conteaza decit echipa asta de fotbal care sper sa nu moara atunic cind el nu va mai exista. Fara ipocrizie stadionul din Bistrita ar trebui sa ii poarte numele inca de acum sa nu astepte pina cand tata Jean nu va mai fii printre noi, probabil ca nici Gloria nu va mai fi

PS: Sunt singurele cuvinte corecte pe care un ziarist le-a spus vreodata despre Jean Padureanu, dar sunt sigur ca el nu e suparat pe colegii tai de breasla Catalin

tactic-zone  •  30 mai 2010, 18:59

are ceva din Marlon Brando in Nasul ,atunci cand se afla pe finalul filmului si al vietii.

joe  •  30 mai 2010, 19:08

Dc toti oamenii ar avea caracterullui Jean Padueanu am fi departe.Tot respectul

genghinni  •  30 mai 2010, 19:27

Nu mi-a placut niciodata GLORIA BISTRITA, dar intr-un campionat trucat s-a adaptat foarte bine.In ce priveste Cooperativa,clonele comuniste stiu mai multe,prietenii stiu de ce!

danny  •  30 mai 2010, 19:36

Ma Tolo, zau daca stiu ce sa cred despre articolul asta. Cred ca nu aveai ce face si ai zis sa scrii ceva, orice.

Prudent  •  30 mai 2010, 19:43

Daca analizez conditiile, bugetul, dar mai ales jucatorii formati la Gloria, nu pot decat sa-mi ridic palaria in fata acestui om modest, muncitor, o personalitate aparte de care fotbalul romanesc are in continuare nevoie !

gogu  •  30 mai 2010, 19:49

omul asta a fost facut in toate felurile!
nu a reactionat niciodata! ba da, a reactionat:a tinut Gloria in prima liga de cand a promovat!
merita respectul nostru! Trebuie sa fie un model pentru toti presedintii de club din Romania!

emg  •  30 mai 2010, 19:50

simt nevoia sa spun si eu ceva despre jean padureanu: cu sinceritate recunosc ca multi ani pur si simplu l-am detestat pt metodele lui blatiste de a intelege fotbalul. dar la fel de sincer recunosc acum ca am inceput de ceva vreme sa am o mica admiratie pt ce-a facut el la bistrita, mai ales in ultimii ani. cred ca a inceput sentimentul asta de cand a mers sabau acolo, probabil a inteles si el ca e timpul sa schimbe anumite metode. chiar daca probabil nu a schimbat total si nu se va schimba niciodata 100%, dar cine dintre noi reuseste asta? oricum s-a adaptat vremurilor si asta denota inteligenta. iar inteligenta merita respect

gogu  •  30 mai 2010, 19:51

imi aduc aminte cand dupa un meci Gloria-Steaua, MM Stoica i-a spus ca-i doreste moartea.
Domnul Padureanu i-a spus laconic:”Mihai,esti tanar si mai ai multe de invatat”.Fara scandal, fara agresivitati! Iar Mihai Stoica a invatat si acum e unul dintre cei mai apreciati conducatori de club din Romania!

ek  •  30 mai 2010, 20:23

e convenabil sa fii naiv

zette  •  30 mai 2010, 20:23

ok

domino63  •  30 mai 2010, 20:35

Tontolane,
Nu te cred, orice ai scrie!
Atata timp cat esti partinic, nu te cred.
Ia/te de toti si abia atunci am sa te cred.

marius  •  30 mai 2010, 20:46

ideea de baza e urmatoarea: omul asta..asa blatist cum este, cum a fost si probabil cum va mai fi… este singurul care nu iese in fata cu scandaluri, care nu a facut valuri niciodata, care a crescut, vandut si reconditionat jucatori si antrenori si care merge inainte oricat de mult incearca altii sa il doboare(pt ca are si dusmani nu numai prieteni de cooperativa). El i-a lansat pe Moldovan, Sanmartean, Coroian, Sepsi, Ganea etc… Sabau, Sumudica.. ca antrenori..
Oricum foartea tare „Tata Jean” …

Decebal  •  30 mai 2010, 20:51

Stiu ca pare o tampenie, dar, la cata meserie stie nea Jean, mi l-as dori oricand conducator la Craiova. Pacat ca nu are 10 ani mai putin.

