GSP vă prezintă un DOCUMENT INTERN intern al CNI

luni, 21 iunie 2010, 12:53

UPDATE: Jurnalul National publica azi sub semnatura lui Sorin Anghel fata sportiva nevazuta a implicarilor politice din federatiile sporturilor pe gheata.

Cifrele patinoarului de la Braşov aşa cum apar ele într-o notă confidenţială

Investigaţie de Mirela Neag, Radu Bichiş şi Cătălin Tolontan

Corpul de Control al lui Emil Boc  face cercetări la CNI, compania pe care ministrul Elena Udrea a anunţat că o va desfiinţa. Miercuri, ministrul va prezenta în guvern proiectul prin care programele CNI vor fi mutate către administraţiile locale. „Atmosfera din Companie este tensionată, oamenii se tem că-şi vor pierde locurile de muncă şi fiecare e pentru el acum”, a descris situaţia o sursă a Gazetei. Directorul Jianu, omul lui Dorin Cocoş de la Dalli, a fost îndepărtat deja şi urmează şi alte schimbări.

Ziarul a intrat în posesia unui document al CNI în care apar pentru prima oară cifrele centralizate ale patinoarului de la Braşov.

Avizul din iunie 2009: 50 de milioane de lei
Documentul se numeşte „Punct de vedere” şi a fost elaborat după ce au apărut dezvăluirile presei din care rezultă că în ultimii ani mai mulţi politicieni au făcut afaceri de zeci de milioane de euro cu CNI.

Conform actului de uz intern, valoarea totală a investiţiei de la Braşov, cîştigată din 2008 de către firma consilierului PD-L de Turda Gabriel Silagyi, a fost avizată pe 9 iunie 2009 la 50.391.332 RON, aproximativ 12 milioane de euro, exact atît cît a relatat ziarul. Sumele pe care le invocă documentul conţin TVA, aşa cum a precizat şi Gazeta.

„Alţii vor vedea”
Am verificat autenticitatea raportului recuperat de redacţie. Ziarul a contactat un oficial al Companiei. „Da, e corect! În iunie 2009 atît s-a aprobat că va fi investiţia: puţin peste 50 de milioane de lei”, a confirmat persoana. „Noi am cercetat dosarul patinoarului de la Braşov”, a spus oficialul. „Şi costurile vi se par corecte?”. „Există devizele de lucrări, contractele legale, dar nu sînt specialist în construcţii”, a sunat răspunsul. A folosit expresia „Alţii vor vedea dacă sînt reale costurile construcţiei”.

„Sînt tulburat”
Oficialul a explicat şi de ce Primăria Braşov şi CNI vorbesc despre 9,1 milioane de euro. „Întîi, pentru că s-a cheltuit mai puţin decît s-a avizat în iunie 2009. În al doilea rînd,  la această sumă de 9,1 se adaugă TVA şi 5%, cît îşi opreşte CNI conform legii”.

„Sînt tulburat de toată situaţia. Nici nu ştiu dacă să dau aceste declaraţii publice însoţite de numele meu sau nu. Decideţi dumneavoastră!”, a spus oficialul CNI. Ziarul a decis să ofere declaraţiile şi lămuririle, dar să-i protejeze identitatea.

Diferenţa dintre 12 milioane şi 11,3 milioane

Cît a costat patinoarul, conform datelor aflate în posesia CNI?
47.258.000 RON a plătit statul prin CNI şi Consiliul Local Braşov, adică aproximativ 11,3 milioane de euro la un curs de 4,2. Suma include TVA şi comisionul CNI.

Diferenţa dintre 12 milioane avizate şi 11,3 cheltuite se explică prin faptul că  CNI a cheltuit mai puţin decît prevăzuse cu 147.000 RON, iar Consiliul Local Braşov, mai puţin cu 2.986.000 RON.

Întrebări care persistă
Ce s-a întîmplat din 30 martie 2009, cînd Primăria Braşov realizează că nu-i ajung banii şi cere CNI să prea investiţia, de ce a semnat fostul director CNI, clujeanul Emil Sabo, adiţionalele şi contractele prin care a agreat ca investiţia să ajungă de la  4 milioane la 11,3 milioane de euro, acestea sînt întrebări încă fără răspuns. „Se tem că, pînă la urmă, totul se va afla şi că acoperirea cu documente nu le va mai fi de nici un folos”, a spus una dintre sursele Gazetei din CNI.

