Tirania vuvuzelelor

Acum, serios. Cîte meciuri vor trebui să mai treacă pînă cînd FIFA să accepte că şi corectitudinea politică are limitele sale? Degeaba încurajezi pluralismul cultural dacă asurzeşti zeci de mii de spectatori şi miliarde de telespectatori. În acest ritm, o spun protestele din toată lumea, ne îndreptăm spre un singur popor: cel al dependenţilor de ORL.

luni, 14 iunie 2010, 12:50

Acum, serios. Cîte meciuri vor trebui să mai treacă pînă cînd FIFA să accepte că şi corectitudinea politică are limitele sale? Degeaba încurajezi pluralismul cultural dacă asurzeşti zeci de mii de spectatori şi miliarde de telespectatori. În acest ritm, o spun protestele din toată lumea, ne îndreptăm spre un singur popor: cel al dependenţilor de ORL.

La fiecare meci, fondul sonor te ameţeşte. Îl auzi minute în şir după ce partidele s-au încheiat, îl simţi aşa cum adulmeci asaltul ţînţarilor în Deltă, înainte să cadă soarele, atunci cînd te împachetezi în cremă ca un faraon; degeaba! Deschizi frigiderul, tragi apa, dai din telecomandă mai încet sau mai tare. Degeaba! Sunetul monoton şi iritant al vuvuzelelor se infiltrează în timpane şi rămîne acolo, ciclînd la infinit.

„E parte a specificului local”, au răspuns, diplomatic, cei de la FIFA valului de cereri ale jucătorilor, spectatorilor şi telespectatorilor. „Nu putem interzice”. Ei, na! Dar ce se întîmpla dacă, atunci cînd au organizat Europenele, elveţienii şi austriecii veneau la meci fiecare cu o tobă? Imaginaţi-vă 30.000 de tobe în tribune. Nu s-ar mai putea juca fotbal. Şi ce se va întîmpla dacă se mută Mondialul în Irak? Se trage cu Kalaşnikovul în tribune ca reverenţă la adresa specificului local?!

Acum, serios. E un turneu cu echipe bune, Germania a plutit pur şi simplu aseară, dar ar fi şi mai bine fără zgomotul de fond.   infinit.


Comentarii (83)Adaugă comentariu

Rica  •  14 iunie 2010, 14:07

Mondialul e in Africa, nu in Europa sau Romania…Mi se pare ipocrit sa zici: va dam mondialul, dar faceti cum facem noi

In Africa fiecare echipa nationala are instrumentul ei muzical, deci asta e traditia e ca si cum ai interzice suporterilor romani sa sparga seminte pe stadion la finala UEFA din 2012.

Fiti mai toleranti si mai deschisi la alte culturi! Si pe mine ma deranjeaza, dar asta e specificul local! Si cum noi romanii nu suntem prezenti la mondial nu avem nici un drept sa criticam pentru ca nu suntem afectati direct, daca nu va place schimbati canalul!

Rica  •  14 iunie 2010, 14:08

@durden

Vuvuzelele din plastic sunt inventia unui german, din cate am inteles, la baza erau niste coarne prin care diversele triburi comunicau de la distanta

zaharia uleianu  •  14 iunie 2010, 14:18

…si ca si cum n-ar fi fost de ajuns , printre miile de vuvuzele , baietii aia din Ghana insoteau balamucul general si cu un trombon si o trompeta ca semn al civilizatiei , al unui secol mai apropiat de zilele in care telefonia mobila a luat locul comunicari cu fum , tamtamuri sau vuvuzele . Ce ” god save the Queen” sau „you never walk alone ” ce ” …uber alles ” . Prostii!Maine-poimaine si in batrana Europa se vor adopta ,ca semn al tolerantei , inmuri cantate din vuvuzele , coruri de vuvuzele , spre marea satisfactie si bucurie a lui dom’ Blatter . Ma gandesc la finala ce urmeaza a se desfasura la Bucuresti in 2012 si care fie-va insotita se sunetul dulce al tulnicului traditional care va distruge nu numai timpanele neposesorilor de bucium dar probabil si obiectivele televiziunilor care se vor incumeta sa relateze de la fata locului . Numai atmosfera de Campionat Mondial de Football nu-i asta .De pe la alte campionate se auzeau nu numai indicatiile tactice sau fluierul arbitrului dar si mingea ce lovea plasa sau inconfundabilul sunet al sutului care urma sa o perforeze . Aici , prin grija FIFA , amintirea care o sa dainue mult si bine , vuvuzela .Mare gaselnita !