banks  •  30 mai 2010, 21:04

mare caracter esti domnule tontolan. mare de tot.

darius  •  30 mai 2010, 21:11

cel mai iubit batranel din oras e nea` Jean! multumim nea` Jean! Sumi chiar nu are onoare, nu stie cum sa scape de Bistrita, si baga chestia cu banii! Retineti ce spun: nea` Jean nu a avut niciodata probleme cu plata salarilor sau cu restante fata de jucatori/antrenori, decat un singur caz, cu Dorel Purdea. Deci inclinam sa credem ca Sumi minte. Bun antrenor dar pacat de tine ca om… lupule, cum iti spune antrenorul de la Krasnodar…

Mihai Liviu  •  30 mai 2010, 21:17

– D-le Torontan, esti ziaristul cel mai aoreciat la ora actuala si de aceea te rog special scrie mai mult despre coruptia din fotbal.
– Este clar pentu orice amator de fetbal ca d-l Penescu a fost pedepsit mai mult pentru ca a penetrat sistemul corupt, fiindca nu se lasa mituit un batalion de arbitri in frunte cu seful lor d-l Constantin, in premiera de catre FC Arges.
– Recent pe un post TV d-l Gigi Becali,numea conducera LPF o structura mafiota si daca omul nu cunoaste sistemul, atunci cine?
– Recomandati DNA Pitesti sa chestioneze toti patronii din fotbal, de ce aleg in fruntea LPF pe acest personaj domn Dragomir cu dosare penale pe rol? – prin jantaj cumva?
– Cazul FC Arges este sub cazul valiza al Stelei sub aspect de coruptie, iar pe FC arges au retogradato comisiile iar de Steaua nu s-a atins?

Radu  •  30 mai 2010, 21:48

Padureanu nu are de ce sa fie pus la zid, pentru ca nu el a stricat fotbalul romanesc. El s-a adaptat in aceasta mocirla mioritica. Numai naivii sau fanaticii isi pot imagina ca el a fost sforarul sef, conducand un club ca Bistrita. Pe de alta parte, am observat ca NICI UN JUCATOR SAU ANTRENOR, trecut pe la Bistrita, nu a avut nici macar o virgula, daramite un cuvant, de repros la adresa lui Padureanu, de unde imi rezulta ca este intr-adevar un om de onoare care a avut grija la modul cel mai onest de cei cu care a lucrat. Atitudinea lui Sumudica fata de Padureanu, care in viata sa nu a jignit pe nimeni, ar trebui sa fie un semnal de alarma pentru Rapid vizavi de caracterul sau. Intr-un fel, dpdv al exprimarii si comportamentului, Padureanu se aseamana cu Ienei. Altfel, adresele sforarilor, ale oamenilor care au calcat in picioare fotbalul romanesc, onoarea si demnitatea lui ca sport, se gasesc la cele doua adrese cunoscute : Stefan cel Mare si Ghencea.

Gruiţă  •  30 mai 2010, 22:33

Bună Cătă,

Poate ar fi fost bine să-ţi aminteşti şi de perioada când Bistriţa era în B şi Jean Pădureanu era cel care dicta ce echipă are voie să intre în A. Execrabil şi pentru asta nu-l pot ierta.

y2j  •  30 mai 2010, 22:44

un articol corect despre un conducator adevarat.

arsavir  •  30 mai 2010, 22:54

scuza-ma…este cel mai mare blatist din divizia a nea jan al tau

Catilina  •  30 mai 2010, 22:55

Am retinut doar ca publicistul are de batjocorit batranetea,lentoarea batranilor si vraful de medicamente cu care-si mai tin zilele,de azi pe maine.

mihnea  •  30 mai 2010, 23:46

S-ar putea face un film despre Tata Jean.
Cred ca am gasit si interpretul american: Albert Finey