Cifre schimbate
47.258.000 RON valoarea totală a investiţiei din care
38.893.122 RON a cheltuit CNI
3.464.000 RON a mai cheltuit CL Braşov, dupa ce decontase initial 4.900.310 RON


Comentarii (28)Adaugă comentariu

Călăraşi | Stiri Calarasi | Express de Calarasi | saptamanal de informatie si atitudine » Arhiva site » GSP vă prezintă un DOCUMENT INTERN intern al CNI  •  21 iunie 2010, 2:09

[…] Mai multe detalii in legatura cu articolul ” GSP vă prezintă un DOCUMENT INTERN intern al CNI ” gasiti aici: GSP vă prezintă un DOCUMENT INTERN intern al CNI […]

mihail  •  21 iunie 2010, 8:45

mai e ceva de comentat?niste hoti in frunte cu cel care ii conduce.ar trebui sa-si dea demisia toti si sa intre la puscarie.darla noi hotii si puscariasii conduc tara ,sunt in parlament,la senat si in palatele victoria si cotroceni.mi-e rusine ca am aceeasi nationalitate cu ei.

Metropola-Brasov.ro  •  21 iunie 2010, 9:01

Diferenta intre 4 milioane de euro si 11.3 milioane de euro o reprezinta facturi ultra-umflate, care nu prea au legatura cu constructia. Asa spune zvoniada 🙂

Brasov: patinoarul 11.3 milioane euro de la 4 milioane, licitatia initiala. George, de ce? | Metropola-Brasov.ro  •  21 iunie 2010, 9:10

[…] GSP vă prezintă un DOCUMENT INTERN intern al CNI […]

Neacsu  •  21 iunie 2010, 9:28

Criza morala a intrecut cu mult criza economica. Se dovedeste inca o data ca femeile din PDL nu au talentul de a fura din banul public, la fel ” de istet” cu cel al barbatilor. Eu sper ca peste cativa ani , sa fie trimisi toti in acelasi loc, pentru un schimb de experienta…

MARIAN  •  21 iunie 2010, 9:37

Cataline, postacii tai sunt oamenii lui Nita PSD, si Cancescu. Uita-te si tu la ce bloguri sunt pe site-ul Metropola – Brasov… Sper sa nu fie aceste personaje „motoarele” anchetei tale.

Cătălin Tolontan  •  21 iunie 2010, 9:53

MARIAN: relaxeaza-te, ne citam sursele, chiar si cele carora le protejam identitatea. Si nu ne baga pe noi in lupta politica. Ne-am comportat la fel, indiferent cine a fost la putere

gabrielvaleriu  •  21 iunie 2010, 10:25

„Renuntati la clientela politica” ! Asta a transmis presedintele catre partidul aflat la putere din 2009 incoace. „Berceanu, tu ai mintit”, vine continuarea catre titularul unui portofoliu-cheie al oricarei guvernari, portofoliu aflat in majoritatea ultimilor 20 de ani in stapanirea aceluiasi partid.

Dincolo de postura constitutionala, cel putin jenanta pentru un om care se lauda ca „am Constitutia sub perna”, in care presedintele unui stat presupus modern se substituie premierului, ba cateodata si intregului executiv si Parlamentului, oamenii astia sunt RUGATI sa fie corecti. Se cunosc prea bine intre ei ca sa urmeze indemnul asta ! Stiu prea bine ca n-are, de fapt, cine sa-i traga la raspundere in mod real, ei stiu prea bine ca si omul care-i indeamna acum, tardiv, la corectitudine, e departe de ea.

