Udrea, CTP si nepriceperea noastra

„Dacă v-aţi pricepe la credite, domnule Popescu…”. Cristian Tudor Popescu îşi prinde capul în mîini. Degetele lungi apasă pe tîmple.  Caută parcă să dispară de pe ecranul televizorului, ca atunci cînd resimţi tu încurcătura pe care posesorul meritat al jenei nici măcar n-o concepe. Ruşine pentru neruşinea celuilalt. Elena Udrea continuă, neabătută.

miercuri, 2 iunie 2010, 1:13

„Dacă v-aţi pricepe la credite, domnule Popescu…”. Cristian Tudor Popescu îşi prinde capul în mîini. Degetele lungi apasă pe tîmple.  Caută parcă să dispară de pe ecranul televizorului, ca atunci cînd resimţi tu încurcătura pe care posesorul meritat al jenei nici măcar n-o concepe. Ruşine pentru neruşinea celuilalt. Elena Udrea continuă, neabătută.

Se pricepe la credite, la afaceri imobliare şi la ministeriat. Iar ziariştii din studioul RTV află că „nu este treaba dumneavoastră să faceţi aprecieri asupra activităţii mele ca ministru”. Udrea închide. Îl priveşti pe CTP. E încercănat. Asta merită! Cu ignoranţa lui în materie de credite, aleluia, e în stare să creeze un nou Lehman Brothers.

Zapezi şi o întîlneşti din nou pe Elena Udrea. „Un tupeu incremenitor”, cum spune CTP. Pretutindeni. A3, TVR, PrimaTV, toate reiau interviul acordat lui Dan Tapalagă la Hotnews. Acolo a vorbit despre creditul insomniac de 3 milioane de euro. Şi tot acolo a mai spus ceva, nebăgat în seamă.

„În perioada asta, să ai şi funcţie publică şi să iei şi bani de la stat creează o problemă de imagine. Trebuie înţeles lucrul acesta, e un sacrificiu”, declară ministrul Udrea. Trei tresăriri:

1. „În perioada asta”. În rest, merge. E în regulă.

2. „O problemă de imagine”. Deci a avea şi funcţie publică şi beneficiile private ale acesteia, a fi şi ordonator de credite şi încasatorul lor nu e un scandal democratic şi o malformaţie în ordinea lucrurilor, ci o chestiune de relaţii publice. O scamă de imagine la care lucrăm.

3. „E un sacrificiu”. Tare! Cît se poate de tare!

Să rezumăm. Politicienii români cred şi declară repetat, de cîteva zile încoace, că e normal să foloseşti funcţia publică pentru interese personale şi că e o mare dramă să nu o faci. Cînd renunţi, de formă, evident, nici măcar nu pot să pretinzi că e ceva firesc şi că o faci pentru însănătoşirea bazelor statului. Eşti sincer ca Elena Udrea şi trădezi exact ceea ce gîndeşti! Iar ceea ce gîndeşti este o incompatibilitate structurala cu ADN-ul democratic. Anunţi senin, cu aerul ca faci ceva extraordinar, că separarea politicii de afacerile cu bani publici e consecinţa unei perioade nefericite, sacrificiu temporar vasăzică, şi că o faci de dragul imaginii, adică pentru voturi! Aceasta declaratie absoarbe esentialul clasei noastre politice.  

Da, se pricepe la credite. Dar Elena Udrea şi colegii ei care gîndesc aşa nu se pricep la democraţie, nu înţeleg de ce au fost numiţi într-o funcţie publică şi sinceritatea pe care o proclamă azi nu e decît camuflajul fals etic al unei politici brutale.

Nu avem atîtea degete ca să ne acoperim faţa de efectul jenant al ignoranţei lor. Dar să nu ne plîngem de milă! Încă putem distinge normalul de anormal. Bine ca nu ne pricepem la ce se pricep ei!  Ne-au încercănat, dar nu ne-au convins. Şi nici nu au cum.