Eu  •  31 mai 2010, 0:06

Tolontane, n-ai inteles nimic din cuvintele lui nea Jean Padureanu. Pt el cuvantul dat (spus) e mai important decat orice hartie semnata. Tu si generatia ta puteti intelege asta?!
Sumudica n-a fost decat un episod firav la Bistritza. Situatia fusese rezolvata de maestrul Halagian inainte cu mult sa vina Sumudica.Nea Jean va gasi alta solutie , fii fara grija.A zis asta despre Sumi in cunostiinta de cauza, pt ca n-a vrut sa-i spuna direct ce am scris eu mai sus.Ca el e doar o imagine falsa de antrenor.Bazele erau puse.Olteanul din nea Jean va reusi din nou!Te stiam mai perspicace Tolontane.Nu tye agatza de nimicuri sa scrii articole.

dinamovism cronic  •  31 mai 2010, 4:26

Bravo Tolo. Un articol surprinzator prin impartialitate vis-a-vis de o „eminenta cenusie”. You are back on the track 🙂

matei0108  •  31 mai 2010, 7:57

Omul asta a participat din plin la distrugerea fotbalului romanesc in anii ’90. asa ca sa nu vorbim de caracter la el pls

gicacontra  •  31 mai 2010, 9:05

Sumudica nu e om de cuvant.

suporteru’  •  31 mai 2010, 9:09

Domnule Tolontan, … „pe banca cind” . Atentie la cacofonii !

Pădureanu | Calarasi online | portal judeţ Calaraşi  •  31 mai 2010, 9:34

[…] Sursa articol: Pădureanu […]

levi  •  31 mai 2010, 10:06

De la Demon, usor usor, va ajunge inger. Mai devreme sau mai tirziu, fiecare primeste ce merita. Eu unul, inca nu stiu daca trebuie sa-l „urasc” ptr acel mecanism al meciurilor trucate, sau sa-l admir ptr aproape incredibila capacitate de a tine in viata un club fara bani,fara public,fara palmares, intr-un campionat mai scump de la an la an. Sint curios daca va exista aceeasi dilema,peste ani, si ptr „rasfatatii zilelor noastre” !

STEREO  •  31 mai 2010, 10:33

TE FELICIT TOLO PENTRU ARTICOLUL DE BUN SIMT LA ADRESA ACELUIA CARE A FOST NUMIT RAUTACIOS,INCLUSIV DE GAZETA,SEFUL BLATURILOR SI COOPERATIVEI DIN FOTBALDACA PE TIMPURI A FACUT-O CU STEAUA SI DINAMO ACEASTA S-A DATORAT PRESIUNILOR FACUTE DE CELE DOUA ECHIPE CU MARI…DIRIJORI COMUNISTI AFLATE IN SPATELE LOR.ORICUM TATA JEAN A MERITAT RANDURILE TALE TOLO PENTRU CA,MAI ALES,EL N-A IESTI NICIODATA IN FATA,A AVUT UN DIALOG CIVILIZAT CU ORICINE,DUSMAN SAU PRIETEN,CE MAI EL ESTE UN ADEBVARAT MODEL DE PRESEDINTE CE MERITA ONORAT.

archibald  •  31 mai 2010, 10:34

Ce ma distreaza copiii astia care au impresia ca „Soarele” a rasarit de la Bistrita pe timpul „Cooperativei”:))) Asta e efectul de turma in randul copilasilor romani :). Sa lamurim cateva aspecte: „Soarele” a rasarit tot timpul de la Bucuresti, doar unii pot crede ca Bistrita era o sperietoare gen Scornicesti pe vremea lu’ Ceausescu…pe care nu indrazneau Steaua si Dinamo s-o bata; a doua chestiune: se pare ca unii de p-aici nu au auzit de cuvantul „complicitate”. E stipulat in lege, dar romanul tot roman ramane. Bistrita si Tata Jean au facut acele blaturi de unii singuri? Faceau blat ei cu…ei? Blaturile au fost facute in complicitate cu arbitrii acelor vremuri, in complicitate cu echipele acelor vremuri, in complicitate si cu acceptul Federatiei si Ligii. Daca e sa judecam, atunci eu zic sa incercam o judecata relativ corecta, obiectiva. Sa fie arestati toti! Inclusiv cu Bistrita si Padureanu! Dar sa nu vad ipocrizii de-astea ca Gloria a fost Cenusareasa Diviziei A, iar restul echipelor erau fecioare…neprihanite…nepatate. La fel nu putem spune de Dinamo ca a fost Cenusareasa Diviziei A, iar restul erau corectii campionatului. Idem Ceahlaul, Steaua si restul…

sevilla86  •  31 mai 2010, 11:31

Interesant personaj nea Jean Padureanu,am ajuns sa-l indragesc! Domnule Tolontan:integrala IOAN CHIRILAAAAAAAAAAAAAAAAAA…CE SE MAI AUDE DE EA, MAI APARE ORI NU MAI APARE!

