Întîlnire cu Maradona şi Chirilă

„Frumoasele noastre duminici” începe seria cărţilor despre Mondial scrise de Ioan Chirilă

duminică, 6 iunie 2010, 6:51

„Frumoasele noastre duminici” începe seria cărţilor despre Mondial scrise de Ioan Chirilă

Volumul pe care Gazeta îl publică joi, 10 iunie, împreună cu ziarul, are o istorie aparte. Este prima pe care o restituim publicului din fabuloasa serie a Maestrului despre Campionatele Mondiale.

Am decis să începem cu el dintr-un motiv anume. Deşi include povestea Mondialului din Mexic ’86, „Frumoasele noastre duminici” a apărut abia în 1988. Erau anii de final ai dictaturii, cînd nebunia îşi atingea limitele. După cum avea să scrie mai tîrziu chiar Ioan Chirilă, „anii în care au oprit pînă şi traficul pe Calea Victoriei, pentru că nu mai suportau vecinătatea oamenilor care, pasămite, îi iubeau necondiţionat”.

Ani de aşteptare
Cititorii lui Ioan Chirilă au aşteptat cu infinită răbdare acest volum. La Campionatele Mondiale precedente, cărţile fuseseră tipărite în acelaşi an. Într-o Românie sărăcită, oamenii veneau în uşa librărilor şi întrebau „A apărut Chirilă?”.

Luni în şir, microbiştii se plimbau între librării ca o armată a fantomelor ce nu doreau să plece înainte de a-şi epuiza întîlnirea stabilită cu destinul. Au trecut ani. E greu de redat astăzi, în lumea opţiunilor, frustrarea  atunci.

La pachet împreună cu volume de apicultură
Cînd a apărut, „Frumoasele…” s-a dat pe sub mînă. În unele oraşe, ea a fost oferită obligatoriu într-un pachet cu volume de apicultură sau alte cărţi nevandabile pentru ca gestionarii să-şi scadă stocurile. S-a epuizat chiar şi aşa prin mecanismul subernat de supravieţuire culturală, prin care mai prindeai un „Preda” sau un „Eminescu”. Orible timpuri!

Volumul e fascinant şi, citindu-l, înţelegi de ce Cenzura şi Criza, deopotrivă, l-au întîrziat atunci. Pentru că, dincolo de întîmplările fotbalului, Chirilă oferea românilor accesul la un univers fabulos, ale geografiei, istoriei şi lumii repovestite. Era ca şi cum cineva deschidea brusc fereastra unei închisori. 

„Diego precum Atilla”
Din cauza faptului că, în acei ani, aproape nimic nu mai mergea în ţară, cartea a suferit. Ediţia a avut un capitol complet încurcat în tipografie. Jurnalista Gazetei, Ramona Mânzat, cea care îngrijeşte editarea Integralei Chirilă, a recuperat frazele scriitorului şi le-a aşezat conform voinţei sale iniţiale.

Vă oferim astăzi chiar prefaţa scrisă de Ioan Chirilă, cea mai bună imagine a talentului său unic şi, practic, paginile de început ale cărţii.

Au trecut 24 de ani de cînd un ziarist sportiv schiţa, rapid, cu un ochi pe carnet şi altul pe teren: „AŞTEPT CU BUCURIE MINGEA LA MARADONA”. Şi, mai jos, „Maradona, gol peste Pele!”. În ziua de dinaintea Campionatului Mondial, aveţi întîlnire cu ei!


Comentarii (22)Adaugă comentariu

Casiraghi  •  6 iunie 2010, 19:13

maestrul Ioan Chirila..felicitari,domnule Tolontan.ar trebui sa il citeasca pe maestrul Chirila si acei nepriceputi care mai fac comparatii intre Maradona si fotbalistii ceilalti.

Lucian  •  6 iunie 2010, 19:17

Te lasa memoria, e a doua (cel putin) despre Mondial, a fost si Mexico 70. Ai ratat-o? 🙂 Ca european sigur n-a fost ala din Mexic 😛

sorin  •  6 iunie 2010, 19:46

felicitari pentru articol

Vasi  •  6 iunie 2010, 19:52

Nu mai gasesc pe site-ul gsp unde pot comanda cartea. Am primele patru pana acum dar de o vreme nu mai gasesc cum le pot cumpara on-line. Sunt in Canada si astept un raspuns. Multumesc.

explorish  •  6 iunie 2010, 20:05

frumos. a fost prima pe care am citit-o, la vremea ei :).

oare cum de l-au lasat sa mearga la mondiale?

Vlad Razvan  •  6 iunie 2010, 20:38

Asteptam cu nerabdare si „Glasul rotilor de tren”. Se tot amana aparitia sa.

