Unde are Boc dreptate

Am pledat si voi continua sa pledez pentru meseria de jurnalist, nu doar pentru ca o practic, ci si pentru ca oamenii din redactii merita o alta perceptie decit cea pe care o au in acest moment. Dar exista cel putin un punct unde nu noi, ca breasla, ci premierul are dreptate. Atunci cind a spus ca nu e normal sa primeasca intrebari pe toate holuri, scarile si lifturile, Emil Boc a pus degetul pe o chestiune justa.

joi, 17 iunie 2010, 9:46

Am pledat si voi continua sa pledez pentru meseria de jurnalist, nu doar pentru ca o practic, ci si pentru ca oamenii din redactii merita o alta perceptie decit cea pe care o au in acest moment. Dar exista cel putin un punct unde nu noi, ca breasla, ci premierul are dreptate. Atunci cind a spus ca nu e normal sa primeasca intrebari pe toate holuri, scarile si lifturile, Emil Boc a pus degetul pe o chestiune justa.

Imaginile cu microfoanele care strapung, iluzie optica, fata demnitarului dau bine la popor. Numai ca ele nu sint intilnite, cu o asemenea densitate, nicaieri in lumea civilizata. Violenta SPP-ului in Camera Deputatilor a fost stupida, insa trebuie facut ceva pentru ca dialogul intre demnitari si presa sa se deruleze intr-un spatiu propice intrebarilor si raspunsurilor, si nu al interjectiilor cu aer de urmariri pe autostrada.

Peste tot, se aplica reguli in comunicarea publica. In sport, o, da, e un model!, toate marile competitii beneficiaza de ceea ce se numeste Zona Mixta. E un culoar pe care sportivii il traverseaza, dupa meci sau cursa, ticsit pe laturi cu jurnalistii care sint tinuti la distanta de gardulete pina la briu. Culoarul e suficient de larg pentru ca sportivii sa poata merge fara sa fie inghiontiti si indeajuns de ingust pentru ca ziaristii sa poata pune intrebari. Performerii sint obligati sa treaca prin zona mixta, nu exista alta iesire!, dar raspund doar daca vor. Cei mai multi se opresc din loc in loc si dialogheaza citeva minute. Exista astfel si sansa exclusivitatilor, pentru ziaristi, si dreptul de a transmite mesaje sau de a tacea, pentru personalitati.

Si un final: navala presei nu poate fi stavilita decit prin reguli. Iar acestea se fac in comun, initiate de cei de la Guvern sau din Parlament si agreate de organizatiile profesionale. Apoi, respectate de toti.


Comentarii (14)Adaugă comentariu

falvorotarybids  •  17 iunie 2010, 10:06

..intrebarea e cnd are boc dreptate

Cristina  •  17 iunie 2010, 10:08

Regulile, in fond si la urma urmei, trebuie sa fie de un banal bun-simt. Si trebuie respectate ca si cum ar fi impuse de dictatura aceluiasi bun simt.

Catalink  •  17 iunie 2010, 11:31

As spune: Unde are Tolo dreptate. Aici! (cel putin aici) Asa ar trebui sa se desfasoare lucrurile. Un spatiu organizat pentru o comunicare decenta. Dar cine sa o faca?

Lucian  •  17 iunie 2010, 11:39

Media are o criza de identitate si oscileaza intre a fi cainele de paza si a fi un fel de Big Brother.

Cred ca in Romania se exagereaza atat cu microfoane si transmisiuni directe de peste tot, dar si cu discutii, peste discutii, peste discutii in studiouri de televiziune. Intr-un fel presa a ajuns intr-un punct in care produce stiri in loc sa relateze despre ele. S-a mers pe acelasi tipar si in stirile politice si in cele sportive.