Calin  •  31 mai 2010, 11:56

te apreciez f mult, iti citesc fiecare editorial, investigatie sau ce-o fi, nu comentez ca altii ca n-am timp. cand am vazut ca scrii de tata jean din nou (ultima data l-ai cam tavalit) am zis c-o sa-ti zic cateva (nu ca ti-ar pasa) dar ma bucur ca ai ajuns sa-l cunosti cu adevarat, asta e adevaratul tata jean pe care un oras intreg (si nu numai) il respecta si-si scoate palaria in fata lui.

Cătălin Tolontan  •  31 mai 2010, 12:12

calin: multumesc

Cipri  •  31 mai 2010, 12:39

Bine scris articolul!
Chiar il cunosc personal pe Tata Jean. Cam asa e!

iulian n  •  31 mai 2010, 12:56

Felicitari pentru articol Catalin, este excelent ca de obicei. Mereu scurt si la obiect, esti un exemplu de profesionalism intr-o presa sportiva plina de mediocritate si amatorism. Sunt convins ca ti-ai castigat un imens respect din partea cititorilor prin investigatiile cu caracter politic pe care le-ai intreprins in ultima vreme. Cred ca ai putea fi urmatorul creator de scoala de jurnalism sportiv, asa cum au fost la vremea lor Ioan Chirila si Ovidiu Ioanitoaia. Cat despre tata Jean e clar ca este cel mai capabil si pasionat conducator din fotbalul romanesc, avand in vedere ca tine de zeci de ani o echipa la cel mai inalt nivel si asta fara scandaluri, desi a fost implicat ani de zile in asa numita Cooperativa. Nu degeaba i se spune Lordul.

Dan  •  31 mai 2010, 13:44

Macar dintre toti blatistii asta a fost unul care isi respecta cuvantul dat !Daca zicea ca da punctele le dadea si nu se mai sucea ca altii ! Nu juca la doua capete !

felix  •  31 mai 2010, 14:54

Tolo hai sa vedem cat de onest esti si daca vei lua atitudine pe aceasta tema: 19 mai 2010 – Directorul Departamentul Licenţiere din cadrul Federaţiei Române de Fotbal, Viorel Duru, a declarat astăzi că Steaua trebuie să prezinte până la 31 mai un contract pentru un stadion licenţiat pentru Liga I şi Liga Europa, în caz contrar punându-se „problema nelicenţierii”. asta se intampla pe 19 mai

Astazi pe 31 mai a avut loc sedinta frf dupa cum a scris si gazeta .Urmarea tot in gazeta:”În urmă cu scurt timp, la sediul Federaţiei Române de Fotbal, a avut loc conferinţa de presă pentru anunţarea cluburilor din Liga I care au obţinut licenţa pentru sezonul 2010-2011.
Iniţial, Unirea Alba Iulia şi Poli Iaşi au fost singurele cluburi care nu au primit licenţă. ”

SI ACUM SPUNE-NE TU CATALINE UNDE ESTE CONTRACTUL STELEI????? Vad ca gazeta tace malc …Astept sa iei tu atitudine publica te rog frumos!

pinguilde  •  1 iunie 2010, 16:53

Că cînd pana si Tolontan a inceput sa nu-si mai corecteze textele, nu numai cei carora le e sef… Jalnic. 🙁

Ma intreb cum credeti ca puteti ajunge undeva cu anchetele pe care le faceti (si care in alt context m-ar umple de speranta), daca nu sunteti in stare sa asigurati calitate nici macar in ziarul al carui redactor sef sunteti. Adica acolo unde se presupune ca chiar taiati si spanzurati.

Comentează