holt  •  14 iunie 2010, 14:50

Daca observati, cei care se plang de zgomot sunt cei tineri. Cei care am vazut meciuri si prin anii 80 stim de buteliile cu aer comprimat care faceau vuvuzelele sa para biete bucati de plastic

Racul  •  14 iunie 2010, 14:59

Dar televizoarele voastre nu au butoane pt sunet?

victor  •  14 iunie 2010, 15:05

Cine crede ca africanii sint niste primitivi este el insusi un ignorant. Cultura africana este extraordinar de complexa si atinge multe culmiale rafinamentului. Romanii in schimb, chiar europenii in general, se cred buricul lumii. Dar ati vazut voi suporteri africani in pielea goala ca ******* din Romania? V-ati uitat ce frumos sint imbracati, ce frumos danseaza si ce natural se bucura la meci? Faceti o comparatie cu Ghencea si pe urma sa vorbiti.

criticul  •  14 iunie 2010, 15:27

Domnule Tolontan,inchipuiti-va ca s-ar organiza Campionatul Mondial de Fotbal in Romania peste vreo 20 de ani si comerciantii ar vinde niste mini-tulnice suporterilor romani,atunci cand si-ar incuraja echipa nationala.Strainii,incantati de instrumentele noastre cu specific local,le-ar cumpara si ei ca sa-si incurajeze echipele lor nationale si ar iesi ceva si mai si decat ceea ce este acuma in Africa de Sud(ma refer la zgomotele vuvuzelelor).Cum s-ar simti cei carora acum nu le convine zgomotul vuvuzelelor daca noi am fi criticati peste vreo 20 de ani de zgomotele scoase de mini-tulnicele noastre?(asta asa,ca exercitiu de imaginatie).N-ar sari toti in sus pe principiul,,–Ia te uita,noi organizam Campionatul Mondial de Fotbal in Romania si ne spun strainii cum sa ne comportam la noi acasa?”????

Jimmy  •  14 iunie 2010, 15:29

Problema e in ce conditii s-a acordat organizarea de catre Africa de Sud: cei care au decis stiau de vuvuzele? Daca da (ma refer la toata amploarea fenomenului, nu doar ca se sufla in niste trompete), sunt probabil corupti. Daca nu stiau, sunt niste probleme la nivelul FIFA; S-A TRISAT!!. Aici trebuie atacat si, poate, Blatter o sa dea inapoi si o sa ia in fine masura asteptata: INTERZICEREA VUVUZELELOR!

sergiu  •  14 iunie 2010, 15:31

daca se oraganiza in Romania!ce vedeam?pe „negri” spargand seminte cu ochelari de soare imitatie de nu stiu ce brand celebru.asa mai bine ii vad pe africani cu goarnele lor care se bucura copilareste la un gol.pt. aceie oameni este extraordinar cea ce vad este sfarsitul luptei lor de o viata in care s-au zbatut sa ajunga la civilizatie si au reusit asa stiu ei sa bucure de libertate.pt. restul bucurati-va de fotbal.

Ery  •  14 iunie 2010, 15:51

Nu inteleg de ce se fac atatea comentarii care de care mai filozofice,cugetari legat de vuvuzelele acelea pentru ca sunt doua posibilitati 1. Asa cum au scris unii aici – sa dai sonorul televizorului la mic si 2. Daca ar vrea TVR 1, din regia tehnica sa se inchida sunetul de fond si sa ramana numai vocea comentatorului.

zaharia uleianu  •  14 iunie 2010, 16:04

Daca tot ai preluat-o p-ai cu tulnicul , iti mai ofer doua . Cimpoiul pentru Scotia si poate balalaica pentru Rusia . Bune , nu !!!

Che Guevara  •  14 iunie 2010, 16:24

Nu ma deranjeaza deloc vuvuzelele. Sunt minunate in comparatie cu injuraturile care se aud pe stadioanele din Liga I.

lopo  •  14 iunie 2010, 16:25

Vuvuzelele inlocuiesc freamatul tribunelor cu un sunet monoton,sacaitor dupa o vreme,pierzandu-se astfel o buna parte din farmecul unui meci de fotbs.

oaie  •  14 iunie 2010, 16:45

mie imi place sunetul vuvuzelelor. cred ca imi iau si eu una, sa ma duc cu ea la meci.