Rezultatul…il vedem cu totii !

claudio  •  21 iunie 2010, 10:44

Felicitari dom. CATALIN multumim ca exsisti ,eu iti scriu din spania ,suntem rupti de realitate si de lumea buna ,dom. Catalin daca se descoperea aceasta hotie marsava in spania in 24 ore erau dupa gratii ,ma e ceva de comentat ?niste hoti in frunte cu MARINARUL ,am intrat in comunitatea europeana pt ce sa ne facem de rusine RUSINE RUSINE ROMANIA.Tineo tot asa dom. Catalin sanatate si multe bucurii

yaruk  •  21 iunie 2010, 11:00

Cataline!
Mai tii minte stadionul echipei aleia din suedia care i-a ******* pe dinamo acu vreo doi trei ani?
Ala a costat 15 milioane de euro si arata excelent.Suedezii ,cu atatia bani,ar fi creat in romania o industrie de patinaj…
In situatiile in care statul este furat de propriii angajati nu inteleg de ce institutia respectiva cni nu il ia la intrebari pe cel care a semnat un astfel de contract.Ba da, inteleg.

Metropola-Brasov.ro  •  21 iunie 2010, 11:08

Marian, toata lumea care scrie ca Scripcaru a facut o smecherie la patinoar sint postaci PSD si PNL?
Calmeaza-te! Trebuie sa accepti ca nu toti sint portocalii ca tine. Trebuie sa accepti ca gurul tau, Scripcaru, „a smecherit” din banii de patinoar. Stim ca iti este greu sa crezi. Dar asta e realitatea 🙂

GSP vă prezintă un DOCUMENT INTERN intern al CNI | Calarasi online | portal judeţ Calaraşi  •  21 iunie 2010, 11:14

[…] GSP vă prezintă un DOCUMENT INTERN intern al CNI […]

zoli  •  21 iunie 2010, 11:17

Cataline ai uitat sa ne arati cu lupa dele 11 vestiare (ADICA 4. PATRU) care tot sustii ca exista la patinoarul din Ungaria , lasa Autoritatile s-ai faca datoria si toti hotii sa fie pedepsiti, ceia ce faci tu nu tine de jurnalism sportiv este o comanda de partid, ti-am mai scris si saptamana trecuta dar ai taiat din mailul meu ce tie nu ti-a cnvenit. De ce nu ai avut o reactie mai concreta la filmuletul de pe BI ? Cred ca nu stii sa pierzi !

ION-GLASUL PAMANTULUI  •  21 iunie 2010, 13:16

„Corpul de Control al lui Emil Boc face cercetări la CNI…” – si la ce sa ma astept? Va fi un comunicat prin care se va spune celor 5 milioane simpatizanti PD-L, ca totul dar absolut totul geme de transparenta si ca ‘dusmanul’ TOLONTAN incearca sa manipuleze opinia publica romaneasca.

curios  •  21 iunie 2010, 14:13

parca din interviul dnei Udra rezulta ca din contractele cu statul s-au retras cei de la PDL dar nu cei de la PSD si de la PNL? Vreun comentariu dle Tolontan?

prudent  •  21 iunie 2010, 14:16

din document se vede (pag. 2) ca in iulie 2009 structura de rezistenta era ridicata in proportie de 36%. Cine a ridicat-o? Sa nu-mi spuneti ca Orban a semnat in 2008 cu o firma PDL! caci din context reiese ca Szilagyi a contractat restul in 2009? Cine a castigat licitatia in 2008?

tot io  •  21 iunie 2010, 14:38

wow wow wow
probabil ca si acest comentariu va fi sters urgent .:)))
deja „s-a facut un patinoar la brasov de 3 ori mai scunp ca in ungaria ” nu-si mai are rostul.
daca imi aduc io aminte asta era primul titlu de mare scandal.
din toate articolele pe care le-ai publicat dupa inceperea asa zisei investigatii NU REIESE DE NICAIERI CA PATINOARUL DIN BRASOV A FOST DE 3 ORI MA SCUMP CA CEL DIN UNGARIA.
drept urmare ma vad nevoit sa te anunt ca nu esti un JURNALIST,
esti doar un trepadus d-al motanului.si inca ceva:
nu sint „basescian” cum ai fi tentat sa ma declari.
da nu pot sa fiu de acord cu toate manipularile antenelor care va strica meseria de jurnalisti.
ca toti cei din antene (si din jurnalism ingeneral) ai dat un titlu fals ca sa fabrici o asa zisa „mare descoperire jurnalistica”.
da-mi voie sa-ti spun ca mi-am pierdut tot respsctul pe care il aveam pentru tine.
astept stergerea acestui comentariu cit mai urgent.
VALI

rapidist de cand ma stiu  •  21 iunie 2010, 14:39

Unii de pe aici sunt atat de vopsiti in portocaliu incat nici daca le demonstrezi cu acte ca s-au umflat rau de tot facturile o tin pe a lor,nu si nu….Batman,Batman!”)

