Vremea decisivelor

Spania a salvat onoarea granzilor Europei. Din acest moment, oboseala din picioarele marilor vedete s-a dus şi Vechiul Continent aleargă în linie dreaptă pentru a-şi împlini visul care durează încă de la începutul istoriei Mondialelor: acela de  a cîştiga titlul suprem în afara propriilor graniţe. Brazilia a reuşit, de ce n-ar izbuti acum Olanda, Germania, Spania sau, nu zîmbiţi, Anglia?!

vineri, 25 iunie 2010, 11:47

Spania a salvat onoarea granzilor Europei. Din acest moment, oboseala din picioarele marilor vedete s-a dus şi Vechiul Continent aleargă în linie dreaptă pentru a-şi împlini visul care durează încă de la începutul istoriei Mondialelor: acela de  a cîştiga titlul suprem în afara propriilor graniţe. Brazilia a reuşit, de ce n-ar izbuti acum Olanda, Germania, Spania sau, nu zîmbiţi, Anglia?!

Dincolo însă de ce va urma, rămîne observaţia că Mondialul e o povară estivală. Campionatele interne sînt tot mai solicitante. Lor li se adaugă Liga Campionilor şi extensia sa de brand, Europa League. Fotbalul-marketing s-a lăcomit, s-a lăbărţat pentru că a avut de repartizat tot mai mulţi bani.

Acest Campionat Mondial din Africa va marca, probabil, începutul unor întrebări care îşi vor găsi răspunsul într-o politică a contracţiei, a realismului şi a unei simplităţi măcar căutate, dacă nu regăsite. Nu va dispărea strălucirea fotbalului, desigur, nici senzaţia de grandoare, dar poate că FIFA şi UEFA vor umbla puţin la mecanisme, pentru că altfel se vor inventa finale în care fotbaliştii vor adormi de epuizare. Nu numai banii sînt mai puţini. A apărut un deficit de atenţie a publicului, vizibil şi în scăderea de audienţă a meciurilor televizate în România.

Dar analizele mai pot întîrzia. Acum vor începe decisivele!


Comentarii (11)Adaugă comentariu

y2j  •  26 iunie 2010, 0:21

sa stiti,ca aveti dreptate.insa,odata cu faza optimilor cred ca va creste audienta.in orice caz,desi mi s-a parut un campionat mondial mai slab decat precedentele,este,totusi,un campionat mondial.adica,titlul mondial inseamna mai mult decat orice liga a campionilor.

taz82  •  26 iunie 2010, 1:06

ar fi o chestie ca mondialul sa fie castigat de o echipa din Europa. Vazandu-le insa pe cele ale Braziliei si Argentinei ma cam indoiesc…Ce nu inteleg eu, de unde vine dorinta asta a sud-americanilor de a juca cu adevarat, de a demonstra ceva la nationala, in conditiile in care cei mai multi dintre ei joaca in Europa. Adica, ei nu sunt obositi? La polul opus s-a vazut Franta…poate si Anglia. Chiar daca Spania, e cea mai bine cotata de pe batranul continent mi-e greu sa cred ca o sa repete isprava lui Zidane&Co; e ca si cum ai incerca sa castigi UCL, doi ani consecutiv!

suporter  •  26 iunie 2010, 1:27

Nu stiu, poate e bine sa nu generalizam. Uite, scaderea de audienta nu se simte prea mult in tarile care mai au ceva de cistigat, fiind inca in competitie. Am vazut astazi Brazilia-Portugalia dintr-un pub aproape de statia de metrou Victoria, din Londra: multi privitori chiar daca nu se iesise inca de la munca 🙂 Iar duminica dupa-amiaza cred ca se vor uita la meci si bijuteriile coroanei…pacat ca eu voi fi in avion spre Bucuresti atunci 🙁

Ciprian Rus  •  26 iunie 2010, 1:27

Cred ca intamplarea aceasta de la Wimbledon, cu meciul care nu se mai termina, suprapus peste Mondial, e o metafora buna pentru ce se intampla in Africa de Sud. Multe dintre vedete arata ca la 65-65 intr-un decisiv, incat nu mai stii daca sa te bucuri ca sunt intregi si in picioare si pun acolo suflet si contre sau sa le plangi de mila ca nu sunt in vacanta, cum s-ar cuveni dupa un sezon european dus la limita resurselor fizice si emotionale. Si mai e un semn la Mondialul acesta, primul la care doi frati joaca unul impotriva celuilalt. Ce mai inseamna Nationala? Si unde trebuie sa cautam resorturile pentru a face din Rooney si Ronaldo si Stankovic jucatorii de acum doua luni din Premier League, din Primera, din Serie A… Si din Champions League, competitia care a ridicat stacheta spectacolului atat de sus incat orice alta competitie care ii urmeaza are ceva din artificialitatea si stangaciile unei Daciade.