Chiar daca nu se stie data exacta, o veti scoate totusi?
Catalin, astept un raspuns.
Multumesc frumos.

meplusmyself  •  6 iunie 2010, 20:50

@Lucian
E prima cu o istorie aparte. Eu asa am inteles 😉

Eugen  •  6 iunie 2010, 22:26

Felicitari ptr articol!

Nicu Pancu  •  6 iunie 2010, 23:48

Cand am dat de primele randuri ale tale am fugit direct spre rafturile bibliotecii s-o vad daca nu e „imprumutata pe viata” si cartea asta..

Am gasit-o. Asezarea in pagina nu e ca in poza ta (probabil ca la tine e din noua carte).

Ma chinui. Imi amintesc cum am luat-o de la libraria Junimea din Iasi, eram elev. Am plans la maica-mea pana mi-a dat banii… vreo 80 lei, la pachet cu „Fotbal de la A la Z” , „Rugby de la A la Z” si inca o carte de politica, parca, la fel de groasa…cartea mea costa doar 14,50 lei cum vad acum pe coperta (cam 3 bilete la cinema pe atunci).

Deja cand ajunsesem acasa citisem pe drum o parte din ea. Imi amintesc printre altele de amicul autorului, „Thassos” – greco-americanul care schimba 10$ pe zi fara sa se gandeasca la cursul f.variabil de a 2-a zi. Traiam si visam odata cu I.C. mondialul vazutintr-adevar cu 2 ani inainte, in purici, la televiziunile rusesti(TV.Moldova si Moscova 1). Eram fan „sbornaia” care era Dinamo Kiev (o stiu toata) plus Dasaev (Spartak) Aleinikov(D. Minsk), Protasov (Dnepr)si inca unul parca. Meciul pierdut nemeritat si furati cu arbitrii din optimi cu Belgia a fost cel mai frumos de la mondial (3-4 in prelungiri). Tin minte ca rusii dadeau meciurile de la 3 sau 4 dimineata (ora noastra) inregistrate a doua zi la 6 seara. Si acum ma gandesc cati fotbalisti ar fi jucat azi la 12 la amiaza la 40 grade cand soarele batea „chiar de sus” pentru ca noi europenii sa vedem meciurile la ceas de seara (10-11 ora noastra). Pana si acum ii stiu pe comentatorii Evghenii Maiorov si Vladimir Pereturin, probabil cum si altii ca mine ii stiu pe cei bulgari, sarbi sau unguri.

Nu mai zic ca povestile cu „antenele de rusi” sunt antologice din anii 82/84/86/88 cand imi terorizam parintii afoni, de fotbal, cu strigatele de pe casa, dreapta-stanga-inapoi-invers. Chiar ma gandesc cati din cei mai tineri de azi ar fi facut sacrificiile noastre…sa stai la rand 1-2 ore pana venea de la Bucuresti „Sportul” sau , mai tarziu, „Suplimentul Fotbal” si sa plangi cand nu mai ajungea pana la tine…

Cartea o citesc cam odata la 4-5 ani, la fel ca si restul din 66′ pana in 90, la fel ca si a lui Titi Teasca cu Chile ’62.
M-am aprins. Sanatate!

www.delta-tulcea.ro  •  7 iunie 2010, 0:26

o astept cu nerabdare. o luam chiar daca tolo nu scria acest articol. este prima mea carte citita din seria chirila. am luat-o din intamplare, chiar la aparitie si exact la „pachet”, cum ai descris bine. am avut-o ani la rand in biblioteca pana am imprumutat-o..
nu stiam cine era maestrul chirila dar vazusem mondialul noaptea tarziu pe programele rusesti.
nicu pancu ai mare dreptate ! cam asa se petreceau lucrurile si cu timpul invatai fara sa vrei expresii rusesti..
imi aduc aminte ce inghesuiala era prin librarii..cineva cu tupeu deschisese un pachet din asta si am putut rasfoi putin cartea . era exact ce cautam ! n-am stat pe ganduri..atunci am facut cunostinta cu maestrul ioan chirila ! si l-am urmarit apoi in articole si carti.

il astept si pe tolo cu carti dar nu are timp saracu’..tot anchete si anchete..

Octavian Stăncioiu  •  7 iunie 2010, 9:28

Da, atunci apăreau cărți despre Mondiale cu doi ani întârziere. Acum nu mai apar deloc.