Cătălin Tolontan  •  21 iunie 2010, 15:21

tot io: a fost de trei ori mai scump: Brasov 11,3 mil euro (TVA inclus) – la care se adauga alte costuri despre care vom vorbi, fata de 4,1 mil euro (cu TVA) Miskolc.

ionel  •  21 iunie 2010, 15:40

Cataline, pe cind si o ancheta la o sala de sport de pe vremea lui Bombonel

Cătălin Tolontan  •  21 iunie 2010, 16:08

ionel: anchetele despre salile de sport ale lui nastase le-am facut cind nastase era la puterea si le construia. In 2004. Am oferit facsimile ale ziarelor de atunci, dar tu esti prea sigur pe tine ca sa recunosti ca ai dat-o in bara!

precaut  •  22 iunie 2010, 7:27

un comentariu a fost sters. Documentul NU RASPUNDE la intrebarile esentiale. In afara de lucrarile de C+M, ce costuri sunt ca sa se ajunga la 11,2 mil. Sunt scaunele incluse si la ce pret? Este tabela ionclusa si la ce pret? Este masina de facut gheata inclusa si la ce pret? sunt bransamentele/racordarile incluse si la ce pret? Utilajul de ticketing este inclus? Idem pt. Ungaria!!! Cat este TVA in Ungaria la constructii publice? Fara aceste date comparam mere cu pere si tragem concluzii despre piersici, revoltandu-ne despre coacaze!!! PS. 1100 de scaune nu costa 2 lei, iar daca in Ungaria nu a fost cuprins in cost diferenta EXISTA

curios  •  22 iunie 2010, 7:28

@rapidist. Ce facturi au fost publicate, ca eu nu am vazut vreuna? Ai vazut tu si nu le-ai transmis la procuratura? esti deci tainuitor?

Marius  •  22 iunie 2010, 8:32

In cazul Ridzi ai reusit sa obtii o sustinere foarte puternica din partea tuturor trusturilor media (emisiuni intregi dedicate special cazului Ridzi), si in felul asta dupa o luna ai reusit sa obtii si o finalitate la eforturile tale, si anume demisia ministrului. Acum desi e vorba de o suma mult mai mare, desi sunt mai multe nume implicate in aceste scandal de ce nu mai are macar jumatate din notorietatea scandalului ridzi. Sa fie oare pentru ca persoanele implicate nu sunt protejati de rangul 1 ai lui Basescu si ca nu mai e campanie electorala? . Din cate vad eu (si urmaresc emisiunile tv de stiri) ai ramas singur sa te lupti. Mai sunt emisiuni in care se aduce aminte sporadic ( de genu „si mai e si patinuarul de la Brasov”). Nu inteleg de ce daca intr-un caz in care s-a demonstrat ca presa poate fi a 4-a putere in stat a fost abandonata reteta succesului. Sa fie oare pentru ca persoanele implicate nu sunt protejati de rangul 1 ai lui Basescu si ca nu mai e campanie electorala?
Noi suntem alaturi de tine, citim, ne revoltam si atat…
„Succesuri!”

precaut  •  23 iunie 2010, 15:11

@marius. Sunt in afara politicii si departe de Brasov, dar ma pricep la investitii, devize, beneficiari si legislatie. NU AM VAZUT pana acum documente care sa sustina afirmatiile echipei Tolontan. Vorbesc de documente opozabile in instanta, nu interviuri luate in Ungaria cuiva (macar sa fi fost o depozitie notarizata). DIn punctul meu de vedere nu vad un caz Brasov ci foarte multe comentarii si opinii. Daca citesti intrebarile mele de mai sus vei vedea ca lipsesc TOATE datele esentiale despre Brasov si despre Miskolc. Un singur exemplu: numai devizul general de la Miskolc poate arata FARA ECHIVOC daca e o refacere/renovare sau un patinoar nou si ce cuprinde cheltuiala de la Miskolc.