Comentarii (23)Adaugă comentariu

Andrei  •  2 iunie 2010, 13:23

Mai deprimant decat faptul ca politicienii nostri considera ca e firesc sa furi este faptul ca, de fapt, ei reflecta perfect gandirea romanului de rand. Ca sa-l citez si eu pe CTP dintr-un editorial recent, „[…] contextul relativităţii morale româneşti: mai grav decât furtul este să nu mituieşti populaţia cu o parte din ce-ai furat”.

Ori asta e, de fapt, problema: ca romanul de rand ar face exact acelasi lucru daca s-ar afla intr-o pozitie de putere. Cat timp majoritatea romanilor vor gandi asa, vom avea exact acelasi tip de politicieni — cei pe care ii meritam.

Vasile  •  2 iunie 2010, 13:28

Cum bine spui, asa este intreaga clasa politica. Incep sa cred ca singura solutie consta in ceva similar cu ceea ce s-a petrecut in Islanda, unde un partid condus de un comediant a castigat recent alegerile locale cu promisiuni de genul “We want to abolish corruption…by doing our own corruption in plain sight”.

Altfel, in afara de a ne acoperi fata, ce putem face?

The Good Citizen  •  2 iunie 2010, 13:35

Andrei, chiar daca atitudinea de care vorbesti este destul de raspandita (nu stim cat), nu o poti generaliza la toata populatia. Ea nu a existat dintotdeauna si a fost promovata constant de la un timp incoace.

In alta ordine de idei, blonda asta se potriveste mai bine in bancurile cu proaste. Are impresia ca a conduce un minster e acelasi lucru cu a a-ti face de cap la shopping cu cartea de credit a amantului.

Udrea, CTP si nepriceperea noastra | Calarasi online | portal judeţ Calaraşi  •  2 iunie 2010, 14:19

[…] Sursa articol: Udrea, CTP si nepriceperea noastra […]

simplus  •  2 iunie 2010, 15:19

adevarat tolo, dar suntem din ce in ce mai putini. din cei care lucreaza 60% sunt functionari publici sau in companii de stat. 99% din acestia cred ca foloasele personale de pe functia publica sunt absolut normale. din ceilalti 40% din domeniul privat, cel putin 30% cauta sa fure si sa spolieze companiile unde lucreaza in folos propriu, adica tot sa fure.
noi cei care credem ca nu e normal sa iti favorizezi prietenii la contractare chiar daca esti director de companie privata suntem foarte putini. poate nici macar 10%. poate nici 1%. poate doar cateva sute de tampiti naivi si idealisti intr-o tara bordel.
ps: nu doar noi ci si ei: am prieteni expati care incearca sa imi influenteze deciziile de contractare. poate mai megies decat o fac romanii, dar in fond e aceeasi intentie de corupere.
si poate toata lumea e asa. nu doar romania. si poate de aceea udrei i se pare normal.
nu e o scuza, doar o explicatie a lumii in care traim, din nefericire

gabrielvaleriu  •  2 iunie 2010, 15:54

Intr-o tara normala la cap, declaratii precum cea a lui Vladescu, conform careia ar fi putut minti in continuare, a lui Berceanu care ne spune ca da, s-a stiut din 2009 ca ne ducem in prapastie, dar s-a omis si ca a lui Udrea de mai sus, ar fi dus la demiterea din orice functie publica a acestor personaje sinistre. In Romania toate aceste manifestari de dispret sunt pur si simplu ignorate….

Nu ei au o problema, domnule, ci noi, cei care ne uitam prostiti la cum isi croiesc drum in viata, calcand pe cadavre, acesti tupeisti mercenari ai banului public. Ei se comporta normal pentru ca noi suntem cei care le permitem, pe banii nostri, sa ne sfideze cu aroganta agresiva si sfertodocta a parvenitului.