Ilie  •  14 iunie 2010, 17:05

Sint de acord cu Che Guevara (# 62), la care as mai adauga ca si huiduielile iti marcheaza timpanele infinit.

Non-african  •  14 iunie 2010, 17:14

Dacă sunt specifice pentru Africa, atunci să le folosească echipele africane când joacă între ele, e de ajuns.

requirer V returns  •  14 iunie 2010, 17:22

in concluzie s-a creat confuzie
sunt PENTRU vuvuzeaua aia…adik de ce nu?
nu? e ceva nou, mai ok decat semintele si manelistii de la noi care polueaza si vizual si fonic… la niggerii astia macar e traditie, tine de cultura lor
JOS SUBCULTURA si INCULTURA

BruZli  •  14 iunie 2010, 17:27

La meciu Anglia-sua a fost ok, se mai auzea una doua da’ cre’ca era de la americani, englezoii prea preocupati cu berile 🙂

Tony Montana  •  14 iunie 2010, 17:54

Bai fratilor eu cred ca, in conditii normale ,adica daca domnul Blater nu avea nevoie de niscaiva voturi pt. donmia lui nici nu se punea in discutie folosirea acestor generatoare de galagie, spunea cineva mai sus facind comparatie cu faimoasele tuburi spray cu presiune din anii 80 ,nu are rost comparatia una este folosirea a sa zicem 150-200 de astfel de goarne si alta este 30.000-70.000 de vuvu- ******** din astea ,sincer incepind cu anul 1978 urmaresc cu nemaipomenit interes si rabdare aceste turnee finale ,iar acesta din acest pct. de vedere este catastrofa.Sunt sigur ca si la acordarea organizarii in aceasta zona a campionatului mondial au existat interese majore (votatii voi africanilor cu mine ca aceasta este rasplata si slava domnului sunt destule natiuni pe acest continent) Acum ,daca noi ori alcineva din Europa organizam asa ceva sigur existau interdictii.Nu sunt rasist ,simpatizez aceasta rasa dar cu parere de rau chiar daca ei sunt leaganul umanitatii aceste manifestari inapoiate nu au legatura cu ,cultura . Daca ar fi trebuit ca toate tarile organizatoare pina acum sa se manifeste in spiritul lor traditional unde am fi ajuns? aici clar a fost ceva mai peste inteleegerea noastra ,cu trimitere la conducerea FIFA. In incheiere ma repet, este totus ceva putin periculos (fara a forta nota) sa accepti manifestari ASA DE ARHAICE CHIAR DACA CUM BINE SPUNEA CINEVA FACE PARTE DIN CULTURA AFRICANA , acest precedent a fost creat ,posibil pe viitor cine stie la ce sa ne mai asteptam ,asa ca vrea domn.BLATER ,sa se tina cont si de aceste lucruri ,las-o naibi de treaba ca nu suntem la campionatul mondial de concursuri de cultura traditionala SUNTEM la C.M. de Footbal fratilor si sincer din acest lucru sunt tare dezolat. Nu are rost sa mai comentam afirmatia unuia de mai sus ce sugera”Nu aveti buton de sunet la telecomanda” Trebui totus sa-i reamintesc ca inca nu s-a inventat fotbalul pe muteste si tocmai acele sunete specifice ,suspinarea tribunelor la ratari de faze ,cintecele tribunelor ETC. fac acest sport special.

iULIAN  •  14 iunie 2010, 18:02

BAI FRATICILOR ARE DREPTATE OMUL DE DEASUPRA , SCURT PE DOI NU SUNTEM LA CAMPIONATUL MONDIAL AL CULTURILOR TRDITIONALE ,ASTA ASA PE SCURT CA ARGUMENTE SE GASESC DIN BELSUG . DACA ERA CORECTITUDINE ACESTE TROMPETE TREBUIAU SA NU EXISTE PE STADION .DACA ARUNCA BAIETII CU ELE PE TEREN ? LA ASTA BLATER NU S-A GINDIT? CU BRICHETE NU AI VOIE CA DE.ALEA NU FAC GALAGIE.