Marius  •  23 iunie 2010, 23:35

@precaut Dar decat sa facem un patinuar de 12 mil euro de ce sa nu facem 3 patinuare ca ale ungurilor de 4 mil euro?. De ce la patinuare se folosesc cele mai bune materiale iar cand e vorba de o autostrada sau refacerea unei strai se folosesc materiale care rezista o iarna cel mult doua?
Am putea face un stadion cu 200 000 locuri, o minune tehnologica,care sa coste 1 mld dolari si care sa poata fi justificat cent cu cent. Intrebarea care se pune e „Are Romania nevoie de asa ceva?”,
Cred ca ai inteles unde bat…sa presupunem ca sunt justificate costurile, intrebarea e…avem nevoie de cel mai performant patinuar din lume sau avem mai mare nevoie de 3 patinuare de nivel mediu in 3 orase diferite? Eu unu daca castig 2000 ron salariu nu o sa imi cumpar un bmw la care sa platesc rata 1900 ron/luna, imi iau o dacie sh la care dau 300 ron/h pentru ca asta imi permit, e tot masina si merge perfect.
PS: eu sunt convins ca aici au si fost incarcate costurile, intamplator si eu lucrez cu devize si stiu cum fac unele firme ca lucrari castigate la jumate de pret sa fie superprofitabile.

precaut  •  25 iunie 2010, 7:34

@marius. Daca intram intr-o discutie de oportunitate nu iesim vreodata. Doua cismele sau o strada pietruita sau renovare azil sau.. Cum facem? referendum pt. fiecare lucrare? intrebam grupuri de populatie? pensionarii vor vrea mariri de pensii si nu asfaltari, militarii vor dori dotari si nu pensii, mamele cu copii mici vor dori…, mamele cu copii la liceu vor dori.. Cine defineste „RO are nevoie de asa ceva”??? Presa, sindicatele, gruparile sociale? Avem nevoie de stadion national sau facem 4 stadioane in 4 orase mai mici? In privinta caietului de sarcini de la Brasov se pare ca e international ca sa poata sa gazduiasca ceva in 2013. Deci nu trebuia facut? La autostrazi cu bani europeni nu se triseaza – ca de aia fug toti de facut autostrazi cu bani europeni, ca se controleaza TOT la sange. Iar in privinta costurilor sa se verifice situatiile de lucrari cu devizele si proiectele. Pana atunci sa spui ca a costat de trei ori e doar o afirmatie de presa, mai ales ca n-am vazut niciun document OFICIAL din Ungaria. SUnt scaunele in devize la Brasov? sunt si la Miskolc? daca nu e deja o alta mancare de peste. Idem tabela electronica, sistemul de tickete, utilajele pentru gheata s.a.

Firme luminoase cu leduri pentru agentii imobiliare | Panou publicitar agentie imobiliara  •  11 iulie 2010, 12:01

[…] | Adrian Manolache Nichita, enervat de moderatorii incomozi ai TeleM. Fenechiu, în aceeaşi e.. GSP vă prezintă un DOCUMENT INTERN intern al CNI : Cătălin Tolontan romNet News » Blog Archive » Finala Cupei Romaniei la Fotbal.. Tabela electronica […]

Comentează

Redacția GSP și echipa de investigații te invită să sprijini jurnalismul apăsând butonul DA!

Publicitatea pe net este vitală ca să putem produce în continuare investigațiile, știrile și faptele pe care le regăsești zilnic aici. Așa că avem nevoie de acceptul tău ca să-ți oferim, în continuare, jurnalism independent, în timp real și verificat.

Redacția GSP și partenerii noștri utilizează tehnologii precum cookies, profilare și prelucrare automata a datelor, pentru a personaliza către tine articolele și reclamele. Prin acceptarea cookie-urilor, ne ajuți să utilizam această tehnologie pe site și să ne finanțăm ziariștii. Ai posibilitatea să iei oricând altă decizie, printr-o simplă revenire pe site. Pentru detalii, te rugăm să citești Documentul de informare a utilizatorilor despre prezenta cookie-urilor pe site și Termenii de utilizare.

Da, sunt de acord