Cătălin Tolontan  •  2 iunie 2010, 16:23

simplus : nu ma deprima, te rog 🙂 sintem mai multi

speedy  •  2 iunie 2010, 16:29

gabriel (no.6)> am 2 corectii de facut. Berceanu a vorbit de omisiune, dar e mai mult decat atat: Basescu si Boc au declarat cat se poate de clar si categoric ca in 2010 vom iesi din recesiune; daca la momentul respectiv (dec. 2009) se cunostea situatia reala (asa cum reiese din cele spuse de Berceanu) nu mai este omisiune ci minciuna de-a dreptul. a doua corectie se refera la demitere: in orice tara din lume, ar fi infundat puscaria, nu ar fi fost demisi; nu cunosc nici un principiu de drept care conform caruia recunoasterea faptei (in cazul nostru, recunoasterea minciunii) sa te absolve de pedeapsa. cel mult, este o nota buna, un vot de incredere pe care il primesti din partea instantei…dar atat. iar pt. faptul ca au stiut si nu au facut nimic, pedeapsa normala este inchisoarea, nu demiterea. In rest, sunt de acord cu tine

all romanians are vampires  •  2 iunie 2010, 16:54

stii de ce ma tem cel mai mult? ca au cum.

Vlad Razvan  •  2 iunie 2010, 19:43

„all romanians are vampires” : perfect de acord. Poporul roman, degeaba se spune ca este inteligent. Nu este. Deloc. Sunt 101% convins ca foarte multi concetateni sunt deja convnsi. Din pacate, asta ne este nivelul. Noi suntem in inferioritate numerica si probabil ne meritam soarta…

ion groapa  •  2 iunie 2010, 20:25

daca PDL-isti mai mici isi fac de cap prin regiile autonome , ministrii se distreaza la maxim

vedeti abuzurile si prostiile celor de la R.A.A.N.

malasuerte  •  2 iunie 2010, 20:45

problema mare e ca vorbim mult si frumos, dar cand vine vorba sa si facem, disparem ca potarnichile
as zice ca in fiecare roman zace diplomatul de politician,
ne urmam interesul propriu si atat. Solidaritatea, implicarea sociala sau civica sunt vorbe faine, dar atat. Pai cum sa fie tara asta altfel? 🙂
Aa si ne place la nebunie sa cautam vinovati, dar niciodata aia nu suntem noi
Ghinion curat 😀

Diana  •  2 iunie 2010, 22:05

Se spune ca puterea corupe .De fapt, puterea ii atrage pe cei corupti , mai ales intr-o tara precum Romania , in care ipocrizia , populismul si tupeul merg mana in mana.

Cristi  •  2 iunie 2010, 23:27

Catalin, cred ca ar fi foarte interesant de aflat cat de mare trebuie sa fie venitul lunar pentru a lua un asemenea credit. Chiar si la un grad de indatorare de 70% cred ca este vorba de zeci de mii de Euro/luna !!! Foarte interesant …..

Pentru de dimineață | aghiuţă  •  3 iunie 2010, 9:00

[…] Tolontan, despre un moment penibil cu Udrea. […]

precaut  •  3 iunie 2010, 15:27

inainte de a emite judecati morale absolute, ce-ar fi sa ne informam? Cognoscere non nuoce! Cetatenii din categoria X (ce variaza de la caz la caz) isi pun interesele intr-un „blind trust” si nu au voie sa intervina. Nu-i obliga nimeni sa-si vanda actiunile (real sau fictiv). Iar pentru „insider trading”sunt pedepse ingrozitoare. Am descris pe scurt USA, Anglia, Canad etc. Altfel intram intr-un jigodism fara seaman: dna Y, proprietara a unei firma ce face afaceri cu statul nu are voie sa se marite cu dl.Y care e deputat, fara a renunta la firma (mai mare dobitocie ati vazut?). Dl.Z e actionar cu 1% intr-o firma care capata un contract cu statul de vreo 5% din cifra de afaceri (NU profitul, cum intentionat „gresesc” unii din presa): trebuie Z sa renunte la demnitatea publica? Dl. W este actionar/participant la un fond mutual care investeste in banca B care imprumuta statul; devine dl.W in culpa? si mai gasesc vreo doua sute de exemple de „capra vecinului” sau de intoxicare de presa.