In plus in calitate de contribuabil, orice demnitar care face comunicare la TV (mai mult de 5-10 min pe zi) papa banii din taxe si impozite din cauza ca 1) nu munceste ce ar trebui sa munceasca in pozitia pe care o are si 2) avand declaratii de la demnitar purtatorul de cuvant sta drept rezerva.

gpa  •  17 iunie 2010, 11:54

Este buna regula care se aplica in sport numai ca daca s-ar aplica si in politica atunci cred ca ar trece politicienii pe acel culoar (Zona Mixta) ca BMW-urile pe Autostrada Soarelui!!! In cazul nostru e normal sa primeasca intrebari pe toate holurile, scarile si lifturile deoarece doar asa mai pot fi prinsi sa dea cat de cat o explicatie pentru activitatile lor pe functiile care le ocupa. Multi politicieni se feresc de interviuri ca dracu de tamaie. (Mentionez ca eu nici acum nu-i cunosc pe toti ministrii lui boc, nu i-am vazut sa dea declaratii, sa organizeze conferinte cu presa, sa-si spuna opiniile sau sa prezinte realizarile lor la ministerul pe care il conduce) Sunt doar cativa care au capacitati de comunicare si care vor sa fie mai mereu pe sticla.
Toate cele bune !

Unde are Boc dreptate | Calarasi online | portal judeţ Calaraşi  •  17 iunie 2010, 13:03

[…] Unde are Boc dreptate […]

degenrat3d  •  17 iunie 2010, 13:20

Să nu uităm că cei ce sunt acolo , pe holurile şi în încăperile instituţiilor, nu numai în cea a parlamentului, ci chiar şi în ultima clădire a oricărei instituţii din Romania, au obligaţia să informeze cu promptitudine despre tot ceea ce înseamnă, hotărâre luată în această ţară, pentru că ,DA sunt datori în faţa noastră a alegatorilor,noi suntem motivul pentru care ei sunt acolo.Sună naiv? Bineînţeles că sună naiv.Tot din acest motiv cănd ceea ce debitezi în sala de şedinţe ne priveşte în mare măsură pe toţi, eşti obligat să-ţi asumi lucrul acesta în faţa camerelor de luat vederi, indiferent că e 3 dimineaţa şi eşti pe holul unui club de noapte ori ca e 12 ziua şi eşti pe holul senatului.Eşti obligat.punct!România este acolo unde era America in anii 70-75 ,când solganul „power to the people”devenea un fel de motiv cotidian de dezbatere, urmăm acelaşi drum, gata cu intagibilitatea demintarilor, gata cu grija faţă de intimitatea lor, nu sunt dumnezei! Să răspundă pentru tot ce fac, iar dacă au impresia că sunt asaltaţi şi bruscaţi de presă, să facă bine să pregăteasca mai multe declaraţii de presă într-un cadru civilzat.Ori le e teamă că din rândul jurnaliştilor cineva se va enerva atât de tare încât va arunca cu pantofii , cum a fost cazul preşedintelui Bush? Sigur pe hol poţi fi evaziv, poţi să o scalzi cumva…să fugi…de ce plătim purtătorii de cuvănt atunci?Le place politicienilor să fie vedete? Să-şi asume atunci statutul.
Căt despre SPP-isti, niste ciudati care au acelasi comportament cu oamenii de ordine din cluburile Romaniei.Nimic nou, confunda indatoririle de serviciu shi regulamentele studiate cu perceptia proprie despre cum sa-si apere mana ce-l hraneste, nu se vor schimba niciodata, sunt primitivi si grosieri indiferent ca au schimbat costumele de Sighisoara cu Armani…sunt doar niste caini de paza.

Menaru  •  17 iunie 2010, 14:39

Acea zona mixta despre care vorbesti exista si in politica, in cea europeana. La orice Consiliu European, jurnalistii se afla pe o latura a intrarii in cladire, iar sefii de stat si de guvern ai celor 27 de state membre sunt luati la intrebari si fotografiati. Si, al fel ca si fotbalistii despre care vorbesti tu, se opresc sau nu, dupa cum vor.

In general, in ceea ce ne place noua sa numim lumea civilizata, exista aceasta regula, politicienii nu sunt alergati pe holuri. Cum ar fi ca Merkel sau Sarkozy sa fi fost haituiti pe holurile Consiliului cu intrebarea obsesiva: veti ajuta si Spania, dupa Grecia?