Quark  •  14 iunie 2010, 19:19

imi amintesc cu deosebita placere Campionatul European din Elvetia si Austria (aaah ce tari minunate !). Mai tineti minte pe Lezigrund o jumatate de stadion era vopsita in galbenul romanesc, si canta imnul precum scotienii al lor Flower of Scotland ? Si apoi cu Italia, la fel ?
Cantecele si atmosfera de atunci mi-au ramas in suflet…cred ca a fost cel mai frumos moment al suporterilor romani, pe taram strain. Aici in Africa, un lucru e constant: zornaiala infioratoare…
Pana si pe englezi i-au acoperit. Eu ca european nu pot in ruptul capului sa accept aiureala asta obositoare. Fotbalul trebuie sa bucure si pe teren si in tribuna. By the way, nu am nimic cu africanii, dar nu pot sa nu fac urmatoarea remarca: la Cupa Africii de prin Angola (cred), am auzit formatii de instrumentisti, cantau aia tot felul de chestii…ei bine unde sunt aia ? Ca erau de 10 ori mai simpatici decat gloata asta zumzaitoare. Numai rusii si ucrainenii te mai asurzesc asa cu trompetele lor.

Student  •  14 iunie 2010, 19:47

dom’ne, sufla in ele in continuu, e ceva remarcabil… ma intreb daca au timp sa respire.. cred ca unu’ o lasa, altu’ o ia mai departe si tot asa… bai nene, dar non-stop, tot meciul, nu pot sa inteleg, care-i smecheria, unde-i placerea… sufli in continuu ca un bezmetic ca sa realizezi ce bai nene???! n-are niciun sens, AIUREA

Negoro  •  14 iunie 2010, 20:34

Pentru cei ce-si exprima mirarea si indignarea vizavi de gazduirea CM in Africa de Sud.
In primul rand, este o tara cu o infrastructura (vezi editorialul lui Ovidiu Ioanitoaia), economie (cea mai mare de pe continent, membra G20 si G8), resurse naturale, turism, la care Romania nici nu poate visa deocamdata. Ca au problemele lor este o alta poveste. La trei sud-africani este un emigrant ilegal. Cum a fi in Romania cu vreo 6 – 7 milioane de emigranti ilegali ?!
Noi suntem tara care a jucat si pierdut o calificare pe un teren acoperit de nisip. Altadata intr-o „orezarie”. Inca ne chinuim sa construim unicul stadion la standard international ce ar putea gazdui o competitie majora. Uitati-va la sud-africani cate au in momentul de fata.
Cei ce cred ca baietii de acolo nu se pricep la organizarea competitiilor de acest nivel, ar face bine sa afle ca in ultimii 15 ani Africa de Sud a gazduit:
– in 1995 Campionatul Mondial de Rugby
– in 1996 Cupa Africii pe Natiuni (echivalentul Campionatului European de Fotbal)
– in 2003 Cupa Mondiala de Cricket (al doilea sport ca popularitate in lume dupa fotbal)
– 2010 Campionatul Mondial de Fotbal

Nasol cu vuvuzelele astea….

fuller  •  14 iunie 2010, 20:48

daca vuvuzelele si zgomotul lor s-ar corela cat de cat cu fotbalul din teren, le-as putea suporta. Insa ce aud pe moment, din fata televizorului, este un zgomot continuu de albine infuriate, care nu variaza deloc in functie de fazele de atac din teren. Este un zgomot complet paralel, care nu are nimic de face cu fotbalul. E ca si cum in Romania ai chema grupuri de manelisti sa sustina concerte in tribune, indiferent de ceea ce se intampla in teren. Il consider cel mai negativ aspect de pana acum al spectacolului fotbalistic oferit de cupa mondiala. Sper ca World Cup 2010 sa nu ramana in istorie ca momentul cand fotbalul din teren a fost inlocuit de zgomotul vuvuzelelor din tribune. Oamenii vin sa vada un meci un fotbal si sa simta fazele jucate – altminteri, pot cumpara un bilet separat pentru un concert de vuvuzele.