daniel  •  26 iunie 2010, 2:26

ok….sa zicem ca ai dreptate cu oboseala asta….dar cum iti explici ca aceiasi jucatori epuizati , la toamna, dupa ce vor avea vacanta de cel mult 5 zile vor straluci din nou in champions league si europa league……nu tot obositi vor fi?

ciupi  •  26 iunie 2010, 7:33

banul, acest „uciga-l toaca” al mileniului trei, a adus totul la nivel sclavagist pentru om, iar fotbalistul este si el om, asemenea sondorului sau functionarului bancar care lesina de foame in fata computerului, neintelegand de ce nu poate sa faca doi lei dintr-unul singur fara ca sa-l ia de la altcineva. spania a avut aseara bulan la primul gol. pana in clipa aceea chilienii fusesera dirijorii meciului. vetzi vedea ce viata grea vor avea brazilienii peste cateva zile.

wasabi  •  26 iunie 2010, 21:11

care onoare a Europei domle? OLANDA a mers ceas!! Si daca nici Olanda nu este Grande ..Grandissimo..atunci nu avem ce sa mai vorbim.

Cristian Zubi  •  27 iunie 2010, 8:57

De ce tocmai Spania, Cataline? De ce nu Olanda sau Germania? Nu pricep. Poate imi explici tu…

Vlad Popescu  •  27 iunie 2010, 10:00

Draga Tolo, chiar daca sunt off topic spune-le colegilor de la gsp.ro sa modifice acea optime NU EXISTA BRAZILIA PARAGUAY SE JOACA BRAZILIA CHILE. MULTUMESC

silicon_v  •  27 iunie 2010, 20:26

Am mai zis pe undeva parerea mea. Calitatea CM a scazut dramatic incepand cu 2002 incoace (2002 a fost punctul de referinta). UCL+celelalte competitii din Europa istovesc pe toate planurile jucatorii. Plus ca ii mai si imbogatesc peste limite, ceea ce pe undeva e acelasi lucru.

Mai mult, campionatele jucate in afara Europei (2002, 2010) inseamna o scaderea si mai accentuata de calitate: in Europa echipele europene sunt impinse de la spate de 30-40.000 de oameni. Chiar istovite fiind, tot mai gasesc ceva resurse. Cand se joaca in Coreea, Japonia sau Africa de Sud, o gramada de jucatori foarte buni au un singur gand: sa ajunga mai repede acasa, pe plaja, la familie, la fotomodel, etc.

2010 e un exemplu clar in acest sens. Cum a fost si 2002. Cum or sa fie mai toate CM de aici incolo. Acum, din Europa, o sa reziste doar echipele muncitoare si care nu au jucatori foarte fortati prin UCL, cel mai probabil Germania, posibil Olanda. Spania, nu, imi pare rau, dar nu cred. Brazilia? Posibil sa ajunga sus, toti o sa o ajute si o sa o sustina, dar nu ma impresioneaza. Mai intai ca pana acum a avut un joc foarte plicticos, apoi ca eu ii vad pe aia care misca: sunt jucatori care joaca la Man City-Robinho, la Galata – Elan, sau Real – Kaka (iesit de altfel devreme din UCL). De aia sunt poate oleaca mai prospeti. Dar, repet, sper sa nu castige Brazilia, asa cum arata acum.

Cred ca Argentina e exceptia care nu intra in tipare. Joaca bine, desi au jucatori care au fost fortati in anul asta prin Europa. Nu au antrenor, parerea mea. Au zis cativa ceva nasol de Marodona si naivul ala si-a fortat deja echipa din grupe, ca are orgoliu. Foarte rau pentru Argentina. Eu unul as vrea sa castige o echipa din Europa, sa zicem Olanda, ca a patimit mult in trecut. Dar daca nu se poate, atunci ar fi bine sa fie Argentina.

Dar una peste alta, nu mai am mari asteptari de la CM. Nici astazi, nici in viitor.

mihai  •  27 iunie 2010, 22:23

uf … arbitrii astia sunt mai partinitori decit moderatorii de televiziune din Romania!

Comentează