Numai ca mai este un aspect: stii in mod clar ca dupa incheirea lucrarilor, liderii vor iesi intr-o conferinta de presa civilizata in care vor raspunde intrebarilor. Asta functioneaza acolo: modalitatea de a comunica. Aici, insa, opracitatea multora dintre institutiile de stat si incapacitatea departamentelor de comunicare de a face ceea ce trebuie – sa comunice sau sa faciliteze accesul la demnitar sau gasirea unor raspunsuri la intrebari ale jurnalistilor – este proverbiala.

speedy  •  17 iunie 2010, 17:58

Catalin, in sport din cate stiu exista si conferinte de presa. obligatorii. si exista si obligativitatea participarii.
pedeleii nostri nu au mai facut o conferinta de presa de nu stiu cand. ca iese basescu sau boc si declara ceva pe un ton sec, aia nu e conferinta de presa. As putea fi de acord cu tine in ce-i priveste pe ziaristi, daca guvernul ar comunica in vreun fel. ei nu comunica. din cand in cand, ne ANUNTA pe un ton arogant ce au mai hotarat. nu comunica si mai ales nu explica nimic.

DANIELA  •  17 iunie 2010, 18:12

BOC ARE RIGHT? You hit HEAT?

Cătălin Tolontan  •  17 iunie 2010, 18:39

speedy: corect, se fac conferinte de presa sau intlniri cu jurnalistii, la care vin doi fotbalisti / demnitari 🙂 , de fiecare data altii. Exista un timp stiut de toti, reguli clare.

Rika Venturiano  •  17 iunie 2010, 21:55

Nu stiu cine-a inceput, dle Tolontan, nici nu cred ca conteaza, dar la un moment dat balacareala reciproca pe holuri le-a placut si unora si altora. Mi-e teama ca politicienilor le place cand dau a succes la tv si devine foarte incomod, vecin cu criza de nervi, cand nu mai au ce spune :(. Dupa ce s-au harjonit cativa ani buni, fara ca vreuna din cele 2 parti sa-si faca treaba profesionist, de cand cele doua tabere sunt pe pozitii ireconciliabile (actuala putere se simte luata la-ntrebar si n-are exercitiu la raspunsuri de felul asta, jurnalistii simt prada, dar pierd, cel maia desea esentialul)s-au trezit ca, vorba sondajelor… lucrurile merg intr-o directie gresita.
Delimitare de teritoriu de comun acord cu asociatiile profesionale spuneti, pt civilizatie si decenta? Eu o sa va intreb ce-a mai ramas din organizatiile astea si ce au ajuns sa reprezinte. Dnii politicieni sunt solidari la dat in spectacol si la dat legi care nu-i obliga la nimic, maxim le dau posibilitataea sa abuzeze in stanga si-n dreapta de comun acord, inclusiv de oamenii din presa. Jurnalistii nu sunt solidari nici cand provin in acelasi trust, daramite cand vin din societati diferite. O predispozitie la circ, si la promovarea calomniei de breazla in cazul unora parca-i apropie pe o parte dintre ei, dar nimic mai mult. Cred ca de aici si nenumaratele asociatii profesionale. Trist exemplu_

tactic-zone  •  18 iunie 2010, 13:33

unde are boc dreptate ? acolo unde-i da voie basescu !

Horatiu  •  20 iunie 2010, 12:22

Premierul Emil Boc are dreptate in cele mai multe interventii pe care le are. Important este ca acest guvern sa aplice masurile de austeritate si sa iesim odata din recesiune pentru ca nu este deloc confortabil pentru nimeni aceasta perioada pe care o traversam.

Comentează

Redacția GSP și echipa de investigații te invită să sprijini jurnalismul apăsând butonul DA!

Publicitatea pe net este vitală ca să putem produce în continuare investigațiile, știrile și faptele pe care le regăsești zilnic aici. Așa că avem nevoie de acceptul tău ca să-ți oferim, în continuare, jurnalism independent, în timp real și verificat.

Redacția GSP și partenerii noștri utilizează tehnologii precum cookies, profilare și prelucrare automata a datelor, pentru a personaliza către tine articolele și reclamele. Prin acceptarea cookie-urilor, ne ajuți să utilizam această tehnologie pe site și să ne finanțăm ziariștii. Ai posibilitatea să iei oricând altă decizie, printr-o simplă revenire pe site. Pentru detalii, te rugăm să citești Documentul de informare a utilizatorilor despre prezenta cookie-urilor pe site și Termenii de utilizare.

Da, sunt de acord