Cătălin Tolontan  •  3 iunie 2010, 18:45

precaut: asa se face, ai dreptate. Eu sesizam altceva: care este mobilul real al intrarii in politica in romania

Petrisor  •  3 iunie 2010, 19:38

@Vasile: Nu, singura solutie este sa se aleaga praful si pulberea de Romani, astra ar fi o speranta pentru tarisoara asta. Dar nu, o s-o lungim la fel, ca mamaligarii.

precaut  •  4 iunie 2010, 19:02

Catalin, nu cred ca ne strica sa citim istoria Angliei (mama parlamentelor si a democratiei) si sa invatam ceva pragmatism de acolo. Poate ca MS Carol I nu a gresit cand a introdus votul cenzitar si astfel a impiedicat cumpararea voturilor cu ulei, zahar si telef. mobile. Serios acum: acceptam ideea ca un sportiv trebuie in perioada „activa”sa castige suficienti bani ca sa poata trai si dupa (adu-ti aminte de moartea lui Sandu Neagu si a altora). Nu cumva pt. politicieni e cam la fel? Iei un manager de succes, un profesionist de succes, un om de afaceri de succes, ii intrerupi activitatea vreo OPT ANI si apoi crede cineva ca reinnoada firul rupt? ILUZIE sau MISTIFICARE??? Ergo: sau numai cei „avutzi” trebuie sa ajunga in parlament sau „retributia” in cei opt ani trebuie sa-i compenseze pierderile. Altfel ne alegem numai cu loaze care vor cauta pe cai laturalnice sa pune deoparte pentru viata de dupa. Suna cinic, dar vezi alternative? scuza-ma dar aceste dezbateri au avut loc si in alte societati si in alte timpuri si au fost transate; s-au lamurit ca nu se poate face parlament cu calugari si misionari. OBIECTII?

genghinni  •  4 iunie 2010, 21:34

ELENA asta din TROIA o sa ajunga mai prin octombrie-noiembrie,prim-ministru plin,acum fiind doar din umbra.Avandu-l pe chior in spate,MATA HARI de PLESCOI nu mai are pic de rusine,detine adevarul numai ea,iar restul sunt egali cu zero.Asa se intampla cand scroafa se urca-n copac…..realitatea o vedem cu totii.O SEARA BUNA!

Albe  •  5 iunie 2010, 12:20

Atat timp cat populatia dormiteaya politicienii pot sa faca orice abuz si sa ramana in functie. Atunci cand o sa inteleaga oamenii ca ei sunt cei care pot schimba lucrurile o sa fie ceva mai bine in tara.

corbalb  •  6 iunie 2010, 0:33

vocea autoritatii ar trebui sa fie vocea ratiunii…
ce e azi vocea autoritatii? minciuna care isi acopera propriile slabiciuni: lacomia si coruptia! incompetenta si oprtunismul!
azi, vocea autoritatii e strigatul batranilor umiliti.
fii neamului au devenit niste carpe, ori au fugit pe alte meleaguri si au lasat prada acesteor autoritati hulpave batranii lor:- mamele si tatii care pana mai ieri isi plangeau fii ce-au ratacit pe meleagurile sperantelor…
***
ne vor judeca urmasii…

actor de filme yyy  •  7 iunie 2010, 14:06

la puscarie cu basescu, elena udrea, boc, videanu, berceanu et company !

Comentează

Redacția GSP și echipa de investigații te invită să sprijini jurnalismul apăsând butonul DA!

Publicitatea pe net este vitală ca să putem produce în continuare investigațiile, știrile și faptele pe care le regăsești zilnic aici. Așa că avem nevoie de acceptul tău ca să-ți oferim, în continuare, jurnalism independent, în timp real și verificat.

Redacția GSP și partenerii noștri utilizează tehnologii precum cookies, profilare și prelucrare automata a datelor, pentru a personaliza către tine articolele și reclamele. Prin acceptarea cookie-urilor, ne ajuți să utilizam această tehnologie pe site și să ne finanțăm ziariștii. Ai posibilitatea să iei oricând altă decizie, printr-o simplă revenire pe site. Pentru detalii, te rugăm să citești Documentul de informare a utilizatorilor despre prezenta cookie-urilor pe site și Termenii de utilizare.

Da, sunt de acord