Cătălin Tolontan  •  7 iunie 2010, 9:35

nicu pancu: multumesc, avem amintiri comune!
vasi: o vei gasi aici in zilele urmatoare http://shop.gsp.ro/home/DVD-cat292.aspx
vlad razvan: va aparea si glasul rotilor de tren

levi  •  7 iunie 2010, 9:43

Am inteles ca e prima, si ca vor mai urma si celelalte despre mondiale. Chiar vroiam sa te intreb cum le pot cumpara, Tolo.

andreic  •  7 iunie 2010, 14:59

Parca acum ceva vreme promiteati o integrala Ioan Chirila. Se va intampla asta? Cand?

gylgyl  •  7 iunie 2010, 18:24

cand publicati ;glasul rotilor de tren; si;finala se joaca azi; sau numai despre clubul steaua scrieti

sevilla86  •  7 iunie 2010, 18:33

De cind o asteptam! Va multumesc!

dan  •  7 iunie 2010, 23:07

Ioan Chirila a fost un mare gazetar asa cum Maradona a fost un mare jucator de fotbal. Asteptam si celelalte carti ale maestrului!Poate Cristian Topescu il mai poate concura!

Maxone42  •  8 iunie 2010, 10:43

Dle. Tolontan , putem spera ca intr-o zi sa „scoateti” si Glasul Rotilor De Tren? O asteptam cu nerabdare.

Doru-Viran  •  10 iunie 2010, 10:26

Mi-ati promis Glasul rotilor de tren! Toata suflarea rapidista asteapta! Nu ne dezamagiti!

dorin  •  12 iunie 2010, 3:08

in romania sint si oameni ca voi ,cei care ati scris aci despre cartea asta!nu ma asteptam sa mai fie. cred ca sunt din ce in ce mai putini.ma bucur din suflet ca oameni ca voi mai exista aci in tara asta din ce in ce mai rea ,urita si desfigurata de toti *********. eu sint oltean da nu cred ca sunt mai bun sau mai destept decit alti romani din alte zone ale tarii . am descoperit cartile lui ioan chirila prin „pe marile bulevarde ale fotbalului”,si cred ca eram tot pe casa sa prind bulgarii si apoi sarbii,acolo am vazut si eu mondialul din mexic si europenele din 84 si 88.nu cred domnu nicu pancu ca gresesti cu zbornaia fenomenala a lui lobanovski si blohin i-a omorit pe unguri 6-0 le-a dat.in anul ala craiova a acos pe monaco din cupa cupelor dar dupa aia au dat de dinamo kiev si dupa 2-2 la craiova a fost 3-0 la kiev in min 15 si asa s-a terminat.au luat si cupa dupa 3-0 in finala cu atletico madrid.dar au cazut asa repede ca i-am suspectat de dopaj,altfel cum sa decada asa repede o echipa ca aia a urss.asa e domnilor m-am aprins si am uitat ce e acum la craiova cu fotbalul si chiar si in romania 5-0 cu serbia ar fi fost prea mult pt.nea vanea sa-l vada pe un lucescu asa .si acu inca o data va multumesc domnilor si ma scuzati m-am prea lungit.felicit si pe ov.ioanitoaia ca s-a dus la mondiale cu stafeta lu’nea ioan chirila

PaCoSte  •  12 iunie 2010, 23:59

Oare „Sepcile rosii” se vor retipari? Speram sa o revedem. Maestrul a scris (din ce cunosc) doar 2 carti despre echipele de club romanesti: Specile rosii si ,respectiv, Glasul rotilor de tren. U si Rapid. Cele mai vechi echipe din liga 1… Primul meci intre ele a avut loc in 1933! Cred ca suporterii lor si iubitorii fotabalului ar merita, nu?

Când sportul naște artă | Societate şi Cultură  •  16 aprilie 2013, 9:10

[…] [2]Ioan Chirilă, Frumoasele noastre duminici, http://www.tolo.ro/2010/06/06/intilnire-cu-maradona-si-chirila/ […]

Comentează

Redacția GSP și echipa de investigații te invită să sprijini jurnalismul apăsând butonul DA!

Publicitatea pe net este vitală ca să putem produce în continuare investigațiile, știrile și faptele pe care le regăsești zilnic aici. Așa că avem nevoie de acceptul tău ca să-ți oferim, în continuare, jurnalism independent, în timp real și verificat.

Redacția GSP și partenerii noștri utilizează tehnologii precum cookies, profilare și prelucrare automata a datelor, pentru a personaliza către tine articolele și reclamele. Prin acceptarea cookie-urilor, ne ajuți să utilizam această tehnologie pe site și să ne finanțăm ziariștii. Ai posibilitatea să iei oricând altă decizie, printr-o simplă revenire pe site. Pentru detalii, te rugăm să citești Documentul de informare a utilizatorilor despre prezenta cookie-urilor pe site și Termenii de utilizare.

Da, sunt de acord