Mihai  •  14 iunie 2010, 20:55

Problema e la televiziuni. Eu urmaresc Mondialul pe ESPN in North America si sunetul lor este la un nivel foarte placut. La meciul Angliei am auzit suporterii cantand fara probleme. In plus, reporterii de aici au o atitudine foarte respectuosi si chiar admirativi fata de fenomen. N-am auzit pe nimeni sa se planga in afara de romani. Trebuia sa gaseasca ei ceva si de data asta de care sa se lege in loc de a se bucura. Vad ca totusi sunt si unii mai rasariti. probabil ca sunt cititori care locuiesc in tari care cauta frumosul chiar si in lucruri mai putin obisnuite si care nu se lasa iritati de tot ce suna si de tot ce misca.

VirtualKid  •  14 iunie 2010, 21:07

Cu siguranta a inceput era vuvuzelelor pe toate stadioanele din lume.
Imbecili sunt peste tot. Se vor uni in coruri de vuvuzele, poate o sa organizeze si campionate ale spectatorilor vuvuzelitori…

Se vor intinde ca si cancerul.

Raul se propaga cel mai repede si dispare doar prin minune.

Mario  •  14 iunie 2010, 21:30

Vuvuzelele sunt foarte enervate. Un semn de primitivism si ignoranta. Nu au nimic de-a face cu vreo activitate culturala… Ce se va intampla daca vuvuzelele vor fi folosite ca si arme. O ploaie de vuvuzele cred ca ar fi mai puterica decat una de brichete 🙂

Vlad-Tiberiu  •  14 iunie 2010, 22:29

Hai si noi cu buciumuri sau cu „buhaiul de Sarbatori” pe stadion, sa vad daca le place „specificul cultural”.

Nu trageti in vuvuzele! « Al mai shucar si mai minunat blog!  •  14 iunie 2010, 23:36

[…] Tirania vuvuzelelor […]

emil_calinescu » Blog Archive » Nu trageti in vuvuzele!  •  14 iunie 2010, 23:38

[…] Tirania vuvuzelelor […]

RaduOnline  •  16 iunie 2010, 0:31

Spunea cineva mai sus „Numai rusii si ucrainenii te mai asurzesc asa cu trompetele lor.” Peste 2 ani unde se desfasoara europeanul ala? :)))

andi  •  16 iunie 2010, 2:31

Articolul e neutru . Nu ca ar fi rau , dar i-am auzit pe cei de la ZU laudindu-te , iar asta e un lucru rau din punctul meu de vedere . Dar sa lasam asta … Poate ai vazut si tu pe la diferite posturi meciuri din alte campionate mondiale si , cel putin la cel di RFG ( 1974 , nota bene ! ) era acelasi fond sonor ! Numai ca atunci nemtzalaul nu sufla cu plaminul lui , ci apasa pe butonul spray-ului care avea la capat , ai ghicit , o trompeta . Era acelasi zgomot ,******** ! Daca tot vorbim de ” Politic corectness ” , hai sa-i aducem pe toti in discutie ! Acest comentariu nu e o critica , doar o tragere discreta de mineca .

miorita_laie  •  17 iunie 2010, 1:59

Au prins si astea exact ca si manelele ☺. Merita oare sa platim pentru un studiu de paralelism intre nivelul de trai si gradul de popularitate, sau mai simplu ne bazam pe imaginatie ca nu putem da gres

Si ultimul banc (intebare test pt FIFA)care-mi vine in Urechi:
“Stiti de ce nu sunt pline stadioanele la Mondialul Sud-African?
Fiindca unii au roit-o…” ☺ 🙂

si eu…
🙁

Comentează

Redacția GSP și echipa de investigații te invită să sprijini jurnalismul apăsând butonul DA!

Publicitatea pe net este vitală ca să putem produce în continuare investigațiile, știrile și faptele pe care le regăsești zilnic aici. Așa că avem nevoie de acceptul tău ca să-ți oferim, în continuare, jurnalism independent, în timp real și verificat.

Redacția GSP și partenerii noștri utilizează tehnologii precum cookies, profilare și prelucrare automata a datelor, pentru a personaliza către tine articolele și reclamele. Prin acceptarea cookie-urilor, ne ajuți să utilizam această tehnologie pe site și să ne finanțăm ziariștii. Ai posibilitatea să iei oricând altă decizie, printr-o simplă revenire pe site. Pentru detalii, te rugăm să citești Documentul de informare a utilizatorilor despre prezenta cookie-urilor pe site și Termenii de utilizare.

Da, sunt de acord